Zomergasten

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (190 of them)

Yep, ik denk dat er meer te halen valt bij Vrienten. Hij is duidelijk filosofisch aangelegd.

Martijn Busink, Monday, 23 July 2012 12:52 (eight years ago) link

Ik vond het ronduit saai en humorloos. Echt elke vraag en/of opmerking werd ernstig serieus beantwoord. Ook toen Leyers probeerde te grappen over het feit dat het toch wel opmerkelijk was dat een idool voor zijn liefje naar Amsterdam moest verhuizen. Misschien moet Leyers nog ontdooien, maar het grijze muizerige mag er wel vanaf. En inderdaad heeft Vrienten veel gedachten over bepaalde zaken, maar daar haakte Leyers, soms onbegrijpelijk abrupt, af.

Toen ze elkaar op het einde bedankte (Bedankt! Nee JIJ bedankt) dacht ik bijna even dat ze gingen tongzoenen...maar helaas ook dat niet.

Jan Willem Broek, Monday, 23 July 2012 22:55 (eight years ago) link

Een beetje gemengde gevoelens over dit avondje. Pijnlijke momentjes als Wertheim een grapje maakte ("Nu wil ik De Wereld Draait Door niet gelijkstellen aan het afknallen van een kippenboer" -> doodse stilte). De meeste pijnlijke momentjes kwamen echter door Wertheim zelf, die, toen hij een clipje liet zien als pleidooi voor onsympathieke mensen op televisie het ook voor zichzelf op leek te nemen. Hij klaagde eigenlijk veel, over de beperkte mogelijkheden van het programma, over kunst, waar hij een aantal behoorlijk uitgekauwde meningen over had. Het schuurde, maar oninteressant vond ik het niet, misschien juist daardoor.

Wristcutters al gezien. Goede openingsscène, herinner ik me.

JV (quam), Sunday, 29 July 2012 21:40 (eight years ago) link

Jan Leyers leek sowieso nooit bevestigend middels een lach of knik, verbaal of non-verbaal op Wertheim te reageren, was alleen bezig met het formuleren van een volgende vraag. Dat maakte Wertheim ook wat kriegel, kreeg ik het idee.

arnout, Sunday, 29 July 2012 21:58 (eight years ago) link

Dat klopt ja, Wertheim werd eigenlijk óf geïnterrumpeerd, óf Leyers liet juist een beetje geforceerde stiltes vallen. Dat heeft zomergasten naar mijn mening iets te vaak, stiltes en kalmte die het gesprek soms helemaal niet ten goede komen. Alsof, als je de tijd hebt, je die ook heel nadrukkelijk moet gebruiken. Er zit altijd een bepaald gedragen tempo in het gesprek, wat niet zo natuurlijk overkomt. Leyers draagt hier ook aan bij. Ik vind zeker niet dat hij het slecht doet, maar denk in zijn lichaamstaal wel een beetje ongemak te zien; hij spéélt soms interviewer.

JV (quam), Sunday, 29 July 2012 22:07 (eight years ago) link

Ik heb dus niet veel gemist? Ik hou sowieso niet van negativisten.

Dreeke, Sunday, 29 July 2012 22:14 (eight years ago) link

Leyers leek zich kritiek op de vorige te hebben aangetrokken, waardoor ie nu een beetje te veel wilde sturen (waardoor ze door elkaar heen gingen praten idd).

Maar verder leuke fragmenten en na een ongemakkelijk begin ging het wel iets beter lopen.

Pijnlijk vind ie echter wel fijn geloof ik, dus in die zin klopte het wel.

Martijn Busink, Sunday, 29 July 2012 22:27 (eight years ago) link

ik was het helemaal vergeten, het kleine stukje dat ik zag liet Micha een oude comedienne zien die het aan de stok kreeg met een toeschouwer, waarna ik het jammer vond dat Leyers niet vroeg of Micha vond dat zoiets nou mág; ik bedoel Schonberg liet op een gegeven moment verkondigen dat het publiek 'niet het recht heeft de voorstelling te verstoren'.
(Er is ten slotte niemand die je verplicht te komen, óf te blijven zitten)

Ludo, Monday, 30 July 2012 06:54 (eight years ago) link

in diezelfde 10 minuten waagde Leyers zich zelf ook aan een grapje en pakte Wertheim hem terug door ijzig te zwijgen.

