Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11444 of them)

Fijn om te lezen dat zowel Vido's als Omar's opmerkingen over de nieuwe Twin Peaks wel stroken met mijn ervaring tot nu. Ook ik ben zwaar onder de indruk, en waar TP I de geschiedenis in ging als mijlpaal in de tv-canon, denk ik dat dat met deze return opnieuw zal gebeuren. En in 2017 is dat een kunstje wat nog veel moeilijker te flikken lijkt.

Ik merk wel dat ik afhaak bij alle fan-lezingen, recaps, de kleine details die TP-diehards eruit pikken, de vele "You probably missed these 30 significant details on Twin Peaks. And that's ok. But here's what they mean"-longreads. Ik ga (nog niet) afleveringen afkijken; deze eerste vier afleveringen sterken me in mijn aanpak: ik laat het als een absurdistisch, surreeel meesterwerk in de maak over me heen komen. Ik wil niet puzzelen, ik wil slechts verwonderen. En dat biedt dit echt volop (de glazen doos alleen al... man, dat is alles. Spannende fictie, absurdisme, en commentaar uit nachtmerries vanuit de loopgraven van onze tijd op onze (media-)cultuur. Religieus.)

Sta me even een zijpaadje toe btw, credit where credit is due: Als groot fan van deze draad lees ik 'm altijd met veel genoegen - van al jullie bijdragen, maar toch met name Ludo's lucide pareltjes zijn een genot. Ik ben opgegroeid met Leonard Maltin's 'Movie Guide' in huis, dat was mijn filmbijbel en een begrip in pré-internet huize De Jong. "Wat zegt Maltin erover?' of 'Pak Maltin even' waren standaardzinnen vroeger tussen mij en mijn broer. Deze draad doet me daar meer dan eens aan denken. Wat zou ik overhebben voor een Ludo's Movie Guide! En dan géén ratings wat mij betreft. Draag hier nauwelijks bij, kijk veel te weinig, but praise need be.

Le Bateau Ivre, Sunday, 28 May 2017 20:31 (six years ago) link

"Ik ga (nog niet) afleveringen afkijken'" = "Ik ga (niet niet) afleveringen terugkijken" #stopdetijd

Le Bateau Ivre, Sunday, 28 May 2017 20:33 (six years ago) link

dank!! :-)

Wild Combination: a Portrait of Arthur Russell
'Hearing but not understanding.' Van Arthur Russell krijg ik altijd een Kafka-gevoel. Ik voel van beide de kracht en invloed – zelfs op mijn eigen werk – maar als ik dan een opus van één dezer mannen probeer te begrijpen, wil het toch niet echt lukken. 'Too remarkable and too individual', zegt iemand in deze docu. Wellicht. De makers ontrafelen de mythische kluwen aan tapes die Arthur Russell vulde. Het portret richt zich dus vooral op zijn muziek. Vanzelfsprekend ontstaat daaruit toch een beeld van de man, al gaat dat zelden de diepte in. Volgens mij was ie héél wat minder braaf dan we de indruk moeten krijgen. Het lijkt me echt iemand die ook in de nachtelijke uurtjes to the max leefde. Net zoals hij overdag als een bezetene muziek zat te maken. De muziekfragmenten zijn daarmee het leukst. Vroege beelden van Russell op gitaar, want er school ook een vrij conventionele (en goede) Dylan in hem. Singing his heart out. Altijd waren er echter weer nieuwe muzikale interesses. Die prachtige moderne stem-manipulaties! Russell wist zowel totale individualist als kameleon te zijn. (Samenwerken ging 'm ook goed af.) Triestig stemmen de momenten met zijn ouders. Plagerige pa blijft maar emotioneel. Arthur ging terug de 'fishtank in'. Zijn muziek drijft verder. 'His gifts were increasing as his strengths were leaving him.'

Porco Rosso
'Is dat Byron?' 'No, it's me'. Die heerlijke Europa-liefde van Miyazaki. Een waltzje hier, een aria daar. Porco Rosso moet zijn meest 'volwassen' film zijn. Het is dat er een varken de hoofdrol speelt, anders zou de boel met gemak in een live action swashbuckler kunnen worden omgetoverd. Maar, wacht. Een swashbuckler, dat is toch eigenlijk best Amerikaans. Zo steekt Miyazaki inderdaad heel galant (en figuurlijk) de continenten over. Luchtfietsen met luchtpiraten. Howard Hughes aan de Adriatische kust, door de ogen van een Japanner. Binnen tien minuten gaan alle illusies van een 'kindertekenfilm' overboord. Machinegeweren worden op koters gericht, drank en sigaretten gedeeld in overvloed. Porco heeft als lobbes wat weg van de hond uit Daft Punks Da Funk-video. Hij babbelt wel een stuk zelfverzekerder, en gaat roekeloos de strijd aan met yankees én fascisten. 'A pig's gotta fly'. Porco is een varken tegen de dames, maar een 'young cutie' kan zijn hart nog net op tijd stelen. Naast knok- en schietpartijen heeft Miyazaki gelukkig ook wat melancholie in petto. Op weg naar de Zevende Hemel stijgt een stoet piloten in een langzame parade op. Terug op aarde besluit de film al even mysterieus. De vragen onbeantwoord, de metaforen oningevuld – en dat is eigenlijk wel zo mooi. 'You make me think, humanity is not a complete waste.'

Ludo, Monday, 29 May 2017 06:50 (six years ago) link

- Porco Rosso, misschien de meest onderschatte Miyazaki? Je denkt natuurlijk "vliegend varken, hoe dan?" en dan zulke mooie melancholische momenten.
- Midnight Express. Helemaal weer hip in tijden van Erdogan. Eigenlijk een wonder dat de NPS hem niet elke avond uitzendt. Elke keer met een introductie van weer een andere columnist.
- Twin Peaks. Ik waag me ook niet aan long reads. Zijn vaak al aan de pedante kant en het is inderdaad veel leuker om het allemaal over je heen te laten komen, bovendien heb ik sterk het vermoeden dat Lynch zelf vaak ook niet weet waarom hij bepaalde keuzes maakt. Dat gezegd hebbende er was wel een goed stuk in The Quietus over Twin Peaks, met context, waarom de eerste serie zo speciaal was, etc.

OMC, Monday, 29 May 2017 13:38 (six years ago) link

殺しの烙印 (Branded To Kill)
Eye candy, elk shot een plaatje. Ook de soundtrack is groovy. En minder het gevoel dat ik me had moeten inlezen in Japanse geschiedenis dan bij Gate Of Flesh.

A Cure For Wellness
Ook een combinatie van visuele pracht en een verhaal wat zich minder makkelijk laat duiden. De beeld- en geluidtaal zijn wel echt vet Hollywood wat het wat cliché-matig doet overkomen soms. Toch wel tweeëneenhalf uur gebiologeerd zitten kijken.

