Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11495 of them)

Predestination
Australische productie waagt zich aan een van de vreemdste korte verhalen uit de sciencefiction, 'All You Zombies' van Robert Heinlein. Hoe minder je van te voren weet hoe beter. Heinlein pakte destijds goed uit over tijdreizen in combinatie met zijn wat typische obsessies (ga ik nu ook maar niks over vertellen). Laat we zeggen dat je flink wordt dolgedraaid. Redelijk minimale film met een intrigerend alternatief verleden. Prima film.

OMC, Thursday, 14 May 2015 22:44 (nine years ago) link

Ken het boek en de schrijver niet: de film is één grote mindfuck :)

arnout, Friday, 15 May 2015 09:13 (nine years ago) link

Ja, dat is het zeker. :) Bonuspunten trouwens voor gebruik van The Stooges, zet meteen goed de sfeer neer.

OMC, Friday, 15 May 2015 09:37 (nine years ago) link

Ja zeker :)
Die actrice speelt overigens een betere Leonardo di Caprio dan di Caprio zelf :)

arnout, Friday, 15 May 2015 11:26 (nine years ago) link

Ik was er eigenlijk in het begin van overtuigd dat zij Edward Furlong (van Terminator 2 faam) was, maar toen herinnerde ik me vagelijk dat hij enigszins verrot is geraakt.

OMC, Friday, 15 May 2015 12:11 (nine years ago) link

ha, ok dat klinkt gezien jullie opmerkingen niet verkeerd nee.

het is dus die met Hawke, right?

Ludo, Friday, 15 May 2015 13:08 (nine years ago) link

O estranho caso de Angélica’
De regisseur, Manoel de Oliveira, was al 100 toen hij deze film maakt en hoewel de hoofdpersoon jong is gaat dit verhaal toch over de lonkende dood. Mooi met relatief simpele middelen.

Kraftidioten
Engelse titel "In order of disappearance", dat is inderdaad een aardige samenvatting. Hier doet de scenery van Noorwegen een hoop. Voeg daarbij de typisch noordelijke droogkomische toon en ik vermaak wel. Beetje Coen bros (op een belangrijk aspect dan weer niet) en beetje Tarantino ("zon of verzorgingsstaat", maar stukken minder oeverloos dan bij de laatste)

Ex Machine
Bloedmooi om te zien en te horen. Door het artificial intelligence stof tot nadenken al wordt je ook niet extreem uitgedaagd. De schoonheid van de dames is wel een beetje corny (op Letterboxd ziet iemand een angst voor vrouwen in veel a.i.-films, he might be on to something).

Martijn Busink, Friday, 15 May 2015 13:09 (nine years ago) link

het is dus die met Hawke, right?

Jazeker. Ook weer lekker bezig.

OMC, Friday, 15 May 2015 13:38 (nine years ago) link

De schoonheid van de dames is wel een beetje corny

Corny? Ava is inderdaad de aantrekkelijkste robot ooit. Maar dat is essentieel voor het psychologische schaakspel dat met haar wordt gespeeld. Ex Machina is inderdaad prima te volgen, al zagen/hoorden wij tijdens de tweede viewing toch weer 'nieuwe' zaken (zoals een tweede verwijzing naar de atoombom.) Ex Machina is de Under The Skin van 2015 en wat mij betreft de (voorlopige) film van het jaar. En volgens mij ideaal OMC-voer :-)

john prop, Friday, 15 May 2015 15:08 (nine years ago) link

Dank dat je aan me denkt. :) Hij staat op de lijst. Dat wat Martijn naar hint is wel interessant en komt denk ik vaker om de hoek kijken bij het thema (al denk ik ook, zo even uit het hoofd, dat je het terugziet in veel mythes.)

OMC, Friday, 15 May 2015 15:25 (nine years ago) link

Dat wat Martijn naar hint is wel interessant

Jazeker, en ik las wel meer verwijten van misogynie waar het Ex Machina aangaat, maar het appeal van Ava is hier uiterst functioneel want essentieel voor het verloop van het verhaal. Enfin, je zal het zien :-)

john prop, Friday, 15 May 2015 15:33 (nine years ago) link

Ava's schoonheid als functie in het verhaal snap ik wel ja, maar Nathans speeltjes, zelfs in het kader van zijn macho karakter. En hoe ze uiteindelijk wordt (erg praktisch, maar ik vroeg me af hoe ze weer op zou gaan laden, of heb ik wat gemist?).

