waar blijft de 'zwarte' radiohead?

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Het blijft me opvallen: festivals als haldern (pinkpop, lowlands) en popconcerten in bijvoorbeeld de occii trekken vrijwel uitsluitend blanke bezoekers. (En volgens mij is het op dit forum niet anders, al is dat moeilijker te bepalen). Dit intrigeert me mateloos. Het werkt twee kanten op. Er is nog steeds geen zwarte radiohead en (bijv) de Marokkaanse kids komen nauwelijks naar 'blanke' bandjes kijken.

Waarom is in een subcultuur die zeer liberaal is (of pretendeert te zijn) de integratie zo marginaal?

Laten we het even toespitsen op alt. gitaarmuziek. De uitkomsten van deze vraag worden gebruikt bij een workshop voor jongeren later dit jaar (www.opkomst.nl)

andre, Friday, 15 August 2003 09:34 (twenty years ago) link

Waarom moet dat dan? Als ze niet willen, laat ze dan. En inderdaad is deze subcultuur niet zo liberaal als ze pretendeert te zijn.

Blijkbaar houden 'Marokkaanse kids' niet van blanke bandjes, so what?
Andersom wordt er toch ook niet geïntegreerd? Behalve dan die vreselijke intellectuele vijftigers die al pijprokend lekker naar wereldmuziek gaan luisteren.

Ik zie eigenlijk het probleem niet.

AlexvdH, Friday, 15 August 2003 10:18 (twenty years ago) link

Er waren ook weinig gothics op Sensation, moet daar ook iets aan gebeuren?

AlexvdH, Friday, 15 August 2003 10:24 (twenty years ago) link

Alex, luister eens naar de verzamelaar "The Guitar and Gun", een verzameling liedjes opgenomen begin jaren '80 in een Ghana dat werd verscheurd door interne strubbelingen waarvan mij de details verder onbekend zijn (er wordt 't een en ander summier uitgelegd in het cd-boekje). De muziek is een wonderlijke melange van west-afrikaanse (doh!), zuid-amerikaans/cubaanse, portugese, reggae (jamaicaanse zo je wilt) invloeden. Met name het gitaarwerk (echt alt.gitaarmuziek zo je wilt) is van een zeer hoog niveau en creatief/onverwacht (althans voor mijn "westerse" oren) qua melodiën. Integreer & controleer 't uit!

willem [31]

willem (willem), Friday, 15 August 2003 10:30 (twenty years ago) link

ik beweer nergens dat de integratie zou moeten, vrijheid blijheid. het verbaast me slechts dat het nauwelijks gebeurt. dat is toch op zijn minst opmerkelijk, of niet?

de integratie andersom vindt volgens mij iets meer plaats. ik ken genoeg blanken die gaan salsadansen, of enkel naar r&b luisteren of denken dat ze kunnen rappen. maar goed, ik wou het, zoals gezegd even bij alt.gitaarmuziek houden om te voorkomen dat we in een discussie terechtkomen over wat zwarte of witte muziek is.

gothics op sensation zou een dolle boel zijn, maar dat is integratie van een andere orde.

andre, Friday, 15 August 2003 10:35 (twenty years ago) link

volgens mij heeft het eenvoudig weg te maken met het feit dat Marokkanen en veel andere allochtonen in een heel andere culturele omgeving opgroeien. de kans dat een marokkaanse jongen in aanraking komt met alternatieve rock tijdens zijn jeugd/pubertijd is erg klein. daarbij zijn de omgaansstructuren in veel allochtone milieus nogal strak. je gaat vooral met gelijkgestemden om. dat zorgt voor verkokering.
op dat gebied is er overigens ook niet echt een verschil tussen autochtoon en allochtoon. heel veel autochtone jongeren uit bepaalde milieus zullen ook een extreem kleine kans hebben ooit in het alternatieve rockpop circuit te komen. zo verkokerd is de maatschappij nog steeds ja. er zijn ook wel aardig wat onderzoeken naar gedaan. zal ze eens opduiken.

theo (theo), Friday, 15 August 2003 11:05 (twenty years ago) link

@theo. ik kan voor een deel met je meegaan, maar toch: popmuziek, gaat dat niet vaak over universele thema's? en verschilt de allochtonen puber nu werkelijk zo van de autochtone? afzetten tegen ouders, proberen de wereld om je heen te begrijpen en je vasthouden aan bepaalde strofes uit songteksten? ik denk eerlijk gezegd dat dat wel cultuur overstijgend is. Dat sommigen nooit met progressieve muziek in aanraking komen, dat geloof ik. Maar ik herinner me ook nog dat wij vroeger met grote groepen naar pinkpop afreisden. In die groepen zaten ook boerenzonen die nog nooit van hun leven ook maar een cd hadden gekocht.. Zo hoog is die drempel dus ook weer niet.

andre, Friday, 15 August 2003 11:16 (twenty years ago) link

net als theo denk ik dat de sociale contekst de belangrijkste reden is waarom bepaalde groepen jongeren niet met progressieve muziek in aanraking komen. en dan niet zozeer ouders en familie, waartegen jongeren zich vaak afzetten, maar veel meer vriendengroepen. compleet andere muziek leuk vinden dan al je vrienden zou ik als een soort sociale zelfmoord beschouwen die niet veel mensen zouden willen riskeren.

marc (marc), Friday, 15 August 2003 11:29 (twenty years ago) link

Je gaat volledig de mist in als je "alternatieve rock" gelijk stelt met "progressieve muziek", zoals Marc boven mij doet. Dat is bespottelijk. The Neptunes, OutKast, Missy Elliott zelfs Lumidee is tig keer progressiever dan wat je zo op Pinkpop tegen komt. Ik zou de vraag willen omdraaien: waarom lopen zo weinig goed opgeleide blanken warm voor progressieve muziek?

