Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (1241 of them)

Ik ploeg nog steeds in Het Bewustzijn Verklaard. Heel interessant, maar makkelijk leesvoer: nee.

Tussendoortjes:
Robert Fisk - Bericht uit Beiroet
Dagboek van de laatste Libanon oorlog. Ik vind Fisk altijd wat larmoyant - hij is toch een soort tegenhanger van Leon de Winter - maar het is toch wel schokkend te lezen hoe Hezbollah en Israël ten kostte van honderden levens kinderachtige spelletjes spelen.

Peter de Wit - Burka Babes
Als wat Fitna en Gregorius Nekschot wilden zeggen, maar waar ze het talent en de humor voor misten.

Martijn ter Haar, Monday, 2 June 2008 21:04 (fifteen years ago) link

Joah...boeken! Dit las ik de afgelopen weken:

* In cold blood van Truman Capote. Waarschijnlijk de eerste true crime roman en wat ontzettend goed gedaan. Niets dan lof en respect voor Capote, tot ik een van de films óver hem zag. Nuja, het boek was geweldig.
* Elders in de wereld van Ingmar Heytze. Ik houd erg van Ingmar, je kunt altijd rekenen op twee zinnen die je echt raken.
* Letters to a young novelist van Mario Vargas Llosa. Aardig idee, maar vaker gedaan en toen waarschijnlijk minder schoolmeesterachtig. Ook jammer dat hij als voorbeelden vooral Zuid-Amerikaanse boeken noemt die ik niet kende (al kan Vargas dat natuurlijk niet helpen).
* Zijde van Alessandro Boricco. Mooi klein boekje voor een zomermiddag over een zijdehandelaar, Japan en vooral liefde.
* Sigmund weet wel raad met de vrouwen van Peter de Wit om te lachen.
* Fokke en Sukke kunnen het niet alleen. Wisselende kwaliteit, een aantal echt goede stukjes bij fijne grappen.
* Meneer Ibrahim en de bloemen van de koran van Eric-Emmanuel Schmidt. Nog zo'n mooi klein boekje voor op een zomermiddag.
* Schijnoffer van Arne Dahl. Deze thrillerschrijver was me aangeraden en ik vond het wel wat. Alleen jammer dat er om de haverklap verwezen werd naar eerdere boeken, daar houd ik niet zo van (zelfs niet in series).
* I served the king of England van Bohumil Hrabol. Werd me aanbevolen in een Praagse boekhandel toen ik vroeg om iets anders dan Kafka of Kundera. Ik zeg "Hiephoi" voor Hrabol, want het was een fijn boek over een hotelbediende die langs de wereldgebeurtenissen leeft.
* The State of Constraint: New Work by Oulipo uit McSweeney's Quarterly Concern 23. Niet alles is goed in deze verzameling literatuur met (wiskundige) eisen, maar wel veel!

Ik twijfel trouwens over de aanschaf van zo'n iRex. Heeft een van jullie al een e-reader? En maakt dat gelukkig?

Ionica, Wednesday, 4 June 2008 19:13 (fifteen years ago) link

ik heb dat boek (Onafhankelijke Mensen) van Halldor Laxness uit. De grote IJslandse saga in kweenie hoeveel pagina's. Op 't laatst wat teveel politiek gebabbel, maar daarvoor poetisch, magisch-realistisch (wat verwacht je ook in IJsland, met die Edda enzo)

1 koppige boer tegen ALLE elementen. En dan maar buffelen.

Nu naar John Irvings Weduwe voor 'n Jaar, omdat ik nog altijd niet over de tettas van Mimi Rogers in de boekverfilming (The Door in the Floor) daarvan heen ben. ;)

Ludo, Wednesday, 4 June 2008 19:27 (fifteen years ago) link

Ik twijfel trouwens over de aanschaf van zo'n iRex.

499 euro? Dat neemt de twijfel bij mij wel weg. :)

Toch zou ik soms wel zo'n e-reader willen hebben want ik heb ondertussen een prachtige verzamelingen filosofie boeken op .pdf die zo moeizaam lezen achter de computer (of eigenlijk vergeet ik snel dat ik ze heb.)

OMC, Wednesday, 4 June 2008 19:30 (fifteen years ago) link

499 euro? Dat neemt de twijfel bij mij wel weg. :)
Bij mij zorgde die prijs nu juist voor de twijfel. Ik moet op reis steeds zo sjouwen met stapels boeken en kan onderweg op zoek naar Engelstalige boekhandel als ik alles weer te vroeg uitheb. Ook qua werk (artikelen, referentieboeken) leek het me reuzehandig. Ik ben alleen wat bezorgd over de content (kun je alles wat je wilt lezen makkelijk en goedkoop vinden?) en de robuustheid (overleeft hij een paar dagen strand?).

Ionica, Wednesday, 4 June 2008 20:41 (fifteen years ago) link

* 'If on a Winter's Night a Traveler' van Italo Calvino. Het is duidelijk dat David Mitchell hier de mosterd heeft gehaald voor 'Ghostwritten' en 'Cloud Atlas'. Vooral die laatste. Bij mij leverde dat dezelfde ergernis op als bij Mitchell: een leuk verhaal wordt afgebroken op het moment dat t spannend wordt. Toch ben ik wel nieuwsgierig naar andere boeken van Calvino geworden.

