Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11495 of them)

The Bride with White Hair
Zwaardvechtdrama werkelijk waanzinnig vormgegeven. Wel baggermuziek uit een synthesizer helaas, maar visueel een waar spektakel.

Sie tötete in Ekstase
Jess Franco op z'n best. Susan Korda/Soledad Miranda moordt zich fraai gekleed of ontkleed door een serie supergroovy locaties om wraak te nemen op degenen die ze schuldig acht aan de zelfmoord (zelden zo'n funky zelfmoordscene gezien) van haar vriendje. Op de hielen gezeten door Horst Tappert. Vergelijkbaar met Venus In Furs en Vampyros Lesbos, en deze keer zelfs een begrijpelijk lineair verhaal.

Perkele! Kuvia Suomesta
In 1970 volgen we de verkiezingen in Finland met een paar linksgeoriënteerde filmmakers. Interviews met onbekende Finnen en voor ons al even onbekende Finse politici over het juk van Helsinki en de trek van het platteland naar de stad. Jongeren op Ruisrock, het Finse Woodstock, maar dan zonder politiek. Sexreisjes naar het losbandige Stockholm, emigrerende Finnen wat soms doet denken aan de Nederlanders die de laatste jaren Nederland wilden ontvluchten. Kortom weer niks nieuws. Veel typische maatschappijkritiek voor die jaren, vooral wanneer deze zich uit in teksten van Finse tango en late-night jazz werkelijk hilarisch. De makers maken zelfs gebruik van de diensten van een hoertje in Lahti, wat ook in de film zit... merkwaardige film maar ook zeer vermakelijk.

Martijn Busink, Sunday, 15 March 2009 21:47 (fifteen years ago) link

en het paradepaardje Yi Yi.
ik kan 'm niet vinden nog.. Had je die online te pakken?

Battle Royale
Volslagen overschatten Japanse spektakelfilm, waarin het spektakel (en dus het popcornvermaakgehalte) eigenlijk ook wel meevalt. Het uitgangspunt is prima. In de toekomst wordt de jeugd in Japan gehaat (respect voor ouderen is daar sowieso groot natuurlijk) en worden af en toe hele klassen naar een eiland verscheept om elkaar daar af te maken. Het was met niet helemaal duidelijk of dat nou ook als reality-serie op tv werd uitgezonden, als die superheldenmonsters-gevechten. Takeshi Kitano speelt de leraar die zijn klas opgeeft (letterlijk/figuurlijk) en hij mag achter de controls zitten en de score doorgeven. De klas wordt uitgebreid voorgesteld, maar psychologisch gezien komt de film nergens van de grond. Er zijn wat bitchfights, er plegen er een paar zelfmoord en andere beginnen al hackend een plan op te stellen om te ontsnappen. Het wel echter allemaal maar geen spannende survival-feel krijgen. Misschien hadden ze nog meer moeten doen met de statistieken die nu af en toe in beeld verschijnen. In plaats van af en toe af te tellen, constant een plattegrondje en teller met aantal dooien. Typisch vind ik ook dat er op 't eiland steeds wisselende kill zones zijn, waar je niet mag komen, maar in de hele film belandt niemand er per ongeluk als nog in. (Als dat zou gebeuren zou je worden opgeslagen dankzij een tikkende tijdbomketting die iedereen om heeft gekregen)

Fat City
Voorstudie van John Huston naar Under the Volcano. Nou ja, of dat nodig was weet ik niet, want ik geloof dat hij ook zelf alcoholist was. Dit is er ook een van voor de fans van The Wrestler. Stacy Keach (bijna 30, maar hij ziet er uit als 45) speelt de uitgerangeerde bokser Tully. Zijn vrouw heeft 'm verlaten. Hij lummelt maar wat rond, zegt steeds dat ie weer in training zal gaan.. Superieure eindeloze intiteling/opening met een folky deuntje, Tully die op bed ligt, sigaretje op wil steken en dan geen aansteker kan vinden. De muziek stopt. Tully gaat staan. En er volgt weer een liedje, nu een van Kris Kristoffersson. Vervolgens besluit Tully dan toch maar naar de gym te gaan, waar ie Jeff Bridges tegenkomt in een van zijn 1e rollen. Hij foolt wat around, maar Tully beeldt zich in dat het een geniale bokser is, die hij zou kunnen begeleiden naar succes. Dat loopt allemaal niet zo op rolletjes als ie had gehoopt. Bridges maakt ook nog z'n piepjonge vriendinnetje zwanger, vertelt ze 'm in de auto, terwijl hij aan de AM-radio draait (we horen Bread's If! Bonuspunten) Speciale aandacht verdient ook Susan Tyrrell, die voor een Oscar genomineerd wordt. Zij zet een fantastische alcholiste neer. Totaal depressief, overdreven, de hele film is niet bepaald van de subtiele method acting, en vooral bij haar pakt 't waanzinnig goed uit, al "sobbend" en klagend en schreeuwend. Aan 't end zit Tully, nog even ver als voorheen aan de bar, hij kijkt in 't rond, het geluid valt weg, een "moment of clarity" waarin ie zich realiseert hoe eenzaam en nutteloos hij is geworden. Pijnlijk.