JoB (JoB), Friday, 15 August 2003 11:58 (twenty years ago) link

@job: daarin heb je gelijk, maar marc raakt wel de kern. muziek van de gegoede blanke middenklasse jongeren noemen wij progressief. ziedaar waarom de allochtone jeugd niet te vinden is.
daarbij heeft Andre natuurlijk gelijk dat ook allochtone jeugd te maken heeft met dezelfde levensvragen. zij gebruiken echter een andere middel om dit te uiten en er mee om te gaan. voor autochtone jeugd uit de middenklasse is dat alternatieve pop/rock, voor allochtone jeugd r&b/rai/hiphop. of iets anders. het is maar om het vorbeeld.
@job: om je vraag te beantwoorden: omdat goed opgeleide blanken hebben meegekregen dat 'progressieve muziek' (hier bedoel ik neptunes/elliot/etc) niet progressief is. iedere groep hanteert onbewust andere definities.

theo (theo), Friday, 15 August 2003 12:05 (twenty years ago) link

Ik vind het een nogal zelfingenomen houding om uit te gaan van Westerse popmuziek als leidraad. Popmuziek is inderdaad universeel en komt dus in veel meer smaken dan gitaar-drums-bas, verse/chorus/verse alleen. Rai, Mariachi, Salsa, stuk voor stuk popmuziek, puur vanwege het feit dat ze allemaal die universele thema's aansnijden. Om maar niet te beginnen over het feit dat zij al eeuwen bestonden voor de blues en later de elektrische gitaar werden uitgevonden. Wat jongeren met hun muziek doen kan ook verschillen met hier. Je kan je namelijk op een heleboel andere manieren dan een hanekam kweken afzetten tegen je ouders.

Vanuit mijn eigen beleving: ik ben zelf doorgaans een van de paar bruine koppen in de club. Hoe ik op gegeven moment in aanraking met witte;-) popmuziek ben gekomen heeft puur te maken met mijn omstandigheden als kind, hier, maar zeker ook op het eiland waar ik vandaan kom. Daar was westerse pop toen al de voertaal. Ik prijs me zeer gelukkig met het feit dat ik van huis uit ook een tik van die 'etnische' esthetische molen heb meegekregen. Ik heb van beide werelden het beste, maar dat heeft toch vooral te maken met mijn eigen houding. Ik ben Latino van afkomst en rock'n'roll nigger by choice, zeg maar. Zoiets dwing je niet af.

Dat andere culturen, Arabische bijvoorbeeld, een geheel eigen - en vrijwel gesloten - popcultuur erop na houden is alleen maar goed als je het mij vraagt. Dancehall en reggae waren ook eigen, erg gesloten scene's voordat ze door het Westen werden ontdekt en hier werden geintroduceerd. Dat gebeurt nu ook, zo goed en zo kwaad als het gaat, met Arabische muziek. Spannend.

Ariën Rasmijn (Ariën), Friday, 15 August 2003 12:27 (twenty years ago) link

Eehhh, heeft niemand hier verder iets op aan te merken? ;-)

Ariën Rasmijn (Ariën), Friday, 15 August 2003 20:12 (twenty years ago) link

Ik kan me echt niet druk maken over de huidskleur en culturele achtergrond van mijn mede-concertgangers. Iedereen moet gewoon luisteren naar wat hij of zij leuk vindt. Behalve mooie vrouwen. Die moeten allemaal precies dezelfde muzikale smaak hebben als ik.

Martijn ter Haar (wmterhaar), Friday, 15 August 2003 21:11 (twenty years ago) link

Popmuziek is gewoon een beetje een tribale aangelegenheid. Onzekere puberjongetjes en meisjes die hun identiteit bevestigen door zich heel erg te identificeren met een bepaalde vorm van popmuziek. Bij voorkeur die vorm die gemaakt wordt door jongens en meiden die er een beetje zo uitzien als jij en die zingen (of rappen) over wat jou zoal bezighoud. In die stammenoorlog op de middelbare school vormen de meesten hun referentiekader, ook wat muziek betreft, en dat heeft allemaal niks met politieke correctheid te maken, en marokkanen, hollanders, antillianen en whatever zijn daarin door de bank genomen ongeveer even bekrompen.

Ik zit persoonlijk helemaal niet te wachten op een zwarte Radiohead, maar zou het wel leuk vinden als er een Europese "middleclass" popmuziekstroming zou onstaan die de concurrentie artistiek en commercieel gezien aankan met de AfroAmerikaanse cultuur (R&B en hiphop) Met bandjes die zo goed zijn dat er plotseling ook allemaal negers en marokkanen in de zaal staan (en mooie vrouwen :-)

monopoli, Friday, 15 August 2003 22:24 (twenty years ago) link

De laatste 'blanke' band die met afro-amerikaanse cultuur op de loop ging, was volgens mij The Police (reggae met rock). Andere integraties waren over het algemeen eenmalig (een ragaatje, een djembétje, een gek fluitje tussen het couplet en het refrein, zie de Indiase flirt van The Beatles bijvoorbeeld, of de rapper bij REM), maar zelden blijvend. In de dansmuziek wordt over het algemeen makkelijker uit andere culturen gejat dan in de alternatieve rockmuziek - en als het in de rock al gebeurd, wordt het als iets heel bijzonders gezien.

