Hiphopsponzen

Message Bookmarked
Bookmark Removed

Oké, ik zit me op te winden om niks. En ik voel me half een ontevreden Wildersje. Maar toch. Misschien moet iemand me eens iets uitleggen.

Week in, week uit brengt 3VOOR12 verhalen over nederhop-artiesten. Ik sla ze steevast over, hiphop is niet mijn genre vriend; op Opgezwolle en De Jeugd na heb ik zelden een album enthousiast kunnen uitzitten. Je kent het wel, af en toe probeer je nog eens wat afgaande op artikeltitels en hoezen, maar nee. Vandaag echter presteert 3VOOR12 het om de plaat van de voorman van THC, RB Djan, uit te roepen tot "een monumentaal album". Bijgaand volgt is het een 'persoonlijk' halfcrimineel huilie-interview à la Kempi.
Echt, ik hoor het niet. Sterker nog, ik vind een baggerplaat met slechts wat 'aardig' gejatte samples en gimmicks ('wie hep de troon?'). En als ik op FileUnder.nl Borsato kan afkraken om diens hoogdravende teksten, wil ik de discussie over De Onderbaas ook wel aan: die zijn gemiddeld van VMBO-niveau. En dat geldt voor wel meer hiphop die op 3VOOR12 omhooggeschreven wordt. Maar dat hoor je er nóóit iemand zeggen. Het intellectuele contrast met de rest van de muziek die 3VOOR12 bespreekt is potsierlijk. Ik kan me in elk geval geen verhalen over het criminele verleden van Adele herinneren.

Dus daarom mijn vraag. Kan iemand me verlichten wat 3VOOR12 er in vredesnaam mee wint om structureel zulke (veel te positieve) aandacht aan nederhopalbums te schenken, of ligt het aan mij? Gaat het om credibility bij de Funx-luisteraars? Economisch motief: liever lokale crap stimuleren dan hetzelfde genre uit Amerika? Of is het gewoon socialisme: net zoals subsidies aan multiculturele projecten bij gemeenten of stadsdelen, een manier om vanuit de publieke omroepen de onderlaag van de samenleving meer te binden? En dan met alle geweld (haha) maar met twee maten meten, zodat alle platitudes en clichés met de mantel der liefde bedekt worden?

Hoogst irritant.

Zo ja, werkt al die aandacht dan eigenlijk wel? Een zender als Funx doet het prima qua luistercijfers in de Randstad, maar ik zie nooit iemand reageren op 3VOOR12's hiphopartikelen. Worden ze überhaupt wel gelezen door de doelgroep? Of is de segregatie ook in muziekjournalistiekland gaande? Ik zie zelden een Arabische naam als auteur staan - zet daar de artiestennamen eens naast...
Kijk, ik zie heus wel jochies op de achterbank in de bus meerappen op THC, en ik gun Top Notch ook van harte het succes. Maar dan mag 3VOOR12 ook wel de nieuwe Frans Duijts of Mooi Wark gaan bespreken. En dan even eerlijk graag.

Stonehead, Wednesday, 9 February 2011 21:15 (eleven years ago) link

spijker op de kop! las het interview ook net. het taalgebruik van de rappers, ik kan er niet tegen. ook al niet bij ali b. en yesr bij ali b. op volle touren vanavond, hoeveel taalvauten vooral yesr maakt. maar daarnaast kan ik muzikaal ook niets met thc of kempi. vinden ze vast niet erg.

bas, Wednesday, 9 February 2011 21:30 (eleven years ago) link

Ik zie inderdaad de doelgroep niet zo bij 2voor12 hangen …

Maar ja, zelf toch behoorlijk wat van die echte straatshit op 101 Barz zitten kijken en luisteren en ben toch wel onder de indruk van een aantal van die gasten … en theoretisch ben ik ook wel weer een beetje die doelgroep, al kijk ik nooit op 3voor12.

Maar dat huiliegedoe ben ik ook niet van, braggen boasten dissen op harde beats graag. Liedjes voor je moeder hou je maar privé. :)

Martijn Busink, Wednesday, 9 February 2011 21:36 (eleven years ago) link

Sommige van die taalfouten zie ik (vrees ik) nog wel eens door een spellingsvernieuwing komen … dit/deze enzo.

Martijn Busink, Wednesday, 9 February 2011 21:38 (eleven years ago) link

Het intro van die eerste track "Hier ben ik dan" al, tenenkrommend...
Ali B doet zijn Op Volle Toeren, niet toevallig...ik begin de gelijkenissen tussen de Nederlande smartlappen en de Nederhop meer en meer te zien.

arnout, Wednesday, 9 February 2011 21:48 (eleven years ago) link

Coming to think of it, het is wel altijd iets van de VPRO geweest. Vroeger in Loladamusica gingen ze ook achter Geto Boys, L.L. Cool J. toen ie nog straat was, Paris … niet naar Vanilla Ice.

Martijn Busink, Wednesday, 9 February 2011 22:35 (eleven years ago) link

Ja. Maar toen was het nog nieuw, experimenteel én goed. Dit is gewoon slechte gangstarap met een sterk repetitieve productie (van ene Soulsearchin', voor de volledigheid). Al zie ik intussen dat die verschrikkelijke smartlap-mashup ("Hou Van Amsterdam") bij anderen intussen wel een paar tweets veroorzaakt. De VPRO mag er trots op zijn.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de muziekgenres die 3VOOR12 óók niet bedient (punk, metal, jazz...)

Stonehead, Wednesday, 9 February 2011 23:27 (eleven years ago) link

Dat laaatste is wel een punt inderdaad. Die rock die behandeld wordt komt op mij minder underground over, bandjes die ik associeer (al dan niet terecht) met 3voor12 zie ik ook bij TMF (of zag) en in Oor en bij 3FM. Heel veel extreme metal was er toch ook niet vroeger trouwens. Maar wel obscure gitaaarbandjes en EBM enzo. Ik graaf ff diep in herinneringen aan de woensdagmiddagen, dat lange programma 's middags, Ron Flon Flon, De Wilde Wereld enzo … later Loladamusica op tv, ik keek in Beeld en Geluid een aflevering met Pestilence, D.A.M.N., experimenteel ballet en een flamenco kwartet … zo maken ze het niet meer tegenwoordig. En dan staat er in de gids dat de jeugd zo eclectisch is.

Die autotunecrap van YesR is idd geen haar beter dan Denny (jumpen allebei op die house bandwagon ook). Vond het eindresultaat nog best te pruimen trwns, hoewel ik Telkens Weer toch wel een hele andere orde vind, bij herbeluistering viel Ali B. wel door de mand.

Kleine Viezeriks album staan toch weer veel slicke tracks.

Martijn Busink, Thursday, 10 February 2011 08:22 (eleven years ago) link

jaja, VPRO en OOR zijn niet meer wat ze zijn geweest. ;)

Maar inderdaad het is gewoon allemaal slecht. Slecht gerapt, slechte stemmen, slechte rijmelarij. Over motieven van die aandacht? Omdat het kwaliteit is kan het niet zijn, dus het zal wel Stroat zijn en bij gebrek aan alternatief, zeg maar Bijlmer-Step, OostTech of zoiets moet je uit armoede hier maar mee leuren.