Ludo, Monday, 30 July 2012 06:56 (eight years ago) link

Als de artiest het te bont maakt kun je als publiek natuurlijk best protesteren, revoluties 'mogen' nooit. En of dat dan terecht is moet je dan achteraf bezien. Sluit wel aan bij die discussie over die avant garde kunst.

Ik vind aan de andere kant dat 'het publiek' zich wel een beetje mag informeren én een beetje een open geest mag betrachten. Vaak genoeg op SJU jazz festival mensen na twee nummers zien verlaten, mopperend dat 'dit toch geen jazz is', terwijl ik dacht: nou, wel en bovendien is het hartstikke mooi, dus boeie wat voor genre 't is.

Ik hoorde dat Bruce/Reid/Blackman/Medeski op NSJ ook binnen 10 minuten leeg was, komen die mensen kijken vanwege Love Rears Its Ugly Head ofzo?

Martijn Busink, Monday, 30 July 2012 07:20 (eight years ago) link

Cria Cuervos! geweldige film :)

Ludo, Sunday, 5 August 2012 19:24 (eight years ago) link

weegt wel op tegen een hoop monarchie-gebazel (met smaak verteld verder)

iemand moet een mobiele airco aanrukken denk ik :)

Ludo, Sunday, 5 August 2012 19:28 (eight years ago) link

(snap ik overigens uberhaupt nooit zo goed, dat ze die studio's niet beter koelen, ik bedoel met alle lampen is het altijd al bloedheet, en met onweer in de lucht)

Ludo, Sunday, 5 August 2012 19:29 (eight years ago) link

Ik vond het wel een interessante gast, zelfs die monarchie die me normaliter niet zo interesseert. Jammer dat het zo loopt. :(

Martijn Busink, Sunday, 5 August 2012 20:06 (eight years ago) link

Ze is een aangename verteller, inderdaad jammer, migraine is een bitch...

arnout, Sunday, 5 August 2012 20:09 (eight years ago) link

ja :( 3 minuten na mijn opmerkingen vond ik er toch wel paniekerig worden met de waaier, dus toen ben ik maar gezapt (dat kan ik niet aanzien hoor, te verdrietig)

in de VPRO gids had ze het erover dat ze tot haar 30e ofzo heel angststoornis-achtig verlegen was, en tóen al had ik zoiets van oh oh, de kluizenaarswetenschapper 3 uur op tv etc. anyway.

Wel goede pr (nieuws is nieuws, teletekst 101 gehaald) voor haar komende boek is het géén ramp, moet ze maar denken.

Ludo, Monday, 6 August 2012 06:55 (eight years ago) link

Ze had helemaal geen moeite met praten, iets wat dat artikel wel een beetje deed vermoeden.

Martijn Busink, Monday, 6 August 2012 07:04 (eight years ago) link

de uil is een trendvogel, heb ik net geleerd...

en dacht aan

https://www.youtube.com/watch?v=UxVec_zCC80

Ludo, Sunday, 12 August 2012 18:50 (eight years ago) link

"Hier wordt met speelgoed gespeeld", zegt ze op een veelbetekende wijze, terwijl het animatiefimpje inderdaad niets anders is zoals het zegt. Waarom het dan op zo'n nadrukkelijke wijze zeggen? En hiermee een grote diepzinnigheid suggereren? En tegelijkertijd doen dat het niets anders is met speelgoed spelen. Ik word het altijd heel kriegelig van.
Dit is voor mij de essentie van veel hedendaagse kunst, (ook in relatie met haar eerder gekozen kunstenaar Rauchenberg) het zegt niet pretentieus te zijn, het wil niet pretentieus zijn, maar het wordt wel heel nadrukkelijk gebracht niet pretentieus te zijn waardoor het niets anders als toch wel heel pretentieus is.

arnout, Sunday, 12 August 2012 21:03 (eight years ago) link

Nog een keer en dan zonder tikfouten:

