Nirvana

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Wordt de wereld een betere plek met een Nirvana-verzamelaar met één nieuw oud liedje, ander gevraagd: had Kurt het zo gewild?

Ariën Rasmijn (Ariën), Wednesday, 9 October 2002 11:06 (sixteen years ago) Permalink

Op lowlands rondkijkend kwam ik tot de conclusie dat er een hele generatie daadwerkelijk zit te wachten op de oude Nirvana. Mijn zegen hebben ze, beter dan spookycore en nu-metal.
Over dat nieuwe liedje, meestal vind ik het ongepast om nieuwe liedjes op een verzamelaar te zetten, maar dat is omdat de band er dan vanuit gaat dat het toch wel weer een hit wordt... in dit geval vind ik het wel leuk...

en nee, de wereld wordt er niet beter van... Alle Menschen werden Brüder van Beethoven wacht ook nog steeds op effect.

Erik Stronks (erik), Wednesday, 9 October 2002 11:25 (sixteen years ago) Permalink

Nirvana is kut, was kut en blijft kut.
zo.
totaal overschatte band.

Ludo (Ludo), Wednesday, 9 October 2002 18:10 (sixteen years ago) Permalink

nirvana is goed, was goed en blijft goed

ik heb ook een tijdje, na groot fanzijn, een ontkenningsperiode gehad... maar ze mogen er zijn de heren...
Muzikaal gezien heb ik door nirvana toch wel `het licht´ gezien...

Erik Stronks (erik), Wednesday, 9 October 2002 18:20 (sixteen years ago) Permalink

Ik hou vast aan het elders door de heer Rasmijn voor mij geopperde patroon: Bleach is een wereldplaat. Van alles wat erna kwam heb ik heel hard moeten huilen... :-(

Roger Teeling (Roger Teeling), Wednesday, 9 October 2002 18:25 (sixteen years ago) Permalink

Sinds de al te heftige discussie die ik de afgelopen week in nl.muziek heb gevoerd over de status van Nirvana als al dan niet legendarische act, voeg ik alleen maar toe dat ze in elk geval vele deuren geopend hebben. Maar gelijk ook weer gesloten.

Jan Peter (janpeter), Wednesday, 9 October 2002 20:14 (sixteen years ago) Permalink

Maar konden ze daarnaast ook platen maken? Ik heb Nevermind altijd een plaat gevonden waarvan de simpele, uiterst catchy liedjes je de eerste drie draaibeurten bij de strot grijpen, maar vanaf dat moment zeeeeeeeeer snel me zeeeeeeeeer de strot begonnen uit te hangen. In Utero was dan weer wat aan de beterende hand, maar toch ook geen plaat die De Legende Nirvana rechtvaardigd? Maar de hele figuur Kurt Cobain is ook aan me voorbij gegaan, dus dat helpt ook niet echt. En dat ik gewoon erg van de oer-grunge hield, Superfuzz Bigmuff, Bleach, etc.

Roger Teeling (Roger Teeling), Thursday, 10 October 2002 05:35 (sixteen years ago) Permalink

Ik ben juist de tegenovergestelde mening van Roger toegedaan. alles voor Nervermind en erna is bagger. slecht gespeelde herrie zonder enige zeggingskracht. Op Nevermind staan een aantal erg goede liedjes. inderdaad heerlijke hap-slik-weg liedjes, maar wel goed gespeeld en lager houdbaar dan het beste van Pearl Jam om maar een dwarsstraat te noemen. het beste nummer van Nirvana staat evenwel wel op Bleach: About A Girl. heerlijk mijmernummer vol teenangst. zucht. je zou er zelfmoord door plegen.

theo (theo), Thursday, 10 October 2002 06:43 (sixteen years ago) Permalink

Nirvana heeft idd vele deuren geopend en ook gesloten... en het is de vraag of hun hele oeuvre wel zo geniaal is... maar juist door deze combinatie zijn ze legendarisch, en terecht...

Ze hebben voor mij en vele leeftijdsgenoten tal van deuren geopend, en ja, wellicht ook weer gesloten... en zo´n band staat maar eens in de zoveel jaar op...

betere bands zijn natuurlijk altijd te vinden, als de deur een maal openstaat

Erik Stronks (erik), Thursday, 10 October 2002 07:04 (sixteen years ago) Permalink

de hele figuur Kurt Cobain is ook aan me voorbij gegaan
Aan mij ook, raar hè? In zijn algemeenheid: de wereld wordt nooit beter van een plaat. Een verzamelaar met maar 1 nieuw liedje is geldklopperij, maar dat weet Ariën zelf ook wel. Of Kurt dat zo gewild had???? Geen idee!! Vast wel!!