Ik zou de vraag liever omdraaien (in navolging van Arien), waarom grijpt Radiohead naar de witste aller witte muzieksoorten (laptopgebliep, heel Arisch) om van het rockstramien weg te blijven, waarom niet naar juju, son, cumbia, raga of Arabische muziek? Waarom lopen 'wij blanken' alleen massaal weg met boze negerrappers, maar niet met Khaled, Fela of Celia Cruz - de pijprokende vijftiger van AlexvdH daargelaten?

Heil valt wellicht te verwachten van de Rock Mestizo, de muziek die Manu Chao en consorten maken. Nu Amparanoia, Dusminguet (op Lowlands dit jaar), Macaco, Jarabe de Palo (nu in de hitlijsten met Bonito), Sergent Garcia en Cabas vaste voet aan de grond gaan krijgen in Nederland (want daar hebben we het toch over, in Frankrijk ligt de situatie volgens mij heel anders), ziet het er w.b. muzikale integratie behoorlijk zonnig uit. Nederlandse bands gaan dit voorbeeld hopelijk volgen (New Cool Collective doet het al, vind ik).

Gzz (Gzz), Saturday, 16 August 2003 10:13 (twenty years ago) link

Korter gesteld: ís Manu Chao niet eigenlijk al de zwarte Radiohead?

Gzz (Gzz), Saturday, 16 August 2003 10:13 (twenty years ago) link

Of Pharrell&Chad, alias Neptunes?

Gzz (Gzz), Saturday, 16 August 2003 10:21 (twenty years ago) link

waarom is er niet een gele khaled of zimbabwaanse palingsound?
ik vind dit een beetje gekke discussie jongens!
en als je toch begint. de anti-pop jongens zijn veel meer met radiohead te vergelijken dan de neptunes, die uit een veel populairder vaatje tappen.

joost heijthuijsen, Saturday, 16 August 2003 11:28 (twenty years ago) link

Volgens mij is Radiohead ook een retepopulaire band...

JoB (JoB), Saturday, 16 August 2003 12:26 (twenty years ago) link

het is inderdaad een vreemde discussie. volgens mij vroeg andre eenvoudig weg een 'waarom' vraag. nu lijkt het erop dat de situatie die we nu hebben fout is en moet veranderen.

theo (theo), Saturday, 16 August 2003 13:50 (twenty years ago) link

nu lijkt het erop dat de situatie die we nu hebben fout is en moet veranderen.

Nou, dat ook weer niet. Dingen zijn sowieso altijd aan het veranderen, zoals ik eerder al zei. Maar om toch terug te komen op Andre's vraag, het zou idd wel spannend kunnen zijn. Kan me nog herinneren dat toen ik die spoof-persfoto van The Spades zag [die met die gevaarlijk uitziende brothers erop], ik echt razend benieuwd was. Bleken het gewoon Brabo's met ongewasen matjes te zijn. Ook goed hoor ;-)

Ariën Rasmijn (Ariën), Saturday, 16 August 2003 17:06 (twenty years ago) link

Al dat crossover-gezanik, dat ge-workshop, ge-Balie en ge-Kunstbende. Dat er geen Soedanezen bij het concert The Black Rebel Motor Cycle Club waren is toch geen doodzonde, lijkt me? ooit een arische tapijtlegger met vlassnor bij Youssou 'n' dour ontmoet?

Ik vind Khaled verschrikkelijk. Die man klinkt als een verroest pijporgel. Maar de nivea-rock voor de Hollandse Jongen, Silkstone, is nog veel erger.

Dan doet Pharell het niet eens zo slecht. Die brengt de dandymarokki's, bijlmerniggaz en vpro-white asses bijelkaar. Weet je hoe dat komt? Omdat het gewoon goeie liedjes zijn! Omdat hij POP maakt! En dan maakt het niet uit wie er van houdt: Hazif El Mazzocha of Sjaak Golsteijn.
******************************************************************
"Laten we het even toespitsen op alt. gitaarmuziek." (andre)

Sowieso snap ik de term alternatieve gitaarbandjes niet. Suede (daar zijn ze weer) maakte ooit een sympho-epos (The Asphalt World) waar Roger Waters geen brood van lustte, zijn ze dan toch een alternatief gitaarbandje? En The Faint, die vooral synths gebruiken?

Of moet ik denken aan die strontkar van de voortbreiende kachelpotpourri die "experimentele lo-fi-pop" heet, waar iedereen mee wegloopt als je een teletijdmachine had en - floep - in 1991 bent en de moordlijst bekijkt? Goddank zijn we verlost van die afschuwelijke tijd waarin The Breeders, Nirvana, dinosaur jr., en Sebadoh furore maakte! Liever Khaled dan die nachtmerrie herbeleven! Khaled heeft dan toch meer glamour in zich.

Ik zal trouwens de eerste zijn die Kebabrock, Nasynth Goreng en Shoarma-metal luistert

thomas van aalten, Saturday, 16 August 2003 20:15 (twenty years ago) link

Shoarma-metal

Zoiets?
http://www.rivetheads.com/melange/images/millennium.jpg
(Nee, dit zijn geen leernichten met een Freddy Mercury (trouwens ook een Indiër) fixatie, dit is de Indiase metalband Millenium).

Martijn ter Haar (wmterhaar), Saturday, 16 August 2003 20:53 (twenty years ago) link

Dat er geen Soedanezen bij het concert The Black Rebel Motor Cycle Club waren is toch geen doodzonde, lijkt me?