Esther Kahn
Een epos dat een eindsprintje doet, dat vind ik nou jammer. Verder een overduidelijke (en geslaagde) ode aan Truffaut. Een combinatie van Le Dernier Metro (Joodse milieu, het Toneel) en Adele H. (ook de waanzin en depribuien van Kahn voel je al snel uitkomen) Vreemd is dat niet, het Joodse meisje wordt door haar moeder gehaat, zelfs voor aap uitgemaakt. Ze wil naar 't toneel, niemand heeft 'r vertrouwen in, maar ze weet natuurlijk toch wat te bereiken. Met name dankzij het begeleidende werk van Ian Holm (mooie rol) die (in zijn rol in de film) niet zo'n goed acteur is, maar 't wel over kan brengen. (Ik ben gek op uitleg-scenes, een of andere aseksuele fetisj van me, heerlijk) Typisch voor de film is trouwens dat als hij een heel parcours van emoties heeft uitgezet op 't toneel, de film niet laat zien hoe Esther z'n opdracht uitvoert. Wel mooi eigenlijk. Lekker dissonant. Dan komt de liefde op Kahn's pad, of nou ja, ze zoekt 't op want ze moet wat levenservaring hebben. (Ik had zelf 't gevoel dat ze lesbisch was) Een broer van regisseur Desplechin speelt deze schrijver en criticus. Het lijkt een simpele zakelijke deal, maar in een hysterisch einde blijkt Kahn toch echt van 'm te houden. (Nee nee.. ze voelt zich verraden, misschien een catharsis van het gedoe uit 'r jeugd) Hoe dan ook, het maakt haar aan 't end erg onsympathiek (ze doet nog een Wolfsbergen-stuntje door glas in haar mond te stouwen) maar wat is sympathie, het blijft een fascinerende wat houterige film, die soms expres elke flow achterwege lijkt te laten.

4:30
Nog een film over schrijnende eenzaamheid. Een jongetje uit Koreaans/Chinese co-productie woont in Singapore. Zijn ma verdient in China geld, hij ziet 'r nooit en voelt zich terecht in de steek gelaten. Hij schrijft ergens een opstel over pa, maar die zal ie wel helemaal nooit hebben gezien. Hij zit in z'n eentje in een flatje, er loopt wel een andere man rond af en toe. (Of was dat nou ook zijn buurman? Of toch z'n pa??) Het jongetje bespioneert 's nachts (diezelfde?)n buurman, die in de put zit na een stukgelopen relatie. In feite is 't de enige menselijke relatie die hij heeft. In een boekje verzamelt ie een schaamhaar, een traan en een stiekem gemaakte foto van deze man. Als de gemene Juf (school in 't midden van de zomer?) zijn boek wil afpakken rent ie hard weg. Verder gebeurt er natuurlijk vooral niets, slechts een dwalende staat van insomnia of 't nou dag of nacht is.

Ludo, Monday, 16 March 2009 08:25 (fifteen years ago) link

Ah, 4:30 klinkt in ieder geval interessant.. Yi Yi heb ik 2 jaar geleden ergens vandaan geplukt. Lukt het je niet, laat effe weten, dan regelen we wat, want Yi Yi is wel must-see.

En Martin, ik zal deel twee van Vengeance gewoon doen. Misschien was het een stemmingskwestie.

Olaf K., Monday, 16 March 2009 08:57 (fifteen years ago) link

ja 4.30 is een Olaf-tipje (Vido was overigens nog wat enthousiaster dan ik, haalde z'n jaarlijst)

Ludo, Monday, 16 March 2009 09:04 (fifteen years ago) link

Yiyi loopt al binnen, vreemd ik zweerde dat ik 'm laatst nergens kon vinden (de grote torrent-spinnen misschien niet) (maar dan is er nog altijd google)

4.30 is overigens te vinden via foriegnmoviesddl.com, moet je wel langs de explicitiete porno kijken, lijkt daar "erger", misschien omdat het voor de rest zo'n serieuze/arthouse site is..

Ludo, Monday, 16 March 2009 09:12 (fifteen years ago) link

En Martijn, ik zal deel twee van Vengeance gewoon doen. Misschien was het een stemmingskwestie.

Het is als seriemoordenaarfilm wel een beetje een buitenbeentje in het oeuvre. Unagi of The Ballad of Narayama zijn meer typerend.

Martijn ter Haar, Monday, 16 March 2009 12:49 (fifteen years ago) link

Ah ja, Unagi heb ik ook. Doen we die erachteraan. Gezellig avondje seriemoordenaren.

Olaf K., Monday, 16 March 2009 13:12 (fifteen years ago) link

@Olaf: regisseur Imamura ging altijd graag tegen de stroom in. Vengeance Is Mine moest ik een tweede keer bekijken om de waarde er van in te kunnen zien. Van een retrospectief jaren geleden in het Filmmuseum zijn Pigs & Battleships en Black Rain mij bijgebleven.

@MartijnB: helaas hebben veel van die fantasievolle martial arts films baggermuziek. Zelfs de opgepoetste soundtrack in Ashes Of Time Redux is moeilijk vol te houden.

@MartijnH: het enige positieve van The Black Dahlia (op het als altijd imposante camerawerk na) is dat ik daarna op zoek ben gegaan naar The Man Who Laughs (Paul Leni, 1928) met Conrad Veidt, een klassieker die een belangrijke rol speelt in de plot van The Black Dahlia.

Vido Liber, Tuesday, 17 March 2009 09:25 (fifteen years ago) link

Ah Black rain is ook van hem!! Da's inderdaad een hele sterke.

Olaf K., Tuesday, 17 March 2009 09:51 (fifteen years ago) link

Milk
Laatste van Sant die ik nog moest zien. Een redelijke, maar weinig aangrijpende biopic. En dat terwijl er toch tearjerk-momenten genoeg zijn. Zoals vaker werd ik nog 't meest geraakt door de aftiteling! Daar volgt zo'n typisch "hoe verliep het hen"-tekst, en zie je beelden van de acteurs die overgaan in beelden/foto's van de ware personen. Harvey Milk in slow-motion lachend, vol ongeloof over een overwinning en geniale muziek van Danny Elfman. (Zijn muziek is bijna te goed voor de film) Milk geeft, denk ik een redelijk tijds- en strijdbeeld. Maar de 2 belangrijke relaties die Milk gedurende de film heeft komen niet echt tot leven. Josh Brolin doet niet veel voor de Oscar-winnende Sean Penn onder, in zijn rol als slechterik. Grappig/wrang detail.. De moordenaar van Milk kreeg later strafvermindering dankzij de beruchte Twinkie (junkfood)-defense. En in de hele film zie je 'm geen junkfood eten. Vast expres.