The Devil’s Candy
Een metal/rockfamilie in de penarie door pa’s schilderkunsten. De familie rockt metalshirtjes zoals Sunn0))) en Slayer maar draait ook good ol’ hard rock. Dochterlief wil een rooie Flying V en is bovendien schrander (vaak handelen mensen in horrorfilms onlogisch). Verder ook helegaar geen onaardige horror flick.

Blaka Skapoe, Monday, 29 May 2017 15:47 (six years ago) link

Twin Peaks. Ik waag me ook niet aan long reads.

Er is bijna niet aan te ontkomen, bijna elke krant/tijdschrift heeft erover gepubliceerd. Lynch zelf blijft toch de beste bron voor zijn films:

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/51k9JxG3g1L._SX308_BO1,204,203,200_.jpg

EvR, Tuesday, 30 May 2017 07:19 (six years ago) link

Dat is een heel goed boek.

OMC, Tuesday, 30 May 2017 07:28 (six years ago) link

L'Intrus
'Je hart is niet zwak, maar gewoon leeg.' Claire Denis maakt altijd ontzettende zinnelijke films. Vol van verlangen. Ook in L'Intrus heeft ze maar een paar flitsen nodig om een geweldige erotische intensiteit op te roepen. Een douaniere gaat na een dagje drugs snuffelen naar huis. Daar wacht haar echtgenoot. Hij bepraat en besnuffelt haar. Ogenblikkelijk staat de vrouw voor hem klaar. Tegen het aanrecht. Jammer genoeg blijkt het duo dan plots een zijlijn in de film. L'Intrus maakt wel meer van die modernistische sprongen. Ik kon weinig zinnigs van al het zinnelijks van maken. Michel Subor vormt de harde kern. Hij is de vader van de jongeman uit het intro. Hij heeft meer zoons, denkt ie. De pater familias vertrekt daarom op een noodgedwongen Broken Flowers-queeste. Zo maakt Denis met haar hoofdpersoon een toertje door de wereldcinema. Op de meeste plekken – Genève, Polynesië – weet ze wel een losstaande contemplatie over eenzaamheid te vinden. Vaak rond kleine handelingen. Het passen van een peperduur horloge, bijvoorbeeld. L'Intrus sluit als film even strak om de pols. Soms gewoonweg ijzig hermetisch in de bewust beleden onwil om de kíjker klaarheid te bieden. Beelden en woorden rondgestrooid als een sjamanistische bezwering. Een breinbreker over een hartenbreker. Het leven als wieggang, of de avonturen van een nieuw hart in een oude zak.

The Falcon and the Snowman
'There's an NSA guy on his way up.' In Nixons seventies was de politieke paranoia op zijn best, al gaat Trump allicht ouwe tijden doen herleven. Dat zal dan in elk geval nog goeie films opleveren. Met The Falcon and the Snowman maakte Schlesinger een lekkere 'e-spionage'-film uit de periode dat de computer intelligence net opkwam. Timothy Hutton ontdekt dat de CUA zich zelfs met de Australische politiek bemoeit. Een stukje vergeten historie rond Whitlam, het arme socialistische schaap. Hoewel de jonge valkenier nauwelijks in politiek geïnteresseerd lijkt, heeft hij toch een aloud motief om iets met deze info te doen: zijn pa. Een FBI-man. Dit is dé kans om tegen de ouweheer in te gaan. 'Do you really resent me as much as you want me to think you do?' Pa weet wel wie de schuld moet krijgen. Die dekselse cokevriend van zoonlief. Sean Penn schmiert 'r als dopehead op los. Het werd pas later zijn specialiteit waarschijnlijk. Deze film moet het hebben van de bekende beklemming en Pat Matheny's heerlijk cheesy muziek. ('This is Not America', croont Bowie) Die songtitel raakt precies de naïeve les. Een spion raakt eigenlijk altijd gevangen in zijn zelfgespannen net van geheimen. Elk regime is uiteindelijk slecht. Dat nihilisme wordt door iedere spion geleerd, maar niet door iedere spion even goed verteerd. 'I appreciate fear. The chance to face it.'

Ludo, Thursday, 1 June 2017 06:52 (six years ago) link

The Devil's Candy
Slim spel met genreconventies en mooi voortbordurend op het correcte gebruik van metal in films (Sunn o))) krijgt credits voor additional music). Ik lag meteen in een deuk toen de verwarde moordenaar om de stem van de duivel uit te bannen doomakkoorden op zijn Flying V speelde. Dat zijn de details hè. Verder leuk uitgewerkt verhaal over de relaties moord - fantasie - duivel - kunst. Bij vlagen wat gehaast, de Faust-twist had nog wel wat dieper mogen gaan, maar zeer vermakelijk. En toch, zoals wel vaker met horror, leek ik een oerconservatieve boodschap te ontwaren (eigenlijk wat die tv-dominee op een gegeven moment uitlegt.)

OMC, Sunday, 4 June 2017 22:07 (six years ago) link

Around the world with Orson Welles
When in Basque Country, do as... etc. Verplicht kijkvoer voor mij nu dus, maar ik wist tot voor gisteravond niet dat Welles zich in 1955 al op het terrein van antropologisch documentairemaker had begeven. Maar waarom ook niet? Het bleef uiteindelijk bij Welles' dikke tenen in een koud zwembad gedoopt, tenen die zich schielijk terugtrokken: de BBC bestelde 26 afleveringen, hij leverde er slechts zes. Hij miste deadlines, moest live (een niet te onderschatten moeilijkheidsgraad in 1955) voice-overen over slecht gesneden fragmenten. Hij vond kortstondige liefde, had andere projecten: zijn hart zat er niet in, kortom. En toch, de twee afleveringen die ik zag over The Basque Country (the Besk country) - totaal verschillend gesneden maar in de basis toch hetzelfe - laten een Welles zien die wel degelijk geïnteresseerd is in deze voor hem 'terra nova'. Zijn ego en eigen opvattingen voorop, a la, maar een fijne, redelijk getrouwe schets van de Basken, waarbij verwondering voorop staat: het mysterie intact latend. Het is spijtig dat hij niet de afgesproken 26 afleveringen maakte. Al zijn er naast Basque Country zeer genietbare episodes over Wenen en stierenvechten in Madrid.

Betty Blue
https://68.media.tumblr.com/9b0a8d48cca5c0e255dad7be8069d7ea/tumblr_mlmwelo4dj1rqr3rbo1_500.jpg

Ik keek (gelukkig) de twee uur durende versie ipv de directors cut, maar het was het waard. Heel goed natuurlijk: seks die normale seks benadert (je ziet het niet vaak meer). Hilarisch en pijnlijk, schurend en ongemakkelijk. Zo goed gedaan. Ik pretendeer niet er iets over te kunnen zeggen dat al niet gezegd is, maar heb me kostelijk vermaakt. Happy ending (in mijn ogen) incluis.

