Mother Love Bone: ooit Seattles trots.

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Mudhoney de godfathers van de grunge spelen vanavond in Amsterdam. ooit stonden Pearl Jam en Nirvana in hun voorprogramma. maar belangrijker: doordat oprichters Steve Turner en Mark Arm zich niet meer konden vinden in de koers van de band, besloten zij in 1988 Green River te ontbinden. de helft ging de verder als Mudhoney. de andere als Mother Love Bone dat na de dood van zanger Andrew Wood haar naam in Pearl Jam veranderde. Andrew Wood kreeg onder de naam Temple Of The Dog nog een fantastische tribute. wat vinden jullie van Mother Love Bone? terecht in de marge gedrukt of onderschatte geniale band?

theo (theo), Friday, 6 September 2002 13:22 (nineteen years ago) link

MLB was m.i. niet veel soeps, nog veel glaminvloeden en nummers die op een paar uitzonderingen na, niet veel bijzonders waren. Bovendien had Adrew Wood maar een irritant stemmetje. Maar ja, zonder hem geen Temple of the Dog, en die plaat is zo geweldig dat ik hem zijn zondes direct vergeef.

bas (bas), Friday, 6 September 2002 13:25 (nineteen years ago) link

Seattles trots? Eh, niet voorzeggen hoor... Queensryche? ;-)

Roger Teeling (Roger Teeling), Friday, 6 September 2002 14:17 (nineteen years ago) link

Doe mij maar Mudhoney.

Roger Teeling (Roger Teeling), Friday, 6 September 2002 14:18 (nineteen years ago) link

Mijn verliefdheid op Mother Love Bone staat op mijn site. ik vind ze dus wel geniaal. ook het direct afgeleide Brad en Satchel trouwens. onderschat. enorm onderschat.

theo (theo), Friday, 6 September 2002 17:35 (nineteen years ago) link

Zonder MLB geen grunge?


Alice In Chains was toendertijd ook over-the-top glam. De dood van Wood luidde die periode vrij abrupt uit. Er ontstonden twee kampen en van beide mag je best stellen dat hun sobere imago enigszins daarmee te maken had. Pearl Jam, (Temple Of The Dog), Soundgarden en Alice aan de ene kant. Groovend, funkend, jammend, errug metal. In de andere hoek van de ring: het eeuwige Mudhoney met The Melvins, Tad en Nirvana in hun kielzog. Stooges, noise en punk. En dat doet het nog altijd goed.

Een plaat als Ten doet mij persoonlijk niks meer (toen ik 17 was draaide ik het helemaal grijs) en wat van dat geluid (of beter gezegd: succes) is voortgekomen (Live, Nickelback, Creed), dat is pas onvergeeflijk. Dat Pearl Jam zich met de tijd tot een erg fijne band heeft ontwikkeld heeft wellicht te maken met dat zij uiteindelijk wat meer op die andere kant van het veld zijn gaan spelen.


Mudhoney: 1 - Mother Love Bone: 0

Ariën Rasmijn (Ariën), Friday, 6 September 2002 18:08 (nineteen years ago) link

Heb de nieuwe Brad 'Welcome To Discovery park' in huis (thnx Nor!). Klinkt allemaal behoorlijk straight en oubollig, maar het doet mij nog steedswat. Ik moet meteen aangeven dat mijn affiniteit ook meer in dat kamp ligt. Ben pas veel later de bands aan de andere kant gaan waarderen.

Ariën Rasmijn (Ariën), Friday, 6 September 2002 18:12 (nineteen years ago) link

Er ontstonden twee kampen

Ja! Ik heb ook nooit zo goed begrepen waarom Nirvana en Pearl Jam tot hetzelfde genre (grunge) gerekend werden. Goed ze komen uit dezelfde stad, werden in dezelfde periode populair en komen deels uit dezelfde scene. Maar muzikaal gezien vind ik het verre van logisch dat als iemand de ene band leuk vind hij/zij de andere ook leuk zou vinden.

In ieder geval vind ik Pearl Jam niet bijster veel aan, Nirvana is best goed daarentegen (ik moet bekennen dat ik nooit iets van MLB heb gehoord). Nirvana komt toch ook voort uit de indiescene die er al vanaf begin jaren '80 in Washington State was. Cobain groeide op in Olympia, niet?
Laten we trouwens ook de Screaming Trees even noemen.