Nee, dat bedoel ik in ieder geval niet. Eigenlijk vind ik die hele preoccupatie waarmee deze thread begon [zwarte Radiohead? Waarvoor dan? Moet dat perse? Positieve discriminatie! Deze week alleen maar punk uit het azc in de club. Goed voor de quota, weetjewel. Racism beat it, enzo. Wat mij vooral benieuwd maakt naar een band als Millenium bijvoorbeeld, is of zij iets nieuws aan tafel kunnen brenegn. Als ze in hindi zingen moet ik die plaat hebben!

Ariën Rasmijn (Ariën), Sunday, 17 August 2003 03:19 (twenty years ago) link

Millenium weet ik niet, maar ik heb wel een RealAudio track gevonden van Vikings uit Bangladesh. Ik kan niet zeggen dat ik heel enthousiast wordt van Chena Poth.

Martijn ter Haar (wmterhaar), Sunday, 17 August 2003 14:04 (twenty years ago) link

ROFL!

De Bangladeshi Scorpions!!!!
'Winds Of Change'!!! Alleen zal het ipv wind over waterschade gaan ofzo.

Ariën Rasmijn (Ariën), Sunday, 17 August 2003 20:37 (twenty years ago) link

En waar blijft de eerste zwarte palingzanger???

Maurice, Monday, 18 August 2003 05:10 (twenty years ago) link

Zo te zien zijn er maar zat voorbeelden te noemen die het tegendeel bewijzen. Gelukkig maar. ga anders volgend jaar eens naar festival Mundial in Tilburg. Moet je kijken hoeveel niet-ariers er naar Krezip gaan!
Nogeen goed voorbeeldje van een samensmelting: Le peuple de L'herbe: 4 franse drugstouristen die muzikaal kicken op alles wat door een niet-blanke gemaakt is...

Hotel Lives (Hotel Lives), Monday, 18 August 2003 10:00 (twenty years ago) link

De laatste 'blanke' band die met afro-amerikaanse cultuur op de loop ging, was volgens mij The Police (reggae met rock).
Dat is de grootste onzin die ik in tijden gelezen heb. What about Red Hot Chili Peppers, of is funk soms geen afro-amerikaanse cultuur? What about White Stripes en Jon Spencer, of is blues soms geen afro-amerikaanse cultuur? En what about al die blanke ska-bandjes? En de Beastie Boys???
Overigens speelt deze vraag onder muzikanten volgens mij veel minder. Zie het grote aantal 'zwarte' covers van Beatles-liedjes, zie de manier waarop lelieblanke pop door hiphop-groepen gesampeld werd (De La Soul bijvoorbeeld), zie de passievol uitgedragen liefde van Urban Dance Squad's Rudeboy voor Pavement, etc, etc.

Candi, Monday, 18 August 2003 11:58 (twenty years ago) link

Dat er geen Soedanezen bij het concert The Black Rebel Motor Cycle Club waren is toch geen doodzonde, lijkt me?

Terwijl ze toch The BLACK Rebel Motorcycle Club heten :-)

jeroen (jeroen), Monday, 18 August 2003 12:48 (twenty years ago) link

seven months pass...
Als anderen oude threads tot leven mogen roepen, dan ik ook:
The Cocker Spaniels - The Only Black Guy At The Indie-Rock Show

Some loser at the Mercury said:
"I just want to let you know
Jay-Z is at Austin Music Hall and
I think you're at a different show"

Martijn Grooten (martijng), Tuesday, 23 March 2004 18:32 (twenty years ago) link

ik kan me maar een band met een kleurtje herinneren in een hele witte hardcore-scene en dat waren de Bad Brains. heerlijke herrie behalve als je ze op zondag ging zien want dan speelde ze uitsluitend reggae. ik denk dat het een kwestie is van identificatie. ik kan me er wel iets bij voorstellen dat een Turkse jongere van 16 niet heel veel herkent van zichzelf als hij gaat kijken naar 3 blonde heren die op een gitaar staan te raggen.

ik werk overigens voor een deel met allochtone meiden en die snapten er niets van dat ik NERD leuk vond. Pharell vinden ze geweldig maar NERD, nee, dat was herrie zeiden ze.

pien (pien), Wednesday, 24 March 2004 00:42 (twenty years ago) link

De blanke jeugd heeft anders verdomd weinig moeite met 'zich te herkennen' in Chingy en 50 Cent.

Ik heb ff geen tijd voor een uitgebreide sociologische verhandeling ;) maar misschien wil je als je een 'minderheid' bent hoef je je niet zo nodig te onderscheiden, dan wil je er juist bijhoren. De blanke meerderheid wil zich juist onderscheiden.

Martijn Busink, Wednesday, 24 March 2004 07:55 (twenty years ago) link

De laatste 'blanke' band die met afro-amerikaanse cultuur op de loop ging, was volgens mij The Police (reggae met rock).
Dat is de grootste onzin die ik in tijden gelezen heb.

Inderdaad! Volgens mij is alle 'blanke' rock ook voor een groot gedeelte Afro-Amerikaans. De hele pop/rock-cultuur is een Afro-Europees mengsel, onstaan in America.

Martijn Busink, Wednesday, 24 March 2004 08:02 (twenty years ago) link

De hele pop/rock-cultuur is een Afro-Europees mengsel, onstaan in America.
daar zijn we het dan mooi niet over eens Martijn. een deel is dat zeker, een ander deel zeker niet.

theo ploeg (theo), Wednesday, 24 March 2004 08:09 (twenty years ago) link

Noem mij dan eens een blanke band die pertinent geen bluesladders gebruikt, Theo?

