Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11495 of them)

Moet begin december voor mijn werk naar Boekarest. Heb 12.08 east of Bucharest reeds gezien, maar probeer voor die tijd nog iets beter vast te stellen wat de kans is dat ik met twee nieren weer thuiskom.

Olaf K., Tuesday, 20 November 2007 16:13 (sixteen years ago) link

Die vriend is daar dan weer niet geweest. Maramures is echter prachtig en sprookjesachtig.

Martijn Busink, Tuesday, 20 November 2007 18:50 (sixteen years ago) link

De enige Turkse film die ik dit jaar gezien heb is Seytan (Metin Erksan, 1974), een schaamteloze rip-off van The Exorcist (inclusief de originele soundtrack van Mike Oldfield, direct van een krakende lp gehaald). De dvd-kopie die de ronde doet is behoorlijk vergeeld, maar dat mag de pret niet drukken, zeker vanaf het moment dat het bed uit zichzelf begint te springen en het bezeten meisje moeite heeft er niet vanaf te donderen. De spuwende kots lijkt op sommige momenten exact op Calvé pindakaas (met nootjes). Vermakelijk slechter dan slecht.

Vido Liber, Wednesday, 21 November 2007 09:36 (sixteen years ago) link

Ik heb een stukje op Youtube gezien, zag er vermakelijk uit ja. Mondo Macabre zal ons nog flink verwennen met dergelijke zaken, ze zijn zo'n beetje de Sublime Frequencies van de film aan 't worden. Goede uitgaves met leuke extra's zelfs.

Martijn Busink, Wednesday, 21 November 2007 09:54 (sixteen years ago) link

4 months, 3 weeks, 2 days (Mungiu, 2007). Wat Vido zegt. Klamme handen tijdens zo’n beetje de hele film. Het is hermetische cinema in zekere zin: Je weet zo’n beetje wat je te wachten staat, je verwacht geen significante plotwendingen, die komen er ook niet, maar je zit op het puntje van je stoel, met klamme handen. Het is de rechtlijnigheid die Kieslowski’s Dekalog op momenten wist te bereiken. De opbouw is natuurlijk maar tevens uiterst zorgvuldig. De afhankelijkheid van de dienstverlening (of wat daarvoor moet doorgaan) en de persoon achter het loket (hetgeen nog steeds een heel gangbaar gegeven is in de Oost, hoor ik van mensen) contrasteert fel met de vergaande bereidheid van vrienden elkaar te helpen en de gezellige sub-economie die daar welig tiert. Deze tegenstelling wordt vervolgens uitvergroot en heel persoonlijk gemaakt in de hotelkamer, waar de zwangere Gabriela wordt bijgestaan door Otilia in de confrontatie met “hulpverlener” Bebe, die de klus komt klaren. Ook fraai hoe Mungiu de hoger opgeleiden in beeld brengt. Otilia gaat vanuit het hotel naar vriendje die een familiefeest heeft. Met een tollend hoofd moet ze de “serieuze” en eindeloze discussies van de redelijk welgestelde volwassenen aanhoren, die op hoge toon uitblinken in het nergens over hebben. Haar vriendje, die tijdens een emotioneel gesprek met Otilia vooral bang is dat het uitgaat en geen echte discussie aangaat, vertoont dito ontwijkgedrag. De receptuur voor overleven. Ondertussen ligt een werkelijk probleem ergens in een anonieme hotelkamer.

Olaf K., Wednesday, 21 November 2007 21:13 (sixteen years ago) link

ik moet nog een beetje bijlezen. allerlei pc-kabeltjes stierven plotseling, zodat ik nog eens bij de cultvideotheek kwam en uit de mottenballen thuis een wel heel slechte dvd viste.

Hairspray
Christophen Walken verdient een Oscar! wat een droogkloot. maar goed Travolta zal 'm wel krijgen. (want die dingen krijg je nou eenmaal als je een vrouw speelt) Het mooiste aan musicals zijn altijd de eerste 5 minuten. Welcome to my wooooooooorld. (In dit geval Baltimore) Daarna kan ik er niet goed tegen. Verder is Hairspray onwaarschijnlijk politiek correct, ondanks wat "gewaagde" grapjes. Ook zitten er (vreemd eigenlijk voor een musical) wat teveel liedjes in. De snelheid zakt in de 2e helft wat teveel in.

Rescue Dawn
Wat!? een Vietnam-oorlogsfilm van Werner Herzog? Oh nee 1 knullige vechtscene stort de piloot al neer en krijgen we jungle-paranoia. Naturellement. Hij belandt in een kampje, waar ie zeer irritant de held uit begint te hangen. En ach een gevangenis in een film betekent een ontsnapping. Daarvoor is het leuker, met uitgemergelde doorgedraaide gevangenen en kungfu-ende bewakers.

Infamous
Tsja, heb het gevoel dat deze film eigenlijk op alle afzonderlijke punten wint van Capote, maar als totaal niet. Mijn gok is dat dat komt omdat Capote het "In Cold Blood" moord-gedeelte wat lekkerder/uitgebreider behandelt. En dan bedoel ik echt het moordgedeelte. Hm, nu twijfel ik er alweer aan. De kwaliteiten van Infamous liggen in elk geval in Capote himself (vele malene leuker dan Hoffman) en ook Bullock als de schrijfster van Kill a Mockingbird. Typisch eigenlijk dat beiden na het grote succes nooit meer echt iets publiceerden. (Ook iets wat Infamous wat betreft Capote veel beter verbeeldt)
Jammer alleen van die docu-talking heads, maar dat zal iedereen gezegd hebben.

