Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (1234 of them)

Natsume Sōseki - 吾輩は猫である/I Am a Cat
Lijvige klassieker uit de Japanse literatuur heeft gewoon een kat als verteller. Geweldig idee wat begon als een kort verhaal maar zo succesvol bleek dat Soseki hoofdstukken bleef toevoegen. De naamloze kat wordt geboren en gescheiden van zijn moeder en eindigt na wat omzwervingen bij een familie van leraar. Daar kan hij mooi de mores van de Japanse burger in de Meiji periode bestuderen. Prima tijd natuurlijk omdat de Westerse invloeden op allerlei gebieden intrede beginnen te doen. Zijn baasje is een wat nukkige leraar die zichzelf heel wat vindt en paar typische vrienden heeft, waaronder de zuigende grapjurk Waverhouse, die regelmatig langskomen. Fijn boek, vaak erg grappig maar wel het beste wanneer de kat zich in analyses verbaast over de minderwaardige mensheid. Gewoon verfilmd zie ik nu, ook als anime (duh).

OMC, Sunday, 14 October 2018 09:58 (five years ago) link

Marlon James – A Brief History Of Seven Killings
Bombo r'asscloth, wat een lijdensweg. Won de Booker Prize in 2015, maar dat doet vooral een oud jurycliché vermoeden: je leest de eerste honderd pagina's, én het einde, en oordeelt. Die eerste honderd pagina's is deze tour de soufflé inderdaad nog very impressive. In Jamaicaans slang vertelt James over Kingston eind seventies. The Singer - kan er maar één zijn uiteraard - is op het toppunt van zijn reële, fysiek gematerialiseerde roem. Er komt een Peace Concert, en een moordaanslag (of twee). Heel muzikaal wordt het verhaal verder nergens helaas. Kingston loopt vol met grote en kleine gangsters, al dan niet van de CIA (of de Cubanen). Als het spannend wordt laat James ook nog de interpunctie los, en vergis je niet, het was al niet eenvoudig deze you dem crazy brethren, me no battyhole-extravaganza bij te houden. Dat is een paar scenes heel erg leuk, gangsters onder invloed die bij zichzelf blijven denken 'all me want is fuck fuck fuck but all me do is kill kill kill', maar zelfs dat wordt toch een trucje. (Actiescene = interpunctie weg.) Een ander structuur-ding wordt wat later vermoeiend. We krijgen korte hoofdstukjes, steeds vanuit één perspectief. Die monoloog interieur in mozaïekvorm begint na een pagina of 500 samen te smelten tot een ondefinieerbare brij. Een groot schrijver (een schrijver met dít overduidelijk aanwezige talent) schrapt en schrapt. Op een gegeven moment ging ik vermoeden dat James zijn hoofdstukken niet eens had herlezen. (De bekende politicus Seaga heet a clef Nasser, maar ergens slipt er toch een oorspronkelijke naam erdoor) Misschien was de editor ook met de gedachten afgedwaald. Nah, geen Uptown Top Ranking van mij.

Ludo, Saturday, 27 October 2018 15:23 (five years ago) link

Tering...ergens ben ik nieuwsgierig en ergens denk ik "no way, no day, mon."

OMC, Saturday, 27 October 2018 17:03 (five years ago) link

wise, wise, cool runnings.

Ludo, Saturday, 27 October 2018 17:15 (five years ago) link

one month passes...

Charless Stross - Accelerando
Er is een bepaald soort sciencefiction dat loopt van Olaf Stapledons Last and First Men naar Sterlings Schismatrix en Greg Bears Eon van echt compleet losgaan op de toekomst van de mensheid. En daar sluit Accelerando uit 2005 op indrukwekkende wijze op aan. Het eerste cyberpunkachtige deel is nog wat zoekende maar dan gaat de singularity los, is de dochter van de hoofdpersoon al snel een soort tech-godin geworden die zich rond Jupiter vestigt en dan realiseer je dat je nog 300 pagina's hebt te gaan, waarin Stross met ongelofelijke bluf de vreemdste innovaties introduceert. Een van mijn favoriete toch wel een ruimteschip ter grootte van blikje waarin een virtuele crew zich drie lichtjaren verder naar een buitenaardse router verplaatst. Wonderbaarlijk boek dat een hele aparte leesplezier genereert.