Ontnuchterend was wel het lezen van Béatrice Dalle's wiki na afloop:

Dalle's personal life has been controversial. She has been arrested on several occasions for shoplifting, drug possession and assault. In January, 2005, while making a film about prison life in Brest, Dalle met Guenaël Meziani, serving a 12-year prison sentence for assaulting and raping his ex-girlfriend. She married him after 24 one-hour visits, and spoke on his behalf at hearings for his early release. However, according to a 2015 profile of Dalle, she said the marriage was "a complete disaster" once Meziani was released from prison, and their divorce was apparently finalized in July 2014.

Interviewed on the French TV programme Divan in 2016, Dalle said that, when she used to work in a morgue, she and friends sold body parts of corpses. She also admitted that, while on acid, she once ate a dead man's ear.

De sequels schrijven zichzelf tegenwoordig.

Le Bateau Ivre, Sunday, 4 June 2017 22:56 (six years ago) link

woah!

Welles had ook in docu's een heel... eigen stijl. (denkend aan F for Fake)

King Lear
'Dost thou understand me, man?' Van het hogere kunst-kwartet jazz, Mozart, Beatles, Shakespeare, is de jazz inmiddels gevallen. Toch best lekker, moet ik toegeven. Zou Shakespeare de volgende zijn? De NY Times 1000 lijst biedt nog een paar kansen. King Lear komt alvast een eindje in de richting. Dankzij de experimentele vibes zou het zelfs zomaar één van de betere adaptaties kunnen zijn. Het laatste uur gleed de bekende woordenschatkist echter toch weer volledig langs me heen. Daarvóór hakt de film er wel aardig op los. King Lear zit met zijn kornuiten als een stel Bataven te broeden en te broeien. Paul Scofield praat met de statige autoriteit van Orson Welles. 'Who is it who can tell me who I am?' Ook de aandoenlijke rol van The Fool (door karakterkop Jack MacGowran) mag er zijn. Hij heeft zelfs een galmend lied aan. Regisseur Brook sleept de kijker vooral mee dankzij opmerkelijke decors. Bijna Tarkovskiaans in grimmigheid. Lege vlaktes, opgedroogd als vervloekte vrouwen (zulke scheldkanonnades zijn een specialiteit van The Bard!). En dan zijn er nog de apocalyptische weersomstandigheden. Op een geniaal moment raakt zelfs de editing bevangen door bliksemflitsen. De gekte van Lear wordt visueel in plaats van verbaal inzichtelijk gemaakt. Keihard en radicaal. En dat dwingt respect af. 'Let me not be mad, not mad, sweet heaven.'

Le Chagrin et la Pitié
'De Fransen houden van hun leger.' Marcel Ophuls (zoon van Max) maakte zijn specialiteit van ellenlange oorlogsdocu's. Het Loe de Jong-effect. Als het over oorlog gaat, moet het in twintig delen. The Sorrow and the Pity duurt met vier uur dan nog relatief kort. De makers bezoeken het provinciestadje Clermont-Ferrand. Daar vinden ze wat verzetsstrijders, maar bovenal tal van 'goedpraters'. De lui die rustig op één oor sliepen terwijl Pétain regeerde. 'Ik dacht zoals iedereen.' Middenstanders komen snel met een 'Ik ben geen jood'-advertentie zodra de rassenwetten werden ingevoerd. In zijn voorzichtige J'Accuse ontleedt Ophuls dit soort reflexen. Jammer genoeg trekt hij de film erg breed. Te breed. Hij belandt steeds ver(der) buiten de stadsgrenzen. Mers-el-Kébir, Laval, Vélo d'Hiv, zelfs een hele passage aan cinemageschiedenis. Leerzaam is het wel. Een pittig panorama van het meest collaborerende land van Europa. En altijd sluimert de tragiek van de West-Europese communisten. Zó aan de goede kant van de geschiedenis staan, zonder er garen bij te kunnen spinnen. Mensen haten de commies nu eenmaal meer dan de nazi's. Het microhistorische uitgangspunt verdwijnt intussen uit zicht. Terwijl daar de parels liggen. Oude mannetjes aan tafel, nog altijd vol vuur discussiërend. Hun vrouwen staan erbij en roepen vanuit de keuken. 'Plotseling was verraad overal.'

Ludo, Monday, 5 June 2017 06:50 (six years ago) link

keek (gelukkig) de twee uur durende versie ipv de directors cut

De enige juiste keuze. De director's cut heeft nog wat extra realistische seks, maar valt om door allerlei overbodige scènes die heel veel mooie impliciete dingen uit de OV gaat lopen uitleggen. "dat zijn de dagboeken van Adolf Hitler" blijft overigens een van mijn favoriete droge filmgrappen.

Voor het Baskische project kun je Pelota vasca: la piel contra la piedra niet missen, gebruikt zelfs beelden van die Welles film zie ik nu. :) Erm...die versie van 7 uur heb ik niet gezien trouwens.

En daarna van Médem La Ardilla Roja, toch wel de Spaanse Betty Blue, met geheel eigen lichtvoetige touch.

OMC, Monday, 5 June 2017 12:32 (six years ago) link

'de dagboeken van adolf hitler' moest ik ook smakelijk om lachen. Wat is Dalle trouwens goed in het gooien met dingen :)

'Pelota Vasca' staat al week niets te doen in uTorrent, helaas. 'La Ardilla Roja' loopt wel direct binnen, dank voor de tip! (weet niet waar jullie de mosterd halen, ik ben afhankelijk van k4r4g4rg4)

Le Bateau Ivre, Monday, 5 June 2017 15:42 (six years ago) link

Wat is Dalle trouwens goed in het gooien met dingen

Ha! Inderdaad. In latere films keren die skills terug.
Er was eind jaren '80/begin jaren '90 een lokale verordening die stelde dat je in Amsterdam een Betty Blue poster aan de muur moest hebben hangen. Dit was de mijne:

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/ea/72/8c/ea728c7717cc20b752617748c7a7ec3d.jpg

Wat betreft de moutard, is men zeer tevreden over deze meta-zoekmachine: https://idope.se/
Voor de meeste series als ze niet op Netflix staan is dit het adres: https://showrss.info/

OMC, Monday, 5 June 2017 16:58 (six years ago) link

Prachtige poster, heb er inderdaad al diverse versies van gezien. En dank voor de link tips :)