Congorama
Dit was de cultvideovangst. Geen slechte keuze. Belgisch-Canadese film waarvan je denkt.. Maakte iemand maar zoiets in Nederland. Congorama is een mooi gespiegeld verhaal hoe 2 levens elkaar bij toeval kruisen, maar die levens hebben veel meer gemeen dan ze denken. Het plot van de film is eigenlijk nog vrij beperkt en ook lastig na te vertellen. Maar er is heel veel sfeer en die dikke acteur uit Le Fils is altijd goed.

Blood Diamond
Ik geloof best dat het waar is maar al die films rond Afrika draaien hoe de blanken alles verknald hebben en nu nog steeds als vampieren Afrika uitzuigen. Is het niet de exploitatie van dure Aids-medicijnen dan zijn het wel nou ja blood diamonds dus. Zucht, eikels zijn we ook :)
Maar goed DiCaprio is hier ook een eikel een racistische opportunistische smokkelaar, die als een ware actieheld rondsjeest.. Want is klaarblijkelijk toch prima in staat te overleven in Afrika. (white man of niet) Maar goed weinig sympathie voor de man.. En zijn love interest, een journaliste, praat ook in Amnesty oneliners en is veel te man.. Zzz.

Swordfish
Tsja.. Hugh Jackman wordt gepijpt met een pistool tegen zijn kop terwijl hij een schijnbaar ongelofelijk ingewikkelde hack uitvoert. Wat typen al die hackers toch altijd snel in de films, terwijl een verkeerd geplaatste " al de meest simpele html opfuckt. Verder is dit een gigantisch slechte film, met een ongelofelijk dubieuze moraal. En Dijsselbloem (PVDA) zal ook niet blij zijn met die typische vermening van seks en mooie mensen met geweld. Met daarbovenop nog het feit dat niet de terroristen (want dat zijn een soort Guevara's) slecht zijn.. maar de politici. (die sigaren roken, goede mensen drinken Heineken of Smirnoff)

Bullets over Broadway
Nieuwe Woodies waren dus nog niet binnen. Daarom deze dvd maar uitgepakt. 2e keer issie natuurlijk minder, maar blijft een leuke film. Woody werd geassisteerd bij zijn script (door de schrijver van Infamous, ben zijn naam kwijt) maar goed.. Zou het daarom zijn dat Bullets een zeer strak script heeft.. Geen losse eindjes, maar echt symmetrie enzo.

Ludo, Thursday, 22 November 2007 08:29 (sixteen years ago) link

mijn respect voor wie dat allemaal leest..

enneh "journaliste.. Amnesty oneliners en is veel te man"

mooi! wat is dat voor Freudiaans gedoe! :)

Ludo, Thursday, 22 November 2007 08:30 (sixteen years ago) link

Woyzeck (Herzog, 1979). Gemengde gevoelens. Korte, kale film, gebaseerd op een toneelstuk en dat houdt Herzog erin. Typisch naargeestige Duitse thematiek van "de kleine man is een speelbal van maatschappelijke krachten." Kinski heeft in ieder geval de juiste intensiteit als geflipte soldaat en maar uiteindelijk vond ik de film wel erg minimal. Ben eigenlijk wel benieuwd wat Herzog hier nou zo aantrekkelijk aan vond (behalve dat hij de film in belachelijke korte tijd kon afmaken.)

OMC, Friday, 23 November 2007 20:56 (sixteen years ago) link

Uitgerekend is Woyzeck een van de weinige films van Herzog waarbij de regisseur geen audiocommentaar op de dvd heeft geleverd (in ieder geval niet op mijn kopie), dus het antwoord op de vraag wat hij hier nou zo aantrekkelijk aan vond zal uit de boeken gevist moeten worden.

Vido Liber, Saturday, 24 November 2007 14:34 (sixteen years ago) link

Ja, dat klopt inderdaad. Nou Herzog on Herzog schijnt erg goed te zijn, dus ik zal De Sint maar eens lief aankijken.

OMC, Saturday, 24 November 2007 20:03 (sixteen years ago) link

Stray Cat Rock - Sex Hunter
Japanse girlpower uit de jaren zeventig. Geweldige vormgeving en groovy muziek, overduidelijk van grote invloed op Tarantino.

City Of The Dead
Niet te verwarren met die van Fulci. Jaren zestig horror over hekserij, en veel beter dan de meeste Hammer Horror die nogal eens langdradig wil worden.

Milano Calibro 9
Sleazy en gewelddadige gangster film uiteraard weer prachtig styling. Sterke muziek van de Italiaanse proggers Osanna.

Martijn Busink, Sunday, 25 November 2007 15:30 (sixteen years ago) link

L’Atalante (Vigo, 1934). Voelde een beetje als een plichtmatige kijkervaring, deze nummer 16 van de Lijst der Lijsten. Trendsettende film over schipper die zijn vrouw aan boord haalt die het al snel gehad heeft met de kleine crew en verblind wordt door de lichten van Parijs. Het Italiaans realisme zie je er al doorheen schijnen, en het is bepaald geen onaardig geschoten film, maar toch meer een historische schakel dan een film die me vloert.
No end in sight (Ferguson, 2007). Volgens de Amerikaanse media een van de belangrijkste en beste Amerikaanse releases van het jaar. Een docu die de rampspoed in Irak genaadloos op een rijtje zet en betoogt dat het in de eerste paar maanden al onherstelbaar fout ging door drie maatregelen van Bremer, in opdracht van de Amerikaanse regering. Het opheffen van de Ba’ath-partij en het Irakese leger zijn de twee desastreuze. Ik vermoed dat een CNN-kijkende Amerikaan meer ondersteboven zal zijn dan een Volkskrant-lezende Hollander, maar ik kan niet beweren dat ik wist dat het Irak-beleid ZO desastreus en ondoordacht was.