OMC, Thursday, 10 February 2011 08:27 (eleven years ago) link

Hef dan? Hef is cool!

https://www.youtube.com/watch?v=hbgUIe3slaY

tis gewoon lekker punk. 9 van de 10 bitches vinden me leuk, tot ze horen hoeveel bitches ik neuk, shit het is niet meer leuk.

Ludo, Thursday, 10 February 2011 08:44 (eleven years ago) link

enige papier in je zak zijn servetjes.

Ludo, Thursday, 10 February 2011 08:44 (eleven years ago) link

Kweenie, een zeker segment vond 50 Cent ook een slechte rapper maar daar was ik het ook niet mee eens. Intussen is ie natuurlijk een cartoonfiguur, maar ik heb laatste The Massacre gedraaid en vond toch nog best wel goed op 1 of 2 nummers na.

Sjaak, Kleine Viezerik, Lexxxus, Jae & Herb, ik trek 't wel hoor. Meer dan recent Oppositeswerk iig, hoewel ik niks tegen wat lievere rap heb op z'n tijd (zie Flinke Namen).

Martijn Busink, Thursday, 10 February 2011 08:48 (eleven years ago) link

Kan er veel over zeggen (heb ik op de twitter ook al wel gedaan) en snap heel goed wat Stonehead bedoelt, maar wat mij eigenlijk verreweg het meeste stoorde toen ik dat inderdaad tenenkrommend dweepzieke interview las is dat het helemaal niet over muziek gaat.

Thijs, Thursday, 10 February 2011 09:16 (eleven years ago) link

Ik begrijp dat het ook de balans is. Er staat tegenover elk praatje met een straatrappertje geen interview met Fluisterwoud o.i.d.

Martijn Busink, Thursday, 10 February 2011 09:21 (eleven years ago) link

Dat ze weinig tot geen aandacht aan (bv.) metal besteden zal me eerlijk gezegd verder een zorg zijn, maar wat wel kwalijk is is dat ik de 3voor12 boys al een paar keer heb horen zeggen dat er naar hun mening te weinig relevants/vernieuwends gebeurt op metalgebied. Dan meet je dus duidelijk met twee maten; zeg dan gewoon 'we hebben de kennis niet in huis' of 'we kiezen ervoor het genre links te laten liggen', da's tenminste eerlijk en duielijk.

In het verlengde hiervan was er laatst ook discussie over het gebrek aan metal op Noorderslag, wat ik interessanter vind dan wat 3voor12 wel of niet covert. Het argument zou zijn dat metal niet 'werkt' op dat festival én dat metal zichzelf wel redt. En inderdaad, als het erop aan komt redt metal zichzelf wel (maar blijkbaar geldt dat niet voor nederhop?) en maak ik mij dus ook bij voorkeur niet druk over de keuzes van 3voor12.

Thijs, Thursday, 10 February 2011 09:48 (eleven years ago) link

Overigens, for the record, ik volg hiphop al jaren niet meer, maar als ik wel eens wat nederhop hoor ben ik altijd wel positief verrast door de kwaliteit van de beats. Heb dus verder ook contentwise niet echt een mening over 3voor12s drive om nederhop te promoten, en bovendien ben ik zelf ook iemand die nogal in zijn 'eigen' genre blijft hangen ;)

Thijs, Thursday, 10 February 2011 09:52 (eleven years ago) link

Uiteindelijk gebeurt er altijd wel wat en hebben genres niet echt hulp nodig om te blijven bestaan.

Bij uitstek outsidergenres als metal en hiphop eigenlijk.

Dat gejammer over te weinig metal op de radio enzo heb ik ook nooit zo begrepen, je wilt je toch juist afzetten tegen de gevestigde orde? :)

Martijn Busink, Thursday, 10 February 2011 10:17 (eleven years ago) link

Wat niet wegneemt dat ik wel wat aan Vuurwerk heb gehad, babysteps enzo. :)

Martijn Busink, Thursday, 10 February 2011 10:18 (eleven years ago) link

Stonehead had dit provocatieve epistel trouwens/natuurlijk in moeten leveren voor de Subs-voorpagina. het wil nog niet echt lukken met die Subjectivisten 2.0 ;)

Ludo, Thursday, 10 February 2011 12:06 (eleven years ago) link

Copy & Pasten met goedkeuring van de auteur, lijkt me dan. :)

OMC, Thursday, 10 February 2011 12:20 (eleven years ago) link

Bij deze die toestemming. Erik Zwennes (auteur van het interview, alias @derique) reageert intussen al via Twitlonger:

Dag Stonehead,

Je noemt je muziekfreak maar beperkt je wel in genres. Dat is niet erg, ik ben ook maar beperkt geïnteresseerd in de dance-wereld en kom maar af en toe een interessant metal album tegen. Ik probeer me te beperken in uitspraken over die genres. Maar ik vind je poging tot het formuleren van een tegengeluid boeiend en vind het goed dat de discussie over muziekjournalistiek levend blijft.

Het is een lastige taak die 3VOOR12 zichzelf stelt door een vrij brede benadering van muziekjournalistiek te bedrijven. Natuurlijk zijn er altijd genre's, fans, muzikanten en niche's die zich tekort gedaan voelen. Het klopt dat 3VOOR12 niet tot nauwelijks over jazzmuziek schrijft. Daar houdt onder meer Radio 6 zich mee bezig. Daarnaast is het genre onder 30-min'ers vooral populair in hedendaagse toepassingen als in de elektronische muziek door onder meer Flying Lotus. Daar besteden wij dus zeker aandacht aan. En dan zijn er nog de festivals, de 'crisis' binnen het auteursrecht, cd-zaken vallen om, popzalen, piraterij, Sena-gedoe en nog zoveel meer onderwerpen waar 3VOOR12 over schrijft.

Een ander belangrijke ontwikkeling de afgelopen twaalf jaar dat 3VOOR12 bestaat, is de opkomst, groei en bloei van Nederlandse hiphop. Dutch Masters, Osdorp Posse, Extince, U-Niq, Postmen, Opgezwolle, Jiggy Dje, De Jeugd van Tegenwoordig, Kempi, The Opposites, Winne, Zwart Licht, Hef, Kleine Viezerik, RBDJAN, Boef en de Gelogeerde Aap en nog zoveel meer zijtakken, verbreding en verschijningsvormen. Jammer dat je zelf na Opgezwolle en De Jeugd van Tegenwooridg bent afgehaakt. Zo zijn er alleen al in de slipstream van beide groepen enorm veel sterke acts opgestaan en prachtige albums uitgebracht. We zijn nu op een punt aanbeland dat de term ‘Nederhop’ net zo algemeen is geworden als ‘Nederrock’ of ‘Nederpop’. Dit was ook goed te zien tijdens het vijftienjarig jubileum van Top Notch in de Melkweg of tijdens het Puna.nl feest in Paradiso. Ben je op zoek naar vernieuwende elektronica en poetische-intellectuele teksten, dan is er een sterke act voor jou, maar wil je rauwe straatverhalen over minimale beats, dan zijn er ook diverse hoogstaande namen.