Hier wordt met speelgoed gespeeld", zegt ze op een veelbetekende wijze, terwijl het animatiefimpje inderdaad niets anders is zoals het zegt. Waarom het dan op zo'n nadrukkelijke wijze zeggen? En hiermee een grote diepzinnigheid suggereren? En tegelijkertijd doen dat het niets anders is als met speelgoed spelen. Ik word hier altijd heel kriegelig van.
Dit is voor mij de essentie van veel hedendaagse kunst, (ook in relatie met haar eerder gekozen kunstenaar Rauchenberg) het zegt niet pretentieus te zijn, het wil niet pretentieus zijn, maar het wordt wel heel nadrukkelijk gebracht niet pretentieus te zijn waardoor het niets anders als toch wel heel pretentieus is.

arnout, Sunday, 12 August 2012 21:04 (eight years ago) link

Vaag typje. Als er nu een goed verhaal bij zat dan kan je tenminste nog een geinige tv-uitzending ervan maken, maar veel vaag en onafgemaakt spul. Veel ballen blijven liggen, kon de presentator ook niet altijd wat aan doen. Hoe spreekt zij die volle zalen met bobo's toe, vraag je je dan af.

En die toekomstvoorspelling geloof ik ook al niks van. :)

Martijn Busink, Sunday, 12 August 2012 22:16 (eight years ago) link

Ah een toekomstvoorspelling, daar ben ik dol op. Wat was die ongeveer? [verder vernam ik op den Twittert veel geklaag]

OMC, Sunday, 12 August 2012 22:21 (eight years ago) link

Dat individualisme over is, dat we door samenwerking (zal ze wel 'crowdsourcing' bedoelen, o.a.) minder aan bezit zullen gaan hechten, net na een illustrerende clip die in overleg met de erven van Cash nog steeds alleen van rechtenvrij beeld gebruik mocht maken.

Dat onze vingers vroegen om bezigheden omdat we ze niet meer gebruiken dus gaan we weer meer handwerken.

Martijn Busink, Sunday, 12 August 2012 22:23 (eight years ago) link

ik vond het al snel vervelend worden, het deed me denken aan als je kunstenaars over hun eígen kunst laat praten. Dat wordt altijd een hopeloos soort gezwam (zelfrechtvaardigend, ingewikkeldoenerij) terwijl kunstenaars juist heel goed (enthousiasmerend dan wel kritisch) over ándermans kunst kunnen oordelen.
Ik geloof best in het voorspellend vermogen van deze dame op mode en design gebied, maar zodra het over laten we zeggen 'grotere' zaken ging leek ze meer op een orakel. Je stopt er zelf wat in, en je krijgt je eigen woorden in een andere volgorde cryptisch terug. Je krijgt te horen wat je wilt horen.

Ludo, Monday, 13 August 2012 06:55 (eight years ago) link

oh ik bedoedlde vervelend als 'saai'. Niet zozeer ergerlijk ofzo.

maar goed ik kan ook niks met Abrahamovic (de primitivistische folklore performance art kunstenares) die bijvoorbeeld in zeg zelf symbolen krasten, en meer van dat soort 'vrouwen leven dichter bij de natuur en voelen die ook beter aan' momenten.

Ludo, Monday, 13 August 2012 06:56 (eight years ago) link

Bij Abramović dacht ik juist dat mevrouw Edelkoort zich wat op de mouw liet spelden. Je hebt een hoop rare, zelfs bizarre, gebruiken in de wereld maar met dat verhaal over die vis dacht ik dat Abramović die 'gullible westerners' op zoek naar 'echt' en 'authentiek' iets moois wijs maakt.

Martijn Busink, Monday, 13 August 2012 07:12 (eight years ago) link

En ja, de mode van volgend jaar voorzien is te doen (omdat je idd de tekenen hiervoor al ruimschoots ziet aankomen, bij muziek denk iig vaak genoeg van 'he, dat was kortgeleden nog underground').

Martijn Busink, Monday, 13 August 2012 07:13 (eight years ago) link

Abramović is hit en miss (Rhythm 0 is geweldig). Opvallend populair op Tumblr trouwens (ik vermoed een soort cultheldin van de beter opgeleide arty vrouw)

Dat individualisme over is

http://imgace.com/wp-content/uploads/2012/07/Borg-Collective-Trekkies.jpg

het deed me denken aan als je kunstenaars over hun eígen kunst laat praten

Ja, daar zit wat in. Altijd miepen over de criticus (maar de echt goede zijn daar toch beter in). Dat is denk ik ook gewoon de achilleshiel van het programma.