Martijn Grooten (martijng), Friday, 6 September 2002 18:34 (nineteen years ago) link

Laten we trouwens ook de Screaming Trees even noemen

Buzz Factory en daarna Uncle Anastacia! geniaal! met hun doorbraak cd, sweet oblivion, gingen ze de mindere kant op. soundgarden is al genoemd.

theo (theo), Friday, 6 September 2002 19:00 (nineteen years ago) link

Maar muzikaal gezien vind ik het verre van logisch dat als iemand de ene band leuk vind hij/zij de andere ook leuk zou vinden.


Dat was dus ook bij mij het geval toendertijd.


Nirvana komt toch ook voort uit de indiescene die er al vanaf begin jaren '80 in Washington State was. Cobain groeide op in Olympia, niet?


Groeide op in Aberdeen maar verhuisde naar Olympia waar hij in een aantal bandjes speelde alvorens Nirvana op te richten.

Ariën Rasmijn (Ariën), Friday, 6 September 2002 19:04 (nineteen years ago) link

Waarbij ik mij meteen afvraag vanwaar de Seattle-connectie. Wellicht daardoor is de Olympia-scene (Calvin Johnson/ Kill Rock Stars) nooit echt bij de mainstream in zwang geraakt.

Ariën Rasmijn (Ariën), Friday, 6 September 2002 19:08 (nineteen years ago) link

Waarbij ik mij meteen afvraag vanwaar de Seattle-connectie.

Nou ja, tijdens hun hoogtepunt woonde Nirvana wel gewoon in Seattle. En ze zaten op Sub Pop.

Wellicht daardoor is de Olympia-scene (Calvin Johnson/ Kill Rock Stars) nooit echt bij de mainstream in zwang geraakt.

Het meeste daarvan klinkt toch te luchtig. Die "grunge" scene hield daar niet zo van he. Maar goed, een Bikini Kill had volgens mij met wat juiste marketing zetten behoorlijk groot kunnen worden.

Ik vind trouwens dat je in Nirvana behoorlijk wat invloeden van Beat Happening kunt horen. Nou scheelt het natuurlijk dat Beat Happening een van mijn favoriete bands allertijden is, en dat ik dus automatisch naar dergelijke invloeden ga zoeken, maar toch.

Martijn Grooten (martijng), Friday, 6 September 2002 19:21 (nineteen years ago) link

Soundgarden is altijd mijn ding geweest. Maar op zich heeft hun noise rock weer net zo weinig met Pearl Jam te maken als Nirvana. Wat al die grunge bands gemeen hadden was dat ze teruggrepen op het ruwe, slepende en donkere van The Stooges en Black Sabbath, terwijl al die glam metal was gebaseerd op The New York Dolls en Aerosmith.
Het roer ging trouwens niet alleen in Seattle om. Kyuss kwam ook met Blues For The Red Sun, Ministry wat al een tijdje bestond scoorde ineens monsterhits met Jesus Built My Hotrod en N.W.O., The Smashing Pumpkins en niet te vergeten death metal, de hele Tampa Bay scene. Dat was een tijdje echt gigantisch, met paginagrote advertenties voor de nieuwe Morbid Angel in de Oor, de halve middelbare school in Napalm Death t-shirts en Earache het hipste label ter wereld.

Martijn ter Haar (wmterhaar), Friday, 6 September 2002 19:51 (nineteen years ago) link

Alice In Chains was toendertijd ook over-the-top glam.

En ze waren toen gigantisch slecht. Met een vriendin die AIC de beste muziek ooit vindt, ben ik ook in het bezit van al di verzamelboxen met vroege demo-outtakes enzo. Sommige dingen zijn echt niet om aan te horen, een soort derderangs GnR, zeg maar.

Pearl Jam, (Temple Of The Dog), Soundgarden en Alice aan de ene kant. Groovend, funkend, jammend, errug metal. In de andere hoek van de ring: het eeuwige Mudhoney met The Melvins, Tad en Nirvana in hun kielzog. Stooges, noise en punk. En dat doet het nog altijd goed.