Het is geen Woman maar ik voel dat er iets is. :)

In Under The Skin had ik dat weer minder. Lucy dan weer wel.

Martijn Busink, Friday, 15 May 2015 16:28 (nine years ago) link

Natuurlijk is er ook veel mythische en religieuze symboliek (hoeren, bevallige dames, etc.) maar ik geloof niet dan Ava hier een portal is naar een paradijs. Dat was in Under The Skin wel aanwezig (omdat mijn enige voorkennis de soundtrack was iets wat zeker een tijdje speelde, al pakte het voor de slachtoffers toch minder uit).

Martijn Busink, Friday, 15 May 2015 16:32 (nine years ago) link

Life After Beth
Na een hoop erg low budgetgestuntel op dit vlak, of het belegen Warm Bodies, toch weer een 'frisse' take op het zombiegegeven. Opvallend weinig gore maar zeker niet bloedeloos. :)

Martijn Busink, Saturday, 16 May 2015 11:20 (nine years ago) link

Piranha
Veel beter dan ik had verwacht. Toch weer digi-scherpte die de ergste VHS-waas verwijdert maar niet compleet doet vergeten dat het een B-film is (wilde de makers ook niet, want keiharde cash-in op Jaws) maar toch. Joe Dante doet ook meteen een voorstudie naar Gremlins door luchtig kritiek te geven op Amerikaanse autoriteiten want de killer-piranha's zijn natuurlijk door een wetenschapper van het militair-industrieelcomplex ontwikkeld. Helaas Vietnamoorlog was net voorbij. Erg vermakelijk, beetje vies maar niet al te, wat functioneel bloot al dan niet met bijtende piranha. En in ambient-modus toch weer opvallend hoe relaxed Amerika er in de tweede helft van de jaren '70 uitzag.

OMC, Saturday, 16 May 2015 12:02 (nine years ago) link

Vast beter dan Piranha 3DD (al was het maar dat die DD's geen surgical wrecks zijn).

Martijn Busink, Saturday, 16 May 2015 12:38 (nine years ago) link

The China Syndrome
Hollywood, what happened? Voor het eerst in 30 jaar deze paranoia-klassieker weer eens gezien. Nog steeds erg goed. Er viel me vooral een ding op los van het feit dat de baard van Michael Douglas veel gesoigneerder is dan ik me kon herinneren. Geen muziek! Alleen bij de titelrol een olijk MOR niemendalletje, daarna gewoon niets. Het verhaal heeft ook geen artificiële spanning nodig en daardoor krijgt het een soort eigen realisme (ook weer niet documentaireachtig want je vergeet nooit dat je kijkt naar JANE FONDA.) Silkwood er overheen en je kunt je voorstellen hoeveel miljoenen de kernenergielobby in de jaren '80 heeft moeten spenderen aan PR.

Je kunt bovendien een mooi avondvullend programma maken met The China Syndrome gevolgd door de neo-Riefenstahl van Zero Dark Thirty of American Sniper. Hoef je verder geen introductie bij te geven.

OMC, Sunday, 17 May 2015 08:09 (nine years ago) link

En in ambient-modus toch weer opvallend hoe relaxed Amerika er in de tweede helft van de jaren '70 uitzag.

Komt dat niet door die typische kleuren en met name de onscherpte van de gebruikte 35mm film? Nederlandse films en documentaires uit de jaren 70 zien er ook allemaal zeer 'relaxed' uit.
Over Ambient modus gesproken, dit heeft voor mij een typische jaren 70 sfeer, en opvallend hoe relaxed de natuur er ziet :)
https://www.youtube.com/watch?v=rFLJNf5-6qc

arnout, Sunday, 17 May 2015 08:45 (nine years ago) link

Komt dat niet door die typische kleuren en met name de onscherpte van de gebruikte 35mm film?

Dat is denk ik een ingredient inderdaad (je moet eens voor de lol STER-reclameblokken uit de jaren zeventig kijken op YouTube.) Maar het zijn ook de kleren, de omgang, een soort olijkheid ook, beetje brutale vrouwen, autoriteiten die de weg kwijt zijn.

Iets anders, voor de liefhebbers van Rohmer en andersoortige melancholie (kortharige meisjes, steden die compleet zijn veranderd), een mooi artikel/essay: 'Nadja à Paris'.

