laten we het eens over de platenzaken gaan hebben

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Omar in een andere discussie: Heb het idee dat cd-winkels allemaal beter maar kunnen gaan specialiseren want zo wordt het een grote net-niks situatie.

Ja, laten we het eens hebben over de platenzaken in Nederland (en België). Wat vinden we ervan? Maken ze misbruik van de dealer-positie die ze hebben tegenover de muziekverslaafden door de prijzen (te) hoog te houden? Zouden ze zich inderdaad moeten specialiseren of willen we juist brede winkels met vanalles wat? Kopen de (sub-)Subjectivisten überhaubt nog wel bij gewone platenzaken of bestellen ze vooral via het internet.

Laten we trouwens de Free Record Stores en de Van Leests maar bij voorbaat buiten deze discussie houden. Dan zouden we het iets te snel eens zijn :)

Martijn Grooten (martijng), Wednesday, 4 September 2002 13:40 (sixteen years ago) Permalink

Ja, met Free Record is het helaas mis gegaan. Toen die keten begin tachtig in opmars kwam hadden ze vaak bijzonder spul (bijv. pic.discs) voor lage prijzen; al ging het er in de concurrentieslag met andere platenwinkels niet erg aardig aan toe. Inmiddels is het commerciele eenheidsworst.

Fame te Amsterdam daarentegen mag er nog steeds zijn. Niet meer opdat het personeel weet wat er te koop is (de specialisten zijn er inmiddels allemaal uit gekukeld; nu Virgin Megastore verdwenen is, en dus geen dreiging meer vormt), maar ze kopen wel nagenoeg gewoon alles in wat er uit komt. Een indrukwekkende en complete voorraad derhalve, waar je zelden misgrijpt.

Beste platenzaak van Amsterdam is voor mij Get Records. Breed gesorteerd, met ook de wat obscuurdere titels op voorraad. En dat enkel en alleen vanwege het personeel dat én leeft voor de muziek én de klant zoveel mogelijk te hulp wil zijn. Zonder antwoord op je vraag de deur uit gaan is hier zeldzaam.


Hoe goed zijn platenzaken? Vaak niet zo heel erg, denk ik. Get bewijst voor mij dat als je medewerkers hebt die de geinteresseerde klant graag informeren over wat er is, wat er komen gaat, wat je zeker eens beluisteren moet, etc. je een vast publiek kunt opbouwen dat je in leven houdt, en toch bijzonder de diepte in kan gaan met je voorraad. In de meeste andere (niet-gespecialiseerde) winkels in Mokum werken vaak absolute no-no's, met als gevolg een waardeloze collectie vol hiaten, toegespitst op enkel de grote titels. Waarmee ze zichzelf in leven kunnen houden, maar mij - de muziekliefhebber - niet.

Hoe vaak kom ik in een platenzaak? Vaak! Mijn ervaring is dat als je echt bij wil blijven, je als journalist niet moet uitgaan van wat er op je matje komt vallen. En er zijn altijd nog de hiaten in de collectie die gevuld moeten worden. Met nieuwe titels, maar liefst als prettig geprijsde tweedehandsje in goede staat. Een lust in mijn leven.


Moeten winkels specialiseren? Het liefst wel, maar dat heeft wellicht enkel nog zin als je echt de diepte ingaat? Neem de vele dancewinkels & ska/reggeawinkels. Ik zelf mis nog een goeie heavywinkel in Amsterdam (speel met de gedacht die zelf dan maar te openen.) Of een echt alternatieve zaak (Coil, Current 93, Nurse With Wound, etc.) levensvatbaar is weet ik dan weer niet. Staalplaat komt een heel end. Zou zelfs nog verder kunnen komen, als er niet zulke snobs achter de kassa stonden.

Maar het huren van een winkelpandje is niet erg goedkoop meer tegenwoordig. Helaas ook belangrijk deel van je overlevingskans...