* 'Toestanden in de wereld' van Rob de Wijk. Internationale politiek verklaard. Nederland komt er niet best vanaf, vooral vanwege de Euroscepsis hier. De Wijk gebruikt een curieus soort Nederlands, waarbij je je afvraagt waar ze dat bezigen.

* 'Boze Brieven van Bijkaart' van WF Hermans. Een flinke pil met verzamelde brieven. Vrij gedateerd allemaal, maar op zijn tijd wel vermakelijk, zoals een verslag van een voetbalwedstrijd ('De aandacht werd afgeleid toen een jonge Spanjaard met de naam Kroef de keeper aan zijn oren trok'). Met name socialisten moeten het dit keer ontgelden ('socialisten zijn mensen met gewetensbezwaren over het geld dat anderen verdienen. Zodra ze zelf wat verdienen hebben ze alleen niet alleen geen gewetensbezwaren meer, maar zijn ze ook nog niet tevreden.').

* 'With Borges' van Alberto Manguel. Manguel mocht net als vele anderen Borges voorlezen toen die blind werd, en schreef er een boekje over met anecdotes over de man. Helaas wat al te kort van stof, maar wel met liefde geschreven.

EvR, Thursday, 5 June 2008 07:12 (fifteen years ago) link

Niet dat ik overweeg er één aan te schaffen —al is het maar omdat ik veel te veel van papier houd— maar hoe is de beeldkwaliteit van zo'n iRex? Niets te klagen over de kwaliteit van mijn monitor(en), maar het blijft zichtbaar dat de letters uit pixels bestaan, wat, gecombineerd met het feit dat er contant een lichtbron in je ogen schijnt, me vrij vermoeiend lijkt voor langdurig lezen.

Ik las:
* Harper Lee To Kill A Mockingbird. Er staat met grote letters 'klassieker' op de kaft geschreven, maar met boeken vind ik dat altijd een minder probleem dan met muziek. Bovendien is het terecht, want een heel sterk verhaal. En, zoals het hoort bij goede boeken, het politieke element is slechts één van de verhaallijnen. (Wel een beetje jammer dat, als ik Wikipedia moet geloven, Lee niet gewoon gedacht heeft "alles gezegd wat ik moet zeggen, nooit meer schrijven" maar diverse malen heeft geprobeerd een opvolger te schrijven.)

* Dubravka Ugresic The Ministry of Pain. Kroatische die ten tijde van de oorlog haar land ontvlucht en in Amsterdam belandt, vooral te midden van andere ex-Joego's. De beschrijvingen van Nederland door een buitenlandse zijn interessant en accuraat, het weg van de ellende thuis-gevoel deed me aan Kundera denken, maar het verhaal zelf eindigde in een nogal doelloze chaos.

Martijn Grooten, Thursday, 5 June 2008 08:08 (fifteen years ago) link

kun je alles wat je wilt lezen makkelijk en goedkoop vinden?

Dat weet ik niet, hangt waarschijnlijk van je interesses af. En je geduld, ik heb ooit een filosofieblog gevonden die om de zoveel tijd links geeft naar e-teksten (heel goedkoop dat. ;)

'If on a Winter's Night a Traveler' van Italo Calvino.

Ha! Een van mijn favoriete boeken.

OMC, Thursday, 5 June 2008 08:17 (fifteen years ago) link

Wel een beetje jammer dat, als ik Wikipedia moet geloven, Lee niet gewoon gedacht heeft "alles gezegd wat ik moet zeggen, nooit meer schrijven" maar diverse malen heeft geprobeerd een opvolger te schrijven

denk dat je ook door je omgeving daartoe gedwongen wordt/voelt (al dan niet onbewust van beide kanten)

en de film he! (http://www.imdb.com/title/tt0056592/) prachtfilm, al realiseer ik me dat ik dat boek ook maar 'n smoet lezen.

Ludo, Thursday, 5 June 2008 08:18 (fifteen years ago) link

"maar hoe is de beeldkwaliteit van zo'n iRex? Niets te klagen over de kwaliteit van mijn monitor(en), maar het blijft zichtbaar dat de letters uit pixels bestaan, wat, gecombineerd met het feit dat er contant een lichtbron in je ogen schijnt, me vrij vermoeiend lijkt voor langdurig lezen."

Het is ePaper:
"The iRex iLiad features an Electronic Paper Display which is a significant improvement over CRT and LCD technology with regards to reading and writing. Instead of rows of glowing cells, e-Ink® microcapsules actually appear as either black or white pixels depending on a positive or negative charge determined by the content. All the pixels together create an image.

The result is a reading experience that’s similar to paper - high contrast high resolution, viewable in direct sunlight and at a nearly 180-degree angle, with no power required to maintain the image.

In contrast to CRT and LCD displays, the Electronic paper display projects a stable image which results in less strain on the eyes; however this also means that the Electronic paper display technology has a slower refresh rate and is not suited for video applications."

Martijn ter Haar, Thursday, 5 June 2008 11:19 (fifteen years ago) link

Dank je. :) Ik wist wel van het bestaan van ePaper en digitale inkt, maar dacht altijd dat dat vooral marketingtaal was. Het is dus echt een soort papier. Waar koop je die dingen eigenlijk? Zou er wel eens eentje in het echt willen zien.