OMC, Sunday, 17 May 2015 09:28 (nine years ago) link

Landscape Suicide
Een soort slideshow van America, bepaald niet relaxed door de context van ene Bernadette die een klasgenootje doodstak en de beruchte serial killer Ed Gein. Experimentele cinema kan saai uitpakken maar deze is grotendeels toch fascinerend.

Locke
Een man wil het goede doen en ziet in de autorit naar die goede daad zijn leven uiteenvallen. Dapper, knap uitgevoerd door enige zichtbare acteur Tom Hardy in een a-typische rol, maar aan de andere kant had het ook een hoorspel kunnen zijn.

Martijn Busink, Sunday, 17 May 2015 15:12 (nine years ago) link

Mooi plaatje uit Landscape Suicide:
http://s30.postimg.org/69dlx5675/Schermafbeelding_2015_05_17_om_17_17_44.png

Martijn Busink, Sunday, 17 May 2015 15:19 (nine years ago) link

hah, wow.

re: Nadja

Most of us were poor and so we worried about three essentials—a room, the student restaurant, and a subway card. The cafés were livelier then, full of intrigue and gossip. You studied there, met friends, ate, drank—and whomever had more at the time paid. They were our living rooms in a way, convenient, warm places with a telephone, all for the price of a cup of coffee. I was in love with Paris, either what it was or what it suggested. It was still a nineteenth-century city, gray, slow-moving, with people at the center. We strolled, we looked at each other carefully, and nobody talked much about the future.

puur Balzac. :)

De passage over Néstor doet me peinzen of de sixties een periode was waarin de wereld geglobaliseerd raakte, zónder dat diezelfde globalisering nog voor identieke mensen world-wide zorgde.

Ludo, Sunday, 17 May 2015 19:13 (nine years ago) link

Oeroeg
'Jouw herinneringen zijn niet de onze.' De moderne Havelaar heeft het lastig. Hij kan niet meer volhouden dat de kolonisatie op zich 'goedbedoeld' was, en de propaganda-filmpjes die de Nederlandse soldaten voorgeschoteld krijgen zijn eerder lachwekkend. De spandoeken spreken boekdelen. 'Dutchman go home!' Of Indonesië in de tijd van de, kuch, politionele acties werkelijk een soort Vietnam was? Volgens mij was het vooral onduidelijk. Mijn opa zat als dienstplichtig Brabants boertje wekenlang op dat schip. Juist in die cultuurshock zit een mooie film. Van 'erpels rooien' naar patrouilleren door de jungle. Het grootste gevaar leek vaak nog het schoonmaken van je geweer. Amateuristische toestanden. Aus Greidanus – net Michael Schumacher – loopt er hier juist idioot modern bij, als een VN-soldaat op vredesmissie. Het soapy scenario van Jean van de Velde zit vol goede bedoelingen, maar rammelt vervaarlijk. Daar waar de film schrijnend moet zijn, is ze klunzig of zelfs schijnheilig. Metaforisch: 'Laat jij nog even naar die wond kijken.' De vroegste periode is typisch genoeg nog het best, ook dankzij eighties (!) klanken van Henny Vrienten. Een jongetje in de paradijselijk Oost, vrij en onwetend. Jeroen Krabbé als koloniaal-foute vader. Dikke snor, Gatsby-feestjes, lekker schmieren. Wat is fin de siècle in het Maleis?

The Brood
De vlekken en de gekte. Dokter Cronenberg stelt de diagnose. Messcherp natuurlijk. En zijn tijd weer eens ver vooruit. Zo'n spiritueel therapeutisch centrum, poeh. Obsessies van, voor en mét kinderen. Familieledematen. De gestalttherapie wordt hier 'psychosomatics' genoemd, en heeft een paar gruwelijke bijeffecten. Externaliseer die 'fear' (en die woede niet te vergeten). 'Will you be my daddy?' De therapeutgoeroe is een gladjakker met acteertalenten. Het mooie is, hoe fucked up ook, op een bepaalde manier lijkt het wel te werken. Maar of je dat moet willen? Ook een braaf vadertje praat inmiddels al tegen zichzelf: 'You got involved with a woman who married you for your sanity, hoping it would rub off. Instead, it started to work the other way.' Art Hindle gets his freak on, in een queeste om zijn dochterlief uit de echtscheiding te redden. Hij ontmoet onder meer een smeuïge kerel die een geheel eigen variant van de Cesar therapie heeft ontwikkeld. De handdoek om diens nek zit er niet voor niets, en leidt óók af van de comb-over. Het basisschooljuffie heeft op haar beurt een leuk Berlijns kapseltje. Zij probéért nog te ontsnappen. De Canadese kindjes in het omineuze winterlandschap zijn onherkenbaar dik ingepakt. Ook dat biedt onvermoede mogelijkheden. Echt scheiden is echt afscheiden. De abortus van Don't Look Now.

