Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg

Message Bookmarked
Bookmark Removed

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/33/Gutenberg.jpg/180px-Gutenberg.jpg

Over boeken die we gelezen hebben. Of willen lezen. Of nooit zullen lezen. Enzo.

Want dat mis ik wel van het oude nieuwe forum.

Martijn Grooten, Friday, 24 August 2007 21:34 (thirteen years ago) link

En om zelf maar even het spits af te bijten, want een hoop gelezen van de zomer, waaronder:

Orhan Pamuk - Snow
Duurde eeuwen (en honderden pagina's) voor ik er een beetje inkwam, maar is wel een heel erg mooi boek dat heel goed in elkaar zit. Ook het soort boek waarmee je nobelprijzen wint, natuurlijk. (Maar ik ben vrees ik, als het om boeken gaat, gewoon een gitaarsololiefhebbende rockist.)

Frank Westerdam - Ararat
Literaire non-fictie en denk ik mijn favoriet in het genre, omdat hij altijd verschillende niet-alledaagse onderwerpen zo mooi in één booek weet te stoppen. En dat dan heel subjectivistisch benadert.

Mark Haddon - A Spot Of Bother
Ionica had hier op het oude forum iets over gezegd, maar ik weet niet meer wat. Ik vond het een buitengewoon grappig boek. Niets meer verder, maar dat hoeft ook niet. Dat hij ook het totaal andere Curious Incident.. heeft geschreven is vooral toevallig.

Rachel Seiffert - Afterwards
Was erg onder de indruk van haar vorige boek, The Dark Room, en dit las ook vlot wel, maar ik had wel een onvoldaan gevoel aan het eind. Volgens mij was het boek gewoon nog niet af.

Douglas Coupland - Generation X
Omdat ik die toch ook eens gelezen moest hebben. Ja, wel goed enzo, maar vast beter als ik er vijf (of tien) jaar geleden aan begonnen was.

Jonathan Coe - The Rain Before It Falls
Mijn eerste Coe (werd ook tijd) en maar meteen eentje gekocht die kennelijk nog niet uit i(behalve bij de Libris op Schiphpol). Vond 'm erg indrukwekkend en ga nu maar meteen al die andere boeken lezen.

Martijn Grooten, Friday, 24 August 2007 21:35 (thirteen years ago) link

Ha, leuk...

Lees nu Het Kralenspel van Herman Hesse. Weet nog niet zo goed wat ik er van moet vinden. Het leest lekker weg en is toch ergens zoooo saai. Ben wel benieuwd hoe hij dit meer dan 600 pagina's wil volhouden.

Net de nieuwe William Gibson binnen dus die wil dan ook eigenlijk meteen gelezen worden.

OMC, Friday, 24 August 2007 21:58 (thirteen years ago) link

Nu bezig met:
Ploughing The Clouds, The Search for Irish Soma van Peter Lamborn Wilson, zwaardere kost dan het geweldige Sacred Drift, Essays On The Margins Of Islam.

Afgewisseld met een boekje over Turkse kunstmuziektheorie, ook zware kost.

Dan volgt:
Foucault's Pendulum van Eco, voor wat tegengas op wat ik meestal lees, naar verluidt.

Martijn Busink, Friday, 24 August 2007 23:25 (thirteen years ago) link

naast een hele bulk boeken over nieuwe media onlangs Los van Tom Naegels en Nostradamus van Coupland geconsumeerd. Coupland is toch een geval apart. z'n Miss Waoming, JPod en Microserfs vind ik geweldig, de rest kan me nauwelijks boeien.

ook bediep ik me met psychoanalytische gedachtegoed en Taal en Verlangen van Antoine Mooij in de psycholanalyse op nederlandse bodem en Lacan. interessant.

de slinger van foucault! das tijden geleden!

theo, Saturday, 25 August 2007 07:10 (thirteen years ago) link

<i>Het Complot tegen Amerika</i> van Philip Roth. Interessant gegeven (anti-semiet Lindbergh wint in 1940 de presidentsverkiezingen van Roosevelt en sluit meteen vrede met Duitsland en Japan), maar Roth zal toch nooit een favoriete schrijver worden. Daarvoor is hij te wijdlopig en te stijf.

<I>Elvistranen</i> van Bart Chabot. Gekregen, want ik ben nou niet bepaald een fan van tv-persoonlijkheid Chabot. Maar hij blijkt dus verbazingwekkend goede korte verhalen te kunnen schrijven, hoewel hij beter is in de vorm dan in de plots.

<I>Freakonomics</I> van Steven Levitt en Stephen Dubner. Interessante verslagen over de economie van het drugsdealen en valsspelen bij sumoworstelen en meer van dat soort zaken, maar die Amerikaanse 'That's so amazing!' borstklopperij is wel irri.

Martijn ter Haar, Saturday, 25 August 2007 07:17 (thirteen years ago) link

Hee, ik heb ook een Roth gelezen tijdens vakantie, Everyman. Wijdlopig, ja, daar ben ik het wel mee eens geloof ik, maar erg vind ik dat niet, stijf, hmm, 'conventioneel' vind ik dan een betere term, of 'klassiek geschreven', maar wel erg goed. Over de fysieke aftakeling van een oud lichaam, de tijd, relaties, jaloezie, de dood de dood en de dood van 'vrienden', familie, collegas, ik was onder de indruk toen ik het uit had.

Connie Palmen, Lucifer. Prachtig boek, het verhaal, het onderzoek naar de dood van de vrouw van een componist, is meeslepend, de karakters van het bonte gezelschap rondom de componist en zijn vrouw zijn prachtig neergezet. Zo uit, dat boek. Toch blijft het niet lang hangen. Misschien hoeft dat ook niet.

Nu lees ik Gyorgy Konrads Zonsverduistering, een autobiografisch boek over zijn tijd na WO II. Een jaar geleden trok ik de weldadige schrijfstijl van Konrad niet zo goed, nu proef ik ineens ook een hoop ironie, juist ook door die 'rijke' schrijfstijl, wat me erg aanspreekt.

Verder heb ik tijdens vacance mijn eerste Murakami gelezen, The Wind-Up Bird Chronicle. Daar ben ik verliefd op geworden. In de tweede (Kafka On The Shore) ben ik een endje op weg maar ik doe het rustig an. Verliefdheden moet je koesteren, door de tijd.

Ook was ik aan het begin van de zomer begonnen aan De Dialectiek Van De Verlichting (WAT?! HERHAAL!) DE DIALECTIEK VAN DE VERLICHTING, vol enthousiasme, in het park met een stompje potlood belangrijke passages en opmerkingen aan het onderstrepen, nu ben ik echter even de reden kwijt waarom ik het lees, dus heb ik het weer even opzij gelegd.

De Slinger Van Foucault heb ik denk ik zo'n tien jaar geleden ritueel verbrand, ik kon de dikke dosis pretentie absoluut niet aan (of ik begreep er geen hol van, dat kan ook).

Vanwaar deze titel voor deze draad? Wie is dat plaatje?

erikh, Saturday, 25 August 2007 10:05 (thirteen years ago) link

reden? omdat dialektik der aufklärung één van de belangrijkste sociologische verhandelingen ooit is en nog immmer staat als een huis. maar het is soms een beetje lastig leesbaar boek. ik probeer het mijn studenten eigenlijk ook door de strot te duwen, maar dat heeft tot nu toe weinig succes.

theo, Saturday, 25 August 2007 10:28 (thirteen years ago) link

omdat dialektik der aufklärung één van de belangrijkste sociologische verhandelingen ooit is

Vond er eerlijk gezegd niks aan. :) Maar ja, het is nogal slecht geschreven. Geef mij maar Eros & Civilization uit diezelfde hoek.

Zeg, heeft iemand Het Kralenspel al gelezen? Zo ja, wordt dat nog wat na 200 pagina's want ik word gek van dat brave mannetje Knecht en zijn mannencultus.

Eerste hoofdstuk van Spook Country intrigeert in ieder geval.