Le Bateau Ivre, Tuesday, 6 June 2017 00:24 (six years ago) link

Così come sei (Stay As You Are, Alberto Lattuada, 1978)
Ik heb mijn databundel opgemaakt door deze hele draad te laden: 40 keer wordt ‘Kinski’ genoemd, en liefst 39 keer betreft het papa Klaus. Deze is echter voor Nastassja. 17 Jaar jong straalt en dartelt ze, is ze heel erg veel naakt, en kijken haar bambi-ogen lang in troebele vertes. Die blikken zijn minder veelzeggend als ze zouden moeten zijn, daarvoor was ze duidelijk nog te wispelturig, onervaren. Tegelijkertijd draagt het bij aan de geloofwaardigheid van haar rol: coming of age studente met een onvervuld Oedipus complex. Vader nooit gekend, het exorbitant grote studentenkot in Florence volgehangen met posters van Einstein, Hemmingway en andere oude mannen.
Ze loopt Marcello Mastroianni (Professione: tuinarchitect) tegen het lijf – zoals dat gaat. Mastroianni is meesterlijk als wandelende mid-life crisis, ongelukkig in zijn huwelijk, hij weet het ook niet allemaal, even zwak als ontroerend. De twee beginnen een affaire en dan zien we het ware (of het ‘film-ware’) jaren ’70 Italië: dat zij haar dochter zou kunnen zijn lijkt de rest van de wereld om hun heen niets uit te maken. Mogelijke incest? Nbd.
Want ze zou écht zijn dochter wel eens kunnen zijn. Guilio (Mastroianni) deed het twintig jaar terug met Francesca (Nastassja)’s moeder. Een rekenmachine laat zien: yep, negen maanden daarna. Maar het is niet zeker. Wat volgt is een ‘push and pull’ tussen de geliefden. Guilio biecht eindelijk op dat hij daadwerkelijk haar vader zou kunnen zijn. Na enkele tranen en overpeinzingen (de blikken in troebele vertes), besluit Francesca dat dat haar eigenlijk niets uitmaakt. ‘Een vader is iemand die er je hele leven is. Jij was er nooit, dus waar maak je je druk om?’ Tl;dr: so what als het incest blijkt? De arme Guilio is weerloos, en de volgende twintig minuten worden vooral benut om Kinski naakt te laten zien. Ze biedt hem in een hotelkamer ook nog een drankje aan, in een plastic bekertje, wat haar ‘pee pee’ blijkt te zijn.
De zorgeloosheid van het bijna drinken van haar pis, van de hele affaire, verdwijnt daarna snel. Zo gaat dat. Zo hoort het ook.

Le Bateau Ivre, Tuesday, 6 June 2017 00:27 (six years ago) link

Ik heb mijn databundel opgemaakt door deze hele draad te laden

lol :D

hophop zo maken ze ze ze niet meer. Volgens mij een film die vooral als anekdote nog vaak wordt opgerakeld in de boekjes.

Ludo, Tuesday, 6 June 2017 06:49 (six years ago) link

Wilson
'People are looking for a change.' Woodrow zou vergeten zijn, ware het niet dat hij als Kantiaans dromer streefde naar een wereldregering. Een dapper plan in realpolitik-tijden. Voor zoiets bizars moet je wel een wetenschapper zijn! Uit deze gemoedelijke biopic leerde ik dat Woodrow inderdaad een eigenzinnig Princeton-man was. Hij hield meer van zijn 'little women' dan van de kiezer. De film schittert dan ook vooral op bepaald on-statige momenten. Het leven van een outsider verbeeldt als kerstmusical. Met echtgenote en dochters achter de piano. Of die prachtige ode van zijn studenten. 'Three cheers for old Nassau.' Een beetje Gospel in het Noorden. (Wilson was een verdwaalde Southern Democrat.) Tijdens zijn eerste termijn keerde Wilson zich tegen de bankmannetjes. Zelf mocht hij ook in een groot huis wonen. De president dwaalt door de eindeloze vertrekken van dat Witte Huis. Een fenomenaal Technicolor-decor. De schaduw van de grote wereld slokte Wilson vervolgens op. De Eerste Wereldoorlog blijkt onvermijdelijk. Pacifist Wilson blijft in zijn eigen dromen geloven. Hij pleit: 'It must accept the league of nations, or live with a gun in his hand'. Die keuze lijkt me voor een Amerikaan doodsimpel. We zien het elke dag. Na ieder stapje vooruit volgt een conservatieve terugslag. 'It's not only possible, it's imperative.'

Dark Eyes
'Gevoelens, inclusief liefde, werden routine.' Italianen en Russen, ze zullen het best met elkaar kunnen vinden. Nooit vies van wat melodrama, perfumato. In Oci Ciornie slaat regisseur Michalkov de bekende 'Amarcords' aan. Hij leende de basis voor het verhaal van Tsjechov, maar qua gemoedstoestand is het eerst Italië dat doet (mee)zingen. De schlemiel Mastroianni orakelt over zijn grote liefde. Dankzij zijn steenrijke vrouw heeft hij een kunst van het nietsdoen gemaakt. Maffen bij een mopje Mozart op de soirees. Tijdens een korte kuurronde raakt hij bevangen door een donkere Russin. Plots kan ie de beentjes weer strekken. Zijn impotentie en indolentie voorbij. 'Miracolo!' Hij vindt een levensgeluk met manische trekjes, zoals dat in een Italiaanse farce hoort te gaan. Wat Dark Eyes uniek maakt, is de daaropvolgende Russische sequentie. De hysterische dame sipt nog net – 'Ik ben niet gewend gelukkig te zijn' – maar verdwijnt dan rap naar het Grote Niets. De maestro erachteraan, natuurlijk. Ter plaatse halen de Russen hem rechts in, op de vlakken nihilisme en waanzin. Slapstick verruilt voor een Bruiloft der Zeven Zigeuners. Je kunt maar één keer leven, dus ook maar één keer kapot gaan. Amor(e) in het kippenhok. Rusland, een natuuringang naar jezelf, met een Tolstojaanse spiritualist als gids. 'Je thuis is overal.'

Ludo, Thursday, 8 June 2017 06:51 (six years ago) link

Heartland
'I was beginning to believe I was the only woman in this country.' Een western geschreven door een vrouw. Zoiets merk je meteen. Misschien is het de blik van verbazing. Een huishoudster wordt zonder woord van begroeting meteen aan het werk gezet. A man needs a maid, zeker op de Plains van 1911. Een beetje laat wellicht voor het genre, maar on the frontier kan het jaren eerder vóelen. Kelly Reichardt zal Heartland vast kennen en waarderen. Net als in Meek's Cutoff wordt het actierijke genre binnenstebuiten gekeerd. Gestript van alle actie blijven alleen achterdocht, leegte en die dappere pioniersmentaliteit over. Langzaam schrijden de dagen voor. De huishoudster is met haar dochter naar Wyoming gekomen, om daar te werken voor een Lincolniaanse kerel. Hij runt in bijbelse stilte zijn boerderij, af en toe doorbroken door een bits 'nee' of een moedeloze 'jah'. Bijna geen mens te zien. 'This is not farming, this is ranching'. De nieuw aangekomenen moeten wennen, maar er valt niet te ontsnappen aan de rurale ritmes. Als vanzelf krijgen ze een tik mee van de 'dit varkentje zullen we wel eens wassen'-mentaliteit. Uitgestrekte velden doen dromen. De bewust rudimentaire muziek – als de mensen, als het land – helpt een handje. Beest en mens zien bont en blauw af. Het lijden van de mens is geen partij voor de dieren. 'A healthy crier in the wilderness.'