RBDJAN is als soloartiest een nieuwe naam, in de scene is hij al jaren bezig en onder liefhebbers staat hij bekend als een van de technisch beste rappers van Nederland. Samen met producersteam Soulsearchin’ heeft hij zich na vele jaren aan een solodebuut gewaagd. Ze hadden op vele manieren onderuit kunnen gaan, maar het team heeft zich met een bondig, muzikaal, conceptalbum bewezen. Kort gezegd dient De Onderbaas beluisterd te worden als (een soundtrack van) een film. Inclusief stoerdoenerij, larger than life scenes en gewelddadige openbaringen. RBDJAN is eerlijk en open over zijn achtergrond. Hij was een crimineel die veel negativiteit de wereld in wierp en dit drie keer zo hard terug kreeg. Een mooie wijze les overigens. Op dit moment doet hij zijn best het leven een andere wending te geven en te leven van het artiestenbestaan en een bijbaan als ‘legale dealer’ in een coffeeshop.

Jij vindt het maar niets, die plaat. Dat kan natuurlijk en zeker bij een conceptalbum loop je als artiest het risico de luisteraars te splijten in liefhebbers en haters. Dan is er vaak geen middenweg. Een aantal van je punten van kritiek, kloppen echter niet. De plaat zou vol staan met gejatte samples. Zijn samples niet altijd gejat? Nou, zeker niet wanneer je weinig tot geen samples gebruikt. De producers van Soulsearchin’ hebben de meeste muziek in de studio opgenomen. Neem het nummer Ik Hou van Amsterdam: dat is gebouwd rondom een reclameliedje voor een Old Amsterdam kaasreclame. Het nummer is geheel opnieuw ingespeeld, heeft nieuwe coupletten gekregen, een Amsterdamse kroegartiest heeft de accordeon-partijen ingespeeld en volkszanger Mick Harren is door Lange Frans benaderd om het refrein in te zingen. Het Laatste Woord met als muzikaal thema House of the Rising Sun is een Amerikaanse traditional en schetst de eindtune van de film. Ook dit is geen sample, maar een nieuw interpretatie (zoals eerder Woody Guthrie, Bob Dylan, Nina Simone, Joan Baez en The Animals dit deden) met technisch enorm knappe raps op een lastige driekwartsmaat. Het is ook nog eens een ‘one-take’ door RBDJAN, maar dat is wellicht enkel interessant voor de liefhebbers.

Het niveau van de teksten staat je tegen. Dit is natuurlijk persoonlijk. Ik hoor knappe taalvondsten, consistente concepten en enorm technische flows die klinken alsof het de rapper absoluut geen moeite kost. De onderwerpen zouden van een VMBO-niveau getuigen. Ik kan er naast zitten, maar denk dat RBDJAN dit papiertje zelfs niet binnen heeft. Maakt dat hem een minder interessant artiest? Geldt dat voor The Ramones, Oasis, Dave Clarke of Sex Pistols ook? Je ervaart een ‘intellectuele contrast’ met andere artiesten die op 3VOOR12 worden belicht. Ik moet toegeven dat ik muziek niet selecteer op de opleiding van artiesten. Maken lager opgeleide artiesten minder interessante muziek? Bij Jay Reatard, Roosbeef of Opgezwolle merk ik daar weinig van. Ik kan genieten van een slim liedje. Dat kan hem zitten in de songstructuur, teksten en metaforen of vernieuwend gebruik van instrumentarium en productietechnieken. Een opleiding kan wellicht een bepaald intellectueel niveau in muziek versterken, maar de muziekhistorie kent volgens mij meer voorbeelden van het omgekeerde. Je mist verhalen over het criminele verleden van Adele? Ik vrees dat die er niet zijn. Maakt dat haar een beter of interessanter artiest? Volgens mij niet. Ook niet slechter trouwens.

Wat wint 3VOOR12 met het belichten van Nederlandse hiphopartiesten en albums, vraag je je af. De doelgroep zou niet op onze site komen. Even los van een eventuele voortrekkersrol en/of signaleringsfunctie van een publieke omroep, is dit simpelweg niet waar. 3VOOR12XL was jarenlang een inhoudelijk en populair radioprogramma over hiphop. De Jeugd van Tegenwoordig en Opgezwolle wonnen in het verleden een 3VOOR12AWARD. Nederlandse hiphopalbums als van Fresku, Hef, De Jeugd van Tegenwoordig, Sticks, Kleine Viezerik, The Opposites en RBDJAN behoren tot de best beluisterde platen op de Luisterpaal. Het videomateriaal van Top Notch Extravaganza op 3VOOR12TV wordt enorm goed bekeken. Dit is een trend die al jaren aan de gang is. Segragatie in de muziekjournalistiek was een acceptabele reden geweest? De schrijver van artikelen over Nederlandse hiphop moet een Arabische naam hebben? Volgens mij meen je dat niet.

Wanneer een muziekmedium aandacht besteedt aan RBDJAN moet het dat ook doen voor Frans Duijts en Mooi Wark? De argumentatie hierachter ontgaat me. Anders is het oneerlijk? Publiek geld moet geheel evenredig worden ingezet? Het muzikale en tekstuele niveau van De Onderbaas is te vergelijken met dat van beide genoemde acts? Daar ben ik het niet mee eens. Maar hier komen we op een punt wat kwalitatieve muziek is, of er gradaties zijn en of dat leidend moet zijn in je redactionele keuzes. Is punk slimmer dan hiphop? Metalgitaren hoogwaardiger dan 808-drums? Maakt RBDJAN met Ik Hou Van Amsterdam meer van de muziek van Mick Harren dan zijn laatste album?

Op Twitter zie ik dat je uit Nijmegen komt. Ik zou je de hiphopact Zo Moeilijk uit die stad willen tippen. Ze maken onderdeel uit van de Fakkelteitgroep van ex-Opgezwolle rapper Sticks, maken muzikale nummers met scherpe teksten. Soms geengageerd, vaak energiek en aanstekelijk. Hier een link naar hun recente optreden tijdens Top Notch Extravaganza. Oh, en let niet op het behoorlijk witte publiek, daar kan de groep zelf niets aan doen.

http://3voor12.vpro.nl/tv/#/44427023/44414215/2

Erik Zwennes

Stonehead, Thursday, 10 February 2011 13:18 (eleven years ago) link

hij staat erop Stonehead. als je nog aanpassingen wil moet je me maar even mailen. het hoesje staat er nou wel heel groot, misschien dat ik er later nog wat vanaf haal maar de Typepad zit te fucken

Ludo, Thursday, 10 February 2011 13:40 (eleven years ago) link

Nog even over wat ik zei, dat dat RBDJAN 'interview' op 3voor12 nauwelijks over *muziek* gaat: zo kan het dus ook http://hiphopleeft.nl/artikelen/3071

Thijs, Thursday, 10 February 2011 14:29 (eleven years ago) link

Maar hey, daar staat dan ook een 'Arabische' naam boven :)

Thijs, Thursday, 10 February 2011 14:31 (eleven years ago) link

Beste Stonehead,

Je betoog slaat de spijker gigantisch op zijn kop! Het wegzetten van andere, om in termen van muziek te spreken, genres en deze als dom, gevaarlijk en achterlijk te bestempelen sluit naadloos aan bij het gedachtegoed van Geert Wilders. Je vergelijking gaat dus helemaal op.

Allereerst, over smaak valt niet te twisten. Als jij helemaal niets met Nederlandse hiphop hebt dan is dat uiteraard je goed recht. Net zoals ik ook regelmatig muziek op 3voor12 stuit die niet op mijn begrafenis hoeft worden gedraaid. Ik blijf daarom bij de feiten.