OMC, Saturday, 25 August 2007 10:57 (thirteen years ago) link

tja, Marcuse kàn schrijven. overigens vind ik dialektik niet zo slecht hoor, maar ja, ik leg de door jou bewierookte fransen dan weer gapend weg ;-) al zijn er uitzonderingen.

in de 'nieuwe media in NL'-krant die ik momenteel samenstel worden de fransen door een deel van de auteurs ook overal bijgehaald. zal wel typisch nederlands zijn.

theo, Saturday, 25 August 2007 11:49 (thirteen years ago) link

net uit: george pelecanos, geen idee meer welke (boeken zijn inmiddels ingepakt in dozen) was ook niet bepaald z'n beste. plot boeit weinig en nou lees je daar die pelecanos toch niet echt voor maar deze keer waren zelfs de sfeerbeschrijvingen van de mindere wijken van washington dc (aan de hand van muziek en auto's) saai.

in bezig: killing yourself to live van chuck klosterman. beetje het literaire equivalent van een zak chips als je trek hebt. de eerste paar happen/hoofdstukken zijn het beste wat je ooit gelezen hebt - reis per auto door amerika geschreven in dat o zo postmoderne, continu self-referencing en al babbelend uit de bocht vliegende stijltje dat we ook kennen van dave eggers (waar chuck zich in het eerste hoofstduk al voor verontschuldigt) en dan over coole muziek - maar na verloop van tijd wordt het een beetje een irritant truukje.

en ik heb de nieuwe volkskrant gekocht. met ongeveer 76 nieuwe bijlagen. vanaf volgende week gelukkig weer de guardian/observer/independent...

Joris Stereo, Saturday, 25 August 2007 13:37 (thirteen years ago) link

ben eindelijk bezig met 1984 van orwell; staat al jaren in de kast, nooit aan begonnen. en hierna staat extreem luid en ongelooflijk dichtbij voor herlezing op het programma. ben er nog steeds niet over uit of ik dat wel zo'n goed geschreven boek vind, maar ik heb iets met de thematiek.

bas, Saturday, 25 August 2007 14:10 (thirteen years ago) link

staat extreem luid en ongelooflijk dichtbij voor herlezing op het programma. ben er nog steeds niet over uit of ik dat wel zo'n goed geschreven boek vind, maar ik heb iets met de thematiek.

vond 'm in het engels brilliant geschreven, juist. terwijl ik z'n debuut waardeloos vind. heet iets van are you illuminated?, die eerste.

theo, Saturday, 25 August 2007 15:11 (thirteen years ago) link

stijf, hmm, 'conventioneel' vind ik dan een betere term, of 'klassiek geschreven'

'Klassiek geschreven' kan ik me wel in vinden, maar dan nog zou het meer elegantie kunnen hebben. Het is echt werken wat je moet als lezer, geen enkele zin springt je tegemoet of sleept je mee. Roths meesterlijk neergezette karakters verdienen eigenlijk beter.

Martijn ter Haar, Saturday, 25 August 2007 15:53 (thirteen years ago) link

zal wel typisch nederlands zijn.

35 jaar te laat er bij zijn? ;)

1984 ook nooit gelezen. :(

Wel bezig in Archaeologies of the future van Fredric Jameson. Ploeteren. Soms erg interessante essays over SF maar, man oh man, wat overschrijft die arme man zich.

OMC, Saturday, 25 August 2007 17:46 (thirteen years ago) link

waar zou die Gondry-film blijven n.a.v. extreem luid en ongelooflijk dichtbij blijven..

(en al eerder gezegd op een van die oude fora, ook ik vond het 2e boek van Foer beter, wegens minder flauw en vooral een sympathieker hoofdpersonage, om niet te zeggen een grote kleine held)

Ludo, Saturday, 25 August 2007 18:54 (thirteen years ago) link

Ha, ik wilde me eigenlijk niet meer aanmelden voor dit forum, maar nu het over boeken gaat, ben ik er weer bij! Ik heb gelijk weer titels genoteerd op mijn te-lezen-lijst.

Hierbij een greep uit mijn boekenzomer:

Vandaag ben ik begonnen in Jonathan Coe - The Rain Before It Falls, tot nu toe bevalt het goed. Coe is sowieso een van mijn favoriete schrijvers. Heb je al meer gelezen Martijn?

Ik heb erg gelachen om Bestrijd het leed dat Mulisch leed, al vond ik sommige persiflages wel erg gemakzuchtig en flauw. Ik was ook verbaasd dat zoveel bekende journalisten van Propria Cures komen en dat Dirk van Delft zo geestig is.

Ook las ik veel "Young Adult writers". Het begon met An abundance of Katherines - John Green, wat me aangeraden werd vanwege de wiskunde erin. Was inderdaad een leuk boek met wat formules. Indruk maakte How I live now - Meg Rosoff, een vreemd, verontrustend boek dat ik niet aan een puber zou durven geven.

Verder was de De engelenmaker - Stefan Brijs bijna net zo spannend als Harry Potter and the deathly hallows en lachte ik meerdere malen hardop om A walk in the woods van Bill Bryson.

Op de planning staan voor de komende tijd nooit gelezen klassiekers als De avonden en Catch 22. 1984 heb ik al gehad, vond het tegenvallen na A brave new world (want dat hakte er echt in).

Ionica, Sunday, 26 August 2007 14:23 (thirteen years ago) link

Eindelijk mijn abonnement op de ECI opgezegd, want het levert je toch 4 keer per jaar een boek op wat je eigenlijk niet wil lezen. Maar goed: uit die collectie:

Jonathan Strange & Mr. Norrell - Susanna Clarke
Dikke pil over toveraars en de Engelse behoefte aan magie. Plaatst Harry Potter als roman in een kader, een traditie. Veel voetnoten, maar de semi-wetenschappelijke opzet is leesbaar en hoogst vermakelijk.

Monique, Sunday, 26 August 2007 18:13 (thirteen years ago) link

Voor de vakantie gekocht voor 6 euro of minder:

Hoe ben je een goed mens - Nick Hornby
Hornby schrijft altijd vlot. Met glansrol voor Molly, de dochter die haar vader wil overtreffen in 'goed doen'.

De evangelist - Bas van Putten
Dikke pil met ongelooflijk veel monologue interieur van onsympathieke Johannes Bach. Zijn carriere begint op het conservatorium, vervolgens de handel, dan verkoper van klassieke auto's om als componist te eindigen. Intrigerend boek over 'slecht doen'.

Carter klopt de duivel - Glen David Gold
Amerika in de roaring twenties, beleefd door Carter de illusionist. Mooie avonturenroman, geeft hetzelfde gevoel als een meeslepende film. (Waar blijft de film met Tom Cruise?)

De vliegeraar - Khaled Hosseini
Was een cadeautje. Erg mooi geschreven en daar laat ik het bij.

Boek van Foer heet overigens 'Everthing is illuminated'.

ragruijters, Sunday, 26 August 2007 21:16 (thirteen years ago) link

Heb je al meer gelezen Martijn?

Ik wilde The Rotter's Club bij de plaatselijke bibliotheek halen, maar die zat niet in hun willekeurige verzameling boeken. Toen heb ik maar weer eens een poging gedaan om in James Joyces Ulysses te beginnen. Dus Coe komt over een maand of zes wel weer. ;)

1984 heb ik gelezen toen ik zestien of zeventien was, voor m'n Engelse boekenlijst, omdat het boek me zo aansprak. Ik was ook erg onder de indruk, maar eigenlijk was het wat te hoog gegrepen (al was het maar vanwege de driehonderdzoveel pagina's in een taal die ik nog lang niet voldoende machtig was). Heb het een jaar of zes later nog eens gelezen en vond het toen een beetje tegenvallen. Het idee was goed enzo en het is natuurlijk terecht ontelbaar vaak als referentie gebruikt tegen een of andere megalomane dictator of paranoïde anti-privacy plan, maar het zat allemaal vrij zwak in elkaar vond ik. Dingen als "oh ja, en je hebt ook nog eens 90 procent van de bevolking en die worden niet zo in de gaten gehouden, maar die worden zoet gehouden met loterijen die ze toch nooit winnen en blijven gewoon lekker dom".
(Animal Farm vond ik, ook bij het herbelezen, goed in elkaar zitten. Heb ook wel eens wat politieke essays van Orwell gelezen en die vond ik ook erg sterk. Huxley's Brave New World heb ik ook alleen maar op m'n zeventiende gelezen, maar ik denk dat het wat beter in elkaar zit.)

(Man op het plaatje is de man van de topic-titel: hij die het boekdrukken heeft uitgevonden.)

Martijn Grooten, Monday, 27 August 2007 11:24 (thirteen years ago) link

De evangelist - Bas van Putten

Van Putten is de beste muziekschrijver van Nederland. Het is alleen wel een snob en een chagrijnige cultuurpessimist en over zijn andere hobby, auto's, schrijft hij lang niet zo goed als over Ricardo Chailly.

Heb ook wel eens wat politieke essays van Orwell gelezen en die vond ik ook erg sterk.

Volgens mij had Orwell het ook meestal wel goed gezien. Ik heb in de ramsj ooit het anti-communistische boek ('Mijn communistentijd') van de Nederlandse Orwell, Jacques de Kadt, gekocht. Moet ik ook eens gaan lezen.