OMC, Sunday, 9 December 2018 12:41 (five years ago) link

Frida Vogels - De Harde Kern 2
Uiteraard weer heel bijzonder, misschien niet heel goed, of in elk geval minder dan De Harde Kern 1, dat meer een Bergmaniaanse huwelijksroman was. Scenes from a failed marriage. Uit dit boek, waarin Frida ook werkelijk Frida heet, leren we duidelijker van het waarom en het hoe, zonder dat die Harde Kern nou écht wordt bereikt, of ze die durft te bereiken. Frida is frigide (net als haar moeder), mogelijk lesbisch (net als haar moeder), en bovendien verliefd op haar bloedeigen broer, een zoon van moeder dus, ook. Een zwik heavy thema's, die ze omzichtig benaderd, omcirkeld, om dan weer terug te schrikken. De momenten met broer lijken wat op Musil's Man Zonder Eigenschappen (wellicht de Laatste Grote Roman met een incest-thematiek). Verder baseert Frida zich veelal op Het Land van Herkomst van Du Perron. Haar grote held, na haar broer dan... (Ze gaat bij mevrouw Du Perron op bezoek zelfs) Het eindigt in Eduards voetsporen in Bretagne. Dat voorbeeld is misschien waarom dit uiteindelijk het mindere Harde Kern-deel is. Ter Braak en Du Perron waren - uiteraard - de mannen van de Vent-stroming (in Forums Vorm of Vent discussie) Frida's goede vriend Voskuijl heeft in hun traditie gewerkt, en geleefd, jezelf volledig in boekvorm 'litteraturen'. Een enorme tour de force, waarin ieder moment je boek je leven dreigt te worden. Maar de hele zaak is, in de kern en postmodern gezien - een onmogelijkheid. Wat dat betreft ben ik uiteindelijk meer op de hand van WF Hermans (die Ter Braak en Du Perron graag aanviel) en meer met literatuur als Vorm had. Hij zou niets van De Harde Kern moeten hebben, bijna 800 pagina's filosofisch-melancholisch meanderend, en uiteindelijk in een even tragische als gepast Niets eindigend. Even irritant als mooi. En altijd ongrijpbaar. Typisch Frida.

Ludo, Friday, 14 December 2018 16:32 (five years ago) link

Georges Perec - Het leven een gebruiksaanwijzing
De eerste alinea is even schrikken...maar het valt allemaal reuze mee verder. Inleiding is meteen een meta-analyse van het boek zelf. En bij het slot dacht ik even "wat?" maar het kwartje viel al snel. Want het levenswerk van de grote puzzelaar is natuurlijk ook Perec zelf die jaren nodig heeft gehad om deze literaire puzzle te voltooien. Je weet ook meteen waar Bolaño inspiratie heeft opgedaan (en talloze anderen).

Hugo Claus - De koele minnaar
Grunberg meets Fellini. Ongelooflijk dat dit begin jaren '50 is verschenen want je leest het er niet aan af. Tragikomische toestanden in Italië, op een filmset ook nog. Noorderling valt voor filmster in wording en de afloop laat zich raden. Claus toont geen enkele vorm van medelijden met zijn personages.

EvR, Friday, 14 December 2018 21:47 (five years ago) link

zou het ooit verfilmd zijn, dat De Koele Minnaar, klinkt doenbaar (en tof)

Heel benieuwd naar Het leven, een gebruiksaanwijzing inmiddels. Misschien iets voor zomer 2019.

Ludo, Saturday, 15 December 2018 07:34 (five years ago) link

two weeks pass...

Don Delillo - The Names
Interessant overgangsboek van Delillo waarin eigenlijk alle interesses van de man samenkomen: Amerikaanse (buitenland)politiek, taal en sektes. Veel colour locale, want het boek speelt grotendeels in Griekenland. Eerste deel van het boek is bijna saai (het lijkt wel een standaard detectiveverhaal), maar als alle kaarten geschud zijn wordt het weer ouderwets spannend. En dat blijft het ook. Zoals vaker bij Delillo veel mooie melancholieke bespiegelingen, bijvoorbeeld wanneer vader en zoon een autorit door het regenachtige Griekse landschap maken. Mooi ook de bespiegelingen over film (er doet een filmmaker mee die wel wat aan Herzog doet denken gezien zijn interesses), later verder uitgewerkt in "Libra" en "Underworld". En de apotheose midden in de woestijn (waar anders).

EvR, Sunday, 30 December 2018 21:11 (five years ago) link

Een van mijn favo DeLillo's toch wel.

Will Ashon - Chamber Music: about the Wu-Tang [in 36 pieces]
Bij vlagen meesterlijke kritiek van Enter the 36 Chambers het debuutalbum van Wu-Tang Clan. Zeker niet mijn favoriet (Tical, Only Built for Cuban Linx en Liquid Swords zijn alledrie veel beter IMHO) maar goed wel een game-changer, zoals ook in S2 van Hip Hop Evolution duidelijk werd gemaakt. De Engelsman maakt er 36 essays van en doet een aantal dingen echt heel goed. Allereerst blijft hij als een bloedhond het inherente rascisme van de Amerikaanse maatschappij achtervolgen, het klimaat waar de plaat uiteindelijk in gedijd (met overigens een buitengewone conclusie in het hoofdstuk over Ghostface Killah). Beetje een spoiler maar het hoofdstuk waar hij de wortels van die "fluitketel-sample" beschrijft is werkelijk adembenemed. En zo heeft Ashon wel meer insteken (de omgeving, de kung fu-films, de drugs, dat Polo-jack van Raekwon) die je zoals een goede kritiek op hernieuwde wijze naar de muziek laat luisteren, waarbij ook elke lid op zijn eigenzinnige krachten wordt ontleed (Method als stonede samplemachine, de flow van Ol' Dirty, de kalmte van U-God, etc) Hou je op enige wijze van hip-hop en dus van de Wu dan is dit gewoon verplichte kost. Schriftelijke overhoring over 3 weken.