(@Ionica, geen idee of dat ook een reden voor de aanschaf is, maar ik vond eens een hoop wiskundeboeken in DJVU-formaat.)

Martijn Grooten, Friday, 6 June 2008 09:13 (fifteen years ago) link

"Waar koop je die dingen eigenlijk?"

In Nederland lopen de Selexyz winkels ermee te leuren en het NRC is ook pro. In de VS is Amazon (vanzelfsprekend) erg voor.

Martijn ter Haar, Friday, 6 June 2008 10:41 (fifteen years ago) link

ik zie dat ook helemaal zitten zo'n eReader (als de prijs een paar tikkeltjes gezakt is). nooit meer achtervolgd worden door stapels ooit uitgeprinte wetenschappelijke papers - omdat van het computerscherm toch altijd minder ontspannen leest dan op de bank/in de trein/op het toilet - die ik van plan was om te lezen maar waar ik nog niet aan toegekomen was. maar gewoon alles netjes digitaal opgeborgen in zo'n machine (om daar vervolgens nooit gelezen te worden).

ik denk ook dat zodra er een bepaalde kritieke massa aan gebruikers van eReaders is het aanbod zich zal aanpassen. dat er een soort van podcast-achtige (maar dan om te lezen) constructies ontstaan die speciaal geaimd zijn op het lezen vanaf zulke dingen. (en dat wetenschappelijke journals stoppen met het in kolommen afdrukken van artikelen want dat leest zo kut vanaf het scherm want je kunt niet gewoon van boven naar beneden scrollen)

Joris Stereo, Friday, 6 June 2008 11:05 (fifteen years ago) link

Eh ja, als zo'n Iliad tzt 200 euro kost wil ik hem ook natuurlijk hebben. Was er niet iets met die van Amazon aan de hand? Van die typisch irritante beperkingen?

OMC, Friday, 6 June 2008 11:18 (fifteen years ago) link

Die Kindle van Amazon gebruikt inderdaad een eigen bestandsformaat, lijkt mij een domme keus (hoewel die Amerikanen er misschien intrappen, zodat pdf straks een Europees formaat wordt).

Ik zag die iRex een tijdje terug bij de Selexyz toen ik op zoek was naar mooie boeken. Toen ik hem zag was ik verkocht. Ik kwam laatst een wiskundige tegen die er één had en die was er heel enthousiast over.

Toevallig doe ik deze zomer een klusje waarvoor ik beter in natura betaald kan worden. Ik denk dat ik daarvoor maar eens een e-reader ga vragen.

Ionica, Friday, 6 June 2008 13:06 (fifteen years ago) link

"nooit meer achtervolgd worden door stapels ooit uitgeprinte wetenschappelijke papers"

Dan is het toch wel een probleem dat het alleen zwart-wit is: de meeste wetenschappelijke artikelen bij mij in het vakgebied hebben kleurenfoto's en -grafieken.

Martijn ter Haar, Friday, 6 June 2008 14:39 (fifteen years ago) link

Carl Zimmer - Parasite Rex
"One of the year's most fascinating works of popular science is also its most disgusting."
Met die blurb kan ik het helemaal eens zijn. Heerlijk boekje over parasieten. Het boek is heel volledig: ecologie, evolutie en moleculaire aspecten komen allemaal aan bod en Zimmer neemt ook de sociologische en culturele aspecten mee, maar de beste passages zijn toch zulke:
"For those like Justin who had the parasites in their brains, a harsher course was necessary. They needed stronger stuff that could kill the parasite outright in their brain - a brutal potion known as melarsoprol. Melarsoprol is made of 20 percent arsenic. It can melt ordinary IV tubes, so Richer had to have tubes flown in that were as tough as teflon. If melarsoprol seeps out of a vein, it can turn the surrounding flesh into a swollen painful mass; then, at the very least the drugs have to be stopped for a few days, and at worst the arm may have to be amputated."

Miquel Bulnes - Lab
Angstig realistische satire of biomedisch onderzoek.
"Ik geloof niet dat de techniek ooit bij zoogdieren heeft gewerkt," zeg ik.
"Des te beter," vindt de prof. "Zie het als een uitdaging."

Martijn ter Haar, Sunday, 8 June 2008 15:19 (fifteen years ago) link

ben weer eens de geweldige miles biografie van ian carr aan het herlezen, waarbij ook de rol van coltrane flink wordt belicht. terecht natuurlijk, maar vreemd genoeg heb ik nog nooit een biografie van coltrane gelezen. wat zoeken laat zien dat er meerdere biografieën verschenen zijn. wie heeft er welke gelezen, en welke zijn echt de moeite waard?

bas, Thursday, 12 June 2008 07:25 (fifteen years ago) link

Deze vond ik wel prettig. Je moet altijd even checken wat zo'n biograaf van zijn post-A Love Supreme periode vindt...als ze die negeren kan wat mij betreft het boek meteen in de prullenbak.

OMC, Thursday, 12 June 2008 07:37 (fifteen years ago) link

Voor aanstaande zomervakantie bij de Slegte gekeken:
Clive Barker - Coldheart Canyon
Jonathan Frantzen - Schhokgolven
Don Delillo - Kosmopolis
Nick Hornby - De lange weg naar beneden.