Martijn ter Haar, Monday, 27 August 2007 11:49 (thirteen years ago) link

ik heb nu ook Cloud Atlas gelezen.. kweenie.. Eerste helft van alle verhaaltjes is leuk. Maar dan op de terugweg, tsja is het nog steeds wel leuk hoor, maar denk ik ook WAAROM. waarom deze post-moderne constructie. Had nu net het gevoel dat alle verhalen op geniale wijze in elkaar grepen. (Maar misschien zag ik 't masterplan over het hoofd)

Ludo, Tuesday, 28 August 2007 07:15 (thirteen years ago) link

Had nu net het gevoel dat alle verhalen op geniale wijze in elkaar grepen

*niet*

Ludo, Tuesday, 28 August 2007 09:27 (thirteen years ago) link

Gisteren heb ik me vermaakt met de nieuwe Bas Haring: Voor een echt succesvol leven. Vlot geschreven, aardig basisidee en veel aansprekende voorbeelden - maar net niet echt diep. Ik vind het grappig dat hij precies zo schrijft als hij praat. Ik ben nu bezig in The book thief van Marcus Zusak en dat is erg meeslepend.

Ionica, Sunday, 9 September 2007 21:05 (thirteen years ago) link

net uit: Dino Buzzati's De Woestijn der Tartaren. Behoorlijk aangrijpende roman over een soldaat die in een vesting verzeild raakt en daar ongewild blijft hangen/steken. Net als zijn leven dus, soort metafoor voor depressie eigenlijk.

Ludo, Tuesday, 11 September 2007 11:35 (thirteen years ago) link

al een tijd uit: 1984. hmm. wel visionair aan de ene kant, maar het wordt me allemaal teveel uitgelegd, te weinig aan de verbeelding overgelaten. ik voelde ook totaal geen emotionele betrokkenheid bij de hoofdpersoon. toch jammer.

binnenkort beginnen aan de definitieve versie van omc's droomstof :). had al een eerdere versie ter berschikking enkele jaren geleden, ben benieuwd wat er is veranderd en wat er nog is blijven hangen bij me.

bas, Tuesday, 11 September 2007 12:11 (thirteen years ago) link

Ik ben nu bezig in The book thief van Marcus Zusak en dat is erg meeslepend.

Die staat bij ons ook in de kast (en neemt daar een halve plank in beslag..). Ik ben niet zo van de oorlogsboeken, geloof ik, maar als het heel goed is moet ik het misschien toch maar eens opendoen... Is het eigenlijk een kinderboek of gewoon een boek over een kind?

Ik heb Jonathan Coes* The Rotters' Club gelezen. Geweldig boek, dat hier zo voor de inburgeringscursus gebruikt kan worden. En nu wil ik helemaal elke letter die de man op papier heeft neergezet lezen.

* die -s in de tweede naamval in het Nederlands staat wel erg lelijk hoor, bij Engelse namen.

Martijn Grooten, Tuesday, 11 September 2007 12:16 (thirteen years ago) link

*: Je kan hier pleiten voor Coe's, omdat je het uitspreekt als 'Ko' en er dan bovendien geen verwarring ontstaat met iemand die Koe-met-een-C heet.

Martijn ter Haar, Tuesday, 11 September 2007 13:26 (thirteen years ago) link

Die staat bij ons ook in de kast (en neemt daar een halve plank in beslag..). Ik ben niet zo van de oorlogsboeken, geloof ik, maar als het heel goed is moet ik het misschien toch maar eens opendoen... Is het eigenlijk een kinderboek of gewoon een boek over een kind?
Kleine planken hebben jullie ;)

Het is officieel een Young Adult Novel, net als bijvoorbeeld The curious incident (etc.). Ik houd ook niet zo van oorlogsboeken, maar in dit boek is de oorlog meer een soort decor. Ik vind het moeilijk uit te leggen waardoor dat komt. De dood als verteller is in elk geval aardig gevonden. En een hoofdpersoon die boeken steelt om te kunnen lezen, vind ik ook heel sympathiek. Ik probeerde me voor te stellen wat ik zou doen als ik niet meer zomaar aan boeken zou komen.

Ionica, Wednesday, 12 September 2007 09:21 (thirteen years ago) link

ben ongeveer halverwege ayn rand's the fountainhead.
(het enige boek dat vernoemd is naar een bluetones albumtrack?)

ben als economisch-psycholoog/behavioral speltheoreticus/evolutionair sociaal psycholoog erg geinteresseerd in de tegenstelling/samenwerking tussen collectieve en individuele belangen en ik had begrepen dat mevr. rand daar ook bepaalde opvattingen over had. en dat is ook zo. het is alleen tot in het potsierlijke overdreven opgeschreven. de 'collectieven' zijn allemaal conservatieve, ouderwetse, op de oppervlakte goed bedoelende maar eigenlijk heel erg manipulatieve mannetjes en de 'individuelen' zijn modernistische, vooruitstrevende maar ook willens en wetens tegen de stroom oproeiende gevallen met, volgens mij, psychopatische, autistische en masochistische trekken. ze zijn pas gelukkig als ze door iedereen tegengewerkt worden. die laatste gaan natuurlijk 'winnen' en de eerste gaan koppie onder, maar het is moeilijk sympathie te krijgen voor eender welk personage.

ik ben nog niet helemaal overtuigd van het individualisme van ayn rand...

Joris Stereo, Monday, 17 September 2007 12:54 (thirteen years ago) link

Rand zelf schijnt wel naar haar filosofie geleefd te hebben. Het was dan ook een ongelooflijk kutwijf, geven zelfs haar grootste fans toe. Arnon Grunberg is trouwens bezig in Atlas Shrugged (waarvan je dan in ieder geval moet zeggen dat de titel een briljant beeld is.)

Martijn ter Haar, Monday, 17 September 2007 13:26 (thirteen years ago) link

Ook leuk: Ayn Rand is de grondlegger van het Objectivisme!

ragruijters, Wednesday, 19 September 2007 12:11 (thirteen years ago) link

Precies! Rand is de anti-sub! Ik kreeg Atlas Shrugged voor mijn afstuderen en las het met plezier, al is het natuurlijk veel te dik. Ik had in de roman wel sympathie voor personages, maar bedacht later dat ik aan al die mensen in het echt een bloedhekel zou hebben.

Ik neem trouwens terug dat The book thief niet echt een oorlogsboek is. Maar mooi was het wel.

Ionica, Wednesday, 19 September 2007 18:37 (thirteen years ago) link

Spook Country. Met gemak de slechtste William Gibson. Helaas, helaas. Wat een ontzettende slome thriller dit. En nog rockistisch ook. :)

Veder bezig in:

Ludwig Wittgenstein - Tractatus Logico-Philosophicus. Mwaaah, ik wil wel maar ik ben nog niet helemaal overtuigd. Volgens mij moet ik overstappen naar het latere werk.

Robert Lemm - Geschiedenis van Spanje. Zo maar bij de bieb uit de kast getrokken. Begint ontzettend saai (die trouwde met die, en die met die, en toen die met die....fuck offffff!!!) maar tegen 1492 wordt het allemaal wel lachen en doorprikt Lemm heel wat mythen over Spanje. Met historici is het altijd oppassen, ik heb het gevoel dat hier de wind uit conservatief-Hegeliaanse hoek blaast en de grote litmus test komt natuurlijk met de Spaanse Burgeroorlog.

Italo Calvino - De Onzichtbare Steden. Ben ik ook al jaren van plan om te lezen. Als op een winternacht een reiziger en Le cosmicomiche zijn twee van mijn favoriete boeken ooit, hier weet ik het nog niet mee. Heel compact geschreven, je moet je hoofd er echt bij houden want ik vermoed dat Calvino allemaal (post)structuralistisch en semiotische theorie zit uit te leggen aan de hand van reisverhalen van Marco Polo.

OMC, Thursday, 20 September 2007 10:40 (thirteen years ago) link

Er is trouwens een nieuwe Nick Hornby. Ook een Young Adult Novel.

Martijn Grooten, Thursday, 4 October 2007 07:47 (thirteen years ago) link

Jonathan Coe's Rotters Club. Gisteren in begonnen en moeilijk weg te leggen. Vervolg Gesloten Kring net zo boeiend?

ragruijters, Thursday, 4 October 2007 20:25 (thirteen years ago) link

Doris Lessing, anyone? Er is geloof ik bij Engels eens wat van haar werk voorgelezen, maar dat heeft nooit een blijvende indruk op me achtergelaten. Zo vlug wat plots bij elkaar gewikipediaad lijkt het me echter best wel iemand die boeken kan schrijven die mij boeien.

