I'm a black Sebadoh fan

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (124 of them)
Toch nog even over dom/intelligent:

Ik sprak onlangs met iemand die zei dat hiphop zodra het meer turntablist-gericht of tekstueel intelligenter wordt procentueel ook weer veel meer ' witmannen ' aanspreekt. Terwijl gewone, domme hiphop relatief meer meisjes en zwarten aanspreekt.

Dat klinkt insane, maar blijkt in de praktijk wel een beetje waar te zijn. Bij Definitive Jux of Blackilicious shows zijn alleen maar blanken, bij Joe alleen maar zwarten en procentueel meer meisjes.

Der Arnold (Lester Bangs), Tuesday, 5 July 2005 23:15 (eighteen years ago) link

Het gaat denk ik meer om een bepaald soort funk en de daarmee samenhangende sex.

Martijn Busink (twIXta), Tuesday, 5 July 2005 23:17 (eighteen years ago) link

Als ik in Brooklyn bij muziekzaak Beat Street ( alleen zwart personeel ) hiphop 12 inches scoor, word ik door het personeel vaak vreemd aangekeken. Alsof ik het kleine zusje van een van de verkoopsters aan het versieren/verkrachten ben.
Terwijl ik gewoon plaatjes koop.

Ik vraag me af of je je ook zo voelt als je als zwarte jongere bij Other Music in Manhattan naar binnen loopt. Of dat ze dan juist enthousiast je hand schudden als je als afro-American iets van The Notwist aanschaft.

Der Arnold (Lester Bangs), Tuesday, 5 July 2005 23:20 (eighteen years ago) link

Als dat waar zou zijn Martijn, zouden we dus kunnen zeggen dat muziek voor veel zwarten meer een achtergrondje is om lekkere jongens/meisjes bij te kunnen versieren.

Maar wellicht is metal dan voor veel boeren ook gewoon goede, no-brain testbeeld muziek om bier bij te kunnen drinken !?

Morgen meer.

Der Arnold (Lester Bangs), Tuesday, 5 July 2005 23:23 (eighteen years ago) link

Ik vind dat ze je bij Other Music sowieso raar aankijken. Stelletje arrogante kwasten.

ronnie b (ronnie b), Wednesday, 6 July 2005 05:28 (eighteen years ago) link

Jay Z en Timbaland zijn toch Coldplay fan?

Nog beter: Jay Z heeft een plaat gemaakt met de ultieme afzakspijkerbroeken-uit-de-buitenwijken-die-in-de-SUV-naar-de-Montessori-worden-gebracht-band: Linkin Park.

Martijn ter Haar (wmterhaar), Wednesday, 6 July 2005 05:52 (eighteen years ago) link

Dat klinkt insane, maar blijkt in de praktijk wel een beetje waar te zijn.

Dat komt omdat wat jij 'intelligente hiphop' noemt, hiphop is die meer naar de indie-esthetiek toe gaat. Je zit dan dus nog steeds in het 'indie=beter'-denkraam dat Nabisco signaleert.

Als ik in Brooklyn bij muziekzaak Beat Street ( alleen zwart personeel ) hiphop 12 inches scoor, word ik door het personeel vaak vreemd aangekeken.

Als je naar de Baroeg gaat in een overhemd met stropdas word je ook vreemd aangekeken. Idem dito als je naar Rotown gaat met lang haar en een Slayer t-shirt.

Dat kan wel veranderen, want als er een schaap over de dam is volgen er meer. Sinds de opkomst van de gothic metal zie je bijvoorbeeld veel meer meisjes bij metalconcerten, ook van niet sprookjesbands.

Martijn ter Haar (wmterhaar), Wednesday, 6 July 2005 06:02 (eighteen years ago) link

wauw. mooi stukjes tekst hier. vooral de cirkelredenering: zwarten houden niet zo van intelligente muziek. hoezo? nou als hiphop meer op indie gaat lukken dan daalt het aantal donkere liefhebbers. ah zo dus. wit = slim ;-) zeg dat dan meteen joh!

kijk, er zitten natuurlijk heel veel kanten aan dit vraagstuk. een daarvan, en volgens mij een belangrijke, is een culturele. wij leven in een door witte mannen gedomineerde cultuur. eentje waarin muziek voor de meeste mensen gewoon een consumptieproduct geworden is. de wellicht 10 tot 15 procent van de mensen die meer geinteresseerd zijn in muziek laat ik dus even zitten.

dit volgende is over de rest (80 procent dus en meer). volgens mij maakt het de witten niet meer uit wat voor muziek te horen. lekkere popdeuntjes, r&b, hiphop, nu metal, u2, Kane. als het maar lekker klinkt en er maar een goede marketing is. de massa gebruikt muziek dus niet meer als middel om zich te onderscheiden van anderen, om een groepsgevoel te kweken om echt indentiteit te verschaffen.
dat is bij de donkeren - excuse my words - wel het geval. zij zijn ogenschijnlijk onderdeel van de witte samenleving maar hebben wellicht door hun achterstand op heel veel vlakken veel meer behoefte aan muziek als middel om 'zin' te verschaffen, om een identiteit te vormen. zij zullen muziek en muzikanten dus belangrijk vinden en meer zien als rolmodel / zingevingselement wellicht gelinkt aan de eigen roots.

wat dat betreft is het heel normaal dat zij niets zien in pure witte muziek. eenvoudig weg omdat voor hen muziek nog net even iets meer is dan een simpel consumptieproduct dat op elke manier mag klinken.

kortom: ik denk dat bij subgroepen in de samenleving, en dat is bij donkeren altijd het geval, de muziekbeleving minder is gericht op simpele consumptie en meer op zingeving en identiteitverschaffing (wat het overigens ALTIJD is, popmuziek: let op de woordjes meer). daarom zin zij niets in witte muziek en de witte mens wel in donkere.

er is vast sociologisch onderzoek naar gedaan. als ik terug ben in NH-Hrlm zal ik eens mijn archief doorzoeken. ik denk zelf dat mijn verklaring-uit-de-lose-pols wel wat brengt.

theo ploeg (theo), Wednesday, 6 July 2005 06:26 (eighteen years ago) link

Pfff, ik weet niet Theo, klinkt weer als die wie "geld heeft, heeft ook geen problemen" gedachte, plus de witman is niet authentiek en de zwarte, die toch al "dichter bij de natuur zit" heeft nog echte gevoelens en echte muziek.

Dat wat Arnie in NY beleeft is gewoon postkoloniale paranoia. Achterhaald maar blijkbaar is, zeker voor zwarte Amerikanen, een blanke, ook zo'n lieve liberale Europese variant, nog steeds iemand die de boel komt jatten/verneuken. Onzin natuurlijk maar wel erg bevordelijk voor de vorming van de eigen identiteit.

Denk dat Martijn ter Haar (in navolging van Nabisco) zoals gebruikelijk een interessantere tweedeling aankaart dan zwart/wit, namelijk het idee dat er gewoon in alle muziekstromingen indielijers bestaan en dat die eigenlijk veel meer overeenkomsten kennen dan zeg maar binnen "hun eigen muziekstroming". (nieuwe hypothese daarover: die indielijers leven muziek op het monomane af en raken sneller nieuwsgierig naar andere muziek-om-de-muziek. Ook een leuke test voor Arnold: vraag zwarte muzikanten die je interviewt of ze alleen naar "zwarte" muziek luisteren. Ik vermoed dat de meesten dit zullen ontkennen.)

Maar goed zonder goeie cijfers (The Box is natuurlijk net zo onbetrouwbaar als Audoioscrobbler) blijft het gissen.

Omar (Omar), Wednesday, 6 July 2005 07:32 (eighteen years ago) link

Deze discussie hadden we al een paar keer hier gevoerd, zie deze draad: Waarom houden turken en marokkanen niet van popmuziek? bijvoorbeeld.