The 39 Steps
Een van de 2 bekendste Britse Hitchcock-films. (De ander is The Lady Vanishes, die is beter) The 39 Steps is nogal rommelig: plotwendingen (eigenlijk de hele McGuffin waar de spionage-verwikkelingen om draaien) en ontsnappingen zijn grappig, maar ook chaotisch en totaal onwaarschijnlijk. Met een belangrijke rol voor een hymne-boek. Wel leuk is dat een groot gedeelte van de film in Schotland speelt. Robert Donat belandt aldaar in totaal uiteenlopende omgevingen.. Een hotelletje, een kakvilla en een hutje waar een oude man met z'n piepjonge echtgenote leeft. (Je denkt Donat en zij ontsnappen samen, maar de film is hard) Uiteindelijk moet Donat natuurlijk toch in 't gezelschap van een leuke vrouw belanden. Hij kan zelfs letterlijk niet meer van ie weg als ie a la The Defiant Ones in handboeien aan een blondine vastzit. Goed voor wat flauwe grappen. De allerbeste grap volgt echter eerder als Donat wordt aangezien voor een politicus en een speech moet improviseren.

L'Ascenseur pour l'Echafaud"
Galg naar het schavot dus. Ik dacht ik ga ook maar Malletjes kijken dan. Dit was zijn debuut. Over budget hoefde ie duidelijk niet te klagen (rijke familie he) er zijn heel wat dure auto's, Jeanne Moreau en (daar is de film geloof ik vooral bekend om tegenwoordig) Miles Davis op de soundtrack! Werkt prima in dit Hitchcockiaans verhaaltje. Eerste half uur is zelfs ijzersterk. Een supersimpel en mooi gegeven. Een oorlogsveteraan pleegt, een duidelijke lang over nagedachte moord, maakt 1 foutje, gaat terug om 't te herstellen, maar raakt dan opgesloten.. In de lift! De film besteedt iets te weinig tijd in die lift, ik had z'n paranoia nog wel wat uitgebreider willen zien. Met een mesje gaat ie aan de slag om wat los te schroeven, maar 't wil sigaret na sigaret niet lukken. Als ie dan eindelijk wel wat voor elkaar krijgt, vind ik 't jammer dat ie zichzelf niet even voor de kop slaat. Uiteindelijk blijkt ie overigens ook daar niks aan te hebben. Maar Malle vond een man in een lift alleen wat magertjes, dus hij volgt in het typische Hitchcock-verwisselingsplot een vervelend Klaas Jan Huntelaar-achtige punk die met z'n dinnetje aan de wandel gaat in de auto van onze moordenaar. (De rest kan u invullen) Jeanne Moreau dwaalt rond, heeft nagenoeg alleen maar voice-over en vraagt zich af waar haar vriendje (inderdaad de moordenaar) blijft. Ergens na een half uur begint het tempo wat te dalen, de hele sfeer wordt wat knulliger, waarna pas aan 't end nog een paar goeie twists volgen. (Helaas houdt de politie-inspectuer nog een slot-speech, beter was om gewoon zwijgend naar de verschijning van een zeker object te kijken. Hmm zoals ik 't nu typ had dat eigenlijk ook de lift kunnen zijn!)

Ludo, Thursday, 19 March 2009 08:28 (fifteen years ago) link

@ Milk En dat terwijl er toch tearjerk-momenten genoeg zijn

tearjerk-kansen (die niet benut worden dus)

Ludo, Thursday, 19 March 2009 09:12 (fifteen years ago) link

Wat al te vrezen was, is gebeurd: Natasha Richardson Dies at 45. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de actrice niet zou hebben herkend als ik haar op straat was tegengekomen. Ik bedenk me nu pas dat ik haar een paar weken geleden heb zien acteren toen ik voor het eerst Gothic (1986) zag, een typische over-the-top film van Ken Russell waarin Richardson de rol van Mary Shelley speelt. De film verhaalt over de nacht waarop Shelley inspiratie krijgt voor haar roman Frankenstein. Het lijstje met films checkend merk ik dat Gothic de enige film van Natasha Richardson is die ik ooit heb gezien. Staat er nog iets op haar film-cv dat de moeite waard is?

Vido Liber, Thursday, 19 March 2009 12:57 (fifteen years ago) link

ik was eerst in de wat met Denise Richards.. dan had ik wel een film geweten ;)
http://images.allmoviephoto.com/1998_Wild_Things/neve_campbell_denise_richards_wild_things_001.jpg

maar goed, deze Richardson komt uit een op zich wel interessante filmfamilie met connecties naar Jeanne Moureau (die blij mag zijn dat ze geen aids heeft gekregen van pa Richardson, die zo'n beetje op z'n aids-sterfbed onthulde dat ie bi=homoe was)

van 't volledige oeurve van Natasha heb ik alleen Nell gezien. (wat ik destijds als klein gupje een heel mooie film vond)

Ludo, Thursday, 19 March 2009 13:20 (fifteen years ago) link

ah ik dacht al dat ze m'n mooie Richards plaatje niet toe zouden staan bij Allmovie.. nah zou de aandacht maar afleiden.

Ludo, Thursday, 19 March 2009 13:20 (fifteen years ago) link

god door al die typo's lijk ik wel dronken :)

Ludo, Thursday, 19 March 2009 13:21 (fifteen years ago) link

Ja, ik las het. Mega jaren-80 actrice, vond haar altijd wel mooi en apart. Handmaiden's Tale is wel goed. Patty Hearst ook. Gothic ja, erg vermakelijk.

OMC, Thursday, 19 March 2009 13:46 (fifteen years ago) link

the parent trap!

(ik ken alleen maar films met lindsay lohan...)