Dit lijkt een scamele oogst voor een weekend, maar ik heb er ook 6 uur Berlin Alexanderplatz opziiten met mijn moeder. En omdat mijn moeder niet om de hoek woont, ben ik ook alvast begonnen met 3,5 uur Heimat.

Olaf K., Sunday, 25 November 2007 22:44 (sixteen years ago) link

Oh ja ook nog geprobeerd: Citizen dog, n.a.v. de beschrijving van Vido hierboven. Ik moet concluderen dat drama al gauw universeler is dan komedie, want het wil maar niet boteren tussen mij en Aziatische komedies. Paar maanden geleden My sassy girl geprobeerd. Volgens kenners een hilarische, innemende en tevens aangrijpende komedie die als een van de beste van de afgelopen jaren moet worden gezien. Na 40 minuten stomvervelende flauwiteiten uitgezet. Citizen Dog klokte 30 minuten. Genoeg om te zien dat het inderdaad wat weg had van Amélie (waar ik ook geen klap aan vond overigens). Het spijt me.

Olaf K., Monday, 26 November 2007 07:39 (sixteen years ago) link

het beeld van Olaf die met zijn moeder 6 uur lang Alexanderplatz kijkt vind ik erg mooi. (Al weet ik natuurlijk niet eens hoe beiden eruit zien, of zelfs de leeftijd maar 't zou ergens leuk zijn als zijn moeder 90 is, maar dat zal wel niet ;) )

Italianetz
Weeshuizen. Zouden die nog bestaan in Nederland? Zullen de kinderen tegenwoordig wel heel snel in pleeggezinnen proppen, I guess. Nu is Rusland waarschijnlijk een van de ultieme weeshuis-land. Met sneeuw ook voor die Dickiaanse touch. En natuurlijk bittere armoede enzo. Italianetz (The Italian) is een lekker sentimenteel werkje, waarin een zesjarig jongetje op zoek gaat naar zijn moeder. Hij weet niet of ze nog leeft, maar hij weet wel dat hij ze nu zal moeten vinden, want ander komt een Italiaans koppel hem halen. Het oude vertrouwde weeshuis verlaten is niet makkelijk. (Zowel technisch als emotioneel)
Hoe dan ook.. film vol (ruw) kameraadschap en mooie plaatjes van het Russische openbaar vervoer.

Our Daily Bread
Science fiction is upon us! Wow. Wat een fabrieken, wat een machinaties. Tis jammer voor al die beesten maar ik vond het toch ergens ook wel indrukwekkend. Een eindeloze reeks glimmende velloze varkenslijfjes die perfect open worden gesneden. Wel typisch dat het knippen van de varkenspootjes dan wel weer handmatig moet gebeuren. En hoe Freudiaans droom je dan.. Als je elke dag varkenspootjes knipt. Au. Ook mooi is het inkijkje in het leven van 2 zoutmijnwerkers.. Waarvan de ene praat en de ander knikt. 10 (?) km onder de grond, op je tractor een boterhammertje eten is ook wel speciaal.
Fraaie film, leerzaam als Klokhuis bijna. (nog eentje dan: een machine die superhard aan een olijfboom schudt)

The Fountain
Tsja Aranofsky. Hij zet altijd hoog in, wat te prijzen valt. Maar nergens ging ie zo hard op zijn bek als hier. (Al moet gezegd dat ik zoveel negatief gezoem hierover gehoord had dat het nog wel meeviel)
Maar toch eigenlijk is The Fountain een soort Da Vinci Code of een Umberto Eco-werkje maar dan met het uiterlijk van een parfum-reclame of Buddha-bar album. Bij vlagen een beklemmende liefdesgeschiedenis, maar eigenlijk redelijk voorspelbaar een simplisties symbolisch.
(wel een tip voor mensen die denken dat het eind van de Maya-kalender ook het einde der tijden zal zijn, was dat niet in 2012..)

Paris, Je T'Aime
Films vol korte filmpjes. Werkt het wel een WEL? Hmm. Night on Earth misschien, maar dat was een regisseur. Bovendien waren dat vrij lange filmpjes. Parijs heeft 14 arrondissementen en dus krijgen we ook 14 vluchtige filmpjes in 2 uur. De meesten zijn bedroevend matig.. Een simpel ideetje en tis weer om. Anderen kunnen er mee door.. De tragische tweede ontmoeting van een schoonmaker en een ambulance-medewerkster. (Oliver Schmitz) De (homoseksuele?) ontdekking van een soulmate (Gus van Sant) en.. eigenlijk de enige ECHT goeie: De reis van een dikke Amerikaanse postbeambte, die een Franse cursu heeft gevolgd en in voice-over praat als een spraaksynthesizer. (van Alexander Payne) Dat is niet voor niets het laatste filmpje, zodat we toch nog met de juiste gemoedstoestand naar huis gaan. Maar verder drong maar een woord zich aan me op: Schnabbelen. Dat moet het toch zijn? Waarom dan anders al die beroemde regisseurs en acteurs.. Voor de lol?