OMC, Sunday, 30 December 2018 21:44 (five years ago) link

ha! awesome, eretitel Buitenlandse Subjectivist van het Jaar.

Ludo, Monday, 31 December 2018 12:08 (five years ago) link

Guess that's my call, die Chamber Music. :)

Ik vind het debuutalbum overigens echt wel on par met die drie. En ik zou Return To The 36 Chambers daar ook nog wel bij willen doen.

Blaka Skapoe, Monday, 31 December 2018 12:30 (five years ago) link

eretitel Buitenlandse Subjectivist van het Jaar.

Is wel zo. :)

Misschien ben ik te streng voor 36 Chambers, maar ik vind het vooral een plaat met een aantal geniale pieken en tegen het einde verlies ik mijn aandacht. Heeft Return to the 36 Chambers ook wel een beetje last van. En de muzikale sprong die RZA maakt in een jaar tussen 36 Chambers en Tical vind ik altijd buitengewoon.

OMC, Monday, 31 December 2018 13:07 (five years ago) link

two months pass...

Barrington J. Bayley - The Knights of the Limits
Dit je eckte-eckte jaren '70 knetterharde psychedelische filosofie SF. De beste SF dus. Negen verhalen die het buitenaardse inleefbaar maken of zoals in 'The Problem of Morley's Emission' de uitgestrektheid van het heelal haast tastbaar doet aanvoelen.

OMC, Saturday, 9 March 2019 15:33 (five years ago) link

oeh, kan ik niet lezen tot mijn Gijsen scriptie af is om niet gecorrumpeerd te raken door eckte eckte Denkers.

Stefan Zweig - De wereld van Gisteren
"Op een keer, bij een van mijn laatste bezoeken, nam ik Salvador Dali mee, naar mijn mening de begaafdste schilder van de nieuwe generatie, die een enorme verering voor Freud had, en terwijl ik met Freud sprak, maakte hij schetsen. Ik heb ze Freud nooit durven laten zien, want in zijn helderziendheid had Dali de dood al in hem afgebeeld."

Een man met heel veel, heel beroemde vrinden! Zweig. Eerst lijkt het een nadeel aan zijn memoires, een beetje op pochen zelfs, ook omdat hij toch iets meer vergeten is geraakt dan de velen die hij noemt. Maar gaandeweg wordt het een kwaliteit, de gevierde bestseller-auteur is altijd op de juiste plek. Hij zwaait de keizer uit, wanneer die uit Oostenrijk moet vertrekken, nog hopend op de Hongaarse kroon. Hij zit bij Rathenau in de auto, in een van diens laatste persoonlijke gesprekken. (Niet veel later werd Rathenau in diezelfde dienstauto doodgeschoten.) En hoe dichter Zweig het Bu nadert, hoe meer lucide hij analyseert, hij laat de Grote Generalisaties waarmee hij begon achter zich, en wordt zo persoonlijk als Canetti. Als ware liberaal, weet wereldburger Zweig zelfs nog hoe het was... zonder paspoort rond mogen reizen. "Er bestonden geen permits, geen visa, geen verplichtingen; dezelfde grenzen die nu door middel van douaniers, politie, marechaussee, en dankzij het pathologische wantrouwen van allen tegenover allen in prikkeldraadversperringen zijn veranderd, waren toen niet meer dan symbolische lijnen, die je even zorgeloos overstak als de Greenwichmeridiaan."

Ludo, Friday, 15 March 2019 18:36 (five years ago) link

Mooi.

OMC, Friday, 15 March 2019 19:02 (five years ago) link

three weeks pass...

Carolyn Burke - Lee Miller
Degelijke biografie van een van de interessantste vrouwen van de 20ste eeuw. Geweldige foto van Man Ray (natuurlijk) op de voorkant en dat blijft het mooiste deel: surrealisme, Parijs, jaren '20-30. Daarvoor een choquerende verkrachting op 7-jarige leeftijd waar haar ouders haar doorheen slepen. Miller lijkt haast achteloos alles voor elkaar te krijgen: fotomodel bij Vogue, avant-garde fotografe, acteren voor Cocteau, vrienden met Picasso en dan aan het einde van de WOII oorlogfotograaf wat resulteert in een legendarische foto in Hitlers bad en een traumatisch vastleggen van de bevrijding van Dachau. Ondanks een wat stroef huwelijk en alcoholisme echt een bijzonder leven met een hele vreemde relatie met haar vader die haar jarenlang naakt fotografeerde, zelfs samen met Man Ray achter de lens met wie hij het prima kon vinden. Kortom, het boek schrijft zichzelf haast. Apart einde ook waar Burke Miller net voor haar dood ontmoet.