21 euro bij elkaar, geloof ik. Na de vakantie korte recensie.

ragruijters, Wednesday, 25 June 2008 19:07 (fifteen years ago) link

Is het aanbod ramsj-literatuur bij de Slegte eigenlijk wat? Ik kwam er jaren geleden elke week en kocht er mooie boeken over geschiedenis, of wetenschap, maar had altijd een beetje het idee dat alleen derderangs literatuur verramsjt werd. Maar hier heb je winkels waar onze halve boekenkast voor minder dan de helft van de originele prijs verramst is en ik ben me af gaan vragen ik de Slegte niet een beetje heb onderschat.

Enfin. De leeslijst.

Hugo Hamilton The Sailor in the Wardrobe
Vervolg op The Speckled People, dat ik wel iets beter vond, maar nog steeds een fijn, vriendelijk geschreven boek over wat een toch best wel traumatische jeugd moet zijn geweest. Je hoeft daarvoor dus niet in dramatisch zelfmelij te vervallen.

Oscar Wilde The Picture of Dorian Gray
Omdat ik de boekencanon net wat serieuzer neem dan welke muziekcanon dan ooit. Goed boek, slim geschreven, zij het niet meteen mijn ultieme favoriet. Het hedonisme en de decadentie van de omgeving waarin Wilde zich bevond zijn wel erg goed beschreven. Verder was Wilde voornamelijk een toneelschrijver, dus dit is ook een lang toneelstuk en ik was verbazend rap door de 300 pagina's heen.

En nu bezig in:
Mark Mazower The Balkans
Las twee jaar terug Mazowers buitengewoon boeiende stadsbiografie van Thessaloniki en had deze Balkangeschiedenis daarom eerder moeten oppikken. Mazower schrijft vlot en boeiend en, vooral, lijkt de dingen te snappen. Geen grote politieke statements, maar hij wijst er wel meermalen fijntjes op hoe tolerant, zeker naar de verhoudingen van de tijd, de (islamitische) Ottomanen waren ten opzichte van hun Christelijke en Joodse onderdanen. (Dit zijn dezelfde moslims die in 1683 voor de poort van Wenen stonden, een 'horrorverhaal' waar Wilders graag en vaak aan refereert.) Ook wisten veel dorpelingen --en de regio was 90 procent dorpelingen-- tot aan het begin van de twintigste eeuw helemaal niet of ze nu Grieks, Bulgaars, Roemeens, Turks of Bosnisch waren - al dat Balkannationalisme is gewoon bedacht door wat opgefokte lui uit de steden. Ook prettig dat het lekker dun is (amper 130 pagina's). Bij de meeste geschienisboeken waarvoor ik in krantenrecensies lekker wordt gemaakt begint het enthousiasme snel te zakken als ik in kleine lettertjes onder de prijs (873p) lees.

Martijn Grooten, Thursday, 26 June 2008 07:26 (fifteen years ago) link

one month passes...

Een boek gelezen op vakantie, eindelijk een keer begonnen aan de Mars trilogie van Kim Stanley Robinson, met deel 1 dus Red Mars. Redelijk grandioos, een soort Oorlog & Vrede van de SF. Aan de ene kant een soort didactisch zo-moet-je-Mars koloniseren aan de andere kant zo-kan-het-heel-erg-mis-gaan. Robinson heeft naam als een redelijk "hard SF" type maar vreemd genoeg is hij met zijn sociologisch/culturele inzichten nog veel gaver (en sowieso goede personages.)

Synners van Pat Cadigan net uitgelezen. Tsja, een cyperpunk klassieker maar net als Snow Crash op veel punten al gedateerd, op andere punten (gebruik van internet en email) juist heel vooruitziend, zodat het bijna als een hedendaags boek leest. Zit gewoon een heel irritant personage in, Gina, die de hele tijd "fuck" en "fucking" zegt en tot overmaat van ramp dreadlocks heeft. En iedereen zegt ook "yah" ipv van "yes" of "yeah". Deed me meteen afvragen of dat met dit boek is begonnen of meer een algemeen Californische trend is geweest. Weet niet, je hoort het Amerikanen tegenwoordig steeds meer zeggen en ik vind altijd heel naar klinken, als een soort...arrogante gaap?

OMC, Saturday, 26 July 2008 15:34 (fifteen years ago) link

Tirza van Arnon Grunberg.
Eerst vond ik het een beetje een herhalingsoefening: weer die geflipte hoofdpersoon, weer die nihilistische filosofietjes, weer die eindeloos reeks restaurants (toch wel de vreemdste eigenschap van Grunberg, die nadruk op het culinaire altijd.) Maar Grunberg weet hier voor het eerst het plot in gang te houden na de eerste 200 pagina's en zo werd ik toch weer langzaam naar beneden gezogen in het zieke, maar af en toe ook angstig herkenbare hoofd van Jörgen Hofmeester.

Martijn ter Haar, Saturday, 26 July 2008 18:59 (fifteen years ago) link

*Cervantes, De schepper van Don Quichot (Donald McCrory). Biografie over het leven van Cervantes, waarvan met name de eerste helft (kidnap door piraten, ontsnappingspogingen en de uiteindelijke terugkeer) erg boeiend is. Leuk is ook dat de bio een beeld schetst van de internationale politiek en de nationale geschiedenis van Spanje van die tijd.

