Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (1233 of them)

Hij is dood, dus dat twitterprofiel komt er niet meer van :) Verder geheel eens (over Said en Jansen).

Le Bateau Ivre, Tuesday, 20 December 2016 16:41 (seven years ago) link

Laatst een en ander van Saïd op Youtube gekeken en hij neemt inderdaad bijna altijd het standpunt van een westerling in (wat hij als Amerikaan ook is), maar wat iemand als Sinan Çankaya in Nederland vrijwel nooit kan doen als hij voor een talkshow gevraagd wordt. Zag net op Vice dat een zwarte dance dj gevraagd was om in Afrikaans gewaad aan te treden, we hebben nog een lange weg te gaan.

Blaka Skapoe, Tuesday, 20 December 2016 16:54 (seven years ago) link

Hij is dood, dus dat twitterprofiel komt er niet meer van :)

lol! (sorry Hans) onderschat 'm niet :P

Ludo, Tuesday, 20 December 2016 19:47 (seven years ago) link

Da's ook weer waar :) Gare kwast was dat. Eerste keer dat ik 'm op tv zag dacht ik oprecht dat hij een typetje was.

Le Bateau Ivre, Tuesday, 20 December 2016 21:33 (seven years ago) link

effe lekker nerden met..

http://i.imgur.com/boQuEIt.jpg

zal er eens géén lijstje van maken :P

Ludo, Saturday, 31 December 2016 10:47 (seven years ago) link

two months pass...

http://i.imgur.com/ISbosfz.jpg?1

Ja, aan de Nijl lagen nog Napata en de Ethiopische hoofdplaats Meroë, maar daar achter verloor zich het geheim van het wereldeinde, het geheim van de bronnen des Nijls, het geheim van de kimmen der aardeschijf, het geheim van de eindeloze wereldzee ... Hier, in deze wouden, begon de verlokking maar door te gaan en door te gaan, door te gaan om te wéten wát het einde zou zijn, met welke verlokkingen en welke verschrikkingen.

Ja, Lowieke, die vorstelijke heer, laat de volzinnen weer rollen als sestertiën. Het ruimbemeten quadrireem ruim beladen, de ruimen zo oneindig diep, dat heel het Antieke Oosten moogt te worden doorkruist. Van Alexandrië tot Ethiopië, opdat een liefde kan worden vergeten.

Het is als met de films van Bergman. Elk opus wordt het beter. :-)

Ludo, Saturday, 25 March 2017 16:21 (seven years ago) link

Oh een roman? Ik dacht eerst aan een reisverslag. Zou dat huis van hem al zijn verkocht? :(

OMC, Sunday, 26 March 2017 18:15 (seven years ago) link

nooit in Egypte geweest die man. :-)

het huis staat onderhand langer te koop dan dat Couperus er woonde, zo lijkt het.

Ludo, Sunday, 26 March 2017 19:10 (seven years ago) link

four weeks pass...

Danielewski - Het Kaartenhuis
Postmoderne heksentoer, letterlijk en figuurlijk, maar toch vooral letter-lijk. In wezen is de witz simpel. Het aloude haunted house horror-verhaal in academic paper-vermoming. Academic paper! Kom er maar eens op. Honderden, duizenden noten. Uitweidingen. Een parodie en een eerbetoon aan de zucht naar kennis van de wetenschap ineen. Overpeinzingen over 'nieuwe' media vormen een belangrijk bestanddeel. Heel veel film-referenties natuurlijk. Hoe ingenieus ook, het boek lijkt zelfs verfilmbaar. Of ben ik nou aangestoken door ambitie?
Een fotografenfamilie filmt zichzelf in een peilloos diep huis, hun tragedie wordt dan weer 'in beeld gebracht' door latere connaisseurs. (Die op hun beurt zelf ook weer ontsporen, als vinder van de bron.) Uiteindelijk komt één van hen zijn eigen werk tegen. En dat is dan wel weer klassiek. Don Quichote ging hem voor. Het mysterie van het gapende gat in het huis, leent zich voor tal van theorieën (het boek staat er dan ook vol mee). Maar als couveusekindje vond ik het vroeggeboorte-idee wel toepasselijk. Een huis als een baarmoeder. Je wil eruit, naar die echte wereld waarin je pas werkelijk bestaat, maar je wil er ook altijd blijven - of desnoods naar terug. Ook al kost deze versmelting met het Hogere Niets je de kans om de wereld zélf te begrijpen. (In woorden, wat anders.)

Ludo, Tuesday, 25 April 2017 15:16 (six years ago) link

Don Delillo - Ratner´s Star

The novel has been described as "famously impenetrable"
. Geen gemakkelijke kost nee, met name het tweede deel. Duidelijke James Joyce-echos maar tegelijk ook een parodie op de wetenschap die maar doordendert, resultaat of niet. U vraagt, wij draaien. De setting lijkt verdraaid veel op die van Zero-K (onderaards bouwwerk met liften en gangenstelsels).