Roger Teeling (Roger Teeling), Wednesday, 4 September 2002 14:23 (sixteen years ago) Permalink

ik heb geen klachten hier in antwerpen. verschillende goed gesorteerde winkels en in de winkels die ik relevant vind zijn de prijzen ook nog eens lager dan in nederland. een stuk lager zelfs in sommige gevallen.
ik heb zelf alleen in spanje in platenwinkels gewerkt en daar vond ik dat de marge wel erg groot was, dus het verschil tussen de inkoop- en verkoopprijs, maar ik durf er niet met zekerheid iets over te zeggen. waar die marge op gebaseerd is, bedoel ik. wel heb ik eens een felle discussie gehad met iemand van een niet nader te noemen hiphopspeciaalzaak in amsterdam over een inkoopprijs van een bepaalde plaat. ik werkte toen bij een distributeur en probeerde hem een plaat aan te smeren voor een prijs. hij was wel geïnteresseerd maar wilde een lagere prijs, volgens hem omdat hij anders de plaat tegen die-en-die prijs "moest" verkopen. die prijs was 300% van de aankoopprijs, wat ik echt een beláchelijke marge vond. in mijn ervaring houden nederlandse platenzaken een marge van tussen de 60 en 80% aan, wat ik behoorlijk hoog vind. maar goed zoals gezegd, ik weet niet precies hoe men tot die berekening komt dus het is een beetje link om hier echt een uitspraak over te doen.
aan de andere kant vind ik het persoonlijk nog altijd véél leuker om naar een winkel te gaan, de platen te luisteren voor ik ze koop. bovendien heb ik niet zo'n goede ervaring met het online kopen van vinyl. maar ik ben mede daardoor geen reguliere online koper dus misschien [waarschijnlijk] ligt het voor anderen anders.

luba (luba), Wednesday, 4 September 2002 14:30 (sixteen years ago) Permalink

Laten we trouwens de Free Record Stores en de Van Leests maar bij voorbaat buiten deze discussie houden. Dan zouden we het iets te snel eens zijn

Bij FRS en Van Leest (is eigenlijk hetzelfde) zijn sinds de euro wel alle midprice CDs verlaagt in prijs van fl 25,- naar €10. En ze hebben een gigantisch aanbod op dat gebied. Bovendien hebben ze ook wel eens iets leuks voor €7.

Martijn ter Haar (wmterhaar), Wednesday, 4 September 2002 15:44 (sixteen years ago) Permalink

Nou ja, mijn opmerking over FRS/VL was dus niet echt gebaseerd op enige recente ervaring. Blijft de vraag hoe ethisch het is het er te kopen :)

Mijn "huisdealer" is de Waaghals hier in Nijmegen. Prima zaak, aardige lui, echt liefde voor de muziek, maar een boel hebben ze toch niet. Bestellen helpt, maar dat lukt helaas niet altijd. Veel dingen die ik wil (en uiteindelijk ook wel koop) worden helaas niet in Nederland uitgebracht, en bestellen van import-cd's geeft helaas verre van 100% garantie op arriveren. Toch is het wel zo plezierig een goede platenzaak te hebben op tien minuten fietsafstand.
Verder zijn in Nederland Distortion (Amsterdam) en Da Capo (Utrecht) favorieten. Distortion is klein, een complete chaos, maar je kunt er een boel leuke dingen vinden en in ieder geval uren rondsnuffelen. En die gast heeft écht verstand van muziek, van alles (en dat is nogal breed) wat hij in de zaak heeft staan. Da Capo is een stuk ruimer, en misschien wat té goed gesorteerd, want je hebt wel erg snel door of ze de gezochte plaat hebben...
En natuurlijk is het eerste wat ik in een vreemde stad doe is de goede platenzaken zoeken.