OMC, Monday, 13 August 2012 08:18 (eight years ago) link

Abramović zit ook in die nieuwe Antony clip toch?

Leuk dat het nieuws van Carice! In Een Amerikaanse Clip! Met Willem Dafoe! ook even grondig gebracht werd zonder spoiler alert.

Martijn Busink, Monday, 13 August 2012 08:27 (eight years ago) link

Glengarry Glen Ross!

Ludo, Sunday, 19 August 2012 19:19 (eight years ago) link

He Ludo, dadelijk op Canvas om 22:55 uur (reken dan maar op 23.10 uur want de Belg is nooit op tijd :)) een van jouw favoriete films van 2007: Sztuczki
http://www.cinema.nl/films/3430260/tricks

arnout, Sunday, 19 August 2012 20:37 (eight years ago) link

De keuzefilm … tja, geanimeerde gast maar voor cultuur moet je dus weer niet bij de zakenwereld zijn …

Oh god, muziek …

Martijn Busink, Sunday, 19 August 2012 21:02 (eight years ago) link

ah Sztuczki, ik droom nog altijd een beetje van die 'zus' uit die film

en tja het Zomergastenzakenmannetje van gisteren was sympathiek, maar ook vrij 'tegeltjes-leeg'. Heeft Leyers al iets toegevoegd aan een uitzending, hij beaamd gewoon alles volgens mij. Hij was duidelijk het best met medemuzikant Vrienten

Ludo, Monday, 20 August 2012 11:10 (eight years ago) link

Glengarry Glen Ross!

Toch niet weer "die speech" hè? [las laatst dat Baldwin regelmatig die speech moet aanhoren van fans en dan denkt "het was een kritiek, eikel."]

OMC, Monday, 20 August 2012 12:05 (eight years ago) link

dat dan weer wel ja. Moet toch wel het ultieme Quote-momentje zijn voor Jort Kelder-kerels (COFFEE's FOR CLOSERS ONLY)

zitten veel mooiere en tragischere momenten in de film, natuurlijk.

Ludo, Monday, 20 August 2012 13:10 (eight years ago) link

eleven months pass...

De kop is er af en Teeuwen was grappig met leuke fragmenten m.u.v. het blokje Hitchens/die-andere-zeikerd, maar dat kan aan mij liggen. :)

Grappig hoe je in zo'n lang programma nog niet eens lekker kan doorzagen al probeerde Wilfried het wel. Die het er goed vanaf gebracht en dat ligt niet alleen aan de gast.

Martijn Busink, Monday, 29 July 2013 08:12 (seven years ago) link

zag lang niet alles... en inderdaad net het verkeerde stuk met het islam bashen. mag best van mij, maar het is zinloos, religie is als een muggenbult, niet krabben, gewoon negeren.

had het gevoel dat Hans Teeuwen jaren en jaren eerder gast had moeten zijn.

Ludo, Monday, 29 July 2013 08:29 (seven years ago) link

Ondanks een reeks zomergasten zg13 twittertfilters kreeg ik toch weer allerlei klachten door. :) Sommige dingen veranderen nooit. Ik trek die over het paard getilde Kakkerlak niet dus ik sla weer een jaartje over.

OMC, Monday, 29 July 2013 09:21 (seven years ago) link

Klachten, wat nou weer? :)

Zelf heb ik geen probleem met de "Kakkerlak" al zie ik die over-het-paard-getildheid wel een beetje.

Maar hij heeft tenminste wel interviewervaring, maar nu weer wat intellectuele bagage om Hitchens en die boze Youtuber (en dus Teeuwen die de twee voor hem liet spreken) te counteren.

Dat snookerfragment was kickegaaf, niet verwacht.

Martijn Busink, Monday, 29 July 2013 09:47 (seven years ago) link

Klachten, wat nou weer?

Heb me er verder niet in verdiept, er zijn altijd klachten. Dat is inmiddels folklore :)

OMC, Monday, 29 July 2013 10:00 (seven years ago) link

True. Sleets, net als de formule. Wintergasten was veel beter (die serie met Raoul Heertje, ook geen interviewer maar wel geïnteresseerd en met interessante gedachtengangen) maar ja, dat heeft de bezuinigingen niet overleeft.

