Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11444 of them)

ラブレター
Beste Shunji Iwai die ik tot nu toe heb gezien. Love Letter is alweer uit 1995 ook al zie je dat er niet aan af. Lekker winters sfeertje, zoals gebruikelijk fraai vastgelegd. Het verhaal is een van die vreemd toevallige, semi-mystieke Aziatische constructies waar je je als kijker maar gewoon aan moet overgeven. Na een herdenkingsdienst van haar verongelukte verloofde, ontdekt een vrouw zijn oude adres in een jaarboek. Ze besluit als een soort afsluiting een brief te sturen wat een vreemde correspondentie in gang zet. Originele film over verlies en herinneringen, soms een beetje sentimenteel maar ook wel gewoon lief en met goede grappen op het moment dat je het niet verwacht. Fraaie dubbelrol van Miho Nakayama, vooral als de permanent verkouden bibliothecaresse met kort haar (duh).

OMC, Saturday, 23 January 2021 22:55 (three years ago) link

La prima notte di quiete
Rimini in de winter. Dat is wel een sfeertje hoor. Ah wie komt daar aan gewandeld? Het is Alain Delon, in mooie jas op weg naar zijn nieuwe baan als tijdelijke leraar. Deze verlopen dichter is lekker relaxed, rookt ik de klas Gauloises sans filtre en dat mogen de studenten ook van hem. Onvermijdelijk valt zijn oog op de bloedmooie maar afstandelijke Vanina die al snel een vriendje blijkt te hebben met een rode sportwagen. Dat is vast niet pluis. Delon zoekt dat allemaal in zijn minimalistische, maar toch weer goed geacteerde, stijl uit. Lekker overal je jas aanhouden en vooral blijven doorroken en drinken. Alle vrouwen zitten achter hem aan, inclusief zijn ongelukkige partner gespeeld door Lea Massari. Maar daar weet Delon met zijn gebruikelijke botheid wel raad mee. Het was anderhalf uur genieten maar na de sensuele seksscène en daaropvolgende conclusie had het moeten eindigen. Was een perfecte film geweest, een fraai staaltje jaren zeventig ennui. Helaas, er volgt een typische mediterrane conclusie die je eigenlijk meteen ziet aankomen. Zonde.

OMC, Sunday, 24 January 2021 22:57 (three years ago) link

Ah wie komt daar aan gewandeld? Het is Alain Delon, in mooie jas op weg naar zijn nieuwe baan als tijdelijke leraar.

:)

Hiroshima
'Ik kan me niet herinneren hoe we hier zijn beland.' Interessant om deze film in dezelfde week als For Sama te zien. Hiroshima deed me meer. Niet alleen omdat de gebeurtenis an sich nog veel erger was, maar ook als kunstwerk (au). Het moet de laag van verwerking zijn die eroverheen zit. Bovenop het droge feit, is er de overpeinzing van schuld en boete. De getuigenis na de reflectie. Hiroshima stamt van acht jaar na dato. Ze konden dus nog wel wat 'echte resten' filmen, en maken ook 'handig' gebruik van documentaire-beelden (en een hoorspel). Tegen de verdringing in probeert men het onmogelijke te vatten. 'Hiroshima zou onmiddellijk een lijkenstad worden.' Eerst zien we de nasleep. De vele ziek(t)en die volgden. Er is veel schaamte, ontkenning en onwetendheid. Alleen daarom al zal de film historisch belangrijk zijn geweest. Wanneer de bom valt, verandert de film in een klap in een Grave of the Fireflies (dat duidelijk wat cues leende). De prachtige soundtrack schreeuwt melodieus mee met het kind dat zijn moeder kwijt is. Hysterie heerst. Een volk is in zombies veranderd (en was het dat al niet daarvoor – gebrainwasht door jarenlange propaganda). De acteurs geven zich met hart en ziel. (Uit eigen ervaring wellicht, want het lijken veelal amateurs). Zo wordt Hiroshima even intiem als For Sama. Spannender en 'mooier'. 'Het is te laat.'

Ludo, Monday, 25 January 2021 07:55 (three years ago) link

La prima notte di quiete

Fijne film hoor, zo maken ze ze niet meer. Delon geeft Vanina een boek getiteld naar haar naamgenoot, 'Vanina Vanini' van Stendhal. André Pieyre de Mandiargues schreef een eeuw later dan Stendhal 'Le lis de mer' (in het Nederlands vertaald als 'De liefdesnacht van Vanina', over de seksuele ontwaking van een jong meisje). Heb altijd vermoed dat die twee - en daarmee ook de film - gelinkt zijn, maar nooit "bewijs" gevonden dat Mandiargues' boek van invloed was op de film. Qua thematiek echter 100%.

A Scampo Darkly (Le Bateau Ivre), Monday, 25 January 2021 09:17 (three years ago) link

پری (Pari)
Pari is een filosofisch aangelegde literatuur- en dramastudente die op zoek gaat naar zichzelf in samenspraak met een overleden broer en een die nog leeft maar andere meningen is toegedaan. Moeilijke film voor een Hollander: chela kabab OK (rauwe eidooier op de rijst kende ik nog niet), maar ik heb bv. geen band met Imam Ali zoals de meeste Iraniërs hebben. Zware kost, zeker als je afhankelijk ben van ondertiteling, die ook nog eens crappy is (tikfouten en incompleet zelfs).

Blaka Skapoe, Monday, 25 January 2021 10:42 (three years ago) link

Fijne film hoor, zo maken ze ze niet meer.

Nee, dat klopt. :) Alle literaire verwijzingen moet ik nog rustig uitzoeken. De fijnproevers van Tumblr zijn trouwens ook enthousiast over de film. Achteraf peinsde ik of ik Delon eigenlijk ooit in een vrolijke film of komische rol heb gezien. Ik ben hem nog niet tegengekomen.

OMC, Monday, 25 January 2021 12:49 (three years ago) link

Caesar in Astérix aux Jeux Olympiques? ;)

willem, Monday, 25 January 2021 15:41 (three years ago) link

Haha, kijk eens aan. Ja, die kan ik als liefhebber van de strip niet kijken.