Guuz H (Guuz H), Wednesday, 6 July 2005 08:34 (eighteen years ago) link

En hier: Kijk, een neger! Een neger?

Guuz H (Guuz H), Wednesday, 6 July 2005 08:36 (eighteen years ago) link

Of deze: waar blijft de 'zwarte' radiohead?

Guuz H (Guuz H), Wednesday, 6 July 2005 08:38 (eighteen years ago) link

Als dat waar zou zijn Martijn, zouden we dus kunnen zeggen dat muziek voor veel zwarten meer een achtergrondje is om lekkere jongens/meisjes bij te kunnen versieren.

Ik dacht meer aan neuken, of op z'n minst een gevoel te krijgen wat zich in die hoek van de psyche afspeelt.

Dat indie-aspect zeker ook waar. En turntablism is ook bijna exacte wetenschap. Da's 'wankery' op draaitafels, zoiets als metal 'gitaarplaten'.

Maar wellicht is metal dan voor veel boeren ook gewoon goede, no-brain testbeeld muziek om bier bij te kunnen drinken !?

Alle metal als no-brain testbeeld muziek afdoen gaat mij wel wat ver hoor. Metal is erg populair onder studenten om maar eens wat te noemen.

Verder ga ik met m'n lange haar en metal-tshirtjes naar zeer uiteenlopende concerten (jazz/improv, folk, hedendaags gecomponeerd, etc) en ik heb me nog nooit raar bekeken gevoeld. Misschien is het in disco's/clubs anders, maar bij de concerten waar ik heenga zie ik doorgaans vrij divers volk, bij metal stikt het ook al van gasten 'die al een baan hebben' (vul maar in hoe dat er uit ziet http://jm.g.free.fr/smileys/mhihi.gif).

Martijn Busink (twIXta), Wednesday, 6 July 2005 09:27 (eighteen years ago) link

ja theo, kom maar op met je sociologisch onderzoek. Kei-harde cijfers wil ik! Uitzonderingen ( pakistani pavementfans, Darknager) zijn er altijd, ze bevstigen de regel en doen dus feitelijk geen afbreuk aan de big picture zoals arnold die schetst. Maar om iets meer in te zoomen op die grijstintenten.(tip voor Theo's veldwerk:)
Ga eens naar een optreden van bijvoorbeeld Blonde Redhead of Sonic Youth in Frankrijk. waarachtig..ook 'zwarten' en maghrebijnen! Ok, geen 100-en, maar toch, ze zijn er, statistisch niet geheel verwaarloosbaar. Geeft toch te denken. Moeten ze van hun ouders? Hebben ze geen eigen peergroup? neurolinguistisch geherprogrammeerd of stom toeval? Ik zie geen Antillianen en Marokkanen bij bovengenoemde bands in Paradiso of 013. Waarom is de indie-emanicpatie bij minderheden daar verder ontwikkeld dan bij ons? Komen ze bij ons niet door de detectiepoortjes of zegt die blankbleke bedoening ook iets over de manier waarop wij invulling geven aan de -excusez le mot- multicultiraliteit in onze once proud nation? wie zal het zeggen...?

klaus wunderlich (klaus wunderlich), Wednesday, 6 July 2005 09:40 (eighteen years ago) link

Pfff, ik weet niet Theo, klinkt weer als die wie "geld heeft, heeft ook geen problemen" gedachte, plus de witman is niet authentiek en de zwarte, die toch al "dichter bij de natuur zit" heeft nog echte gevoelens en echte muziek.

Dat bedoelt Theo volgens mij helemaal niet. Ik denk dat ie gewoon met wat meer woorden zegt wat ik zei in die andere draad: de identificatie met blanke rock(ers) door zwart publiek is gewoon nihil.
Ik denk alleen wel dat de reden waarom hiphop en R'n'B wél alomtegenwoordig zijn voor de witte massa wat complexer is dan "ach, die vinden alles goed". Ik dnek dat er wel degelijk een grote aantrekkingskracht uitgaat van de afro-amerikaanse (hiphop)cultuur op witte jongeren, en dat zij het niet alleen maar accepteren omdat het er toevallig is.

Die aantrekkingskracht is in de VS gaan spreiden van 'onder af': eerst de kids in lagere sociale groepen in de binnensteden (daar is nauwelijks verschil tussen zwarte, hispanic en blanke jongeren qua kleding, gedrag, muziek), van daaruit is het mainstream geworden zodat nu ook de hippe student op een college in New England [zeg maar de Subjectivisten van de VS, de ILM-posters] hiphop headz kunnen zijn. Zelfs op de burelen van Spin is hiphop al volledig geintegreerd, zagen we recent.
Van een bekende die aan de universiteit van Oklahoma werkt (het hart van Yeehaw Land) begrijp ik dat ook dáár inmiddels 'urban' 60% van de mainstream uitmaakt - naast puberrock.

Dus: in de VS is hiphop volledig mainstream geworden voor blank én zwart, en op dít moment zal het dus zo werken als Theo schetst: die muziek 'is' er gewoon, en witte jongeren luisteren er naar omdat ze het nu eenmaal aangeboden krijgen.
Maar om zo sterk mainstream te worden (terwijl toch slechts 10% van de Amerikanen zwart is), was wel een sterke aantrekkingskracht van de hiphopcultuur voor witte jongeren nodig, denk ik.

Ook een leuke test voor Arnold: vraag zwarte muzikanten die je interviewt of ze alleen naar "zwarte" muziek luisteren. Ik vermoed dat de meesten dit zullen ontkennen

Lijkt me ook. Muzikanten zijn nu net bij uitstek die 2% van de mensen die met open oren overal naar luisteren.

Dat de discussie al veel vaker is gevoerd klopt trouwens ook, maar gelukkig blijft het hier meestal redelijk op niveau (zolang er niet met bizarre termen als intelligentie gestrooid wordt tenminste). Op ILM gaan ze na 3 posts klagen over racisme, roepen ze "ja en Bad Brains dan?" (alsof het bestaan van 1 zwarte rockband 'bewijst' dan zwarte jongeren wél naar indie luisteren), en bezwijkt het onder een grote politiek-correcte deken van 'ja maar we zijn toch eigenlijk allemaal hetzelfde nietwaar'.

KoenS (Koens), Wednesday, 6 July 2005 09:53 (eighteen years ago) link

klaus wunderlich: ja, verschillen tussen afzonderlijke landen zijn ook heel interessant. Werpen denk ik vooral licht op hoe exclusief de media in dat land zich op bepaalde groepen richten.

Maakt ook mooi duidelijk dat het helemaal niet om etniciteit gaat, maar om sociaal-culturele verschijnselen. In Mexico zijn grote bloeiende indiepop- en dansscenes, maar de Mexicanen in LA luisteren gewoon naar hiphop.

KoenS (Koens), Wednesday, 6 July 2005 09:57 (eighteen years ago) link

Moeten ze van hun ouders?

LOL.

Maar der Klaus stipt een ander interessant punt aan dat voorbij indie gaat nl. waarom dansmuziek hier zo gesegregeerd is in vgl. met de U.K? Is dit allemaal een uitvloeisel de cruciale rol van reggae? Of zit er meer structurele problemen in Nederland zoals Klaus tegen het einde suggereert?

En over R&B en geilheid. Allemaal subjectivistisch natuurlijk. Geen zaaddodendere muziek te verzinnen (maar het past natuurlijk beter in het plaatje van de geile neger. Alweer: cijfers! :) Aan de andere kant: roodharige indiemeisjes en Pixies en MBV word ik dan wel weer opgewonden van. En een Noodlanding met willekeurige klik-klak electronica gaat net zo over seks.

Omar (Omar), Wednesday, 6 July 2005 10:01 (eighteen years ago) link

Maar der Klaus stipt een ander interessant punt aan dat voorbij indie gaat nl. waarom dansmuziek hier zo gesegregeerd is in vgl. met de U.K?

