De UvA over muzieksmaak

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (59 of them)
Ja, was dat niet 'De Betonmolen'?

Hiram (hiram), Thursday, 10 November 2005 16:25 (eighteen years ago) link

Yesss!

naranjito (Koens), Thursday, 10 November 2005 16:47 (eighteen years ago) link

Is er ergens een volledig verslag van 'de resultaten' online? Ik kan me herinneren dat ik in een interview met Ter Bogt ook iets over een categorie 'singer/songwriter:elite' heb gelezen, maar die mis ik hier. En ook iets over dansende jongens en rockende meiden.

Hiram (hiram), Thursday, 10 November 2005 20:08 (eighteen years ago) link

De scheiding populair-elite lijkt me inmiddels ook veel complexer geworden. Zo zou binnen de popmuziek 'indie' - excusez le mot - zeker als elitair kunnen worden aangeduid, elitair in de zin van niet-populair onder een brede groep mensen. Mooi voorbeeld is de waterscheiding op StuBru. Daarop zul je bijvoorbeeld Pinback, Sufjan Stevens of Efterklang - ik noem maar een paar favorieten - buiten Duyster niet horen (hooguit op Radar). Tterwijl van de muziek uit de 'reguliere programmering' alleen dingen als PJ Harvey of Mercury Rev nog wel eens de playlist van Duyster halen. (En die zemelende nieuwe plaat was dat voor MercRev ook al weer een tijdje geleden.)
Bovendien zetten de meesten indie-liefhebbers die ik ken ook wel eens een stukje Coltrane of Beethoven op. Elitaire omnivoren.

niels_n (niels n), Thursday, 10 November 2005 21:31 (eighteen years ago) link

De Betonmolen.. dat waren toch twee pagina's in de Hitkrant? De tijd van Raven, Krokus, Y&T en Maiden.

@MArtijn

Als je alle platen uit die tijd weer uit de kast trekt blijkt ruim de helft over de houdbaarheidsdatum. Een handvol is nog steeds het luisteren waard. Ook de eerste vier/vijf van Iron Maiden. Mooie muziek is van alle tijden en ik trek zo m'n Thin Lizzy shirt maar weer eens aan.

ronnie b (ronnie b), Friday, 11 November 2005 08:28 (eighteen years ago) link

Nota bene Saxon blijft verrassend goed overeind, erg goeie liedjes vooral en dat betaalt zich nu uit, want schrikbarend heftig, zwaar of snel klinkt het hoe dan ook niet meer. Kom, zet The Eagle Has Landed nog 'ns op: "Princess Of The Night", "Heavy Metal Thunder", "Motorcycle Man" \m/

Hiram (hiram), Friday, 11 November 2005 09:07 (eighteen years ago) link

Trek die stem niet. Mijn voor € 5,- aangeschafte exemplaar van Y&T's Eartshaker vindt daarentegen nog regelmatig zijn weg naar mijn pick-up.

Martijn ter Haar (wmterhaar), Friday, 11 November 2005 09:15 (eighteen years ago) link

Eerst zeiken over de term heavy metal en er vervolgens uitgebreid over gaan ouwehoeren... mea culpa.

Hiram (hiram), Friday, 11 November 2005 09:21 (eighteen years ago) link

Saxon trek ik ook niet meer. Te iel, te .....

Accept en Dio ga ik snel weer eens draaien.... Holy Diver \m/ rules!

Rock-on Dudes!

ronnie b (ronnie b), Friday, 11 November 2005 09:33 (eighteen years ago) link

Ik lees nu in de Metro dat het onderzoek zich richt op jongeren van 13 tot 29, da's wat anders dan de scholieren die ik in m'n hoofd had. En om de gothicdiscussie maar even hierheen te trekken, de toename van vrouwen in de rock-categorie wordt vooral toegeschreven aan de populariteit van gothic. Oftewel zelfs wetenschappers beschouwen gothic metal als de echte echte gothic.

Hiram (hiram), Friday, 11 November 2005 09:35 (eighteen years ago) link

Ieder rechtgeaarde echte echte rockist weet dat als vrouwen (en kinderen) het leuke muziek vinden het niks kan zijn. Echte echte muziek is voor echte echte mannen.

Martijn ter Haar (wmterhaar), Friday, 11 November 2005 09:45 (eighteen years ago) link

Ik lees nu in de Metro dat het onderzoek zich richt op jongeren van 13 tot 29

Ook best ruim, wel.

Anniejugend (jeroen), Friday, 11 November 2005 10:07 (eighteen years ago) link

Ik kan me herinneren dat dezelfde 5 categorieen ook werden gebruikt tijdens de IQtest, die vorig jaar op BNN was. Daaruit bleek dat de elite-muziekliefhebbers het hoogste en de rockers het laagste IQ hadden.

