Het schaduwkabinet: week 15 - 2020

Message Bookmarked
Bookmark Removed

Stap voor stap komen we er wel. En recensie voor recensie zoals in onze lijstjes uit het:

https://subjectivisten.nl/het-schaduwkabinet-week-15-2020/

We luisterden naar: tētēma en The Weeknd.

Jan Willem Broek, Tuesday, 7 April 2020 20:42 (one year ago) link

Even spieken:

The Orb - Abolition of the Royal Family
Hele lange plaat die voortborduurt op de vorige die ik erg prettig vond. Begint weer met vrolijke liedjes. Niet slecht, maar het middenstuk waar het vol ambient gaat is weer erg diep. Veel stemsamples, die van die vrouw die een technische handleiding in plat Zwitsers voorleest is geweldig maar anderen (voetbalcommentatoren? Weer die Jello Biafra "You are now under martial law...") zullen snel verzadigen.

Huerta - Junipero
Zomerse chill-out plaat. Fijne sfeer en zit allemaal wel goed in elkaar, zodat het niet te vrijblijvend wordt en toch niet de aandacht opeist.

James Holden & Wacław Zimpel - Long Weekend E.P.
Samenwerking tussen Holden en de Poolse klarinetspeler Zimpel werkt heel goed. Holden zet die kosmische trance van hem in beweging en Zimpel voelt het piekfijn aan en toetert lekker mee.

Jon Hassell - Vernal Equinox
Een oudje die ik nu pas ondek. Hassell is hier veel lomer dan op later werk. Heerlijk spacey met een tropische sfeer. Moet snel op zoek naar een echt exemplaar. :)

OMC, Tuesday, 7 April 2020 21:32 (one year ago) link

The Orb - Abolition of the Royal Family
Me too. Kan me niet herinneren ooit zo door The Orb zijn geraakt als ditmaal. Quarantaine-plaat bij uitstek. De onderdompeling in tegenstellingen (optimisme, depressie). Met de lente-zon komen de dub-tracks goed uit, de housey tracks zijn op zijn bestvermakelijk. De ambient is het best. Trompet erbij, en de eeuwige random samples. Lukraak raak, zeg ik dan altijd. Voetbalflarden van een sport die voorlopig niet gespeeld gaat worden, en een stem (Biafra dus, blijkbaar) die meldt 'no more than 2 people should gather together'. Or else you will be SHOT.

Ludo, Wednesday, 8 April 2020 06:40 (one year ago) link

Ha! Ja, op zich wel timing die samples. :) Maar inderdaad dat schijnbaar lukraak rondstrooien met samples blijft geweldig.

OMC, Wednesday, 8 April 2020 07:23 (one year ago) link

Biafra dus, blijkbaar

Overigens zit ik al samplespotter wel nog een beetje in dubio hierover. Want die stem mist een beetje de sarcistische ondertoon van Biafra, terwijl het echt exact hetzelfde verhaal is als op Coldcuts Journey By DJ mix. Maar misschien heeft een van beiden met de snelheid lopen spelen?

OMC, Wednesday, 8 April 2020 09:18 (one year ago) link

VA - Scale
Stephan Mathieu was al wel eens vaker genoemd door Jan-Willem en Sietse, maar tot op heden mij onbekend. Deze gratis Bandcamp-compilatie met demo's van bevriende muzikanten als Jim O'Rourke, Kassel Jaeger en Stephen O'Malley verrast met fijne ambient-verrassingen van Akira Rabelais en France Jobin. De Zauberberg-samenwerking van Mathieu e.a. mag er ook zijn.

APR - The Furies Inside Me - Original Motion Picture Soundtrack
Korte soundtrack van een punktrio met Bobby Previte en Peter Aaron van Chrome Cranks en dat klinkt een beetje als de oude Sonic Youth en Melvins tegelijk.

Jim O'Rourke - Steamroom 47
Atypische release want het begint als een impressionistische piano-compositie maar al gauw nemen de machines het over. In het verlengde van eerder Mego-werk (fans van Fennesz zullen dit ook wel ok vinden).

Verder thumbs up voor Oren Ambarchi die eindelijk de hele catalogus van Black Truffle Records op Bandcamp heeft gezet. De nieuwe Autechre live-opnames gaan op de lijst.

EvR, Wednesday, 8 April 2020 15:18 (one year ago) link

Dat klinkt inderdaad niet zoals Biafra klinkt op Message From Our Sponsor/Object-Subject samen met Keith LeBlanc. Volgens Discogs is het Roney FM.

clismo, Monday, 13 April 2020 06:22 (one year ago) link

Mooi speurwerk. Een hele opluchting weer. :) Zag meteen dat er ook een dubversie is van de nieuwe Orb, ook wel nieuwsgierig naar.

OMC, Monday, 13 April 2020 08:31 (one year ago) link

"Roney FM' een man die enkel op Orb platen heeft gefeatured, hmmm.

Ludo, Monday, 13 April 2020 14:54 (one year ago) link

Jim O'Rourke - Steamroom 47

Hij is weer fijn hoor.

The Orb: mmnee, doet het niet voor mij. Dan liever Pantha du Prince's nieuwe als light balsem voor de coronaziel.


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.