Joris Stereo, Thursday, 19 March 2009 18:33 (fifteen years ago) link

Ondertussen hoereert Vincent Gallo lekker verder, ditmaal voor Hennis & Maurits:

http://2.bp.blogspot.com/_EL9QN2W97Dk/SbI9_SoY11I/AAAAAAAAAEU/JA3s7A5WI8w/s1600-h/vincent-gallo-skinny-models.jpg

Olaf K., Thursday, 19 March 2009 20:25 (fifteen years ago) link

http://2.bp.blogspot.com/_EL9QN2W97Dk/SbI9_SoY11I/AAAAAAAAAEU/JA3s7A5WI8w/s1600-h/vincent-gallo-skinny-models.jpg

Showing formatting help, yeah right!!!

Olaf K., Thursday, 19 March 2009 20:27 (fifteen years ago) link

Ik zag het ja. :) Maar het probleem niet zo...easy money toch?

OMC, Thursday, 19 March 2009 21:14 (fifteen years ago) link

Blogs supporten hotlinken, dus moet je het elders hosten. Imageshack.us bijv.:
http://img19.imageshack.us/img19/2206/vincentgalloskinnymodel.jpg

Martijn Busink, Thursday, 19 March 2009 21:52 (fifteen years ago) link

Blogs supporten geen hotlinken...

Martijn Busink, Thursday, 19 March 2009 21:53 (fifteen years ago) link

Perfecte analyse van LotR in een internetmeme:
http://graphjam.files.wordpress.com/2009/03/song-chart-memes-breakdown-rings.jpg?w=504&h=251

Martijn ter Haar, Saturday, 21 March 2009 13:00 (fifteen years ago) link

lol

Martijn Busink, Saturday, 21 March 2009 13:10 (fifteen years ago) link

Somers town (Meadows, 2008). Aardig tussendoortje van de maker van This is England!. Lower class drama, immigranten, mooie balans tussen serieuze thema’s en luchtigheid. Maar ook niet echt memorabel.

César et Rosalie (Sautet, 1972). De Italiaanse cinema leverde tot in de jaren 70 de interessantere films op, de Franse de meest natuurlijke. Fellini/Antonioni versus Truffaut/Malle. Laten we het zo samenvatten. César et Rosalie is een heerlijke karakterstudie van een stel, Yves Montand en Romy Schneider, dat op de proef wordt gesteld door de komst van Romy’s ex-geliefde (Sami Frey). Montand wordt steeds radelozer maar blijft een goedzak. Schneider is een ijskonijn maar slechts aan de buitenkant. En Frey probeert het beste van de situatie te maken. Doet hier en daar denken aan het ménage à trois-ijkpunt Jules et Jim, maar is alledaagser, warmer. Sautets drama blijft tot op het laatste moment Invoelbaar, gelaagd, is nergens hoogdravend en heeft een stel uitstekende acteurs. Later zou hij nog het prachtige Un coeur en hiver maken. Verder zag ik niks van hem. Valt nog wel wat te ontdekken dus.

La caduta degli dei (a.k.a. The damned; Visconti, 1969). Upperclass familie, eigenaar van Duits staalimperium, krijgt het moeilijk met opkomend fascisme, want de verhoudingen komen op scherp. De keuze tussen meeliften op Hitler of geweten doet zich amper voor, macht is al snel de enige drijfveer. Tsja, moeilijk, moeilijk. Gevoelig als ik ben voor Visconti’s rise-and-fall-epossen, dit is wel erg grotesk. Richting Bunuel, of Paul Verhoeven (als die twee namen in één zin te gebruiken zijn), maar dan verder volledig trouw aan de serieusheid van Il Gattopardo en L´innocente. Er komt elke 15 minuten wel een fetish bij, en de synchronisatie die nodig is om Dirk Bogarde en Charlotte Rampling Italiaans te laten praten is allerbelabberdst. De grens tussen tragisch mislukt en vooropgezette camp is doorgaans moeilijk te trekken en zou ook eigenlijk niet uit moeten maken. Wat vind ik er nou van, da´s het enige dat telt. Het is op zijn minst interessant, maar nee, ik blijf hier toch teveel haken aan suggestieve verhaalmotieven die maar niet willen culmineren in iets substantieels of diepgaands dat hun aanwezigheid rechtvaardigt. Het helpt me wel als ik de hele Nazi-thematiek wegdenk, maar dan denk ik nog steeds: heeft Visconti beter gedaan, dit.

Olaf K., Sunday, 22 March 2009 22:29 (fifteen years ago) link

Sullivan's Travels
Wonderlijke jaren '40-film die genrematig allerlei kanten opschiet, echt een obscure klassieker voor de filmfreaks en een favoriet onder Conservatieven (wat geen slecht teken is, zie Groundhog Day en Metropolitan). Het begint als een soort Rijk en Geen Geld (het kinderboek) Een regisseur wil in tijden van crisis een echte film maken, die Oh Brother Where Art Thou moet gaan heten! (Ja de Coens hebben zich duidelijk hierdoor laten inspireren) Geen hersenloos vermaak meer! Zijn producers vinden 't maar niks. Je kent het armeluisleven helemaal niet! Verrek da's waar denkt de regisseur, en hij gaat met knapzak en 10 cent op zak op pad om eindelijk het Echte Leven te leren kennen. De studio wil 'm echter niet zomaar laten gaan en rijdt er op slakkengang met een touringcar/wielrenbus achteraan! (Badkamer, kok en andere luxes zijn daarin aanwezig) Hilarisch beeld. De film neemt een eerste afslag richting hak en smijt-werk en dan is 't tijd voor 't meisje. Veronica Lake, die of heel klein is of Joel McCrea (Sullivan de regisseur dus) heel groot. Zij isnaar Hollywood gekomen om 't als actrice te maken, maar mislukt en nu op weg naar huis. De regisseur is onder de indruk en kan 't niet laten zijn limo te gaan halen. Tot zover is de film een leuke parodie, maar dan wordt het serieuzer en volgt er een melodramatische dialoogloze Capra-achtige montage van wel tien/vijftien minuten, waarin ons duo dan toch kennismaakt met 't leven in de gaarkeukens enzo. Louterend natuurlijk, maar enigzins voorspelbaar moet de regisseur ook nog in een echt gevaarlijke situatie komen. Ik zal niet alles uitspellen, maar 't laatste gedeelte is een soort Cool Hand Luke avant la lettre!