Hibernia (Hibernia), Thursday, 10 October 2002 10:26 (sixteen years ago) Permalink

Eens kijken:
Bleach - Vette Jack Endino produktie, een aantal topnummers (Negative Creep, About A Girl, No Recess), maar ook een hoop loos gerag en geen Dave Grohl.
Nevermind - Met Dave Grohl, liedjes beter uitgewerkt, maar door Butch Vig voor Geffen veel te veel de pop hoek ingedrukt.
In Utero - Logische reactie: neem Vigs tegenpool Albini. Gevolg: dun, rasperig geluid en geforceerde experimenten. Duidelijk de minste van de drie.
Unplugged - Heerlijk desolaat, maar ja, niet de energie van een elektrische plaat.

Conclusie: Nirvana heeft zijn geluid nooit helemaal kunnen perfectioneren.

Martijn ter Haar (wmterhaar), Thursday, 10 October 2002 10:33 (sixteen years ago) Permalink

als kurt het niet gewild had had hij niet bij een major moeten tekenen

luba (luba), Thursday, 10 October 2002 11:45 (sixteen years ago) Permalink

two weeks pass...
De Heavier Than Heaven biografie is fantastisch. Nu da's hyperbool. Het is een heel goed boek, zelfs voor de niet-fan (=ik bijvoorbeeld).

nathalie (nathalie), Friday, 25 October 2002 05:50 (sixteen years ago) Permalink

Wat mij betreft is In Utero het beste album van Nirvana, alhoewel ik muzikaal mede ben grootgebracht door Nevermind. Bleach heb ik naderhand pas leren kennen, en heb ik nooit echt heel goed gevonden. Natuurlijk kan Nirvana de status die ze wordt toegemeten nooit waarmaken, maar ik zou zo een, twee, drie geen andere band kunnen noemen die de afgelopen 15 jaar zoveel impact heeft gehad.

herman, Friday, 25 October 2002 12:40 (sixteen years ago) Permalink

Sinds de opkomst van de Nu Metal e.d. ben ik lichtelijk afgeknapt op de alternatieve (haha) gitaarrock. Die nieuwe single van Nirvana echter raakt me toch wel weer zoals hun muziek me begin jaren '90 raakte. Nostalgie? Of zou ik hem, als ik nu nog 'adolescent' was, nu ook gewaardeerd hebben? Ik weet het niet. Feit is dat ik die single alleen al beter vind dan al die Nu Metal bij elkaar.

Joyce, Sunday, 27 October 2002 10:48 (sixteen years ago) Permalink

Nu-metal was zo rond Roots van Sepultura en Life Is Peachy van Korn heel verfrissend en nieuw, maar ik heb nooit een genre zo snel volkomen zien stagneren, artistiek gezien dan.

Martijn ter Haar (wmterhaar), Sunday, 27 October 2002 10:53 (sixteen years ago) Permalink

Rekenen we Sepultura, of in elk geval Roots, dan ook al tot de Nu Metal?? Korn, okee, laten we die voor het gemak een van de grondleggers noemen, maar Sepultura, kweenie.

Joyce (Joyce), Sunday, 27 October 2002 18:08 (sixteen years ago) Permalink

Jawel, terugkijkend kun je volgens mij concluderen dat de nu metal begonnen is met Roots/Chaos A.D. & Korn. Maar Sepultura zelf is geen nu metalband.

Roger Teeling (Roger Teeling), Sunday, 27 October 2002 18:14 (sixteen years ago) Permalink

Roots wellicht, maar Chaos AD toch zeker niet...
Korn is wel een grondlegger.

Erik Stronks (erik), Sunday, 27 October 2002 18:26 (sixteen years ago) Permalink

Korn.
Chico Science wellicht? Het zijn in ieder geval zijn Braziliaanse beats & ultraheavy gitaren die de blauwdruk voor Roots vormden.

Roger Teeling (Roger Teeling), Sunday, 27 October 2002 19:29 (sixteen years ago) Permalink

Chaos AD was nog meer echte trash metal. Roots van Sepultura was volgens mij één van de eerste platen waar de gitaren alleen maar brokken geluid produceerden.
Maar een band als Faith No More is ook van grote invloed geweest. En alle nu-metal bands zijn gek van Tool, maar dat hoor ik nooit zo terug.