*Hotel Nooteboom (Cees Nooteboom). Verzamelbundel met reisverhalen en beschouwingen over kunst en schrijvers, waaronder een mooi stuk over W.F.Hermans.

*Onze Voorouders (Italo Calvino). Drie boeken gebundeld, waarvan ik 'De gespleten burggraaf' het sterkst vond. 'De baron in de bomen' is ook niet verkeerd, maar duurt wat erg lang. Met interessant nawoord van Calvino zelf, waardoor je e.e.a. toch heel anders gaat lezen.

* What It Used to Be Like: A Portrait of My Marriage to Raymond Carver (Maryann Burk Carver).
'De vrouw van' doet een boekje open over haar leven met de schrijver Carver. Zo kom je te weten hoe autobiografisch Carver eigenlijk schreef. Wat opvalt is de bijna objectvieve toon waarin e.e.a. wordt beschreven. De grote lijn is dat keer op keer het gezin Carver naar een andere uithoek van de States vertrekt om opnieuw een bestaan op te bouwen, totdat er literair succes volgt. En dan beginnen de huwelijksproblemen pas echt.

* De Laatste Roker (Hermans). Eigenlijk alleen maar gelezen om het eerste verhaal 'Zijn god was een mens', één van de mooiste verhalen die ik ken van Hermans. Ook een herdruk van het stuk 'Uitgeverij Oorwurm' is de moeite waard.

*Het Jaar van de Dood van Ricardo Reis (José Saramago). Nog niet uit, maar wat een mooie zinnenbrijer is dit zeg.

EvR, Monday, 28 July 2008 07:50 (fifteen years ago) link

one month passes...

Green Mars - Kim Stanley Robinson. Deel twee van de trilogie, dit keer met een geslaagde revolutie en nog meer terraforming. Bijna avant-gardistisch hoe je op het ene moment hardcore biologie zit te lezen en op het andere moment een soap, met plastische chirurgie die onmogelijke liefdes mogelijk maakt, een bad gal die op belachelijke wijze deel 1 weet te overleven (en dan achteloos wordt gedood.)

After Dark - Haruki Murakami. Een van de voordelen van bookmooch is dat je wat makkelijker boeken uitprobeert voorbij je te-lezen-lijst. Deze van Murakami gelezen, leest lekker weg maar ik vond het niet zo goed. Een nacht in Tokio, met wat personages die elkaars leven doorkruisen, wat Lynch light er doorheen en dat is het wel zo'n beetje. Misschien dat Nederlandse vertaling het houterig maakt dat je allemaal Japanse subtiliteiten mist.

OMC, Thursday, 28 August 2008 07:45 (fifteen years ago) link

@OMC

ik had hetzelfde met After Dark. Er had meer ingezeten...maar het is minder dramatisch dan Kafka on the Shore, dat is echt een miskleun geworden. Wel leuk om te lezen daar niet van, maar er zijn betere Murakami's.

EvR, Thursday, 28 August 2008 07:54 (fifteen years ago) link

las De Literaire Kring van Marjolein Februari.. Haar columns zijn beter. Personages komen niet tot leven, zelfs halverwege weet ik hun onderlinge relaties nog niet ("was dit nou een broer") en het corruptie-plaatje wordt ook niet spannend en kent ook geen knallende afloop.

ook nog even Cola Debrot's Mijn zuster de negerin. Wel aardig, beetje paranoia.

Ludo, Thursday, 28 August 2008 08:02 (fifteen years ago) link

Lees nu The Blind Owl van Sadegh Hedayat, een soort Perzische Poe en Daniel C. Dennett's Darwin's Dangerous Idea, de eerste hoofdstukken maken al ernstig nieuwsgierig.

Martijn Busink, Thursday, 28 August 2008 08:18 (fifteen years ago) link

Ik las After Dark ook van de zomer (zij het in een Engelse vertaling) en vond het eigenlijk een heel prettig boek. Mooi subtiel, als een niemendalletje op precies het juiste moment halverwege de plaat. Had hiervoor alleen Norwegian Wood gelezen, waarna iedereen zij "ja, nee, maar die andere Murakami's zijn héél anders", maar daar ga ik dus toch ook maar aan beginnen.

Las ook W.F. Hermans' Onder Professoren. Voor het eerst in drie jaar weer eens een Nederlands fictie-boek. Erg vermakelijk, erg herkenbaar ook hoe de kleine ruzietjes en jaloezietjes op een universiteit wordt beschreven. Soms wel, maar dat was vast Hermans' bedoeling, een beetje over-the-top.