Nederland is als geheel meer gesegregeerd dan het VK.

Martijn ter Haar (wmterhaar), Wednesday, 6 July 2005 10:23 (eighteen years ago) link

Waarom is de indie-emanicpatie bij minderheden daar verder ontwikkeld dan bij ons?

Ik denk dat emancipatie (de-segregatie) in het algemeen daar veel verder ontwikkeld is. Buitenlanders behoren hier bijna zonder uitzondering tot de lagere klasse(n) en ik denk dat daar een flink deel van het antwoord op de vraag zit: vrijwel alle enigszins marginale muziek is een ontzettend upperclassding.

(Ik ben niet goed op de hoogte van de laatste poltieke correctheidstrends in de sociologie, vergeef me als ik hele foute termen gebruik.)

Martijn Grooten (martijng), Wednesday, 6 July 2005 11:06 (eighteen years ago) link

"Buitenlanders" is wel een beetje raar ja. Daar hadden we het nog helemaal niet over gehad.

KoenS (Koens), Wednesday, 6 July 2005 11:10 (eighteen years ago) link

Nederlandse 'lowerclass' houdt ook gewoon van Bauer en pompt geen 50 Cent.

Daarnaast denk ik dat je als niet-als-Nederlander-geziene-persoon je meer wil profileren dan als je gewoon at ease bent in je eigen land.

Daarnaast spreek ik via internet goede contacten met muziekliefhebbers uit bijvoorbeeld Bulgarije en Griekenland die minder met 'hun eigen muziek' hebben dan ik. Aan de andere kant zie je in die landen een nationale trots waardoor het eigen cultuurgoed er meer ingestampt is en dus wel bekend is. Dat viel al op bij het zien van TRT ondanks dat ik de taal niet spreek. In Nederland is dat niet echt hebben want daar hangt een taboe op. Behalve op integratiecursussen, waar ze liedjes leren die ik ook niet ken.

In een recente docu in 'Het Geluk Van Nederland' over Nederlandse Somaliërs in Engeland leek het in eerste instantie beter te gaan dan hier, maar in de loop van de docu viel mij juist op dat daar een soort separatisme optreedt, of dat nou de oplossing is vraag ik me af.

Martijn Busink (twIXta), Wednesday, 6 July 2005 12:51 (eighteen years ago) link

Nederlandse 'lowerclass' houdt ook gewoon van Bauer en pompt geen 50 Cent.

Maar we hadden het over jongeren en popmuziek en zo, toch?

In een recente docu in 'Het Geluk Van Nederland' over Nederlandse Somaliërs in Engeland leek het in eerste instantie beter te gaan dan hier, maar in de loop van de docu viel mij juist op dat daar een soort separatisme optreedt, of dat nou de oplossing is vraag ik me af.

Erg interessante vraag, niets met het topic te maken verder, maar start er gerust een nieuwe draad over.
(mijn antwoord is 'ja', overigens)

KoenS (Koens), Wednesday, 6 July 2005 13:37 (eighteen years ago) link

http://www.kindamuzik.net/live/article.shtml?id=9991

check die sistahs en bradas dan!

Rizz (Rizz), Wednesday, 6 July 2005 21:57 (eighteen years ago) link

We hebben het er vaak over gehad (en wij niet alleen), maar toch komt er maar geen afdoende verklaring. Grote kans dat dit komt door de vorm waarin de discussie wordt gevoerd; op een internetforum is er geen voorzitter of desnoods secretaris die de besluiten even samenvat. Waarop weer verder kan worden gedacht en gedebatteerd. Idee voor een "echt" Subsstukje, KoenS? ;)

Het gebrek aan "harde gegevens" is natuurlijk probleem nr. 1 om tot een verklaring te komen. Waarop baseren platenmaatschappijen zich als fundament voor hun marketinginspanningen eigenlijk? Die gasten moeten toch ook marketingplannen schrijven?

Een ander belangrijk punt waarom we "er omheen blijven draaien" is volgens mij probleemafbakening. De tegenstelling zwart versus wit is niet specifiek genoeg. Met nauwgezetter kijken naar Surinamers, Antillianen, Ghanezen, Somaliërs,Turken, Marokkanen of Indo's kom je verder. Bij Theo's "awakening" een aanzienlijk groep nederlandse jongens en meisjes met indonesische roots die zich vermaakten in de hardste tent van allemaal schoot van alles door me (met indonesische roots) heen. 1) hoe herken je die indonesische roots? De grote Pasar Malam in Den Haag wordt elk jaar steeds blanker, maar bij navraag blijkt het merendeel toch half/kwart/achtste/zestiende inmiddels Indo. 2) hoezo "houden niet van hard?" Indo's speelden een rol bij de introductie van "harde" rock 'n' roll in Nederland. 3) dan nog dat hele Indo als geslaagde-allochtoonverhaal in al zijn facetten.

Trouwens, kennen jullie (serieuze) boeken die dit onderwerp behandelen? Tips zijn welkom!

Mic B (Mic B), Wednesday, 6 July 2005 22:45 (eighteen years ago) link

Zou indie ook weer meer een hechte scene zijn geworden (al die retro wave-bandjes ) juist omdat hiphop/r&b de leidende mainstream cultuur is geworden? Waardoor er dus meer behoefte is aan een ons kent ons front ( ?!?)
Dat gevoel krijg ik nml. steeds vaker in Rotterdam.

Waarom specifiek Rotterdam, Arnold?

Mic B (Mic B), Wednesday, 6 July 2005 22:47 (eighteen years ago) link

@ Mic B: nee joh, geen tijd voor :)
Ik ben tot oktober met Subs-sabbatical...

@ Rizz: coole foto ja, van dat publiek. Als ik moest gokken zou ik, met al mn vooroordelen, zeggen dat het Festival Mundial was.

KoenS (Koens), Thursday, 7 July 2005 05:55 (eighteen years ago) link

Wat slap, KoenS :) Zou je dan nog wel mijn enquete naar de roots van de Subjectivisten willen invullen? Kom jij ook uit Limburg en heb jij ook zo'n hoge stem?

Mic B (Mic B), Thursday, 7 July 2005 08:38 (eighteen years ago) link

Brabant. bariton.

KoenS (Koens), Thursday, 7 July 2005 08:44 (eighteen years ago) link

Zou indie ook weer meer een hechte scene zijn geworden (al die retro wave-bandjes ) juist omdat hiphop/r&b de leidende mainstream cultuur is geworden? Waardoor er dus meer behoefte is aan een ons kent ons front ( ?!?)

Dat gevoel krijg ik nml. steeds vaker in Rotterdam.
Waarom specifiek Rotterdam, Arnold?

Ik woon alweer een tijdje in Rotterdam. En voor mijn gevoel zit hier wel een 'hechte' indie scene. Ik kom oorspronkelijk uit Den Haag. Daar is het een stuk minder. Volgens mij is de aanwezigheid van poppodia hier wel een bepalende factor in, en niet zozeer zoals misschien gesuggereerd wordt (even heel kort door de bocht) het aantal 'negers' dat in de stad woont. Rotterdam heeft voor de omvang van de stad relatief veel poppodia (Nighttown, Rotown, Waterfront) en het is sowieso een creatievere stad dan Den Haag. Er zijn meer festivals (Motel Mozaique, Bazar Curieux, Geen Woorden Maar Daden) waar allerlei kruisbestuiving plaatsvindt en die een heel divers publiek trekken, maar ook vooral veel mensen uit de 'indie scene'.

Ervaren anderen dit ook zo?

Kaatje (Kaatje), Thursday, 7 July 2005 08:53 (eighteen years ago) link

Afgezet tegen Den Haag natuurlijk wel. Dat Rotterdam een studentenstad is speelt ook een rol. Maar Arnold loopt al een hele tijd te beweren, dat Rotterdam een echtere/grotere indie-scene heeft dan Amsterdam. Dat is nogal boud.
Dunya trouwens, da's pas multiculti!