Martijn ter Haar (wmterhaar), Sunday, 27 October 2002 21:50 (sixteen years ago) Permalink

seven months pass...
nirvana is gekomen en blijft ook al is hij dood maar nirvana speelt door in onze hersenen!!!!!!!!! wie het hier niet mee eens is gaat maar lekker naar britney spears luisteren ofzow!!!! cultuurbarbaren!!!! xxxx een niet alleen kurt lover maar een nirvana lover

romy, Wednesday, 18 June 2003 13:14 (fifteen years ago) Permalink

gogogo romy!!!!

theo (theo), Wednesday, 18 June 2003 13:47 (fifteen years ago) Permalink

> maar ik zou zo een, twee, drie geen andere band kunnen noemen die de afgelopen 15 jaar zoveel impact heeft gehad

The Pixies. Cobain heeft ooit toegegeven dat hij met Nirvana eigenlijk alleen maar Zwarte Francis en consorten aan het imiteren was.

Ike (ike), Wednesday, 18 June 2003 16:13 (fifteen years ago) Permalink

Hij had toch juist alles gejat van Kiss?

Martijn ter Haar (wmterhaar), Wednesday, 18 June 2003 16:46 (fifteen years ago) Permalink

Ik wil in het geheel niet kinderachtig zijn en expres Nirvana afkraken, maar de enige liedjes die ik draai van de enige cd die ik van deze band bezit "unplugged" zijn de liedjes van de Meat Puppets en soms het Bowie liedje.
Nevermind had ik destijds toen het album uit kwam op tape en was hem na drie keer draaien al beu. Bleach kent slechts 1goed liedje:"about a girl" ...Nirvana, Kurt Cobain is wel zoo verschrikkelijk overschat. Ongedierten kruipen mij over de rug wanneer ik Martin Brill als een "rock-kenner" hoor lullen over zijn band Nirvana natuurlijk gevolgd door Bach-kantates: hij kent zijn klassiekers! Een gestileerd-naar-wenselijkheid-muzieksmaak.
Altijd punten scoren wanneer je Bach de grootste componist noemt en daarnaast ook nog van echte rauwe muziek houdt.
Maar ik begin me nu nogal aan te stellen. Hoogstwaarschijnlijk is de man in zijn muzieksmaak oprecht. Wie ben ik daaraan te twijfelen.

arnout, Wednesday, 18 June 2003 19:04 (fifteen years ago) Permalink

Hoewel er bij mij altijd een mechanisme in werking gaat bij bands die "iedereen goed vindt", waardoor ik de betreffende band automatisch een stuk minder boeiend vind, vind ik Nirvana best een goede band die de titel "invloedrijkste band van de afgelopen 15 jaar" best mag krijgen. Verder vind ik Martin Bril over het algemeen leuke stukjes schrijven. Maar de man moet niet over muziek beginnen en zeker niet over Nirvana, want dan wordt het inderdaad een sociaal wenselijk grachtengordel-praatje.

Martijn Grooten (martijng), Wednesday, 18 June 2003 21:42 (fifteen years ago) Permalink

Arnout heeft een punt. about a girl is inderdaad het enige goede liedje van nirvana's bleach.
Er is echter een verschil tussen de kwaliteit van de muziek van Nirvana en de impact die de band heeft gehad. En die was nu eenmaal groot en heeft veel in beweging gezet.
Generatiegenoten (en genregenoten) als Soundgarden, Alice in Chains, Stone Temple Pilots hebben mij altijd veel meer kunnen boeien.
Nirvana de invloedrijkste band van de afgelopen 15 jaar? tja dat zijn van die uitspraken die je kan doen voor een handvol bands. de argumentatie zorgt voor de rest. zegt dus weinig, helaas.

theo (theo), Thursday, 19 June 2003 07:34 (fifteen years ago) Permalink

Pedro The Lion, 8 juni 2003, Vera:

"I would've preferred Nirvana still releasing albums instead of Pearl Jam"

Oe, de tweespalt was te voelen in de zaal he he he.