OMC, Monday, 25 January 2021 16:12 (three years ago) link

Extase
Fijne Tsjechoslowaakse jaren '30 schandaalfilm met de jonge Hedy Lamarr (toen nog Kiesler) die lekker naakt gaat zwemmen. Oh nee, haar paard gaat er vandoor terwijl de jurk er nog op ligt!!! Gelukkig is daar al een behulpzaam heerschap die het allemaal wel amusant vindt. Hedi doet eerst van niet maar tijdens een onrustige avond vindt ze de weg naar zijn huisje alweer het beroemde orgasme plaatsvindt (dat vonden makers van filmposters ook zeer inspirerend.) En dat terwijl ze eigenlijk getrouwd is met een hele saaie oudere man. Afijn, het verhaal is verder niet bijster origineel en de symboliek met veel gebruik van dieren vrij opzichtig, maar toch ook wel fraai gefilmd. Mooi document uit een fascinerende tijd, helaas kwam in 1933 ook het nazisme uit en die waren minder gediend van de film, net als het Vaticaan vanzelfsprekend. Mussolini was dan weer wel fan. Sowieso veel leuke achtergrondinformatie, Lamarr werd natuurlijk later Hollywood-godin en parttime wetenschapper maar deed ook een Sharon Stone waarbij ze claimde dat ze erin was geluisd met de naaktscènes. Trouwde ook met een joodse wapenhandelaar die simpatico was met de nazi's en ook niet gecharmeerd was van de film. Dus probeerde hij tevergeefs om alle kopieën op te kopen. :)

OMC, Tuesday, 26 January 2021 22:40 (three years ago) link

oh ja! (goeie titel - dan - ook)

Holiday
'There is just one little thing.' Een jonge vrouw op vakantie in Bodrum. Dat wordt het Griekse Sunset-debacle in Turkije, denk ik. Ja en nee. Ze blijkt niet werkelijk toerist (al is ze minstens zo verdwaasd en verdoofd) en de vakantie draait niet werkelijk om ontspanning. De vrouw reist mee met een stel pocherige Deense criminelen die schimmige deals sluiten. Het animatieteam komt hard voor volwassen, zeg maar. Met een vrouwelijke regisseur weet je dat de seks gaat schuren. Het enige dat nog opwindt is de andere nog 'leger' maken. Ontmenselijken. Een boeiend, maar erg lastig thema. Het gevaar schemert steeds dat de film zelf leeg blijft. Vervuld van lege mensen. Gelukkig weten de schrijvers dat ook wel, en ze laten hun lege helden over leegte filosoferen. Enter Thijs Romer, de dwaler met een boot en het veronderstelde 'opgeheven' hoofd. De leegte voorbij. Of lijkt dat maar zo? Als naïeve nephippie, leeft hij de zinloze droom van de Westerling op zoek naar zingeving. Hij krijgt niet eens 'pussy'! De rest van de film krijgt ie 't voor de kiezen, en wordt de humor van een gitzwarte Andersson-soort. Nou ja, humor... Misschien dat Haneke erom kan lachen. 'Where will you run to' schreeuwt de Zweedse powerhouse Jerry Williams. Alle dure horloges slaan aan. Love Games veranderen in Dangerous Games. 'Call it love. Call it whatever you want.'

Ludo, Thursday, 28 January 2021 08:47 (three years ago) link

Django
Wist niet zeker of ik deze ooit had gezien. Dat geweldige gesleep met die doodskist kwam me vagelijk bekend voor. Uit hetzelfde jaar als The Good, The Bad, and The Ugly, met eenzelfde nihilistische en viezige sfeer, maar minder goed ondanks de coole shit. Neem die KKK-achtige bad guys, echt heel goed gevonden. Verder is het weer de blauwogige wise-guy die iedereen probeert uit te spelen. Met Corbucci's meesterwerk nog vers in de herinnering werd het toch nog spannend op het laatst. Nu zie je waarom hij twee jaar later terecht voor een ander einde koos (al was ik nu enigszins opgelucht, twee keer in een week hopeloosheid is misschien teveel van het goede.) Verder essentieel als spot-de-sample maar dan voor de films van Tarantino (oh, dus daar kwam dat afgesneden oor vandaan!)

OMC, Friday, 29 January 2021 22:41 (three years ago) link

ヴィタール
Ik heb nog altijd wat Tsukamoto's achter de hand waaronder Vital uit 2004. Het beginshot is echt fenomenaal, industriële muziek en door een bepaalde lenzenspel vermeerdert een wild rokende fabrieksschoorsteen zich. Er is sprake van een auto-ongeluk en de overlevende, een zeer ingetogen Tananobu Asano, besluit ondanks geheugenverlies zijn medische studie voort te zetten waar hij uiteindelijk aan de snijtafel komt te zitten. Dan verwacht je dus je viezige bodyhorror maar Tsukamoto's is in een ingetogen bui. Hier worstelt hij met interessante vragen rond identiteit, herinnering, verlies in relatie met ons lichaam en zijn haast machinale binnenkant. De vrouwen zijn weer geflipt al wordt dat minder uitgewerkt in vergelijking met zijn meesterwerken. Daar verliest de film op een gegeven moment wellicht zijn focus, al is dat enigszins inherent aan het spel met herinneringen. Mooi, ingetogen einde. Technisch ook erg sterk, toch weer anders dan zijn andere films met een intens kleurgebruik, al lijkt dat ook te vervliegen naarmate de film vordert. Zeker niet zijn beste maar wel een film die je flink aan het denken zet.

