Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11495 of them)

Maar kunnen we wellicht toffe hedendaagse voorbeelden ophoesten? Ik weet het effe niet geloof ik :)

Als Ken Loach weer eens een film maakt waarin De Eerlijke Arbeider meedogenloos wordt uitgebuit door Het Wereldwijde Grootkapitaal, dan voel ik als de aftiteling toch wel altijd een beetje de neiging met mijn rode vlaggetje de barricaden op te gaan.

Martijn ter Haar, Thursday, 16 April 2009 21:04 (fifteen years ago) link

terzijde: las hier wat over Mikka Kaurismaki (broer van Aki). Heb ik leren kennen door zijn hele fijne Braziliaanse muziekdocu's Moro no Brasil (2002, met een appelfrisse Seu Jorge vlak voor zijn doorbraak) en Brasileirinho (2005, over de supergeraffineerde choro - een muziekstijl en dans). Mocht hem ooit interviewen in Brussel; stug maar innemend vertelde hij dat hij na het Leningrad Cowboys avontuur* naar Brasil toog om daar een horrorfilm op te nemen, en aldaar zo verliefd op het land werd dat hij daar maar bleef wonen.

In de voorbereiding zag ik Mikka's eerdere film Tigrero - a film that was never made (1994). Jim Jarmusch gaat met hollywoodveteraan Samuel Fueller terug naar de verafgelegen lokatie in Brasil die Fueller veertig jaar eerder onderzocht voor een beoogde blockbuster met John Wayne. Ze weten de plek, een indianendorp in de bush, terug te vinden en Fueller toont aan de locals fragmenten van de footage die bijna een halve eeuw daarvoor door hem werd geschoten. Iets in die film ontroert me steeds opnieuw: Jarmusch op zijn allerbeminnelijkst naast de sigaarknauwende bulldozerpensionado Fueller, zoals ze duidelijk acterend het krankzinnige verhaal vertellen. Ouwe rot vertelt goed verhaal aan jonge hond - een vorm die je wel aan de combinatie Kaurismaki/Jarmusch kunt overlaten. Kaurismaki filmt het allemaal aangenaam tropisch hallucinant. Interessante filmer, aangenaam ouderwets - om back on topic te gaan. Afgelopen december zag ik die *Leningrad Cowboys film, een concertfilm zoooo over the top dat de makers van Spinal Tap zich tandenknarsend zouden verbijten... Hi-la-risch! Bad taste die zo grandioos wordt uitvergroot dat ik in het uitgestorven filmhuis van Rennes van de weeromstuit soms ineens werd overvallen door iets dat toch ook verdacht veel op ontroering leek (het kozakkenkoor van old skool Sovjet formaat!)

die Mikka is dus echt de moeite van het uitzoeken waard, wil ik maar zeggen.

@MtH: granted, natuurlijk stileert Leopold ook bij het leven. En socialistische opwekkingslectuur-in-beeld zit ik zeker ook niet op te wachten, voel weinig voor dat getamboereer van Loach. Maar waar ligt de grens tussen effectief ingezette stilering, en design dat dusdanig knelt dat je als kijker het gevoel krijgt in een rollercoasterride op getimede momenten Iets Moet Voelen?
Zo gesteld is het misschien te theoretisch. Uit het hoofd en on the spot: The Three Rooms Of Melancholia, dat nu, dat-dat-dat, daar kan ik bijna niet over schrijven zo mooi ik dat vind. Dat is voor mij een bijna ongeevenaard hoogtepunt van recente filmkunst. Die vrouw heeft echt gekeken. En dat ook nog eens in een prachtige, ademende verteltrant weten te monteren. Of nog zoiets: laatst ook O Amor Natural nog eens bekeken. De in sensualiteit oplopende verhalen van al die Brazilianen zijn voor mij gewoon vintage Honigmann, een soort van menselijkheid die altijd werkt (en dus misschien ook wel een trucje is). Maar ook in die film zit een ongelofelijk geraffineerd ritme. Die ontroering die je aan het eind overvalt weet ze met beelden af te dwingen.

Dat zijn momenten waarop ik denk: that's it, dat is onversneden filmkunst.

jairzinho, Thursday, 16 April 2009 21:19 (fifteen years ago) link

een rollercoasterride op getimede momenten Iets Moet Voelen?

Dat is toch meer iets dat ik associeer met films als Gladiator of American Beauty.

In Gomorra zitten een paar hele mooie momenten. Als die man die het geld rondbrengt kijkt of zijn jasje nog wel goed zit over zijn kogelvrije vest: geen enkele dialoog, alleen dat beeld en het zegt zoveel. Dat is film. Ik denk dat de film die dat het beste doet van de laatste tien jaar Lost in Translation is.

Heel extreem design kan ook heel goed werken om de zware thematiek onder te verbergen. Dat is was Wes Anderson doet: het ziet er op het eerst gezicht uit als spielerei met visuele grapjes, maar daaronder zitten Bergmaniaanse familiedrama's. En nu we het er toch over hebben: Aki Kaurismäki is er ook zo een. Een en al afstandelijke stilering, maar ook tegelijk ook pure emotie.