OMC, Friday, 5 April 2019 14:46 (five years ago) link

three weeks pass...

Michail Boelgakov - De meester en Margarita
'Hij was echt, alle anderen een hersenschim.' Berucht gecompliceerde Sovjet-roman over... 'de ridder Pontius Pilatus', en wat doordraaiende leden van een literatuurgenootschap. Oh, en over heksen, pratende katten, faustiaanse duivels en de KGB (in vermomming). Stalin was niettemin fan van Boelgakov, wat ervoor zorgde dat hij een natuurlijke dood kon sterven. 11 jaar werkte hij aan dit magnum opus, hele stukken moest hij (hij werd blind) dicteren. Navertellen onmogelijk, maar zelden een roman gelezen die zo hermetisch en tegelijkertijd zo grappig is. (En dus precies en alleen in die combinatie) Ach.. 'Een feit blijft een feit, niet waar.'

Ludo, Tuesday, 30 April 2019 11:12 (four years ago) link

Even met de teletijdmachine gluren, want enthousiast was ik, maar wel veel details ben ik vergeten inmiddels (behalve dat tramongeluk in het begin natuurlijk.) Later nog eens zo'n vintage Mick Jagger interview gezien waar hij het expliciet noemt als een van invloeden op 'Sympathy for the Devil'.

OMC, Tuesday, 30 April 2019 13:18 (four years ago) link

klinkt wel als een aanrader :-)

EvR, Tuesday, 30 April 2019 15:44 (four years ago) link

zo onnavolgbaar dat ie vast eindeloos herleesbaar is.

ik ben echter toch ook wel benieuwd naar Boelgakov's early work, want dit lijkt een compendium van al zijn stijlen en registers in 300 pagina's. Wie weet werkt het los wel beter, of in elk geval.. begrijpelijker :P

Ludo, Tuesday, 30 April 2019 19:56 (four years ago) link

Albert Vigoleis Thelen - Het Eiland Van Het Tweede Gezicht
De eerste en enige druk (uit 2004) van een Duits boek uit 1953. Deze pil van 960 pagina´s is een combinatie van een autobiografisch reisboek, schelmenroman en oorlogsdocument dat begint in 1931 en eindigt met een vluchtpoging voor Duitse en Spaanse moordcommando’s in 1936. Het verhaal is simpel: Duitse schrijver en zijn vriendin worden door zijn zwager per telegram ontboden naar Mallorca. Hij ligt "op sterven", waarmee eenmaal ter plaatse wordt bedoeld: "kaalgeplukt door mijn partner, een ex-prostituee met losse handjes". Het verhaal beslaat een periode van zo'n zes jaar want Thelen heeft eerst niet de middelen om weg te gaan, later wel de middelen maar geen behoefte meer om te vertrekken, totdat de Spaanse Burgeroorlog voor de deur staat en vluchten de enige mogelijkheid tot veiligheid biedt.
De persoonlijke belevenissen van Thelen zijn pas later schrift op gesteld en daarmee niet helemaal “betrouwbaar”: ook moesten er nogal wat personen in bescherming worden genomen door Thelen. Wat het meest opvalt aan dit boek is de stijl: eerder een soort meta-stijl a la Cervantes. Pas later wordt duidelijk hoe dit boek precies is ontstaan: Thelen heeft 500 pagina´s moeten schrappen uit zijn manuscript, maar wat er geschrapt is staat er nog, zij het in verkorte vorm. Thelen is dus zijn eigen redacteur geweest. Dus dat betekent veel niet ter zake doende anekdotes die rustig een hele pagina in beslag nemen, paginalange redeneringen of uitleg bij iets wat nog komen of teruggrijpt op eerdere hoofdstukken, of gewoon zomaar wat losse opmerkingen over zijn literaire vrienden (Thelen was bevriend met Thomas Mann, Slauerhoff, Ter Braak en dol op theologische verhandelingen in het algemeen). En dat ook nog eens in onnavolgbare kronkelende zinnen die grammaticaal wel gewoon helemaal kloppen en desondanks de vaart erin houden (hulde voor de vertaler ook). Het mooist echter is het verhaal zelf: Thelen is een naïeve goedzak die pas in de gaten heeft hoe hij door snode Spanjaarden wordt geplukt als hij zelf alles kwijt is en zich noodgedwongen opnieuw moet uitvinden in den vreemde (zijn Zwitserse vriendin Beatrice levert geestig commentaar op zijn stommiteiten). Het begint hem al snel te dagen dat er iets niet klopt als hij met haar zonder geld en werk in een rovershol/openluchtbordeel mét altaar terechtkomt waar de ratten zijn boeken aan gort knagen. Zijn gehuurde "onderkomen" daar blijkt ook geen dak te hebben. Als het dan ook nog eens flink gaat regenen is de maat vol en vertrekt hij naar een pension en begint een cursus overleven voor beginners. Daarna wordt stapje voor stapje de maatschappelijke ladder met succes beklommen en leert Thelen alle lagen van de bevolking kennen, wat hem street credit oplevert bij de locals (hij is een graag geziene gast bij adel/literaire figuren en andere famosos). Dat gedeelte is wat saai maar gelukkig komen er allerlei lijpe en geslepen figuren langs waar Thelen vaak wel raad mee weet. Maar dan gooit de politieke realiteit roet in het eten en moet Thelen vluchten naar het vasteland (hij staat te boek als ongewenste vreemdeling en overleeft als bij toeval meerdere razzia’s). Dat deel is wat erg kort maar een kort “weerzien” in een veel later toevoegde epiloog voegt nog weer een diepere laag toe aan de bijna duizend pagina´s die eraan vooraf gaan, met als onderliggende boodschap "alles van waarde gaat voorbij". Terecht een jarenlange geheimtip onder schrijvers.