Camelot
'It's wild, it's gay, a libelous display.' Bijzonder slechte musical, maar ook wel bijzonder in zijn ongelofelijke slechtheid. Het verhaal van King Arthur wordt door Logan en co omgetoverd tot ménage a trois. En dat zonder enige actie van het toverstafje van Merlijn... Arthur zit sinds zijn jonge jaren onder de plak van de gebedsgenezer. De met oogschaduw getooide koning denkt vaker aan Merlijn dan aan 'Jenny'. De zaak verandert als 'the greatest knight' Lancelot met zijn lans vooruit Camelot binnen komt stormen. Hij vereert de koning, maar wipt wél diens vrouw. De battle tussen wufte softie en Echte Man kan beginnen, zou je denken. Maar niemand wil eraan geloven. Urenlang gestamel en gehaper, en liedjes die nergens toe leiden. Een soort coïtus interruptus musical. Met een cuckold vredeskoning, verpieterend aan zijn ronde tafel terwijl de 'driehoeksverhouding' woekert. Ergens heeft het wel iets modern cynisch, al die gender-vragen. Hoe te handelen in casu overspel. 'Protocol intrigues me'. De drie uur duren eindeloos, en binnen die zee van tijd wordt het verhaal alsnog incoherent verteld. Ik veerde enkel aan het slot op. Dan wordt de tragiek van de ridderepiek helder. Langzaam in een bedtime story veranderen, en daar niks aan kunnen doen. Da's erger dan een onbevredigde dame... 'The best thing for being sad is to learn something.'

Ludo, Monday, 12 June 2017 06:50 (six years ago) link

A Bigger Splash
Rockdecadentie en een shitload aan static tussen deze mensen. Met als frustrerend element dat Swinton niet mag praten van de dokter terwijl er allerhande relationele crises moeten worden besproken. Ik moet La piscine, waar deze losjes op gebaseerd is ook maar eens (her)zien (ooit wel gezien maar kan me niks meer herinneren).

A Speck Of Dust
Ben geen enorme fan van standup maar deze Sarah Silverman is grappig maar ook clever. En niet te arrogant. Alleen vind ik dat argument (van voor- en tegenstanders) „waarom laat God ons dit allemaal overkomen?“ nooit, niemand, zeker de Bijbel niet, beweert dat we in het paradijs leven, is het wel. Naar verder: aanrader.

Tangerine
Wat een hysterie, beetje moeilijk om door al dat „gebitch“ heen sympathie te krijgen. De rustige Armeense taxichauffeur is – hoewel ook niet van onbesproken gedrag – een oase van rust. Maar al met al wel een bijzondere film, dat ie op iPhone geschoten is valt niet eens op.

Wilson
Woody Harrelson als eenzame vrijgezel gaat met zijn ex op zoek naar z’n dochter en leeft zich in die nieuwe rol. Wisselt aandoenlijke en grappige momenten af met veel saaiig- of truttigheid. Had meer in gezeten denk ik.

Psychomania
Cult horror, over een motorbende die opstaat uit de dood. Coolheid galore, in special fx maar ook de fantastische interieurs.

L'amour à mort
Resnais mediteert op eros/thanatos, zware kost al heeft ie hermetischer films gemaakt. Maar mooi is het zeker.

Fitzcarraldo
Burden of Dreams
Bizar ambitieuze film van Herzog, alleen al door dat gehannes met dat enorme schip al zeer de moeite al zit er ook een hoop food for thought in het verhaal. De „Making Of …“ is een al even boeiende verhandeling waar je nog even opnieuw op de indrukwekkende prestatie, zeker als er ook nog allerhande politieke verwikkelingen zijn die je niet kon afzien aan de film. En een mooie typische Herzog-rant als afsluiter.

Open Windows
Een film met voormalig porno-ster Sasha Grey. Niet zelden moet je dan je verwachtingen niet te hoog leggen maar Grey heeft smaak. Hoewel er nog wel e.e.a op aan te merken valt is Open Windows rijk aan interessante ideeën. De vorm doet denken aan Unfriended en werkt grotendeels (de finale ben ik nog niet helemaal uit) maar het idee (Identity theft) is erg interessant en iets waar je nog eens even over na kan denken en rechtvaardigt een rewatch.

Blaka Skapoe, Monday, 12 June 2017 08:04 (six years ago) link

gheh als Art genoeg joints heeft gerookt begint hij aan een fan letter aan Sasha, denk ik.

Ludo, Monday, 12 June 2017 10:01 (six years ago) link

zit Berlin Alexanderplatz te kijken, omdat NY Times 1000 dat een 'movie' vindt (ik vind het een serie). Dus, deze week geen stukje.

Ludo, Thursday, 15 June 2017 06:44 (six years ago) link

Berlin Alexanderplatz is zeker een serie, maar wel eentje van het filmische soort. Geldt ook voor Fassbinders sciencefictionserie Welt am Draht (1973).

Vido Liber, Thursday, 15 June 2017 11:34 (six years ago) link

Welt Am Draht rocks.

Blaka Skapoe, Thursday, 15 June 2017 13:02 (six years ago) link

ha sci-fi van Fassbender!! zou ik nog bijna benieuwd naar worden.
maandag of zo als ik het gestage tempo ' volhoud' vast wel een krabbeltje over B.A.

Ludo, Thursday, 15 June 2017 18:12 (six years ago) link

乾いた花
Stemmige zwart-wit film uit 1964 (ook wel bekend al Pale Flower). De situatie is klassiek: gangster Muraki komt uit de gevangenis nadat hij iemand uit weg moest ruimen. De beginmonoloog is geweldig nihilistisch en die existentialistische toon wordt heel kalm doorgezet. Want Muraki komt in een van zijn goktenten (geweldige scene dat Japanse gokwereldje) een hele mooie vrouw tegen die het leven net zo saai vindt. Samen gaat ze next-level gokken waarbij Saeko het oogappeltje wordt van de ingedutte mannenwereld. Na een geweldige autorit door nachtelijk Tokio komt onvermijdelijk de schaduw opzetten wat tot een intense climax leidt. Allemaal heel mooi: de stad, de cool, Mariko Kaga, de bijna achteloze humor en natuurlijk de soundtrack van Toru Takemitsu. Minimaal meesterwerkje.

OMC, Friday, 16 June 2017 21:50 (six years ago) link

The Box
Kwam deze tegen op een lijstje SF-films die vergeten zijn en toch de moeite waard (of zoiets). Ondanks Donnie Darko verwachtte ik een wat gewone film over een moreel dilemma (op een knop drukken = $1 miljoen, oh en een willekeurig persoon gaat dood.) Maar wanneer La Diaz in het begin les geeft over Sartre weet je al meteen dat we de diepte in gaan. De film die je verwacht is eigenlijk al voor de helft voorbij en dan rest een enkeltje naar het labyrint zonder uitgang. Op de bank collectief "WTF?!" toen de credits verschenen, maar met wat online leeswerk kom je erachter dat Kelly veel gerichter jongleert dan je denkt. Als mash-up van existentialisme en Amerikaanse paranoia een fascinerende film, maar ergens ook onbevredigend, te veel (ik denk dat die suggestie van buitenaardse wezen vooral overdadig is), te vreemd.

