Jane Says

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Perry had me zelf natuurlijk al van een promo voorzien, maar aangezien ik twee van mijn kennissen voor hun verjaardag het nieuwe album van Jane's Addiction wilde geven, besloot ik richting platenzaak te gaan.

Na veel zoekwerk kwam ik er achter dat Jane's Addiction niet onder de noemer pop/rock in de schappen stond, maar bij het metal-genre ingedeeld was.

Als ik enkel en alleen naar de gitaarpartijen luister kan ik me daar nog wel iets bij voorstellen ook, maar toch steekt het me enigszins. Jane's Addiction----metal!?

Lester Bangs (Lester Bangs), Sunday, 24 August 2003 19:51 (sixteen years ago) link

Jane's Addiction wordt al vanaf de eerste plaat bij metal ingedeeld. En terecht. Het is alleen dat als een metalgroep ineens bij het grote publiek aanslaat datzelfde grote publiek vindt dat het geen metal meer mag heten, want daar houdt men namelijk niet van. Tja...

Laster Bengs, Sunday, 24 August 2003 20:11 (sixteen years ago) link

Laten we wel wezen, ik wil het metal genre Jane's Addiction niet ontnemen, maar ik had er gewoon nooit bij stilgestaan dat ze, potentieel, metal maakten.
Gitaarrock ja, metal nee was mijn observatie tot ik de cd dus niet kon vinden. Waarom zou jij of een ander Jane's Addiction onder metal scharen?

Lester Bangs (Lester Bangs), Sunday, 24 August 2003 21:27 (sixteen years ago) link

Waarom zou je Cradle of Filth onder de metal scharen? Waarom zou je Miles Davis onder de jazz zetten? Omdat die muziek het leeuwendeel der kenmerken van die genres draagt. Vergeet daarbij niet dat Jane's Addiction al midden jaren tachtig bezig was, met precies dezelfde muziek. Voor die tijd was dat absoluut 100% metal. Inmiddels zijn we twintig jaar verder en is de rol van luide gitaarmuziek in de maatschappij veranderd. Er zijn nu genoeg mensen die zeggen: Iron Maiden, dat is toch gitaarrock? Nee dus.

Laster Bengs, Monday, 25 August 2003 05:34 (sixteen years ago) link

Hokjes vervagen, noemt het post-modern. Wanneer is iets 'pop'? Als de artiest in kwestie een hit heeft gescoord? Of twee? Als zijn/haar muziek meefluitbaar is, of wanneer deze uit de koker van een Zweedse broodschrijver en een Amerikaanse beat-goochelaar komt? Als 'pop' voor 'populair' staat, is Jane's Addiction verdedigbaar onder deze vlag te rubriceren. De gitaarriffs van Dave Navarro hebben iets metal-achtigs - gevoelsmatig zeg ik toch eerder rock dan metal.
Rubriceren in een platenwinkel, het lijkt me een hel. Zelfs Oor (i.c. Roger Teeling) heeft inmiddels een 'Ongehoord' (lees; onrubriceerbaar) hoekje op de recensiepagina's.

Zijn er wellicht platenwinkelemployee's die kunnen verhalen over dillemma's bij categorisering?

Gletscher Bangs (Gzz), Monday, 25 August 2003 07:52 (sixteen years ago) link

Is dat niet iets wat platenmaatschappijen verzinnen? Die categoriseren toch om te kunnen marketen?

marieke (marieke), Monday, 25 August 2003 07:59 (sixteen years ago) link

Dat kan ik, als platenwinkelemployee. Rubriceren is niet zo moeilijk, maar dient geèvalueerd met de tijd, en dat schiet er nogal eens bij in. Ook al maakte Voivod begin negentig geen metal meer, de groep bleef in de metalbak staan. Inmiddels hoort het daar weer in thuis. Jane's Addiction werd in de jaren tachtig inderdaad enkel en alleen door hardrockers gekocht. De groep noemde zichzelf ook een metalband (ook een belangrijk criterium). Hokjes vervagen, ja. Wat nu een actiefilm is was vroeger horror. Wellicht moeten bands bij zichzelf te raden. Moet iemand Iron Maiden vertellen dat de groep niet meer heavy metal is, maar melodieuze gitaarrock. Grappig is daarbij de reactie van het publiek. Mensen die Boston niet kunnen vinden en oprecht verontwaardigd en kwaad worden als je meldt dat dat onder de hardrock staat. Identificatie wil wat.