OMC, Saturday, 30 January 2021 22:20 (three years ago) link

beste film van januari voor mij op de valreep:

Ich Ware Zuhause, Aber...
'Vielleicht möchten sich doch den ganzen Film sehen.' Het begint en eindigt op een open plek. Tussen de bomen, op een veld. Het vormen echter ook literaire 'open plekken'. Veel blijft hier bewust onduidelijk. Eerst ergerde ik me aan de mensen die uit ramen kijken, de simpele handelingen. Gelukkig, langzaam klaart alles op. Deels door de film, deels door mezelf. (En dat is wat een open plek moet doen!) We mogen zelf invullen, en ik dacht aan Ronnie Gaat Naar Huis, Spinvis' beste projectielied. Een jongen zorgt voor problemen, leek verdwenen, en wordt weer – zij het moeizaam – door zijn moeder in de armen gesloten. Vader is dood. Is dat dan de reden van zijn (wan)gedrag, haar hysterie? Wie weet. Regisseur Angela Schanelec bekijkt het drama tussen de regels. De stilte van de redeloosheid. Het prachtige Duits helpt. Reageren wordt altijd al een 'we moeten ons verhouden'. Langzaam maken de lege handelingen plaats voor rijke stilering. Genialiteit. Er spreekt een man met een robostem. Hij trilt melodieus als (en met) een jew harp. Het gebroken gezin danst op M. Ward die droomt over D. Bowie. En natuurlijk volgt er in de goede modernistische traditie ook nog een metadiscussie over de (persoonlijke) waarheid van cinema. Wat mij betreft heeft Schanelec die gevonden, geopend – en hard geraakt. 'Der Rest ist Schweigen.'

Ludo, Monday, 1 February 2021 07:54 (three years ago) link

Cat People
Een relikwie uit de jaren '80 videotheek. Destijds wel over getwijfeld maar ik had het vermoeden dat het niet zo'n beste film kon zijn. Mijn jonge radar was blijkbaar al fijntjes gekalibreerd want inderdaad, geen beste film. Komt vooral door dat ridicule verhaal van een broer en zus die elkaar na jaren weer ontmoeten. Broer McDowell verdwijnt al snel en blijkt een geile zwarte panter. Zijn zus vindt dat lastig te accepteren, helemaal omdat, wanneer hij terugkeert, verkondigt dat zij de enige is met wie hij seks kan hebben. Man, man, man. Maar goed, dat vindt cokey gefrustreerde grefo Schrader natuurlijk een machtig interessante metafoor. Nastassja Kinksi ziet er jongensachtig charmant uit maar acteert toch wel erg matig, maar daar hebben wel meer last van. John Heard is wel schattig als goedzak en zorgt voor zowaar een mooi einde. Paar intrigerende shots hier en daar van het fotogenieke New Orleans en eerlijk is eerlijk een fraaie Moroder-soundtrack inclusief het eigenlijk laatste echt goede nummer van Bowie.

OMC, Wednesday, 3 February 2021 22:19 (three years ago) link

ah gemiste kans op een Bowie cameo voor extra Tumblr plaatjes.

WR: Mysteries of the Organism
'Bounce it up and down a bit.' Bijzonder samplewaardige 'aktietejater'-film. Hopelijk ziet Lange Frans 'm niet, want wat hij dan allemaal met huisvrouwen zal gaan doen! (Of zou hij slechts zijn penis willen casten?) Wim Gijsen smaakte de film vast ook prima. Op het snijvlak van wetenschap, religie en waanzin ontwikkelde Wilhelm Reich in Amerika zijn orgastische reflectie-therapie. De dorpsbewoners vonden 'm een 'commie', maar het is toch eerder het communisme van kom nu eens. Een Joegoslavische filmmaker zoekt de resten van dokter's gedachtegoed, en vangt zo in een moeite door het smalltown life van Amerika. Het blijkt een van de vele lagen van de film (meer flapjes dan een poes, brom ik). Makavejev maakt immers ook nog plaats voor Tito-tieten-fictie. Het blijkt een combinatie van Jiskefet en de Belgraadse Lente. Ondanks de vele sketchy (in alle betekenissen van dat woord) ideeën weet de film toch een duizelingwekkende maatschappijkritiek te ontwikkelen. Razend knap eigenlijk. Je moet het maar kunnen: fascisme, kapitalisme en communisme tegelijkertijd op de korrel nemen. Dat kan alleen met seks, allicht, het subversieve hoogtepunt van alle verenigende subversieve krachten op deze aarde. Foucault zou over zijn kale bolletje(s) wrijven en goedkeurend knikken (of steigeren). 'Out of paradoxes man creates his world.'

Ludo, Thursday, 4 February 2021 07:57 (three years ago) link

Gna, gna.

ah gemiste kans op een Bowie cameo voor extra Tumblr plaatjes.

Ha! Overigens interessant dat de originele Cat People veel populairder is op Tumblr. Stijlvol zwart/wit toch hipper dan Vaporwave neon.

OMC, Thursday, 4 February 2021 08:07 (three years ago) link

Maniac Nurses
Troma-achtige onzin, wel echt next level doordat door de internationale cast die het Engels niet machtig was er een voice-over wordt gebruikt. Echt slecht slecht.

Gosti iz galaksije (Visitors from the Galaxy)
Uitstekende science fiction, een samenwerkingsverband tussen twee landen die niet meer bestaan: Tsjechoslowakije en Joegoslavië. Een SF-schrijver merkt zijn hersenspinsels tot leven komen, met zowel filosofische aspecten alsook een meer slapstick-achtig diner. Fijne sythnklanken om het af te maken.

Sorceress
D&D, fantasy. Niet al te lowbudget maar ik krijg het er niet echt warm van, zelfs niet van de boobies.

Porno
Exploding nuts, pijnlijk en lachwekkend in beeld gebracht. De occulte psychedelica en comedy/gore bijten mekaar een beetje, maar om die ene scene heb ik toch wel erg moet lachen.

Evil Dead
Remakes, van mij mag het. Een mislukte doet wmb niks af aan het origineel, dus go for it. Deze is losjes, met veel gore, maar ja dat waren het origineel en de geweldige serie ook. Geen hoogvlieger maar ook niet zo'n drama als sommigen ervan maken.