Mic B (Mic B), Thursday, 7 July 2005 09:00 (eighteen years ago) link

typical Der A. remark--'k moet wat verplichte dingen doen, maar kom hier vanavond of morgen allemaal zeker op terug--typical Der A. remark

Der Arnold (Lester Bangs), Thursday, 7 July 2005 10:01 (eighteen years ago) link

oh ja;-)

Hotel Lives (Hotel Lives), Thursday, 7 July 2005 10:20 (eighteen years ago) link

@ Omar: Ik realiseer me net dat ik niet eens zo heel veel zwarte muzikanten op mijn pad tegen kom. Maar ik zal er eens naar vragen. Sterker nog de zwarte muzikanten die ik ben tegengekomen maakten witte--indie of babbelden nonsens of vielen in slaap tijdens het gesprek. Maar dan heb ik het ook over Wu Tang types en de Andre Williamsen der aarde. Laat ik aan die groep maar geen conclusies gaan verbinden en gewoon rustig wachten tot ik een open minded Will Smith op mijn pad tref.

Btw. de zwarte mensen die ik op Noodlanding tegenkom zijn doorgaans wel behoorlijk openminded. Er zijn een soort hippe Pharell/Raumschmiere types en juist het type net-over-uit-Ivoorkust of anderszins erg ingetogen. Standaard r&b negerinnetjes komen vaak eens en nooit weer.

@Martijn: ik liep een tikje te stangen mbt metal. Ok dat je het goed oppakt.

@Klaus: Ik denk dat Nederland te klein is om mensen te verplichten op zoek te gaan naar een eigen identiteit. Hier kun je makkelijk terugvallen op je afkomst van origine zonder geconfronteerd te worden met andere invloeden. Nee...eh..ik zoek maar...wartaal dit...


@ KoenS : Zit de aantrekkingskracht van hiphop voor blanke jongeren niet vooral in het verbodene karakter ervan. Zoals rock n roll ooit ' niet mocht ' mag je nu geen bitch, ass of ho zeggen en daarom willen jongeren het doen. Zoiets. Ik ben wat dat betreft nooit opgegroeid en zeg tien keer liever I longdicked you and broke your ovary's ( Ghostface Killah ) dan dat ik naar 35+ nu-soul luister. Vijftien jaar na de Geto Boys and nothing's changed.

Ik ga niet helemaal mee in het sociaal-cultureel versus ethniciteit debat. Hoe hip het binnen sommige zwarte subscenes ook zou kunnen zijn, ik zie ze toch niet massaal bobben op TV on the Radio.


@ Omar Uitgaansmuziek gaat altijd ten dele over sex. Maar voor sommige r&b meisjes is sex de primaire functie die muziek voor ze heeft. Daar kan ik dan weinig meer mee. Cijfers heb ik niet. Wel een hart van goud.

Wat Martijn Grooten zegt snijdt hout:

Ik denk dat emancipatie (de-segregatie) in het algemeen daar veel verder ontwikkeld is. Buitenlanders behoren hier bijna zonder uitzondering tot de lagere klasse(n) en ik denk dat daar een flink deel van het antwoord op de vraag zit: vrijwel alle enigszins marginale muziek is een ontzettend upperclassding.

Ik zet R'dam vooral af tegen A'dam en Utrecht en zie dan keer op keer dat A'dam een echte indiescene ontbeert ( hoewel de stad overall toch meer te bieden heeft qua media, aanbod e.d. ), ter-
wijl R'dam vanuit mijn oogpunt over veel indie-types beschikt ( vooral de meisjes hebben bijna een zeer herkenbare klederdracht ) en Utrecht ook een lievige, student-type indie-scene heeft. Althans in die twee steden zie ik altijd een stuk of zeventig koppen terugkeren als ik er ben en krijg ik een hechtere scene-feel. Geen cijfers helaas.

Roxy Music cijfers: 5.499 blanken, 1 zwarte.
Aimee Mann cijfers: 1397 blanken, 3 zwarten ( waarvan 650 met PMS ).

Der Arnold (Lester Bangs), Thursday, 7 July 2005 16:35 (eighteen years ago) link

Toch opvallend hoe de mensen die op mij reageren voornamelijk op-het-werk-posters zijn.
Bump.

Der Arnold (Lester Bangs), Friday, 8 July 2005 02:29 (eighteen years ago) link

@ KoenS : Zit de aantrekkingskracht van hiphop voor blanke jongeren niet vooral in het verbodene karakter ervan. Zoals rock n roll ooit ' niet mocht ' mag je nu geen bitch, ass of ho zeggen en daarom willen jongeren het doen. Zoiets. Ik ben wat dat betreft nooit opgegroeid en zeg tien keer liever I longdicked you and broke your ovary's ( Ghostface Killah ) dan dat ik naar 35+ nu-soul luister. Vijftien jaar na de Geto Boys and nothing's changed.

Dat zal best meespelen, ja.
Al kun je je afvragen hoeveel er over is van een 'taboe'-karakter als de muziek zich inmiddels all over de mainstream media bevindt. Als je nu (echt, op dit moment!) The Box of TMF aanzet zie je waarschijnlijk een hele hoop draaiende vrouwenkonten, met in het midden óf 1 dikke zwarte man óf twee zwarte heren met hippe baardjes óf een zwarte jongen met een konijnengezicht staan rappen over bitches en dicks en zo.

Dat is voor de huidige jongeren waarschijnlijk toch heel anders dan toen het lieve indie-jongetje, opgegroeid met The Smiths en The Pet Shop Boys, af en toe ineens een nummer van Ice-T of NWA op zn VPRO_radiootje hoorde eind jaren '80.

KoenS (Koens), Friday, 8 July 2005 09:36 (eighteen years ago) link

zo lang draadje geworden in mijn afwezigheid.

@omar en koens: mijn bevindig had - inderdaad koens - niets van doen met geld, status en authenticiteit. veel meer met mainstreampop. hiphop en r&b zijn mainstreampop geworden.

@arnold: daarom geloof ik ook niet in die zogenaamde verboden kant van hiphop. hiphop en de uitgestraalde cultuur ervan is overal en altijd. dat is net zo verboden als de hardrock van Bon Jovi in de jaren tachtig waar destijds iedereen zo idolaat van was.

het komt er denk ik zelf op neer dat de mainstreampopcultuur van nu andere roots heeft dan de alternatieve rock. Roxy Music zegt de donkere liefhebber van Beyonce en 50cents helemaal niets. de blanke waarschijnlijk ook niet. die zie je dan dus ook niet in de HMH. dat valt echter niet op.

het initieel door arnold geschetse probleem zit hem denk ik niet zomaar in de mainstream maar in de underground. waarom luisteren er wel blanken naar underground hiphop maar geen donkeren naar LCD Soundsystem? de mainsteam moet er even buiten blijven denk ik.

theo ploeg (theo), Friday, 8 July 2005 10:52 (eighteen years ago) link

Ik zet R'dam vooral af tegen A'dam en Utrecht en zie dan keer op keer dat A'dam een echte indiescene ontbeert ( hoewel de stad overall toch meer te bieden heeft qua media, aanbod e.d. ), ter-
wijl R'dam vanuit mijn oogpunt over veel indie-types beschikt ( vooral de meisjes hebben bijna een zeer herkenbare klederdracht ) en Utrecht ook een lievige, student-type indie-scene heeft. Althans in die twee steden zie ik altijd een stuk of zeventig koppen terugkeren als ik er ben en krijg ik een hechtere scene-feel. Geen cijfers helaas.