EvR, Monday, 1 May 2017 18:40 (six years ago) link

Susan Sontag - Against Interpretation and other essays
Essaybundel met vroeg werk uit de jaren zestig met het beroemde titelessay en 'Notes on Camp' (de laatste was zijn tijd erg vooruit.) Prettig elegante stijl, typisch New York sfeertje en over veelzijdige ondewerpen: Godard, toneel, sciencefiction, moeilijke Franse literatuur.

OMC, Tuesday, 2 May 2017 17:22 (six years ago) link

two weeks pass...

Alan Moore - Jerusalem
Het is gelezen. 1174 pagina's. Eerlijk is eerlijk het was af en toe zwaar. Lange hoofdstukken, meestal in verschillende stijlen en in bloemrijk proza geschreven die vaak nieuwe hoofdpersonages presenteren. Een duivel merkt ergens middenin iets op dat levens altijd zo eendimensionaal worden verteld, en Jerusalem doet dit zelfbewust niet (sowieso veel meta-lagen in het boek.) Moore is heel geduldig, hij neemt de tijd, de lezer wordt door allerlei straten van The Burroughs, de traditionele achterstandswijk van Northhampton genomen, met name het tweede deel, een soort Peter Pan in het hiernamaals vertelling geeft Moore de mogelijkheid om door de geschiedenis te reizen. Vaak lijk je als lezer te verzanden en dat heeft Moore net een kwinkslag, een kleine openbaring (soms pas in een ander hoofdstuk) waarmee hij je weet te raken. Het boek is een ode aan Moore's stad (na lezing weet je echt alles van Northampton) en een overkoepelende kritiek op sociale desintegratie door kapitalisme. Het eindresultaat is een unieke working class mythologie, inclusief een kleine rol voor The KLF, die me waarschijnlijk altijd zal bijblijven. Maar zou ik Jerusalem aanraden? Met mitsen en maren. Enige anglofilie is wel vereist, zeker op literair vlak (Blake, Beckett, Joyce), net als eerdere ervaring met Moore´s manier van vertellen (met name The Watchmen), een soort mozaïek van popcultuur, mystiek, wetenschap, fantasy, geschiedenis die, vermoed ik, niet voor iedereen is.

OMC, Saturday, 20 May 2017 07:31 (six years ago) link

een van de langste boeken ooit volgens Wikipedia

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_longest_novels

Ludo, Saturday, 20 May 2017 10:46 (six years ago) link

Ha! Zo voelde het ook wel, maar zo te zien nog best wel bescheiden. :) Het heeft ook echt wel wat en het is ook lekker tegen de tijdsgeest in, van alles korter en, plottechnisch, niet toewerken naar een climax met zo'n queeste.

OMC, Saturday, 20 May 2017 12:15 (six years ago) link

three weeks pass...

China Miéville - The Last Days of New Paris
Intrigerend boek, een novelle die in zekere zin perfect dienst zou kunnen doen als catalogus bij een overzichtstentoonstelling van het Surrealisme (het boek eindigt met een uitgebreid notenapparaat dat je misschien als eerste zou moeten lezen). Het kernidee van het boek is geweldig: een zoekende wetenschapper heeft een nieuw soort bom uitgevonden waar hij de nazi's een lesje mee wil leren. Maar hij weet ondanks zijn occulte interesses niet zo goed hoe. Hij verzeilt bij een ontmoeting van surrealistische kunstenaars en na het overwinnen van wederzijds wantrouwen bouwen ze de S-bom die via een omweg in het bezette Parijs ontploft. Resultaat: alle dromen, visioenen, kunstideeën van de surrealisten (en voorlopers) verschijnen in de stad waar een groep surrealisten de nazi's bestrijden die natuurlijk demonische wapens gaan ontwikkelen. Een derde partij gaat zich er vervolgens ook tegen aan bemoeien. Soms had ik het idee dat het verhaal een aanzet was tot iets veel groters, maar misschien bestaat dat boek al (Gravity's Rainbow om precies te zijn). En Miéville laat alles met een mooi mysterieus nawoord op zijn plek vallen.

OMC, Saturday, 10 June 2017 11:35 (six years ago) link

Frans Kellendonk - Verzameld Werk
Een box met twee stoeptegels van boeken. De eerste bevat romans en verhalen, de tweede essays en artikelen - al dekt dat de lading niet omdat er ook nog een serie interviews aan is toegevoegd. En die gaan (bijna) allemaal over het schandaal n.a.v. Mystiek Lichaam. Dat hadden ze misschien voor een apart boek moeten bewaren, of deel twee thematisch moeten indelen want het schrijftalent van Kellendonk wordt er zo door overschaduwd. Mooie verslagen van reisjes naar de VS en Rusland (denk Grunberg maar dan veel beter). Wat ook duidelijk wordt is dat de jaren '80 echt andere tijden waren en Nederland een ander land.

EvR, Sunday, 18 June 2017 07:12 (six years ago) link

one month passes...

