Schatplichtig

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (40 of them)
Nog even over Autechre... Ik ben het wel eens met Bas dat Confield (een favoriet!) he-le-maal niks schatplichtig is aan Kraftwerk. Maar dat je er "geen andere bands (/artiesten/muziekstromingen) in terughoort", dat gaat ook te ver. Alsof Autechre z'n Confield helemaal met zijn tweetjes op een verre planeet heeft verzonnen.

Sec "oude bands" terughoren in recentere muziek... dat is niet zo boeiend. Recente muziek in een traditie plaatsen wel!
Volgens mij zijn we minstens twee belangrijke en voordehandliggende tradities vergeten te noemen waarin Confield past: 1. de Britse industrial vanaf het Industrial-label en nog dáárvoor Brian Eno en Throbbing Gristle; 2. de Britse "hang-up" met reggae (die koloniën toch) en dub in al haar overstuurdheid.

En dan is er nog de technologische pendant... Welke drummer kan die ingewikkelde ritmes van Confield bij mekaar meppen? Alleen een gekgemaakte drumcomputer toch? Ja toch, niet dan? (Nee, ook Mike Portnoy niet)

Mic B (Mic B), Saturday, 17 April 2004 02:23 (nineteen years ago) link

Volgens mij zijn we minstens twee belangrijke en voordehandliggende tradities vergeten te noemen waarin Confield past: 1. de Britse industrial vanaf het Industrial-label en nog dáárvoor Brian Eno en Throbbing Gristle; 2. de Britse "hang-up" met reggae (die koloniën toch) en dub in al haar overstuurdheid.
je vergeet daarin de pre-kraftwerk (als in electro) krautrock. de ambient die in de dusseldorf van eind jaren zestig werd gemaakt zeg maar. daarbij klonk de rock-variant daarvan ontzettend dub en daar zat vanuit het land (duitsland) geen enkele link met koloniën in.

theo ploeg (theo), Saturday, 17 April 2004 08:37 (nineteen years ago) link

2. de Britse "hang-up" met reggae (die koloniën toch) en dub in al haar overstuurdheid.

Wow, dat had ik er nou nooit in gehoord maar op het moment dat ik het lees denk ik meteen "natuurlijk!"

ps. ik had wel al heel slim het commentaar van Bas zien aan komen. Maar je kan wel met Stockhausen etc aan komen zetten maar mijn idee is dat Ae dat in het begin geen ene reet interesseerde, die gasten kwamen naar eigen zeggen uit de electro/breakdance -> rave hoek. En pas later kwam ongetwijfeld de experimentele "klassieke" electronica naast al die nieuwe software eneh Derrida. :)

ps2. rockvariant dub? Neem aan via Hendrix '1983...(A Merman I Should Turn To Be).

Omar (Omar), Saturday, 17 April 2004 09:47 (nineteen years ago) link

Welke drummer kan die ingewikkelde ritmes van Confield bij mekaar meppen? Alleen een gekgemaakte drumcomputer toch? Ja toch, niet dan? (Nee, ook Mike Portnoy niet)

Mij zou het niet verbazen als er wel degelijk mensen zouden zijn die het na zouden kunnen spelen. Het Ensemble Modern speelde ook Zappa's Girl In A Magnesium Dress en er was geloof ik ook een gitarist die een 'onspeelbaar' geacht stuk van Reich heeft gespeeld. En zo zijn er nog wel een paar voorbeelden.

Het is meer of een drummer op die ideeën komt. Programmeren levert gewoon een ander resultaat op dan spelen.

Portnoy.. ugh!

Martijn Busink, Saturday, 17 April 2004 10:09 (nineteen years ago) link

Sterker nog: die eerste track van Confield is volgens mij nog makkelijker te spelen dan te programmeren. Aannemende dat ze het geprogrammeerd hebben, misschien is het wel ver- of gebouwd in een wave-editor.

Martijn Busink, Saturday, 17 April 2004 10:14 (nineteen years ago) link

Maar je kan wel met Stockhausen etc aan komen zetten maar mijn idee is dat Ae dat in het begin geen ene reet interesseerde, die gasten kwamen naar eigen zeggen uit de electro/breakdance -> rave hoek. En pas later kwam ongetwijfeld de experimentele "klassieke" electronica naast al die nieuwe software eneh Derrida. :)
ben ik niet met je eens Omar, iets niet kennen en je er niet bewust van zijn betekent niet dat het niet van invloed is (geweest).
en ja die Hendrix he? maar hij was natuurlijk niet de enige. hoelang woonde hij eigenlijk in Duitsland? hij heeft er nooit echt gewoond toch?

theo ploeg (theo), Saturday, 17 April 2004 10:46 (nineteen years ago) link

Welke drummer kan die ingewikkelde ritmes van Confield bij mekaar meppen? Alleen een gekgemaakte drumcomputer toch? Ja toch, niet dan? (Nee, ook Mike Portnoy niet)
speaking of...
gisteravond Jaki Liebezeit (oa can) zien en horen drummen. fenomenaal daar waren alle aanwezigen die ik er sprak het over eens. en dan is ie al 65.

theo ploeg (theo), Saturday, 17 April 2004 10:51 (nineteen years ago) link

iets niet kennen en je er niet bewust van zijn betekent niet dat het niet van invloed is (geweest).