Robin Eppink (Adje), Friday, 11 November 2005 10:57 (eighteen years ago) link

Ze doen maar, met hun hoge IQ. Rockers hebben meer lol ;-)

Anniejugend (jeroen), Friday, 11 November 2005 11:22 (eighteen years ago) link

Volgens Ter Bogt (in de Metro) spelen sociale afkomst en opleidingsniveau slechts een kleine rol in het bepalen van muziekvoorkeur.

Hiram (hiram), Friday, 11 November 2005 11:33 (eighteen years ago) link

Maar sekse daarentegen...

monique (monique), Friday, 11 November 2005 11:55 (eighteen years ago) link

Ook dat onderscheid vervaagt dus steeds meer blijkbaar (meiden met luchtgitaar, jongens op de dansvloer).

Hiram (hiram), Friday, 11 November 2005 12:11 (eighteen years ago) link

Als sexe, sociale afkomst en opleidingsniveau geen rol spelen, welke sociologische stoplap is dan de verklarende factor?

Muzieksmaak van vader?

monique (monique), Friday, 11 November 2005 12:14 (eighteen years ago) link

dacht het niet, met zijn james last op klompen. hoewel ik zijn voorliefde voor sommige werken van beethoven dan wel weer deel.

bas (bas), Friday, 11 November 2005 12:17 (eighteen years ago) link

sexe, sociale afkomst en opleidingsniveau geen rol

Een kleine rol, zegt'ie volgens mij (ik citeer uit m'n hoofd uit de Metro; waar blijft dat volledige rapport/verslag?).

Hiram (hiram), Friday, 11 November 2005 12:45 (eighteen years ago) link

Ja, waar is Theo als je hem nodig hebt. Vooralsnog heb ik alleen Tom Ter Bogt's inaugurale rede gevonden, waarin hij het weer over heavy Metal heeft.

monique (monique), Friday, 11 November 2005 12:51 (eighteen years ago) link

MTV, Qrius en UvA presenteren muziekonderzoek
9 november 2005
Bron: Popinstituut

Uit onderzoek van MTV Networks, Qrius en Uva is gebleken dat de muzieksmaak van jongeren verrassend stabiel is. Het onderzoek dat is gepresenteerd door prof. dr. Tom ter Bogt geeft verder aan dat het koopgedrag van muziek van driekwart van de ondervraagde jongeren wordt beïnvloed door videoclips die worden uitgezonden op TMF.

In een onderzoeksproject werd een groep van ongeveer 800 jongeren in de leeftijd 13-29 jaar gedurende een periode van tweeëneenhalf jaar tijd, vijf keer ondervraagd over hun muzieksmaak, ook in relatie tot hun stemming en gebruik van muziek. Na de eerste drie metingen konden de onderzoekers concluderen dat jongeren vier grote hoofdstromen onderscheiden in de popmuziek naast een stijl rondom de klassieke muziek, namelijk pop (top 40, boybands, ballads), rock (rock, heavy metal, gothic, punk, alternative), urban (hip-hop, R&B, reggae) en dance (dance, trance, techno, eurohouse, hardhouse). Het blijkt dat pop en urban populairder zijn onder meisjes en vrouwen terwijl in de dansmuziek een duidelijke omslag is te zien. In tegenstelling tot 20 jaar geleden is dance nu populairder onder jongens en jonge mannen. De voorkeur voor rock is daarentegen veel minder mannelijk geworden. Zelfs de hardere genres in de rock zijn nu even populair bij meisjes als jongens en met name de populariteit van gothic heeft ervoor gezorgd dat de rock vervrouwelijkt is.

In de loop van de adolescentie vindt er een verwijdering plaats tussen de stijlen rock en pop en tussen rock en urban. Een voorliefde voor pop of urban versmelt daarentegen. Daarnaast blijkt dat muzieksmaak een rotsvast gegeven is dat in de loop van anderhalf jaar (3 metingen) nauwelijks aan verandering onderhevig is.

monique (monique), Friday, 11 November 2005 13:01 (eighteen years ago) link

Muzieksmaak van vader?

Dire Straits, Zweedse semi-folk en Piet Brakman? Nee brrr

Anniejugend (jeroen), Friday, 11 November 2005 18:45 (eighteen years ago) link

onderzoek van MTV Networks, Qrius en Uva

Eh, ik zie nu ineens dat de onderzoeksdirecteur van Qrius de rechtsback van mijn voetbalteam is... Kzal hem morgen tussen twee doodgeslagen kantinebiertjes door 'ns vragen of 'ie mij de director's cut van het onderzoek kan doen toekomen :)

Hiram (hiram), Friday, 11 November 2005 19:47 (eighteen years ago) link


In het artikel van de Metro stond geloof ik dat de smaak van de moeder meer invloed heeft op het kind dan die van de vader.