Bleach is een wereld-album met stuk voor stuk erg goeie nummers en nog een standaard evergreen/meezingertje in de vorm van About A Girl. Ik vond het toen een gave plaat en dat vind ik nog steeds. Smells Like Teen Spirit sloeg bij mij in als een bom, maar geef wel toe dat je snel uitgeluisterd raakt op Nevermind, veel te ééndimensionale productie. Heart Shaped Box hadden ze eigenlijk beter onder de naam Albana of Nirlac uit kunnen brengen.
Ik heb nooit begrepen dat bands als Soundgarden tot genregenoten werden gerekend. Vind ze stuk voor stuk verschrikkelijk met als topper Alice In Chains en zie de link met Nirvana niet echt. Nirvana is veel meer punk dan de doorsnee rock van hun zgn genregenoten.
En qua invloed? Volgens mij is elke major nog steeds op zoek naar een band die maar enigszins aan de populariteit kan tippen van Nirvana. Hoeveel bands wel niet zijn opgericht na het horen van Nirvana, hoeveel bands wel niet beïnvloed zijn door Nirvana. Je kunt het misschien ook van andere bands zeggen maar door Nirvana ging het hele balletje rollen. Door Nirvana werd de indie gitaarrock onder de mensen gebracht. De VPRO heeft ooit een leuke documentaire gemaakt over het fenomeen Nirvana, ik weet niet of iemand die nog heeft, wil 'm graag hebben. Als iemand mij eruit weet te pikken zou grappig zijn ;)

AutoStatic (AutoStatic), Friday, 20 June 2003 09:18 (fifteen years ago) Permalink

nirvana punk? nou nee. dat vind ik niet, gewoon ruige rock zou ik zeggen. de connectie pearl jam, soundgarden, alice in chains en nirvana is ook niet zozeer een muzikale maar meer een geografische. maar wel degelijk heel aanwezig. ook in die tijd trouwens. allen waren zij wegbereiders van een nieuw soort alternatieve muziek die plots ook commercieel insloeg als een bom. Nevermind kent wat mij betreft echt veel betere nummers dan bleach, maar ook Nevermind heeft geen blijvend iets achtegelaten op mijn muzikale ziel.

theo (theo), Friday, 20 June 2003 10:38 (fifteen years ago) Permalink

Ja, met die georgrafische connectie moest je echt aankomen bij die bands indertijd. Ik vind Nirvana zowel meer pop als meer punk in vergelijking met die andere bands, zowel muzikaal als qua houding. Soundgarden, verschrikkelijke muziek (alleen de stem van die zanger al, brrr). En hoewel ik ook drie albums lang achter Pearl Jam heb aangelopen, heb ik die in geen 8 jaar meer gedraaid. Nevermind ook niet trouwens, maar dat komt omdat ik die noot-voor-noot in mijn hoofd heb zitten. Briljante popplaat, ook los van de 'betekenis voor de muziekscene' of zo die je er aan wilt vast ketenen. Van de rest van hun oeuvre kan ik niet echt enthousiast worden, aangezien zelfkritiek niet echt één van 's mans meer opvallende eigenschappen was. Bleach is op die ene popsong na onluisterbare herrie, In Utero heeft een mooi openings- en slotnummer, daartussen is het afzien. Dan heb ik nog het liefst het rariteitenkabinet Incesticide, al was het maar vanwege de prachtige Pixies-pastiche "Sliver".

Vasquesz, Friday, 20 June 2003 10:54 (fifteen years ago) Permalink

Ik vind Nirvana zowel meer pop als meer punk in vergelijking met die andere bands, zowel muzikaal als qua houding.

En daarom vind ik Nirvana (en ook wel een beetje Mudhoney) een ongofelijk stuk beter dan Pearl Jam, Alice In Chains en Soundgarden. Ik heb al in geen tijden naar hun platen (in mijn geval vaak nog bandjes..) geluisterd, maar ik vind Bleach en Nevermind denk ik het best. Nirvana heeft ook wortels in de Olympia-indie scene (rond K records/Beat Happening etc.). Niet dat ze dat een betere band maakt, maar het verklaart wellicht waarom ik ze goed vind. Het nummer Polly Pereguin dat Beat Happening samen met de Screaming Trees heeft opgenomen klinkt als een soort missing link tussen Beat Happening en Nirvana.
Wel typisch dat er veel meer bands lijken te zijn die muzikaal door Pearl Jam en consorten zijn beinvloed (en misschien moet ik mijn opmerkingen over invloedrijk daaorm hetzien). Voorzover ik me ooit in "neo-grunge" heb verdiept klonk dat vooral erg Pearl Jam. Al is het wel aan Nirvana te danken dat Sub Pop nog steeds (ten onrechte) als grunge-label door het leven gaat.

Martijn Grooten (martijng), Friday, 20 June 2003 11:40 (fifteen years ago) Permalink

> Nirvana heeft ook wortels in de Olympia-indie scene (rond K records/Beat Happening etc.

Kurt Cobain had welgeteld één tattoo: het logo van K-Records.
Tenminste, zo ging het verhaal.