Der Baader Meinhof Komplex
Ik deed vorige week wat zuinigjes over Milk.. Een geniale biopic hiermee vergeleken. Nou is het ook moeilijk om een groep te behandelen en die hele RAF is sowieso een ongeorganiseerd chaotisch zooitje. Deze film bekijkend kreeg ik toch het gevoel dat Baader niet bepaald een terrorist uit principe was. Hij hield gewoon van schiessen en ficken. In een van de lolligere momenten ligt de groep naak te zonnebaden op een dak in Jordanie, tot ongenoegen van de Jordaans/Palestijnse fundi's waarbij ze in trainingskamp zijn. Veel vrouwen sowieso in die groep. Die zijn eigenlijk 't fanatiekst. Als de RAF een biopic verdient zou 't natuurlijk ALLEEN over Ulrike Meinhof moeten gaan. Zij is redelijk fascinerend. Hier zit ze 't ene moment op 't naaktstrand, daarna ontploft haar huwelijk, schrijft ze een ingezonden brief en the next moment zit ze midden in de bankovervallen. Ik weet het niet hoor, het leek me wat simplistisch. Der Baader Meinhof Komplex poogt helaas ook nog aandacht de besteden aan de politiefiguren die op de groep "jaagde". (Waar ze nog opvallend lang over deden, ze laten ze in 't begin ook zomaar naar 't buitenland snappen, ik las elders dat de DDR daar wellicht wat mee te doen had, niks van gemerkt in de film)

The Quiet Man
Gruwelijk slechte John Ford-komedie, van een Teletubbies-achtige debielheid. Kun je eigenlijk na 2 minuten af zetten. We zien John Wayne (akelige man sowieso) in Ierland aankomen. Ierland is een groen, groen, groen knollenland, idyllisch en prachtig, waar de mensen niet meer doen dan zingen en zuipen. (En af en toe matten) Als The Quiet Man zou Wayne een schaduw moeten hebben die de film wat diepte geeft, HEEFT ie ook, in z'n verleden, maar Ford was kennelijk niet geïnteresseerd om dit gegeven een beetje fatsoenlijk uit te werken. In minuut 2 duikt voor 't eerst Roodkapje op, een schone Ierse die Wayne natuurlijk met moeite zal krijgen. Het obstakel is haar broer, waarmee hij nog een flink robbertje moet knokken (iets wat hij, niet toevallig, goed kan) Het is allemaal bijna camp, als Mel Brooks de grappen had geschreven was 't nog leuk geweest. Dan had Wayne's masochistische vrouwonvriendelijkheid ook wat ironisch geweest. Roodkapje wordt bijna verkracht, bij heur haren rondgesleept en om haar bruidsschat moet ze niet zeuren, hij heeft toch zelf geld!

Lamerica
Hele mooie Italiaans-Albanese film.Het begint met een nuttig geschiedenislesje, nooit geweten dat Italië onder Mussolini het land ooit nog een tijd bezet heeft. Bijna een kolonisatie, wat het land verder niet vooruit helpt. De film speelt zich vervolgens begin jaren '90 af, waar wat louche Italiaanse zakenlieden een nepbedrijfje op willen zetten (in Albanië dus) als subsidiefuik. Hebben ze wel een stroman nodig, dus plukt men uit een of ander luizig politiek gevangenkamp een ouwe kerel. Alhoewel oud, in een magische scene vragen ze hoe oud hij is. 20 zegt ie. Even denk je dat achter die mijnwerkerskop werkelijk een jonge gast (in Albanië kunnen dat soort dingen voor mijn gevoel) maar nee. De man is in 't verleden blijven steken. In een soort Underground motief denkt ie dat ie 't nog steeds Tweede Wereldoorlog is. Hij blijkt ook helemaal geen Albanees, maar een Italiaanse soldaat! Hij ontsnapt aan de aandacht van de louche zakenlieden waarna de jonge kompaan erachter aan moet voor een reisje door hartverscheurend kapot Albanië. Dit duurt de rest van de film en is melancholisch en prachtig, af en toe net iets te zigeunertraantje-sentimenteel misschien, maar een echt goed einde blijft gelukkig uit.

Ludo, Monday, 23 March 2009 08:30 (fifteen years ago) link

Ah, The Damned, verreweg mijn favoriete Visconti. Het is het eindshot hè. Wat ik wel fantastische camp vond, is dat homoerotische feestje van de S.A. dat door die houthakkres van de S.S. wordt verstoord. Zo leuk dat Visconti het in Ludwig nog een keer overdeed (ook een Visconti die me erg beviel.)

OMC, Monday, 23 March 2009 08:33 (fifteen years ago) link

teh lolz op het ILX forum:

I convinced my girlfriend to watch Stalker with me. Since then it's been difficult to convince her to watch any movie she's never heard of with me.

(over films geleend bij Netflix)
"This is after paying $60 to have some Tarkovsky movie sit on our shelf for 8 months."

that's silly, it would've only taken 6 months to watch

Ludo, Monday, 23 March 2009 09:20 (fifteen years ago) link

Deze film bekijkend kreeg ik toch het gevoel dat Baader niet bepaald een terrorist uit principe was. Hij hield gewoon van schiessen en ficken.

Dat schijnt historisch correct te zijn. Voor de meeste terroristen geldt dat denk ik wel (Che en Fidel bijvoorbeeld.)