Anaïs Nin - Delta of Venus
Na de middelbare school ging ik eens serieus lezen en een van de eerste favorieten was Henry Miller, ekte-ekte stoere mannen literatuur over seks, kunst en niets doen. Daarna raasde ik door en vergat zijn collega uit de Parijse tijd, Anaïs Nin, te lezen (zie ook de bravige schandaalfilm Henry and June met de jonge Uma Thurman.) Delta of Venus werd postuum uitgebracht en is een verzameling erotische verhalen die Nin scheef voor een anonieme rijke cliënt. Die was tevreden al kreeg ze steeds te horen dat ze minder poëtisch moest doen, just the facts. Wist ze uiteindelijk slim te omzeilen met een mooie stijl die toch lekker direct is op het moment dat het nodig is. Erg vooruitstrevend en een leerzame blik in de vrouwelijke seksualiteit.

OMC, Tuesday, 18 July 2017 21:59 (six years ago) link

Paul Theroux - De Gelukkig Eilanden
"Waar is je vrouw?" vraagt iedereen aan Paul Theroux terwijl hij van eiland naar eiland peddelt in de Pacific. De ironie is dat Theroux net is gescheiden en afleiding zoekt, weg van huis. Een boektournee in Australië brengt luxe en aandacht, maar Theroux wordt al snel nieuwsgierig naar de outback. Hij schrijft enthousiast over "Walkabout" van Nicolas Roeg en gaat daarna wandelen in Nieuw-Zeeland. Pas echt interessant wordt het als hij aan het peddelen slaat en een soort amateursociologie gaat bedrijven als hij een nieuw eiland bezoekt (inteelt, kannibalisme, zendelingen en zedenbedervende videos van de Golfoorlog, er komt geen eind aan). De gortdroge dialogen mogen er ook zijn (afgekeken van Chatwin). Met name de Fransen moeten het ontgelden met hun imperialistische ontwikkelingshulp en kernproeven. Theroux doet goed zijn huiswerk en schudt een berg feiten uit zijn mouw over de geschiedenis van de regio, zonder dat het pedant wordt. Je mag zelf je oordeel vormen over wat kolonialisme en vooruitgang met die eilanden gedaan hebben - Theroux heeft al snel door dat het zwaard aan twee kanten snijdt.

EvR, Tuesday, 1 August 2017 15:09 (six years ago) link

three weeks pass...

Louis Paul Boon – De Kapellekensbaan – Zomer te Ter-Muren
En zo is er voor de hoeveelste keer een einde gekomen aan een hoofdsutk in ons leven en ons boek over de kapellekensbaan – ge vraagt u af vanwaar al die hoofdstukken blijven komen – en ge bedenkt tevens dat uw leven zo kortstondig is, als dat boek over kapellekensbaan eindeloos zou moeten zijn: men zou zulke boeken moeten voortschrijven van vader op zoon, 200 jaar, 300 jaar lang. Pas dan zou het een boek der boeken worden, een bijbel, een testament.

En eindeloos is deze diptiek, zoals de achterflap dat dan fraai noemt. Alleen dat woord al! Precies moeilijker dan De Man Zonder Eigenschappen graaft 'Boontje' door de geschiedenis van het Vlaamse dorp. Op het kruispunt van fabel en realiteit. Waar alle oorlogen hegeliaans tegelijk woeden, evenzo die van 1750 als die van de Bom. Of die misschien die laatste nog net niet. Wie zal het zeggen? In het tweede deel – dat net als in Don Quichote het betere deel is, beginnen de personages vanzelfsprekend tegen hun schepper te spreken. Zich te bemoeien met hun ontwikkeling en vooral, de vermaledijde afwikkeling... want arme 'Boontje' hij lijdt, de kleine mens met de blik op kleine meisjes en grote gebeurtenissen. Waar moet hij stoppen? Hoe moet hij stoppen? Ze leefde van de ene dag in de andere, ze zat achter de kachel en zei alleen maar: och, het is dat het Zo moet zijn,.

Ludo, Tuesday, 22 August 2017 14:55 (six years ago) link

Hiromi Kawakami - 蛇を踏む
Drie verhalen in semi-magisch realistische stijl, dit jaar vertaald als Record of a Night Too Brief. Het eerste bestaat eigenlijk uit een serie transformaties die te maken hebben met het vallen van de nacht. Het tweede is een wat melancholisch verhaal van een familie waar een broer zomaar verdwijnt en de tweede broer dan maar de gearrangeerde verloving doorzet, terwijl de verdwenen broer af en toe zijn zus bezoekt als een soort aanwezigheid. Het derde verhaal gaat over een vrouw die op een dag op een slang stapt en vervolgens als zorgzame vrouw bij haar in huis intrekt en haar probeert over te halen om toe te treden tot de slangenwereld. Nou ja, allemaal heel Japans met van die droge humor, verfijnde beschrijvingen en vreemde sociale interacties. Ik ga door naar level 2.