Martijn Grooten, Thursday, 11 October 2007 11:40 (thirteen years ago) link

was (is?) toch een communist? Ik had The Good Terrorist op mijn Engelse boekenlijst staan. Redelijk boek, over wat slackers.

Ludo, Thursday, 11 October 2007 12:34 (thirteen years ago) link

one month passes...

Vervolg Gesloten Kring net zo boeiend?

Ik loop drie keer per week de plaatselijke bibliotheek binnen om te zien of ze 'm hebben. Maar kennelijk is 'ie zó boeiend dat 'ie steeds is uitgeleend.

Enfin, maar weer eens een overzichtje van de recent-gelezen-spreadsheet:

* Salmon Fishing in the Yemen (Paul Torday). Ligt hier bij elke supermarkt en inderdaad een snelconsumptieboek. Prettig leesvoer desalniettemin, over een wetenschapper die in een project wordt gezogen om zalm te kweken in Jemen. Tegen het eind wordt het allemaal wel een beetje érg overdreven.
* Diary of a Bad Year (J.M. Coetzee). Mooi idee, indrukwekkend boek. Bevat een serie politieke en filosofische essays van een "gerenommeerd schrijver" (die nogal wat overeenkomsten met Coetzee zelf vertoont) en daarnaast de dagboekaantekeningen van die schrijver én die van het meisje dat die essays voor hem uittypt.
* Eleanor Rigby (Douglas Coupland). Mooi boek, goed verhaal.
* Havoc, in Its Third Year (Ronan Bennett). Speelt zich af rond 1630, maar met buitengewoon hedendaagse thema's als machtspolitiek en , vooral, xenofobie. Erg geloofwaardig geschreven. En een must-read voor de Wildersen en Verdonken van deze planeet.

Martijn Grooten, Wednesday, 14 November 2007 11:08 (thirteen years ago) link

Vervolg Gesloten Kring net zo boeiend?
Ik loop drie keer per week de plaatselijke bibliotheek binnen om te zien of ze 'm hebben. Maar kennelijk is 'ie zó boeiend dat 'ie steeds is uitgeleend.

Woonden jullie maar in Leiden! Ik heb hem zo staan (in het Engels). Het is opvallend hoe vaak Martijn dezelfde dingen leest als mijn vrienden. Om me heen hoor ik nu iedereen over Coetzee en Coupland. Gisteren zag ik trouwens drie verschillende mensen in de trein Murakami lezen. Het was een mooie dag.

Ik las de laatste tijd vooral vakliteratuur, maar ook

* A certain ambiguity (Gaurav Suri & Hartosh Singh Bal). De beste roman over wiskunde die ik tot nu toe las.
* The polysyllabric spree (Nick Hornby). Erg amusante verzameling columns waarin hij elke maand beschrijft welke boeken hij koopt en welke boeken hij daadwerkelijk leest. Zijn smaak is duidelijk niet de mijne, maar hij schrijft erg geestig over boeken, lezen en redacteuren. Zo'n column zou ik ook wel willen schrijven!
* Shakespeare (Bill Bryson). Ik wist niets over Shakespeare, maar wil alles van Bryson lezen. Veel geleerd en gegrinnikt, al vond ik het iets taaier dan verwacht.
* Oracle night (Paul Auster). Auster is niet echt iets voor mij, maar dit heb ik in elk geval met plezier uitgelezen.

En ben net begonnen in This book will save your life (A.M. Homes). Het lijkt me wel wat!

Ionica, Thursday, 15 November 2007 09:39 (thirteen years ago) link

ps Enfin, maar weer eens een overzichtje van de recent-gelezen-spreadsheet
Heb je echt een spreadsheet? Ik schrijf alles in een mooi klein boekje. Tot groot vermaak van mijn vriend.

Ionica, Thursday, 15 November 2007 09:42 (thirteen years ago) link

Nee, dat was metaforisch bedoeld. Ofzo. :)
Al heb ik tegenwoordig wel de wathebjeallemaalgelezen-applicatie op Facebook. Wat in feite hetzelfde idee is.

Ik heb hem zo staan (in het Engels)

Volgens mij staat 'ie ook gewoon bij ons in de kast. In het Grieks...

Die Hornby moet ik dan toch ook maar eens lezen. Die verzameling muziekessays waren ook verrassend leuk. En Murakami ga ik ook eens aan beginnen.

Ik had bij Coetzee nog moeten vertellen dat de drie "verhalen" parallel lopen en dat elke pagina in drieën is verdeeld. Want dat maakt het allemaal een stuk intellectueler. :)

Martijn Grooten, Thursday, 15 November 2007 10:25 (thirteen years ago) link

de recent-gelezen-spreadsheet

bij mij is het gewoon een word-document...

* de gum thief van douglas coupland. erg lief. misschien iets te.
* de autiobio van alex james (bassist van blur). hij is 'in het echt' precies zoals je verwacht dat-ie is. zelf denkt-ie dat-ie een renaisssence man is, maar eigenlijk is-ie een meer een blufgozertje die veel dingen 'he, leuk man te gek'-vind met, op een gegeven moment, heel veel geld
* de lijkenpikbio van john peel. niet z'n autiobio maar die ene die een paar maanden na z'n dood verscheen. kostte maar 1 pond. vandaar. is verder gewoon een doos omgevallen en aan elkaar gebonden krantenknipsels en anekdotes die ik sowieso allemaal al uit m'n hoofd kende.

Joris Stereo, Thursday, 15 November 2007 11:11 (thirteen years ago) link

Vergeten jullie pardoes wat jullie hebben gelezen of zo? :)

Uitgelezen Bug Jack Baron van Norman Spinrad. Een echte jaren 60 SF klassieker, ongelofelijk inventief geschreven en toch leest het weg als een thriller.

Ik ben nu bezig met Palomar van Italo Calvino. Wel okay, denk ik, een soort ambient literatuur.

Net uitgelezen Godard, portrait of the artist at 70 van Colin MacGabe. Wel rap geschreven biografie van Godard die steeds goed wordt geplaatst in zijn tijd. De post-68 Godard was altijd een mysterie voor mij en dat is dus nu fijn ik kaart gebracht, al geloof ik er geen reet van dat die films zo goed zijn als MacGabe pretendeert.

Nu verder in: The Work of Mourning van Jacques Derrida. Mooie, voor zijn doen toegankelijke maar zwaarmoedige teksten van JD geschreven voor vrienden/collega's die zijn overleden.

OMC, Thursday, 15 November 2007 12:22 (thirteen years ago) link

even de agenda tevoorschijn toveren.

*Cormac McCarthy - De Weg
korte postacopalyptische roman, vader + zoontje op weg door verschroeide aarde. erwtjes uit blikjes. rottende lijken. zou naar Hollywood kunnen, ware het niet dat het einde ietwat te droevig en spiritueel is. Heb je zo uit, dus zeker de moeite van het lezen waard.

*Daniel Wallace's Grote Vis.. negeren, de film van Burton zien. Het boek is een schetsmatige opzet voor de magie die Burton op weet te roepen.

*Sándor Márai - Gloed
Wereldbibliotheek is wel een interessante uitgever, of imprint, whatever. De Woestijn van der Tartaren was ook al interessant. Gloed is een mooie filosofische verhandeling, over 2 gezworen vrienden en 1 gebeurtenis in 't verleden die hun uitelkaar heeft gedreven en ze nu eens aan het einde van hun leven uitgebreid analyseren. Mooi tijdvak en plaats ook.. Hongarije, voor de 2de wereldoorlog. (of ik moet mijn feiten nu alweer over hoop hebben, het is alweer een maand of 2 geleden)

oh en voor extra drama is Marai een vergeten schrijver a la Kennedy Toole (Samenzwering van Idioten) inclusief zelfmoord.

Nu bezig in Amos Oz epos Een verhaal van liefde en duisternis, goed voor de Jiddisch/Hebreeuwse woordenschat, als ik 't zou kunnen onthouden. Hij valt soms in herhaling, maar 't lijkt een keuze. Soort Eeuw van mijn Vader, maar die Oz heeft natuurlijk een veel interessanter leven. Iedere zionist aan 't begin van de staat Israel lijkt wel een intellectueel met Nobelprijs.

Ludo, Thursday, 15 November 2007 14:22 (thirteen years ago) link

ok i love you guys

chaki, Monday, 19 November 2007 06:11 (thirteen years ago) link

de lijkenpikbio van john peel. niet z'n autiobio

Maar die heb je toch, hopelijk, ook wel gelezen?

Ik vond nog een Coetzee-boek, gewoon thuis in de kast (Boyhood), wat mijn fascinatie voor de man alleen maar grote heeft gemaakt. En mijn dorpsgenoot die The Closed Circle aan het lezen was, heeft die inedelijk uit en ik inmiddels ook al bijna. (Voorzover dat nog niet duidelijke was, @ragruiters: Lezen! Nu! Meteen!)