Heb sowieso een heleboel gelezen van de zomer. J.M. Coetzees Waiting For The Barbarians wordt terecht gezien als één van zijn beste boeken; de Kafka van de jaren '80. Günter Grass' Crabwalk (Im Krebsgang) maakte veel indruk en opent de deur naar meer van zijn boeken. D.H. Lawrence's Lady Chatterley's Lover geeft een aardig inzicht in de Engelse upper-class in de jaren '20, maar schopt verder vooral zo hard tegen de taboes van de tijd aan dat er weinig verhaal overblijft. Ronan Bennetts The Catastrophist is een sterk verhaal van falende liefde tegen een politieke achtergrond (de Congo-crisis), of een politiek verhaal met een flinke portie relatieproblemen er doorheen gewoven. The Story of a Marriage van Andrew Sean Greer maakte buitengewoon veel indruk: zowel de bijna poëtische taal, als het indrukwekkende verhaal over Amerika in de jaren '50 en dingen waar men in Amerika (of elders) in de jaren '50 niet over sprak. Nu bezig in The Grass is Singing van Doris Lessing, over de relatie tussen twee mensen die op hun eigen manier falen (en, want zuidelijk Afrika rond 1950, buitengewoon racistisch zijn). Het doet soms pijn om te lezen; wel buitengewoon mooi. Oh ja, en Bill Broady's Swimmer, een vrij cynisch, maar mooi beschreven verhaal over de opkomst en, vooral, ondergang van een zwemkampioene.

Martijn Grooten, Thursday, 28 August 2008 10:08 (fifteen years ago) link

@ Martijn

Van Grass kan ik 'Mijn eeuw' aanraden, 'Kat en Muis' en vooral 'De Blikken Trommel', al moet je tegen de epische schrijfstijl kunnen. Murakami is wel 'hit or miss' geloof ik. Het leest allemaal lekker weg maar het niveau wisselt drastisch per boek.

Heb jij toevallig 'Inner Writings' van Coetzee gelezen? Daar ben ik wel benieuwd naar.

verder gelezen:
* "Het volgende verhaal" van Cees Nooteboom. Erg goed geschreven, ook wel wat over de top met al dat Latijn ertussendoor. Wel overduidelijk geinspireerd op het Saramago-boek van hierboven (afscheid van het leven in Lissabon).
* "In Nederland", ook van Nooteboom. Leuk, die observaties over Nederland. Maar als verhaal wat minder interessant, want sprookjes lopen immers altijd goed af.
* "Dubbelspel" van Frank Martinus Arion. Nog steeds ijzersterk, tergend traag opgebouwde spanning en een verrassende ontknoping. Alleen dat nawoord, daar is haast geen touw aan vast te knopen.

EvR, Thursday, 28 August 2008 10:43 (fifteen years ago) link

Heb jij toevallig 'Inner Writings' van Coetzee gelezen? Daar ben ik wel benieuwd naar.

Nee, niet gelezen. Het is een verzameling literaire essays, niet? Heb wel eens een ander boek met essays doorgebladerd in de bieb en dat was eigenlijk gewoon een verzemeling recensies van oude en nieuwe boeken (waaronder een paar van Nederlandse schrijvers; Coetzee heeft een aantal Nederlandse boeken in het Engels vertaald). Dan lees ik toch liever de boeken (eerst) zelf. Ik weet bovendien niet of de droge preciesie die ik in Coetzees romans zo mooi vind, de essays ook boeiend maken.

Dank voor de Grass-tips!

Martijn Grooten, Thursday, 28 August 2008 11:23 (fifteen years ago) link

* "Dubbelspel" van Frank Martinus Arion. Nog steeds ijzersterk, tergend traag opgebouwde spanning en een verrassende ontknoping. Alleen dat nawoord, daar is haast geen touw aan vast te knopen.

net zo onnavolgbaar als die regels van hun domino-variant..

van Grass las ik 1 of 2 jaar terug, de Bot, ook zo'n megadik epos, verteld door een almachtig wijze vis, oid. Rijk aan grutjes en ander uit de tijd geraakt eten, ik vond 't een mooi boek.

Ludo, Thursday, 28 August 2008 11:50 (fifteen years ago) link

De Blikken Trommel kan ik niet genoeg aanraden. Deze zomer weer herlezen en nog net zo indrukwekkend als de eerste keer.

Willems, Thursday, 28 August 2008 12:03 (fifteen years ago) link

Ik ben n beetje huiverig om De Blikken Trommel te herlezen, ben bang dat t dan tegenvalt. De Bot heb ik nog niet gelezen. Ik was begonnen in zo'n andere pil van 'm, 'Gebied zonder Eind' maar daar is geen touw aan vast te knopen. Allerlei verwijzingen naar lokale geschiedenis van 100 jaar terug, het zal wel.

EvR, Thursday, 28 August 2008 12:07 (fifteen years ago) link

In de jaren 90 zijn veel goede films verschenen. Maar een handvol films veranderde zeg maar je manier van kijken: Ashes of Time, Tokyo Fist, Gummo en...The Thin Red Line. Toch maar eens de BFI Modern Classics over die laatste aangeschaft want ook nog eens geschreven door Michel Chion, en ik was wel eens benieuwd wat die zoal te melden heeft (hij heeft ook een boek over Lynch geschreven wat ik een keer moet lezen.) Informatief boek, dat weinig aandacht besteed aan het maken van de film zelf en TRL plaatst in de context met de vorige twee films van Malick (wel jammer dat ik nou nog steeds niet weet of er echt een versie van iets van vijfenhalf uur is geweest die Malick natuurlijk van de studio moest inkorten, daar zou ik nou wel grof geld voor over hebben om die op DVD te zien...nou ja komt wel in 2025 of zo.) Chion is soms erg goed, vooral wanneer hij de stemmen analyseert maar ergens had ik toen het boek uit was het gevoel dat er wel wat meer in had gezeten (vooral iets meer filosofische inbedding.) Wat dat betreft blijft uit dezelfde reeks Iain Sinclair over Crash exemplarisch.