Blaka Skapoe, Thursday, 4 February 2021 09:59 (three years ago) link

Overigens interessant dat de originele Cat People veel populairder is op Tumblr. Stijlvol zwart/wit toch hipper dan Vaporwave neon.

stelletje traditionalisten.

oeh Visitors From Galaxy klinkt <3

Ludo, Thursday, 4 February 2021 11:31 (three years ago) link

Ja, denk dat dat wel wat is voor jou (en Omar). 🙂

Blaka Skapoe, Thursday, 4 February 2021 16:29 (three years ago) link

Die Nibelungen: Siegfried
Wat een baas toch die Fritz Lang. Ooit zag ik op de universiteit deel II en die vond ik redelijk geweldig. In deel I zie je hoe Kriemhild zo pissig werd. Lang baadt alles in goud wat natuurlijk perfect is voor een legende. Met name de scènes in het woud zijn hierdoor wonderbaarlijk mooi. Alhoewel dat shot van het van achter belichtte kasteel wel een van de fraaiste die ik ken. Siegfried, natuurlijk achteraf een problematisch figuur, so Duits, door Wagner had Lang wellicht enigszins lont kunnen ruiken. Maar hij dacht waarschijnlijk vooral "Ik ga een vuurspuwende draak maken." Toch zit je te speuren naar fascistische aanwijzingen, Siegfried die als ariër aan het begin van de film bij een soort Üntermenschen woont die hem uitlachen als hij aankondigt dat hij met de mooie prinses gaat trouwen. En hij wordt natuurlijk als de Duitsche Natie laf in de rug gestoken! Verder wel een beetje een kwallebal die ongegeneerd vals speelt zodat zijn zwakke maatje koning Gunther met de stoere Brunhilde kan trouwen. Mooie transformatie door Margarete Schön van gedweeë Kriemhild tot wraakzuchtige vrouw die door haar familie wordt verraden. Alles in goede banen geleidt door de fraaie muziek van Gottfried Huppertz, zonder bombastische te worden, in tegendeel, zitten een paar hypnotische stukken in.

OMC, Friday, 5 February 2021 23:22 (three years ago) link

胭脂扣
Rouge is een romantische Hong Kong-klassieker die ik vrijwel zeker eerder in de jaren '90 heb gezien tijdens de grote Hong Kong-golf. Was heel veel vergeten van dit fraaie spookverhaal. De immer zelfverzekerde Leslie Cheung wordt in de jaren '30 verliefd op een stijlvolle prostitué gespeeld door Anita Mui met haar mooie lodderogen. Heerlijk sfeertje met kleurrijke interieurs en kwistig gebruik van opium waardoor de liefde heerlijk loom is. Hij zal een bescheiden zakenimperium erven maar wil eigenlijk acteren en moet bovendien met iemand anders trouwen. Zijn moeder is superredelijk ("je wordt gewoon zijn concubine") maar toch besluit het paar zelfmoord te plegen waarna zij in het moderne Hong Kong verschijnt. Ze krijgt al snel hulp van een nerdy journalist en zijn kekke, maar ietwat jaloerse vriendin zodat ze volgens afspraak herenigd kan worden met haar geliefde. Beetje wankelende premisse maar het wordt echt meesterlijk uitgespeeld.

OMC, Saturday, 6 February 2021 21:56 (three years ago) link

ha in deze volgorde had ook Rouge een opera kunnen zijn.

Ludo, Sunday, 7 February 2021 07:36 (three years ago) link

Zonder twijfel. :) Ik haal hem dan ook altijd door de war met Peking Opera Blues, goed excuus om die ter controle eens te herkijken.

OMC, Sunday, 7 February 2021 08:21 (three years ago) link

Tourist Trap
Beetje vibin' on that Texas Chainsaw Massacre thing maar niet half as gnarly, en dat is jammer.

Mimaroğlu: The Robinson of Manhattan Island
Documentaire over the Turks-Amerikaanse elektronica-pionier İlhan Mimaroğlu, maar ook minstens zoveel over zijn activistische vrouw Güngör. Het laatste hoofdstuk komt zijn stiefzoon Rüstem nog aan het woord, met wie hij maar geen band kon krijgen, ze konden eigenlijk alleen over cinema praten. In plaats van pratende hoofden (van o.a. David Toop) krijgen we beelden die Mimaroğlu zelf schoot op diverse plekken waar hij woonde.

Safety Not Guaranteed
Aubrey Plaza being awkward in een soort oddball sci-fi romcom. Charmant popcornvermaak.

衛斯理之老貓 (The Cat)
Totale gekte in deze gorey Hong Kongse sci-fi rondom een zwarte cat from outer space. Samengeraapt zooitje maar zo over-the-top dat je je geen moment verveelt.

Blaka Skapoe, Sunday, 7 February 2021 13:25 (three years ago) link

The Naked Kiss
Samuel Fuller, rare snuiter. Deze late neo-noir begint lekker wild maar de rest van de film kan daar niet aan tippen. Fuller gaat voor de omkering, de vreemdeling is dit keer een vrouw met een verleden die al snel door heeft hoe het reilt en zeilt in de nette dorpsgemeenschap. De lokale rijkaard deelt aan iedereen cadeautjes uit en je ziet gewoon aan hem dat hij niet pluis is. Klopt ook, daarna kakt de film ongenadig in, echt bizar slecht (met als uitweg dat het een parodie is?) Sowieso een aardig hoog b-film gehalte maar dan wel erg fraai gefilmd. Niet echt slecht, maar ook niet goed, wat onhandig. In die zin zijn die klassieke noirs toch subtieler in hun boodschap en daardoor ook tijdlozer?

OMC, Sunday, 7 February 2021 22:59 (three years ago) link

ze konden eigenlijk alleen over cinema praten.

ain't that enough 8-)

The Naked Kiss ooit gezien, maar helemaal niets van onthouden, zegt toch wel wat vrees ik.