Ludo, Monday, 18 May 2015 06:49 (nine years ago) link

en een plaatje omdat zeker Robert Silverman (de man met de handdoek) het waard is

http://i0.wp.com/www.thisishorror.co.uk/wp-content/uploads/2013/07/The-Brood-scene.png

Ludo, Monday, 18 May 2015 09:40 (nine years ago) link

Hij weer! (die met dat rare Canadese accent toch?). Moet hem weer eens kijken, zoveel details weer vergeten.

OMC, Monday, 18 May 2015 09:47 (nine years ago) link

hah, ja hij is wel een Cronenberg-regular :)

Ludo, Monday, 18 May 2015 10:54 (nine years ago) link

Marie Baie des Anges
Een meisje zo mooi dat mannen zich als een musical gaan gedragen. Vahina Giocante – wat wil je trouwens ook met zó'n voornaam – heeft hét. En dan maakt het blijkbaar geen bal uit of het meisje 14 of 23 is. Negen jaar ná Marie Baie des Anges speelde ze nog altijd een verleidelijk jong ding, in het nog wat prachtigere Lila Dat Ca. Dan ben je dus echt bééldschoon. Slechts op één fout momentje wordt deze nineties-film een soort Jennifer Lopez-videoclip. De rest van de tijd bewondert regisseur Manual Pradal haar zoals alleen die deksels broeierige Fransen dat kunnen én durven. Ze komen overal mee weg. De 'gaze' van de camera wordt een handje geholpen door een Lavant-manneke, met malle Lavant-skills zoals krijsende vogels imiteren en... accordeon spelen. Deze buitenstaander is op zoek naar een 'gun' en moet nodig eens schieten. Hij weet met wat omwegen Marie's aandacht te trekken. Aanvankelijk is ze nog meer te porren voor de Amerikaanse matrozen op de plaatselijke legerbasis aan de Riviera. Die doen hun uiterste best (inclusief tapdansjes) maar komen van een koude kermis thuis. Marie speelt liever spelletjes. Jeux interdits. En dat blijft natuurlijk niet goed gaan... Niet alleen de (puber)hormonen racen trouwens rond. De fraaie finale zet zelfs de enige Formule 1-race die er toe doet in. My heart is racing like a pro now.

De Komst van Joachim Stiller
'Chemicoanalyse dan maar?' Nooit gedacht dat er een fris en fruitige seventies-komedie in dat 'boekske' van Lampo zat. De tragische en melancholische trekjes sijpelen heus langzaam het verhaal binnen, maar voor die tijd (en dat is úrenlang) danst de film met funky giallo-swing door Antwerpen, het prachtige Praag van de Lage Landen. Dat laatste komt goed uit, want de journalist ('ik ben géén journalist!') Freek Groenevelt zit op een zomerdag in de tram Kafka te lezen. Speurend naar een verhaaltje voor d'n krant bekruipt hem een unheimisch gevoel, dat de weken erna almaar sterker wordt. Hulp bij het ontrafelen van het raadsel komt van een dwaze boekhandelaar, een geflipte schepen, en een goed gek stel Nederlandse meisjes. Willeke van Ammelrooy is de girl 'up stairs', die de bloemetjes buitenzet (en de borstjes buiten hangt). Nog leuker is 'de stilte rond' Cox Habbema: de sluikkoniningin der Lage Landen. Bekakt Nederlands wordt ineens prachtig zo. Ondanks de eindeloze speelduur en dito voice-over weet regisseur Kümel om onverklaarbare redenen de schwung stevig vast te houden. Misschien zijn het de Guust Flater-achtige grappen op de krantenredactie, de kinky slapstick rond kunstgalerie De Gebroken Vuist, of gewoon het algehele stripboeken-tempo a la Tardi. Dáár weten Belgen wel raad mee, nondeju!