Martijn Busink, Monday, 29 July 2013 11:07 (seven years ago) link

Ik vond Wilfried hier helemaal niet goed uit de verf komen, zelfs op het onbenullige af (doorgaan over Van Veen terwijl Teeuwen al aangaf dat hij er inhoudelijk niets mee wilde; dat gesprek leidde dan ook tot niets)...maar heb wel een prima avond gehad.
Die "zeikerds" vond ik niets mis mee.

maar het is zinloos, religie is als een muggenbult, niet krabben, gewoon negeren

met zo'n instelling kan je alles wel van je af laten glijden, wat misschien goed is als het je principes niet raakt (zei hij terwijl hij een kruisje drukt in een muggenbult)

Jan Willem Broek, Monday, 29 July 2013 11:26 (seven years ago) link

Re: Zeikerds
Hitchens is niet helemaal full-of-shit, maar hij draafde (bij leven uiteraard) nogal door, hij en de zijnen tonen aan dat niets menselijks hen vreemd is, net als hun tegenstanders.

Die andere vent heb ik veel meer op aan te merken, emotioneel of niet het is een nogal simplistische voorstelling van zaken, alle problemen in het midden-oosten worden weer eens op een vermeend religieuze hoop gegooid van de positie van vrouwen tot de Armeense genocide en bovendien hanteert ie dubbele standaarden als ik heb geen empathie voor hullie terwijl ie hullie gebrek aan empathie verwijt. Protesteren tegen iets is ook vrijheid van meningsuiting. Rellen is weer een andere dynamiek en er zijn legio vragen te stellen als hoe representatief zijn die relschoppers en er speelde toen nog iets meer in Tunesië met een diplomaat, maar ik ben ff kwijt hoet dat ook alweer zat. Die film was al jaren oud en ineens werd het een probleem? Er staan zoveel kwetsende filmpjes op Youtube waar nooit over gereld wordt.

Maar goed, daar gaat het niet om, stevige polemieken kunnen (moeten?) grond zijn voor een interessante discussie, maar die weer eens bleef liggen omdat De Jong er niet genoeg vanaf weet/mee kan.

Martijn Busink, Monday, 29 July 2013 12:21 (seven years ago) link

Teeuwen zelf zat ook weer te klagen over de vermeende lange tenen van moslims, en waarom zou je empathie hebben voor mensen die je niet kent? Maar later bij dat Ramses Shaffy pleitte hij dan ineens toch voor goed fatsoen. "Moet wel kunnen maar misschien etc. etc." …

Van die dingen. :)

Martijn Busink, Monday, 29 July 2013 12:24 (seven years ago) link

Ik vond het totaal niet werken. Ook een vreemde keuze om Teeuwen direct als eerste gast te plannen, tenminste als je er vanuit gaat dat De Jong misschien wel een 'makkelijker' gast had kunnen gebruiken om wat in zijn rol te komen.
Teeuwen wilde niet over zichzelf praten, De Jong staakte al snel zijn pogingen hem dat toch te laten doen. Verder was het hak-op-de-takkerig. De Jong wist zich soms echt geen raad. Het islam-deel was eigenlijk het enige deel waar De Jong er echt een substantiële discussie van had kunnen maken, maar hij kon of wilde het niet.

Het format is allerminst sleets, vind ik. Het blijkt alleen zeer moeilijk om mensen te vinden die het goed kunnen invullen.

Le Bateau Ivre, Monday, 29 July 2013 12:28 (seven years ago) link

(bij leven uiteraard)

lololol :)

met zo'n instelling kan je alles wel van je af laten glijden, wat misschien goed is als het je principes niet raakt (zei hij terwijl hij een kruisje drukt in een muggenbult)

just sitting in a garden with Epicurus spinning my favourite records mán :)

Ludo, Monday, 29 July 2013 14:38 (seven years ago) link

nazi-syndroompje he, die Beatrice.

Ludo, Monday, 12 August 2013 09:02 (seven years ago) link

Heb een stuk meegeluisterd, was wel heel veel terrorisme en die Feyenoorder en ik worden nooit vrienden.