(jg) ((jg)), Friday, 20 June 2003 11:49 (fifteen years ago) Permalink

En ik dacht nog: laat ik dat er nu gewoon eens niet bij zeggen, want dat is typisch het verhaal waar alle indienerds altijd mee op de proppen komen... :)
Schijnt wel waar te zijn overigens.

Martijn Grooten (martijng), Friday, 20 June 2003 11:54 (fifteen years ago) Permalink

leuk dat er zich echt een aantal kampen beginnen te onderscheiden. zouden alle nirvana-adepten een hekel hebben aan soundgarden/mudhoney/aliceinchains kliek?

theo (theo), Friday, 20 June 2003 13:20 (fifteen years ago) Permalink

Ik vind het allemaal leuke bands, met Soundgarden als favoriet. Ik heb ook nog een cd van My Sister's Machine. Kent iemand dat nog?
Bleach blijft liedjestechnisch achter bij Nevermind, maar wat een woede en energie zit er in nummers als School, Negative Creep en Scoff!

Martijn ter Haar (wmterhaar), Friday, 20 June 2003 13:52 (fifteen years ago) Permalink

zouden alle nirvana-adepten een hekel hebben aan soundgarden/mudhoney/aliceinchains kliek

Nee hoor, ik vond Nirvana prachtig, net als Soundgarden en Alice In Chains. En ik vind het eigenlijk nog steeds wel, ware het niet dat ik hun platen nooit meer luister. Ik vind zelfs Superunknown van Soundgarden de beste plaat die in die tijd uitkwam. Stukken beter dan Ten, Nevermind of Dirt tezamen.

Maarten (sivle79), Friday, 20 June 2003 13:57 (fifteen years ago) Permalink

Een hekel hebben vind ik wat ver gaan (we leven in een vrije wereld, dus als mensen kutmuziek willen maken dan moeten ze daar vooral hun gang mee gaan), maar ik ben dan ook geen echte "nirvana-adept". En Mudhoney vind ik wel leuk, maar die vind ik (daarom?) eigenlijk bij de Nirvana-kant horen (en ja, ik weet van allerlei verbanden tussen Mudhoney en Pearl Jam). Er is volgens mij geen echte duidelijke definitie van grunge, maar ik vind Mudhoney eigenlijk de ultieme grunge maken, omdat grunge volgens mij vooral gruizig hoort te klinken.

Martijn Grooten (martijng), Friday, 20 June 2003 16:10 (fifteen years ago) Permalink

Kamp Vasquesz bevat Nirvana, Afghan Whigs (Ohio), Screaming Trees (superstrot) en 1 Alice-nummer ("Would"). De rest komt niet door het prikkeldraad heen, Pearl Jam is er na '94 uitgezet.

Vasquesz, Friday, 20 June 2003 16:17 (fifteen years ago) Permalink

Heb net het bandje met Bleach nog eens gevonden en voor het eerst in wellicht 7 jaar opgezet. Tja. Zo'n plaat verandert dan in je hoofd heel langzaam in een bepaalde richting. Hij klonk toch een stuk zwaarder dan ik verwachtte, en minder snel ook. Meer rock, minder punk. Nog steeds wel goed, maar minder goed dan ik dacht.

Martijn Grooten (martijng), Friday, 20 June 2003 21:15 (fifteen years ago) Permalink

Ik heb die hele grunge periode als mosterd na de maaltijd ervaren. Net de pixies, Dinosaur jr. en de screaming trees gehad die ik overigens wel hoog heb ziten ( al draai ik alleen de pixies nog regelmatig) en dan verschijnt opeens de verlosser??? Kurt Cobain.
Voor mij had Mascis die eretitel verdiend.

arnout, Friday, 20 June 2003 22:08 (fifteen years ago) Permalink

grunge volgens mij vooral gruizig hoort te klinken.

Het typerende aan grunge is inderdaad de zware, groovende sound met een duidelijke Black Sabbath invloed. Tegenwoordig is die zo algemeen geworden dat het niet meer opvalt, maar Poison, Bon Jovi en Def Leppard hadden dat echt niet.
Maar The Melvins en Earth zijn natuurlijk nog veel gruiziger dan Mudhoney.

Martijn ter Haar (wmterhaar), Friday, 20 June 2003 23:29 (fifteen years ago) Permalink

> Voor mij had Mascis die eretitel verdiend.

Juistem.