The Personal History of David Copperfield
'The sky is absorbing my words.' Ja, hoe zat het ook alweer? De sentimentele Dickens-epossen over door het lot getroffen jongetjes zijn lastig uit elkaar te houden. Misschien een idee voor een bewerking, alles mixen! Of het probleem juist voor eens voor altijd goed uitleggen? Bonusplan: van alle jongetje meisjes maken. Niets van dat alles in deze postmoderne bewerking, waar toch ook genoeg anders (en grappiger) gaat. Iannucci brengt Laurence Sterne naar Dickensland. Vele herstarts, interrupties, en nooit afgemaakte verhalen. 'No. It's just one boy.' Door Indiase kleurtinten toe te voegen scoort men wakkere punten. (Kleine David wordt er een Rene Klijn-mannetje van.) Het eerste half uur vermoeide de hyperonrustige editing me, en zat ik te hopen op meer muzikaliteit (of was dat Oliver!?) De waanzin wordt werkelijk weldadig wanneer Tilda Swinton verschijnt. Zij is verrassend grappig met salade dressings (Onana-ongelukje!). Haar eega, een depressieve aantekenaar, helpt de film ook vooruit. 'I doff what remains of my hat to them.' Het gedoe met een hond is erg Todd Solondz. Gelukkig zijn de rest van de grappen extreem Brits. Hoe meer alcohol er vloeit, hoe droger de oneliners. In zekere zin blijft het wel een 'hier kan ik mijn financiering voor rondkrijgen-film', maar met genoeg luim om zulk cynisme te vergeten. 'Run, I'm a criminal!'

Ludo, Monday, 8 February 2021 07:54 (three years ago) link

The Naked Kiss ooit gezien, maar helemaal niets van onthouden, zegt toch wel wat vrees ik.

11 jaar gelden bijna. "Grillig" :)

OMC, Monday, 8 February 2021 08:12 (three years ago) link

gheh.

Shirley
'To our suffering, my dear.' Een goed boek kan je niet verfilmen. Zou in variatie ook gelden: een klassieke schrijver daar moet je geen biopic van maken, maar iemand van buiten de canon, dat lukt wel? Wie weet. Ik had in elk geval nog nooit van Shirley Jackson gehoord (mystery & horror-auteur) – en ik weet ook niet of ik wat van haar ga lezen – maar de film werkt! Elizabeth Moss schmiert weer smakelijk als verlepte artieste die niet meer naar buiten durft. Haar man is professor aan de lokale 'uni' en regelt wat studenten voor het huishouden (of voor zichzelf?) De onevenwichtige cameravoering voorspelt horrorige toestanden, een knipoog naar de inhoud van de boeken natuurlijk. Echte, puriteinse mannenhorror komt echter nimmer klaar. Dit is de horror van de jaren vijftig, het gefnuikte middenklasseleven. En, bovenal, de horror van de vrouw die niks mag. Vandaar die boeken! 'Freud would've had a field day.' Ontsnapping kan in fictie, en dankzij plots opflakkerende erotiek (ik gokte meteen correct dat hier een vrouwelijk regisseur achter moest zitten, het schuurt allemaal geil). Het leukst is wellicht nog al het academische 'gequarelle'. Het uni-leven van de haantjes. Zo wordt de film steeds fijner – niet beter omdat de chaos went, maar omdat ie bewust zo is opgebouwd. 'Originality isn't something one can simply will to manifest.'

Ludo, Thursday, 11 February 2021 08:26 (three years ago) link

극장전
Tales of Cinema, film over film, in een Rohmeresque verhaal te Seoul. Dat is een thuiswedstrijd. Begint met een rare slungel die een oude klasgenote tegenkomt. Na wat drankjes blijken ze allebei wel behoefte te hebben aan zelfmoord. Dan volgen een paar echt grappige situaties waarin hij haar toch maar probeert te dumpen. Hoe dan ook opeens zijn we in een andere film waarin een man een retrospectief bezoekt van een oud-studiegenoot die blijkbaar dodelijk ziek is. Per ongeluk komt hij de mooie vrouw steeds tegen die de bioscoop uitliep. Met tegenzin gaat ze uiteindelijk wat met hem drinken wat weer leidt tot veel Koreaanse pijnlijkheid. Die guys van Hong Sang-soo zijn echt vele malen vervelender dan die van Rohmer. Wel fraai peinzend einde dat de film redt. Ternauwernood. Fraai gefilmd met veel mooie beelden van Seoul en de beruchte zoom werkte dit keer vrij goed.

OMC, Thursday, 11 February 2021 22:27 (three years ago) link

Tale of Cinema, om precies te zijn.

OMC, Thursday, 11 February 2021 22:28 (three years ago) link

Die guys van Hong Sang-soo zijn echt vele malen vervelender dan die van Rohmer.

so true. Meer drank? Franse samenleving zowaar toch vrouwvriendelijker dan keihard Korea? (RIP Chick)

Ludo, Friday, 12 February 2021 07:25 (three years ago) link

Daar is vast een mooi (video)essay over te maken. Andere generatie ook. De mannen in Rohmer zijn vaak pompeus en egocentrisch maar inderdaad ook op zijn Frans wat frivoler. En wat kunnen die Koreanen drinken. Een flesje Soju is wel eens leuk maar ik wil daar geen kater van meemaken. :) Wel altijd veel plezier in het eten (ook in films als men miserabel is, dan even niet), wellicht als een soort troost of nostalgie?

OMC, Friday, 12 February 2021 08:50 (three years ago) link

ja goed punt van dat eten. Aziatische eet-cultuur sowieso veel, eh, ritueler gebleven. (Rust afgedwongen door de vele pannetjes, de voorschriften, zoiets)

Ludo, Saturday, 13 February 2021 07:35 (three years ago) link

Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto
Gewoon een Oscar gewonnen deze echt kafkaëske politiefilm. Begint in een schitterend appartement waar een net gepromoveerde politie-inspecteur zijn hippe minnares tijdens de seks vermoordt. Waarom? En wat doet hij zogenaamd onhandig met het achterlaten van sporen? Begeleid door een olijke Morricone soundtrack worden we meegenomen door de bizarre hiërarchie van de Italiaanse politie. Zo'n politieke politie alleen al, wtf? Mooie gelaagde film, de politieman wil gepakt worden (of bewijzen dat het niet kan?), zijn minnares kleineert hem en zet hem ongeveer aan om haar te vermoorden, uit het niets houdt hij een Musssolini-achtige toespraak voor zijn collega's en de opkomende controlestaat wordt ook in stelling gebracht. Klassieke Italiaanse thema's (iedereen is fout, het fascisme ligt altijd op de loer, niets zal ooit veranderen) op fraaie wijze en zonder hoop gebracht.