In Rotterdam en Utrecht valt die 'indie-scene' volgens mij meer op omdat er maar een aantal plekken in de stad zijn waar deze mensen terecht kunnen. Nu het weer zomer is valt het mij op dat in Rotterdam altijd de meeste indie-kids op een terrasje op de Nieuwe Binnenweg zitten, bij Rotown, Stalles of het Parket. Volgens mij geldt voor Utrecht ongeveer hetzelfde. In Amsterdam is het allemaal veel diffuser. Daar zijn veel meer plekken waar je terecht kunt. Wat betreft concerten en andere happenings; op een goede avond zijn in Rotterdam misschien hooguit twee of drie dingen te doen, waardoor je vaak dezelfde mensen tegenkomt. In Amsterdam heb je wat dat betreft volgens mij meer keuze.

Of niet? Ik ben namelijk geen Amsterdammer en kom er ook niet graag.

En wat houdt die herkenbare klederdracht in? Ben wel nieuwsgierig...

Kaatje (Kaatje), Friday, 8 July 2005 11:04 (eighteen years ago) link

Hoe mainstream sommige hiphop ook geworden is, de dreiging die er vanuit gaat, is wel veranderd maar niet minder geworden.
Dat is volgens mij nog steeds de grote aantrekkingskracht. Of het nou gaat om een positieve boodschap van Kanye West in Jesus Walks of de opvallend, vrouwonvriendelijke fluisteringen van de Ying Yang Twins, als je onder de 22 bent en opgroeit in, pak hem beet, een dorp in de kop van Noord-Holland, klinkt het als het verboden snoepje. Zeker als je blank bent. Volgens mij in ieder geval.

Ik maak liever een onderscheid tussen jongeren en ouderen dan tussen mainstream en underground. Ik verwacht namelijk ook geen zwarte jongeren bij Roxy Music ( want er zijn ook geen blanke jongeren ), maar een paar zwarte opa's aan de hand van wat blanke oma's had toch gekund!?
Dat alles van voor 1990 sowieso geen jongeren aanspreekt ( wit of zwart ) lijkt me duidelijk. Als het niet de grootte van een Nirvana of Bob Marley heeft zegt het ze niets en bovendien zijn dat soort kaartjes veel te duur.
In die andere roots theorie ga ik wel mee.

M.b.t. mainstream/underground: Globaal bekeken is er geen echte underground meer. Mjah...dat durf ik best te constateren. Zeker in Nederland.
Er zijn kleine groepjes liefhebbers van een specifiek muziekhoekje ( techno-feestjes, zo'n avond die Martin opzette--Dans le Rock, een kelder waar wat drum n bass gedraaid wordt ), maar overall zijn er een paar peilers. Trance is er een, hiphop/r&b is een tweede, retro-feesten kun je ook al bijna een stroming op zich noemen en dan is er het gebied waarbinnen ik me bevind.
Natuurlijk er zijn ook Bauer-volkskroegen, maar daar weet ik maar weinig vanaf.
Maar sinds dance verrockt is geraakt ( zie ook de line-up van 5 Days Off ) zijn termen als underground en mainstream gedateerd geraakt.
Je kunt hooguit een onderscheid maken tussen diegenen die 2005 kunnen bijbenen en diegene die dat niet ( meer ) lukt.
Voor het eerst kunnen MIA, Goldfrapp, Ying Yang Twins en Bloc Party allemaal moeiteloos in een set zonder dat het publiek ( vrijwel overal ) begint te sputteren.
Het enige grote probleem is dat zij die het niet meer helemaal volgen ook echt niets meer herkennen omdat ze gewend zijn geraakt aan de paplepel van de retrofeesten.
Maar Tiefschwarz en Kanye West zijn zo mainstream/underground als J-Lo en Sander Kleinenberg.

Er is niet zo veel meer keuze in Amsterdam hoor. Er zijn een stuk of zeven dj's ( uit Amsterdam en daarbuiten ) die draaien op een stuk of vier plekken. That's all.
Alle coole concerten vinden plaats in Paradiso en de Melkweg, af en toe wat in 11 of Bitterzoet. That's it really.

Wel benieuwd waarom je er niet graag komt. Vertel...

Over die klederdracht: Ik ben niet zo'n goede als het om mode-analyses gaat, maar een bepaalde onafhankelijke riot-girl houding, gekoppeld aan zwart geverfd, rafelig haar en een schattige doch stoere rokjes, strakke shirtjes kleding-code...nee, ik kom er niet, maar ik herken ze uit duizenden. Zelfs in het buitenland vis ik R'dams alternatief er zo uit.

Der Arnold (Lester Bangs), Friday, 8 July 2005 13:57 (eighteen years ago) link

M.b.t. mainstream/underground: Globaal bekeken is er geen echte underground meer. Mjah...dat durf ik best te constateren. Zeker in Nederland.

Ik denk eerder dat er geen mainstream meer is. De mainstream zijn de acts die Ahoy en HMH vullen en veel daarvan is van voor 1990 of appelleren aan volk dat uit die tijd stamt, dus dat is wat achterloopt. Achterloopt op het compleet versnipperde gebeuren van diverse special interest groepen waar men lustig en eclectisch uit vist wat men lekker vindt. Daardoor zijn er geen 'nieuwe grote acts' waar menigeen op zit te wachten en daarom nog maar eens wat ouwe klassiekers laat opdraven op de festivals.

Martijn Busink (twIXta), Friday, 8 July 2005 14:07 (eighteen years ago) link

Geheel correct gezien.
Door dat gebrek aan mainstream kan ik als dj dus ook makkelijker uit de verschillende poeltjes de leuke platen vissen zonder dat het publiek gaat mekkeren. De echt achter lopenden ( Underworld, Rage ATM ) kunnen we gelijk en probleemloos naar de retro feesten doorverwijzen.

Voor de festivals en sommige bladen is dit denk ik wel een probleem, maar dat terzijde. Die moeten het toch meer hebben van ' een doelgroep ' dan wij premiejagers.
Maar allover vind ik het een welkome verandering.

Der Arnold (Lester Bangs), Friday, 8 July 2005 14:17 (eighteen years ago) link

Ik verwacht namelijk ook geen zwarte jongeren bij Roxy Music ( want er zijn ook geen blanke jongeren )

-- ik spring er even in zonder te kijken --

buiten dat hij niet waar is, wat is dit voor een dwaze redenering?

Rizz (Rizz), Friday, 8 July 2005 14:41 (eighteen years ago) link

Maar allover vind ik het een welkome verandering.

Elk voordeel hep ze nadeel. Ik profiteer aan één kant van een ruim aanbod waar juweeltjes tussen zitten, aan de andere kant is een oceaan van middelmatigheid, die lokaal nog wel een doel kan dienen, maar wereldwijd vooral het zicht belemmerd.

Martijn Busink (twIXta), Friday, 8 July 2005 15:03 (eighteen years ago) link

Valt mee Rizz....ik denk dat je het accent op zwart en blank legde terwijl het op het woordje jongeren moest liggen. Roxy Music trekt geen jongeren. Althans, niemand onder de 25.

Der Arnold (Lester Bangs), Friday, 8 July 2005 15:24 (eighteen years ago) link

Dat zeg je nogal stellig, ik durf te wedden dat je ongelijk hebt

Rizz (Rizz), Friday, 8 July 2005 15:50 (eighteen years ago) link

Maar sinds dance verrockt is geraakt ( zie ook de line-up van 5 Days Off ) zijn termen als underground en mainstream gedateerd geraakt.

Dat gebeurde al op het moment dat Husker Du bij Warner tekende lieverd. Alles wat daarna is gebeurd was slechts bevestiging.
Zoals het moment eind 1988 dat de 10 bovenste plaatsen van de Britse indie charts bezet werden door acidhouse-12"s.*
De indiekids wisten niet hoe ze het hadden.
Zoals het moment eind 1995 dat het de vraag was of de nieuwe single van Blur of die van Oasis op 1 zou binnenkomen in de mainstream UK Top 40.