Die 'backbeat', de 'swing' of 'groove', de bluestoonladder. Allemaal 'zwarte' dingen. Akkoorden, de gelijkzwevende stemming en 'liedjes' (couplet, refrein, couplet, refrein, brug, solo, couplet, refrein, refrein, refrein, gemoduleerd refrein etc.) meegenomen door Europeanen. En dan houd ik de Oosterse invloed uit zowel Afrika en Europa nog even buiten beschouwing.

'Puur blank' en 'puur zwart' bestaan niet. De balans wisselt, soms is Europa luider dan Afrika, soms andersom, maar ze zijn altijd allebei aanwezig.

Martijn Busink, Wednesday, 24 March 2004 08:24 (twenty years ago) link

inderdaad puur blank en puur zwart bestaan niet. invloeden uit afrika en europa zijn altijd wel terug te vinden, maar ik ben het niet met je eens dat al die muziek ontstaan is in amerika. daarbij is het lastig om aan te tonen dat groove iets zwarts is. de elektronische muziek bijvoorbeeld put nogal uit de westerse - europese - klassieken. die hadden eeuwen geleden al groove, ook voordat debussy aan kwam zetten met zijn malinese vrinden. het is eenvoudigweg een lastige zaak die zich zeker niet leent voor dit soort simpele uiteenzettingen.

theo ploeg (theo), Wednesday, 24 March 2004 08:31 (twenty years ago) link

Ja, dat IDM en glitch en dergelijke nu weer doorgroeien naar de comtemporaine electro-akoestische muziek van Stockhausen en Henry neemt niet weg dat ze zijn voortkomen uit techno, wat in feite een voortzetting is van disco die weer voort is gekomen uit funk en pop, daarvoor R&B, soul, blues, country... etc etc. :)

Ik bedoel wel duidelijk de pop/rock traditie. Van White Stripes tot *N-Sync, daarvan kan je zeggen dat ie onstaan is in Amerika. Eigenlijk is het maar net waar je het beginpunt zet, want je kan ook verder terug en dan zit je weer in Europa. Of Afrika. Of het Midden-Oosten. Chaostheorie in full effect. Amerika is niet alleen, maar is wel de dominante factor geweest in de populair muziek (en cultuur) van de laatste 100 jaar. Samen met Engeland.

Eigenlijk zijn we het niet eens oneens volgens mij. :D

Ik ga altijd een beetje steigeren bij mensen die zeggen dat blanken 'aan de haal gaan' met zwarte muziek. Als je het namelijk andersom zegt klinkt het een stuk onaangenamer. En de laatste tijd is de Idolsjury ook weer lekker bezig met hun hokjes. :)

Martijn Busink, Wednesday, 24 March 2004 08:51 (twenty years ago) link

Ja, dat IDM en glitch en dergelijke nu weer doorgroeien naar de comtemporaine electro-akoestische muziek van Stockhausen en Henry neemt niet weg dat ze zijn voortkomen uit techno, wat in feite een voortzetting is van disco die weer voort is gekomen uit funk en pop, daarvoor R&B, soul, blues, country... etc etc. :)
dat ben ik helemaal niet met je eens. elektronische muziek, en in zekere zin ook techno, zijn ontwikkend en doorontwikkeld in europa. amerikaanse techno/house/garage heeft zich daar paralel aan ontwikkeld. er is nooit een stop geweest in de evolutie van elektronische muziek in europa. oke, de europese elektronische muziek heeft ook disco in haar donder (münchen, donna summer, morodor) maar die disco is net zo afro-amerikaanse als euopees. een vreemde hybride eigenlijk.

verder zijn we het wel eens op dat punt na.

theo ploeg (theo), Wednesday, 24 March 2004 08:54 (twenty years ago) link

Ik vind ook het sociologische verhaal wat te simpel hoor:
maar misschien wil je als je een 'minderheid' bent hoef je je niet zo nodig te onderscheiden, dan wil je er juist bijhoren. De blanke meerderheid wil zich juist onderscheiden.
En dus luistert de blanke meerderheid die zich o-zo-graag wil onderscheiden massaal naar R&B?

Overigens denk ik wél dat het feit dat 50cent en Jay-Z *wel* een blank publiek trekken, en Radiohead en Live nauwelijks een 'zwart' (waar dit in Nederland tevens 'lichtbruin' kan betekenen), een culturele verklaring heeft. Maar ook dat die complexer ligt dan hierboven geschetst.

Deze vraag moet je eens op ILM stellen, trouwens. Kén je lache.

Vasquesz, Wednesday, 24 March 2004 08:56 (twenty years ago) link

Oh, maar qua elektronische muziek heeft Europa zeker het voortouw genomen op een gegeven moment (vanaf mid-jaren 80?). Maar dat dat zich onafhankelijk van Amerikaanse invloeden ontwikkeld zou hebben lijkt me sterk. Het is toch een beetje een kruisbestuiving (wederom).