Martijn ter Haar, Monday, 23 March 2009 09:52 (fifteen years ago) link

hm ja. maar dat maakt eigenlijk al de theorien eromheen ook zo potsierlijk. Ulrike de theoretica die alle (gewelddadige) acties weet te verdedigen, en als Baader en co. in de gevangenis zit (na een tijdje bij elkaar trouwens, gezellig theekransje!) en de 2e gold RAF-terreur begint veroordeelt Baader schijnheilig al dat geweld. (Want er worden arbeiders getroffen, he couldn't care less)

overigens! de meest aangrijpende figuur in die film is Rudi Dutschke, die wordt neergeschoten door een communistenhater en op miraculeuze wijze overleeft (al is zijn lichaam totaal kapot) Hij verschijnt op een gegeven moment op de begrafenis van een van de Raffies, waar ie z'n vuist in de lucht steekt: de strijd gaat door! wel mooi. (niet lang daarna zou ie in bad sterven, epileptische aanval, als gevolg van die kogelregen)

Ludo, Monday, 23 March 2009 10:11 (fifteen years ago) link

Trouwens degene die dit in NRC.Next recenseerde moet op staande voet worden ontslagen want die kwam niet verder dan "tsja...we komen er niet achter waarom hij het doet."

Frits Abrahams maakt 't namens NRC weer goed

willem, Tuesday, 24 March 2009 14:37 (fifteen years ago) link

Man on Wire, een film van de Engelse regisseur James Marsh, is zo’n onvergetelijk meesterwerk. Misschien moet ik het, met veel respect voor Marsh, iets anders formuleren: het meesterwerk is in de eerste plaats ‘het onderwerp’ zelf.

OTM :)

Ludo, Tuesday, 24 March 2009 14:40 (fifteen years ago) link

Mooi zo. :)

Wel weer zielig om er nu nog eens mee in de bioscoop te komen. Nou hoeft het niet meer.

OMC, Tuesday, 24 March 2009 14:56 (fifteen years ago) link

Zo laat is 't toch niet? Film van vorig jaar, toch? Of denk je dat-ie enkel en alleen vanwege de Oscar in NL roulatie is gekomen?
Draait niet in Utrecht. Balen.

willem, Tuesday, 24 March 2009 15:07 (fifteen years ago) link

Of denk je dat-ie enkel en alleen vanwege de Oscar in NL roulatie is gekomen?

Denk het wel, de DVD is al een tijd uit.

OMC, Tuesday, 24 March 2009 15:22 (fifteen years ago) link

Desperately Seeking Susasn
Knullige, haperende b-film maar oh zo leuk! Met een 5.4 echt ondergewaardeerd op IMDB. Teveel Madonna-haters zeker, ik vind ze hier eigenlijk best acceptabel. (Het was haar eerste film meen ik) Qua plot moet je denken aan een combi van Risky Business (al is de McGuffin van dienst hier nog onzinniger en word ie bij vlagen ook gewoon "vergeten) Curse of the Jade Scorpion (met een prominente rol voor een waardeloze Magic Club) en een mespuntje After Hours. Dat laatste vooral dankzij Patricia Arquette, wederom in New York en nu is zij degene die een aaneenschakeling van bizariteiten meemaakt. Grootste minpunt aan de film is dat het plot gedeeltelijk drijft op een van de sufste elementen in films: geheugenverlies! (Zodra het de scenarioschrijver uitkomt) Het stomme is, het had volgens mij ook gekund als Arquette dat geheugenverlies had gefaket. Zij speelt een huisvrouw, met een loser-man (wiens one-liners ook Woody Allenesque zijn) het huisvrouwtje leest de "personals" in de krant, ziet daar vaak een oproep voor ene Susan (=Madonna) en ze besluit eens zo'n afspraakje van een afstandje te bespioneren. Dat gaat mis natuurlijk, als zij voor de losbandige Susan wordt aangezien (iets wat ze stiekem ook WIL zijn) en vervolgens botst tegen een lantaarnpaaltje en weet ze echt niet meer wie ze is! Leuk! :)

Christmas Holiday
Een minder bekende noirs van Siodmak met een wat onhandige casting. De femme fatale wordt gespeeld door Deanna Durbin in die tijd erg populair als lieve girl next door. En wat doet ze hier? Ze speelt een hoer. Of nou ja een meisje dat zingt in een restaurant, maar dat betekent in jaren '40 films maar een ding. (Bovendien is er zo'n duidelijke hoerenmadam die tussen haar entertainmentmeisjes loopt dat zelfs ik 't door had) Christmas Holiday heeft weer zo'n irritante raamvertelling die je vaak in noirs ziet. (Ach ik houd sowieso niet van raamvertellingen) Een soldaat wil op kerstverlof gaan trouwen met z'n meissie, maar hij krijgt een telegram dat ze stiekem al getrouwd is, vervolgens blijft hij door noodweer steken in New Orleans en maakt daar kennis met het nachtclubzangeresje die hem haar verhaal verteld. (Daar gaat de film met name over) Ze vertelt over hoe ze als naieve plattelandsmeisje verliefd werd op een rijkeluiszoontje (Gene Kelly, nog voor z'n musicals) die bij nader inzien een gokverslaafde blijft te zijn, tot z'n nek in de problemen. Het plot is nog niet eens zo heel boeiend (er zit ook weer een gevangenisontsnapping in, bah) maar er zijn muzikaal een paar fantastische momenten (o.a. met Wagner) En wat haar fans er ook van vonden, Durbin speelt op een fascinerende manier, heel naturel. Alsof ze nog nooit geacteerd had. De grote held van de film is echter ene Richard Whorf in een bijrol, als alcoholist, gokker en, oh ja, ook nog journalist. Een soort Vieze Man. Meesterlijk gedaan.