Sinds de massale opkomst van het downloaden vanaf pak'm beet 1999 is dat nog eens in een stroomversnelling geraakt en heb je idd dat eclectisch pikken uit de versnippering.

Maar dat wil niet zeggen dat er geen nieuwe, jonge mainstream meer is. Robbie Williams. Coldplay. Maar vooral dus RnB en hiphop-acts. Dat die de HMH niet vullen zegt daarbij helemaal niks.

Maar Tiefschwarz en Kanye West zijn zo mainstream/underground als J-Lo en Sander Kleinenberg

Bekendheid, airplay, verkopen, l'Oreal-sponsorcontracten e.d. zeggen toch iets anders.

Maar allez da's allemaal off-topic.

KoenS (Koens), Friday, 8 July 2005 16:34 (eighteen years ago) link

Robbie Williams? Ik dacht alleen vrouwen van mijn leeftijd dat leuk vinden.

Sterren zijn nog geen artiesten, en zeker geen muzikanten.

Martijn Busink (twIXta), Friday, 8 July 2005 17:33 (eighteen years ago) link

OK dan, mijn 2 centjes…

Club Estrella is een soort van buurthuis in het district van Santa Cruz, in het midden van het eiland Aruba. Afgelopen week vond op het vervallen basketbalveldje van dat buurthuis een klein punk/metal-festivalletje plaats, waar opgeschoten kids van tussen de 15 en 18 (en een paar ouderen, waaronder ik als impromptu platendraaier) zo uit hun plaat gingen dat de mengtafel omver werd gemosht en de organisator ging dreigen met dat hij de politie zou gaan bellen. Tegelijkertijd, in hetzelfde gebouw was er een net katholiek doopfeestje gaande. Het repertoire was lachwekkend, maar de kids gingen volop mee in Queens' 'We Will Rock You' en 'The Kids Are United'. Ze vroegen mij constant wat ik aan het draaien was ("Huh?! Dead Kennedys?!").

Het was chaotisch en op zijn zachtst gezegd slecht georganiseerd, maar de bands, het publiek, iedereen was enthousiast. Zelfs na de vechtpartijen en het gegeven dat er geen show meer was nadat de mengtafel door de eigenaar werd geconfisceerd. De laatste band maakte haar set af met de amps op volle sterkte. Later werd er in de gesloten ruimte naast het veld urenlang gejamd. Anyway, de kids hier hebben honger en deze avond was voor hun net zoiets als het laatste colaflesje in de woestijn. Geen (basis-)kennis, geen referenties, wel een wardrobe (skatewear is al jaren de rigeur hier) en een hoop zin en nieuwsgierigheid. Heel verfrissend. Hier is er geen arbiter, geen set van codes. Geen muziekblad, geen rocktempel. Alleen wat programma's op de radio en feestjes als deze zo af en toe. De kids hier kennen bijvoorbeeld The Mars Volta niet, eeuwig zonde! En dan nog zijn er een heleboel bandjes, de een nog slechter dan ander, dat wel, maar het leeft. Ik ga ervan uit dat er in Marokko en Cabo Verde ook harde gitaarbands zijn. Waarom niet? Ik kom zelf weleens mensen uit Aruba tegen op een festival als Lowlands. Er zullen vast wel meer Marokkanen, Turken, zwarten, whatever rondlopen. Maar ja, ik let er niet op. Is het echt zo bijzonder?

Het is trouwens wel mijn ervaring dat mensen vaak, eenmaal wanneer ze naar een ander land zijn verhuisd, om 1 of andere reden meer gaan hangen naar de eigen cultuur. Het lijkt haast een natuurlijk instinct. Mensen gaan samenklitten (Nederlanders hier op het eiland gaan ook alleen met Nederlanders om) en ik heb zelf meegemaakt hoe Arubaanse ‘alternatievelingen’ in Nederland opeens salsa zijn gaan waarderen. Uit een soort van associatie dat op haar beurt weer voortkomt uit nostalgie en een al dan niet openlijk toegegeven heimwee. Vroeger, toen ik hier woonde, had ik een gruwelijke hekel aan reggaeton. Nu ben ik ook niet van de gasolina af te houden...

In een land als Nederland, waar muziekconsumptie zoals wij die kennen de gewoonste zaak van de wereld is zou iemand met dat kleine beetje baggage, maar toch vooral de nodige nieuwsgierigheid met de neus in de boter vallen. Al die muziek, informatie en mogelijkheden om nieuwe schoonheid te ontdekken. Maar het is iets waar je voor moet kiezen, maakt niet uit waar je vandaan komt. Voor allochtonen is het extra moeilijk als die toch liever in hun eigen cirkel blijven hangen. Ik denk dat de drempel vooral daar ligt en daar kan geen goedbedoeld initiatief of stichtelijk woord tegenop. De scheiding zal altijd blijven en eerlijk gezegd heb ik daar totaal geen probleem mee. Het levert qua muzikale diversiteit uiteindelijk meer op (en laat die bleekscheten daar maar naar op zoek for a change). Dit verklaart voor mij ook het success van FunX en in zekere zin The Box: ze laten de allo’s in hun waarde door gewoon hun muziek in hun tempo te draaien. Zonder al te openlijk paternalistisch “integreer nou eens”-gezeik. Als we elkaar gewoon weer eens met rust lieten dan hadden we het allemaal een stuk beter.

Ariën Rasmijn (Ariën), Friday, 8 July 2005 18:54 (eighteen years ago) link

Hell yeah, Ariën. Je zegt het.

Ik ga ervan uit dat er in Marokko en Cabo Verde ook harde gitaarbands zijn. Waarom niet?
Dat bedoelde ik ook met dat Mexicanen in Mexico vs. Mexicanen in de VS-voorbeeld. En natuurlijk luistert een Cornell-student van Mexicaanse afkomst ook gewoon naar Weezer.

Sterren zijn nog geen artiesten, en zeker geen muzikanten.

Hij deelt weer in aforismen. Dat is allemaal subjectief joh.

KoenS (Koens), Friday, 8 July 2005 19:32 (eighteen years ago) link

Ik bedoel dat sterren hun reclamecontract aan hun bekendheid danken, niet aan hun muziek. En van een stijlicoon koop of download je niet per definitie muziek, je neuried het mee als het langskomt als iemands ringtone.

Ook enthousiaste duimen omhoog naar Ariën. :)

Martijn Busink (twIXta), Friday, 8 July 2005 19:40 (eighteen years ago) link

Vroeger, toen ik hier woonde, had ik een gruwelijke hekel aan reggaeton. Nu ben ik ook niet van de gasolina af te houden...

De angst is nu dat, mocht ik ooit in het buitenland gaan postdoccen, ik naar Marco Borsato, Spinvis en Bløf ga luisteren.

Martijn ter Haar (wmterhaar), Friday, 8 July 2005 20:39 (eighteen years ago) link

jaren in amsterdam gewoond, maar kan geen traan laten om mijn vertrek uit de hoofdstad. en wel omdat de stad niets heeft waardoor ik hem tot mijn favo-steden kan rekenen.

er zijn twee soort favo-steden in theoland:

- tochtig, lelijk en kil (hier al vaak genoemd): rotterdam düsseldorf, keulen, berlijn.

- modaine steden die buiten de wereld om hen heen lijken te staan (eigenlijk vrouwelijke steden, vind ik): maastricht, zürich, wenen, heidelberg.

een combinatie van de twee heb ik nog niet gevonden. tips zijn welkom.

theo ploeg (theo), Monday, 11 July 2005 08:54 (eighteen years ago) link

Praag?

Andre Kuijpers (Andre Kuijpers), Monday, 11 July 2005 09:19 (eighteen years ago) link

New York definitely.

Kaatje (Kaatje), Monday, 11 July 2005 11:57 (eighteen years ago) link

Ja, ik denk Theo eens het voormalig Oostblok moet gaan opzoeken. :)

In theorie blijft Brasilia de mooiste stad, maar dat heb ik nog steeds niet kunnen verifieren.