OMC, Wednesday, 23 August 2017 17:25 (six years ago) link

Bruce Springsteen - Born to Run - Mijn Verhaal
Ja zo heet dat dan in de NL vertaling. Ik weet het niet met die autobiografieën. Op zijn best vermakelijk gereutel van beroemdheden, wil je het eigenlijk allemaal wel weten, móet je het allemaal willen weten. Die van Neil Young had dan nog wat oprechts, zo oprecht dat er geen editor aan de pas leek te zijn gekomen. Een bio van The Boss is natuurlijk van geheel andere snit. De man maakte van harde werken zijn credo, net zo lang werken tot je kwaliteit levert. Zo ook hier. Toch sleept het na de eerste honderd pagina's alleraardigst (licht apocrief?) familieleed, allemaal maar wat voort. Plaatje, toeren, praatje. En dan raakt een mens vooral benieuwd naar wat onze Held niet verteld. De Human Touch/Lucky Town flop wordt nagenoeg doodgezwegen. En hoeveel leer je nu werkelijk over de E Street band interacties? Of over alle vriendinnetjes vóór Patti. Nooit ook maar bij naam genoemd. (Nou ja, dat model van de Tunnel of Love tijd wel). Dat is dan ook meteen zijn laatste goede plaat, want dat zie je helaas ook weer al te goed. In de jaren negentig is het op. En in deze eeuw drijft de man ook vaak op aantekeningen en schetjes uit die tijd. (Die ooit ook nog Tracks opleverden). Tekenend voor mijn tanende enthouasise was het het Super Bowl hoofdstuk. Broes en zijn herrezen mannen mogen de pauze-act zijn (een giga-eer in Amerika natuurlijk). Hij beschrijft het heerlijk meeslepend. Maar dan kijk je het.. Een retro-act, gered door het verlegen glimlachje van de man zelfs, wanneer hij tegen de camera botsts. Zelfs de Boss maakt wel eens een foutje.

Ludo, Sunday, 3 September 2017 19:53 (six years ago) link

three weeks pass...

Anthony Burgess - Tremor of Intent: An Eschatological Spy Novel
Heel Brits dit. De subtitel geeft al meteen een hint waar het naar toe gaat: James Bond op de hak nemen. Een spion moet een jeugdvriend terughalen uit de Sovjet-Unie waar hij, gebukt onder typische Engelse zelfhaat, als wetenschapper is gaan werken. Vanzelfsprekend neemt Hillier een cruise want daar zitten de vrouwtjes. Dit is Ironische Literatuur dus plot doet er sowieso niet toe. Het is allemaal mooi ambachtelijk geschreven met die droge Engelse toon en humor, redelijk geil, maar zo op de 2/3 als Hillier eindelijk in de USSR arriveert is de tank wel leeg. Natuurlijk weet Burgess alles in de laatste zin een leuke draai te geven, maar heel enthousiast werd ik er niet van.

OMC, Friday, 29 September 2017 09:01 (six years ago) link

Bruce Chatwin - The Viceroy of Ouidah
Nog meer Britse ironische literatuur. Chatwin heeft slechts 122 pagina´s nodig voor het levensverhaal van Francisco Manoel da Silva, een arme Braziliaan die met slavenhandel een fortuin vergaart in Dahomey (het tegenwoordige Benin) en het daar tot onderkoning schopt. Het tempo ligt hoog en het verhaal zakt dan ook nergens in (plot is ook hier van ondergeschikt belang). Da Silva heeft wel wat weg van Chatwin zelf, type rusteloze zwerver/avonturier op zoek naar rijkdom, die wordt omgezet in antieke verzamelobjecten (een rode draad in Chatwin´s boeken). Het slavernij-thema geeft het boek een internationale setting en Chatwin de mogelijkheid om eerst de Fransen en daarna de Britten zelf belachelijk te maken, die mogen opdraven als Da Silva aan lager wal dreigt te raken. Vermakelijker zijn de beschrijvingen van het hof van de megalomane inheemse "skull king" die Da Silva als vriend inlijft. Totaal over de top, maar Chatwin kon goed en geloofwaardig de grootste onzin vertellen. Verfilmd als "Cobra Verde" door Werner Herzog.

EvR, Tuesday, 3 October 2017 19:29 (six years ago) link

two weeks pass...

Marja Brouwers - Casino
Dikke pil van de schrijfster van Havinck (een van de betere Nederlandse 'genre'boeken, een soort classy detective). Ook in Casino zit weer een aardige thriller verstopt. Zeker de eginfase, die in Monte Carlo speelt, is het allemaal bepaald Ballardian. Later wordt het meer clichématige noir, eindigend in Chicago met een speurende journalist. Ware dit alles, dan had je een goed boek van 200. Maar Brouwers heeft de boel aangelengd met een eindeloze komedie over de rechten van de huurder in Amsterdam. Tientallen pagina's beschimmelde slapstick. Dan is er bovendien nog een mediasatire die de zelfgeilerij van BN'ers bespot, niet veel beter dan het hiervoor genoemde plot-element. Met grapjes als 'de bekende advocaat Gong' (O RLY) De vreemdste (en meest 'beruchte') passages zijn echter de uitgebreide lappen filosofische essays, die er welhaast lukraak tussen worden gepropt. Geen domme essays, Brouwers kan een potje denken en schrijven ook, maar toch. Wie wil er een breedsprakige cursus filosofie op bachelor-niveau in een roman? 'Kan het in het kort', grapt Brouwers ergens, meer tegen zichzelf dan tegen de lezer, zonder zich dus verder iets van haar eigen advies aan te trekken.