Ike (ike), Friday, 20 June 2003 23:33 (fifteen years ago) Permalink

nine months pass...
Nirvana zal altijd de allerbeste band blijven. Vooral als de muziek van nu zo slecht blijft. Kurt Cobain is echt een genie! En alle albums zijn goed, In Utero is echt niet de minste, Unplugged is toch wel het allermooiste, vooral als je de band hebt met beeld :)

Marieke Riphagen, Monday, 22 March 2004 12:42 (fourteen years ago) Permalink

Wat is dat voor een rare trend, het opgraven van morsdode threads door forum-newbies?

Vasquesz, Monday, 22 March 2004 19:15 (fourteen years ago) Permalink

Google hè. Ik vind het over het algemeen leuker om te lezen dan de zoveelste journalistenrel. :)

Martijn Grooten (martijng), Monday, 22 March 2004 19:18 (fourteen years ago) Permalink

Beausoleil!
Ja Google is goed in het vinden van subjectieve berichtgeving...
Nirvana was mijn eerste kennismaking met het genre alternatieve gitaarherrie. De eerste incesticide en Out of the blue (fenomenale bootleg) als hoogtepunten. Op out of the blue staat een lied dat: "help me!" heet.. Kippenvel...
Via Nirvana heb ik bands als: Hole, the Melvins en Alice in Chains leren kennen. Van the Melvins heb ik nog de meeste zilvergekleurde schijven denk ik.. De woesternij!
Een band die ik ook via Nirvana heb leren kennen is Sonic Youth! en die luister ik nog steeds vaak... Fuzzy guiterdistorted feedback... Breekbare liedjes met als hoogtepunt: the Diamond Sea... Bedankt Kurdt...

Herzwurm (Herzwurm), Monday, 22 March 2004 19:56 (fourteen years ago) Permalink

Google hè. Ik vind het over het algemeen leuker om te lezen dan de zoveelste journalistenrel. :)

Nee, dat ben nou eens volstrekt met je oneens, Martijn. En voor de verandering meen ik dat bloedserieus :) Luckygate is te erg voor "leuk".

Mic B (Mic B), Monday, 22 March 2004 23:33 (fourteen years ago) Permalink

Goeie grap horen? In het Patronaat was afgelopen donderdag The Australian Nirvana met zanger Burt Kokain.... Het scheen dat hij zelfs het streepjesshirtje aanhad v Smells like.. Ben er niet bij geweest.... Nirvana was een gave band maar FooFighters is de shit!

Ratz, Wednesday, 24 March 2004 08:11 (fourteen years ago) Permalink

Ja, houdt dat nou eens op?! Ik lees het subjectivistenforum om nieuwe dingen op te pikken en op de hoogte te blijven (en heel af en toe poog ik er ook een gefundeerde mening tegenaan te gooien), en dit soort geneuzel begint irritant te worden.

Jim (Jim Pacobs), Wednesday, 24 March 2004 09:26 (fourteen years ago) Permalink

arme jim. nirvana hoorde ik voor het eerst op de engelse legerzender bfbs. about a girl was het liedje. een geweldig liedje. vanaf dat moment was ik een beetje verliefd op Kurt (mag hem wel bij z'n voornaam aanspreken toch?). tot ik bleach hoorde want dat was buiten about a girl en lovebuzz toch een behoorlijk vervelende plaat. even later was iedereen verliefd op kurt en zijn liedje over teens. buggers. en nu is ie dood. gelukkig kunnen we nu tien jaar later in oor en later op kindamuzik, in nieuwe revu, samsonic, heaven, carp, HP/de tijd, de vprogids, veronica magazine, volkskrantmagazine, Elle girls, Elle, NRC, PS en Panorama (ik beperkt me tot de nederlandse lectuur) weer alles over hem lezen! yippie!

theo ploeg (theo), Wednesday, 24 March 2004 09:33 (fourteen years ago) Permalink

ik wil me aansluiten bij de engelse schrijver gavin hills.
hij schreef dat voor de Europese muziek en subcultuur de engelse, vooruitstrevende, rave-scene een veel belangrijker verschijnsel was dan dat retro-bandje nirvana.

joost heijthuijsen, Wednesday, 24 March 2004 10:39 (fourteen years ago) Permalink

Definieer dan eerst maar eens 'de' Europese muziek (laat staan 'de' subcultuur(?)).