Tot pak hem beet twee jaar terug deed de redactie van 3voor12 praktisch niets met Nederlandse hiphop. Als er dan een schamel interview van een hiphop artiest was te lezen dan was dit omdat het hoofd van Salah Edin in Geert Wilders, hey daar heb je em weer!, Fitna was opgenomen. Pas sinds 2010 lijkt het besef te zijn doorgedrongen dat ook hiphop op de plank bij 3voor12 hoort te staan. Deze “hiphop overkill” is dus niet structureel.

3voor12 richt zich niet op middle of the road artiesten zoals Caro Emerald, maar 3voor12 is een muzikaal platform dat aandacht besteed aan alternatieve muziek. Om trouwens bij een speerpunt van Geert Wilders terug te komen. 3voor12 maakt deel uit van de publieke omroep en wordt dus met ONS belastinggeld in stand gehouden.
Kortom 3voor12 is van iedereen. Als het dan onverantwoord is om een podium te bieden aan criminele propaganda van artiesten zoals Hef en RBDjan mag het dan ook wel muziek publiceren van artiesten die overmatig drugsgebruik verheerlijken zoals Pete Doherty, Lemmy en de Fun Loving Criminels? Tuurlijk mogen ze dat. Omdat deze drie eerder artiesten muzikale helden zijn! Net zoals RBdjan, Zwart Licht, Hef en Kempi dat zijn voor heel veel jongeren in dit land.

Juist door ook aandacht te schenken aan Nederlandse hiphop kun je voor liefhebbers van Kempi ook de drempel verlagen om eens te luisteren naar een album van Aphex Twin, Mr Oizo en Go Back To The Zoo. In plaats van te blijven hangen op eenzijdige platvormen als 101barz en FunX. Je muzikale horizon verbreden noemen ze dat. Een taak die is weggelegd voor de publieke omroep en iets waar Geert Wilders nog veel van kan leren.

Met vriendelijke groet,
Hendrik

Heinz, Thursday, 10 February 2011 14:41 (eleven years ago) link

Pas sinds 2010 lijkt het besef te zijn doorgedrongen dat ook hiphop op de plank bij 3voor12 hoort te staan.

Dat is toch echt iets te kort door de bocht: http://3voor12.vpro.nl/doemee/tags/hiphop

Thijs, Thursday, 10 February 2011 14:45 (eleven years ago) link

Het is gelukt, ik mag inloggen.
Hier mijn reactie @Stonehead met twee foutjes aangepast.

Dag Stonehead,

Je noemt je muziekfreak maar beperkt je wel in genres. Dat is niet erg, ik ben ook maar beperkt geïnteresseerd in de dance-wereld en kom maar af en toe een interessant metal album tegen. Ik probeer me te beperken in uitspraken over die genres. Maar ik vind je poging tot het formuleren van een tegengeluid boeiend en vind het goed dat de discussie over muziekjournalistiek levend blijft.

Het is een lastige taak die 3VOOR12 zichzelf stelt door een vrij brede benadering van muziekjournalistiek te bedrijven. Natuurlijk zijn er altijd genre's, fans, muzikanten en niche's die zich tekort gedaan voelen. Het klopt dat 3VOOR12 niet tot nauwelijks over jazzmuziek schrijft. Daar houdt onder meer Radio 6 zich mee bezig. Daarnaast is het genre onder 30-min'ers vooral populair in hedendaagse toepassingen als in de elektronische muziek door onder meer Flying Lotus. Daar besteden wij dus zeker aandacht aan. En dan zijn er nog de festivals, de 'crisis' binnen het auteursrecht, cd-zaken vallen om, popzalen, piraterij, Sena-gedoe en nog zoveel meer onderwerpen waar 3VOOR12 over schrijft.

Een ander belangrijke ontwikkeling de afgelopen twaalf jaar dat 3VOOR12 bestaat, is de opkomst, groei en bloei van Nederlandse hiphop. Dutch Masters, Osdorp Posse, Extince, U-Niq, Postmen, Opgezwolle, Jiggy Dje, De Jeugd van Tegenwoordig, Kempi, The Opposites, Winne, Zwart Licht, Hef, Kleine Viezerik, RBDJAN, Boef en de Gelogeerde Aap en nog zoveel meer zijtakken, verbreding en verschijningsvormen. Jammer dat je zelf na Opgezwolle en De Jeugd van Tegenwoordig bent afgehaakt. Zo zijn er alleen al in de slipstream van beide groepen enorm veel sterke acts opgestaan en prachtige albums uitgebracht. We zijn nu op een punt aanbeland dat de term ‘Nederhop’ net zo algemeen is geworden als ‘Nederrock’ of ‘Nederpop’. Dit was ook goed te zien tijdens het vijftienjarig jubileum van Top Notch in de Melkweg of tijdens het Puna.nl feest in Paradiso. Ben je op zoek naar vernieuwende elektronica en poetische-intellectuele teksten, dan is er een sterke act voor jou, maar wil je rauwe straatverhalen over minimale beats, dan zijn er ook diverse hoogstaande namen.

RBDJAN is als soloartiest een nieuwe naam, in de scene is hij al jaren bezig en onder liefhebbers staat hij bekend als een van de technisch beste rappers van Nederland. Samen met producersteam Soulsearchin’ heeft hij zich na vele jaren aan een solodebuut gewaagd. Ze hadden op vele manieren onderuit kunnen gaan, maar het team heeft zich met een bondig, muzikaal, conceptalbum bewezen. Kort gezegd dient De Onderbaas beluisterd te worden als (een soundtrack van) een film. Inclusief stoerdoenerij, larger than life scenes en gewelddadige openbaringen. RBDJAN is eerlijk en open over zijn achtergrond. Hij was een crimineel die veel negativiteit de wereld in wierp en dit drie keer zo hard terug kreeg. Een mooie wijze les overigens. Op dit moment doet hij zijn best het leven een andere wending te geven en te leven van het artiestenbestaan en een bijbaan als ‘legale dealer’ in een coffeeshop.

Jij vindt het maar niets, die plaat. Dat kan natuurlijk en zeker bij een conceptalbum loop je als artiest het risico de luisteraars te splijten in liefhebbers en haters. Dan is er vaak geen middenweg. Een aantal van je punten van kritiek, kloppen echter niet. De plaat zou vol staan met gejatte samples. Zijn samples niet altijd gejat? Nou, zeker niet wanneer je weinig tot geen samples gebruikt. De producers van Soulsearchin’ hebben de meeste muziek in de studio opgenomen. Neem het nummer Ik Hou van Amsterdam: dat is gebouwd rondom een nummer van Kris de Bruyne dat bekend werd als reclameliedje voor een Old Amsterdam kaasreclame. Het nummer is geheel opnieuw ingespeeld, heeft nieuwe coupletten gekregen, een Amsterdamse kroegartiest heeft de accordeon-partijen ingespeeld en volkszanger Mick Harren is door Lange Frans benaderd om het refrein in te zingen. Het Laatste Woord met als muzikaal thema House of the Rising Sun is een Amerikaanse traditional en schetst de eindtune van de film. Ook dit is geen sample, maar een nieuw interpretatie (zoals eerder Woody Guthrie, Bob Dylan, Nina Simone, Joan Baez en The Animals dit deden) met technisch enorm knappe raps op een lastige driekwartsmaat. Het is ook nog eens een ‘one-take’ door RBDJAN, maar dat is wellicht enkel interessant voor de liefhebbers.