EvR, Friday, 3 May 2019 19:39 (four years ago) link

wop wop (nooit van gehoord)

(Thelen was bevriend met Thomas Mann, Slauerhoff, Ter Braak en dol op theologische verhandelingen in het algemeen)

als ze er nog niet zijn, zullen ze komen, die 10000 scripties.

Ludo, Saturday, 4 May 2019 10:48 (four years ago) link

Onlangs heeft een andere uitgever het aangedurfd nog een boek van ´m uit te geven.

EvR, Sunday, 5 May 2019 09:24 (four years ago) link

Voor de volledigheid: Bret Easton Ellis - White.

OMC, Tuesday, 7 May 2019 07:08 (four years ago) link

two weeks pass...

Joan Didion - Salvador en Miami
Na een pauze verder gegaan in de complete non-fictie van Didion waar we inmiddels in de jaren '80 aanlanden. Salvador is een buitengewoon hopeloos boek. Met haar afstandelijke observaties krijgt de grimmige burgeroorlog iets van een sluimerende droom waar je maar niet uit ontwaakt. Miami zat ik van te voren een beetje tegen aan te hikken maar blijkt een geweldig boek. Didion weet er een hele vreemde stad van te maken, een soort tropisch Latijns-Amerikaanse stad in de Verenigde Staten, een hele eigen wereld. Vervolgens portretteert ze de Cubaanse diaspora in al zijn facetten met een voor mij toch wel verrassend aantal gewelddadige zijtakken (gewoon met aanslagen in de V.S. zelf). In het laatste deel maakt ze een onverwachte sprong naar Washington D.C. waar Reagan een nieuw soort politiek heeft geïntroduceerd wat uiteindelijk eindigt in het Iran-Contra schandaal. Wat een doolhof. Past mooi bij Didions stijl die hier vaak op haar best is met zinnen die je een kant op lijken te leiden en opeens heel ergens anders uitkomen.

OMC, Wednesday, 22 May 2019 06:53 (four years ago) link

Bruce Sterling - A Good Old-Fashioned Future
Een leuke collectie korte verhalen uit de jaren '90 waarvan de meeste niet zijn gedateerd. Sterling is altijd een ideeënmachine en hier zijn de toekomstfantasieën van de nabije variant. Als Texaan in Europa heeft hij ook een fijne kosmopolitische blik waardoor de verhalen op allerlei locaties afspelen (o.a. Californië, Japan, Finland en Düsseldorf). Licht satirisch van toon met een nadruk op vaak coole subculturen waardoor het leven nooit saai is.

OMC, Sunday, 2 June 2019 21:31 (four years ago) link

two weeks pass...

Thomas Pynchon - Slow Learner
Collectie vroege verhalen, met inleidend essay van de schrijver zelf. Het meest toegankelijke wat ik tot nu toe van de man las. Mooiste verhaal is ook meteen het langst, "The Secret Integration".

EvR, Tuesday, 18 June 2019 19:59 (four years ago) link

three weeks pass...