De kwaliteit van de platenzaken is best ok. Het feit dat ze veel dingen niet hebben ligt volgens mij vooral aan slechte distributie en het te grote risico van niet-verkopen dan aan onwil. Bij de Waaghals kan ik de meeste dingen die ik leuk vind met een gerust hart laten staan, een week later staan ze er toch nog steeds. Een platenzaak met alleen maar indie(pop) zou ik persoonlijk geweldig vinden, maar ik weet ook weer niet of ik mijn (bijna) wekelijkse Waaghals-bezoekjes zou willen inruilen voor af en toe een bezoekje aan zo'n zaak in (ongetwijfeld) Amsterdam. Er is gelukkig altijd internet voor dedingen die ze bij geen winkel hebben. Ik probeer me daarbij wel te beperken tot de dingen die ofwel echt veel goedkoper zijn of echt niet te verkrijgen zijn.

Van winstmarges heb ik niet zo'n verstand. Bij Distortion beweren ze dat ze lagere marges hebben dan bij Get - en die zijn weer lager dan de FRS. Ik heb niet het idee dat kleine winkels teveel verdienen dus vind ik het wel goed zo.

Martijn Grooten (martijng), Wednesday, 4 September 2002 19:27 (sixteen years ago) Permalink

Mijn ervaring is dat als je echt bij wil blijven, je als journalist niet moet uitgaan van wat er op je matje komt vallen.

Waardoor ik bij deze de heer Teeling voordraag als docent aan de hogeschool voor de popjournalistiek. :)

Martijn Grooten (martijng), Wednesday, 4 September 2002 19:29 (sixteen years ago) Permalink

Ik was in die andere thread misschien wat hard en je kan met name in Get en Distortion nog steeds heel veel leuke dingen vinden, op verschillende manieren (Distortion door de dub platen gaan, is altijd scoren). En toch, vroeguuhrrr, stond het in woensdag in de NME en dan had Get het op vrijdag en niet alleen van die indie dingen maar ook gewoon AFX's Analogue Bubblebath en dat soort ongein. Ik heb het idee dat die situatie steeds meer verdwijnt. En ik begrijp het ook, want de situatie vergeleken met '91 is gewoon heel anders, er is gewoon heel veel muziek en misschien waren we toen verwend.

Omar, Thursday, 5 September 2002 05:29 (sixteen years ago) Permalink

in Breda heb je één Velvet, hoera! :)

Toen ik een bezoek aan amsterdam was vond ik de Concerto wel een sfeervolle winkel. (Orchestra Baobab posters aan de muur, daarmee maak je mij gelukkig. :) )

De Fame was vooral erg groot? Kan me er niet veel van herinneren.

Bij de Get was ik vooral teleurgesteld dat ze Múm's Yesterday was Dramatic cd niet hadden. Konden ze waarschijnlijk ook niet veel aan doen.

Ludo (Ludo), Thursday, 5 September 2002 06:25 (sixteen years ago) Permalink

Op het gebied van electronische muziek schort het er in nederland nogal aan. je hebt wel een aantal redelijk goed gesorteerde platenzaken in de randstad: toch blijft het behelpen om platen te verkrijgen uit de minder populaire regionen.

Distortion (amsterdam) heeft altijd wel een aardige hoeveelheid onbekendere breakbeat en drum&bass al is het nooit echt duidelijk wat ze nu wel en niet in de zaak hebben staan. geen duidelijke lijn dus. Killa Cutz (amsterdam) is aardig wanneer je de mainstream breakbeat en drum&bass zoekt. veel brits en nederlands spul, soms een verdwaalde duitse of amerikaanse plaat. vergelijkbaar is Triple Vision in Rotterdam. Clone in rotterdam heeft veel bekende en obscure electro en idm dingen. dat geldt minder voor Rushhour dat veel spul heeft van een aantal nederlandse labels (die ze zelf distribueren) en wat gangbaarder detroit materiaal. ook goede platenzaak overigens. ook amusant: staalplaat. wel wat obscuur maar ook erg goed west coast breaks platen die je nergens anders ziet.