Les Amants
Kabbeldekabbel overspelfilmpje in de hogere milieus van Frankrijk (wat een kasteel!) tot er een van de meest bizarre plotwendingen volgt die ik ooit heb gezien. Ik zat echt als een goudvis te staren. Jeanne Moureau speelt een verveelde dame die (wonend op 't platteland) haar kicks steeds vaker zoekt in Parijs, bij een polo-speler bijvoorbeeld. Dan nodigt haar man (die alles door heeft) deze figuur uit om te dineren, en denk je nu gaat de bom ontploffen. Maar Moureau's auto (een fraaie Peugeot 203) gaat kapuut en gelukkig komt er een archeoloog langs die haar wil brengen. Hij waarschuwt: ik doe niet aan hardrijden. En dat blijkt. Erg lollig, een sequentie a la Bergman's Wilde Aardbeien. Goed, iedereen is uiteindelijk op 't kasteel. De archeoloog moet natuurlijk ook blijven eten/logeren. En dan 's avonds. Bij maanlicht. 10 minuten langs cheesyheid. Maar wie is nou de man die hier Moureau bepoteld? Dat moet toch die polo-speler zijn? Maar waarom doen ze dan alsof ze elkaar nog niet kennen?

Ludo, Thursday, 26 March 2009 08:16 (fifteen years ago) link

(oh het is Rosanna Arquette! Patricia is d'r zus)

Ludo, Thursday, 26 March 2009 08:23 (fifteen years ago) link

Desperately seeking susan is harstikke leuk! Altijd al gevonden. Les Amants stond al op de lijst. Martin Bril schreef er ooit over.

Olaf K., Thursday, 26 March 2009 08:50 (fifteen years ago) link

het design van Les Amants zal je zeker bevallen, Marienbad-style. ik zei 10 minuten cheesyheid, misschien is het wel een half uur, eerst het maanlicht (+bootje) en dan ook nog oo-la-la (voor 1958 zeker, bad & bed)

Jeanne Moureau vind ik trouwens wel wat hebben van Kate Winslet. (en als kwaad/lilluk kijkt is het Sanne Wallis de Vries, met excuses aan Sanne ;) )

Ludo, Thursday, 26 March 2009 09:01 (fifteen years ago) link

Desperately Seeking Susan – met Will Patton als ideale, griezelige bad guy en een vroege rol voor John Turturro. Ook leuk vanwege de cameo’s van muzikanten, waaronder Richard Hell (van Television), John Lurie, gitarist Arto Lindsay (als droogkloot op de krantenredactie), en de actrices/zangeressen Annie Golden (als zangeres) en Ann Magnuson van Bongwater (als sigarettenverkoopster).

Vido Liber, Thursday, 26 March 2009 09:15 (fifteen years ago) link

xp bah ik heb al die cameo's gemist (en ik wist van Hell dat ie erin zat, maar goed ik weet ook niet hoe ie eruit ziet, lol)
Turturro werd zeker ook in die Magic Bar he? die is maar een paar seconden in beeld. Will Patton is funny als bad guy, geblondeerd haar, het lijkt Kinski wel.

Les Amants review op IMDB (zonder spoilers) van een Ollander.

It is a shame that so many people dared to vote less than a 10 for this brilliant movie. All these voters should be expelled from imdb, and never be allowed to return.The images the director creates and the psychological portraits of the personnages are so meaningful to better understanding of what it means to be alive, that this movie should be obligatorily seen by all. Or better not, because the mass won't understand the message about freedom and incertainty. The mass wants certainty and plain truths, not incertainty and hesitation.

laten we hopen dat ie 't ironisch bedoelt.

terzijde, net begonnen aan De Filmclub een autobiografisch boek van David Gilmour (een filmcriticus/festivalcurator/professor) voorlopig ergert de man me, wat een rechtse bal. (vervelende opmerkingen over rap: norse zwarte mannen, Vietnamese meisjes, Che Guevara) ach.. Hij kijkt met z'n spijbelende zoon films (eerst Les Quatre Cents Coups, wat de zoon niet interesseert) en daarna Basic Instinct (vind ie wel leuk) waarna pa zich in bochten wringt en de film in 1 pagina 2x whine whine whine "maar wel onderhoudend" noemt. (Want hij mag 'm eigenlijk niet goed vinden natuurlijk

Ludo, Thursday, 26 March 2009 09:20 (fifteen years ago) link

Ach, Les Amants is toch erg tam, echt zo film die destijds voor ophef zorgde (vrouw gaat vreemd, wie moet het kasteel nu schoonmaken?!?) Echt goed gefilmd is het ook verder niet. Wat was er ook alweer met die gast? Droeg die niet een zwaar ongeloofwaardig alpinopetje of zoiets?

OMC, Thursday, 26 March 2009 11:05 (fifteen years ago) link

vrouw gaat vreemd, wie moet het kasteel nu schoonmaken?!?

Doet me denken aan die site met eenregelige samenvattingen van allerlei films. :)

Martijn Busink, Thursday, 26 March 2009 11:13 (fifteen years ago) link

ook wel komisch vond ik dat de polo-speler 'en profil' verdomd veel op die ken niet zonder-Gamma-knakker leek.

Ludo, Thursday, 26 March 2009 13:05 (fifteen years ago) link

We Call It Techno (2008, Sextro & Wick)

Foutloze documentaire over het begin van de Duitse techno scene. Typisch Duits, niet alleen dié voice-over maar heel kalm en intelligent, zonder vals sentiment, een beeld van techno zo van 88 tot 92/93 (wel weer alleen -1 mannen aan het woord, dat is toch dan weer tegenwoordig wat beter.) Ach, de mogelijkheden van een open toekomst. Ook online te zien.

Eens kijken voor Martijn: Die Wende uitgelegd in boem-boem.

OMC, Thursday, 26 March 2009 22:19 (fifteen years ago) link

Stella (Sylvie Verheyde, 2008, Frankrijk)
Grote school, huiswerk maken, afkijken, kom maar voor het bord.
Wegkruipen in een hoek, met een boek of een hoes.
Dansen durven, schuifelen, heb jij al gezoend?
Voetbal in kleur: Allez les bleus!
Gebreide vesten, wijde pijpen, Zweedse klompen,
Scheiding in je haar, tot op je schouder.