OMC, Sunday, 18 June 2017 07:49 (six years ago) link

乾いた花 sounds good!

nu Southland Tales nog, van die maffe Kelly. Want dat is écht baaaad.

Ludo, Sunday, 18 June 2017 10:53 (six years ago) link

Ik vond The Box een soort Twilight Zone-aflevering, niet per se een slechte, maar wel een beetje corny.

Blaka Skapoe, Sunday, 18 June 2017 11:33 (six years ago) link

Sterker, het is een Twilight Zone aflevering, zo met de conclusie dat de vrouw haar man onbewust dood wenste. De film gaat dan pas los. KWam er achter dat o.a. k-punk (RIP) er wel raad mee wist.

OMC, Sunday, 18 June 2017 13:55 (six years ago) link

Oh, en bonuspunt voor gebruik van Scott Walker.

OMC, Sunday, 18 June 2017 14:00 (six years ago) link

Heh, grappig, moeilijk te vatten wat die Twilight Zone-vibe is dan. :)

Yoga Hosers
Ik had vandaag Song To Song bekeken maar een beetje last van wegtrekkers. Deze van Kevin Smith heb ik na een uur uitgezet. Had ik eerder moeten doen, maar nog steeds die wegtrekkers. Echt vreselijk. Niet grappig, oubollig om niet te zeggen gewoon saai.

Blaka Skapoe, Sunday, 18 June 2017 22:23 (six years ago) link

Berlin Alexanderplatz
'Ich wil nicht mehr so wie früher.' Ruim vijftien uur duurt deze glinsterende ontleding van de lijdende mens. Vooraf wekte de speelduur ontzag, wat voor experiment zou dat moeten worden met Fassbender aan het roer? Voorwaar, het blijkt een van zijn meest toegankelijke werken, met slechts kleine avant-gardistische martel-intermezzi. De eerste paar 'afleveringen' moest ik vooral aan Coppola denken. Het Berlijn van de twenties heeft diens Gatsby-look. Goudbruine cinema reminescato. Een lampjesparade. Elk lichtje wordt een kerststerretje. Ein vom Herzen, om op een andere neon-Coppola te alluderen. (Die zelf toegaf sterk door deze serie geïnspireerd te zijn). Fassbender toont ons Franz Biberkopf. Geen goede, maar wel een goedmoedige ziel. De voormalige bajesklant, poogt nu eindelijk op het rechte pad te blijven. In het paranoma sjokt hij van vrouw naar vrouw, van criminele kennis naar nieuwe drinkmaat, ondertussen de Kümmels 'niemals' versmadend. Bijna elke scene wordt begeleid door tintelende muziek. Opnieuw een teken van de toegankelijkheid, vooraal dankzij zo'n Morricone-harmonica. Soms lijkt de serie daardoor wel een eeuwige trailer, maar meestal boeit het tragische lot van Biberkopf. Knetterende relaties en verknipte vriendschappen, in een kamer waar het licht altijd knippert. 'Hij heeft geweigerd op te groeien.'

Ludo, Monday, 19 June 2017 06:51 (six years ago) link

The Ten Commandments
'Bring the Hebrew in.' Het kost een paar centjes, maar dan heb je ook wat. The epos to end all epoi schittert vier uur lang in alle kleuren van de regenboog. Voor een vredelievende boodschap moet je hier niet zijn, ondanks dat Cecil's intro nog schijnheilig schermt met 'vrijheid'. Mozes en zijn God hebben niet meer te bieden dan gehoorzaamheid, gebracht met kapsones. Oude wijn, in nieuwe zakken. Ik las toevallig net Het Kleine Evangelie van Tolstoj, en daar worden aan de Joodse orthodoxen precies de verwijten gemaakt, die zij hier zelf nog aan de Egyptenaren maken! Die Egyptenaren maken The Ten Commandments echter wél tot een pleziertje, van het soort waar onze vriend Jezus niks van moet hebben. Veel te vleselijk. Dames in oriëntaalse gewaden proberen farao-meesters te plezieren met doorkijkjes en dansjes. Elk scene een fenomenale set piece, te midden van sweet oils and scented waters. Muzikanten strelen in een hoek van een vertrek de harpen. Ik hoorde er Couperus bijna bij preken, in gloedvolle alliteraties. Mozes ziet op goedkope sandalen ondertussen zijn God, en krijgt daar prompt een nieuw Triggerfinger-kapsel van. Hij zal Het Recht naar de verafgoders der dieren brengen. Elmer Bernstein zorgt voor een mespuntje spiritualiteit, maar echt transcenderen, doen de kleuren. Vandaag is rood, de kleur van de Nijl. 'Go, get thee down'.

Ludo, Thursday, 22 June 2017 06:50 (six years ago) link

Novecento
'Dalco, Olmo. Paisan.' Wellicht was het er gewoon net een epos teveel aan, maar mijn verveling tijdens vijf uur Novecento valt ook aan Bertolucci te wijten. Hij heeft het gewoon niet. Hier niet, nooit niet. Hoe hard hij ook probeert zijn eigen The Leopard te maken. De man is een te grote kleine viezerik om die ware 'tijd verglijdt'-melancholie op te roepen. Daar helpen de driftig 'kalende' klasbakken Sutherland, Depardieu en De Niro niks aan. Zelfs Burt Lancaster brengt tijdens het eerste uur weinig soelaas. Terwijl Morricone leeuweriken laat dalen, dalen de ballen in van twee plattelandszonen. Eén het bovenbaasje, de ander een 'bastardo'. Hun vrijzinnigheid voelt aangenaam gewoon. Bertolucci houdt Piemelmonologen voor alle leeftijden. (Waarbij de kleine plattelandsrat Olmo in zijn jongere jaren groter blijkt dan de volwassen Depardieu.) Gegrinnik daargelaten knelt Novecento dan ook vooral in het breder perspectief. Bertolucci weet dat het allemaal moet in zo'n film – fascisme, communisme – maar eigenlijk heeft hij géén idee. Zijn politieke besef voelt nauwelijks doorleefd. Eerder lachwekkend. Voeg daarbij tal van vreemde ritmewisselingen en bruuske wendingen en je kijkt naar een epos waar karakterontwikkeling slechts in grove streken, mét grove streken geschiedt. 'Wanneer een man zijn hele leven niks doet, heeft hij teveel tijd om na te denken.'

Ludo, Monday, 26 June 2017 09:25 (six years ago) link

Nooit de liefde gevoeld. Spierballenepos, eigenlijk zijn die cokey art deco taferelen nog het leukst.