Martijn ter Haar, Thursday, 16 April 2009 21:47 (fifteen years ago) link

Wolfsbergen al gezien Jair. Die vond ik duidelijk beter dan Guernsey. (van Leopold dus)

De eerste goeie pamflettistische film die me te binnen schiet is Indigenes, over de Noord-Afrikaanse soldaten in de Tweede Wereldoorlog.

moet een film nu de condition humaine registreren? (zoals veel Arthouse films pogen) of moet het echt een visueel iets zijn, want dat lijkt me totaal iets anders. Dan kom je bij de kunstfilms, die niet alleen geen plot meer hebben, maar ook mikken op een gevoel achter de beelden. (Zo van ik gooi 900 found footage filmpjes door elkaar en laat dan over mijn filmrol 35 beschilderde kevers rondlopen, die vlekken maken en het gedeeltelijk aanvreten)

Ludo, Friday, 17 April 2009 07:23 (fifteen years ago) link

een verschil tussen Gomorra en de talloze andere maffiose films
Bijvoorbeeld dat Gomorra het maffialeven niet romantiseert.

De beeldvoering van Gomorra
Die heeft iets dubbels: aan de ene kant is de film op documentaire wijze vanaf de schouder geschoten, en aan de andere kant is het aspect ratio 2.35:1 in het Cinemascopeformaat dat je direct associeert met epische (Hollywood)films. Het gebruikte aspect ratio maakt de realiteit bigger than life - het voelt allemaal gestileerder aan dan de film in werkelijkheid is.

Bij de lekkere popmuziek in Il Divo (meer opera dan operette, toch?) moest ik helemaal niet aan Tarantino denken. Tarantino’s soundtrack zijn schaamteloos camp (met Don't Let Me Be Misunderstood van Santa Esmeralda in Kill Bill als hoogtepunt), terwijl Paolo Sorrentino prat gaat op goede smaak met tracks van o.a. Beth Orton, Barbara Morgenstern en Robert Lippock (om dat in de aftiteling met Da Da Da van Trio weer helemaal teniet te doen).

Een beetje overgestileerd in bovengenoemde films vind ik helemaal niet erg. De personages en situaties vragen erom (de twee kids in Gomorra denken zelfs dat ze filmpersonages zijn en gedragen zich daarnaar). Overstilering en huiselijk drama eerder fout, zoals ik gisteren merkte bij The Banishment (Andrei Zvyagintsev, 2007). Het merendeel van de 2½ uur wordt besteedt aan oogverblindende landschappen waardoor het heel lastig wordt iets voor het probleem tussen het echtpaar Alex en Vera te voelen.

Een Nederlandse film die vanwege de nadrukkelijke stilering voor het merendeel ook heel goed werkt: Kan Door Huid Heen.

Vido Liber, Friday, 17 April 2009 08:40 (fifteen years ago) link

LOL@ludo: die vijfendertig beschilderde kevers kende ik nog niet, is dit een voorbeeld uit het echte leven? doet me denken aan prepared piano. of het verhaal van anekdotekoning louis andriessen, die in een film over misha mengelberg vertelt dat misha tijdens een bepaald concert steeds maar bleef hameren op een bepaald akkoord, niet vanwege die noten, maar 'omdat op die plek in de vleugel een muis zat'.
@MtH: ik ben een groot liefhebber van Wes Anderson, precies daarom: zijn overweldigend originele cameravoering zorgt nergens voor afleiding van waar het hem om draait: menselijk onvermogen. in al zijn films vertelt hij hetzelfde verhaal: disfunctioneel gezin raakt nog verder op drift, apotheose, verzoening. Al zijn films zijn twintig minuten te lang, en toch ga ik steeds weer helemaal om en mee.. Darjeeling Limited is echt een film om voor eeuwig in te willen verdwijnen, zelden vond ik de realiteit na het verlaten van een film zo kil als toen ik die film verliet.
Wes Anderson en Tim Burton vind ik allebei ook erg interessant omdat ze zo elegant Hollywoodvorm en Old World sensibiliteit voor het menselijke te combineren. Dat vind ik een buitengewoon sterke mix.

Romantiseren andere maffiafilms het maffiabestaan? Daar kun je over discussieren denk ik. En die waarheidspotentie van Gomorra, hoe ver gaat dat? Er gebeurt toch niets in die film dat je niet al lang weet over de maffia? Ik zie heus wel dat het een goede film is, maar ik neig zelf toch steeds meer om dit soort films voortaan maar te skippen. Niet omdat ik door Ken Loach types gesticht wil worden in een keurige vooruitgangsgedachte, maar omdat ik na een goeie film iets beter kan invoelen van de menselijke psyche (dit klinkt wel erg pretentieus). Jullie kennen toch ook wel het verschil tussen hoe je de bioscoop verlaat: sommige films ben je na twee wijntjes in het aangrenzend cafe alweer vergeten; andere films blijven je wekenlang bestoken op de meest onverwachte momenten van de dag met beelden en sferen.