Don Delillo - Great Jones Street
De derde roman van Delillo uit 1973 is een soort literaire versie van Taxi Driver. Rockster Bucky Wunderlick zijn bestaan als martelaar en zoekt zijn heil in een appartement in New York, dat dient als schuilplaats. Lang duurt dat niet want al gauw staan er managers, journalisten en andere nieuwsgierige types op de stoep. Dat de kille, nihilistische Wunderlick ook menselijke trekjes heeft blijkt als zijn reislustige vriendin Opel langskomt en een feestje geeft met allerlei rare genodigden (David Lynch moet dit boek gelezen hebben, want het doet erg denken aan de feestscene uit Lost Highway, en het geheim dat Bucky's buurvrouw voor de wereld verbergt doet denken aan een andere bekende Lynch-film). Dan stokt het aanvankelijke plot ineens en komen er Verdachte Pakketjes in beeld, met alle Pynchoniaanse paranoia die daarbij hoort. Dat idee heeft Delillo beter uitgewerkt in "Running Dog" maar het dwingt Wunderlick keuzes te maken en zijn stek te verlaten. Het laatste hoofdstuk, met impressies van New York streetlife, is fenomenaal.

EvR, Wednesday, 10 July 2019 20:15 (four years ago) link

*Rockster Bucky Wunderlick IS zijn bestaan als martelaar BEU

EvR, Wednesday, 10 July 2019 20:16 (four years ago) link

Het Oude New York in optima forma die roman.

OMC, Wednesday, 10 July 2019 20:21 (four years ago) link

one month passes...

Anne Sherman - The Bells of Old Tokyo: Travels in Japanese Time
Intrigerend boek, deels reisboek/memoire/geschiedenisboek geschreven in een gefragmenteerde stijl die goed past bij de zoektocht van de auteur naar de oude klokken die in vroegere tijden de tijd aangaven. Tijdens die zoektocht haalt Sherman allerlei mooie (en verschrikkelijke) verhalen op van een stad die constant veranderd. De noten zijn een tweede boek op zich met het veel coole boekentips. En toch, soms heb ik het gevoel dat Japanners Westerlingen aan het foppen zijn met hun "you wouldn't understand, it's a Nippon thing" mystificaties over tijd en taal. Misschien het resultaat van incompatibiliteit van de taal, maar bij Japanse film heb ik zelden het idee dat dingen volstrekt onbegrijpelijk zijn, los van bepaalde subtiliteiten.

OMC, Thursday, 5 September 2019 07:14 (four years ago) link

Georges Perec - Het Leven, een gebruiksaanwijzing
Eigenlijk kan enkel een recensie in de vorm van een eindeloze opsomming de klasse van dit boek vatten. Ik zal het laten, wie zou er willen wedijveren met de meester van precies dat? Het obsessief compulsieve project, het onmogelijkste der onmogelijke projecten. De personages van een appartement houden zich ermee bezig, of denken eraan, en Perec denkt mee. Tot het kleinste, laatste puzzelstukje. Fractaal genot. Oneindig enig.

Ludo, Thursday, 12 September 2019 18:01 (four years ago) link

Vernon Vinge - A Fire Upon the Deep
Bekroonde update van klassieke sciencefiction uit 1992 doet een aantal dingen goed. Vinge weet heel mooi de uitgestrektheid van het universum weer te geven met een indeling in zones of thought, ook zonder het al teveel uit te leggen waardoor het iets mysterieus behoudt. En hij was leraar wiskunde en computerwetenschap wat hem blijkbaar vrij visionair maakt over internet, hier interplanetair met fora bevolkt door heuse trollen en voortgedreven door outrage culture. De structuur is een beetje het geijkte twee-sporenverhaal dat naar een climax beweegt. Dat vind ik inmiddels wat saai. Mooie werelden en bizarre levensvormen waar je lekker langzaam aan went. Vermakelijk en intrigerend maar soms wat minder in de dialogen en beslissingen van de personages (oud euvel van het genre.)

OMC, Tuesday, 17 September 2019 20:20 (four years ago) link

two weeks pass...

Will Ashon – Chamber Music: About The Wu-Tang (in 36 pieces)
Yay, eindelijk eens een boek uitgelezen. Ik ben een slecht lezer, wordt de hele tijd afgeleid door essays enzo online, maar ik moet toch eens wat meer effort doen en meer boeken. Deze was iig heul erg goed. Wu-Tang is maar een opstapje voor de beste stukken over zwart zijn in America, of wit zijn en van hiphop houden, wat de "Five Percenters" nu precies denken. Altijd fijn als zo'n smarty pants als Ashon zich dezelfde vragen heeft gesteld als ik, zoals de corniness van het genieten van kunst die wordt gemaakt vanuit pijn. Waarom ik jeuk krijg als ik mensen als Dijkshoorn, Derksen of Smeets smakelijk hoor vertellen over de ellende die hun zwarte helden hebben doorstaan. Ook de dankbaarheid dat al die witte agressie van de afgelopen eeuwen niet wordt beantwoord met agressie, iets wat ik mezelf al enige tijd terdege realiseer als ik weer in een zaal vol niet-witte/niet-cishet/niet-mannen sta.

Blaka Skapoe, Sunday, 6 October 2019 12:05 (four years ago) link

two weeks pass...