En dan was er nog deze: http://subjectivisten.nl/?p=3415

Ludo, Thursday, 21 May 2015 06:50 (nine years ago) link

Mad Max: Fury Road
J.G. Ballard omschreef Mad Max: The Road Warrior ooit als de Sixtijnse Kapel van Punk. Geweldige film natuurlijk, de definitieve post-apocalyptische film. Ik wou dat ik nu zoiets kon zeggen als "Fury Road is de Pantserkruiser Potemkin van de 21ste eeuw", maar dat zou oneerlijk zijn. Ik was helemaal niet van plan om de reload/reboot te gaan kijken en de trailer was gewoon slecht. Maar ik pikte zoveel enthousiaste verhalen op met allerlei wilde politieke ideeën, "feministische klassieker!" (die wat opgefokte geekbro's blijkbaar in het verkeerde keelgat is geschoten)... dat ik ben gezwicht. Het is uiteindelijk een goede actiefilm met inderdaad een flinterdun feministisch laagje. Het slechte eerst: 3D, ga ik nooit vrienden mee worden. Tweede: bombast, kut muziek van die Junkie Xl dude, maar ook visueel (die powerchord gitarist die meereist was echt net teveel) en het blijft maar gaan puur omdat Miller gevangen zit in de mal van de actiefilm. Goed: qua setting is het een van de meest nihilistische films die ik ooit heb gezien, echt hele vieze mensen en sociale praktijken. "Hope is a mistake" vat Max het prima samen. Tom Hardy is overigens wel cool als MM, met zijn lieve stem, maar eigenlijk gaat de film over Furiosa, en Charlize Theron steelt de show met heerlijk minimalistisch acteerwerk (en eerlijk is eerlijk, ze ziet er gewoon prachtig uit.)

OMC, Thursday, 21 May 2015 11:40 (nine years ago) link

Bande de filles
M'n Frans is beroerd maar dit lijkt opportunistisch vertaald maar het is toch een meiden-gang, geen buurt. Maar ze zullen het op die andere manier bedoeld hebben, maar whatever, fraaie film. Een meisje zoekt een weg uit de bad deck die het leven haar gedeald heeft. Op haar eigen voorwaarden, dus een beetje Girl Power in a Man's World.

Going Clear: Scientolgoy And The Prison Of Belief
Ik wist natuurlijk wel dat het dubieuze instantie was en dat de beginselen nogal idioot zijn (ooit vermakelijk op een rijtje gezet in South Park). Dat die Hubbard een psychopaat was wist ik niet. Dat z'n opvolger niet minder gek is ook niet. Akelig.

It Follows
Lekker akelig is It Follows. Echt zeer spooky, bijna elke keer bij een verschijning weer kippenvel. Gedragen door een onbekende cast en de leeggelopen wijken van Detroit en omgeving. De muziek van Disasterpeace is een soort 8Bit Carpenter met Tangerine Dreamtrekjes, dus ook daar dikke punten. En dan kan je het hele verhaal nog duiden met AIDS enzo.

Head Of State
Chris Rockvehikel, door hem en Bernie Mac en wat coole rap tracks prima te doen, maar ook wel wat oubollig.

Martijn Busink, Sunday, 24 May 2015 13:08 (nine years ago) link

The Crimson Kimono
Racisme, het zit allemaal in het hoofd van het slachtoffer... Met zo'n boodschap begrijp je dat Fuller soms een fascist werd genoemd. Aan de andere kant valt het te prijzen dat hij ongemakkelijkheden nooit uit de weg gaat. Soms internaliseren mensen hun slachtofferschap inderdaad. Of daderschap. (Denk aan een man die op weg naar huis merkt dat hij toevallig steeds dezelfde afslagen als een vrouw neemt, en en dan sorry gaat zeggen...) Dit soort self-inflicted mindgames zitten dus allemaal in Fuller's noirtje The Crimson Kimono. Eentje waarvoor de Korea-veteraan Little Tokyo in Los Angeles aandoet. Bij Fuller geen yellowface-clichés. De Japanse Amerikanen ('nisei') kunnen prima voor zichzelf opkomen. Ze werken zelfs bij The Law. Maar of ze er helemaal bij horen? Zolang ze sneuvelen voor het nieuwe Vaderland ja. (De film bezoekt een Japanse militaire begraafplaats.) Twee agenten van twee 'races' hokken samen in een hotelappertementje, en zijn beste matties. Veel chemie of bewijs zie ik daarvoor niet, maar ze vallen wél voor hetzelfde sorority-meisje. Zij lijkt dat wel makkelijk te vinden. Al die keuzes gecomprimeerd tot twee. De kunstzinnige Aziaat, of de Amerikaanse rouwdouwer. Ze zoent met de tweede, maar 'dat hoeft niks te betekenen'. Ook al modern! Jammer dat het moordplotje heel wat minder om het lijf heeft dan die dure kimono.

