Blues...

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (49 of them)
ik heb weer een stukje intertekstualiteit bij scooter ontdekt!
ze verwijzen niet alleen maar naar klf maar ook naar van halen!

Now summertime's here babe, need somethin' to keep you cool
Ah now summertime's here babe, need somethin' to keep you cool
Better look out now though, Dave's got somethin' for you
Tell ya what it is
I'm your ice cream man, stop me when I'm passin' by
Oh my my, I'm your ice cream man, stop me when I'm passin' by
See now all my flavors are guaranteed to satisfy

joost heijthuijsen (joosth), Friday, 11 February 2005 13:55 (nineteen years ago) link

Zonder de blues was er in elk geval geen rock n roll geweest, zonder rock n roll geen rock, dus ook geen hard rock, geen punk, geen garage rock, geen rootsrock etc. En zonder blues was er geen r'n'b geweest, zonder r'n'b geen soul, dus geen funk, geen disco, geen dance... Blues is een belangrijke verre voorouder van de meeste hedendaagse popmuziek. (En ook jazz zou zonder bluesinvloeden onherkenbaar zijn.) Bij de White Stripes hoor je die invloed in een seconde, bij Scooter is het wat minder duidelijk... ("Woke up this mornin'... lawd I sho'nuff was feelin' HYPAH HYPAH!") De hedendaagse blues is echter misschien wel de allerminst leuke van alle afstammelingen.

central scrutinizer (central), Friday, 11 February 2005 13:58 (nineteen years ago) link

En zonder de West-Europese tradities was dat er ook allemaal niet geweest.

Ik heb genoeg muziek in de kast met ferme blues invloeden. Ben echter niet echt een bluesfan. Waar ik mij scheel aan erger is aan mensen die denken 'blues = gevoel', ga naar een Bluesroute en je struikelt over die types die de meest obligate, saaie en gevoelloze afratelen van het laddertje als oprechte emotie zien.

Voor mij persoonlijk kan blues zeer goed werken, mits met vuur gebracht. Zoals bij elk ander genre dus. De lat licht iets hoger dan bij, pak 'em beet, metal (meer op die Europese tradities gericht, m.i. hoewel er zeker ook blues inzit, het is weer eens niet zwart-wit) omdat het idioom mij minder aanspreekt.

Martijn Busink (twIXta), Friday, 11 February 2005 14:10 (nineteen years ago) link

'If you wanna know how to play the blues, get yourself a woman.'

Dat vind ik nu leuke blues.

monique (monique), Friday, 11 February 2005 14:29 (nineteen years ago) link

Zonder de blues was er in elk geval geen rock n roll geweest, zonder rock n roll geen rock, dus ook geen hard rock, geen punk, geen garage rock, geen rootsrock etc. En zonder blues was er geen r'n'b geweest, zonder r'n'b geen soul, dus geen funk, geen disco, geen dance... Blues is een belangrijke verre voorouder van de meeste hedendaagse popmuziek.

Allemaal heel erg waar natuurlijk, maar dat betekent niet dat hedendaagse artiesten hun inspiratie ook allemaal bij die oude bluesmannen halen. Zonder blues waren er misschien geen Supremes, Clash of ABBA geweest, maar artiesten van tegenwoordig die hun inspiratie weer uit die groepen halen (Destiny's Child, Libertines, Chipz) hebben geen directe link met Robert Johnson.

(Dat ik dus niks zinnigs te zeggen zou kunnen hebben over die hedendaagse artiesten omdat ik niet naar Robert Johnson heb geluisterd is dan ook de grootst mogelijke onzin die ik ooit heb gehoord, gezien het feit dat die hedendaagse artiesten dat ook nooit hebben gedaan).

Koens (Koens), Friday, 11 February 2005 14:40 (nineteen years ago) link

Een andere vraag: alhoewel blues mij absoluut niets doet, ben ik dol op (jaren '60 en '70-)soul. Wat zijn nu de elementen die weg zijn gehaald of zijn toegevoegd die van soul soul maken, in plaats van blues?
Wat is, m.a.w., de 'rhythm'? Komt die uit de jazz van de jaren '40 en '50? En wat zijn dan relevante schakels?