Valt me trouwens wel op dat vergeleken met de 33.3 serie het niveau schrikbarend hoger ligt. Op naar Bonnie & Clyde en The Seven Samurai.

OMC, Thursday, 11 September 2008 08:20 (fifteen years ago) link

Je hebt sciencefiction over ruimteschepen en shit. En je hebt de echte-echte SF die gewoon doet waar het zin in heeft, zoals Norman Spinrad - The Iron Dream (1972). Helemaal tot in de puntjes uitgewerkte meta-grap, want je leest Lord of the Swastika een van de romans van Adolf Hitler. Die is namelijk na WOI naar Amerika geëmigreerd om als illustrator van sciencefiction tijdschriften werk te vinden, tegen het einde doet hij zelfs een gooi als schrijver en postuum wint hij met het boek nog een Hugo (aldus de biografie aan het begin van het boek.) Daarna volgt in de "roman" het hilarische verhaal van Feric Jaggar, een ariër in een post-nucleaire wereld die het tot Führer schopt, de wereld ontdoet van genetische minkukels en daarna het universum tracht te veroveren. Het knappe is dat Spinrad de fantasiewereld van het fascisme te kakken zet én de fascistische motieven in SF en Fantasty ontmaskert én het leest ook nog als een trein.

Nooit in het Nederlands vertaald, zelfs niet in een tijd dat de meest bizar avantgardistische SF er aan moest geloven (en Spinrad een redelijke hotshot was dankzij Bug Jack Barron.)

OMC, Saturday, 13 September 2008 20:23 (fifteen years ago) link

klinkt goed, deze laatste, omar.

je hebt nu die mars-serie gelezen van robinson, ik kwam er achter dat ik the green planet in de kast heb staan - ooit voor een gulden of 2 bij de slechte ofzo. nooit gelezen echter; is het boek apart goed te lezen of is het eerste deel nodig om het te begrijpen?

bas, Saturday, 13 September 2008 21:21 (fifteen years ago) link

Bas, je moet wel degelijk Red Mars eerst lezen, er lopen teveel lijnen door en er zitten heel verwijzingen in naar personages uit de eerste in Green Mars. Blue Mars heb ik wel liggen maar die ga ik binnenkort eens lezen (beetje dat "leest zo lekker dat ik het plezier nog even wil uitstellen" idee.)

OMC, Sunday, 14 September 2008 07:34 (fifteen years ago) link

iemand Infinite Jest ooit gelezen? voor de Ulysses-fans. Ze hebben 't gelukkig niet in de bieb dus ik heb een excuus. ;)

http://en.wikipedia.org/wiki/David_Foster_Wallace

Ludo, Monday, 15 September 2008 19:52 (fifteen years ago) link

iemand Infinite Jest ooit gelezen?

Yep, met voetnoten en al. Mooi boek, maar je moet er zin in hebben (en enige liefde voor het edele tennisspel plus drugs is gewenst.) Tsja, zelfmoord...het stond zelfs (kort) in NRCNext.

OMC, Monday, 15 September 2008 20:11 (fifteen years ago) link

Yep, met voetnoten en al

dacht ik al. ;)

tennis mag ik wel, maar drugs niet. Wel jammer dat ie de verkiezingen niet heeft afgwacht, als McCain-watcher (maar vermoedelijk Democraten-fan)

Ludo, Tuesday, 16 September 2008 07:05 (fifteen years ago) link

Alfred Bester - The Stars My Destination. Een ouderwetse literaire achtbaan, ik zou willen zeggen de literaire achtbaan. Zo'n boek dat je steeds sneller en sneller gaat lezen, Amerikaans vakwerk maar dan ook nog met prachtige zinnen. Heb dan ook wel te doen met de SF-fans die dit in de herfst van 1956 (asikmenietvergis) als een serie in Galaxy lazen en dan moesten wachten tot het volgende deel. Het is ook nog eens een van de betere wraakromans die ik ken, beetje in de goeie ouwe Graaf van Monte Cristo traditie, nog leuker gemaakt omdat er alleen maar hele boze personages in voorkomen (de hoofdpersoon wordt nog even voor "de lopende kanker" uitgescholden, of zou dat mooier vertaald zijn als "de kanker op benen"?) Aan het eind gaat het nog even los met de typografie en zo snap ik wel de faam van het boek als een van de beste SF romans.

OMC, Sunday, 21 September 2008 15:06 (fifteen years ago) link

Heb deze vakantie 'Raise High the Roof Beam, Carpenters' en 'Seymour: an Introduction' gelezen. Ik weet niet goed wat ik ervan moet vinden, had iets heel anders verwacht gezien de kortere verhalen van '9 Stories'. Veel verwijzingen naar Zen viel me op.

EvR, Monday, 22 September 2008 11:24 (fifteen years ago) link

Zeker veel verwijzingen naar Zen. Als je erop let zitten er in alle 'Glass' verhalen veel knikjes naar (zen)boeddhisme. Een populaire verklaring voor de zelfmoord van Seymour in 'A Perfect Day for Bananafish' is dan ook dat hij zichzelf ombrengt omdat hij 'verlicht' zou zijn.