ooit hoorde ook het Utrechtse Metro waar ik vroeger kind aan huis was tot de beste twee platenzaken van nederland (let wel: dance!). na mijn verhuizing naar Haarlem niet meer geweest. wel een maandelijks bezoek aan Sirius. nog steeds de best gesorteerde nederlandse platenzaak op het gebied van obscure drum&bass, techno, electro en breakbeat. reden: dicht bij Köln. halen hun platen niet in engeland maar bij de beste distributer ter wereld: Groove Attack in keulen.

een maal in de twee weken neem ik dus de trein richting keulen. een dikke twee-en-een-half uur, maar dat is de moeite waard. vanaf Köl haubtbahnhof loop je in een half uurtje naar het Brusselse kwartier alwaar Groove Attack, Kompakt, Green Man en alle andere Keulse wonderkinderen samenhokken. wat een stad. zucht.

theo (theo), Thursday, 5 September 2002 06:46 (sixteen years ago) Permalink

Een vriend van mij is eigenaar van De Platenworm, een kleine platenzaak aan Steentilstraat hier in Groningen. Voor het radioprogramma waar ik aan meewerk mogen wij elke week een stapel CD's lenen. Deze week was het weer mijn beurt om de CD's de volgende ochtend terug te brengen. Kop koffie erbij, een praatje en pas 2 uur later ging ik de winkel uit.

Ariën Rasmijn (Ariën), Thursday, 5 September 2002 06:47 (sixteen years ago) Permalink

Ik ben alleen klant bij de Platenworm, maar ik vind het ook een geweldig zaakje. Distortion is mij te rommelig; in Amsterdam mag ik graag bij Independent Outlet komen.

Is er trouwens niemand hier die vinyl koopt i.p.v. cd's om de simpele reden dat het goedkoper is?

gieteling (fietswiel), Thursday, 5 September 2002 09:01 (sixteen years ago) Permalink

Is er trouwens niemand hier die vinyl koopt i.p.v. cd's om de simpele reden dat het goedkoper is?

Ja, ik. Het meerendeel van mijn aankopen is wel cd overigens, want ze moeten de LP-versie wel verkopen. En dat gebeurt helaas vaak niet. Als het album überhaubt al op LP is uitgebracht.
Uiteindelijk geef ik bij gelijke prijs meestal de voorkeur aan cd's, vanwege de vele praktische voordelen. Een LP hangt natuurlijk wel mooier aan de muur. En er gaat niets boven een mooie 10"!

Martijn Grooten (martijng), Thursday, 5 September 2002 09:16 (sixteen years ago) Permalink

Is er trouwens niemand hier die vinyl koopt i.p.v. cd's om de simpele reden dat het goedkoper is?

ik moet de eerste platenzaak nog tegenkomen die vinylversies van albums goedkoper kan aanbieden dan de cd-versies. het is ook veel duurder om zeg 1000 vinyls te persen dan 1000 cd's.

luba (luba), Thursday, 5 September 2002 09:20 (sixteen years ago) Permalink

Maar in de zaken waar ik kom verkopen ze vinyl wel voor een lagere prijs! De winstmarge is idd een stuk kleiner, maar dat gat zit vooral bij de labels.

Bij gelijke prijs gaat trouwens mijn grote voorkeur wél uit naar de 7"-single boven de cd-single. Mits er dezelfde nummers opstaan natuurlijk.

Martijn Grooten (martijng), Thursday, 5 September 2002 09:32 (sixteen years ago) Permalink

Volgens mij is het hier in Utrecht nog wel vrij ok gesteld. De Metro voor dnb ed., Rhythm import voor hiphop ed., Da Capo voor vage rock dingesen, en dan heb je nog een aardig stapeltje kleine cd zaken.

Maarten Zinkstok (Maarten Zinkstok), Thursday, 5 September 2002 12:25 (sixteen years ago) Permalink

thirteen years pass...