Oh ja, en Ira Levin (die ik altijd met de zanger van Yo La Tengo verwar) is dood. Was volgens mij zo'n schrijver die je ofwel voor je boekenlijst las, of helemaal nooit. Ik las hem nooit. Heb ik iets gemist?

Martijn Grooten, Wednesday, 21 November 2007 10:54 (thirteen years ago) link

Levin schreef wel leuke thrillerts (Rosemary's Baby, Boys From Brazil), maar het is wel iets voor als je puber bent.

Palomar was zo uit. Toch wel mooi en apart boek.

Nu ben ik de Laatstsche Mensch die eens De Naam van de Roos gaat lezen...leest verrot weg in het begin als ik even mag klagen.

OMC, Wednesday, 21 November 2007 11:03 (thirteen years ago) link

Maar die heb je toch, hopelijk, ook wel gelezen?

nog niet. moet ik bekennen. verder geen excuus voor. zie hem elke week weer voor vijf pond bij de virgin zavvi liggen. binnenkort.

heb recentelijk trouwens ook shortcomings van adrian tomine gelezen. m'n eerste graphic novel.

Joris Stereo, Wednesday, 21 November 2007 11:17 (thirteen years ago) link

Jonathan Coe - Gesloten Kring:
Mooi vervolg op de Rotters Club, alleen worden er wel heel nadrukkelijk allerlei losse eindjes uit het eerste boek aan elkaar geknoopt. De relatie van Paul met Malvina is ongeloofwaardig, temeer hun relatie (voor haar) vanaf het begin duidelijk moet zijn. Maar zoals de boektitel al zegt: er moeten heel wat cirkels gesloten worden. En dat gebeurt. Benjamin is een zielige loser.

Irvine Welsh - Lijm:
Vermakelijk boek over vrienden die groot worden met veel drank, drugs en sex. Uiteindelijk een mooi happy end. Over trouw en geen vrouwen slaan.

Stephane Audeguy - Wolkenbibliotheek:
Bibliothecaresse in de ban van Japanse couturier die boeken over wolken verzamelt. Een ontdekkingsreis langs quakers, schilders en wetenschappers. En natuurlijk die grote allesbepalende Japanse wolk aan het einde van wo2.
Ik zie steeds meer als ik in de lucht kijk!

ragruijters, Wednesday, 28 November 2007 15:21 (thirteen years ago) link

zo onnavolgbaar dat ie vast eindeloos herleesbaar is.

ik ben echter toch ook wel benieuwd naar Boelgakov's early work, want dit lijkt een compendium van al zijn stijlen en registers in 300 pagina's. Wie weet werkt het los wel beter, of in elk geval.. begrijpelijker :P

Ludo, Tuesday, 30 April 2019 19:56 (one year ago) link

Albert Vigoleis Thelen - Het Eiland Van Het Tweede Gezicht
De eerste en enige druk (uit 2004) van een Duits boek uit 1953. Deze pil van 960 pagina´s is een combinatie van een autobiografisch reisboek, schelmenroman en oorlogsdocument dat begint in 1931 en eindigt met een vluchtpoging voor Duitse en Spaanse moordcommando’s in 1936. Het verhaal is simpel: Duitse schrijver en zijn vriendin worden door zijn zwager per telegram ontboden naar Mallorca. Hij ligt "op sterven", waarmee eenmaal ter plaatse wordt bedoeld: "kaalgeplukt door mijn partner, een ex-prostituee met losse handjes". Het verhaal beslaat een periode van zo'n zes jaar want Thelen heeft eerst niet de middelen om weg te gaan, later wel de middelen maar geen behoefte meer om te vertrekken, totdat de Spaanse Burgeroorlog voor de deur staat en vluchten de enige mogelijkheid tot veiligheid biedt.
De persoonlijke belevenissen van Thelen zijn pas later schrift op gesteld en daarmee niet helemaal “betrouwbaar”: ook moesten er nogal wat personen in bescherming worden genomen door Thelen. Wat het meest opvalt aan dit boek is de stijl: eerder een soort meta-stijl a la Cervantes. Pas later wordt duidelijk hoe dit boek precies is ontstaan: Thelen heeft 500 pagina´s moeten schrappen uit zijn manuscript, maar wat er geschrapt is staat er nog, zij het in verkorte vorm. Thelen is dus zijn eigen redacteur geweest. Dus dat betekent veel niet ter zake doende anekdotes die rustig een hele pagina in beslag nemen, paginalange redeneringen of uitleg bij iets wat nog komen of teruggrijpt op eerdere hoofdstukken, of gewoon zomaar wat losse opmerkingen over zijn literaire vrienden (Thelen was bevriend met Thomas Mann, Slauerhoff, Ter Braak en dol op theologische verhandelingen in het algemeen). En dat ook nog eens in onnavolgbare kronkelende zinnen die grammaticaal wel gewoon helemaal kloppen en desondanks de vaart erin houden (hulde voor de vertaler ook). Het mooist echter is het verhaal zelf: Thelen is een naïeve goedzak die pas in de gaten heeft hoe hij door snode Spanjaarden wordt geplukt als hij zelf alles kwijt is en zich noodgedwongen opnieuw moet uitvinden in den vreemde (zijn Zwitserse vriendin Beatrice levert geestig commentaar op zijn stommiteiten). Het begint hem al snel te dagen dat er iets niet klopt als hij met haar zonder geld en werk in een rovershol/openluchtbordeel mét altaar terechtkomt waar de ratten zijn boeken aan gort knagen. Zijn gehuurde "onderkomen" daar blijkt ook geen dak te hebben. Als het dan ook nog eens flink gaat regenen is de maat vol en vertrekt hij naar een pension en begint een cursus overleven voor beginners. Daarna wordt stapje voor stapje de maatschappelijke ladder met succes beklommen en leert Thelen alle lagen van de bevolking kennen, wat hem street credit oplevert bij de locals (hij is een graag geziene gast bij adel/literaire figuren en andere famosos). Dat gedeelte is wat saai maar gelukkig komen er allerlei lijpe en geslepen figuren langs waar Thelen vaak wel raad mee weet. Maar dan gooit de politieke realiteit roet in het eten en moet Thelen vluchten naar het vasteland (hij staat te boek als ongewenste vreemdeling en overleeft als bij toeval meerdere razzia’s). Dat deel is wat erg kort maar een kort “weerzien” in een veel later toevoegde epiloog voegt nog weer een diepere laag toe aan de bijna duizend pagina´s die eraan vooraf gaan, met als onderliggende boodschap "alles van waarde gaat voorbij". Terecht een jarenlange geheimtip onder schrijvers.

EvR, Friday, 3 May 2019 19:39 (one year ago) link

wop wop (nooit van gehoord)

(Thelen was bevriend met Thomas Mann, Slauerhoff, Ter Braak en dol op theologische verhandelingen in het algemeen)

als ze er nog niet zijn, zullen ze komen, die 10000 scripties.

Ludo, Saturday, 4 May 2019 10:48 (one year ago) link

Onlangs heeft een andere uitgever het aangedurfd nog een boek van ´m uit te geven.

EvR, Sunday, 5 May 2019 09:24 (one year ago) link

Voor de volledigheid: Bret Easton Ellis - White.

OMC, Tuesday, 7 May 2019 07:08 (one year ago) link

two weeks pass...

Joan Didion - Salvador en Miami
Na een pauze verder gegaan in de complete non-fictie van Didion waar we inmiddels in de jaren '80 aanlanden. Salvador is een buitengewoon hopeloos boek. Met haar afstandelijke observaties krijgt de grimmige burgeroorlog iets van een sluimerende droom waar je maar niet uit ontwaakt. Miami zat ik van te voren een beetje tegen aan te hikken maar blijkt een geweldig boek. Didion weet er een hele vreemde stad van te maken, een soort tropisch Latijns-Amerikaanse stad in de Verenigde Staten, een hele eigen wereld. Vervolgens portretteert ze de Cubaanse diaspora in al zijn facetten met een voor mij toch wel verrassend aantal gewelddadige zijtakken (gewoon met aanslagen in de V.S. zelf). In het laatste deel maakt ze een onverwachte sprong naar Washington D.C. waar Reagan een nieuw soort politiek heeft geïntroduceerd wat uiteindelijk eindigt in het Iran-Contra schandaal. Wat een doolhof. Past mooi bij Didions stijl die hier vaak op haar best is met zinnen die je een kant op lijken te leiden en opeens heel ergens anders uitkomen.