Ludo, Monday, 26 November 2007 08:25 (sixteen years ago) link

Parijs heeft 14 arrondissementen en dus krijgen we ook 14 vluchtige filmpjes in 2 uur.

dat klopt niet. het zijn nog meer filmpjes.

Ludo, Monday, 26 November 2007 09:09 (sixteen years ago) link

Maar toch eigenlijk is The Fountain een soort Da Vinci Code of een Umberto Eco-werkje

nou nou, da vinci code in één adem noemen met umberto eco-werkjes. toe maar. gedurfd, ludo ;-)

bas, Monday, 26 November 2007 12:21 (sixteen years ago) link

Aziatische humor kan inderdaad lastig zijn om door te komen. Ik had dat zelf o.a. met I Shoot, You Shoot van Ho-Cheung Pang uit 2001. Veel overdreven (zeg maar gerust hysterisch) acteren en nog meer slechte timing. Niet te harden.

Vido Liber, Monday, 26 November 2007 16:06 (sixteen years ago) link

vinci-code gelukkig nooit te lezen, misschien is Eco net wat.. intellectueler ;)

Ludo, Monday, 26 November 2007 20:49 (sixteen years ago) link

Da Vinci Code: Grieks strand, gehuurde stretcher en bijpassende parasol, af en toe een break voor copieuze lunch, dan snel terug naar het boek. Nooit gedaan?! Kan het je van harte aanbevelen, Ludo. Goed boek, hoor.

Net Eastern promises (Cronenberg 2007) gezien. Voorbeeldig gemaakte en spannende thriller over verpleegster die in aanraking komt met Russische maffia. Thriller met een hart, al vermoed ik (ga zo de recensies eens langs) dat er aan de weemoedige - immigratie-related -ondertoon al weer gauw een een signs of the times-achtige lading wordt toegedicht. (Zie zo ook The host en de overtrokken environmentalist-lading.) Desalniettemin, voorbeeldige thriller.

Olaf K., Monday, 26 November 2007 22:09 (sixteen years ago) link

geloof dat "men" niet zon enthousiast was over Eastern Promises, nog eens nazoeken of de Volkskrant 'm minstens 3 sterren heeft gegeven. (ik laat me graag leiden door gezag ;) )

enneh
"Kan het je van harte aanbevelen, Ludo. Goed boek, hoor."

ja, maar maar tis toch een soort MySpace, dat wil ik eigenlijk ook wel, maar het is eigenlijk cooler van niet. Denk ik. (Mag ik graag denken)

Ludo, Tuesday, 27 November 2007 08:14 (sixteen years ago) link

Eastern promises: score van 82 op metacritic, 89 op rottentomatoes, 4,5 sterren op allmovie, raving reviews in Premiere, NYT. Dat is me allemaal wat te overdadig: 3,5 ster. Volkskrant komt morgen waarschijnlijk.

Olaf K., Tuesday, 27 November 2007 09:03 (sixteen years ago) link

oh ik haalde 'm door de waar met een of ander smokkeldrama van SODERberg(h) ;)

Ludo, Tuesday, 27 November 2007 09:36 (sixteen years ago) link

Dreamgirls
een soort oorlogsfilm. ongewild toch kippenvel. Is 't de kracht van de muziek? Of de juiste Hollywood-(senti)mentaliteit. De muziek is trouwens -oh ironie- geschreven door een blanke. En dat terwijl de film dus gaat over een fictieve versie van Motown, en hoe black people eindelijk ook hits scoren. Daarvoor moet wel de zangeres met de "zwartste" stem ("Effi White(!), terzijde worden geschoven, voor een onherkenbare Beyonce. (Een geweldig mooie pijnlijke scene) Wel grappig trouwens dat die Effi White dan weer klinkt als Joss Stone.. maar goed.
De personages zijn wat oppervlakkig, er zijn teveel musical-liedjes, maar toch als geheel is het best aardig vermaak, over de machinaties in de muziekwereld.

Cashback
Onderhoudend, maar totaal onevenwichtig. Cashback is 3 dingen tegelijk. 1)een soort sexploitation onder het mom van kunst, wat samen hangt met 2)een fantasy, waarin een jonge student de tijd stil kan zitten en daar dubieuze dingen meedoet (als ware het een plot van een soft-porno-film) 3)een melige komedie op zijn Clerks. Want hij gaat dus werken in de supermarkt, nadat hij gebroken heeft met zijn vriendin en ie in een staat van insomnia raakt. Het 3e aspect is verreweg het leukst met knotsgekke winkelbedienden en "the Boss".