Dus.

clismo, Tuesday, 12 January 2016 17:18 (two years ago) Permalink

Nou, Utrecht is bar en boos tegenwoordig.

Blaka Skapoe, Tuesday, 12 January 2016 17:49 (two years ago) Permalink

Breda is frappant genoeg in eens een platenzaakstad. Je hebt de welbekende malle psychedelica in Grey van Marty, je hebt Green-Vinyl (all round vinyl), die Velvet is er nog altijd, Roots Mail Music (met wat fantasie een soort pijpenla, hebben ook veel 2e hands cd'tjes) en Tunesville (naast de Christine Le Duc, dus je kunt daar je vrouw kwijt, of kwijtraken) :P

Ludo, Tuesday, 12 January 2016 17:58 (two years ago) Permalink

Antiek vinyl zelfs!

clismo, Tuesday, 12 January 2016 18:12 (two years ago) Permalink

wat een zelf-ironie he. (die gevel zat er al voor de winkel, wellicht beschermd?)

Ludo, Tuesday, 12 January 2016 19:54 (two years ago) Permalink

Concerto in Mokum still going strong. Als ik niet online iets koop, ga ik daar heen. De tweedehands vinyl sectie, in de jaren negentig een goudmijn, is roofbouw op gepleegd. Wie had het gedacht nu vind je er voor weinig allemaal gave tweedehands cd's (laatst bijvoorbeeld The Lexicon of Love voor 3 euro.)

OMC, Tuesday, 12 January 2016 21:16 (two years ago) Permalink

Bij Concerto laatst wel twee prima Marinella LP's gescoord (Griekse seventies "laïkó").

Blaka Skapoe, Tuesday, 12 January 2016 21:48 (two years ago) Permalink

gheheh. hmm dat biedt kansen. muurtje openbreken en daar een ontzettend sexy vinyl listening booth beginnen, zeg ik. XXXtunesville

Ludo, Monday, 18 January 2016 19:57 (two years ago) Permalink

Wie weet...
Weten we in elk geval waarom die Europcar daar voor de deur staat. En het biedt weer kansen voor Partijhandel de Loods.

clismo, Monday, 18 January 2016 20:28 (two years ago) Permalink

https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/72/f9/cb/72f9cbb6abbeecc5ac27265e7a2c00d4.jpg

ja De Loods is duidelijk een dood gebied, de hele straat is behoorlijk vergane glorie overigens, maar De Loods ziet er al maanden en maanden nog precies zo uit. AKA naadje.
(vroegah zat Tunesville dáár, ze zijn naar de overkant verhuisd, vast ietsje kleiner behuisd.)

een ander (weblog) project zou kunnen zijn: in elk winkel op de Haagdijk naar binnen. Wat zouden ze bijvoorbeeld in de Jim Cof Enterprise verkopen. Afrikaanse credit cards?
(In de Adult Shop wil ik 't niet weten denk ik, maar ik las ooit dat het de grootste dierenporno leverancier was van Nederland, ieder zijn ding, dit keer geen plaatje)

Ludo, Monday, 18 January 2016 20:35 (two years ago) Permalink

Ik ben voor.
haagdijk.tumblr.com is nog vrij.

clismo, Monday, 18 January 2016 20:54 (two years ago) Permalink

Je kunt natuurlijk ook de ondernemersvereniging benaderen.
Goh, ik krijg gewoon zin om een keer door die straat te lopen.

clismo, Monday, 18 January 2016 21:51 (two years ago) Permalink

ghehe die 'VVV' moet me eerst maar eens sponsoren dan. Sowieso ik zie tal van semi-corrupte opportunities ineens. 'Ja ik heb een zeer goed bekeken Tumblr weblog geef mij een free sample of your Afro-olive based vaseline lotion, lieve mensen van Jim Cof Enterprise)

Ludo, Tuesday, 19 January 2016 09:22 (two years ago) Permalink


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.