De focus op de gruizigheid van het bestaan begint me steeds meer tegen te staan. Maar dat hoeft geen softfocus rozegetint suikergoed te impliceren. Pan's Labyrinth is bijvoorbeeld ook een persoonlijke favoriet (met toch niet misse scene's qua wreedheid), of die prachtige Aziatische film (waarvan de titel me nu even niet wil binnenschieten) over die jongen die in huizen inbreekt om daar kapotte spullen te repareren en tijdelijk te verblijven. En uiteindelijk een romance krijgt. Pan's Labyrinth en die film verzoenen sadisme en liefde op een unieke en totaal overtuigende manier.

@ludo: is een smaakkwestie, maar die pop in gomorra vond ik persoonlijk ook behoorlijk camp. anyway. kan door huid heen ga ik snel zien.

jairzinho, Friday, 17 April 2009 08:59 (fifteen years ago) link

Romantiseren andere maffiafilms het maffiabestaan?
Zeker niet allemaal, maar hoeveel jochies liepen/lopen niet graag met een T-shirt van Scarface rond omdat ze Tony Montana zo’n stoere gast vinden, ook al gaat-ie aan het eind van de film hartstikke dood.

of die prachtige Aziatische film Bin-jip.

Vido Liber, Friday, 17 April 2009 09:12 (fifteen years ago) link

Scarface ook de favoriete film van Arnon Grunberg (zegt ie deze week in Vrij Nederland)

LOL@ludo: die vijfendertig beschilderde kevers kende ik nog niet, is dit een voorbeeld uit het echte leven?
nah i just made that up. maarrr ik herinner me wel een film waar dode insecten op het celluloid waren geplakt, en dan was er een fluoriserend goedje overheen gegooid, gaf bizarre effecten (niet dat ik die ooit gezien heb, ik las 't in een filmbijbeltje) (helaas weet ik de titel zo niet meer uit mijn hoofd, zal nog 'ns kijken, tegenwoordig staat alles op YouTube dus wie weet dat ook wel)

Ludo, Friday, 17 April 2009 09:39 (fifteen years ago) link

nou dat was makkelijk "insecten op celluloid geplakt avant-garde" googlen :)

Mothlight (1963) van Stan Brakhage:

Ludo, Friday, 17 April 2009 09:41 (fifteen years ago) link

Romantiseren andere maffiafilms het maffiabestaan?

Dat was toch waar Coppola van werd beschuldigd ten tijde van The Godfather? En daar zat ook wel wat in, al was het al met al vrij ambivalent (als je alleen al kijkt hoe twee broers eindigen). Sindsdien zit die romantisering er wel vaak in, zie Goodfellas, toch eigenlijk vervelende lui maar een lange tijd in die film gezellige types die het voor elkaar hebben en doen waar ze zin in hebben.

OMC, Friday, 17 April 2009 09:42 (fifteen years ago) link

Ach, sinds ik gastjes op tv zag vertellen hoe prachtig ze de overval op de Koreanen in Menace To Society zo mooi vinden. Een film die ik, net als veel mafia films, erg deprimerend vind, vrees ik dat er altijd wel mensen zijn die er romantiek in zien en Tony Montana (zo heet ie toch?) een held vinden.

Ik wordt vaak doodmoe van dat eergevoel, die noodzakelijkheid tot coolheid en dat constante 'watch your back' gevoel vind ik helemaal weinig benijdenswaardig.

Maar 'de mens achter de gangsterbaas' boeit me nog minder, nooit naar Sopranos gekeken dus. Doe mij dan maar gewoon een karikatuur en om eerlijk te zijn kan ik het soms wél waarderen dat mensen het spelletje niet meespelen (volgens mij is voor iemand als Ice Cube die hele gangsta pose een symbool daarvan). Ik heb uiteindelijk wel meer met mensen die gebukt gaan onder echt onderdrukkende regimes (of kleingeestige dorpsmentaliteit) en zich verzetten, dan met mensen die over lijken gaan voor een dikke auto en vette crib. Anyway, ik snap toch ook wel een beetje waarom mafiosi een bepaalde romantiek in zich hebben.

Martijn Busink, Friday, 17 April 2009 10:06 (fifteen years ago) link

Oh, had ff gemist wat Jaïr al getikt had, aleen aangehaakt op Omar, dus idd: Tony Montana. :)

Selfmade, daar moet je dan bewondering voor hebben.

Martijn Busink, Friday, 17 April 2009 10:10 (fifteen years ago) link

Ik denk eigenlijk dat het verdomd moeilijk is om een maffiafilm te maken die niet romantiserend is, omdat sommige mensen toch alleen maar het coole geweld zien. In zekere zin is Goodfellas helemaal niet romantiserend. Kijk hoe Liotta eindigt: als zeurende huisvader in een rijtjeshuis.

Persoonlijk vind ik het gegeven van Sopranos tamelijk briljant: Maffioso op de couch. Die eerste paar afleveringen waren een verademing.