Mischien Theo, misschien. Maar ja dan is er ook verder geen discussie, want dan staat alles toch wel vast.

Hendrix in Duitsland? Heel kort volgens mij. Maar ja die platen van hem zorgden wel voor de rest. ;)

Omar (Omar), Saturday, 17 April 2004 11:09 (nineteen years ago) link

gisteren was overigens een interessante avond. Nu Dub Players met Liebezeit op drums, Suchy op gitaar en Burnt Friedman op elektronica speelden briljante, gedreven 'krautrock'. Liebezeit drumt je bijkans volledig in trance.

Rother en Moebius wisten op momenten ook tot mooi resultaat te komen en wisten met name in de laatste drie nummers te boeien met verknipte elektro én aan Neu! verwante nummers.

Roedelius liet horen waar al die hedendaagse indielectro de mosterd haalt. helaas heeft hij geen gevoel voor opbouw. zijn set bestond uit een lukraak bijelkaar gezocht aantal composities die niet echt bij elkaar aansloten. daardoor klonk het resultaat behoorlijk uit balans terwijl er degelijk mooie stukjes in te horen waren.

theo ploeg (theo), Saturday, 17 April 2004 11:23 (nineteen years ago) link

Ah, leuk dat je er op terugkomt. Ik heb uiteindelijk toch maar de gezelligheid laten prevaleren en ben vrijdag naar Motel Mozaique geweest. En zaterdag naar Blue Highways (twèèèng...) en retro afdansen op de doomy eighties bij (jeugdsentiment) vh. kraakhol ACU. Net thuis...

MM eerste dag viel me tegen... bij de meeste bands weggelopen... Lambchop (het Amerikaanse debiele stiefbroertje van Belle&Sebastian met een zanger met onuitstaanbare Tindersticks-stem, Jezus wat saai), Under Byen (wel goede Portisheadklonen, maar alle nummers lijken op elkaar) en de megafucking Shins (wat een overschatte band!).
Wel goed: Grand National (ongecompliceerd Brits stamprocken in de trant van Stone Roses en Duran Duran zonder beeld), Automato (Rapture maal twee en ook twee keer zo lekker) en natuurlijk Explosions in the Sky (fijn wausen met de andere nerds).

Blue Highways was zoals elk jaar behoorlijk afzien voor rockers. Zelfs op de mooiste openbare plees van Nederland kon je niet ontsnappen aan dat in Jack D. gedrenkte redneckgewauwel en de door merg en been en B2-blokken gaande gitaren die twèng, wioewie en pling doen. Prachtig: Caitlin Cary (van Whiskeytown); loepzuiver en hele mooie liedjes. Geinig: Victoria Williams (heeft Janis Joplin een dochter?) met Mark Olsen (Jayhawks) als side-kick. Leukste man: Fred "de fries" Eaglesmith.

Mic B (Mic B), Sunday, 18 April 2004 09:05 (nineteen years ago) link

Lambchop (het Amerikaanse debiele stiefbroertje van Belle&Sebastian met een zanger met onuitstaanbare Tindersticks-stem, Jezus wat saai)

Ik viel ook bijna in slaap. Eigenlijk was alleen de uitvoering van het klassieke strijkkwartet in het begin leuk. Heeft iemand de componist verstaan?

Martijn ter Haar (wmterhaar), Sunday, 18 April 2004 13:56 (nineteen years ago) link

Penderecki verstond ik en dat hij Krzysztof heet en dat de compositie nr. 2 heet is er bij gegoogeld.
Over saai gesproken... het allerergste is nog niet eens genoemd: Zero7. Wat een fantasieloos, ballenloos gedreutel. Als er nog iemand linksachter in de zaal ligt te knorren dan is het Der Arnold. Die vreesde vantevoren al dat hij de ogen niet open ging houden.

Mic B (Mic B), Sunday, 18 April 2004 18:25 (nineteen years ago) link

@Theo: Ik heb nu twee dagen bedenktijd genomen, maar ben er nog steeds niet achter welke band(s) je nu met die rockvariant van de pre-Kraftwerk Krautrock die ontzettend dub klinkt bedoelt. Bij Neu! was het speciale toch juist de up-tempo vierkwartsmaat? En dub is bij mijn weten een ferme tik op de derde tel en heel veel echo.

@Martijn: Het is meer of een drummer op die ideeën komt. Ja, dat had ik moeten zeggen.

@Omar: Bedankt voor de cryptische tracklink :)

Mic B (Mic B), Monday, 19 April 2004 20:44 (nineteen years ago) link

Reggae is die tik op de 3de, dub is wat mij betreft niet gebonden daaraan. Het zijn meer de studio-technieken (de echo, de phaser en meer van die grappen), en die technieken heb ik op veel 'basismateriaal' toegepast horen worden en alle 'lijdend voorwerpen' werd hiermee een dub-karakter gegeven.

Martijn Busink, Monday, 19 April 2004 21:26 (nineteen years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.