Vasquesz, Wednesday, 24 March 2004 10:45 (fourteen years ago) Permalink

hee vasquesz
ik ga het effe in een beukenotendop hebben over de de europese popmuziek. (die natuurlijk is opgebouwd uit diverse subcultuurtjes).
europese muziek onderscheidt zich steeds duidelijker van de amerkaanse.
veel meer dance-georienteerd, minder in band-formaat. kijk bij voorbeeld naar alle dance-events hier. In de vs. onmogelijk. daar heb je weer acts als hooty and the blowfish. suffe muziek regressieve popmuziek.
van daaruit wilde ik dus heel kort door de bocht concluderen dat een nirvana heel veel betekende in de states, maar veel minder groot was in europa. daar was het meer een tegenreactie, tegen alle hiphop en dance. zo van: eindelijk weer goede muziek die rock!!

joost heijthuijsen, Wednesday, 24 March 2004 13:26 (fourteen years ago) Permalink

dat een nirvana heel veel betekende in de states, maar veel minder groot was in europa. daar was het meer een tegenreactie, tegen alle hiphop en dance. zo van: eindelijk weer goede muziek die rock!!
geloof daar helemaal niets van. Nirvana sloeg overal - en als eerste in Europa - in als een bom. daar zijn vele oorzaken voor aan te wijzen. maar nu even niet. ik wil er op terugkomen hoor.

theo ploeg (theo), Wednesday, 24 March 2004 18:08 (fourteen years ago) Permalink

Google hè. Ik vind het over het algemeen leuker om te lezen dan de zoveelste journalistenrel. :)

Inderdaad leuk om via google dit forum te vinden. En misschien, als ik voldoende onbekende namen kan spuien en vaak genoeg 'indie' zeg, dat ik gezellig mee kan doen met de discussie. wie weet...

Dina, Wednesday, 24 March 2004 19:01 (fourteen years ago) Permalink

Nirvans kocht ik destijds omdat ik zo dol was op die andere subpop-bands zoals Tad en Swallow. Van Soundgarden of Pearl Jam had ik destijds nog nooit gehoord.

monique (monique), Wednesday, 24 March 2004 19:53 (fourteen years ago) Permalink

gelukkig kunnen we nu tien jaar later in oor en ... weer alles
over hem lezen! yippie!

Je doelt op dat hitkrantniveauachtige, abonnementsgelddoenterugvragende, minderwaardigere artikel in de laatste OOR zeker? Waarin "kopstukken" uit Nederland Muziekland hun volkomen overbodige en voorspelbare licht laten schijnen over het Cobeen fenomeen?

"Ik vond het volkomen tof wat hij deed, het was zo compleet anders"
"Ik moet eerlijk bekennen dat ik toen wel een traantje gelaten heb"
"Wij doen dat ook [tekstschrijven], niet eromheen draaien of zogenaamd poetisch doen, maar zeggen waar het op staat"
"Hij voelde zich klote en het is niet vreemd dat hij aan de drugs ging"

En dan heb ik pas 10% van de overbodige quotes behandeld...

Maarten (sivle79), Wednesday, 24 March 2004 21:37 (fourteen years ago) Permalink

Oja, de stomste nog vergeten: "vooral in die tijd was ik wel met zelfmoord bezig" spreekt een jochie van destijds 13 jaren oud... poe, wat waren de plannen? stikken in een legoblokje?

Maarten (sivle79), Wednesday, 24 March 2004 21:44 (fourteen years ago) Permalink

Nirvans kocht ik destijds omdat ik zo dol was op die andere subpop-bands zoals Tad en Swallow

tad vond ik toen ook een geweldige band, maar daar snap ik niets meer van als ik inhaler nu opzet.

bas (bas), Wednesday, 24 March 2004 23:45 (fourteen years ago) Permalink

Toch op deze prachtige vroege morgen (de zon schijnt onbedaarlijk) een serieuzer antwoord op de vraag hoe invloedrijk Nirvana nu eigenlijk is geweest.

heel erg denk ik. niet voor mij overigens. in mijn vorige baan werkte ik nauw samen met een collega die twee jaar jonger was dan ik. hij was 19/20 toen Nevermind uitkwam. voor hem sloeg de plaat in als een bom.

in mijn beleving was de plat net een jaar te laat. in 1988 al kwam de debuutplaat van Soundgarden uit en een jaartje later buzz factory van Screaming Trees. You've Living All Over Me en Bug van Dinosaur Jr hadden toen al een plekje in mijn hart verloren.