OMC, Monday, 12 August 2013 09:40 (seven years ago) link

PVVers say the darndest things …

Martijn Busink, Wednesday, 14 August 2013 19:52 (seven years ago) link

hahaha

Ludo, Thursday, 15 August 2013 06:56 (seven years ago) link

Sjeesj, zijn er weer mensen (tv-recensenten) ontriefd dat er geen persoonlijke shit is behandeld …

Als ik kritiek moet hebben is dat ze Ayn Rand te lichtvaardig beoordeelden, zowel de persoon als haar invloed op de Amerikaanse maatschappij.

En ik vond het typisch dat er compleet voorbij werd gegaan aan hoe de alt-right die rode en blauwe pillen van een nieuwe betekenis hebben voorzien.

Blaka Skapoe, Monday, 13 August 2018 18:36 (two years ago) link

Ja, ontzettend gezeik. Ik dacht gisteren even "oh jammer, familiegeleuter net nu het leuk werd." Maar het duurde gelukkig niet zo lang. Over ideeën praten daar wordt men al snel zenuwachtig van, het moet wel leuk blijven hè, met emoties. Ik was trouwens zeer gecharmeerd van dat nerveuze lachje van David Bohm.

OMC, Monday, 13 August 2018 18:50 (two years ago) link

Janine leek superchagrijning gister. Toch vreemd bij een 'makkelijke' gast als Waterdrinker, die toch een vermakelijk raconteur is. (Maar daardoor alles ook al duizend keer heeft verteld).
Ik snap dan weer niet dat hij met de Telegraaf geassocieerd wil worden. Buiten dat het een NSB-krant is, is het door design/opmaak ook gewoon letter-lijk een onleesbare krant. Dus je schrijft je stukjes toch al voor niks, en dan verzint de redactie er ook nog bloederige koppen bij. Het zal wel goed betalen... (De vraag of ie in die oligarchen-periode nou zelf rijk was geworden ging hij gewiekst uit de weg, toen keek Janine terecht bedenkelijk en chagrijnig).

Ludo, Monday, 20 August 2018 06:35 (two years ago) link

Heh, als ik een Telegraaf onder ogen krijg denk ik al gauw "laat mar" ja..

Waterdrinker vond ik tamelijk saai, wat ik toch wel een prestatie vind als je over Rusland kan praten. De Russische schoonouders van iemand op m'n fb-tijdlijn hadden niet het idee dat ie een isider was en zijn op tijd naar bed gegaan.

Blaka Skapoe, Monday, 20 August 2018 07:18 (two years ago) link

https://media.giphy.com/media/2JUwr3tnfiQJa/giphy.gif

Blaka Skapoe, Thursday, 30 August 2018 17:57 (two years ago) link

ik weet al niet meer wie er vorige week te gast was.

Ludo, Friday, 31 August 2018 06:32 (two years ago) link

Die Perel kende ik verder niet maar was wel interessant (en charmant).

Blaka Skapoe, Tuesday, 4 September 2018 12:23 (two years ago) link

dito. Terwijl ze toch bestseller-auteur scheen te wezen, zal wel altijd in de Linda staan dan.
was ook weer meer een filosofische aflevering dan een persoonlijke ontboezemingen-ego-emotie-etc. Was al heel blij dat de holocaust de eerste twee uur niet of nauwelijks langskwam.

ook aangenaam, en misschien typisch voor een relatietherapeut, ze was niet heel erg op de hand van MeToo. (een beweging die de 'agency' van vrouwen nogal eens wenst te ontkennen.)

Ludo, Wednesday, 5 September 2018 06:35 (two years ago) link

Volgens mij wordt die #metoo nogal eens (soms expres) slecht begrepen en wordt er veel ingehakt op stromannen, zoals "je mag niet eens meer flirten".

Volgens mij ging het aanvankelijk om mannen die hun macht over vrouwen misbruiken om sex te krijgen.

En toen werd het een vergaarbak voor alle ongewenste intimiteiten, of verkrachting, voor politieke karretjes gespannen, werd het schandpalen van beroemde mannen door meteen naar de krant te gaan ipv de politie (die natuurlijk ook niet altijd goed reageert op aangiftes) en die kranten die dan weer zonder te checken alles maar plaatsen op jacht naar clicks en ging Jelle Brandt Corstius meedoen.