Ludo, Sunday, 22 October 2017 15:25 (six years ago) link

two weeks pass...

Cola Debrot – Bewolkt Bestaan
Zeer moedige pogingen tot een grootse Nederlandse roman, en tegelijkertijd onwaarschijnlijk gecondenseerd. (De kleine letters helpen nog een handje). In slechts 370 pagina's ontleed dokter Debrot veel, heel veel. De kolonie Curacao, met zijn blanken luierend in de zon, de Petroleummaatschappij, de smalle straatjes van Willemstad en de mysterieuze plantages waar oude heksen nog kruiden mengen. Ook het katholicisme gedijt hier in de meest wonderlijke vormen, zoals hardnekkige zelfmoordgedachten. ('de ophanging gelijkt op een kruisdood'). Het boek doet echter nog tal van andere plaatsen aan. Amsterdam, met zijn literaire kliekjes ('het tijdschrift zou alle anderen behalve zichzelf als epigonen afdoen'), Venezuela, Parijs (de schitterende opening in een ziekenhuis) én Amerika. Daar lijkt het boek het meest op Conserve, Hermans' debuut. Beiden trokken ooit samen op (Hermans ging als assistent mee op huisbezoek met Debrot, die werkelijk dokter was. Debrot plachtte hem dan als geleerd collega voor te stellen). Was Bewolkt Bestaan een roman van Hermans dan zou het tot diens beste werken behoren, vol doppelgangers en daaraan gelieerde verwarring. Alsof er steeds opnieuw een boeiende, maar wel totaal andere novelle begint.

Ludo, Wednesday, 8 November 2017 15:50 (six years ago) link

one month passes...

Dostojevski - Duivels
Onze Dosto keek nooit op een inktpotje meer of minder, geloof ik. (Sponsordeal?). 300 pagina's lang is deze 'classic' een bizar wijdlopige plattelandsparodie, iets dat Balzac véél snediger, puntiger en grapper kan. Dostojevski heeft nihilistische ellende nodig En dat komt er ook, nog 300 pagina's lang, vanaf een fenomenaal en ijzingwekkend kil hoofdstuk waarin 'het vijfje' zich - min of meer - bekend maakt. It only takes 1 revolutionary cell, om een Russisch stadje op stelten te zetten. ('We zitten in alle steden'). Dat had de Grote Rus dan wel weer goed voorvoelt. De communistische terreur kondigt zich aan. De Totale Gekte. (Aan het eind is bijna iedereen dood.) Zelf was Dostojevski ook wel een rare snuiter denk ik, de voetnoten van de vertaler verraden veel. (Zo van: over een detail op pagina 621, cf. 35) En dat een boek lang. Alle elementen zaten in de kop van de schrijver geramd, maar om ze helemaal duidelijk op de lezer over te brengen, daarvoor was dat hoofd dan weer wel wat te troebel.

Ludo, Sunday, 10 December 2017 17:06 (six years ago) link

one month passes...

Lapsed Ordinary

clismo, Monday, 15 January 2018 16:55 (six years ago) link

ja! :-)

Ludo, Monday, 15 January 2018 18:06 (six years ago) link

one month passes...

https://www.youtube.com/watch?v=XkLqAlIETkA

Blaka Skapoe, Wednesday, 21 February 2018 11:19 (six years ago) link

xD

arrround and arrroound

Ludo, Wednesday, 21 February 2018 11:53 (six years ago) link

Georges Perec - La Boutique obscure
Toch een beetje alsof je met de compilatie van demo's begint, want dit is een boek dat bestaat uit 124 dromen (al snel ben ik "het dubbel LP meesterwerk" La Vie mode d'emploi er naast gaan lezen). Perec, vriendelijke avant-gardist die hij is, kleedt het mooi aan met een subtiele introductie en voor de rest krijg je wat je kunt verwachten, mooi omschreven dromen met een weergaloze laatste droom.

OMC, Saturday, 3 March 2018 08:29 (six years ago) link

Eindelijk weer verkrijgbaar in het Nederlands, Perec. Ben het wel van plan te gaan lezen (ook aanbevolen door niemand minder dan Calvino).

EvR, Saturday, 3 March 2018 13:51 (six years ago) link

Ha, die gaat op het verjaardagslijstje

Google Atheist (Le Bateau Ivre), Saturday, 3 March 2018 14:18 (six years ago) link

ahh ik ben ook wel benieuwd (althans naar Het leven een gebruiksaanwijzing, dan, om mee te beginnen.)