OMC, Monday, 26 June 2017 18:11 (six years ago) link

voila. en.. Ain't talkin' bout' dub ook nog. Na een tijdje wist ik niet meer of ik nou liever de Engelse of de Italiaanse versie keek.

Sutherland als door en door slechte fascist met een al even clichématig slechte heks als vrouw, vond ik al met al nog het meest amusant.

Ludo, Monday, 26 June 2017 19:54 (six years ago) link

Everly
Had het slechter verwacht maar voor een b-film goed te doen. Wel heul veul geweld, maar wel Salma.

Ripped
Stoner rom com, is dat al een genre? Ook geen hoogvlieger. De stonede humor is saai en het rom com gedeelte ook, al waren de personages nog wel enigszins likable. Maar ook wel saai.

Boarding Gate
Voor Assayas-maatstaven matig, maar ook niet slecht. Gewoon een actiefilm en ik ben meer gaan verwachten van Assayas. Achteraf las ik dat het een spirituele sequel op Demonlover is, waar ik hele slechte dingen over heb gehoord. Misschien toch maar eens proberen.

Blaka Skapoe, Tuesday, 27 June 2017 07:57 (six years ago) link

maar geen wegtrekkers, weer tiptop? :-)

Ludo, Tuesday, 27 June 2017 10:46 (six years ago) link

Nah, die horen bij de leeftijd geloof ik. Moet vooral rechtop blijven zitten, dan blijf ik wakkerder. :)

Binnenkort Song By Song maar weer eens bekijken, die Malicks zijn ook nogal eh, hypnotiserend. :)

Blaka Skapoe, Tuesday, 27 June 2017 11:33 (six years ago) link

heheh. voor een slechte film begint, standaard 2 redbulls!

Ludo, Tuesday, 27 June 2017 19:09 (six years ago) link

Household Saints
'I haven't seen a picture card all night.' Een drie generaties-epos verhuld als New Yorkse zomerfilm, zo weet Household Saints te verrassen. Kaartende mannetjes zitten vlak ná het vallen van de Atoombom al te klagen dat het elk jaar warmer wordt. Ze leggen zelf het verband. Een dochter wordt inzet van een pinochle game, en van het een komt het ander. Het zou een mooi sterk verhaal kunnen zijn, en zo wordt het in de raamvertelling ook gebracht. Savoca heeft echter grootsere plannen dan een Blue in the Face. De eerste aanwijzing vormen de flardjes surrealisme. Een dikke broer droomt van Madame Butterfly. Als een echte Italo vlucht hij in opera, maar wel met een Chinese fantasietwist. De zijlijn blijkt ondanks summiere screentime uiterst aandoenlijk. Tekenend voor een film waarin de makers wisten wat ze deden. Typisch Savoca lijkt me de huwelijksnacht. Ze debuteerde immers met het hitsige True Love. Dit is dan True Marriage. Een bruidsontsluiering in twee stappen. Trots en familievetes verdwijnen in fysiek genot. Dochters worden moeders, op méér dan de gebruikelijke manieren. De derde generatie valt terug in de katholieke fouten van de eerste. Jezus vervult de rol die hij voor de meest mensen heeft: gezelschap tegen eenzaamheid. Wat moet je als de spiritualia zijn uitgewerkt? 'Maybe God doesn't have a grand plan for me?'

Major Barbara
'Have you ever saved a maker of cannons?' De favoriete film van Majoor Bosshardt. Of niet. Literaire grootheid Bernard Shaw opent zijn adaptatie met een handgeschreven brief. 'You will not be bored.' Hij houdt woord, al wordt de film wel klungelig verteld. Scenes buitelen chaotisch over elkaar heen. Voor enig houvast moeten we naar het Leger des Heils. Een rijkeluisdochter probeert daar goede daden te verrichten, ondanks de bedenkingen van papa. De hele familie bitst dolletjes tegen elkaar. 'Speak of something suited to your mental capacity!' Een malle combi van leipheid en vroomheid, maar het wordt nog wat merkwaardiger. Steeds vileiner wordt het Leger belachelijk gemaakt. Sukkelaars met trommels en zogenaamde idealen. De lagere rangen houden de bedelaars net tevree, de hogere rangen bedelen zélf op macro-niveau. De slimmige tekstuele omkeringen waarmee Shaw zich de hele film lang al uitleefde, culmineren in de slotsequentie, waarin de film ook visueel topsy-turvy gaat. Het gezin bezoekt kanonnenfabriek van pa. Een plek van hoge hoeden en pantserplaten, zóu je denken. Maar tussen de vlammen brandt een heilig vuur. Een fabrieksutopia gefilmd met Sovjet schwung. Wie moeten we nu nog geloven? En waarin? Shaw had in zijn brief al gewaarschuwd. Dit zou een parabel worden. 'Blow Machiavelli, blow!'

Ludo, Thursday, 29 June 2017 06:49 (six years ago) link

The Conquest of Everest
'Could one even live at such heights?' Gelukkig hebben we de 'foto's' nog. Ze maken deze film. Bijzondere beelden van een bijzondere sneeuwwereld. Maar bovenal, bijzonder dat ze er überhaupt zíjn, die beelden. In zekere zin is de moderne tijd in 1953 dus allang begonnen. Je verricht pas werkelijk een daad als je met bewijzen komt. Een selfie op de top. (Al weigerde Edmund op de foto te gaan.) De eerste beklimming van de Everest correleerde met de troonsbestijging van Elizabeth. Wellicht was het dus wel een krooncadeau van de Alpine Club en de National Geography Club. Een laatste puntje scoren. Nog één keer het grote Britse Empire laten schitteren op wereldniveau. 'As quickly as possible' werd het team bij elkaar gezocht, en vertrok men naar Katmandoe. De plaatjes vanuit het gesloten Nepal zijn bijna net zo fraai als die van de Berg. Nepal leeft (nog) compleet buiten de tijd, beklemd tussen de Himalaya's. Enkel tempels, rituelen en zand. Het moet het Britse team een vervreemdend gevoel hebben gegeven, een effect dat ze daarna maar al te goed leerden kennen. Als slow motions aliens dwalen ze door een 'frozen but burning forest'. Zoals Den Doolaard zou zeggen: 'na elke stap hijg je als een teringlijer.' Een klein oefenrondje voor de maan. In 1953 nog 'a place outside human's existence'. Ook dat zou niet lang meer duren.