Zelf houd ik de originele intentie erg in de gaten waardoor ik de beweging niet zomaar af kan serveren, anderen leggen dan weer de nadruk op wat het geworden is en ageren daartegen.

In een optimistische bui denk ik dat we als het stof is neergedaald wel weer een klein stukje zijn opgeschoten (al zal machtsmisbruik nooit ophouden maar misschien dat mensen toch meer voor zichzelf op zullen komen). :)

Heb wel eens het idee dat mensen zo verschillende interpretaties van hetzelfde hebben dat eigenlijk alles zo uit de klauw escaleert en irritant wordt.

Blaka Skapoe, Wednesday, 5 September 2018 07:40 (two years ago) link

ja, ik zie je punt (met name 3e 'alinea')

Perel ging nog niet helemaal mee in het hele gender-op-losse-schroeven-verhaal, maar misschien kan deze 21 eeuw er een worden waarin mannen wat - hm - meer de zachte kant in zichzelf aanspreken, en dus niet alfamannetje apenrots-stylo met vrouwen omgaan.

(daarbij is dan ook wel weer nodig dat vrouwen niet te snel meer voor die macho-poses vallen)

Ludo, Wednesday, 5 September 2018 10:44 (two years ago) link

Ik las dat alfamannetjesgedrag zich alleen in geïsoleerd gevangenschap voordoet. Sws ben ik niet zo op die naturalistische argumenten. Volgens mij is het meer een kwestie van maatschappelijk afspraken wat mannelijk en vrouwelijk is, daar zijn we nogal rigide in. Zelfs als je fysiek hermafrodiet geboren wordt moet het gelijk "gerepareerd" worden, een keuze gemaakt.

Die genderdiscussie sluit daar op aan: wij vinden blijkbaar bepaald gedrag bij bepaalde geslachten horen, vrij binair. Dat laat helemaal geen ruimte voor de biologische (zowel fysiek als geestelijk) variëteit. Dan worden mensen ongelukkig omdat ze niet voldoen aan die archetypes en moeten we meer vakjes maken. M.i. moeten we juist minder vakjes, die twee dus.

Ik vond Perels observatie over vreemdgaan mooi: dat alles in die ene relatie wordt gepropt nu.

Blaka Skapoe, Wednesday, 5 September 2018 11:31 (two years ago) link

En identiteit, "jezelf zijn", is natuurlijk echt iets uit de tijd dat ik opgroeide, dus ik ben wel heel erg voor ruimte voor iedereen (viel me laatst op toen ik dat Vice-artikel las over de 90s). Sindsdien moet je heel erg je identiteit flexen. Dus ik heb het niet over protesteren als identiteit wordt gebruikt om buiten te sluiten zoals ook gebeurt met mensen met een migratie-achtergrond, maar over "uniek zijn", je indivdualiteit vieren. Iets waar marketing enorm op inspeelt (lekker uniek ik in je en masse geproduceerde pattas).

Dat wordt ook vaak door elkaar gehaald trws, dat mensen denken dat bijvoorbeeld iemand als Sylvana Simons zich los of zelfs boven witte mensen wil plaatsen, terwijl het m.i. alleen over *gelijkwaardige* hoogte gaat.

Blaka Skapoe, Wednesday, 5 September 2018 11:40 (two years ago) link

No such thing as an alpha male.

Er zijn alleen maatschappijen ingericht in het voordeel van een bepaald type man.

Blaka Skapoe, Wednesday, 5 September 2018 11:51 (two years ago) link

hmm ja, vooral het stukje over identiteit is natuurlijk boeiend, mensen moeten/willen heel erg zichzelf zijn, maar mensen kijken ook heel erg naar anderen om zichzelf te zijn (ik zal geen groepsdieren zeggen, om niet in een naturalistisch argument te vervallen). Interessant snijvlak. Jezelf zijn 'ten opzichte/tegenover' van de Anderen, of jezelf zijn ' in samenhang' met de anderen.

in elk geval lijkt de hele gender-discussie vooral een eindeloze hoeveelheid nieuwe labeltjes te genereren, die vermoedelijk eerder minder dan meer houvast bieden.

(eens met alpha societies, de paternalistische samenleving, etc, hardnekkig levend.)

Ludo, Wednesday, 5 September 2018 16:01 (two years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.