Koens (Koens), Friday, 11 February 2005 14:47 (nineteen years ago) link

Gospel is imho de belangrijkste link daartussen. (In de jaren 50 kwam in de hardbop jazz de gospelinvloed enorm naar boven. Zie ook wijlen Jimmy Smith met zijn van gospel doordrenkte hammondorgel) De meezingrefreinen, de manier van zingen, de couplet-refreinstructuur... voor zwarte muzikanten was dat niet eens zozeer religieus als sterk verbonden met hun cultuur. Aretha Franklin heeft bijvoorbeeld prachtige gospelplaten gemaakt. En Al Green is zelfs dominee geworden.

central scrutinizer (central), Friday, 11 February 2005 15:06 (nineteen years ago) link

@ Koens - tuurlijk kan men wat zinnigs te melden hebben over de hedendaagse muzikanten. Daar is weinig achtergrondkennis voor nodig. Maar om ook wat zinnigs te melden hebben over de hedendaagse muziek is weer een heel ander verhaal en daar doel ik op. Hoe kan men iets doorgronden zonder de basis te kennen?

Joost Jan (Joost Jan), Friday, 11 February 2005 15:21 (nineteen years ago) link

tuurlijk kan men wat zinnigs te melden hebben over de hedendaagse muzikanten. Daar is weinig achtergrondkennis voor nodig.
Voor nodig misschien niet, maar het helpt wel.

Maar om ook wat zinnigs te melden hebben over de hedendaagse muziek is weer een heel ander verhaal en daar doel ik op. Hoe kan men iets doorgronden zonder de basis te kennen?
Wat bedoel je dan precies met 'muziek' in deze - de structuren? Of de geschiedenis van verschillende genres?
(Waarschijnlijk heb je gelijk hoor, maar ik zie de relevantie niet zo. Wie zijn die mensen dan, die beweren iets te hebben 'doorgrond' zonder de basis te kennen?)

Koens (Koens), Friday, 11 February 2005 16:08 (nineteen years ago) link

@cs: ah ja, gospel. Maar was gospel ook weer niet een belangrijk ingredient van de blues zelve? (los van de meer voordehandliggende bron, de worksongs van katoenplukkers en spoorwegbouwers).

Koens (Koens), Friday, 11 February 2005 16:11 (nineteen years ago) link

Het mooie van muziek is dat het je kan aanspreken zonder dat je 'de code' kent. Dus basis is absoluut geen vereiste voor oprecht genieten van muziek.

Martijn Busink (twIXta), Friday, 11 February 2005 16:17 (nineteen years ago) link

@ Koens: ja dat lees je altijd. Maar eerlijk gezegd hoor ik in een Muddy Waters of Howlin' Wolf eigenlijk nauwelijk iets van gospel. En in soul hoor ik het in enorme mate. (En in P-Funk zo erg dat als je The One door Jesus vervangt het gewoon gospel is. Zij het gospel gezongen door iemand in een luier. ;-) )

central scrutinizer (central), Friday, 11 February 2005 16:23 (nineteen years ago) link

@Koens - ik bedoel bovenstaande meer in journalistieke zin, dus inderdaad de geschiedenis van de muziek.

@Martijn - ik ben het volledig met je eens dat er geen basis nodig is om oprecht te kunnen genieten van muziek.

Joost Jan (Joost Jan), Friday, 11 February 2005 16:57 (nineteen years ago) link

ik bedoel bovenstaande meer in journalistieke zin, dus inderdaad de geschiedenis van de muziek.

Hm, als je er dan maar eens een boek over gelezen hebt of zo vind ik het eigenlijk wel best. En dat merk je zo, bij een journalist.
Iemand die zich beroepsmatig bezighoudt met echt direct door die bluesknakkers beinvloede muziek hoort die gasten natuurlijk wel eens gehoord te hebben ja.
Maar ik ben nogal van de pop. En waar blues-country-rock meestal nog wel tot de basiskennis van velen behoren, is dat met pop-ijkpunten als Kurt Weill - musicals - Cole Porter - Burt Bacharach - Girl Groups vaak een stuk minder (ook bij mijzelf).

Koens (Koens), Friday, 11 February 2005 18:07 (nineteen years ago) link

Jimi Hendrix die de blues speelt, mooi is dat toch. Zappa kon er ook wel wat van, vooral als Don 'Sugarcane' Harris meedeed (die zelf ook een mooie live-plaat heeft gemaakt, getiteld 'Sugarcane's got the Blues').