Dit verhaal kan je ook ophangen aan de rock van de jaren 60, toen Engeland even het voortouw nam met The Beatles en The Stones enzo. Maar voortouw nemen betekent nog niet dat er aan 'de andere kant' niks meer gebeurt. D'r sluimert altijd wel wat. :)

Afro-Amerikaans is eigenlijk een vreemde term: Afrikaans is Afro gebleven maar Europees is Amerikaans geworden? Zij de Europeanen dan wel geïntegreerd? Als er één bevolkingsgroep de populaire muziek niet beïnvloed heeft (gelukkig, zou ik zeggen :) zijn het de native-Americans wel. Kortom, die term is gewoon fout! :D

Maar ook dat die complexer ligt dan hierboven geschetst.
Dat zei ik. Het was een beetje kort door de bocht, maar niet onwaar. Je hebt altijd een 'meerderheid' nodig om je als minderheid er ervan te onderscheiden. Dus de meerderheid luistert naar R&B, maar daar onderscheid je je dan van middels gothic-metal.

Deze vraag moet je eens op ILM stellen, trouwens. Kén je lache.
Wat is ILM? Ook een goeie discussie voor op het Burzum message board trwns. :D

Martijn Busink, Wednesday, 24 March 2004 09:09 (twenty years ago) link

Maar dat dat zich onafhankelijk van Amerikaanse invloeden ontwikkeld zou hebben lijkt me sterk. Het is toch een beetje een kruisbestuiving (wederom).
dat was juist wat ik dacht dat jij stelde.. we zijn het dus eens.

ilm
het anglo-amerikaanse equivalent van dit forum ;-)

theo ploeg (theo), Wednesday, 24 March 2004 09:23 (twenty years ago) link

De laatste 'blanke' band die met afro-amerikaanse cultuur op de loop ging, was volgens mij The Police (reggae met rock).
???

Volgens mij zijn er bij een concert van Eminem toch best wel een paar 'brothers' in de zaal...
Bij gothic gerelateerde aangelegenheden heb ik nog maar 3 andersgekleurden zien rondlopen in Nederland, en een daarvan speelt zelfs in: "the people's republic in Evrope"
Ook ken ik mensen die naar gothic luisteren en ook de grote Trance-feesten aflopen.
(Sensation e.d. (wel the black edition of course...))

Mensen en vooral het jongere soort hebben hedentendaaghe een vrij brede smaak denk ik, en kijken verder dan hun eigen ras of roots.. Dat sommige marrokkanen, etc.. dat nog niet doen is logisch.. Geef deze generatie eens een generatie of 3 extra... Dan is hun smaak waarschijnlijk net zo gedegenereerd dan die van hun autochtoon Nederlandse leeftijdsgenootjes...
De enige rap-muziek die ik kan verteren is wel Eminem... Misschien omdat ik bij hem niet van die hoerige vrouwmenschen in de clips zie...
Missy Elliot, Neptunes e.d. is aardig progressief idd... Hun muziek trekt veel blanken aan o.a. Kruisbestuiving... Ik vind het prima...

Herzwurm (Herzwurm), Wednesday, 24 March 2004 09:29 (twenty years ago) link

Dus de meerderheid luistert naar R&B, maar daar onderscheid je je dan van middels gothic-metal.
Ja hallo, maar dan neem je de huidige situatie al als uitgangspunt. Ik dacht dat de vraag was: waarom wel veel blank volk bij Jay-Z, en weinig Antillianen of Turken bij Radiohead? (En: waarom wel een grote witte rapper als Eminem, maar geen 'grote' zwarte alternatieve rockband (de 'zwarte Radiohead'), maar die vraag vind ik op zich niet zo interessant).

Wat is ILM?
Een soort Engelstalig Subs-forum. Met veel Amerikanen, en (dus?) een verstikkende politieke-correctheid. Voor het stellen van zo'n soort vraag wordt je meteen neergezet als een halve of hele racist; argumenten doen niet meer ter zake, als de discussie maar doodbloedt.
Het dieptepunt

Vasquesz, Wednesday, 24 March 2004 09:34 (twenty years ago) link

Ja hallo, maar dan neem je de huidige situatie al als uitgangspunt. Ik dacht dat de vraag was: waarom wel veel blank volk bij Jay-Z, en weinig Antillianen of Turken bij Radiohead?

We hebben het toch over de huidige situatie?

Hiphop was tot voor kort een subcultuur (waar Jay-Z zelfs nog met 1 been instaat, hij heeft iig nog respect in da hood), dus dat was al een middel om je te onderscheiden van de mainstream. Net als metal, 'intelligente' rock, punk en reggae.

Marokkanen, Turken, Antillianen etc. zijn al een minderheid of in ieder geval voelen ze zich 'anders' dan Nederlanders. Dan hoef je niet zo nodig te onderscheiden, want je wordt al onder... ehm.. scheden(?). Nederlanders willen juist willen ontsnappen aan saamhorigheid middels subculturen, of iig hun eigen sub-saamhorigheid creëeren. In de landen van herkomst is het heel anders: in Turkije gaan er heus wel Turken naar Radiohead.

Dat lost zich vanzelf op met een paar generaties, maar als Hollandse liefhebber van metal en Oosterse muziek zou ik best een Turkse metalmeid willen scoren, maar ja, die zijn heeeeeel zeldzaam, in Nederland zeker. :)

Martijn Busink, Wednesday, 24 March 2004 09:57 (twenty years ago) link

Blij dat je het nog een keer uitlegt, maar ik had de eerste keer wel begrepen wat je bedoelde; ik vind het alleen niet van toepassing op de vraag.
Nederlanders willen juist willen ontsnappen aan saamhorigheid middels subculturen, of iig hun eigen sub-saamhorigheid creëeren.
Okee, maar autochtone Nederlanders onderscheiden zich dus *niet* door het luisteren naar zwarte muziek: R'n'B en (mainstream)hiphop is juist de muziek van de massa.
Dus het feit dat je blank publiek tegenkomt bij Jay-Z is *niet* een symptoom van die onderscheidingsdrang.
Waarmee dat verhaal dus niet bijdraagt aan een oplossing voor de vraag "waarom wel blank publiek bij R&B, geen zwart bij alto-rock".