Shadows and Fog
Woody in zwart-wit is altijd goed (Stardust Memories, Broadway Danny Rose) Shadows and Fog is een zoveelste Bergman ode dankzij het belang van een rondreizende troep circusartiesten (welke Bergman film is dat nou ook alweer) Shadows and Fog brengt een ongelofelijke topcast met o.a. Jodie Foster, John Cusack en John Malkovich.. Die allemaal wel raad weten met 't verhaaltje waarin een dorpje in een ongedefinieerde tijd (before television in elk geval) in de ban is van een moordenaar, en Woody in een mob belandt (zonder te weten wat te doen) en ondertussen Mia Farrow tegenkomt. Tis wel een film waarin je weer merkt dat als Woody net even wat beter kon acteren het eigenlijk nog genialer zou zijn, zijn personage heeft geen diepte vergeleken met de rest. Ook is het jammer dat hij niet eens zelf de moordenaar blijkt te zijn (waar hij wel van beschuldigd wordt)
maar verder weer een hele hoop geniale wisecracks. "May all your ups and downs be in bed" (wijsheid van een hoeren, het bordeel is een van de centrale locaties)

Ludo, Thursday, 29 November 2007 08:26 (sixteen years ago) link

Grappig. Het 3e aspect van Cashback vond ik juist behoorlijk boertig en een storende stijlbreuk in vergelijking met de dromerige kwaliteiten die bij de eerste 2 aspecten hoorde. :-)

Shadows and Fog (leuke stijloefening, overigens) is tevens een ode aan het Duits expressionisme en met nam M van Fritz Lang. Had je het korte rolletje van Madonna nog ontdekt?

Vido Liber, Thursday, 29 November 2007 11:49 (sixteen years ago) link

Grippig, ik dacht dat ik de enige was die Shows and Fog wel trok en dat dit betekende dat ik een rücklichtlose Allen-adept was.

Olaf K., Thursday, 29 November 2007 12:10 (sixteen years ago) link

ja maar dat ben ik dus ook. i guess.
Maar ik denk dat ik de Drei Groschen oper maar 'ns bij de bieb ga halen, zit veel van in Shadows and Fog. (Overigens een van Allen's biggest budget films en een genadeloze flop, i feel sorry for him)

"Grappig. Het 3e aspect van Cashback vond ik juist behoorlijk boertig en een storende stijlbreuk in vergelijking met de dromerige kwaliteiten die bij de eerste 2 aspecten hoorde. :-)"

je liet je afleiden door al die fraaie tetjes. De trapscene, woaaaah.
Maar goed, ik kon maar niet mee in die fantasy-premisse (oh i repeat myself) (of was het toch gewoon een dagdroom die 'm in staat stelde goed te tekenen)
Teveel voice-over ook weer trouwens.

Ludo, Thursday, 29 November 2007 15:00 (sixteen years ago) link

*leest Vido's Cashback-verslag.

De kung-fu knakker is juist de koning haha.

(mooi een link naar de korte versie, ik zocht er al naar op de bekende torrent-sites)

oh en m.b.t. Shadows and Fog, Madonna, heel korte cameo met Malkovich he? Ik dacht later even dat ze de vrouw met de baby was (Maria Magdalena op zoek naar een stal, zoiets) maar ga toch voor de overspel-pleegster. Kan niet missen.

Ludo, Thursday, 29 November 2007 15:04 (sixteen years ago) link

Inderdaad, de Madonna-scene is die met Malkovich.

Vido Liber, Thursday, 29 November 2007 15:28 (sixteen years ago) link

(part 2 van Cashback de short movie, is helaas verdwenen.. en ook niet meer op de rest van YouTube te vinden, (wegens violations van het een of ander) Ze zullen 'm wel als extra op de dvd willen gooien. Helaas.

Ludo, Thursday, 29 November 2007 15:38 (sixteen years ago) link

Misschien lukt het nog via Daily Motion.

Vido Liber, Thursday, 29 November 2007 15:53 (sixteen years ago) link

ja. mooi, het oorspronkelijke idee is eigenlijk perfect (en veel beter) geschikt voor een korte film inderdaad.(ook qua onderwerp, kan me iets vergelijkbaars herinneren over een jongetje op een camping)

Ludo, Thursday, 29 November 2007 20:20 (sixteen years ago) link

Le Petit Soldat (Godard, 1960). Ik had mijn verwachtingen wat naar beneden geschroefd voor de tweede film van Godard maar dat bleek volkomen onterecht. Vet coole doch grimmige film volgens het "voor een film heb je alleen een meisje en een revolver nodig" recept, over een jonge man die in een schaduwwereld van spionage en anti-terrorisme is verwikkeld. Heb het vermoeden dat Godard (zoals Tarantino met de onderwereld van L.A.) de mores van dat wereldje volkomen uit zijn duim heeft gezogen en toch voelt het allemaal erg realistisch aan. Verder worden er weer veel boeken gelezen en is het lekker uit de losse pols gefilmd. Anna Karina was zo jong dat ik haar niet eens herkende. Film werd overigens pas in 1963 uitgebracht want kwam niet door de Franse censuur, iets teveel verwijzingen naar de vuile oorlog in Algerije.

OMC, Thursday, 29 November 2007 22:18 (sixteen years ago) link

Draait er nog iets in de bioscoop wat echt de moeite waard is maar niet droog-realistisch is? Vind het al verschrikkelijk dat ouwe held Cronenberg ook al is vervallen tot gangstafilmer. :(

OMC, Friday, 30 November 2007 09:01 (sixteen years ago) link

Technisch gesproken zijn aanraders The Diving Bell And The Butterfly en The Assassination Of Jesse James wat betreft onderwerpen ook droog-realistisch, maar vanwege hun poëtische invalshoek niet zo droog droog-realistisch als het meesterlijke 4 Months…. Over de Tsjechische satire I Served The King Of England heb ik positieve berichten gehoord, maar die moet ik zelf nog zien. En anders kun je altijd nog naar Kapitein Rob & Het Geheim Van Professor, want daarin is het realisme zeker opgedroogd ;-)

Vido Liber, Friday, 30 November 2007 09:13 (sixteen years ago) link

En anders kun je altijd nog naar Kapitein Rob & Het Geheim Van Professor, want daarin is het realisme zeker opgedroogd ;-)

LOL.