Le Bateau Ivre, Monday, 22 September 2008 13:46 (fifteen years ago) link

three weeks pass...

worden er nog boeken gelezen? Ik heb de laatste weken/maanden het volgende gelezen:

*Franny and Zooey van Salinger. Oei, wat goed. Even pijnlijk als ironisch als ontroerend, al dat gepraat over gepraat over mensen die er niet meer zijn.

*Kleine Herinneringen van Saramago. Aanrader vanwege de immer fantastisch geschreven bio over Saramago door Harry Lemmens aan het eind van het boek.

*What I talk About When I talk About Running van Murakami. Inzichten over hoe een marathon te lopen. Licht verteerbaar als altijd.

*Nobody Belongs Here More Than You van Miranda July. Ai, dit is pijnlijk. Ik had na haar film wat meer verwacht dan dit. Het lijkt wel alsof ze haast had om deadlines te halen..laten staan dit.

*De Geschiedenis van de Roccamatio's uit Helsinki van Yann Martel. Vier korte verhalen van Martel waarvan de eerste twee fantastisch zijn.

*verschillende reisboeken van Cees Nooteboom, waaronder De Omweg naar Santiago. En dan vooral het laatste hoofdstuk daarvan, ik wou dat ik zo kon schrijven.

EvR, Tuesday, 14 October 2008 09:21 (fifteen years ago) link

Welzeker!
Junot Diaz: Het korte maar wonderbare leven van Oscar Wao.

En eindelijk gevallen voor Murakami door Dans, dans, dans te lezen

Vochtige streken van Charlotte Roche... moet ik nog kopen, maar zal over dat boek maar verder mijn mond houden. :-)

Monique, Tuesday, 14 October 2008 09:32 (fifteen years ago) link

maar zal over dat boek maar verder mijn mond houden. :-)

niks ervan ;)

ik ben nu bezig in David Egger's You Shall Know Our Velocity. Loopt weer als 'n trein, terwijl ik stiekem dacht dat die Eggers een one hit wonder was.

Daarvoor iets heel waardeloos van een Vlaamse schrijfster. Eeuwige Roem.. Maar hoe heette ze ook alweer Saskia de Corte oid. Mooischrijverij, wel aardige zinnen, maar 0.0 inhoud en het pedante stijltje wordt ook heel snel irritant.

Ludo, Tuesday, 14 October 2008 09:34 (fifteen years ago) link

two weeks pass...

Vochtige streken - Charlotte Roche
De meest expliciete delen van deze coming of age roman had ik helaas al in de media gelezen. Desondanks is het heel grappig om te lezen hoe de achttienjarige hoofdpersoon onbeschaamd over haar persoonlijk hygiene en seksleven verhaalt. Heel herkenbaar ook, vreemd genoeg. :-) Verder is het een mooi geschreven klein verhaal over een meisje dat in het ziekenhuis ligt met een genante aandoening die ze verergerd om haar gescheiden ouders weer bij elkaar te krijgen.

De helaasheid der dingen - Dimitri Verhulst
Rauw-realistische en hilarische roman over een jongen die opgroeit bij zijn grootmoeder, alcoholistische vader en ooms. Hoewel het boek gaat over armoede, alcoholmisbruik en briljante zuipwedstrijden, wordt het boek nergens banaal of flauw. Het einde van deze roman is zelfs louterend. Liefdevol geschreven.

Monique, Thursday, 30 October 2008 17:21 (fifteen years ago) link

Velocity uit. Aanrader. Geniale wending in 't midden, zet alles op z'n kop.

Nu Oorlog en Vrede van Tolstoj! Jaja.. Een lekker elitair genoegen. Alhoewel, het doet me voorlopig aan Vestdij.. pardon Voskuils Bij Nader Inzien denken, met personages die constant op dezelfde manier worden beschreven. (De ene is ziekelijk bleek, een andere freuletje heeft een bedonsd bovenlipje, etc.)

maar ze zijn inmiddels wel ten oorlog, dus 't zal nu wel beter worden. (Al zie ik dan ook steeds Woody Allen Love and Death, tsja..)

Ludo, Thursday, 30 October 2008 19:43 (fifteen years ago) link

Van mijn broeder John Fante's '1933 Is A Bad Year' gekregen, en in één avond uitgelezen. Fante wordt wel een Beat avant la lettre genoemd, vooral in de Bandini-trilogie ('Ask The Dust' als hoogtepunt), maar wordt vooral veel te weinig gelezen of aangehaald. '1933' blijkt uiteindelijk een soort parabel die me erg aan Salinger (coming of age) en de film Smoke (subtiliteit) deed denken.

Godvrezende tiener met een begenadigde linker Arm (baseball) probeert zijn mismoedige milieu van dronken, alles vergokkende bricklayer vader te ontkomen door zijn droom - Pitcher worden in een Major League baseball team - te verwezelijken. Zijn achtergrond werkt tegen hem, hij wordt daardoor tevens verliefd op het verkeerde meisje, ziet in dat God voor nobodies is en zet zijn (enige) vriendschap op het spel, om uiteindelijk tot een soort Salingeriaans louterend inzicht te komen: pay your dues and follow the dream. Prachtig.

Le Bateau Ivre, Friday, 31 October 2008 01:07 (fifteen years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.