Heerlijke jeugdautobio van veertigjarige Francaise
Ook herkenbaar voor jongens uit de polder.

Mic, Thursday, 26 March 2009 23:25 (fifteen years ago) link

huisdichter Mic strikes again!

Ludo, Friday, 27 March 2009 08:15 (fifteen years ago) link

Haha :) Het puberale niveau is helaas niet moedwillig.

Mic, Friday, 27 March 2009 09:09 (fifteen years ago) link

Roma Citta Aperta
Italiaanse neo-realisme klassieker die nu vooral indruk maakt door het moment dat het werd gefilmd. De Duitsers hadden net hun hielen gelicht of Rossellini begon al (in '45 dus) De regisseur gebruikte zelfs werkelijke nazi-gevangen als figuranten. En de straten zien er echt kapot (en vooral stoffig uit). Het is een ensemble-verhaal, wat af en toe wat verwarrend is. Hoop personages, een meisje in een nachtclub verslaafd aan morphine, die later aanpapt met een nazi-lesbienne. (De nazi's zijn of decadent (lekker martelen!) of depressief of allebei) Italiaanse linkse verzetshelden worden geholpen door een dikkige priester die in zijn indrukwekkende zwarte gewaad en hoed over de straten zweeft. De huisvrouwen houden hun kids in de gaten (die ook plannen tot sabotage hebben) In DE bekende (en inderdaad erg mooie en vooral plotselinge scène) wordt een verzetsman opgepakt, zijn soon to be wife (huwelijk was de dag erna) rent er gillend achteraan. (U raadt wat er dan gebeurd)

Elmer Gantry
Krankzinnig ster-vehikel voor Burt Lancaster in een schmierende rol, waar hij volgens mij veel plezer in had. Hij is Elmer Gantry een louche salesman, met in ieder stad een ander schatje. Een echte gladjakker/fast talker met een opvallend goeie bijbelkennis. Hij kent de gospels zien we in 't begin, als ie nog sympathiek lijkt, en in een Afro-Amerikaanse kerk verzeild raakt. Even later komt Revivalism langs in de vorm van een circus-tent waar een Jomanda-achtige nonnetje (Jean Simmons, ik dacht eigenlijk Audrey Hepburn) Verlossing predikt. Lancaster slijmt zich naar binnen met maar 1 doel. Hij wil dat arme nonnetje. Niettemin vallen ook zijn preken vol hel en verdoemenis in de smaak en worden ze zowel professioneel als prive) een goed duo. Maar dan haalt zijn schuinsmarcheerdersverleden 'm natuurlijk in en volgt er ramp na ramp. Goed vergelijkbaar met The Apostle van Robert Duvall, al was die laatste een stuk sympathieker. (Wat eigenlijk vreemd is want die hij ergere dingen op z'n kerfstok)

Het Zusje van Katia
Vrij matig geacteerde Nederlandse arthouse. Alhoewel Nederlands, er wordt vooral gezwegen (natuurlijk) of Russisch gesproken. Film speelt zich af in een flatje in A'dam, waar een Russische moeder met 2 dochter woont. Zij is hoer, haar oudste (op Kim Clijsters lijkende) dochter Katia belandt als vanzelf in de stripclub en de jongste dochter, is het Zusje van Katia. Een akelig simpel meisje. Zij is de spil van de film, en de beste momenten zijn die als ze helemaal in haar eentje te zien is. Dan speelt ze het beste, pratend tegen haar schildpadje of gesprekken verzinnend als ze weer 'ns in de steek is gelaten door zowel moeder als zus. Pijnlijke en nogal voorspelbare scènes zijn er met een Jezusfiguur, een man die op straat preekt en natuurlijik "eager" is met het Zusje een praatje te maken. Je voelt allang dat (in een film vol liefdeloze seks) daar in die hoek iets ongemakkelijks moet gaan gebeuren, de vraag is van wie 't uitgaat.

Caos Calmo
Overschatte en vooral vreemde film. Als verwerkingsfilm is 't in elk geval zeker waardeloos. Niet zo raar want de rijke manager (Nana Moretti) die hier zijn vrouw verliest houdt niet of nauwelijks van 'r. Hij beseft 't gewoon nog niet, kun je zeggen, maar ook als ie dan eindelijk breekt voel ik helemaal niets voor 'm. Zijn broer is eigenlijk sympathieker en wijzer, ook al lijkt die op een Duitsers die zich hip probeert te kleden (hij is in de film een Italiaanse celebrity/model) De manager (die ook al nergens connect met z'n eveneens vrij onaangedane dochter) besluit vervolgens ineens om de hele dag bij z'n dochters basisschool te blijven staan. Zijn bedrijf kan het kennelijk maandelang niks schelen (nogal bizar) en de man houdt kantoor in een parkje. Af en toe komen er mensen langs die met 'm overleggen over een op hande zijnde fusie, maar onze manager is meer geïnteresseerd in de dagelijkse passanten. In lijn met de bizarre sfeer volgt er dan vrij plotseling een ranzige pornografische seksscene (die 't intro aan de film bindt) waar Marco Ferrerri (en Bukowksi) zich niet voor zouden schamen. Dan komt de grote baas van het bedrijf ook maar 'ns kijken (gespeeld door Roman Polanksi) hij lijkt de manager eindelijk van 't park weg te krijgen. Het voelt als een natuurlijk einde, wat een film nooit mag missen natuurlijk, iedereen kijkt nog een keer naar 'm. Moretti zwaait nog 1 keer naar 't leuke meisje met de St. Bernards-hond en that's it. Maar nee, hij komt weer terug en heeft een vreselijke speech nodig, van notabene zijn dochter. Gepast irritant einde.

Ludo, Monday, 30 March 2009 07:25 (fifteen years ago) link

Je voelt allang dat (in een film vol liefdeloze seks)

eerder, liefdeloze seksualiteit.

Ludo, Monday, 30 March 2009 08:03 (fifteen years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.