The Assassination Of Jesse James zal het wel worden, al staat dat sfeertje rond die film van "ouderwetsch Amerikaansch ambacht" me niet aan. Maar alles beter dan dat Oostblok geneuzel.

OMC, Friday, 30 November 2007 09:23 (sixteen years ago) link

Ah, we doen het weer.... Okay, drie films gezien, drie keer net niet:

Irina Palm (Garbarski, 2007). Marianne Faithful as wanking widow: de ziekenhuisrekeningen van kleinzoon moeten betaald worden en aangezien Faithful niks kan, gaat ze mannen afrukken in een tent in Soho. Een film die nogal is vergeleken met Calender Girls en The full monty. Een nogal oppervlakkige vergelijking aangezien Irina Palm vergeleken bij dit tweetal een wonder van gedoseerdheid en goede smaak is. De eerste helft is erg sterk. Ingetogen gebracht drama met een randje en een knipoog. In de tweede helft moet er een eind aan gefantaseerd worden, en dat lukt minder. Er is nogal afgegeven op de rol van Faithful. Ze zou een emotieloze robot zijn. Geen moment aan gestoord, geheel ‘in character’ wat mij betreft. Die muziek van Ghinzu is wel irritant, want dat ene deuntje geloof je wel na de zestigste keer.

Atonement (Wright, 2007). Rijkeluisdochter en zoon van housemaid vallen voor elkaar en lijken gelukkig te gaan worden totdat hij door zus van geliefde beschuldigd wordt van aanranding van een minderjarig meisje. Dan breekt ook nog de Tweede Wereldoorlog uit. Vanuit dit gegeven ontwikkelt zich een degelijk drama, dat maar nergens meer wil worden dan degelijk. Goed, het is schrijnend dat het toebrengen van leed meer leed betekent voor de veroorzaker dan voor de slachtoffers. Goed, er wordt leuk met tijd gespeeld om, zoals zal blijken, het schrijfproces te illustreren. En ja, er zit een postmodern randje aan, aangezien (spoilers, spoilers!!!) een deel van het vertelde verzonnen blijkt en de auteur zichtbaar wordt gemaakt. Je zit erbij en je kijkt ernaar, en krijgt gaandeweg het gevoel dat het boek (niet gelezen) zes keer beter moet zijn dan deze mooie plaatjes. Dan is er nog een prachtig geschoten strandscene (zie stuk van Vido), waar de Engelse troepen wachten om terug te keren naar Engeland. Één shot van zo’n tien minuten, fraai staaltje virtuositeit, maar uiteindelijk een scene opleverend die nogal op zichzelf staat. Degelijke driesterren zaterdag-avondfilm van de KRO.

I don’t want to sleep alone (Tsai Ming-Liang, 2007). Een ‘return to form’, zoals dat heet. Na het wanstaltige en overdadige The wayward cloud, waarvoor Tsai een veel te grote zak geld mocht opmaken, keert hij hier terug naar het langzame, introverte stadse drama. Centraal staat een appartementencomplex dat met plakband aan elkaar hangt, bewoond door mensen die naarstig op zoek zijn naar een stukje menselijke warmte. We zien een man zich ontfermen over een in elkaar geslagen jongen. Laatste acteur speelt tevens een kasplantje dat wordt verzorgd door de eigenares van een winkel en haar dochter (?). In elkaar geslagen man gaat zich dan weer voor beide interesseren, etc, etc. Uiteindelijk ontstaat het gevoel dat alle zorgzaamheid voortkomt uit eigenbelang: het niet alleen willen zijn (zie titel). En als er dan twee eindelijk van bil willen, dan branden er opeens ondergrondse vuren, waardoor iedereen met een mondkap oploopt en het ademen moeilijk gaat. Er zijn wel meer vondsten (zoals het bij elkaar brengen van dagelijks leven en de medische wereld - een limonadezakje lijkt op een infuus), maar uiteindelijk overheerst het gevoel dat het natuurlijke langzaam uit de films van Tsai druppelt en zijn ambitie schadelijk werkt. Geen slechte film, maar wat gekunsteld.

Olaf K., Wednesday, 5 December 2007 22:48 (sixteen years ago) link

ah Irina Palm die staat hier ook in. (eerst zelf maar tikken dan lezen)
(oh I Don't Want To Sleep Alone, waarowaar?)

Irina Palm
Waar had ik die Marianne Faitful nou recent eerder gezien?! Technisch gezien bleek 't Paris Je t'Aime te wezen, maar dat was 'm niet.. Nee, ze leek sprekend op John Travolta in die musical (naam alweer kwijt)... Tsja. Irina Palm is verder een mooi voorbeeld dat je werkelijk OVERAL een film over kan maken. Dus ook gloryholes. Verder is het eigenlijk heel erg een waargebeurd tv-film verhaaltje, met vrij matige acteerprestaties, met name van de zoon van de oma. Wel geinig is de immer gameboy-spelende sexclubeigenaar.