El Nido
De oude man met het jonge meisje, is er iets waar de samenleving banger voor is? Laatst nog hysterie in het lokale krantje toen een kerel een meisje met fietspech 'hulp' had aangeboden. Maar wat nu als een meisje de oude man zelf opzoekt? Seventies-film El Nido heeft een stekelig onderwerp te pakken, ik denk niet dat je er nu nog geldschieters voor zou kunnen vinden. Zelfs in Spanje niet, waar de age of consent 13 is. Het schoot me ineens te binnen – waarom weet ik zoiets!? Ana Torrent ís hier (toevallig?) 13, en ze is in de jaren na El espíritu de la colmena en Cría cuervos steeds meer op Anne Frank gaan lijken. Opbloeiend van 'marimacho' tot vrouw fleurt en beurt ze een excentrieke knakker op. De man met het Woody Allen-hoedje (!) en de Jodorowsky-grijns zat zijn tijd toch maar met elektronisch schaak te verdoen. Met Ana komt het echte schaken terug. Advies krijgt ie van zijn compadre de pastoor: 'ik vind het wel kunnen'. Tegengas van een jonge lerares, die voelt waar het gevaar vandaan komt. 'Jíj bent zelf de zwakste.' De kijker had dat ook wel in de smiezen. De rol van Torrent wordt immers wederom vervlochten in een meta-kader, nu geen Frankenstein, maar Macbeth. 'Unsex me here!' Dat zal lastig worden. Girl power stort mannen sinds Eva al in de ellende, nietwaar... Op de klanken van Haydn is dat nog aangenaam ook.

Schatjes
'Wat is dit nu!?' 'Ik ben te zát lul!' Ja, dit heeft een bepaalde botte allure. Een beetje als het zandkasteeltje met het Amerikaanse vlaggetje dat door pa Faber met zijn slee plat wordt gereden. Ik kan me zo een Amerikaanse nasynchronisatie voorstellen, uitgebracht in sjoemelige small town matinees. (En misschien gebeurde dat ook wel, ik spot een poster met 'Army Brats'.) Had nooit zo'n hoge pet op van Peter Faber, maar zet 'm aan het schmieren met vliegenierspet, en hij weet een Jack Nicholson-achtige waanzin te bereiken. Regisseur Ruud van Hamert pingelt de lekker cheesy eighties-muziek er zelf bij. De beelden zijn, eh, 'stemmig'. (Zelfs zonder Jan de Bont.) En dan is er nog de veertienjarige Akkemay. Enkel een voornaam. Dus dat wordt sexy. Molly Ringwald zonder preutse trekjes. Het dochtertje ontdekt – onder de douche – de tennisleraar. Flodder met Nabokov. Voor de rijken, door de rijken. Decadentie uit de Dr Batenburglaan, Breda. Tijdje terug verkocht voor 3.5 miljoen. 'Er komt een heel normaal gezin in', aldus de makelaar. Nu snap ik de grap. Hoewel de film wel erg weinig tijd neemt voor een intro, en al snel voortjakkert in de hak en smijt-achtbaan, zijn er twee kortstondige momentjes van maffe melancholie. Een heus liedje! En, een stukje 'bonding' van broer en zus. 'Hier heb je een tientje, voor de wekker.'

Ludo, Monday, 25 May 2015 06:50 (nine years ago) link

It Follows klinkt goed trouwens :)

Ludo, Monday, 25 May 2015 06:50 (nine years ago) link

Lolita
A propos Nabokov. :) De warmwollige soundtrack van Morricone was al een favoriet (glasharmonica <3 ) maar de film is ook erg mooi. Iedereen roept natuurlijk dat Kubricks eerste versie beter is en anders het boek wel, maar dit is gewoon een uitstekend verhaal wat mooi verfilmd en fenomenaal geacteerd wordt. Dus wel benieuwd naar het origineel nu. :)

Booty Call
Onderbroekenlol², niet veel soeps.