Olaf K., Friday, 17 April 2009 10:38 (fifteen years ago) link

stukje over Quiz Show op de voorpagina. zou me verbazen als dat niet de beste tip van die David Gilmour blijkt te zijn. goeie ensemble-film.

(http://www.subjectivisten.nl/de_subjectivisten/2009/04/quiz-show.html#more)

Ludo, Saturday, 18 April 2009 11:27 (fifteen years ago) link

Persoonlijk vind ik het gegeven van Sopranos tamelijk briljant: Maffioso op de couch. Die eerste paar afleveringen waren een verademing.

Dat was nu net de reden waarom ik aanvankelijk twijfelde of ik de serie wel wilde gaan volgen.
Dit gegeven was al goed uitgewerkt in de film "Analyze this" met de Niro.

arnout, Saturday, 18 April 2009 11:39 (fifteen years ago) link

The Dead Zone
Heel anders dan ik gedurende de film begon te vermoeden. Minder spannend ook (en wat rommelig) Christopher Walken, de ultieme kandidaat voor "men who look like old lesbian", zijn haar zit fantastisch, ergens lijkt 't wel een Siberische bontmuts, speelt een leraar die een auto-ongeluk krijgt, 5 jaar in coma ligt, wakker wordt en dan hoort dat gedurende die tijd er in z'n stadje gemoord werd. Bovendien krijgt hij creepy paranormale visioenen. Lijkt me duidelijk: hij heeft de moorden gepleegd en gaat daar in de vorm van een soort whodunnit aan de hand van visioenen-hints achter komen. Nope. Hij is onschuldig, helpt 't wel op te lossen en verkast dan. Krijg je 2 nieuwe subplots een rond een wat autistisch jongetje en een rond een megalomane senaatskandidaat, met geweldig veel plezier gespeeld door Martin Sheen. (net Emilio Estevez, geen toeval) De senator in spe is trouwens van een third party: hoe laf! Moet ook wel, want hij is in en in slecht, wat onze psychic natuurlijk doorkrijgt. Wel een slim einde, maar geen sterke film.

Quiz Show
Zie voorpagina.

Jungle Fever
Over pamflettistische films gesproken. Spike Lee kan er ook altijd wat van. Het te lange Jungle Fever gaat over interracial relationships en hoe de omgeving daartegenaan staat. (Niet positief dus) Wat schematisch worden de Italiaanse macho-arbeidersklasse en de Afro-American community tegenover elkaar gezet. Wesley Snipes maakt 'n slippertje met z'n blanke secretaresse op 't kantoor. Tot woede van zijn vrouw. Die extra kwaad is omdat het een blanke is. Huh, da's vreemd. Ze is zelf toch ook blank? Nee, enkel "extreem licht", maar 1 druppel zwart bloed is al genoeg voor beide partijen om ze respectelijk te omarmen of af te stoten. Leukste scenes van Jungle Fever zitten in een kioskje, waar John Turturro werkt, constant discussierend met z'n werkloze matties, waaronder z'n veel onbekendere broer Nicholas Turturro, in een stereotype dat we hier als Mocro-straatschoffie zouden zien. Jungle Fever is ook beroemd door de rol van Samuel L. Jackson als junk. Je kunt je afvragen of dat goed geacteerd is, aangezien hij zelf ook net uit rehab kwam. Aangrijpend is 't wel. De man bedelt bij de hele familie om geld, en doet af en toe een even olijk als schrijnend dansje, omdat zijn ouwe moeke dat 'n keer zo leuk vond.

Who Framed Roger Rabbit?
Heeft toch net effe te weinig hahaha-grappen, een sprankeltje meer fantasie had ook gemogen. Misschien had de film zich wat meer rust moeten gunnen. De magie komt eigenlijk pas als detective Bob Hoskins Toon Town in gaat en zijn cartoongun meeneemt met levende kogels, die dolblij zijn 'm weer te zien. Verder is het natuurlijk, nou ja, vermoeiend cartoonesk, gehak en gesmijt in een best geinige film noir parodie, inclusief mogelijke femme fatale. Jessica Rabbit, helaas geen konijn. Tuurlijk, het gegeven dat toons gewoon onverwoestbare acteurs zijn die op de set rondlopen is leuk maar eigenlijk zijn ze 'n beetje te ongedurig en stupide voor een goeie samenwerking/interactie! :)

Ludo, Monday, 20 April 2009 07:29 (fifteen years ago) link

een van de leukere scenes in Who Framed RR is trouwens ook weer in Toon Town met Mickey Mouse en Bugs Bunny. Met name van die laatste had de film meer kunnen gebruiken. Maar het is Disney he. ik denk dat Warner Bros met haar figuurtjes meer met 't materiaal had gedaan.

Ludo, Monday, 20 April 2009 08:08 (fifteen years ago) link

Elephant
Alledaagse beslommeringen... op het saaie af. Tot die ontknoping, die op een maagomdraaiende manier zich binnen diezelfde alledaagsheid lijkt te voltrekken.

King Arthur
Een vreselijke load of crap.