Vasquesz, Wednesday, 24 March 2004 10:11 (twenty years ago) link

Ok, oude topic, maar had 'm nog niet gelezen.
@Gzz: waarom grijpt Radiohead naar de witste aller witte muzieksoorten (laptopgebliep, heel Arisch). Dälek? Shadowhuntaz ft Funckarma? Oddateee?

AutoStatic (AutoStatic), Wednesday, 24 March 2004 10:11 (twenty years ago) link

burnt sugar is the answer to your questions!

http://burntsugarindex.com

joost heijthuijsen, Wednesday, 24 March 2004 10:30 (twenty years ago) link

Blij dat je het nog een keer uitlegt, maar ik had de eerste keer wel begrepen wat je bedoelde

Ik had niet het idee, vandaar nogmaals de uitleg. Want m.i. geeft het wel (gedeeltelijk) antwoord op:

een oplossing voor de vraag "waarom wel blank publiek bij R&B, geen zwart bij alto-rock".

Want je hebt een mainstream die van RnB en mainstream hiphop houdt, die bestaat uit een gemengd publiek, ga maar kijken bij 50 Cent of Beyoncé in de Arena.

Het gaat om de cluboptredens en bandjes als Radiohead e.d., daar komt een soort 'alternatief' publiek op af, dat hoofdzakelijk blank is. Zelfs The Strokes in de HMH is nog 'alternatief'. Ik vroeg laatst in de supermarkt of ze de Oor verkochten en die pubervakkenvuller keek me aan met een holle blik van waar heb je het over.

Het gaat om de verhouding: het grootste gedeelte van de gekleurde bevolking houdt blijkbaar van 'zwarte' mainstream (Eminem valt hier ook onder) terwijl er geen noemenswaardige gekleurde 'underground' is. Deze mensen gaan weer wel naar 'eigen' dingen als soca- en arabeskfeesten.

De aloude tegenstelling zwart/blank telt ook mee denk (vrees) ik. Dat men zich bij voorbaat meer verbonden voelt met kleurlingen (al delen ze cultureel weinig) dan met de witte onderdrukker.

Ik zit af en toe ook maar hardop te filosoferen hoor, het is heus niet dat ik het allemaal zeker weet. :) Als het aan mij lag was het een stuk gemengder overal. Het is de afgelopen 10 jaar dat ik intensief naar concerten ga is de emancipatie van vrouwen in metal de grootste vooruitgang geweest, dat is nl. nu wel 50/50 en niet eens alleen maar 'vriendinnen van'. De vrouwenemancipatie loopt voor op de allochtonenemancipatie dus waarschijnlijk volgt dat over vele jaren. :)

Martijn Busink, Wednesday, 24 March 2004 10:35 (twenty years ago) link

En de 'zwarte' Radiohead is inmiddels terecht.


Ariën Rasmijn (Ariën), Wednesday, 24 March 2004 11:00 (twenty years ago) link

Oja, TV On The Radio! 13 mei in de Paradiso samen met Blonde Redhead.

AutoStatic (AutoStatic), Wednesday, 24 March 2004 11:17 (twenty years ago) link

13 mei in de Paradiso samen met Blonde Redhead.
Precies. En niet in de Gelredome met Asian Dub Foundation. Toch een verschil.

Vasquesz, Wednesday, 24 March 2004 12:54 (twenty years ago) link

En niet in de Gelredome met Asian Dub Foundation. Toch een verschil.

?!?! Oh ja, want Radiohead speelde in den beginne meteen al in enorme venues.

Ariën Rasmijn (Ariën), Wednesday, 24 March 2004 13:36 (twenty years ago) link

Op die manier.
Nou, dan zien we het over een jaar of drie wel.

Vasquesz, Wednesday, 24 March 2004 15:05 (twenty years ago) link

lijkt me toch moeilijk.
anti-globalistische zwarten.

joost heijthuijsen, Wednesday, 24 March 2004 15:11 (twenty years ago) link

@Joost: Huh?

@Vasquesz: Misschien een dieptepunt, maar bij vlagen wel vermakelijk... (beetje lang alleen). 'Het is geen muziek want ze hebben er geen woord voor'. Haha! Stockhausen's theorie dat melodie eigenlijk ritme is (te merken als je het vertraagt tot de puls aan 't licht komt) zal niet aan 'm besteed zijn, gezien ie de klassieke muziek na 1900 dood verklaart (Schönberg = moordenaar?)... :D

Shoarma metal.. zou (een ietwat oneerbiedige omschrijving) voor Orphaned Land kunnen zijn. Israelische metal, een hiatus van 8 jaar weer terug aan 't metalfront. Oh, en Melechesh, maar die vind ik iets minder. Dan heb je nog het Turkse Mezarkabul/Pentagram en ik zoek nog naar de Turkse thrash van Necropsi. Anyway, de globalisatie is A: niet nieuw (volksverhuizing anyone?), maar vooral sneller en heeft minder logistiek oponthoud en B: onomkeerbaar en onstopbaar. Op het ogenblik zijn er hardstikke leuke muzikale ontwikkelingen gaande in de Balkan en Turkije.