OMC, Saturday, 13 February 2021 22:43 (three years ago) link

Die Petri was me er eentje.

Framing Britney Spears
Niet om het voor ’em op te nemen maar Niehe is echt maar een klein stukje van de hele discussie die destijds gaande was. Alle (al dan niet) late night komieken moeten zich schamen, Justins excuses zijn too little, too late, hoe verschillend ook: het is erg vergelijkbaar met Amy Winehouse. Britney kreeg er denk ik wel een hoop kuisheidsfantasietjes bij en derhalve de schuld van alles. Een jongeman zegt iets waar ik nog niet eerder zo bij stil had gestaan omdat ik mainstreampop strikt muzikaal nog wel een beetje volg maar de bijbehorende show minder en al die roddelrubrieken al helemaal niet, maar ik denk dat dit ook geldt voor Madonna, Kylie Minogue en ook Cardi B: waarom men in LGBT‑kringen zo wegloopt met deze dames: mensen die niet voldoen aan de norm herkennen zich in de strijd daartegen, dus toch geen intrinsieke voorkeur voor glitter en glamour. 🙂

Blaka Skapoe, Sunday, 14 February 2021 00:12 (three years ago) link

ラブ&ピース
Volgens mij word ik achtervolgd door de Sion Sono vloek, want elke keer wanneer ik denk "nou genoeg gehad van die vent" blijkt elke tweede film op mijn kijklijst van hem te zijn. Zo ook Love & Peace uit 2015. Weer totaal anders dan zijn andere films. Hebben jullie je gordels om? Het begint als een kritiek op de Olympische Spelen van Tokio, het negeren van de atoombommen komt meteen langs, er is een mislukte punkzanger die gepest wordt op werk en troost zoekt bij een schildpad. Die spoelt hij in paniek door de w.c. De schildpad komt via het riool in de superschattige verloren goederen wereld terecht waar een alcoholistische goedzak voor weggegooid speelgoed en verlaten huisdieren zorgt. Dat is het ongeveer de eerste 20 minuten. Uiteindelijk transformeert het in een soort Ziggy Stardust x Godzilla x kerstfilm in de stijl van Jeunet. Dus ik was na bijna twee uur compleet dolgedraaid. Absurdistisch, flauw, verrassend ontroerend soms en het ziet er lange tijd uit als tv-film. Is het goed? Geen idee. Uniek zeker.

OMC, Sunday, 14 February 2021 21:57 (three years ago) link

Justins excuses zijn too little, too late, hoe verschillend ook: het is erg vergelijkbaar met Amy Winehouse.

aan Britney snap ik, maar aan Janet Jackson was het toch wel wat vreemd. Als het tenminste alleen om dat nipple-gate gedoe ging. (Zij zal toch in de act gekend zijn, een ervaren, volwassen, mediapersoonlijkheid).

@Niehe, het is 1)wel geinig dat ze dus een buitenlander uitlichten, terwijl het fenomeen - zeker de preutsheid - bovenal WASPY Amerikaans is en 2)anderzijds wel weer goeie keuze want gluiperd Niehe is natuurlijk ultimate hateable.

The Lineup
'Makes no sense.' De eerste duistere woorden maken meteen duidelijk waar het hier om gaat. Een film noir. Altijd genieten. Het niveau maakt me eigenlijk niet eens uit. Het gaat om de gleufhoeden, de chaos van een onzinnig plot vol hele en half (gevulde) McGuffins. In dit geval souvenirs die als smokkelwaar worden gebruikt om 'H' Amerika binnen te brengen. 'The H of Hate.' Bijzonder aan deze degelijke noir van Don Siegel is het criminele perspectief. Het gaat vooral om Eli Wallach, 'a pure pathological case'. Zijn killing spree interesseert geweldsmeester Siegel het meest. De agenten dansen daar enkel als een koddig synchroon duoballet omheen. 'Folsom's full of mistakes.' Na een wat opzichtige openingsfase neemt de onzinnige verwarring snel toe. Waar het plotje echter duidelijk op haar laatste noir-benen loopt, schittert San Francisco als tweede hoofdrolspeler. Een Asphalt Jungle vol prachtige gebouwen, havenloodsen, politie-telefoons aan elke lantaarnpaal en... Sutro's! Het pretpark brandde acht jaar na de film af. Hier kan het entertainmentparadijs nog als de toepasselijke finale-locatie fungeren. Een duidelijk motief van de film blijkt immers de combi van knoertharde actie en naïeve kinderdromen. Eli Wallach wordt in die close reading de nooit opgegroeide gangster die elk gevaar weigert te zien. 'Crime's agressive and so is the law.'

Ludo, Monday, 15 February 2021 07:56 (three years ago) link

Ham on Rye
Op en top Americana maar dan als een lange dagdroom. Tieners met allemaal echte koppen maken zich op om naar de prom te gaan maar eindigen in een restaurant waarna ongemakkelijk gedanst wordt. Toen begon ik al te vermoeden dat er geen grote ontknoping ging komen en zowaar, de film blijft landerig zwerven. Er is misschien iets gebeurd, maar wat, we zullen het nooit weten, gewoon blijven dolen alsof het 1988 - 1990 is. Geen Daydream Nation maar wel een mooi wazige indie op de soundtrack die het goed doet bij het ritme en de fijne composities. Zo vervloog af en toe mijn aandacht maar dat hoorde er gewoon bij op weg naar een heerlijk onspectaculair einde.

OMC, Wednesday, 17 February 2021 22:20 (three years ago) link

ah heerlijk Dazed & Confused, gaat op de lijst.