Dennis P.
Spiderman 2
Allebei enigszins verstoord door moralistische open deuren, maar toch best vermakelijk.

Heaven's Gates
Leipe mocro's in Casablanca, maar wel overschaduwd door te veel stijl. Irritante handheld cameravoering inclusief vage perspectieven. Nog een lading effectfilters en het lijkt een videoclip waardoor er een afstand onstaat waardoor het persoonlijk drama niet beklijft.

En Venus In Furs (die prachtige van Jess Franco) en The Super Inframan (Shaw Bros op z'n idiootst) herbekeken.

Martijn Busink, Monday, 20 April 2009 08:57 (fifteen years ago) link

http://buchinsky.zip.net/images/venus_in_furs.jpg

Prachtige film inderdaad. Mooi spel van Klaus Kinski ook. Heb je de dvd in huis?

Gerard (Le Bateau Ivre), Monday, 20 April 2009 12:06 (fifteen years ago) link

Yep, de recente uitgave die erg netjes is overgezet volgens mij. Net iets minder spetterend dan de recente Sie tötete in Ekstase, maar toch prima.

Nu nog Eugenie '71, want die is momenteel niet te krijgen, dan heb ik alle noodzakelijke Franco's wel in huis volgens mij.

Martijn Busink, Monday, 20 April 2009 12:20 (fifteen years ago) link

Ik benadrukte trouwens dat het de Franco film was omdat ik 'Venus in Furs' had aangeraden aan iemand die zei op een gegeven moment dat het een mooie zwart/wit film was... ik zeg: zwart/wit, wtf!!?1 Blijkt dus dat er een andere film met die titel is, uit 1995, een Nederlandse nog wel.

Martijn Busink, Monday, 20 April 2009 12:46 (fifteen years ago) link

Heeft toch net effe te weinig hahaha-grappen, een sprankeltje meer fantasie had ook gemogen.

Toen ik voor mijn werk in LA was kwam ik erachter dat een deel van het plot - dat van die stromanbedrijven die het OV opkopen om het ten gronde te richten - echt is gebeurd. GM en Ford hebben al het openbaar vervoer in LA opgekocht en vervolgens afgeschaft.

Martijn ter Haar, Monday, 20 April 2009 16:43 (fifteen years ago) link

De Franco film heet Paroxismus, ja. Heb je die Nederlandse 'Vurs' ook nog gezien? Is het wat? :)

Gerard (Le Bateau Ivre), Monday, 20 April 2009 17:42 (fifteen years ago) link

Nee, niet gezien. M'n e-pal zei 'mooie cinematografie'.

Martijn Busink, Monday, 20 April 2009 18:32 (fifteen years ago) link

Toen ik voor mijn werk in LA was kwam ik erachter dat een deel van het plot - dat van die stromanbedrijven die het OV opkopen om het ten gronde te richten - echt is gebeurd. GM en Ford hebben al het openbaar vervoer in LA opgekocht en vervolgens afgeschaft.

las ik ook op imdb. bizar wel.
(in een van de leukere momentjes, helemaal in 't begin) rijdt de louche detective met wat straatschoffies achterop de tram mee.

Ludo, Monday, 20 April 2009 18:43 (fifteen years ago) link

@ Martijn B: King Arthur vond ik hoogst vermakelijk. Ze nemen een loopje met de mythe en de 'historische feiten'. Guinevere was plots een boogschietende en bevallige corpsepainted pict. Arthur viel ook door de wreedheden van de christenen nog eens van zijn geloof. Wat wil je nog meer. Verder kon ik me leuk ergeren aan de recensie in de VPRO-gids, waarin getwijfeld werd aan het vrijheidsstreven van die vroege middeleeuwers, late klassieketijders onder Romeinse bezetting.

Nog leuker was Serenity, de film gebasseerd op tv-serie Firefly. Een film over Spacecowboys met prachtig slayerwerk. Ik weet wel welke dvdbox binnenkort aangeschaft wordt.

Tussen het vele pulpfilms kijken door zag ik The good, the bad and the ugly in het Filmmuseum. Wat een fantastische muziek, prachtig camerawerk en verhaallijn. Je kan lezen in deze film wat je wilt, maar ik zag een anti-oorlogsfilm. Zijn er nog meer westerns die zich afspelen tijdens de nutteloze, bloederige Amerikaanse burgeroorlog?

Monique, Monday, 20 April 2009 18:50 (fifteen years ago) link

Zijn er nog meer westerns die zich afspelen tijdens de nutteloze, bloederige Amerikaanse burgeroorlog?

nu je 't zegt, da's eigenlijk wel tof ja. (en ik ken er geen)

Ludo, Monday, 20 April 2009 19:02 (fifteen years ago) link

Ja, ja, zo goed als The Good, The Bad & The Ugly wordt het natuurlijk nooit maar ik kan me in ieder geval vagelijk Major Dundee (1965) van pre-bloedballet Peckinpah herinneren. Voor de rest worden mijn herinneringen heel erg vervormd door allerhande Lucky Lukes, Blauwbloezen en North & South. :)

OMC, Monday, 20 April 2009 19:19 (fifteen years ago) link

Nou, ik vond wel dat het erg naar de Freedom™ praatjes uit het witte huis riekte. Keira was niet vervelend om te zien, maar ze stond er frisjes bij op dat ijs... en even daarna in het dorp is het ineens behoorlijk opgeklaard.. om dan snel weer betrekken voor de grote strijd... waar ze zich gekleed in een paar leren veters zonder omhaal in begeeft.. en d'r weer uit! (De strijd, niet de veters). En wat dies meer zij.