Martijn Busink, Wednesday, 24 March 2004 16:28 (twenty years ago) link

Iedereen die wel eens MTV Cribs heeft gezien weet dat iedere gangstarapper een exemplaar van 'Slave to the Grind' van Skid Row in de cd kast heeft staan.
Qua mentaliteit is er natuurlijk ook heel veel overeenkomst tussen gangsta en hairmetal.

Martijn ter Haar (wmterhaar), Wednesday, 24 March 2004 18:19 (twenty years ago) link

Het is de afgelopen 10 jaar dat ik intensief naar concerten ga is de emancipatie van vrouwen in metal de grootste vooruitgang geweest, dat is nl. nu wel 50/50 en niet eens alleen maar 'vriendinnen van'.

Dat gaat inderdaad erg goed de laatste tijd. Bij de ranzige trash blues alleen nog niet, daar komen alleen maar mannen op af die in geen 10 jaar in bad zijn geweest, maar daar moeten binnenkort ook de eerste White Stripes fans op zoek naar sterker spul binnen komen waaien.

Martijn ter Haar (wmterhaar), Wednesday, 24 March 2004 18:23 (twenty years ago) link

lijkt me toch moeilijk.
anti-globalistische zwarten

Eerst de plaat beluisteren, dan miepen. OK? ;-)

Ariën Rasmijn (Ariën), Wednesday, 24 March 2004 21:09 (twenty years ago) link

terwijl er geen noemenswaardige gekleurde 'underground' is. Deze mensen gaan weer wel naar 'eigen' dingen als soca- en arabeskfeesten.

Dat í toch de 'gekleurde underground'?

Is er trouwens nog wat uit die 'workshop voor jongeren' gekomen op de Opkomst?

Mic B (Mic B), Wednesday, 24 March 2004 21:11 (twenty years ago) link

Dat gaat inderdaad erg goed de laatste tijd. Bij de ranzige trash blues alleen nog niet, daar komen alleen maar mannen op af die in geen 10 jaar in bad zijn geweest,

Is die gothshit toch nog ergens goed voor geweest. :)

Ik was een paar jaar terug naar Keiji Haino met Peter Brötzmann en Shoji Hano: uitsluitend allenige mannen (mijzelf incluis). :D

Qua mentaliteit is er natuurlijk ook heel veel overeenkomst tussen gangsta en hairmetal.

Skid Row is een waar peroxidemiepenfeest! En strakke spandex natuurlijk!

Er is wel een overeenkomst tussen G-funk en Black Metal: geweldsverheerlijking en een geweldadig hoogtepunt omstreeks 1995 (Pac & Biggie vs Dead & Euronymous).

Dat ís toch de 'gekleurde underground'?

Dat bedacht ik mij bij teruglezing ook, ja! :)

Martijn Busink, Wednesday, 24 March 2004 22:23 (twenty years ago) link

Om terug te komen op de vraag van de OP.
Is het antwoord niet gewoon dat er (a) geen allochtone Fab Four behoefte heeft om de zwarte Radiohead te worden (laatste gesignaleerd en inmiddels gemarginaliseerd: Living Colour en hun Black Rock Coalition); en (b) niemand zit te wachten op een zwarte Radiohead (wij blankes niet en zij niet)? Simpel 'push' en 'pull' om er maar niet al te ingewikkelde theorieën bij te slepen.

Mic B (Mic B), Wednesday, 24 March 2004 23:44 (twenty years ago) link

Wat is een 'zwarte Radiohead' dan eigenlijk? Rock met bliepjes en jammerzang ;) door een zwarte band of gaat om het progressieve karakter? Invloed op het muzikale landschap? Ik proef uit de vraag eigenlijk het eerste, iets wat klinkt en appelleert aan een (blanke) Radiohead fan, dus met soortgelijke stijlmiddelen, eigenlijk grofgezegd een soort kopietje, wat dus voorbij gaat aan waar Radiohead voor staat. Ik zou persoonlijk toch eerder aan eengelijkwaardige muzikale impact die dus niet gebonden is aan de stijl. Dus dan komen Dr. Dre en Timbaland meer in aanmerking wat mij betreft.

Martijn Busink, Thursday, 25 March 2004 10:21 (twenty years ago) link

Natuurlijk heeft de zwarte muziekcultuur wel equivalenten van een Radiohead, het gaat de topicstarter echter inderdaad over de muzieksoort:
Laten we het even toespitsen op alt. gitaarmuziek.


Vasquesz, Thursday, 25 March 2004 10:33 (twenty years ago) link

En voor alle liefhebbers, het is geen Radiohead, maar Sean Padilla haalt zijn inspiratie bij Guided By Voices, Sebadoh, Prince en The Beatles:
The Only Black Kid at the Indie-Rock Show
, opgenomen onder de vlag van zijn eenmansrockband The Cocker Spaniels...

Kortom, je moet naar The states om je excuuszwarte tegen te komen...

Gr.R. (Gr.R.), Saturday, 27 March 2004 00:39 (twenty years ago) link

"Er is nog steeds geen zwarte radiohead en (bijv) de Marokkaanse kids komen nauwelijks naar 'blanke' bandjes kijken." Ga jij maar eens naar een concert van Khaled....Dan weet je het wel.

rene noir, Monday, 29 March 2004 18:19 (twenty years ago) link

Ik had de bijdrage van Gr R graag als laatste post in deze draad gezien (ik hou wel van cirkels), maar helaas...

Ga jij maar eens naar een concert van Khaled....Dan weet je het wel.
Maar Khaled is toch geen 'blanke' band?

Vasquesz, Tuesday, 30 March 2004 06:20 (twenty years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.