Amsterdam kan ik moeilijk beoordelen, want dat is gewoon een feit van het leven. Verder hou ik wel van steden die overweldigen: New York, Parijs, Londen, Madrid, Los Angeles (meer als idee). In Madrid zou ik nog we kunnen wonen, want vreemd genoeg lijken ze daar ook hetzelfde te praten als Amsterdammers, hard/hoog/ironisch (vermoed al tijden dat dit veel van de bovenstaande steden kenmerkt, is ook dat toontje wat de buitenstaander zenuwachtig maakt. :)

[kijkt Martijn ter Haar vragend aan, hopend dat hij binnen de kortste keren met een link naar onderzoek aan komt zetten waar dat inderdaad uit blijkt ;)]

Omar (Omar), Monday, 11 July 2005 12:10 (eighteen years ago) link

Voor Theo, Edinburgh misschien? Al is dat in principe niet lelijk (wat ik sowieso een raar criterium vind, maar goed ik ben een estheet dus lelijkheid is een belediging.) Ik vond Glasgow trouwens ook vrij verrassend een leuke stad, al zal dat om te wonen ongetwijfeld een ander verhaal zijn.

Omar (Omar), Monday, 11 July 2005 13:12 (eighteen years ago) link

@ Mic, wie had gedacht dat Jamai geboren is met blauwe billen. :-) Nu dacht ik eerder aan bands als 35007, 7 Zuma 7 en zelfs The Helio Sequence uit de VS.

monique (monique), Monday, 11 July 2005 15:09 (eighteen years ago) link

As if anyone would care, but still...
...I do, for professional reasons. Morgen ben ik weer in NL en bel ik je over het 1 en ander.

Ariën Rasmijn (Ariën), Monday, 11 July 2005 16:22 (eighteen years ago) link

Edinburgh "in principe niet lelijk".
Nee.
Of, zoals mensen die er geweest zijn wel zeggen: de mooiste stad van Europa.
http://members.home.nl/k.sebregts/EdinburghOldTown.JPG

KoenS (Koens), Monday, 11 July 2005 16:53 (eighteen years ago) link

Wel eens in Luik of Stuttgart geweest, Theo?

KoenS (Koens), Monday, 11 July 2005 16:59 (eighteen years ago) link

Mwaah Koen, Edinburgh ziet er niet overal zo uit. ;)

Omar (Omar), Monday, 11 July 2005 17:51 (eighteen years ago) link

Wel eens in Luik of Stuttgart geweest, Theo?

Ik was pas in Luik. En, nou was het toen heel mooi weer dus misschien hielp dat, dat was best een leuke stad. Mooie pleinen met daarop terrasjes met goedkoop bier, die bovendien tot 3:00 open zijn op een doordeweekse avond. Waarop ook nog eens veel mooie meisjes in designerjurkjes. Lommerrijke lanen. Leuke kade langs de Maas. Niks mis mee, dat Luik.

Martijn ter Haar (wmterhaar), Monday, 11 July 2005 18:32 (eighteen years ago) link

Omar: nee, welke stad ziet er overal hetzelfde uit?
Maar dit is het centrum. Uiteraard hebben ze ook grauwe buitenwijken voor de arbeiders. En zelfs twee (!) hele torenflats.
Daaromheen liggen dan weer 5 golfbanen en een kasteel.

Martijn: geweldige stad zelfs, in de zomer. En ben je er tijdens EK's en WK's weet je helemaal niet wat je meemaakt. De grote Italiaanse gemeenschap zorgt er -tijdens wedstrijden van hun land althans- voor dat je je op die pleinen in Genua of Turijn waant.
(Maar tochtig en kil kan het er ook zijn. En mondain/los van de omgeving staand is het zeker, als de enige serieuze stad voor mijlen in de omtrek)

KoenS (Koens), Monday, 11 July 2005 18:46 (eighteen years ago) link

nee, welke stad ziet er overal hetzelfde uit?

Is dit een strikvraag? Tilburg toch? ;)

Omar (Omar), Monday, 11 July 2005 18:56 (eighteen years ago) link

GRRRRR

KoenS (Koens), Monday, 11 July 2005 19:13 (eighteen years ago) link

Juist een discussie over een steden. Komt 'ie.

Met Rotterdam kan ik dus echt helemaal niks. Ik weet niet wat het is, maar deze stad straalt voor mij niks uit. Misschien kom ik er niet te vaak, heb ik de juweeltjes van de stad nog niet ontdekt of heb ik er gewoon een verkeerd beeld van. I dunno! Als iemand een keer als gids wilt spelen om de juweeltjes van Rotterdam te laten zien, dan sta ik er helemaal open voor en wie weet krijg ik dan een totaal ander beeld.

Amsterdam daarentegen mag dan wel een drukke stad zijn met al zijn toeristen, toch zijn er veel plekken midden in het centrum die erg veel rust uitstralen. Loop maar eens op een mooie zonnige dag de Keizersgracht op. Of sla een willekeurige zijstraat in en zie aan de linkerkant een schattig klein rustig pleintje met een aantal bomen en drie banken waar zelfs geen hond te vinden is.

Groningen, tja! Een erg mooie stad. Ja, het is alsof je aan het einde van de wereld bent. Alles is/lijkt zo ver weg. Ik kwam er voorheen erg vaak en heb toen ook de mooie interessante delen van de stad leren kennen. Wonen? Nee!

Utrecht. Aan de ene kant vind ik de stad erg boeiend, maar aan de andere kant weet ik niet zo goed wat ik ermee aan moet. Ik denk dat er ik er wel zou kunnen wonen. Het is erg centraal en je komt met de trein overal.

En Arnhem waar ik zelf woon is aan de ene kant een erg mooie stad met z'n Park Sonsbeek en veel prachtige huizen. Aan de andere kant gebeurt er bar weinig. Het is een doodsaaie stad voor als je net als ik toch wat levendigheid wilt/moet hebben in je leven. Als je van de rust houdt, dan kom je hier wel aan je trekken met Sonsbeek en de Veluwe voor je deur.

Buiten Nederland:

DE stad voor mij is en blijft het altijd interessante en levendige London. Net als Amsterdam is het een drukke stad met in het hartje van de stad toch nog heerlijke rustige plekken zoals het Soho parkje (of hoe het dan ook mag heten). En wat te denken van Primrose Hill waar je op een heldere dag een prachtig uitzicht hebt over de stad. London heeft voor mij alles wat ik in een stad zoek: levendigheid, de rust wanneer je het nodig hebt, het is er nooit doodsaai, interessante mensen, inspiratie en er valt altijd wel weer iets nieuws te ontdekken. Als ik ergens dolgraag zou willen wonen, dan is het absoluut London. En wie weet woon ik er wel sneller dan ik zelf in de gaten heb.

In Berlijn zou ik ook wel kunnen wonen, denk ik. Antwerpen en Gent trekken me ook wel. Waar ik niet zo kunnen wonen, maar wat ik wel een bijzonder interessante stad vind is Reykjavik. Zo'n 'kleine' stad op een eiland met een geweldige uitstraling. Heerlijk! En New York wil ik dolgraag een keer naar toe.

Nicole (StarShine), Monday, 11 July 2005 19:19 (eighteen years ago) link

Oh, nog een toevoeging aan mijn verhaal. Wat ik ook zo geweldig vind aan een stad als London en wat Brussel ook heeft en New York vast en zeker ook is het geluid van de politie/brandweer/ambulance sirenes. Ik vind dat echt zo'n geweldig iets om te horen. Ik woon zelf in Arnhem aan een straat waar redelijk vaak een brandweer/ambulance voorbij rijdt, maar het Nederlandse geluid van de verschillende soorten sirenes heeft gewoon niks.

Nicole (StarShine), Monday, 11 July 2005 19:26 (eighteen years ago) link

leuk dat gedoe over steden.