Ik, als mijzelf-veel-te-serieus-nemende indie liefhebber, vind de categorieën erg kortzichtig. Waar is de freakfolk, hè?!

Jon V (Jon V), Friday, 11 November 2005 20:22 (eighteen years ago) link

Zelf herken ik het wel. Housemuziek is altijd mn ding geweest en ondaks mn muzikale ontdekkingstocht door de jaren heen is het altijd mn favoriet gebleven. Het heeft in mn basisschooljaren een soort onderbewuste definitie van wat lekker klinkt gekregen en daar mee ik nu nog steeds bepaalde muziek op. Ook al komt het uit totaal andere genres.

Rogier Verkroost.. (RogerV.), Sunday, 13 November 2005 12:31 (eighteen years ago) link

In het artikel van de Metro stond geloof ik dat de smaak van de moeder meer invloed heeft op het kind dan die van de vader.

Geweldig. :-)

En natuurlijk geldt voor de meeste mensen dat hun muzieksmaak na hun tienerjaren nauwelijks nog verandert. Zeker met dit soort ruwe en ruime categorieen zijn (subtiele) veranderingen niet goed meetbaar. Mijn muzieksmaak valt sinds mijn tienerjaren in de categorie rock, maar wat ik binnen de categorie rock beluister is wel degelijk veranderd.

monique (monique), Sunday, 13 November 2005 16:19 (eighteen years ago) link

en ik trek zo m'n Thin Lizzy shirt maar weer eens aan.

erg off topic: TL staat 31 januari in Paradiso.

Jim Pacobs (Jim Pacobs), Monday, 14 November 2005 09:03 (eighteen years ago) link

Tijdens mijn tienerjaren is het ook nauwelijks veranderd. Alleen maar uitgebreid.

Martijn Busink (twIXta), Monday, 14 November 2005 14:03 (eighteen years ago) link

Wat ik niet snap: tijdens je tienerjaren (12-20 jaar) heb je tijd zat om allerlei genres te leren kennen, niet zo heel gek dus dat er na je twintigste weinig meer voor je bij komt. Hoe vaak ontstaat er nou helemaal een genre waar Ter Bogt een heel nieuw vakje voor moet bedenken?

JoB (JoB), Monday, 14 November 2005 22:27 (eighteen years ago) link

Tijd zat misschien wel, maar je interesse kan na je twintigste natuurlijk wel nog verbreden. Ik ben pas vanaf m'n 23e echt naar muziek van vóór 1960 gaan luisteren, wat me waarschijnlijk bonuspunten zou opleveren in de elite-categorie. Na m'n 29e (tot die leeftijd strekt het onderzoek zich uit) is er inderdaad niets noemenswaardigs meer bijgekomen.

Heb nog even gevraagd bij m'n teammate, maar blijkbaar heeft MTV liever niet dat de detials van het onderzoek al op straat komen te liggen, ze willen het gebruiken voor hun programmering (duh). Hij zou kijken of 'ie wat op de site van Qrius kan zetten. Oh, en op mijn hardnekkige aandringen gaat hij proberen het 'heavy' voor de 'metal' gedropt te krijgen... \m/

Hiram (hiram), Monday, 14 November 2005 22:58 (eighteen years ago) link

Waarom moeten die te ontdekken genres per se nieuw zijn? Toen ik begon was vrijwel alles nieuw, zeker in de pop en rock, wat thuis gewoon niet gedraaid werd. Dus al was het 20 jaar oud, voor mij was het nieuw zat. Sterker nog, dat ouwe spul ging ik pas waarderen toen ik de 20 gepasseerd was.

Ik blijf ontdekken, meestal juist de oudere dingen zoals Turkse prog, space age elektronica, maar ook nieuwe zaken als clicks 'n cuts, drone.

Martijn Busink (twIXta), Tuesday, 15 November 2005 08:50 (eighteen years ago) link

Waarom moeten die te ontdekken genres per se nieuw zijn?

Omdat al die obscure subgenres die je noemt door Ter Bogt gewoon ergens bij rock of dance worden ingedeeld en je wat hem betreft dus helemaal geen nieuwe genres aan het ontdekken bent.

JoB (JoB), Tuesday, 15 November 2005 09:44 (eighteen years ago) link

Daar heb je een punt...

Martijn Busink (twIXta), Tuesday, 15 November 2005 10:11 (eighteen years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.