en toen gebeurde het: een opeenvolging van spannende momenten. eerst met Last American Virgin van Skunk en met Fromohio van fIREHOSE. daarna een bandje waarop een vriendin in de US verbleef wat singles had opgenomen: Alice In Chains, Mudhoney, Swallow, Green River, Nirvana en vooral Mother Love Bone. nu bezat ik Bleach van Nirvana al maar de plaat belande eerlijk gezegd niet vaak op de draaitafel. en toen werd het 1990. met:
Apple van Mother Love Bone,
Louder Than Love van Soundgarden,
Scavenger van Walkabouts,
Facelift van Alice In Chains.
de dood van Andrew Wood (zanger MLB) en datzelfde jaar nog:
Temple Of The Dog van Temple Of The Dog.

natuurlijk beperk ik me nu alleen tot de Amerikaanse noordwestkust. hoe zulk een jaar nog te evenaren, laat staan te overtreffen?
eerlijk gezegd doet 1991 haar best. ga maar na: Soundgarden maakt z'n beste plaat (badmotorfinger), evenals Screaming Trees (Uncle Anesthesia), Every Good Boy van Mudhoney is aardig, Pearl Jam (ontstaan uit Green River en MLB) komt met Ten en Nirvana met z'n tweede plaat Nevermind.

voor wie in die tijd de Seattle scene al intensief volgde hebben die laatste twee platen in eerste instantie niet eens zoveel impakt. Pearl Jam klinkt lang niet zo goed als Temple Of The Dog en MLB, Nirvana's single 'Smells Like Teen Spirit' is al tijden te horen op de legerradio's in Europa maar slaat nog niet aan. tot later dat jaar. Nirvana en Pearl Jam breken massaal door. in Europa en Amerika.
de 1992 plaat van Alice In Chains (Dirt) wordt een groot succes en Stone Temple Pilots debuteren ook succesvol. de film Singles met grunge als muzikale omlijsting is de hit en laat een nieuwe generatie jongeren zien.

wat dat betreft zijn Nirvana en Pearl Jam de boegbeelden van een nieuwe generatie die voortrazen over een weg die anderen hebben gebouwd. niet allee in Amerika slaat grunge aan, ook de europese jeugd heeft er nieuwe idolen bij (al sloeg de film hier niet echt aan geloof ik). de opkomst van ruige compromisloze gitaarrock zat er al tijden aan te komen maar breekt dan pas definitief (westerse) wereldwijd door. dat is de verdienste van Nirvana en Pearl Jam maar ook van al die anderen daarvoor.

persoonlijk vind ik de platen van Nirvana en die van Pearl Jam de zwaksten die de hele scene heeft voortgebracht. buiten het onvolprezen Brad natuurlijk. voor dienst Shame kun je mij dag en nacht wakker maken.


theo ploeg (theo), Thursday, 25 March 2004 08:25 (fourteen years ago) Permalink

Wat Kurt had gewild is dat-ie Black Francis was geweest en die is op de nostalgie-tour dit jaar. Dus ja: Kurt had dit vast wel gewild.

centralscrutinizer, Thursday, 25 March 2004 09:03 (fourteen years ago) Permalink

five years pass...

http://www.giantbomb.com/news/kurt-cobain-versatile-front-man/1669/

Giant Bomb User of the Minute skrutop posted this video of Guitar Hero 5 on the boards this morning. It's a bunch of footage of Virtual Kurt Cobain doing a bunch of stuff that Real Kurt Cobain would have probably needed two shotguns to cope with.

On one level, this is kind of hilarious, and it's definitely a testament to the graphical quality of Guitar Hero 5 that seeing V-Cobain sing a Bon Jovi song, or seeing him make rap poses while mouthing Flavor Flav's words seems so absolutely wrong on so many different levels.

Cunga, Wednesday, 2 September 2009 02:42 (nine years ago) Permalink

ha weer een klasse-post van mij daarboven.
(en nog steeds met mezelf eens)

Ludo, Wednesday, 2 September 2009 08:02 (nine years ago) Permalink

Die van mij vind ik ook wel raak eigenlijk...;)

arnout, Wednesday, 2 September 2009 16:18 (nine years ago) Permalink

six years pass...

this topic started before I was even born👍

Biya Staunton, Tuesday, 22 March 2016 22:46 (two years ago) Permalink

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/bf/f2/9c/bff29c147aa1e3658ee87c13ff7ddb75.jpg

"Nirvana, man did they suck, back in our days when we were young there were REAL bands"

Ludo, Wednesday, 23 March 2016 07:41 (two years ago) Permalink

Grappig, ik blijk ook nog gereageerd te hebben in dat draadje, en ik sta er nog steeds achter.
Wat een armoede om deze band als een soort muzikaal hoogtepunt van de 90's te zien...

arnout, Wednesday, 23 March 2016 08:33 (two years ago) Permalink


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.