Verder denk ik dat het plaatsen in een historisch accurate context (haha) van de Arthur legende net zo onzinnig is als creationisme.

Martijn Busink, Monday, 20 April 2009 20:25 (fifteen years ago) link

er was gisteren een andere Arthur-film op tv, waarin computernerd Whoopi Goldberg (jawel!) zichzelf per ongeluk naar de tijd van Arthur verscheept. ik vond die samenvatting al zo mooi dat ik maar niet gekeken heb ;)

Ludo, Tuesday, 21 April 2009 07:08 (fifteen years ago) link

Haha, dat kan alleen nog maar tegenvallen. :)

Martijn Busink, Tuesday, 21 April 2009 07:11 (fifteen years ago) link

The Dead Zone is toch een van de beste Stephen King-verfilmingen. Het gaat overigens niet om subplots, maar om een film die is opgesplitst in drie episoden.

The Super Inframan – zo slecht dat het weer leuk wordt. Ik heb overigens meer gelachen tijdens The Mighty Peking Man (met de prachtige Chinese titel Xing Xing Wang).

Dennis P. - heb ik niet durven zien, omdat ik acteur Edo Brunner zo afschuwelijk vond in Enigma van Paul Ruven.

King Arthur - Een vreselijke load of crap. Hear! Hear! Zelfs niet te pruimen in de extended cut.

Nog meer load of crap: The Boat That Rocked.

Vido Liber, Tuesday, 21 April 2009 08:21 (fifteen years ago) link

Mighty Peking Man is ook geweldig, en zoals vermeld op Cultuurschok: Evelyn Kraft’s vrouwelijke versie van Tarzan is pure eye candy en de vleesgeworden garantie dat elke mannelijke kijker de film netjes afkijkt, ongeacht de kwaliteit van het verhaal en de special effects.

Martijn Busink, Tuesday, 21 April 2009 08:53 (fifteen years ago) link

The Dead Zone is toch een van de beste Stephen King-verfilmingen. Het gaat overigens niet om subplots, maar om een film die is opgesplitst in drie episoden.

wat betreft die episoden heb je gelijk (al vind ik dus dat ze alledrie matig uit de verf komen, ik denk dat de 1e me in principe nog 't meest interesseerde)
maar een van de betere Kings hmm. http://en.wikipedia.org/wiki/Media_based_on_Stephen_King_works eens zien. er zijn er veel natuurlijk, alhoewel ik er maar een paar heb gezien, zou ik Apt Pupil, Stand By Me, Shining en The Green Mile allemaal boven deze ranken. (blijft over Shawshank Redemption, die wel onderhoudend is, maar ook wel erg afgesleten)

Ludo, Tuesday, 21 April 2009 09:15 (fifteen years ago) link

Wat betreft geslaagde verfilming van Stephen King ga ik voor deze vier: (1) The Shining (ook al haat King deze verfilming), (2) Carrie, (3) Misery en (4) The Dead Zone. Ik heb overigens lang niet alle Kings gezien, zelfs niet Stand By Me en The Green Mile.

Vido Liber, Tuesday, 21 April 2009 09:29 (fifteen years ago) link

zeg iets over Misery die ken ik niet. is dat horror?

Ludo, Tuesday, 21 April 2009 09:46 (fifteen years ago) link

is dat horror?

Laten we zeggen dat hij niet zo bloedig is maar wel erg naar. Vido's top-4 klopt als een bus. Stand By Me is trwns ook wel vermakelijk maar gewoon een leuke jongensfilm. Je hebt naar het schijnt ook een King-goedgekeurde remake van The Shining, niet gezien natuurlijk. :)

OMC, Tuesday, 21 April 2009 10:10 (fifteen years ago) link

Misery is na Spinal Tap waarschijnlijk de beste film van Rob Reiner (ook verantwoordelijk voor Stand By Me), met James Caan in de rol van beroemde schrijver en Kathy Bates als zijn grootste fan. Het scenario is van Oscarwinnaar William Goldman (Butch Cassidy and the Sundance Kid, All The President's Men). Misery is meer thriller dan horror. Gaat dat zien. Vanavond nog :-)

een King-goedgekeurde remake van The Shining - uitgebracht als miniserie op tv. Heb ik natuurlijk niet gezien ;-)

Vido Liber, Tuesday, 21 April 2009 10:20 (fifteen years ago) link

oh Misery klinkt wel goed. vanavond is zu schnell, alhoewel het ook makkelijk zou kunnen met de moderne techniek, maar binnenkort gaat makkelijk lukken ;)

laatst had ik op een avond geen film klaar staan. ik dacht, wtf & met 3 klikken en 15 minuten wachten had ik Get Shorty binnen, kweenie, het heeft ook wat treurigs.

dit is niet de plek, maar toch sort of related met de versnelling van het internet, ik krijg tegenwoordig op Soulseek steeds vaker alleen maar 320 kbps alba te pakken. alsof je het verschil tussen 192 en 320 hoort op computerspeakers.