Jesus Camp
Niet zozeer schokkend, maar vooral verbazingwekkend. Die moddervette camp-begeleidster/predikante is zo doorgedraaid dat ze alles kritiekpunten van de docu-makers omarmd en in haar voordeel keert. De kinderen in trance? Mooi toch! Het pijnlijkste is denk ik het hele homeschool-gebeuren. Dat lijkt me eigenlijk nog gevaarlijker dan zo'n kampeerkamp. (Al zijn al die huilsessies nou ook niet echt goed voor een kind: SCHULD SCHULD BOETE BOETE)

Copynig Beethoven
Een zwakke Amadeus las ik ergens en dat is 't wel. Inclusief zo'n altijd leuke scene met componist op bed die een stuk dicteert, terwijl we het stuk horen. Da's een aardug stukkie Beethoven, maar daarvoor draait de film vooral om die vre-se-lijk-ke progrock/bombast symfonie (9) waar Queen zich nog voor zou schamen. Genant slecht. Maar ok, daar hoeft de film niet echt onder te lijden.. Harris als Beethoven is wel erg geslaagd namelijk. Maar waarom dan een "moon" grap (as in the metal-way met blote billen) Hoe komen ze erop!?!?

The Lookout
Begon de film zonder enige clue waar het over zou moeten gaan. Totdat Daniels als eh blinde. Oh ja, dit is een bankoverval-drama. Op dat moment is daar nog lang geen sprake van.. En echt naturel komen we daar ook nooit. (niet dat ie niet plaatsvindt..) Probleem zit eigenlijk al in 't begin. Een jongen veroorzaakt een ongeluk als hij met open dak cruisend (zonder lichten) een ongeluk veroorzaakt. Die sterrenhemel ziet er magisch uit, maar is na 5 seconden al weg. De film neemt niet genoeg tijd. Nergens eigenlijk. En die jongen uit Brick lijkt ook ineens meer een soort 2e Keanu Reeves.

The Host
Aardige monsterfilm, met name dankzij de vreemde absurdistische humor, die erop neerkomt dat ALLE helden eigenlijk oenen zijn. Het einde zou trouwens in Hollywood afgekeurd worden, wegens wat te cynisch. Interessant zijn ook de Koreaanse eetgewoonte, inktvis op de barbecue? :) (met als delicatesse de langste poot?!)

Superbad
Ja hij is fijn. 10x leuker dan Knocked Up. 3 late pubers in hun quest naar alcohol en vrouwen (het eerste moet tot het tweede leiden) vraag me af of de dialogen nou op Tarantino zijn geinspireerd, of dat Tarantino in de jaren '90 zich liet inspireren door de taal van de jeugd. (ik bedoel "dicktaking abilities!'") ghehe.
Maar 't leukst (en het flauwst) aan de film zijn de 2 agenten, die met 1 van de 3 pubers het belangrijkste zijplot vormen. Helaas zorgen zij er ook voor dat de film tegen het einde van een 7 naar een 6 keldert, dankzij een te moralistisch politiek correcte wending. Doodzonde. De film had sowieso snel afgerond kunnen worden. Tegen het einde begint de film te zwalken. (een beetje een vreemde opmerking, maar 1 van de nerds die uiteindelijk het dichtst bij seks komt wordt OF net te laat, OF net te vroeg onderbroken in zijn handelingen, nu is 't net verkeerd)

Mighty Aphrodite
ja deze komt natuurlijk heel vaak op tv. talloze stukken van gezien, maar nooit helemaal geloof ik. Hij is erg leuk. Woody over adoptie (doe 't niet!) schaamteloos!
Mira Sorvino in de rol van haar leven, de eerste scene van haar en Woody behoort tot de 5 beste (ik lul maar wat) die Woody ooit op film heeft gezet. Ook hier is het einde 't minste, inclusief deus ex machine, waar mij betreft trouwens Jerry Bender (de flirt van de vrouw van Woody) uit had mogen stappen.

--
Olaf's epistel inmiddels gelezen.
"Die muziek van Ghinzu is wel irritant, want dat ene deuntje geloof je wel na de zestigste keer. "

Zo waar! Waar komt sowieso al dat Waalse geld vandaan. :)

Ludo, Thursday, 6 December 2007 09:08 (sixteen years ago) link

Superbad moralistisch. Je bedoelt die scene met twee agenten op bed? Dat vond ik zo over the top dat het ironisch werkte.

Olaf K., Thursday, 6 December 2007 09:23 (sixteen years ago) link

nou, misschien was dat het verkeerde woord. de agenten zijn de hele film DOM DOMMER DOMST. en dan blijken ze 't (SPOILER) allemaal expres te hebben gedaan, to show they can have a good time too. (natuurlijk dat is ook nog steeds dom)
mijn punt is de film moet gewoon eindigen met de eindigen die Fogal op het moment supreme onderbreken en zich dan zo schamen dat ze 't met McLovin (!!! haha) goedmaken.. op een of andere manier. Doet er niet toe hoe. Maar nu is 't van ooh ja natuurlijk heet je geen McLovin en natuurlijk ben je geen 21. etc.

Ludo, Thursday, 6 December 2007 09:33 (sixteen years ago) link

Tegen het einde van Superbad, op het moment dat twee van onze jonge ‘helden’ naast elkaar in de slaapzak liggen, klonken achter mij in bioscoopzaal verontruste geluiden. ‘O nee, hè!’ slaakte een meisje vol afschuw en gruwel uit, bang dat de scène veel verder ging dan uiteindelijk het geval was. ‘Jezus! Ooooooo, neeeeee! O God!’. De door haar gevreesde uitkomst was trouwens geen slecht idee geweest voor een mogelijk einde. Het verhaaltje van Superbad verliep soepeler dan in Knocked Up, maar ik heb bij die laatste film toch harder gelachen.