Colectiv
'Van de honderd epidemiologen had ie 'r tachtig in zijn broekzak.' Een staat van het land-film in Roemenië, dat is een staat van corruptie-documentaire. Made(n) in Roemenië. Sinds de misselijkmakende ('fictie')film over Meneer Lazarescu weten we hoe rot het Roemeense zorgsysteem is. En hoe het de individuen gewetenloos vernaggeld. Dat gaat uiteraard dieper dan de zorg alleen. Het is het hele systeem. 'Natuurlijk' ontbreken de vluchtwegen in de club Colectiv, waardoor tallozen omkomen. Maar zelfs daarmee is het ergste niet gezegd. Een sportkrant (tekenend!) ontdekt dat tientallen slachtoffers in het brandwondencentrum overlijden, omdat de desinfectie-middelen als slechte coke worden 'aangelengd'. Het hoofdschudden houdt nooit op. De onderzoeksjournalist in kwestie is nogal zelfbewust, en wel erg duidelijk de grote man. 'Gelukkig' switcht de film naar de grijstinten van iele minister Vlad. Net aangetreden probeert de in Oostenrijk opgeleide technocraat zijn land te verbeteren. Waar te beginnen? Hij valt niet te benijden. Staat van corruptie betekent ook. Het enige goede lab is 'niet geaccrediteerd'. Staat van corruptie betekent ook, de hoofdverdachte 'verongelukt'. Dat laatste is nauwelijks nog een spoiler te noemen. De vader van minister Vlad besluit met een weergaloze woede-aanval. 'Hoe kan dit zo zijn, zoon?'

Ludo, Thursday, 18 February 2021 07:51 (three years ago) link

Hello Hello Hello : Lee Ranaldo : Electric Trim
Ranaldo is tegenwoordig een grijze hipster die akoustische hippieliedjes zingt. Deze docu over een solo-album uit 2019 heeft een hoog Ivo Niehe-gehalte, vooral als Ranaldo zelf de voice-over doet en zichzelf vergelijkt met Dylan, de bebaarde producer met George Martin en Jonatham Lethem laat opdraven voor songteksten en "duiding". Verder: de typische muzikanten-in-een-studio setting, biertje erbij en enthousiast meeknikken met de muziek. De kwestie SY wordt bijna plichtmatig aangesneden maar even professionaal afgewerkt. Duidelijk met het oog op de geschiedgeschrijving, zo slim is die Ranaldo ook wel weer.

Milford Graves: Full Mantis
Dit is het andere uiterste: een film over freejazz-drummer Milford Graves, in "words & music" en die omschrijving klopt helemaal. Op de aftiteling komt heel hip New York langs dus dat zal allemaal wel (o.a. Thurston Moore, Kim Gordon en Byron Coley). Toch strookt zo'n Thank You-lijst met een gebrek aan info aangezien alleen Graves zelf aan het woord komt. Ik vermoed dat daar het laatste woord nog niet over gezegd is en de enige hint van Graves zelf is een korte anecdote over een geweldsdelict in 1969. Geweldige live-fragmenten verder.

EvR, Thursday, 18 February 2021 19:47 (three years ago) link

復活の日
Of wel...Virus. Een vreemde, lange film uit 1980 over een dodelijke virusuitbraak. Van Kinji Fukasaku die later Battle Royale zou maken. Een Japanse film met een internationale cast waaronder wat Hollywood oldtimers als Glenn Ford als de president en George Kennedy als een admiraal op Antarctica waar het virus geen grip op krijgt. De daar gelegen stations leveren uiteindelijk iets van 800 overlevenden waaronder acht vrouwen wat leidt tot een fascinerend rationele discussie over hoe seksualiteit moet worden ingezet wil men overleven (de Noren hebben zichzelf, met uitzondering van een zwangere vrouw, alvast uitgemoord.) Dat is het vreemde van de film, het beweegt steeds tussen grimmige observaties over hoe te overleven en melodramatische clichés. Omdat Fukasaku de tijd neemt is het vooral jammer dat hij met meer dan een uur te gaan kiest voor een duf Koude Oorlog-actieverhaaltje in plaats van een afstandelijke herkolonisatie van de wereld en wat daar allemaal bij komt kijken. Echt een gemiste kans. Nu zijn er nog wel wat fraaie plaatjes van een eenzame wandelaar (die vanzelfsprekend op de poster eindigden) en wel okay maar wat vergezocht einde.

OMC, Saturday, 20 February 2021 22:29 (three years ago) link

Ranaldo is tegenwoordig een grijze hipster die akoustische hippieliedjes zingt.

(de Noren hebben zichzelf, met uitzondering van een zwangere vrouw, alvast uitgemoord.

lol x2

krijg bijna zin een virus-filmfestival te organiseren, maar (gelukkig?) zijn de bioscopen dicht.

Koko-di Koko-da
'Mijn echtgenote ging naar binnen, en Freddy Krueger kwam naar buiten.' Onvoorbereid meende ik met een lichtvoetig staaltje Japanse arthouse te maken te krijgen – blijkt het een verknipte Scandinavische parabel. Zo kun je die titel ook lezen natuurlijk! Johannes Nyholm maakt akelig goed gebruik van het 'kokori'-kinderliedje, en serveert op die mierzoete klanken een perverse trip. Als Barthelme en Sneeuwwitje. Of toepasselijker, Don't Look Now. Bij verloren kinderen hoort surrealisme. En misschien is dat ook wel logisch in alle irrationaliteit. De omkering van de waarden, de ouden die de jongen verliezen. Dat kan toch enkel in waanzin zinnig zijn? Zoiets. Een Zweeds gezinnetje belandt in de ellende na het eten van een mosselpizza. (Dat is ook vragen om problemen, vraag mijn 'far' maar.) De gekte wordt omkaderd door fraaie schaduw-animaties. Een drie jaar later-sprong is even slikken, maar ook dan blijft de film beklemmen. Ergeren. Zuigen. Een nihilistisch surrealisme, waarin wij als kijker even machteloos tegenover de on(der)bewuste ingevingen van de regisseur staan als de personages. Eindeloze 'tentvariaties' volgen. Steeds opnieuw slaat het noodlot toe. Het duurt wel wat te lang. Een film van zeventig minuten maken was nog dapperder geweest. Desalniettemin respect voor de vruchteloze rücksichtslosheid. 'Heb je dat begrepen?'