Metal is natuurlijk een subcategorie van pop(ulaire)muziek, net zoals techno, acid house en hiphop dat zijn.

Roger Teeling (Roger Teeling), Monday, 25 August 2003 08:00 (sixteen years ago) link

Die categoriseren toch om te kunnen marketen?

Namen geven is de schepping vervolmaken - geef toe: een hokje, hoe breed ook en met hoeveel ontsnappingsmogelijkheden ook, is toch handig bij het zoeken, of bij de discussie.
Hoe werd Kong destijds aan zalen verkocht? Als metalband?

Gzz (Gzz), Monday, 25 August 2003 08:25 (sixteen years ago) link

Ik bedoel ook niet te zeggen dat het slecht is om te categoriseren om te marketen. Alleen kom je wel regelmatig van een koude kermis thuis; het label wat op een band wordt geplakt strookt totaal niet met je eigen idee over de muziek.

Hoe werd Kong destijds aan zalen verkocht? Als metalband?
In Frankrijk werden we als techno-act verkocht en mochten we een aantal keren de (techno)dansavonden inluiden. Over koude kermis gesproken.

marieke (marieke), Monday, 25 August 2003 08:36 (sixteen years ago) link

Alleen kom je wel regelmatig van een koude kermis thuis; het label wat op een band wordt geplakt strookt totaal niet met je eigen idee over de muziek.

True.
Soms zijn het bands zelf die zich het liefst in een hokje stoppen waar ze totaal niet thuishoren. De Nederlandse band Chabliz afficheerde zichzelf als een kruising tussen Van Dyke Parks en Angelo Badalamenti (okay, geen hokje, maar je voelt 'm wel). Bleek het een aan alle kanten trekkende poging te zijn om de oude Earth & Fire te laten herleven. Tja.

Gzz (Gzz), Monday, 25 August 2003 08:45 (sixteen years ago) link

Soms zijn het bands zelf die zich het liefst in een hokje stoppen waar ze totaal niet thuishoren.

Of erger: bands die keihard beweren dat ze muziek maken die "niet in een hokje te stoppen is".

Martijn Grooten (martijng), Monday, 25 August 2003 12:51 (sixteen years ago) link

Ik ben het niet helemaal eens met die Jane's Addiction --- metal ---- 80's bewering van Roger.
Maar in de 80's hield ik ook nog van andere dingen, dus ik heb geen kennis uit de eerste hand.
Voor mijn gevoel was de art-rock faktor van Jane's veel groter, zoals bv. ook Lou Reed ten tijde van de Velvet Underground flamboyanter was dan hij nu is.
Bij Jane's Addiction denk ik automatisch aan een woord als bohemian. Bij metal denk ik daar absoluut niet aan. Vandaar.

In de begintijd schijnen ze ook een onderlinge vete gehad te hebben met Guns n Roses. Doe mogen van mij wel bij de Metal ingedeeld worden. Hoewel eerlijkheid me gebied te zeggen dat Axl en Slash ook wel een glitter-element hebben

Lester Bangs (Lester Bangs), Monday, 25 August 2003 14:25 (sixteen years ago) link

DJ's sturen ook vaak mixtapes/cd's naar programmeurs waarop schijnt te staan wat ze zo ongeveer doen.
Doorgaans komt dat compleet niet overeen met wat ze daadwerkelijk doen.
Simpelweg omdat het hun voor progr./critici gecreeerde ideaal is van wat ze zouden willen doen, terwijl het kaliber van het publiek/het proletariaat toch aanzienlijk minder Subjectivistisch is.

Then again, ik heb ook een stronthekel an dit clubje betweterige kalende dertigers. Sorry Marieke, ik had je even over het hoofd gezien...
Het enige goede aan jullie is dat jullie te post-modern en ironisch zijn om echte vrienden te hebben.

Maar mocht je kanker krijgen dan heb je daar ook weinig aan.

Lester Bangs (Lester Bangs), Monday, 25 August 2003 14:29 (sixteen years ago) link

... maar kun je dan tegenwoordig (met al die overlappende stijlen) niet beter al die genre-bakken opheffen en alleen alfabetisch sorteren? Sta je nooit in de verkeerde bak te graaien...

Hans (Hans), Monday, 25 August 2003 16:03 (sixteen years ago) link

sixteen years pass...

Gonna kick tomorrow

calstars, Saturday, 23 May 2020 02:16 (two months ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.