Een paar kanttekeningen: Hoe je Pearl Jam (en Temple of the Dog nog meer)erg metal kan noemen is beyond me, hoe je de eerste drie funkend kan noemen, kan er bij mij ook al niet in, en AIC was helemaal niet zo jammend als de andere twee. Voor de tweede categorie: Stooges, noise en punk doen het inderdaad nog goed, maar Tad (ook erg metal op Inhaler) klinkt erg gedateerd tegenwoordig, Melvins zijn zo wisselvallig als de pest, Nirvana is over het algemeen gigantisch overgewaardeerd, en Mudhoney is altijd blijven hangen in saaiheid. Maar ja, ik kwam dan ook net uit de metal ;-)

Een plaat als Ten doet mij persoonlijk niks meer (toen ik 17 was draaide ik het helemaal grijs) en wat van dat geluid (of beter gezegd: succes) is voortgekomen (Live, Nickelback, Creed), dat is pas onvergeeflijk. Dat Pearl Jam zich met de tijd tot een erg fijne band heeft ontwikkeld heeft wellicht te maken met dat zij uiteindelijk wat meer op die andere kant van het veld zijn gaan spelen.

Dat begrijp ik dus echt niet. Ten was geweldig, op Vs. staan nog enkele supernummers, maar daarna hebben ze op een enkel nummer na toch geen fatsoenlijke noot meer uit hun instrumenten gekregen? Dat hun eersteling uiteindelijk heeft geleidt tot bagger als Creed, Puddle of Mud en Nickelback, da's inderdaad kut, maar AIC, Nirvana en Soundgarden zijn daar net zo zwaar debet aan. Het is inderdaad jammer, maar je kunt het Kyuss ook niet aanrekenen dat ze de weg hebben gebaand voor een oneindige rij onnoemelijke schijtstonerrockers.

Screaming Trees
Sweet Oblivion was in het jaar van uitkomen mijn plaat van het jaar. De eerste ken ik niet, maar met Uncle Aneasthesia heb ik nooit zo uit de voeten gekund. Met hun laatste Dust weer wel. Mooie plaat, goede band.

bas (bas), Saturday, 7 September 2002 04:13 (nineteen years ago) link

heeft geleidt

"heeft geleid" dus.

bas (bas), Saturday, 7 September 2002 05:45 (nineteen years ago) link

Dat begrijp ik dus echt niet. Ten was geweldig, op Vs. staan nog enkele supernummers, maar daarna hebben ze op een enkel nummer na toch geen fatsoenlijke noot meer uit hun instrumenten gekregen?
Vooral Jeff Ament niet. Het geniale fretloze baswerk op nummers als Oceans en Black is nooit meer terug gekomen.

Martijn ter Haar (wmterhaar), Saturday, 7 September 2002 06:31 (nineteen years ago) link

Maar.. is er eigenlijk nog iemand naar Mudhoney gegaan. En zo ja, hoe was het? Ik heb ze ooit op Lowlands gezien en dat was goed, verrassend goed zelfs.
Ben ook best wel benieuwd wat voor een publiek nu op zo'n concert afkomt.

Martijn Grooten (martijng), Saturday, 7 September 2002 08:29 (nineteen years ago) link

Okidoki


Nou ja, tijdens hun hoogtepunt woonde Nirvana wel gewoon in Seattle. En ze zaten op Sub Pop.

Ach ja, natuurlijk;-)


Maar goed, een Bikini Kill had volgens mij met wat juiste marketing zetten behoorlijk groot kunnen worden. Ik vind trouwens dat je in Nirvana behoorlijk wat invloeden van Beat Happening kunt horen.


En daar komt de nogal eenzijdige media-aandacht toendertijd erbij kijken. Het leek alsof niemand op het idee kwam om in de steden rond Seattle een kijkje te nemen...Check de film 'Hype'.


Hoe je Pearl Jam (en Temple of the Dog nog meer)erg metal kan noemen is beyond me

Voor mij althans had het wel degelijk een Sabbath/ Metallica-zwaarte. Weliswaar minder nadrukkelijk dan bij Soundgarden of AIC, maar toch...


hoe je de eerste drie funkend kan noemen

In de zin van nadruk op de eerste beat, 'on the one', dus wel. Toegegeven, 'funky' as in zwart is het niet (alhoewel PJ's 'Dirty Frank' toch vrij behoorlijk verkleurd is). Tja, bij gebrek aan een betere, meer afgebakende omschrijving krijg je dit soort discussies;-)


AIC was helemaal niet zo jammend als de andere twee.

Was inderdaad een heel stuk compacter.


Dat begrijp ik dus echt niet. Ten was geweldig, op Vs. staan nog enkele supernummers, maar daarna hebben ze op een enkel nummer na toch geen fatsoenlijke noot meer uit hun instrumenten gekregen?