Martijn Busink, Monday, 25 May 2015 10:40 (nine years ago) link

oh ja die van Fatal Attraction Lyne. Moet ik ook nog zien.

Maar ik heb al een overdosis geloof ik, recent, en Nena (een Nederlands filmpje) staat ook nog klaar en is volgens mij ook van hetzelfde laken een rokje.

Ludo, Monday, 25 May 2015 10:51 (nine years ago) link

Kurt Cobain: Montage Of Heck
Ik ben geen fan van Nirvana, dus misschien ligt het daaraan, maar 2 uur en 17 minuten is echt te lang. Het is vaak prachtig vormgegeven, maar andere momenten is het een veredelde foute dia-avond. Gebadder met de familie enzo. Dat had compacter gekund dus. Echt veel nieuws zit er ook niet in. Trouwens: opvallende afwezige bij de talking heads: Dave Grohl.

Martijn Busink, Tuesday, 26 May 2015 08:29 (nine years ago) link

Da´s wel heel erg lang ja voor een docu zonder nieuws. Ik begreep uit een artikel uit de International NYT dat er wel een interview is gedaan met Grohl, maar dat dat zelfs niet bij de extra´s op de dvd komt (waarom weet ik niet). Kwam er niet ook nog een solo-cd van die bandjes met huisopnames van Cobain? Er komt echt geen einde aan deze saga zo.

EvR, Tuesday, 26 May 2015 09:20 (nine years ago) link

Vrees dat we met dit icoon moeten leven. :)

Martijn Busink, Tuesday, 26 May 2015 19:38 (nine years ago) link

Van alle eind jaren 80 en begin jaren 90 bandjes is Nirvana de enige band die ik werkelijk nooit meer luister.
En destijds was ik het ook al snel beu. Niet eens om snobistische redenen of zo (waar ik toen best een handje van had, in de trant van 'iedereen vind het leuk, dus ik niet'), maar omdat het simpelweg na de bijzondere albums van The Pixies en Sonic Youth en ook Dinosaur Jr. en Screaming Trees, zo gewoontjes was. Het gitaargeluid vond ik toen ook al best lelijk.
Nee ik snap het niet en ik zie het niet.

arnout, Tuesday, 26 May 2015 19:49 (nine years ago) link

Ik snap het volkomen maar voel het niet.

Olaf K., Wednesday, 27 May 2015 09:18 (nine years ago) link

Ik was wel onder de indruk van Smells Like Teen Spirit toen dat voor het eerst langskwam bij de VPRO op woensdagmiddag (op een crappy radio op m'n stageadres), maar uiteindelijk vond ik qua grunge Soundgarden en Alice In Chains interessanter. Die laatste kende ik ook al van voor de hype, toen het nog metal was.

Martijn Busink, Wednesday, 27 May 2015 10:12 (nine years ago) link

ik luister nog liever Pearl Jam dan Nirvana, en dat zegt wat. ;)

Ludo, Wednesday, 27 May 2015 10:42 (nine years ago) link

Soundgarden heb ik nog gezien toen Cornell lang haar had, mannn (in voorprogramma van Danzig, veel leuker). Nirvana was goede pop en Alice in Chains verreweg de beste band van die scene. Cobain vult een niche hè? Inmiddels zijn je Hendrix etc tot op het laatste concert geanalyseerd, dat gaat zelfs tijdschriften als Mojo vervelen.

OMC, Wednesday, 27 May 2015 14:14 (nine years ago) link

Danzig is leuker, sowieso. Zeker in die tijd. Heb een keer White Zombie als voorprogramma gehad, tweede keer weet ik niet meer.