Ludo, Saturday, 3 March 2018 15:31 (six years ago) link

op titels is hij al behoorlijk winnend:
Tips en wenken voor wie zijn afdelingschef om opslag wil vragen (2011)

Ludo, Saturday, 3 March 2018 15:32 (six years ago) link

De duistere winkel dus inderdaad in nieuwe mooie uitgave (plus nog wat andere titels). Komt op mij altijd over als een zeer geschikte kerel maar echt veel te veel filterloze sigaretten gerookt. :(

OMC, Saturday, 3 March 2018 19:53 (six years ago) link

one month passes...

Georges Perec - La Vie mode d'emploi
Ja mooi. Echte stonerklassieker op een of andere manier. Perec portretteert tot in de details een gebouw in Parijs met iedereen die er woont en heeft gewoond. Heel consequent beschrijft Perec elke kamer en de objecten die zich er in bevinden (vroeg me meteen af of hij daar school mee heeft gemaakt of dat hij een bepaald idee van "goed schrijven" op de hak neemt). Daardoor komt het tot leven maar krijgt ook alles meteen een zekere melancholische lading want voor Perec heeft alles het potentieel voor een zijpad, soms achteloos (de bewoner die door zijn opa naar het jaarlijkse veteranenbezoek aan het opgebaarde lichaam van Napoleon werd meegenomen!) en soms echt een kort levensverhaal. De liefhebbers van Borges en Calvino weten hier wel raad mee.

OMC, Tuesday, 10 April 2018 07:21 (six years ago) link

Laurent Binet - De Zevende Functie van Taal
Zeer vermakelijke pageturnert die op gang wordt gebracht door de ongelukkige dood van Roland Barthes in 1980. Zoals in het echt wordt hij na een lunch met presidentskandidaat Mitterand bij het oversteken aangereden door een busje. Maar was het wel een ongeluk? De politiecommissaris Bayard komt routineus een kijkje nemen in het ziekenhuis en komt er langzaam achter dat er iets niet pluis is. Samen met een universitair medewerker die hem een beetje wegwijs moet maken in het intellectuele wereldje van Parijs. Het mooi kibbelende stel komt erachter dat Barthes over iets beschikte als 'de zevende functie van de taal' waar meerdere partijen graag over willen beschikken. Binet gebruikt lekker lui de clichés van de internationale thriller om een portret te schilderen van het intellectuele wereldje van die tijd met overlappingen naar de politiek. Bayard en Simon maken wel heel veel mee (al weet Binet zich daar slim uit te redden), de Fight Club van de retorica draad vond ik niet zo, het uitstapje naar Amerika is daarentegen redelijke briljant op een soort opgefokte Brett Easton Ellisachtige manier. En verder wordt iedereen wel mooi met zijn of haar karakteristieke trekjes geportretteerd, sommigen (Foucault, Derrida) komen er beter af dan anderen (Kristeva, Sollers en natuurlijk ijdeltuit Bernard-Henri Lévy.) Ja, dat waren nog eens tijden.

OMC, Sunday, 22 April 2018 09:03 (five years ago) link

A. Den Doolaard - Het Verjaagde Water
Dé hit van 1947. Het valt nauwelijks voor te stellen. Ondanks het onderwerp toch dik 500+ vrij droge kost, soms Voskuijliaans in de volledigheid. Wel leerzaam. In 'waterheelal' Walcheren ontstond Het Plan. De Deltawerken. Een eerste testcase van de 'watertovenaars '. Een test die alleen maar plaats kon vinden omdat de geallieerden - om de oorlog te winnen - Walcheren lieten verzuipen met wat bommen. (Den Doolaard merkt op dat het gebied Walcheren nagenoeg zo groot is als Hiroshima, gelukkig was de bom anders...)
Als geschiedenisles is het boek nog altijd wel interessant. Termen die allang in de vergetelheid zijn geraakt, en die Den Doolaard eigenlijk als titel had moeten gebruiken. Wat te denken van 'Zinkstuk', of 'Rijshout', of 'Doodwater'. (Hij had echter geen tijd voor negativiteit, teveel een patriot)
Ondanks al zijn alliteraties en als-gelijkstellingen zou hij nooit de slauerhoffiaanse poëet worden die hij altijd had gehoopt te zijn. Dat hij zélf als militair opzichter meewerkte aan het Project Walcheren, dat pleit dan weer wel voor hem, karrend door Zeeland in een 'dukw'. 'Gate benne d'r om gevuld te worden'. Geen Vorm, wel een Echte Vent. (En toch haatte Forum hem, om literair-begrijpelijk redenen).

Ludo, Saturday, 5 May 2018 13:33 (five years ago) link

Dé hit van 1947

Het zou helemaal geweldig zijn als dat als verkooptekst op het kaft zou staan.

EvR, Saturday, 5 May 2018 18:47 (five years ago) link

ghehe :D nee in die jaren had literatuur nog net teveel status om dat als uitgever te durven, geloof ik. dat komt pas met Jan Cremer.