New York is het zeker niet, in mijn ogen dan. niet modaine genoeg. verre van zelfs. amerikanen, ook Newyorkers, zijn gewoon niet elegant. in mijn definitie dan.

Praag weer wat te 'mooi' en niet modaine genoeg. misschien is het ook daar dat elegante dat ik mis.

Stuttgart en Luik komen wel in de buurt. al vind ik Luik weer iets te Frans en daar kan ik niet zo goed tegen. Stuttgart haalt het dan weer niet bij Heidelberg.

Edinburgh is overigens een goede, Glasgow ook wel trouwens. ik zou er kunnen wonen, in een van die twee steden.

vandaag op weg naar een interview en met de nieuwe Tiefschwarz op mijn ipod heb ik de hele tijd aan die denkbare maar niet bestaande stad gezocht. uiteindelijk ben ik nu uitgekomen op Hamburg.

theo ploeg (theo), Monday, 11 July 2005 19:31 (eighteen years ago) link

Uitstekende keus Theo! Dacht er al aan (en aan Liverpool), want dat soort wat rauwe havensteden die tóch een mondaine, zeg maar gerust chique, binnenstad hebben, is idd dé combinatie.

Hamburg - met dat industriele rond de haven, en dat viezige in St Pauli, en dan weer de designershops rond de binnen-Alster en de kakkineuze studenten in Eppendorf... geweldig.

KoenS (Koens), Monday, 11 July 2005 19:39 (eighteen years ago) link

Wat ik ook zo geweldig vind aan een stad als London [...] is het geluid van de politie/brandweer/ambulance sirenes

Ai...

In Amsterdam zal ik me nooit helemaal op mijn gemak voelen (vast ook vanwege de wieg die in Rotterdam stond), maar eigenlijk is er geen enkele Nederlandse stad die ik leuker vind dan om af en toe langs te gaan. Londen is erg okee, Berlijn, Hamburg (inderdaad!), Helsinki, Stockholm, Athene... Ik heb het geloof ik niet zo meer op Nederland. (Maar dat heeft vast eerder met mij dan met Nederland te maken.)

Martijn Grooten (martijng), Monday, 11 July 2005 19:40 (eighteen years ago) link

Ai...

Ok, als het om terroristische aanslagen gaat, is het iets minder geweldig. Dat is wat je bedoelt met ai?

Nicole (StarShine), Monday, 11 July 2005 19:44 (eighteen years ago) link

De meeste redenen voor sirenes zijn niet zo vrolijk, Nicole.

Dat Londen-verhaal had ik een jaar of 8 terug precies zo op kunnen schrijven. Na een week daar wist ik echter zeker dat ik er niet zou willen wonen. Londen is voor mij typisch een plaats waar ik graag op bezoek ga, maar dat was het dan ook [zie ook: Parijs, maar ook: 'de bergen', of een warm eiland].
Londen -zoals elke echt grote stad, iets waarmee Amsterdam helemaal niks van doen heeft trouwens- bestaat eigenlijk niet. Het is een lappendeken, met allemaal kleine centra [op de echte centrale pleinen als Trafalgar en Picadilly en zo na, maar daar wil je niet zijn]. En je woont ook in 'Zuid-Londen', niet in Londen. Of zelfs: in Southwark, of als je pech hebt in Clapham of Balham, en van daar uit ben je net zo snel in centraal-Londen als van Amsterdam vliegend op City Airport.

Maar 'London' als fictie, ja, dat herken ik heel goed.

wat te denken van Primrose Hill waar je op een heldere dag een prachtig uitzicht hebt over de stad
Ha! Ging jij er ook heen vanwege "it's windy there and the view's so nice"? :)
Het uitzicht vanaf London Eye is beter.

heerlijke rustige plekken zoals het Soho parkje

Geen idee, maar het is nergens rustiger dan in de Inns of Court (favoriet is Lincoln's Inn).

KoenS (Koens), Monday, 11 July 2005 20:00 (eighteen years ago) link

De meeste redenen voor sirenes zijn niet zo vrolijk, Nicole
I know, maar het geeft mij het gevoel dat ik in een levendige interessante stad ben. Erg moeilijk om dit gevoel uit te leggen, maar hoeft ook niet, als ik het maar begrijp. :-)

Ha! Ging jij er ook heen vanwege "it's windy there and the view's so nice"? :)
Eigenlijk niet. De reden dat ik Primrose Hill heb ontdekt heeft met totaal iets anders te maken.

Geen idee, maar het is nergens rustiger dan in de Inns of Court (favoriet is Lincoln's Inn).
Kijk, zo heb ik weer iets nieuws om te ontdekken.

Nicole (StarShine), Monday, 11 July 2005 20:08 (eighteen years ago) link

Ging dit topic niet over negers die new wave snappen?

Nah...just roll on with the city stories...

Lester (Lester Bangs), Monday, 11 July 2005 21:29 (eighteen years ago) link

Over de 100 posts mag er officieel ge-off-topicked worden.

KoenS (Koens), Monday, 11 July 2005 22:16 (eighteen years ago) link

"ge-offtopict", trouwens.

denk ik. voor het Nederlands. Maar het is een lastige voor de spelling(s)innovator.

KoenS (Koens), Monday, 11 July 2005 22:17 (eighteen years ago) link

Berlijn
Chicago
London (als je het kunt betalen)
Gent
Keulen
Brussel

om misverstanden te voorkomen: Nederland heeft geen echte steden.

joost heijthuijsen (joosth), Monday, 11 July 2005 22:45 (eighteen years ago) link

Definieer een stad? Nederland heeft weldegelijk steden, zoals de hanzesteden, ze zijn alleen wat klein.

Plaatsen (want vaak zijn het geen steden maar dorpen, vlekken of streken) waar ik me wel zou willen vestigen, om de simpele reden dat ik me er prettig voelde:

Athene
Berlijn
Brievengat, Curacao
Budapest
Enna, Sicilie
Hope, British Columbia
Marfa, Texas
Ovar, Portugal
Navaho Nation, Arizona
Springbok, Zuid-afrika
Vancouver Island

Glasgow staat nog steeds op de agenda, maar op de een of andere manier vinden de Glaswegians die ik ken het prettiger vertoeven in Amsterdam.

monique (monique), Monday, 11 July 2005 23:07 (eighteen years ago) link

of iets is een stad is schaar ik het liefst onder persoonlijke beleving. bij mij is de stad als concept de afgelopen jaren enorm uitgebreid. hoe dat komt?

als ik ergens rondloop en ik voel op dat moment, door alle indrukken, dat ik onderdeel uitmaak van de wereld. dat ik in connectie sta met de rest, wellicht met een nieuwe toekomst, dan ben ik in de stad. het gekke is dat door de onwikkeling in moderne communicatiemiddelen ik anders over stad ben gaan denken.

een voorbeeld. toen ik als broekkie naar amsterdam trok om er te studeren was er nog geen echt internet. je was afhankelijk van wat er in de stad voorhanden was. dat werd een overdosis Amerikaanse en Engelse theorie. nu alles door internet voorhanden is blijkt dat de pan-Europese theorie (duitsland met name) vele male interessanter is. en verdomd, waar doceren ze die al jaren? in maastricht. daar waar ik ben weggegaan. wat is nu meer 'stads'? meer wereldwijs? duidelijk antwoord, voor mij dan.

nu heb ik dat gevoel dat ik beschreef dus niet overal. in amsterdam en Londen bijvoorbeeld overwegend niet niet. ik vind dat persoonlijk een erg in zichzelf gekeerde stad, londen dan. er is geen tinteling van nieuw, van opwinding. dat vinden de meeste mensen hier vast helemaal niet, die ervaren er juist het tegenovergestelde.

nuja, best interessant topic: de beleving van de stad.

theo ploeg (theo), Tuesday, 12 July 2005 08:18 (eighteen years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.