Martijn Busink, Wednesday, 27 May 2015 14:47 (nine years ago) link

Fireworks Wednesday
Elk Iraans oud en nieuw ontploffen rotjes én gezinnen. Heel Teheran loopt zich hier weer 'met de goudvis in de hand' te verbijten. Het voelt inmiddels allemaal heel vertrouwd, op een fijne manier. We zijn bijna geïntegreerd zo. Regisseur Farhadi maakte later bijzonder veel indruk met A Separation en About Elly. Fireworks Wednesday is de film waarin de ideeën ontkiemen. Een beetje pril nog allemaal, maar het talent is overduidelijk. Net als zijn thema's. Arm en rijk Teheran ontmoeten elkaar, op nogal ongunstige momenten. Een piepjonge schoonmaakster moet een duur appartement 'kuisen'. Een raam is gebroken, de buren roddelen, en de meubelen staan ingepakt, alsof de bewoners gaan verhuizen. De akelig intense vrouw des huizes spendeert meer tijd in de badkamer, dan erbuiten. En niet zonder reden. De sfeer is om te snijden. Typisch Farhadi is dat de jonge schoonmaakster zich er eigenlijk fanatiek 'in' gooit. Binnen no time heeft ze andersmans stofnesten tot d'r eigen nesten gemaakt. En dan kunnen de spelletjes goed beginnen. Cluedo voor 18+. Wie weet wat over wiens overspel? Ondertussen begint het dus buiten te knallen (noem het een sfeeractie). Het lawaai binnen wordt soms wel wat vermoeiend, maar het einde is van grote klasse. Flexibel wiebelend op het koord tussen vilein en hartverwarmend.

S'En Fout La Mort
'Je suis noir.' Een film noir met 'noirs', was die er al? Goed idee van Claire Denis. Nachtelijke intro's worden er nog wat mysterieuzer van. (Black on black, ten slotte...) Moet ik altijd denken aan de burgemeester van een Drents dorpje, die vond dat de asielzoekers maar 'lichtgevende hesjes' aan moesten trekken... Flauw gegein daargelaten gaat S'En Fout La Mort eigenlijk ook meer over mannen dan over ras. 'Haantjes en mannen, het is hetzelfde.' Isaach de Bankolé en Alex Descas worden door een Franse sjaggeraar ingehuurd om in een shabby complex een haantjesgevecht op – eh – pootjes te zetten. Letterlijk dus. Descas is een soort Malcolm X. Broeierig én gevoelig. Zijn trainingen met de hanen zijn zowel komisch als voodoo-indringend. Rap tape aan en de beestjes maar rondjes laten rennen. Ondertussen wordt hij echter verliefd op een wit kippetje (dus toch ras!) tevens de piepjonge echtgenote van de 'patron' (dus toch film noir!). Hij projecteert zijn liefde dan maar op de mooiste witte haan. Isaach staat er erbij, kijkt ernaar, en doet de analyse in voice-over. Het dreigt soms zelfs voor Denis-begrippen wat al te schetsmatig en tentatief te worden. Niks plot twists. Gewoon lijden. Restjes koloniale herinneringen vermengen zich met druilerige Franse regendagen gedrenkt in alcohol. Zelfs Marley's Buffalo Soldiers werkt niet langer opzwepend.

Ludo, Thursday, 28 May 2015 06:47 (nine years ago) link

Mad Max: Fury Road
Je wordt een heel uur lang achtervolgd door bad guys, je weet ze eindelijk af te schudden en wat doen je dan? Toch niet omdraaien om door de zelfde klojo's wéér een uur achtervolgd te worden?
En de muziek is ook volkomen k*t.

john prop, Thursday, 28 May 2015 20:59 (nine years ago) link

En de muziek is ook volkomen k*t.

Nogal. Vandaar dit bescheiden alternatief. [/spam]

OMC, Friday, 29 May 2015 08:09 (nine years ago) link

Vet. :)

Martijn Busink, Friday, 29 May 2015 15:01 (nine years ago) link

Dank. :) Ik moet hem nu alleen nog roadtesten.

OMC, Friday, 29 May 2015 15:39 (nine years ago) link

Gravity
Toch maar aan gewaagd. Heel erg matig. Eigenlijk is het meer een soort IMAX documentaire dan een speelfilm. Een soort digitale achtbaan in de ruimte met een groot "nou en?"-gehalte en na twee jaar begint het er al neppig uit te zien ook. Puur spierballenvertoon. En (komt ie weer) de muziek, een soort sonisch waterboarden.

OMC, Saturday, 30 May 2015 20:27 (nine years ago) link

In 3D gezien? Ik denk dat ik er in 2D ook niet veel aan gevonden had.

Martijn Busink, Saturday, 30 May 2015 22:15 (nine years ago) link

Nee geen 3D, al denk ik niet dat het verhaal er beter op was geworden. ;)

OMC, Sunday, 31 May 2015 07:23 (nine years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.