Wel betere nummers. Als ik een best-of mixtape zou moeten maken van die band dan zouden de meeste nummers toch echt uit het plaatwerk vanaf 'Vitalogy' afkomstig zijn. 'Ocean' en het b-kantje 'Footsteps' zou ik nog uit 'Ten' plukken maar daar zou het dan ook bij blijven, vrees ik. Zoals ik al eerder zei, vroeger draaide ik die plaat echt helemaal grijs. Het deed me toendertijd (ik was 17) dus echt wat. Ik putte veel troost eruit als tiener, maar muzikaal houdt het nu gewoon geen stand meer, ik moet er zelfs een beetje om lachen, al die gitaarsolo's en Vedder's getergde oprechtheid. Hebben ze nog steeds wel, maar veel minder. Ik vraag me af, in hoeverre heeft die absolute voorkeur voor 'Ten' bij zoveel mensen te maken met jeugdsentiment?

Ariën Rasmijn (Ariën), Saturday, 7 September 2002 09:03 (nineteen years ago) link

Maar.. is er eigenlijk nog iemand naar Mudhoney gegaan. En zo ja, hoe was het?

Ja, ik. Maar ik ging vooral voor The Catheters, het voorprogramma. Het probleem was: ik was alleen en ik was moe en het duurde erg lang voor Mudhoney eindelijk kwam en het was erg vol, rokerig en zweterig in de Melkweg en ik was vergeten oordoppen te kopen en mijn schoenen waren te klein, dus na 4 of 5 nummers Mudhoney ben ik afgetaaid. Niet dat het slecht was: erg strakke, moddervette rock met de zwaar psychedelische opener Baby, Can You Dig The Light als hoogtepunt. Alleen die Status Quo hesjes begrijp ik niet.

Martijn ter Haar (wmterhaar), Saturday, 7 September 2002 10:10 (nineteen years ago) link

Tja, bij gebrek aan een betere, meer afgebakende omschrijving krijg je dit soort discussies;-)
Ik denk dat je op zoek bent naar de term groove.

Martijn ter Haar (wmterhaar), Saturday, 7 September 2002 10:13 (nineteen years ago) link

Ik denk dat je op zoek bent naar de term groove.

Had er wel aan gedacht maar ergens dekt 'groove' de lading niet helemaal, achteraf gezien wel meer dan 'funk', dat wel. Hmmm, commaneuken is wel lekker hoor...

Ariën Rasmijn (Ariën), Saturday, 7 September 2002 12:38 (nineteen years ago) link

en Mudhoney is altijd blijven hangen in saaiheid. Maar ja, ik kwam dan ook net uit de metal ;-)

Vreemd ik ook en ik vond Mudhoney daardoor juist zo verfrissend. Een beetje gammel, goed image, niet zo dommig, goeie drinkers. Yep. Ben wel op een gegeven moment afgehaakt want zo goed waren ze ook weer niet. Afhaken hoefde niet bij Pearl Jam want ik ben nooit aangehaakt geweest bij Eddie "Passie" Vedder en zijn slappe fake-metal kornuiten. Wat een klote band is dat toch. Of is het inmiddels was.

Soundgarden was in den beginnen wel lachen, op den duur ook eigenlijk saaimans.

Omar, Saturday, 7 September 2002 13:00 (nineteen years ago) link

Soundgarden was in den beginnen wel lachen, op den duur ook eigenlijk saaimans

Och Omar jong, jij begrijpt de grunge gewoon niet ;-)

bas (bas), Saturday, 7 September 2002 13:17 (nineteen years ago) link

Het schijnt trouwens dat de Kurt Cobain-T-shirts weer helemaal in zijn...

Martijn Grooten (martijng), Saturday, 7 September 2002 13:24 (nineteen years ago) link

Elvis toch?

Roger Teeling (Roger Teeling), Saturday, 7 September 2002 14:37 (nineteen years ago) link

Het schijnt trouwens dat de Kurt Cobain-T-shirts weer helemaal in zijn...

Half Lowlands liep erin, ook veel kids van 15 in gloednieuwe. Courtney loopt zo wel binnen.

Martijn ter Haar (wmterhaar), Saturday, 7 September 2002 15:50 (nineteen years ago) link

seventeen years pass...

https://www.youtube.com/watch?v=nv9d4D9aFgo&feature=emb_title

Charlie Benante en Charlie Benante en Charlie Benante en Charlie Benante en Mark van Death Angel en een andere kerel genaamd Mark die bas speelt op een trouwe cover van Chloe Dancer/Crown of Thorns.

peace, man, Sunday, 30 August 2020 21:11 (one year ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.