Ik moet me nog verdiepen in t ouwe spul van BB King, net als Albert Collins, Freddie King, Wes Montgomery en Johny 'Guitar' Watson.

Eric van Rees (vanrees), Friday, 11 February 2005 19:50 (nineteen years ago) link

Een andere vraag: alhoewel blues mij absoluut niets doet, ben ik dol op (jaren '60 en '70-)soul. Wat zijn nu de elementen die weg zijn gehaald of zijn toegevoegd die van soul soul maken, in plaats van blues?

Soul is veel meer sophisticated. De verwarring ligt volgens mij ook een beetje bij het feit dat blues voor veel mensen ruige Chicago blues is, waarbij ze dan de rustige varianten uit het zuiden vergeten.

Martijn ter Haar (wmterhaar), Friday, 11 February 2005 20:32 (nineteen years ago) link

@ Eric

Clapton heeft aan het begin van zijn carrière ook heel fatsoenlijke blues gemaakt.

Ferdinand (Ferdinand), Saturday, 12 February 2005 15:20 (nineteen years ago) link

@Ferdinand

bedoel je met the Cream of solo? Ik ben niet bekend met zijn vroegere werk.

Eric van Rees (vanrees), Saturday, 12 February 2005 23:10 (nineteen years ago) link

Ik denk dat hier The Yarbirds wordt bedoeld. Niet mis inderdaad, op het bluesgebeuren na..

Hotel Lives (Hotel Lives), Sunday, 13 February 2005 08:42 (nineteen years ago) link

@ Eric
Solo en met John Mayall/Bluesbreakers

@ Hotel Lives
Nee, ik bedoelde niet de Yardbirds.

Ferdinand (Ferdinand), Sunday, 13 February 2005 15:32 (nineteen years ago) link

Lightnin' Hopkins

ronnie b (ronnie b), Monday, 14 February 2005 09:48 (nineteen years ago) link

blues
pl.n. (used with a sing. or pl. verb)

1. A state of depression or melancholy. Often used with the.
2. A style of music evolved from southern African-American secular songs and usually distinguished by a syncopated 4/4 rhythm, flatted thirds and sevenths, a 12-bar structure, and lyrics in a three-line stanza in which the second line repeats the first: “The blues is an expression of anger against shame and humiliation” (B.B. King).

soul
n.

1. The animating and vital principle in humans, credited with the faculties of thought, action, and emotion and often conceived as an immaterial entity.
2. The spiritual nature of humans, regarded as immortal, separable from the body at death, and susceptible to happiness or misery in a future state.
3. The disembodied spirit of a dead human.
4. A human: “the homes of some nine hundred souls” (Garrison Keillor).
5. The central or integral part; the vital core: “It saddens me that this network... may lose its soul, which is after all the quest for news” (Marvin Kalb).
6. A person considered as the perfect embodiment of an intangible quality; a personification: I am the very soul of discretion.
7. A person's emotional or moral nature: “An actor is... often a soul which wishes to reveal itself to the world but dare not” (Alec Guinness).
8. A sense of ethnic pride among Black people and especially African Americans, expressed in areas such as language, social customs, religion, and music.
9. A strong, deeply felt emotion conveyed by a speaker, a performer, or an artist.
10. Soul music.

piefje (piefje), Tuesday, 15 February 2005 02:55 (nineteen years ago) link

@ Eric: Wes Montgomery speelde geen blues, maar No Blues van de cd Smokin' at the half note (van Wynton Kelly met Wes) is wel een geweldig staaltje jazz-over-eenblues schema. (jajaja eigenlijk van Miles)

central scrutinizer (central), Tuesday, 15 February 2005 13:24 (nineteen years ago) link

sixteen years pass...

This was an interesting surprise to discover

https://www.youtube.com/watch?v=6Fc30PUWs40

longtime caller, first time listener (man alive), Saturday, 6 March 2021 23:05 (three years ago) link

lol this may not be the borad you're looking for…

pomenitul, Saturday, 6 March 2021 23:09 (three years ago) link

haha whoops

longtime caller, first time listener (man alive), Saturday, 6 March 2021 23:12 (three years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.