Het niveau van de teksten staat je tegen. Dit is natuurlijk persoonlijk. Ik hoor knappe taalvondsten, consistente concepten en enorm technische flows die klinken alsof het de rapper absoluut geen moeite kost. De onderwerpen zouden van een VMBO-niveau getuigen. Ik kan er naast zitten, maar denk dat RBDJAN dit papiertje zelfs niet binnen heeft. Maakt dat hem een minder interessant artiest? Geldt dat voor The Ramones, Oasis, Dave Clarke of Sex Pistols ook? Je ervaart een ‘intellectuele contrast’ met andere artiesten die op 3VOOR12 worden belicht. Ik moet toegeven dat ik muziek niet selecteer op de opleiding van artiesten. Maken lager opgeleide artiesten minder interessante muziek? Bij Jay Reatard, Roosbeef of Opgezwolle merk ik daar weinig van. Ik kan genieten van een slim liedje. Dat kan hem zitten in de songstructuur, teksten en metaforen of vernieuwend gebruik van instrumentarium en productietechnieken. Een opleiding kan wellicht een bepaald intellectueel niveau in muziek versterken, maar de muziekhistorie kent volgens mij meer voorbeelden van het omgekeerde. Je mist verhalen over het criminele verleden van Adele? Ik vrees dat die er niet zijn. Maakt dat haar een beter of interessanter artiest? Volgens mij niet. Ook niet slechter trouwens.

Wat wint 3VOOR12 met het belichten van Nederlandse hiphopartiesten en albums, vraag je je af. De doelgroep zou niet op onze site komen. Even los van een eventuele voortrekkersrol en/of signaleringsfunctie van een publieke omroep, is dit simpelweg niet waar. 3VOOR12XL was jarenlang een inhoudelijk en populair radioprogramma over hiphop. De Jeugd van Tegenwoordig en Opgezwolle wonnen in het verleden een 3VOOR12AWARD. Nederlandse hiphopalbums als van Fresku, Hef, De Jeugd van Tegenwoordig, Sticks, Kleine Viezerik, The Opposites en RBDJAN behoren tot de best beluisterde platen op de Luisterpaal. Het videomateriaal van Top Notch Extravaganza op 3VOOR12TV wordt enorm goed bekeken. Dit is een trend die al jaren aan de gang is. Segragatie in de muziekjournalistiek was een acceptabele reden geweest? De schrijver van artikelen over Nederlandse hiphop moet een Arabische naam hebben? Volgens mij meen je dat niet.

Wanneer een muziekmedium aandacht besteedt aan RBDJAN moet het dat ook doen voor Frans Duijts en Mooi Wark? De argumentatie hierachter ontgaat me. Anders is het oneerlijk? Publiek geld moet geheel evenredig worden ingezet? Het muzikale en tekstuele niveau van De Onderbaas is te vergelijken met dat van beide genoemde acts? Daar ben ik het niet mee eens. Maar hier komen we op een punt wat kwalitatieve muziek is, of er gradaties zijn en of dat leidend moet zijn in je redactionele keuzes. Is punk slimmer dan hiphop? Metalgitaren hoogwaardiger dan 808-drums? Maakt RBDJAN met Ik Hou Van Amsterdam meer van de muziek van Mick Harren dan zijn laatste album?

Op Twitter zie ik dat je uit Nijmegen komt. Ik zou je de hiphopact Zo Moeilijk uit die stad willen tippen. Ze maken onderdeel uit van de Fakkelteitgroep van ex-Opgezwolle rapper Sticks, maken muzikale nummers met scherpe teksten. Soms geengageerd, vaak energiek en aanstekelijk. Hier een link naar hun recente optreden tijdens Top Notch Extravaganza. Oh, en let niet op het behoorlijk witte publiek, daar kan de groep zelf niets aan doen.

http://3voor12.vpro.nl/tv/#/44427023/44414215/2

Groet,

@derique redacteur @3VOOR12

Derique, Thursday, 10 February 2011 14:55 (eleven years ago) link

Thijs, 3voor12 staat al een tijdje in mijn bookmarks. Misschien druk ik het iets te radicaal uit maar tot voor kort werd er, in verhouding tot de rest, niet zo heel veel gedaan met Nederlandse hiphop. Ik kan mij nog herinneren dat Zo Moeilijks album Nijmeegse Modo, nota bene door Erik Zwennes getipt, nog werd getagged met: cliché en yoyo.

Heinz, Thursday, 10 February 2011 15:02 (eleven years ago) link

Maakt ook niet echt uit, je punt is duidelijk en ben het ook wel met je eens verder. En ja, Zo Moeilijk is vet, wou 't Stonehead ook al tippen, maar Erik was me voor ;)

Thijs, Thursday, 10 February 2011 15:05 (eleven years ago) link

Zo stond Nijmeegse Modo getagged op luisterpaal. Dat geeft wel een beetje aan hoe de verhoudingen lagen...

Heinz, Thursday, 10 February 2011 15:09 (eleven years ago) link

Heinz, ik heb in mijn reactie een aantal voorbeelden gegeven dat hiphop al langer op de agenda staat van 3VOOR12. Hiphopprogramma Dutchmasters is notabene al begin jaren 90 gestart bij de VPRO. De tags die bij albums staan kunnen door ingelogde bezoekers worden toegevoegd. 3VOOR12 zal nooit een album taggen met 'cliche' en 'yoyo'.

Derique, Thursday, 10 February 2011 15:11 (eleven years ago) link

Erik, sinds 3voor12 XL is opgeheven is Nederlandse hiphop, relatief, ondervertegenwoordigd. Dat nu wel een album van RBDjan wordt uitgelicht valt 3voor12 alleen maar te prijzen. Dat het taggen niet door de redactie zelf wordt gedaan wist ik niet. Dit neem ik terug.

Heinz, Thursday, 10 February 2011 15:25 (eleven years ago) link

Het grappige is dat Fons Dellen en Lotje IJzermans elkaar twintig jaar geleden on air in de haren vlogen over de kwaliteit en seksistische hufterigheid van de Geto Boys. Me dunkt dat de kwaliteit van hiphop altijd een gevoelig onderwerp blijft bij de Vrijzinnig Protestanten. Ik kan me ook herinneren dat het clipje van Lange Frans en Baas B. destijds wel heel erg vaak langskwam op 3voor12 TV : )

Willems, Thursday, 10 February 2011 15:57 (eleven years ago) link

volgens mij zitten de hiphopreaguurders bij Musicmeter

http://www.musicmeter.nl/album/13781

9 pagina's discussie over een recent album van Masta Ace!?! :)

Ludo, Thursday, 10 February 2011 16:04 (eleven years ago) link

Het intellectuele contrast met de rest van de muziek die 3VOOR12 bespreekt is potsierlijk. Ik kan me in elk geval geen verhalen over het criminele verleden van Adele herinneren.

Dat is vooral een probleem omdat het naar een verkapte vorm van racisme neigt. Die negers mogen lekker lomp doen met hun pistolen & bitches, maar als je blank en middenklasse bent, dan moet je vooral beschaafd indie zijn. Op 3voor12 zie je dat sporadisch, maar op Pitchfork vind ik het soms echt tegen het schokkende aanzitten. Ik weet nog dat ze Major Lazer met de daggerende Jamaicanen fantastisch vonden, terwijl de latino kids van BrokeNCYDE tegelijkertijd voor soortgelijke muziek niets dan hoon over zich kregen (feitelijk zijn ze natuurlijk beiden fantastisch.) Ze weten het trouwens wel daar): ik heb ooit een artikel gelezen dat keihard afrekende met Williamsburg hipsters met truckerpetjes die hun eigen hiphopfeesten organiseerden waar vooral geen enge negers moesten komen.