OMC, Wednesday, 22 May 2019 06:53 (one year ago) link

Bruce Sterling - A Good Old-Fashioned Future
Een leuke collectie korte verhalen uit de jaren '90 waarvan de meeste niet zijn gedateerd. Sterling is altijd een ideeënmachine en hier zijn de toekomstfantasieën van de nabije variant. Als Texaan in Europa heeft hij ook een fijne kosmopolitische blik waardoor de verhalen op allerlei locaties afspelen (o.a. Californië, Japan, Finland en Düsseldorf). Licht satirisch van toon met een nadruk op vaak coole subculturen waardoor het leven nooit saai is.

OMC, Sunday, 2 June 2019 21:31 (one year ago) link

two weeks pass...

Thomas Pynchon - Slow Learner
Collectie vroege verhalen, met inleidend essay van de schrijver zelf. Het meest toegankelijke wat ik tot nu toe van de man las. Mooiste verhaal is ook meteen het langst, "The Secret Integration".

EvR, Tuesday, 18 June 2019 19:59 (one year ago) link

three weeks pass...

Don Delillo - Great Jones Street
De derde roman van Delillo uit 1973 is een soort literaire versie van Taxi Driver. Rockster Bucky Wunderlick zijn bestaan als martelaar en zoekt zijn heil in een appartement in New York, dat dient als schuilplaats. Lang duurt dat niet want al gauw staan er managers, journalisten en andere nieuwsgierige types op de stoep. Dat de kille, nihilistische Wunderlick ook menselijke trekjes heeft blijkt als zijn reislustige vriendin Opel langskomt en een feestje geeft met allerlei rare genodigden (David Lynch moet dit boek gelezen hebben, want het doet erg denken aan de feestscene uit Lost Highway, en het geheim dat Bucky's buurvrouw voor de wereld verbergt doet denken aan een andere bekende Lynch-film). Dan stokt het aanvankelijke plot ineens en komen er Verdachte Pakketjes in beeld, met alle Pynchoniaanse paranoia die daarbij hoort. Dat idee heeft Delillo beter uitgewerkt in "Running Dog" maar het dwingt Wunderlick keuzes te maken en zijn stek te verlaten. Het laatste hoofdstuk, met impressies van New York streetlife, is fenomenaal.

EvR, Wednesday, 10 July 2019 20:15 (one year ago) link

*Rockster Bucky Wunderlick IS zijn bestaan als martelaar BEU

EvR, Wednesday, 10 July 2019 20:16 (one year ago) link

Het Oude New York in optima forma die roman.

OMC, Wednesday, 10 July 2019 20:21 (one year ago) link

one month passes...

Anne Sherman - The Bells of Old Tokyo: Travels in Japanese Time
Intrigerend boek, deels reisboek/memoire/geschiedenisboek geschreven in een gefragmenteerde stijl die goed past bij de zoektocht van de auteur naar de oude klokken die in vroegere tijden de tijd aangaven. Tijdens die zoektocht haalt Sherman allerlei mooie (en verschrikkelijke) verhalen op van een stad die constant veranderd. De noten zijn een tweede boek op zich met het veel coole boekentips. En toch, soms heb ik het gevoel dat Japanners Westerlingen aan het foppen zijn met hun "you wouldn't understand, it's a Nippon thing" mystificaties over tijd en taal. Misschien het resultaat van incompatibiliteit van de taal, maar bij Japanse film heb ik zelden het idee dat dingen volstrekt onbegrijpelijk zijn, los van bepaalde subtiliteiten.

OMC, Thursday, 5 September 2019 07:14 (one year ago) link

Georges Perec - Het Leven, een gebruiksaanwijzing
Eigenlijk kan enkel een recensie in de vorm van een eindeloze opsomming de klasse van dit boek vatten. Ik zal het laten, wie zou er willen wedijveren met de meester van precies dat? Het obsessief compulsieve project, het onmogelijkste der onmogelijke projecten. De personages van een appartement houden zich ermee bezig, of denken eraan, en Perec denkt mee. Tot het kleinste, laatste puzzelstukje. Fractaal genot. Oneindig enig.

Ludo, Thursday, 12 September 2019 18:01 (one year ago) link

Vernon Vinge - A Fire Upon the Deep
Bekroonde update van klassieke sciencefiction uit 1992 doet een aantal dingen goed. Vinge weet heel mooi de uitgestrektheid van het universum weer te geven met een indeling in zones of thought, ook zonder het al teveel uit te leggen waardoor het iets mysterieus behoudt. En hij was leraar wiskunde en computerwetenschap wat hem blijkbaar vrij visionair maakt over internet, hier interplanetair met fora bevolkt door heuse trollen en voortgedreven door outrage culture. De structuur is een beetje het geijkte twee-sporenverhaal dat naar een climax beweegt. Dat vind ik inmiddels wat saai. Mooie werelden en bizarre levensvormen waar je lekker langzaam aan went. Vermakelijk en intrigerend maar soms wat minder in de dialogen en beslissingen van de personages (oud euvel van het genre.)

OMC, Tuesday, 17 September 2019 20:20 (one year ago) link

two weeks pass...

Will Ashon – Chamber Music: About The Wu-Tang (in 36 pieces)
Yay, eindelijk eens een boek uitgelezen. Ik ben een slecht lezer, wordt de hele tijd afgeleid door essays enzo online, maar ik moet toch eens wat meer effort doen en meer boeken. Deze was iig heul erg goed. Wu-Tang is maar een opstapje voor de beste stukken over zwart zijn in America, of wit zijn en van hiphop houden, wat de "Five Percenters" nu precies denken. Altijd fijn als zo'n smarty pants als Ashon zich dezelfde vragen heeft gesteld als ik, zoals de corniness van het genieten van kunst die wordt gemaakt vanuit pijn. Waarom ik jeuk krijg als ik mensen als Dijkshoorn, Derksen of Smeets smakelijk hoor vertellen over de ellende die hun zwarte helden hebben doorstaan. Ook de dankbaarheid dat al die witte agressie van de afgelopen eeuwen niet wordt beantwoord met agressie, iets wat ik mezelf al enige tijd terdege realiseer als ik weer in een zaal vol niet-witte/niet-cishet/niet-mannen sta.

Blaka Skapoe, Sunday, 6 October 2019 12:05 (one year ago) link

two weeks pass...

Ian Penman - It Gets Me Home, This Curving Track
Handige bundel met essentiële essays van de afgelopen jaren in mooie klassieke uitgave. Hier een uitgebreide bespreking.

OMC, Tuesday, 22 October 2019 07:57 (one year ago) link

mooi :-)

de twitter handle van Penman is @pawboy2 (en niet @pawboy) bemerk ik.

Ludo, Thursday, 24 October 2019 06:35 (one year ago) link

Mikhail Bulgakov - The Master and Margarita
Gekocht als handzame, knalrode Penguin-uitgave met uitgebreide noten die ervoor zorgen dat je e.e.a. beter kunt plaatsen. Zoals het verbod op het hebben van buitenlandse valuta en gekte op de huizenmarkt in Moskou. Ook blijkt Bulgakov veel te citeren uit destijds beroemd theaterwerk en heeft hij voor het Pilatus-verhaal veel secundaire bronnen gebruikt. De wraakactie van Margarita op een bepaalde literatuurcriticus mag er ook zijn.

Thomas Pynchon - Inherent Vice
Geniaal goed geschreven dialogen en veel plotwendingen tegen het einde. Erg goed ook de discussies tussen ouders en zoonlief Doc Sportello ("nee mama, ik sta aan de goede kant!") die tegelijkertijd als meta-kritiek op de hele VS te lezen zijn. Gek genoeg val het stuk over Las Vegas een beetje uit de toon vergeleken bij de rest (leest nl. als Pynchon oude-stijl). De film blijkt ook redelijk trouw aan het boek (al staat me bij dat de chronologie compleet anders is).

EvR, Thursday, 24 October 2019 08:02 (one year ago) link

de twitter handle van Penman is @pawboy2

Oef snel veranderen, nooit uit je hoofd doen twitter handles. :)

OMC, Thursday, 24 October 2019 08:09 (one year ago) link

one month passes...

Pico Iyer - A Beginner's Guide to Japan
Ironische titel van een verzameling vooral heel korte observaties over Japan. Iyer woont al jaren met zijn Japanse vrouw in Nara en strooit vaak met geweldige observaties over het land waar hij na al die jaren nog steeds een buitenstaander is. Even dacht ik het boek uit het raam te moeten smijten wanneer hij al vroeg het boek van Barthes over Japan belachelijk noemt, maar dat is gewoon jalousie de métier waar Le Grande Roland vaker doelwit van is geweest. Daarna is het weer verbazing over die vreemde leegte, rituelen, hardheid, sentimentaliteit en logica (de mooiste, de Zen observatie: "The opposite of a great truth is also true.") Heel mooi hoofdstuk ook over de excentrieke ethiek van het Japanse honkbal.