Ludo, Sunday, 6 May 2018 08:02 (five years ago) link

Sartre - Walging

Ik typ/schrijf steeds Sastre. Teveel wielrennen gezien. Zo'n 120 pagina's is Walging een nogal saai academisch gebeuren. Een soort promovendus in een bibliotheek, werkend aan een biografie, althans, met het plan, de bekende procrastinatie. Frida Vogeliaanse zelfobservering. En net als ik denk: nee Sartre als romancier, dat is 'm niet. BAM. De walging slaat werkelijk toe. Het existentiele drama. De grond onder de voet weggeslagen, niet om enige werkelijke reden, maaar door het ontbreken van Zijn. Klinkt wazig, maar wordt almaar concreter. Het drama van de Autodidact. Kleine vogelaar in de bibliotheek. (Ik zie opeens in waarom Paul Schrader juist deze sfeer, dit verhaal als inspiratie gebruikte voor Taxi Driver)
Toch nog een mooi en beklemmend dus. En de historicus, hij blijkt pas aan het eind slechts 30! "Ik schaamde me voor zijn schande"

Ludo, Friday, 18 May 2018 16:04 (five years ago) link

William Gibson - Zero History
Spook County uit 2007 was een tegenvaller en daardoor sloeg ik deze destijds even over. Maar een prachtig ongelezen exemplaar bij de 2ehandszaak kon ik niet laten liggen. Gelukkig is dit een veel beter boek al blijf je achteraf een beetje met een gevoel achter van "much ado about nothing". De in eerdere boeken geïntroduceerde Belgische reclamemagnaat Hubertus Bigend keert weer terug als de motor die de ex-rockzangeres Hollis Henry en een ex-verslaafde Milgrim op pad zoekt om de identiteit te achterhalen van de ontwerper van het obscure denim-merk Gabriel Hounds. Maar in hun onderzoek raken ze ook de wereld van legerkleding (wie zulke orders binnenhaalt is meteen binnen) waar een aantal minder amusante figuren opereren. 2/3 van het boek is redelijk geweldig, een fraai kijkje in post-9/11 militarisme vol nare mannetjes met nare plannetjes en de manier waarop tegelijkertijd mode, cool, consumptie complexer wordt. Erg mooi geschreven, maar zoals wel vaker kan Gibson er weer lastig een leuk eind aan breien (toch wel weer erg McGyver). Gibson kan ook heel goed onsympathieke personages neerzetten maar zoals wel vaker vraag ik me af of dat de bedoeling is, want iedereen wantrouwt bijvoorbeeld Bigend die ik toch altijd wel een okaye gast vind met zijn rare ideeën en avant-gardistische bluf.

OMC, Saturday, 26 May 2018 12:35 (five years ago) link

two weeks pass...

Elias Canetti - Het Ogenspel

Zij voelt dat ik er ben en houdt zich slapende. Wat zijzelf, in mijn plaats, gedacht zou hebben speelde door het hoofd, want ik was zij, wij kenden elkaars gedachten, het waren onze eigen gedachten.

Laatste deel van de memoires van Elias Canetti. Het minste, maar ik ben blij het gelezen te hebben. Het zijn de stervensdagen van Wenen, vlak voor de Anschluss. Het slotakkoord der grandeur. Canetti wordt omringd door beroemde mensen. Nu beroemde, toen nog niet, of toch minder. Alban Berg, Kokoschka, Broch, moeder en dochter Mahler, een brief van Thomas Mann.Robert Musil is de grootste, maar die moet door een groepje Weners onderhouden worden, omdat hij totaal niet met geld om kan gaan. In de beschrijving van de woeste volkse beeldhouwer Wotruba overtreft Canetti zichzelf. In dit deel lijkt hij toch al beter in de analyse van anderen, dan van hemzelf. Dit boek staat dan ook het dichtst bij zijn analyse van de massa. Hijzelf komt er soms wat vrouwonvriendelijk vanaf, maar dat kunnen we wellicht wijten aan Het Martyrium. Voor mij een 'fictief' boek, omdat ik het alleen uit deze memoires ken. Eindelijk in voorbereiding. Misschien toch eens lezen. Zeer persoonlijk wordt het aan het eind. De memories kunnen niet anders dan eindigden met de dood van de Moeder. Een Proustiaanse nadering in geur. De twee haten en houden van elkaar, zoals dat gaat met ware moeders en zonen. Zou Freud zeggen. Van hem moet Canetti echter niks hebben.

Ludo, Friday, 15 June 2018 11:04 (five years ago) link

one month passes...