Ludo, Tuesday, 21 April 2009 11:32 (fifteen years ago) link

@ Martijn: die opmerking van je over freedom als trademark uit de koker van het witte huis snijdt hout. Volgens mij ergeren we ons aan hetzelfde. Waar mij het omgaat is dat soms net wordt gedaan alsof vrijheid een heel recent begrip is (uit de koker van het westerse democratie).

Monique, Tuesday, 21 April 2009 12:24 (fifteen years ago) link

Nou, dat denk ik dan wel weer een beetje. Tenminste, ik denk dat de invulling van 'vrijheid' nogal kan verschillen en dat het bepaald geen universeel begrip is.

Martijn Busink, Tuesday, 21 April 2009 19:05 (fifteen years ago) link

En, to top it off, zat er ook wel een beetje in die vrijheid door de Britten zal beschermd en verspreid...

Martijn Busink, Tuesday, 21 April 2009 19:14 (fifteen years ago) link

…in dat die vrijheid … zal worden beschermd …

Martijn Busink, Tuesday, 21 April 2009 19:15 (fifteen years ago) link

vanavond Der Freie Wille op Arte. de VPRO-gids zegt in de samenvatting over de vrouw waarmee de verkrachter een relatie krijgt dat ze misbruikt is. (niet door hem, maar toch) ik had 't niet gemerkt.

Ludo, Wednesday, 22 April 2009 13:36 (fifteen years ago) link

Arte is weer van de kabel gehaald hier. Moet je maar digitaal gaan, een dure decodert kopen en een extra pakket aanschaffen met Arte, Cultura en de Playboy Channel.

Martijn Busink, Wednesday, 22 April 2009 13:59 (fifteen years ago) link

het heeft er hier nooit op gezeten. maar goed, ze zenden ook geen voetbal uit dus ach ;)

Ludo, Wednesday, 22 April 2009 18:50 (fifteen years ago) link

The Wrestler
Had veel meer ingezeten, bleef nu het gevoel houden dat 't op 2 gedachten hinkte. Moest 't een echte Hollywood-sportfilm worden, een film ook met een duidelijk verhaal, of toch meer die arthouse-sfeer waarin we gewoon 't saaie dagelijkse treurige leven van een verlopen worstelaar zien. Dat laatste had het best van mij mogen wezen. In plaats van fragmentjes hem minutenlang zien babbelen met de klanten in de supermarkt, of rondlummelen rond z'n trailer, beetje dollend met de jonge gastjes die daar rondhangen. (Een van de leukste momenten is als de worstelaar met zo'n gastje een potje gaat zitten nintendo-en, hebben ze duidelijk al heeeel vaak gedaan, jongetje interesseert die 8-bit shit allang niet meer, zelfs niet als curiositeit)
Mickey Rourke en Marisa Tomei zijn een goed duo, Tomei acteert beter dan Rourke, maar die laatste ziet er dan weer "fantastisch" uit. Mooi detail vond ik hoe Tomei als stripdanseres er in de club nog prima uit ziet (al nadert ze ook 't einde van die carriere) maar buiten in "gewoon" licht zie je dat pas echt. Het zij-verhaaltje tussen dochter en worstelaar is vreselijk, Evan Rachel Wood is ook niet al te sterk in die rol, maar die schiet dan ook alle kanten op. De worstelwedstrijden zijn wel fantastisch, met nietmachines en al, ik begon 't wel wreed te vinden (op een positieve catharsis-manier) Het moet ook wel cool zijn om als gewone Afro-American cardealer in de worstelring een Iraanse schurk te spelen. Lekker met die vlag zwaaien en iemand op zijn kop timmeren (bij voorkeur de "referee") En oh ja, het eind is wel een mooie twist voor een sportfilm. (Tegelijkertijd precies volgens de formule, maar toch net anders)

The Lusty Men
Heeft wel overeenkomsten met The Wrestler, hier is 't een rodeo-rijder die eigenlijk niet anders kan en dan te oud en te lang nog doorgaat. Tweede film in korte tijd over rodeo (na dat Steve McQueen vehikel van Peckinpah), ik geloof 't wel een beetje met dat spektakel. Steeds ook dat uitgelaten marching band muziekje als er weer een bull of paard + rijder de ring in wordt gejaagd. De rodeo-rijder van dienst is hier Robert Mitchum, iets minder geloofwaardig als McQueen, maar wel een fascinerendere acteur. Hij gaat terug naar z'n geboortegrond, ontmoet daar een echtpaar waarvan de man ook van rodeo droomt en met z'n allen beginnen ze 't circuit af te struinen. Tot ongenoegen van de vrouw, (die weer door velen begeerd wordt) (In een van de "lusty" scenes dwingt Mitchum haar te gaan douchen terwijl hij in de piepkleine caravan blijft zitten, waarna ie daarna nog een andere man d'r douchecabine in stuurt.)