OMC, Thursday, 28 November 2019 20:21 (one year ago) link

Paul Theroux - Ghost Train to the Eastern Star
Toevallig, Theroux bezoekt Iyer in dit boek wanneer hij in Japan is. Net als Murakami. Theroux deed rond de eeuwwisseling zijn Great Railway Bazaar nog een keer over om te kijken wat er zoal veranderd is in Azië. China slaat hij over en over Japan kom ik weinig te weten (Theroux geeft toe dat hij geen Japans kan lezen en spreken, misschien is dat het probleem). India lijkt het meeste indruk gemaakt te hebben en Sri Lanka is volgens Theroux het paradijs op aarde (zonder terrorisme uiteraard). Het bizarre verslag van een ontmoeten met een stokoude Arthur C. Clarke toont aan dat zoon Theroux het niet van een vreemde heeft.

EvR, Friday, 29 November 2019 12:14 (one year ago) link

Toevallig, Theroux bezoekt Iyer in dit boek wanneer hij in Japan is.

Nou ja. :) Sri Lanka is inderdaad mooi, maar een paradijs? Je kon nog veel wantrouwen over en weer proeven.

OMC, Friday, 29 November 2019 13:20 (one year ago) link

three months pass...

William Gibson - Agency
Gibson was lekker op dreef met zijn nieuwe project toen Trump werd gekozen en het boek waar hij mee bezig was volgens eigen zeggen geen zin meer had. Lastig natuurlijk. En aan de andere kant had hij gezegd dat zijn vorige boek eindelijk niet onderdeel zou worden van een trilogie. Daar is hij dan maar op teruggekomen. Agency begint fantastisch met Verity, een jonge vrouw die als "app-whisperer" een nieuwe bril krijgt waarmee ze in contact staat met de A.I. Eunice. Die twee kunnen het goed met elkaar vinden en zo zijn de eerste honderd pagina's opperbeste Gibsoniaanse technotalk. Totdat Eunice plotseling verdwijnt. Oh ja, de futuristische Britten uit The Peripheral gaan zich er ook weer tegenaan bemoeien, want de wereld van Verity is een afsplitsing waar Trump nooit gekozen werd (en Brexit ook niet plaatsvond). Helaas dreigt er wel een kernoorlog en dat hebben ze in de toekomst liever niet (ook zal het hun wereld niet beïnvloeden). Phew. Het probleem van het boek is dat je gewoon nog precies kunt zien waar Gibson in paniek raakte en er een nieuw boek aanplakte. Dat is nog tot daar aan toe, maar na het leuke begin volgen zeker 250 pagina's waarin Verity in auto's, busjes of op motors wordt gezet en van gebouw naar gebouw wordt gereden zonder dat er ook maar echt iets interessants gebeurd. Bijna avant-gardistisch in zijn onbegrijpelijke saaiheid.

OMC, Saturday, 7 March 2020 19:44 (eleven months ago) link

Elke keer als ik door de bijna verlaten straten fiets wordt ik overvallen door intense gevoelens van geluk. Hebben andere sf-liefhebbers dat nou ook?

clismo, Thursday, 19 March 2020 08:16 (eleven months ago) link

Ik denk dat het vergelijkbaar is met het gevoel dat ik twee jaar terug had toen ik voor het eerst van mijn leven in New York rondliep. Alles kwam me zo bekend (van boeken, films, albums) voor dat ik een gevoel van thuiskomst ervoer. Dat heb ik nu ook. Ik mis alleen de gewapende groepjes.

clismo, Thursday, 19 March 2020 08:27 (eleven months ago) link

Oh gelukkig, heb ik ook, nu voel ik me minder schuldig. :) Alsof Ballard, 'The Thing' en 'Dawn of the Dead' me altijd hier op heeft voorbereid.

Ik ben nieuwsgierig naar de gevolgen van de Grote Verveling. Wanneer Netflix niets meer te bieden heeft, de sportscholen en IKEA dicht blijven.

OMC, Thursday, 19 March 2020 08:38 (eleven months ago) link

four weeks pass...

Sybren Polet - Mannekino
Bijzonder knappe roman van Polet, tegelijkertijd onwaarschijnlijk ingewikkeld en van een vurrukkulluke toegankelijkheid. Echt zo'n boek dat ze - net als Pastorale 1943 - eens zouden moeten heruitgeven in massa-oplage tijdens Nederland Leest. Ondanks alle modernistische trucs, perspectiefwisselingen, freudiaans psychologenvoer, en het grappige inlassen van gevonden andere teksten*, blijft Mannekino ook overeind als het verhaal van een tragisch wonderkind, dat zijn doodzieke vrindje niet kan redden.

*Zo komt The Power van Robinson langs, een SF-roman die ik eens moet lezen. (Mannekino an sich heeft ook wel enige unheimische fantasy-passages, met name in een cafe vol levensechte poppen.)

Ludo, Thursday, 16 April 2020 08:32 (ten months ago) link

Oh, dit is me lang geleden aangeraden. Nooit aan toe gekomen.

OMC, Thursday, 16 April 2020 17:11 (ten months ago) link

two months pass...

Judith Moffett - The Ragged World
Ik werd een tijdje geleden gevraag om een essay te schrijven over het virus in sciencefiction, maar of er ook een vrouwelijk perspectief was? Geen probleem en zo ontdekte ik ht korte verhaal 'Tiny Tango' van Judith Moffett, een prachtig verhaal over een biologe die HIV oploopt en besluit zich terug te trekken en zo heel gedisciplineerd probeert te overleven terwijl ze zich bezighoudt met "kleine" biologische experimenten in haar tuin. Echt heel eigen en intiem. Tiny Tango keert terug als hoofdstuk in de roman The Ragged World (zelf weer onderdeel van een trilogie, duh) waarin normale mensen omgaan met een redelijk vriendelijke first contact. De buitenaardse wezens zijn vrij afstandelijk maar ook ontevreden over de manier waarop de primitieve mensch zijn leefomgeving aan het verkloten is en beginnen stapje voor stapje in te grijpen. Mooie sfeer, niet elk verhaal is even sterk maar vooruitstrevend was het boek voor 1991 zeker.

OMC, Friday, 10 July 2020 17:34 (seven months ago) link

one month passes...

Rabelais - Gargantua en Pantagruel
Mijn klootje wat veel gruwel. Ik hoopte op een Don Quichote, en op het oog zijn er overeenkomsten. Veel te dik en lang, een eindeloze reeks flauwe grappen en opsommingen (meer dan Perec zelfs!). En dan nog de duizelingwekkende raamvertellingen. Maar ja, Cervantes brengt 2 werkelijke hoofdpersonage, zowel tragisch meta als echt. En Rabelais? Hij is een geile monnik die als de cabaretier van zijn tijd grappen tapt. Eerst vooral anaal, later gelukkig ook nog oraal, om toch terug te keren naar doorluchtige poepgaatjes. Hemeltjelief.

Ludo, Friday, 21 August 2020 18:52 (six months ago) link

Kon er niet doorheen komen. In theorie natuurlijk heel leuk maar ik had het al snel gezien.

OMC, Friday, 21 August 2020 18:55 (six months ago) link

Ik heb een uitgave van Icob met https://www.deslegte.com/gargantua-en-pantagruel-1210837/?utm_campaign=boekwinkeltjes&utm_medium=paid-media&utm_source=boekwinkeltjes illustraties van Gustave Doré op de kast staan (want erin past hij niet). Verder dan plaatjes kijken ben ik ook nooit gekomen.

clismo, Saturday, 22 August 2020 07:40 (six months ago) link

Doré is wel de koning qua literaire illustraties.

OMC, Saturday, 22 August 2020 08:45 (six months ago) link

ik heb precies die, high five voor de clismo en de Veereniging van Vergeeten Schrijvers enzo.

volgens mij staat het hele boek (of de hele vijf boeken) gewoon veel hermetische grapjes die alleen mensen uit die tijd echt goed op waarde konden schatten. En dan is het - inderdaad barslechte en ongeinspireerde - vijfde boek ook nog eens 'nep', van een twijfelachtig auteurschap in elk geval.

Ludo, Saturday, 22 August 2020 10:37 (six months ago) link

one month passes...