Maar dat huiliegedoe ben ik ook niet van, braggen boasten dissen op harde beats graag. Liedjes voor je moeder hou je maar privé. :)

Word!

Martijn ter Haar, Thursday, 10 February 2011 17:36 (eleven years ago) link

Ja, dat politiek correcte omgekeerde racisme speelt onder de oppervlakte toch nog wel een rol, dat was natuurlijk met blues en country natuurlijk precies hetzelfde verhaal halverwege de vorige eeuw. Ik heb me er aan lang aan gestoord, vooral omdat ik het gevoel had dat de waardering van de 80s broertjes hiphop en metal in de loop der jaren zo is scheefgegroeid, maar ik heb me er inmiddels bij neergelegd. Hiphop heeft nou eenmaal meer mass appeal (misschien niet eens in absolute cijfers, maar qua aantrekkingskracht op de doorsnee muziekliefhebber), en wel hierom: Je kan het verstaan (bedoel ik ook met name wat betreft nederhop), je kan er op dansen en idd, zwarte grotestadsmuziek is nu eenmaal eeuwig hipper dan blanke boerenmuziek. Wat je ook zou kunnen vertalen door te zeggen dat juist metal dat extra mainstream media zetje in de rug nodig heeft en dat hiphop zichzelf wel verkoopt.

Thijs, Thursday, 10 February 2011 17:49 (eleven years ago) link

Maar Aretha's muziek werd ingespeeld door die blanke boeren.

Hoewel ik 't allemaal wel zie en begrijp denk ik dat ook wel weer moet oppassen niet te navelstaarderig te worden of het niet (omgekeerd) racistisch wordt, als je maar lang genoeg kijkt is er altijd wel wat te vinden. En dan heb je nog dat die andere bevolkingsgroepen er ook wat van kunnen met dat gelul over kleurtjes/afkomst.

It's not where ya from it's where ya at. :)

Martijn Busink, Thursday, 10 February 2011 18:06 (eleven years ago) link

Maar Aretha's muziek werd ingespeeld door die blanke boeren.

Oeh, slecht voorbeeld...

Thijs, Thursday, 10 February 2011 18:14 (eleven years ago) link

Leg uit?

Martijn Busink, Thursday, 10 February 2011 18:18 (eleven years ago) link

Ik zou de grootsheid van Aretha op generlei wijze aan haar begeleiders willen wijten, ook al komen ze nog zo hard uit Muscle Shoals ;)

Thijs, Thursday, 10 February 2011 18:21 (eleven years ago) link

Zo ver wilde ik ook niet gaan, maar het lijkt er wel op dat er toen misschien wat minder nauw werd gekeken (ook Booker T. & The MG's indachtig) …

Tegelijk is Scott Storch ook geen negert …

Martijn Busink, Thursday, 10 February 2011 18:24 (eleven years ago) link

Ter leerling ende vermaak, 3voor12 recenseert Major Lazer en brokeNCYDE ;)

Thijs, Thursday, 10 February 2011 18:37 (eleven years ago) link

*lering*

Thijs, Thursday, 10 February 2011 18:38 (eleven years ago) link

Ik herinner me een draadje op het subforum van een paar jaar terug over 'rockism', ik geloof dat dit fenomeen nog lang niet uitgestorven is :)
Zolag het maar 'authentiek' is dan word alles vergeven, hoe ruk de muziek ook is...

arnout, Thursday, 10 February 2011 18:51 (eleven years ago) link

zolang en wordt met een t

arnout, Thursday, 10 February 2011 18:52 (eleven years ago) link

'Een draadje'?! Raison d'etre, man ;)

Thijs, Thursday, 10 February 2011 18:53 (eleven years ago) link

Ik vind Major Lazer en brokeNCYDE allebei ruk, gelijke monniken/kappen. :)

Martijn Busink, Thursday, 10 February 2011 19:25 (eleven years ago) link

Ik ben het met je eens hoor Stonehead (zie frontpage)

Maar dit En dan heb ik het nog niet eens gehad over de muziekgenres die 3VOOR12 óók niet bedient (punk, metal, jazz...) deel ik niet en druist ook volgens mij tegen je eigen betoog in.
Ik vind het prima als 3voor12 een zekere smaak dan wel voorkeur laat gelden en van mij mogen ze gevoeglijk 90% negeren, zolang er een idee achter zit, soit! Maar dat deel van een zekere smaak dan wel voorkeur ontgaat me vaak gewoon. Ik bedoel ik vind er genoeg leuke platen, maar het lijkt de weekendlotto soms wel.

Jan Willem Broek, Friday, 11 February 2011 01:00 (eleven years ago) link

Wist u trouwens dat 'we' ons vroeger ook al een beetje boos maakten over de Hiphopneger?

Willems, Friday, 11 February 2011 11:39 (eleven years ago) link

jee in t verleden waren er elke dag legendarische draden, zo lijkt het wel. deze was ik helemaal vergeten.

Ludo, Friday, 11 February 2011 12:00 (eleven years ago) link

Vroeger … ;)

[/OMC]

Martijn Busink, Friday, 11 February 2011 12:55 (eleven years ago) link

Kijk, hiphop die zowel artistiek is maar toch streetcredibility uitstraalt, het kan:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XSbZidsgMfw

Martijn ter Haar, Friday, 11 February 2011 15:37 (eleven years ago) link

Zo dus:
https://www.youtube.com/watch?v=XSbZidsgMfw

Martijn ter Haar, Friday, 11 February 2011 15:37 (eleven years ago) link

Zo. Daar zijn we dan. Eindelijk door mijn to-do-lijst heen (o.a. een interview met Krach voor FU uitgewerkt). Excuses voor de vertraging. Echt, ik wist niet wat ik meemaakte donderdag. Na een paar tweets vielen er allerlei Twitteraars over me heen en had ik er opeens twintig followers bij.

Ah, @stonehead opent de frontale aanval op @3VOOR12 en op ALLE NL rappers min Opgezwolle en DjvT (@atzedevrieze)

Hoppa, Atze schiet even met scherp terug. Het gaat voornamelijk over 3VOOR12. Sorry, dat krijg je met alleen maar hallelujah-stukken. Als de lezer een genre moet leren begrijpen kun je beter ook uitleggen wat artiest X beter kan maken dan artiest Y. Zie ook de verwijzingen naar Major Lazer en BrokeNCYDE hierboven. De aandacht daarvoor heb ik bij 3VOOR12 ook nooit begrepen.

@derique @stonehead Ik zet de chips en cola vast klaar! (@TimVeer)

Dit stuk is niet voor niks opgesteld als een reeks vragen, en ik waardeer het dan ook erg dat Erik erop reageert.

@stonehead misschien moet je je ook eens verdiepen in de opnamen. Hoezo samples? Live ingespeeld man en wezenloos veel energie (@boostyboy)

Klopt. Mijn bewering dat De Onderbaas een sampleplaat is, is onjuist. Hoe het wel zit bleek echter nergens uit de interviews met RB Djan. Die gaan ook elders overigens nauwelijks over de muziek.