Ludo, Monday, 22 February 2021 07:49 (three years ago) link

Masumlar Apartmanı s01
Tenminste, er zijn nu 22 aflevering die allemaal zo'n tweeëneenhalf uur duren, halverwege afl. 6 nu. Een Turkse dizi dus, een soap. Sentimenteel natuurlijk maar ook tragikomisch en veel leugentjes om bestwil en andere misverstanden om de grootste binnenvetter nog te frustreren en van elk akkefietje een onnodig drama maken. Uiteraard ook weer de problemen van traditionele en moderne waarden. Ondanks alle romantiek toch ook wat feministische thema's en ook de muziekkeus (BaBa Zula, Gökçe Kılınçer, zelfs Sezen Aksu) verraadt een progressievere “agenda”.

Blaka Skapoe, Wednesday, 24 February 2021 22:30 (three years ago) link

er zijn nu 22 aflevering die allemaal zo'n tweeëneenhalf uur duren

wow onthaastend!

Vivarium
'That boy is alway watching.' Een vriend van me keek laatst The Truman Show. Een toegankelijke 'filosofiefilm' die de tand des tijds almaar beter doorstaat. (Iets wat niet gezegd kan worden van het breinloze vermaak The Matrix). Vivarium kan ook in een lijst met filosofische 'concept-films'. Deze fantasy-horror ridiculiseert de 'mal' van vervreemde burgerlijkheid die ons door de biopouvoir wordt opgelegd. De makers doen dat in een borgesiaanse vorm. Alles is mogelijk omdat niets werkelijk mogelijk is. Eisenberg speelt de tuinman, Poots de lerares. Tezamen, een gezond stel met gezonde dromen. Toch (of juist daarom!) belanden ze in het niet erg metaforische Yonder. De visuals daar zijn heerlijk nep. Een Magritte-wijk waar de wolken slechts op wolken lijken. Ze wonen op nummer negen (het nummer van 'completion'). In en om al het geconstrueerde gebeurt inderdaad niks. Totdat het kind komt. Vanaf dat moment wordt de humor op een Laurie Anderson-manier creepy. 'Are you overwhelmed again, mother?' Het imitatiekind in een imitatiewereld ondergraaft het laatste restje echte. En Eisenberg? Hij graaft een kuil. Op micro-niveau ontbreken zo wel de open plekken. Het scenario speelt het spel steriel, zonder het irrationele, van zeg, Under The Skin. Gelukkig is de finale fucked up. 'I don't like the way things are. They're terrible.'

Ludo, Thursday, 25 February 2021 07:51 (three years ago) link

wow onthaastend!

Ja, er had best wat in gesneden kunnen worden hier en daar. 🙂

Blaka Skapoe, Thursday, 25 February 2021 10:56 (three years ago) link

渇き。
Lang tegen aan zitten hikken want je weet gewoon dat dit een hopeloze film gaat zijn. The World of Kanako is op en top Japans nihilisme in de traditie van vroege Kitano. Kōji Yakusho doet een Keitel in Bad Lieutenant als de ex-politieagent wiens dochter is verdwenen. Zijn ex maakt zich zorgen en zo begint de reis in het doolhof. Wie is Kanako? Slachtoffer of ultieme bad gal? 2/3 van de film is subliem, zo dichtbij een meesterwerk met snelle montage en geweldige beelden maar de slechteriken blijven zich opstapelen en op een gegeven moment kan het je daardoor niet zoveel meer schelen. Je voelt aan alles dat zowel de oorspronkelijke schrijver als regisseur geen bevredigende uitweg konden vinden. Een dik pak sneeuw biedt dan een veilige oplossing.

OMC, Friday, 26 February 2021 20:35 (three years ago) link

Visitors from the Galaxy
Jolige Tjechoslowaaks-Joegoslavische sciencefictionfilm uit 1981 over een sciencefictionschrijver (met rode schrijfmachine, herkenbaar) wiens buitenaardse personages hem een bezoekje komen brengen waarna een reeks kluchtige situaties ontstaan. Beetje houterig maar ik moest echt wel om een aantal droge grappen lachen. Een speelgoedmonster dat uiteindelijk een trouwerij verstoord deed me erg denken aan de eerste Peter Jackson-films. Dacht nog "Die gasten waren echt dol op klei-animaties in die tijd, lijkt wel Švankmajer." Blijkt hij gewoon de special effects en het monster te hebben gemaakt.

OMC, Saturday, 27 February 2021 21:55 (three years ago) link

Gosti iz galaksije natuurlijk. :)

OMC, Saturday, 27 February 2021 21:55 (three years ago) link

Oh, nice, dat van Švankmajer had ik gewoon gemist.

Blaka Skapoe, Saturday, 27 February 2021 22:32 (three years ago) link

geen cameo van Buurman & Buurman?

Hanagatami
'Het ligt in de natuur der mensen om logica te trotseren.' Het zou de stelregel van regisseur Nobuhiko Ōbayashi kunnen zijn. Door zijn artsen opgegeven maakte hij nog even een drie uur durend epos (en hij zou ook nog drie jaar doorleven). De Hausu-man volgt zijn eigen logica, dus de kijker moet zich schrap zetten. Extreem veel info en stijlen, bizar idiosyncratisch, zelfs voor een Japanner. De film gaat ook vooral over Japan, denk ik. De Staat van het Land vlak voor de Oorlog. Een groep studenten dartelt rond elkaar in een broeierig vat vol kleuren (en psychologische schema's). De weelderige beeldtaal lijkt Europees geïnspireerd. Wat de gedachte oproept: wilden de Japanners die periode zó Europees klassiek zijn dat ze een oorlog tegen het neppe Europa Amerika aangingen? Nou ja, gebazel, maar ik kan me zonder moeite een Miyazaki kinder-versie van 'Bloemenmand' voorstellen. Grootste minpunt van de extatische, sentimentalistische blommen-potpourri is de permanente muziek – de onderbrekingen laten zich tellen in seconden! Typisch genoeg fungeert juist de muziek ergens halverwege toch als hoogtepunt. Een man speelt harmonica op een afscheidsfeestje. Een vrouw zingt zachtjes mee. De oorlog komt. In al zijn fragiliteit. Dat een kinderkoor de twee bijvallen zegt dan wel weer veel over Hanagatami. 'Ik ben hier met haar zorgen.'

Ludo, Monday, 1 March 2021 07:52 (three years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.