SF Semiotext(e)
Ik kwam dit jaar pas achter het bestaan van deze bundel sciencefictionverhalen van Semiotext(e) vermaarde uitgever destijds van oa. Baudrillard in Amerika in hele handzame boekjes. Begrijp nog steeds niet hoe dit al die tijd onder de radar is gevlogen. Nou ja. Eind jaren tachtig, cyberpunk heeft zich wel gevestigd. Vandaar dat Gibson en Sterling prominent aanwezig zijn. Met name het verhaal van Sterling is ijzersterk. Een Arabier reist naar Amerika af om op uiterst subtiele wijze een zelfmoordaanslag te plegen op een rockster die een populistische beweging leidt (ja, echt). Oude New Wave helden als Ballard en Bayley leveren verhalen net als Burroughs en Sheckley met het intrigerende autobiografische 'Amsterdam Diary'. Er was ook duidelijk een soort New York punk SF stroming die allerlei wilde verhalen schreven. Veel nadruk op seks trouwens in het algemeen, wat zeer vermakelijk is maar eigenlijk het hele project het meest dateert.

OMC, Monday, 19 October 2020 06:59 (four months ago) link

Thomas Pynchon - Vineland
Roman over de erfenis van de sixties in het Californië van 1984, ook nog eens een herverkiezingsjaar. Er staat dus e.e.a. op het spel. Gezien de onderwerpkeuze is Pynchon bijzonder maatschappijkritisch wat betreft het overheidsbeleid ten opzichte van linkse idealisten, waardoor dit boek eigenlijk beter werkt als een sociologisch/geschiedkundig werk. Dit komt misschien ook omdat de hoofdpersonages niet echt tot leven willen komen, aangezien Pynchon graag overdrijft (het blijven karikaturen). Het subplot met Godzilla-verwijzingen, het ninja-personage-gekoppeld-aan-nietsvermoedende-Aziaat die samen terechtkomen in een soort van schimmenrijk van zombie-Amerikanen is typisch Pynchon, net als de overdaad aan tv's die de mensen het hele boek door in hun greep houdt. Wat ik wel heel mooi vind bij Pynchon: de beschrijvingen van de geografie van Californië, met zijn shopping malls, verlepte buurten en freeways, die je zo voor je ziet. Al met al niet zo sterk als "Inherent Vice" (want teveel losse eindjes), maar de materie geeft wel een hoop om over na te denken anno 2020.

EvR, Sunday, 25 October 2020 18:18 (four months ago) link

Jeetje, veel van vergeten zo te zien. :) Kan me eigenlijk vooral dat jaarlijkse ritueel van de hoofdpersoon herinneren en dat die FBI-agent een ontzettende lul is die wel fraai aan zijn einde komt.

OMC, Monday, 26 October 2020 09:54 (four months ago) link

Charles Mingus - Beneath the Underdog
Beroemde memoires van de grote jazzmuzikant. Het begin is een literaire rollercoaster waarin Mingus op jonge leeftijd een ongeluk heeft en zijn lichaam verlaat. Die afstand tot zichzelf blijft het hele boek doorwerken, soms spreekt hij als ik-persoon, dan is het "my boy" of "Mingus", heel spannend. Groeit op in Los Angeles met een ontzettende lul van een vader die hem constant beukt. Eigenlijk gaat het boek vooral over de vroege jaren, de realisering dat er zoiets als een ras is en de paranoia die daar uitvloeit. In principe is Mingus een zachtaardig type en een romanticus maar een groot deel van het boek geeft een inkijkje in de schaduwzijde van de beginnende jazzmuzikant/achteloze pooier. Tegen het eind laat hij zich vrijwillig opnemen, waar hij meteen spijt van heeft. Ook een bizarre wereld met altijd weer die vreemde sadisten. Soms is er geen touw vast te knopen aan zijn monologen, maar ik denk dat hij een soort gelaagd portret vol tegenstellingen wel het best bij zijn muziek vond passen.

OMC, Monday, 26 October 2020 20:19 (four months ago) link

oh geweldig :D

was hij niet zelf ook een enorme eikel?

Ludo, Tuesday, 27 October 2020 07:47 (four months ago) link

was hij niet zelf ook een enorme eikel?

Dat zal wel afhangen van wie je spreekt. :) Op zich is hij best wel eerlijk over zichzelf en meer narrig gedrag. Maar ik denk dat je in jazz veel ergere exemplaren hebt gehad.

OMC, Tuesday, 27 October 2020 08:19 (four months ago) link

Mingus' last wife, Sue Mingus, indicated that the book was an account of "the superficial Mingus, the flashy one, not the real one.

Interessante Wikipedia-pagina over het boek. De liner notes van "The Black Saint and The Sinner Lady" zijn geschreven door zijn psychiater.

EvR, Tuesday, 27 October 2020 14:49 (four months ago) link

lol.

(ik zal mijn info over Mingus wel uit de Miles bio hebben, misschien..)

Ludo, Wednesday, 28 October 2020 07:35 (four months ago) link

Maar Miles vond Mingus supertof. De jonge Miles komt ook even in Beneath the Underdog voor, al helemaal in character, zwijgend, af en toe een geïrriteerd: "Lul niet zoveel."

OMC, Wednesday, 28 October 2020 08:23 (four months ago) link

oh hm.

ik zwijg en pluk aan de sik dan maar. 8-)

Ludo, Wednesday, 28 October 2020 20:55 (four months ago) link

Don DeLillo - The Silence
De nieuwste DeLillo is een novelle van net meer dan 100 pagina's. Een groep vrienden komt samen om de Superbowl te kijken, maar terwijl een echtpaar zich verveelt in het vliegtuig valt de technologie overal uit. Uiteindelijk voegen ook zij zich bij het gezelschap dat niet goed weet hoe met de situatie om te gaan. In ieder geval raken ze niet in paniek. Ik moest af en toe ontzettend lachen, vooral wanneer voetbal ter sprake komt en een personage dat geïrriteerd afserveert als "Fake fucking injuries!" Verder gewoon DeLillo qua sfeer, heel New York, leuk maar heel diep gaat het niet.

OMC, Wednesday, 11 November 2020 10:57 (three months ago) link

Thomas Pynchon - Bleeding Edge
Pynchon beschrijft het New York van voor en na 9/11. Een andere invalshoek is het nog ongereguleerde internet, waarmee investeerders en jonge whizzkids nog even snel even hun voordeel willen doen voordat het allemaal over en uit is. Het verhaal bestaat uit redelijk korte hoofdstukken waardoor de gebruikelijke gekte enigszins beperkt blijft. Sommige hoofdstukken hadden wel wat langer mogen zijn, zoals de veldexpeditie naar de vuilnisbelten van New York. De beschrijving van een undercoveractie naar een "haunted mansion" in Montauk voegt ook eigenlijk weinig toe aan het plot. Maar al met al een erg fijne Pynchon.

EvR, Monday, 23 November 2020 15:51 (three months ago) link

two weeks pass...

Paul Theroux - On The Plain of Snakes: A Mexican Journey
Theroux verandert in Don Pablo en reist door Mexico, omdat 1. Amerikanen niets afweten van het echte Mexico en 2. Trump's rascisme t.o.v. Mexicanen. Het boek begint met een uitgebreide verkenning van de grens met Amerika. Theroux beschrijft de fabrieken waar Mexicanen tegen een laag loon electronika in elkaar zetten, de georganiseerde illegale migratie en het geweld van de maffia die constant elkaars territorium proberen te veroveren. Op weg naar Mexico-stad ondervindt Theroux dat de politie er niet is om de mensen te beschermen. Het loopt goed af, maar de toon is gezet: het gevaar loert overal. Een schrijversworkshop levert hem een hoop nieuwe vrienden op, die voor hem deuren openen die voor de meeste mensen gesloten blijven, zoals bij de revolutionaire Zapatistas waarmee het boek eindigt. Er wordt en passant nog even afgerekend met het magische realisme, volgens Theroux een noodgreep om niet over armoede en ellende te schrijven. Verder veel goede tips over onbekende eigentijdse Mexicaanse fictie en non-fictieschrijvers (het niet vermelden van Bolaño's "2666" is dan weer wel een omissie, al was dat een Chileen).

EvR, Thursday, 10 December 2020 08:25 (two months ago) link

Er wordt en passant nog even afgerekend met het magische realisme, volgens Theroux een noodgreep om niet over armoede en ellende te schrijven.

wow wat een marxist. (Dacht dat ie al dood was trouwens, Theroux, van Marx wist ik 't wel :P)

Ludo, Monday, 14 December 2020 07:25 (two months ago) link

Deze vond ik ook sterk: "Wat Mexico mist, is een eigen Thomas Pynchon".

EvR, Tuesday, 15 December 2020 09:44 (two months ago) link

Mist Nederland ook. ;)

OMC, Tuesday, 15 December 2020 09:46 (two months ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.