@derique overigens prima beargumenteerde verdediging tegen de onzin argumenten van @stonehead hoor. #smakenverschillen (@zephirnl)

@3voor12 vind de RBDjan hype te hype en niet mijn ding. muzikaal slap, teksten meh. Kern Koppen daarentegen... #nextlevelshit (@zephirnl)

Leuk hoe mensen op Twitter dus eigenlijk zichzelf tegenspreken. Van Kern Koppen kun je best muzikaal en taalkundig beargumenteren, zoals 3VOOR12 dat bij indie en dance ook doet, maar dat bij nederhop steevast achterwege laat, wáárom het dan goed is. Maar ja. Die kolen mag 3VOOR12/Den Haag uit het vuur hengelen. Had 3VOOR12 landelijk zoiets eens gedaan, dan had je mij niet gehoord. Maar goed. Gaan we over naar de reactie van Erik.

We zijn nu op een punt aanbeland dat de term ‘Nederhop’ net zo algemeen is geworden als ‘Nederrock’ of ‘Nederpop’.

Oké. Maar dan verwacht ik dus ook volwassen besprekingen van nederhop. De Onderbaas - ik heb het nogmaals geprobeerd - is een plaat zonder boeiende teksten, muzikaal schatplichtig aan de gebruikelijke Motown/soulaftreksels (maar technisch vind ik Önder en FS Green dan origineler), en het enige wat je er als toehoorder mee kunt doen is slowdribbelend 'ey! ey!' scanderen. Doen de kinderen tegenover mijn huis elke avond, geen punt. Maar is dit nu niveautje gangstarap anno 2011? Wat voegt dit in vredesnaam nog toe aan het genre? Waarom staat RB Djan wél op 3voor12 en pakweg Spoken Words (net zo min mijn ding) of de cokedealer van om de hoek niet?
Overigens bedankt voor de toelichting over Djan. Maar nogmaals: had dat meteen in het interview vermeld.

De onderwerpen zouden van een VMBO-niveau getuigen. Ik kan er naast zitten, maar denk dat RBDJAN dit papiertje zelfs niet binnen heeft. Maakt dat hem een minder interessant artiest?

Iedereen heeft verschillende talenten. Je hoeft niet te kunnen rekenen om goed te kunnen rappen. Je hoeft niet literair geschoold te zijn om Shakespeare goed te vinden. Maar als ik naar herhaalde platitudes als 'je weet hoe dat gaat' en 'ik zie het overal om me heen' moet luisteren en met al dat straatjargon gebeurt ook nog eens niets creatiefs, dan ben je gewoon een matige rapper. Drop zo'n regel over de ov-chipkaart dan niet, als je toch niks te melden hebt. De aandacht voor Djan had ook naar een interessantere rapper kunnen gaan. 3VOOR12 dient een klassering als 'monumentaal' enigszins toe te lichten. In dit geval slaat die helemaal nergens op. Knappe taalvondsten? Ammehoela. Technische flows? Zou kunnen, maar dat hoor ik als half leek dan weer niet. Wordt ook niet uitgelegd. Maar goed, daar is deze discussie dan voor.

3VOOR12XL was jarenlang een inhoudelijk en populair radioprogramma over hiphop.

Ja, waar is dat heen eigenlijk? Bij Def P's "Tegenwicht voor Evenwicht" hoorde je tenminste nog dat zelfs Ali B ooit 'goed' begonnen is, maar daar besteedt 3VOOR12 inmiddels ook geen aandacht meer aan. Dat soort dingen bedoel ik met 'meten met twee maten'.

voortrekkersrol en/of signaleringsfunctie van een publieke omroep

Kwaliteit filteren heet dat, ongeacht of het een groot publiek trekt. Ben benieuwd of jullie Lucy Love binnenkort net zo hypen als M.I.A. eerder. 3VOOR12 lijkt selectief in genres én etaleert eigen smaak, daar ontkom je niet aan en dat is ook prima. Maar waar hiphop straatmores 'behoort' te hebben wordt dat bij een ander genre artiesten afgestraft (de 'straatlotto', citaat Jan Willem Broek).

Het muzikale en tekstuele niveau van De Onderbaas is te vergelijken met dat van [Frans Duijts en Mooi Wark]? Daar ben ik het niet mee eens. Maar hier komen we op een punt wat kwalitatieve muziek is, of er gradaties zijn en of dat leidend moet zijn in je redactionele keuzes.

Corrigeer me als het niet zo is, maar redactionele keuzes worden bij 3VOOR12 allereerst bepaald door budget en politiek. Bløf mag de TROS doen, Radio 538 de trance, Radio 6 voor zolang het duurt de avant-garde en de lokale 3VOOR12-afdelingen hebben hoe dan ook vrij vaak het nakijken (eng hoor, burgerjournalistiek). Artiesten en platenmaatschappijen concentreren zich sterk op media om publiek te vinden, nu de geldstromen slinken wordt het nog interessant om te zien wie de media-oorlog wint. Het zijn duidelijke genre-exoten als RB Djan die aan het licht brengen waar de kwaliteitsgrenzen van 3VOOR12 liggen. De site kan maar beter voorbereid zijn op nóg verdere decentralisatie.

Stonehead, Sunday, 13 February 2011 16:44 (eleven years ago) link

Heinz schreef trouwens een sterk antwoord.

(..) Deze “hiphop overkill” is dus niet structureel.

Misschien is het inderdaad iets recents. Ik heb het eens nagekeken: in de laatste 3VOOR12-nieuwsbrieven staat elke keer wel één rapper prominent. Kempi, Blaxtar, Zo Moeilijk en Önder, De Jeugd, MC Skinto, Steen, Kees de Koning, Boef, JAE... je moet tot begin december terug voordat er eens géén hiphop instaat. Je kunt nog niet stellen dat de 'reguliere' alternatieve muziek ondersneeuwt, maar voor elke rapper staan minder dan twee artikelen over bands in een ander genre.

Stonehead, Sunday, 13 February 2011 19:08 (eleven years ago) link

nu is december ook wel een beetje de standaard hiphop-periode he, dan komen de Amerikanen in elk geval met hun grote releases.

Ludo, Sunday, 13 February 2011 19:44 (eleven years ago) link

maar ok het gaat hier om nederhop (maar misschien zijn ze daardoor in de hiphop mood 'geraakt')

Ludo, Sunday, 13 February 2011 19:45 (eleven years ago) link

Weet je, er is niks mis met hypes zolang er wat te melden is. Maar juist wat dat betreft valt het dus echt vies tegen. Vergelijk het met cabaret, De Jeugd scoort omdat ze én grappig én actueel zijn én zelfspot hebben. Je zou van iemand die zijn 'leven op de straat' te gelde maakt verwachten dat-ie de maatschappij aan de kaak stelt en dat dat weer heftige opinies uitlokt, zoals bij Eminem vroeger. Toch? Ik kan zoiets me in Nederland zo gauw niet herinneren. Zelfs Kempi scoort niet inhoudelijk, ook al shockeerden zijn tattoos half GeenStijl.

Stonehead, Monday, 14 February 2011 00:41 (eleven years ago) link

GeenStijl, die zijn zo makkelijk te shockeren.