Ian Penman - It Gets Me Home, This Curving Track
Handige bundel met essentiële essays van de afgelopen jaren in mooie klassieke uitgave. Hier een uitgebreide bespreking.

OMC, Tuesday, 22 October 2019 07:57 (four years ago) link

mooi :-)

de twitter handle van Penman is @pawboy2 (en niet @pawboy) bemerk ik.

Ludo, Thursday, 24 October 2019 06:35 (four years ago) link

Mikhail Bulgakov - The Master and Margarita
Gekocht als handzame, knalrode Penguin-uitgave met uitgebreide noten die ervoor zorgen dat je e.e.a. beter kunt plaatsen. Zoals het verbod op het hebben van buitenlandse valuta en gekte op de huizenmarkt in Moskou. Ook blijkt Bulgakov veel te citeren uit destijds beroemd theaterwerk en heeft hij voor het Pilatus-verhaal veel secundaire bronnen gebruikt. De wraakactie van Margarita op een bepaalde literatuurcriticus mag er ook zijn.

Thomas Pynchon - Inherent Vice
Geniaal goed geschreven dialogen en veel plotwendingen tegen het einde. Erg goed ook de discussies tussen ouders en zoonlief Doc Sportello ("nee mama, ik sta aan de goede kant!") die tegelijkertijd als meta-kritiek op de hele VS te lezen zijn. Gek genoeg val het stuk over Las Vegas een beetje uit de toon vergeleken bij de rest (leest nl. als Pynchon oude-stijl). De film blijkt ook redelijk trouw aan het boek (al staat me bij dat de chronologie compleet anders is).

EvR, Thursday, 24 October 2019 08:02 (four years ago) link

de twitter handle van Penman is @pawboy2

Oef snel veranderen, nooit uit je hoofd doen twitter handles. :)

OMC, Thursday, 24 October 2019 08:09 (four years ago) link

one month passes...

Pico Iyer - A Beginner's Guide to Japan
Ironische titel van een verzameling vooral heel korte observaties over Japan. Iyer woont al jaren met zijn Japanse vrouw in Nara en strooit vaak met geweldige observaties over het land waar hij na al die jaren nog steeds een buitenstaander is. Even dacht ik het boek uit het raam te moeten smijten wanneer hij al vroeg het boek van Barthes over Japan belachelijk noemt, maar dat is gewoon jalousie de métier waar Le Grande Roland vaker doelwit van is geweest. Daarna is het weer verbazing over die vreemde leegte, rituelen, hardheid, sentimentaliteit en logica (de mooiste, de Zen observatie: "The opposite of a great truth is also true.") Heel mooi hoofdstuk ook over de excentrieke ethiek van het Japanse honkbal.

OMC, Thursday, 28 November 2019 20:21 (four years ago) link

Paul Theroux - Ghost Train to the Eastern Star
Toevallig, Theroux bezoekt Iyer in dit boek wanneer hij in Japan is. Net als Murakami. Theroux deed rond de eeuwwisseling zijn Great Railway Bazaar nog een keer over om te kijken wat er zoal veranderd is in Azië. China slaat hij over en over Japan kom ik weinig te weten (Theroux geeft toe dat hij geen Japans kan lezen en spreken, misschien is dat het probleem). India lijkt het meeste indruk gemaakt te hebben en Sri Lanka is volgens Theroux het paradijs op aarde (zonder terrorisme uiteraard). Het bizarre verslag van een ontmoeten met een stokoude Arthur C. Clarke toont aan dat zoon Theroux het niet van een vreemde heeft.

EvR, Friday, 29 November 2019 12:14 (four years ago) link

Toevallig, Theroux bezoekt Iyer in dit boek wanneer hij in Japan is.

Nou ja. :) Sri Lanka is inderdaad mooi, maar een paradijs? Je kon nog veel wantrouwen over en weer proeven.

OMC, Friday, 29 November 2019 13:20 (four years ago) link

three months pass...

William Gibson - Agency
Gibson was lekker op dreef met zijn nieuwe project toen Trump werd gekozen en het boek waar hij mee bezig was volgens eigen zeggen geen zin meer had. Lastig natuurlijk. En aan de andere kant had hij gezegd dat zijn vorige boek eindelijk niet onderdeel zou worden van een trilogie. Daar is hij dan maar op teruggekomen. Agency begint fantastisch met Verity, een jonge vrouw die als "app-whisperer" een nieuwe bril krijgt waarmee ze in contact staat met de A.I. Eunice. Die twee kunnen het goed met elkaar vinden en zo zijn de eerste honderd pagina's opperbeste Gibsoniaanse technotalk. Totdat Eunice plotseling verdwijnt. Oh ja, de futuristische Britten uit The Peripheral gaan zich er ook weer tegenaan bemoeien, want de wereld van Verity is een afsplitsing waar Trump nooit gekozen werd (en Brexit ook niet plaatsvond). Helaas dreigt er wel een kernoorlog en dat hebben ze in de toekomst liever niet (ook zal het hun wereld niet beïnvloeden). Phew. Het probleem van het boek is dat je gewoon nog precies kunt zien waar Gibson in paniek raakte en er een nieuw boek aanplakte. Dat is nog tot daar aan toe, maar na het leuke begin volgen zeker 250 pagina's waarin Verity in auto's, busjes of op motors wordt gezet en van gebouw naar gebouw wordt gereden zonder dat er ook maar echt iets interessants gebeurd. Bijna avant-gardistisch in zijn onbegrijpelijke saaiheid.