Monsters Inc.
'There's nothing more toxic or deadly than a human child.' In de jaren negentig verdrong Pixar Disney van de kinderfilm-troon. Ze werden prompt door hun steenrijke concurrent 'opgekocht', zoals dat gaat. Dat voelde toen oneerlijk, maar hoeveel spannender bakt Pixar ze nu werkelijk? Met Monsters Inc bereikten ze het niveau van Inside Out in elk geval nog niet. Hoeft ook niet. Vanaf de gouwe ouwe Pink Panther-intiteling zit de swing er goed in. Ook dankzij Randy Newman, die eindelijk zijn familie-Oscar kreeg. Ik had om die reden nog wel wat meer liedjes gewenst. Monsters Inc is echter een babbelige film. Het scenario haalt alles uit een paar malle ideeën. Monsters die kinderen bang maken, om zo energie voor hun Monstropolis te minen. De ultieme vileine stunt zou dan toch zijn, als ze erachter komen dat psychologische oorlogsvoering beter werkt dan het 'vloer is lava'-werk. Zover komt het niet. De wollige John Goodman ontdekt samen met wisecrackende sidekick Billy Crystal de vader in zichzelf. Gesjouw met een kind. Two monsters and a baby. Een monster checkt nu the closets in plaats van ze te bezetten. 'See, no monster in here.' Een typisch tekenfilmhoogtepunt vormt het meta-kijkje achter de 'schermen'. Soms lijkt elke animatie zo'n hemelse Plek van Alles te bevatten. En ja, dat voelt goed. 'There's more to life than scaring.'

Ludo, Monday, 3 July 2017 06:49 (six years ago) link

The Source Family
Ondanks het verleden van goeroe Jim Baker begint het allemaal te mooi om waar te zijn. Peace and love weetjewel. Maar idd te mooi om waar te zijn. Typisch verhaal van een cult, de goeroe’s seksuele moraal is toch weer twijfelachtig. Er zijn wel een paar fases en zijn volgers zijn nog steeds zweefkezen.

Let Her Out
Beetje flimsy verhaaltje, had met het thema wel meer ingezeten, maar wel goed qua sfeer enzo.

Okja
Meh, ondanks het zware thema van de bio-industrie toch een beetje teveel een kinderfilm naar mijn zin.

Nas: Time Is Illmatic
Ik ben geen Illmaticadept (there, I said it), die eckte eckte hip hop, ya feel me? Op zich is de reputatie niet helemaal onterecht leer ik wel van deze docu.

Blaka Skapoe, Monday, 3 July 2017 08:10 (six years ago) link

back-up: vind Nas altijd een beetje... saai. :o

Ludo, Monday, 3 July 2017 10:44 (six years ago) link

Ik ben geen Illmaticadept (there, I said it)

Yeez, ik ook niet...wat een opluchting na al die jaren. :)

OMC, Monday, 3 July 2017 13:58 (six years ago) link

Zo, komen er een paar uit de kast hiero. :)D

Blaka Skapoe, Monday, 3 July 2017 14:26 (six years ago) link

Richard III
'Talkst thou to me of ifs.' Weifelende aflevering nummer zoveel in de Shakespeare queeste. Hier gedragen door een van de Groten: Laurence Olivier. Hij regisseerde, produceerde én vertolkte de hoofdrol, dus je mag van een one man show spreken. De andere rollen verdwijnen vrijwel in het niets. Laurence Olivier trekt de camera naar zich toe, hij praat vaak zelfs rechtstreeks tégen de camera. Alsof hij een privé-rondleiding geeft door zijn interpretatie van het stuk. Ook op kostuum en grimegebied leeft hij zich uit. Een manke poot, een Harry Merry-pruik. Soms wordt het dan al te olijk. Handenwrijvend schurkerig. Blackadder is er niets bij. De lillukerd Richard roept al het lelijke aan in zijn zucht naar macht. Slechts zelden krijgt deze 'lump of foul deformity' een weerwoord. Ik had zeker wat meer van koningsdochter Anna willen zien. Haar scene – waarin zij als een blad omslaat van walging in adoratie, heeft een intense Sinead-achtige hysterie. Haar blanke lip trilt, het blanke kapje beeft. Al de kleur uit haar vrome gezicht verdwenen. Dat valt extra op, want enigszins verrassend baadt dit melodrama in Van Eyckiaanse kleurenpracht. Een herfsttij van decadentie. 'I see the downfall of our house'. Zodra Richard de macht grijpt is het iedereen tegen iedereen. Pierrot-hoedjes tegen Little Lords. Verwarring alom. 'Dive, thoughts, down to my soul.'

Mayerling
'How can someone highly strung, also be a dreamer?' Veruit de meeste prinsen en prinsessen-films stellen weinig voor. Escapistische parades van jurken en kastelen. Mayerling daarentegen zou de Zomergasten-keuzefilm van Claus kunnen zijn. Als hij daar mócht zitten. De dubbele kanten van de monarchie. Een prinselijke depressie. En dan werd Claus niet eens in de rol geboren. Rudolf, de zoon van keizer Franz Joseph weet echter niet beter, maar het zint hem niks. Hij mengt zich onder studerende demonstranten. Alles om zich maar tegen pa af te zetten. Buiten, dáár leeft hij. En daar komt ook de film tot leven. Regisseur Anatole Litvak toont een heerlijk Wenen. Een wereld die we kennen van grootheden als Canetti, Roth en – vooral – Zweig. Van kermisattracties met zwanen, tot zigeunerdansen in een hotel. De kroonprins stort zich in het gewoel, maar altijd voelt hij zich bekeken. Terecht. Als de prins niet door de hogere machten in de gaten wordt gehouden, dan wel door het volk. Wanner hij met een onbekende vrouw danst, kirt ze enthousiast 'hier zal ik mijn hele leven over vertellen!'. De playboy Prins heeft zelf niets meer om over te spreken. Zelfs in l'amour mag de duistere romanticus geen rust vinden. Litvak onthult het belang van de titel pas laat. De kaarten tegen de borst durven houden. Dat is klasse. 'Denk je dat een prins ongelukkig kan zijn?'

Ludo, Thursday, 6 July 2017 06:50 (six years ago) link

Zelf altijd wel gecharmeerd geweest van Richard III uit 1995 met Ian McKellen in de titelrol en een lekker fascistische jaren '30 draai aan het verhaal.

OMC, Thursday, 6 July 2017 21:08 (six years ago) link

Il Sorpasso
Peak Italia. Meteen een geweldig begin van een verlaten Rome waar een auto doorheen schiet. De bestuurder komt eindelijk iemand tegen, een introverte rechtenstudent en voordat deze het weet zit hij met deze mega-Italiaan opgescheept en begint een memorabele road movie. Een klassieke set-up: Vittorio Gassman als Bruno is de ouderwetse Italiaan, een luidruchtige praatjesmaker die nergens mee lijkt te zitten, Jean-Louis Trintignant doet zijn eigen specialisme, de introverte denker. Die spanning tussen persoonlijkheden is misschien niet bijster origineel maar vrij realistisch en de reis door een verloren Italië zit vol kleine verrassingen en fijne details (dat strand tegen het einde!) De claxon van Bruno zal me nog lang heugen. Echt heel mooi gefilmd en natuurlijk mochten een paar vintage dansjes niet ontbreken. Tragisch, ingetogen eindshot maakt het allemaal af.

OMC, Friday, 7 July 2017 21:14 (six years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.