Lacombe Lucien
Louis Malle over de Tweede Wereldoorlog, slecht kan 't in elk geval niet worden. Slecht in kwalitatieve zin dan, want dit keer houdt ie zich op bij de collabo's. Soms per toeval want de wat oenig, thuis ongewenste boerenjongen Lucien Lacombe verruilt het verzorgingstehuis waar ie tussen de continu prevelende oudjes (hee) werkt voor de Duitse politie, maar pas nadat ie is afgewezen door 't verzet. Lucien maakt 't allemaal niks uit en vind 't maar wat stoer, vooral de pistolen en 't geweld dan. (Door de film heen loopt op een spoor van dierengeweld, ooit de kop van een kip met 3 vlakke klappen van een hand onthoofd zien worden) De oorlog is al 'n tijdje aan de gang, eigenlijk hebben de collabo's er aan 't begin van de film al niet zoveel zin meer in, een van hen perst wat joden af die verscholen in een apartementje zitten. Lucien gaat mee en hij dringt zich op aan zowel pa als diens schone dochter. Lucien drinkt zichzelf moed in en 't meisje is door jarenlange opsluiting ook zo gedesillusioneerd dat ze wel op z'n avances ingaat. (Ze heeft ook niet echt een keuze natuurlijk) Dit meandert allemaal door, want Malle neemt hier 130 minuten de tijd. Is niet erg, al valt het einde na een pittoreske 'alles lijkt goed te komen'-sequentie dan toch ineens plotseling.

Ludo, Thursday, 23 April 2009 07:17 (fifteen years ago) link

"In het programma Un Certain Regard, de prestigieuze competitie voor de wat meer innovatieve film, is voor het eerst in bijna tien jaar ook het werk van een Nederlandse regisseur geselecteerd: Wit Licht van Jean van de Velde."

"Carice van Houten en Barry Atsma spelen de hoofdrollen in de speelfilm Komt een Vrouw bij de Dokter. Dat maakte regisseur Reinout Oerlemans donderdag bekend."

Regisseur Oerlemans?!? Jongens, wat gebeurt hier allemaal, wat heb ik gemist?

(Leuke recensies, Ludo!)

Olaf K., Thursday, 23 April 2009 17:47 (fifteen years ago) link

Regisseur Oerlemans?!? Jongens, wat gebeurt hier allemaal, wat heb ik gemist?

lol, die man denkt dat ie alles kan. toch it's a long way vanaf Arnie, zit me nou wel af te vragen of ie misschien niet gewoon uit een heel rijk geslacht stamt en dat ie zich overal ingekocht heeft met pa's centjes ofzo. (maar te lui om 't op Wikipedia op te zoeken)

"In het programma Un Certain Regard, de prestigieuze competitie voor de wat meer innovatieve film, is voor het eerst in bijna tien jaar ook het werk van een Nederlandse regisseur geselecteerd: Wit Licht van Jean van de Velde."

eigenlijk nog grotere LOL natuurlijk. (verlate 1 april)

Ludo, Thursday, 23 April 2009 18:45 (fifteen years ago) link

ook Cannes (op ILX een voorspel-poll) wie wint de Palm, dit zijn kennelijk de kandidaten:
"Bright Star," Australia-U.K.-France, Jane Campion
"Spring Fever," China-France, Lou Ye
"Antichrist," Denmark-Sweden-France-Italy, Lars von Trier
"Enter the Void," France, Gaspar Noe
"Face," France-Taiwan-Netherlands-Belgium, Tsai Ming-liang
"Les herbes folles," France-Italy, Alain Resnais
"In the Beginning," France, Xavier Giannoli
"A Prophet," France, Jacques Audiard
"The White Ribbon," Germany-Austria-France, Michael Haneke
"Vengeance," Hong Kong-France-U.S., Johnnie To
"The Time That Remains," Israel-France-Belgium-Italy, Elia Suleiman
"Vincere," Italy-France, Marco Bellocchio
"Kinatay," Philippines, Brillante Mendoza
"Thirst," South Korea-U.S., Park Chan-wook
"Broken Embraces," Spain, Pedro Almodovar
"Map of the Sounds of Tokyo," Spain, Isabel Coixet
"Fish Tank," U.K.-Netherlands, Andrea Arnold
"Looking for Eric," U.K.-France-Belgium-Italy, Ken Loach
"Inglourious Basterds," U.S., Quentin Tarantino
"Taking Woodstock," U.S., Ang Lee

(wat me vooral opvalt is dat er dus 2 "Netherlands" staat, kennelijk heeft Nederland zelf geen filmmakers-cultuur, maar wel zakken met geld staan? zoiets zou je eerder in Luxemburg verwachten)

Ludo, Thursday, 23 April 2009 18:50 (fifteen years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.