OMC, Saturday, 7 March 2020 19:44 (four years ago) link

Elke keer als ik door de bijna verlaten straten fiets wordt ik overvallen door intense gevoelens van geluk. Hebben andere sf-liefhebbers dat nou ook?

clismo, Thursday, 19 March 2020 08:16 (four years ago) link

Ik denk dat het vergelijkbaar is met het gevoel dat ik twee jaar terug had toen ik voor het eerst van mijn leven in New York rondliep. Alles kwam me zo bekend (van boeken, films, albums) voor dat ik een gevoel van thuiskomst ervoer. Dat heb ik nu ook. Ik mis alleen de gewapende groepjes.

clismo, Thursday, 19 March 2020 08:27 (four years ago) link

Oh gelukkig, heb ik ook, nu voel ik me minder schuldig. :) Alsof Ballard, 'The Thing' en 'Dawn of the Dead' me altijd hier op heeft voorbereid.

Ik ben nieuwsgierig naar de gevolgen van de Grote Verveling. Wanneer Netflix niets meer te bieden heeft, de sportscholen en IKEA dicht blijven.

OMC, Thursday, 19 March 2020 08:38 (four years ago) link

four weeks pass...

Sybren Polet - Mannekino
Bijzonder knappe roman van Polet, tegelijkertijd onwaarschijnlijk ingewikkeld en van een vurrukkulluke toegankelijkheid. Echt zo'n boek dat ze - net als Pastorale 1943 - eens zouden moeten heruitgeven in massa-oplage tijdens Nederland Leest. Ondanks alle modernistische trucs, perspectiefwisselingen, freudiaans psychologenvoer, en het grappige inlassen van gevonden andere teksten*, blijft Mannekino ook overeind als het verhaal van een tragisch wonderkind, dat zijn doodzieke vrindje niet kan redden.

*Zo komt The Power van Robinson langs, een SF-roman die ik eens moet lezen. (Mannekino an sich heeft ook wel enige unheimische fantasy-passages, met name in een cafe vol levensechte poppen.)

Ludo, Thursday, 16 April 2020 08:32 (four years ago) link

Oh, dit is me lang geleden aangeraden. Nooit aan toe gekomen.

OMC, Thursday, 16 April 2020 17:11 (four years ago) link

two months pass...

Judith Moffett - The Ragged World
Ik werd een tijdje geleden gevraag om een essay te schrijven over het virus in sciencefiction, maar of er ook een vrouwelijk perspectief was? Geen probleem en zo ontdekte ik ht korte verhaal 'Tiny Tango' van Judith Moffett, een prachtig verhaal over een biologe die HIV oploopt en besluit zich terug te trekken en zo heel gedisciplineerd probeert te overleven terwijl ze zich bezighoudt met "kleine" biologische experimenten in haar tuin. Echt heel eigen en intiem. Tiny Tango keert terug als hoofdstuk in de roman The Ragged World (zelf weer onderdeel van een trilogie, duh) waarin normale mensen omgaan met een redelijk vriendelijke first contact. De buitenaardse wezens zijn vrij afstandelijk maar ook ontevreden over de manier waarop de primitieve mensch zijn leefomgeving aan het verkloten is en beginnen stapje voor stapje in te grijpen. Mooie sfeer, niet elk verhaal is even sterk maar vooruitstrevend was het boek voor 1991 zeker.

OMC, Friday, 10 July 2020 17:34 (three years ago) link

one month passes...

Rabelais - Gargantua en Pantagruel
Mijn klootje wat veel gruwel. Ik hoopte op een Don Quichote, en op het oog zijn er overeenkomsten. Veel te dik en lang, een eindeloze reeks flauwe grappen en opsommingen (meer dan Perec zelfs!). En dan nog de duizelingwekkende raamvertellingen. Maar ja, Cervantes brengt 2 werkelijke hoofdpersonage, zowel tragisch meta als echt. En Rabelais? Hij is een geile monnik die als de cabaretier van zijn tijd grappen tapt. Eerst vooral anaal, later gelukkig ook nog oraal, om toch terug te keren naar doorluchtige poepgaatjes. Hemeltjelief.

Ludo, Friday, 21 August 2020 18:52 (three years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.