Martijn Busink, Monday, 14 February 2011 08:09 (eleven years ago) link

Nou, wat betreft Derique hoeven we in deze thread dus weinig meer te verwachten. Samenvatting van Twitter: die "voelt zich niet uitgedaagd door een reactie, er zijn geen vragen/onduidelijkheden meer maar enkel irritatie" en noemt de discussie "niet coherent" (tja). Hij definieert een hype verder slechts als brede aandacht (zie alinea 2 hier), "en als er 1 release is die door traditionele media wordt genegeerd is het De Onderbaas". Een recensie "doet 3VOOR12 nooit", maar hij raadt het nummer Het Laatste Woord aan als voorbeeld van technische flows.

De hiphopperts geloven het intussen ook wel:

top betoog.. chapeau! (..) [ Stoneheads] reactie is totaal overbodig dus niet uitgelezen. (@djwannabeastar)

Kortom, 3voor12 deed een plas en alles bleef zoals het was. Volgende week een juichverhaal over het zoveelste product van Kempi dat net zo min op 3FM gaat worden opgepakt. De Funx-doelgroep zal het massaal aanhoren op de luisterpaal, 3VOOR12 heeft zijn aantal views dus 'relevantie' weer binnen en zo moddert ons nationale alternatieve muziekplatform lekker verder.

Stonehead, Monday, 14 February 2011 12:34 (eleven years ago) link

...zo moddert ons nationale alternatieve muziekplatform lekker verder

Misschien ben ik een cynische ouwe lul, maar (serieuze vraag) hoezo kan jou dat nou eigenlijk verder wat schelen? Lees het dan niet, en laat ze gewoon lekker.

Thijs, Monday, 14 February 2011 12:48 (eleven years ago) link

Daar kan ik best op gaan reageren, maar dat maakt de discussie alleen maar minder coherent...

Ik ben een liefhebber van 3VOOR12. De naam zegt het al; het werd opgericht toen 3FM naar de verdommenis ging met de horizontale programmering. Toen was ik 18, dus reken maar dat dat me bijgebleven is. Ook al zitten er op lokaal niveau soms nog zulke prutsers tussen, het concept staat als een huis, er wordt met een minimale hoeveelheid geld ontzettend veel bereikt en commercieel zou iets dergelijks niet op dezelfde manier kunnen werken (al zijn er in Kink FM en initiatieven als 22Tracks wel wát alternatieven.) In het algemeen echter: ziehier een perfect voorbeeld van wat de publieke omroep kan toevoegen.

Intussen is het 2011, bestaan er 28375632 verschillende muzieksites voor 2375 genres die allemaal even slecht gelezen worden, is de Nederlandse muziekscene compleet versplinterd en is 3VOOR12 enkel nog leidend in luisterpaal, 'meta-muzieknieuws' en grote-festivalrecensies. Qua muziek zelf wordt het tijd voor een 3VOOR12VOOR12, denk ik soms.

Stonehead, Monday, 14 February 2011 14:02 (eleven years ago) link

OK, duidelijk. Ik moet eerlijk zeggen dat ik altijd een beetje vergeet dat 3voor12 ook vooral een radiozender/-programma is (ik luister al vijftien jaar niet meer naar de radio). Maar goed, die versplintering is gewoon een fait accompli, en heeft natuurlijk ook zeker z'n voordelen in de zin van specialistische websites. Waarbij het me ook niet kan schelen hoeveel en wat voor soort mensen het verder nog lezen, als het maar kwaliteit heeft.

Thijs, Monday, 14 February 2011 14:50 (eleven years ago) link

Qua muziek zelf wordt het tijd voor een 3VOOR12VOOR12, denk ik soms.

Soms? Stel dat de publieke televisie alleen nog Boer Zoekt Vrouw, Wie Is De Mol? en, vooruit, Het Achtuurjournaal zou uitzenden. Geen Buitenhof meer, geen verslag van de strijd om het NK volleybal, geen ballet, geen Joodse Omroep. Er zouden Kamervragen en moties komen over dat dit niet de bedoeling is. Toch is dat precies wat de publieke popzender 3FM met popmuziek.

Martijn ter Haar, Monday, 14 February 2011 17:21 (eleven years ago) link

Achja. Er zijn nu zelfs sites als muziek.nl, betaald door Universal zelf, die de popjournalist gaan uithangen. Inclusief Luisterpaal. Maar dat moet Top Notch zelf nog ontdekken.

Stonehead, Monday, 14 February 2011 17:59 (eleven years ago) link

Er zijn trouwens ook privacyvoorvechtende rappers. Enter Big D...

Stonehead, Wednesday, 16 February 2011 00:16 (eleven years ago) link

Heh, zoals ik net al zei: house en rap … een ongelukkige combi imo.

De strekking van de tekst ten spijt.

Maar zo te merken kan de boog niet altijd gespannen staan :)

https://www.youtube.com/watch?v=9Ed50mZ6464

Martijn Busink, Wednesday, 16 February 2011 08:26 (eleven years ago) link

http://farm3.static.flickr.com/2497/3910204556_31155d607b.jpg

Thijs, Wednesday, 16 February 2011 11:00 (eleven years ago) link

Over Nederhop gesproken..of hoort dit in het Rolling "teh lolz" draadje thuis?
https://www.youtube.com/watch?v=s39ryrFjOow&feature=related

Toch blijft ie goed die Extince :)

arnout, Saturday, 19 February 2011 19:19 (eleven years ago) link

hehe zijn slaapmuts maar gewoon opgehouden joh. weetoch.
had toch wel een instrumental van die beat mee kunnen nemen denk je dan.
en nooit loslaten wat ie nou de hele dag doet he. hehehe, beetje in de coffeeshop Flyin'High' hangen.

Ludo, Saturday, 19 February 2011 20:23 (eleven years ago) link

'is dat vandaag, ik dacht van gisteren'

Ludo, Saturday, 19 February 2011 20:25 (eleven years ago) link

Coffeeshop Flying High in Breda? haha, die naam was ik alweer vergeten, daar kwam ik vroegah ook geregeld.
Opeens schiet mij de naam De Toermalijn ook weer te binnen, die zat (zit?) in Tilburg.

arnout, Saturday, 19 February 2011 21:41 (eleven years ago) link

het mooiste aan de Flying High (in Breda inderdaad) is dat ie aan een bus-only zone ligt, inclusief bussluis, die élke maand aan gort wordt gereden door Fransozen :)

Ludo, Saturday, 19 February 2011 21:59 (eleven years ago) link

Alle bussluizen worden met enige regelmaat aan gort gereden. Ooit, lang geleden, een tijdje vlakbij een gewoond en 't is toch merkwaardig hoeveel mensen (niet enkel Fransozen) die gok maar weer wagen. Ik herinner me inderdaad ook minstens 1 keer per maand. :)

Martijn Busink, Saturday, 19 February 2011 22:01 (eleven years ago) link

gheh ja, ik snap overigens sowieso niet waarom ze die bussen recht door de binnenstad-zone laten jakkeren, kunnen ze de mensen niet gewoon aan de rand afzetten en daar desnoods fietsen en fietstaxi's verhuren ;)

de laatste keer stond in de krant 'de 19-jarige Fransman had, de schade overziend, zelf alvast een takelwagen besteld) (nog voor de politie er was dus)

Ludo, Sunday, 20 February 2011 08:53 (eleven years ago) link

Heh, zit nu RB Djan te luisteren … nog niet erg onder de indruk van z'n skills, maar ja, je kan niet echt met goed fatsoen zeggen dat ie z'n baan nog maar ff aan moet houden. :)

Martijn Busink, Monday, 21 February 2011 14:36 (eleven years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.