Akira Kurosawa - Something Like an Autobiography
Autobiografie uit 1982. Geweldig boek dat eigenlijk uit twee delen bestaat. In het tweede deel vertelt Kurosawa over zijn carrière in cinema aan de hand van zijn eerste films tot Rashomon (eindigt prachtig dat hij sacherijnig thuis komt omdat The Idiot is afgekraakt, geen films bij zijn maatschappij meer mag maken en zijn vrouw hem feliciteert, "Gouden Leeuw gewonnen in Venetië voor Rashomon!" waarvan hij niets eens wist dat het was ingezonden.) Maar zijn jeugdhereninningen maken dit tot een van mijn favoriete boeken, meeslepend en met droge humor vertelt, je zit helemaal in een Japan dat niet meer bestaat (prachtige beschrijving van geuren, professionele verhalenvertellers en beroepen die niet meer bestaan). Pa is telg uit een samoerai-familie en wordt helemaal kriegel als zijn vrouw de vis niet in de goede richting serveert. De jonge Akira is een vreemde vogel: vrij slecht op school maar gaat wel elke ochtend voor zonsopgang braaf naar kendo-les. Zijn oudere broer is bijkans excentrieker en zijn wat strenge voorbeeld. Alles komt bij elkaar tijdens de aardbeving van 1923 wanneer de broers samen op pad gaan om de ravage te bestuderen. Uiteindelijk pleegt zijn broer op jonge leeftijd zelfmoord.

OMC, Saturday, 21 July 2018 17:54 (five years ago) link

Hideo Yokoyama - 64
Naar het schijnt enorm populair in eigen land, deze lijvige detective (600+ pagina's). Lekker vertaald in ieder geval. Ik ben niet super ingewijd in het genre maar ik heb het vermoeden dat Yokoyama een flink aantal conventies van het genre negeert. Bijvoorbeeld: de eerste 500 pagina's is het niet echt spannend. Meer mysterieus op een licht onaangename manier. Het grootste deel gaat ook nog eens over een oud-rechercheur die de media-afdeling leidt van de regionale politie en vooral ruzie heeft met journalisten over het al dan niet opheffen van anonimiteit in berichtgeving. Ondertussen spelen er twee zaken op de achtergrond: de tienerdochter van deze Mikami is van huis weggelopen en al lange tijd zoek en het korps kan niet verkroppen dat een oude kidnapzaak van een 7-jarig meisje ooit slecht is afgelopen. Langzaam wordt Mikami weer in die laatste zaak getrokken wat hem door de eindeloze bureaucratie leidt waar de hoge bazen een soort onaantastbare Boeddha's zijn die in raadsels spreken. Vreemd boek, mooi realistische blik in de Japanse samenleving, maar ook met een vreemde opbouw met een plotse versnelling tegen het einde en zeer aparte afhandeling van de losse eindjes die je niet vaak zult zien in het Westen.

OMC, Sunday, 22 July 2018 13:09 (five years ago) link

two weeks pass...

Asimov - De Robotromans
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/e/e5/The-naked-sun-doubleday-cover.jpg

Zit een beetje te peinzen of ik mijn master-scriptie over Wim Gijsen zal schrijven (volgens mij totaal vergeten, vermoedelijk terecht, maar dat kan dan ook wel weer leuk zijn). Dus eerder dit jaar ter voorbereinding al wat Clarke gelezen. Dat boeide me niet zo. Asimov is een goede jeugdherinnering van me (slappe lach met mijn vader om een of ander verhaal). En deze Robotromans zijn gelukkig ook verrassend goed. Met name de eerste 2. De allereerste ('de stalen holen') vormt een perfect cinemagische detective. Kan iemand een goeie tech noir van maken. De 2e is nog interessanter, modern on-fysieke webcam-toestanden op Solarie, en de freudiaanse seksualiteit die daaronder borrelt, en uiteindelijk wel tot ontploffing moet komen. Een mens wil toch meer zíen dan alleen kijken. De 2 delen daarna hebben weliswaar stoere titels, maar zijn typisch werk van een latere schrijver. Beide delen zijn ieder zo'n 400 pagina's (dat is dubbel zoveel als de eerste 2), wat een beetje zelfoverschatting en gewoon luiheid is van Asimov. Niettemin eindigt het allemaal wel weer intrigerend. De aarde moet opgeofferd worden voor het grotere goed. Climate change will do that for us, denk ik zo, deze zomer in gedachten houdende. We moeten er wel op uit.

Ludo, Thursday, 9 August 2018 15:56 (five years ago) link

Wim Gijsen, die is natuurlijk rijp voor herontdekking. Geen idee of hij goed was. Ik stelde me altijd voor als een soort Lord of the Rings tovenaar, maar waarschijnlijk klopt dat niet. :) Zou eens wat moeten proberen, je kunt die boeken vast voor nop overal vinden. Vroege Asimov moet ik ook weer eens een kans geven. Dat hele Foundation-geneuzel heeft me altijd afgeschrokken.

OMC, Sunday, 12 August 2018 18:49 (five years ago) link

gheh. ja ik heb al een hele stapels Gijsens uit de kringloop voor 50 cent per deeltje binnengehengeld. Nog altijd niet durven beginnen though. (Misschien eerst AL zijn boeken vinden, nerd face). Genderkwesties zitten er op zeker wel in (Deirdre!).

project voor 2019 hoe dan ook.

Ludo, Sunday, 12 August 2018 19:44 (five years ago) link

Iskander de dromendief, dat moet toch goed zijn.

OMC, Sunday, 12 August 2018 19:51 (five years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.