Vido Liber, Thursday, 6 December 2007 09:59 (sixteen years ago) link

trouwens..

http://ccinsider.comedycentral.com/photos/uncategorized/2007/06/15/cera.jpg

(uit Superbad)

tis Beck!!!

Ludo, Thursday, 6 December 2007 10:10 (sixteen years ago) link

<B>Sicko</B> (Michael Moore, 2007)
<B>Manufacturing Dissent</B> (Rick Caine & Debbie Melnyk, 2007)
Michael Moore laat in de eerste helft van Sicko behoorlijk overtuigend zien hoe beroerd het gesteld is met de ziektekostenverzekeringen in de VS. De verzekeringsbedrijven willen vooral winst maken en dat doe je natuurlijk niet door middel van het uitkeren van ziektekosten. Een kapitalistische praktijk die mensenlevens kost. In de tweede helft van de film bezoekt Moore Canada, Engeland en Frankrijk om te laten zien hoe het anders kan. Helaas is de filmmaker zoals wel vaker in de slotfase weer te populistisch bezig en probeert hij goedkoop te scoren door zieke 9/11-vrijwilligers mee naar Cuba te nemen aangezien Guantánamo Bay het enige Amerikaanse grondgebied is waar de gezondheidsvoorzieningen gratis zijn. Uit de documentaire Manufacturing Dissent blijkt dat in het werk van Michael Moore entertainment wel vaker op problematische wijze gekoppeld wordt aan politiek. Moore wil tegelijkertijd geëngageerd en grappig zijn, wat een zuivere argumentatie op veel momenten flink in de weg zit. Als het nodig is zet Moore de werkelijkheid naar zijn hand. Kritiek op zijn werkmethode is uit den boze, zoals documentairemakers Rick Caine en Debbie Melnyk aan den lijve ondervinden wanneer zij een poging doen Michael Moore voor de camera te krijgen. De democraat blijkt een matennaaier en een hypocriet te zijn die minder democratisch is ingesteld dan hij zich voordoet.

Vido Liber, Friday, 7 December 2007 13:02 (sixteen years ago) link

ach ja Michael Moore..

zeg weet iemand of dat oude forum, dat tijdelijke ding op een phpboard, op een of andere manier nog toegankelijk is. In een of andere "cache" of "mirror" of website die websites bewaart (weet niet meer hoe die heet)
hmm?

ik wil als nerd de filmdraad daar nog wel 'ns doorlezen, dan wel opslaan. (maar vrees 't ergste)

Ludo, Friday, 7 December 2007 15:04 (sixteen years ago) link

en morgen om 13.40 Au Bout de Souffle op NL2. zou prime-time moeten zijn, maar goed beter dan niets.

Ludo, Friday, 7 December 2007 15:06 (sixteen years ago) link

Lady Terminator, volledig over the top actie uit Indonesië, jaren tachtig. Mooie dame ("I'm not a lady, I'm an anthropologist!") raakt bezeten door de 'South Sea Queen' (via een aal die tussen haar benen verdwijnt) om vervolgens mannen via bloedige sex van hun leven te ontnemen en alle overige personen met een machinegeweren overhoop te schieten. Een indrukwekkende bodycount en een hilarische film.

Martijn Busink, Friday, 7 December 2007 17:29 (sixteen years ago) link

Dixie Chicks: Shut Up & Sing
boeiende docu op verschillende lagen, al roept ie ook wel ergernis op. Want het is erger ook een anderhalf uur durend promotiefilmpje en een verheerlijking van totaal berekende rebelsheid. Best nep..
Maar goed, het begint allemaal met een van die Chicks die zich zegt te schamen voor Bush (al zegt ze later dat ze gewoon het Londense publiek op wilde zwepen, tsja) Rechts Amerika flipt totaal. Verbijsterend, misschien is het een of andere psychologische reflex ten tijde van oorlog. Als Irak meer tegenstand had geboden waren dan misschien Arabieren de zondebok. Hoe dan ook, de fascinerende manager van de Chicks is er als de kippen bij om dit eens even goed uit te melken. (A new start! A new band) Da's een mooie 2e laag, het inkijkje in de muziekbiz (Dixie Chicks is geen band, het is een merk)
Al met al een goed opgebouwde docu (met de emotie aan 't end)

The Simpsons Movie
Kon me niet herinneren ooit meer dan een flits van een Simpsons tv-aflevering te hebben gezien. Dacht (dankzij stokoude computerspelletjes) dat de serie om Bart draaide. Maar Homer is de man. Verder wel wat ik ervan verwacht had. Milde satire (leukste: Amerikaans afluistercentrum heeft beet: The government actually found someone we're looking for! YEAH, BABY, YEAH!)
Wel een kleine plothole: waar blijft dat varken van Homer???
(Ik verwachte het beest elk moment aan 't spit in het desolate Springfield)

California Dreamin' (Endless)
Mooie landerige cultuurclash-film over een groepje Amerikaanse soldaten die vast komen te zitten in de middle of nowhere in Roemenie (ze zijn met apparatuur op weg naar Kosovo) de stationschef heeft nog wat appeltjes met ze te schillen (al hadden de verklarende flashback-scenes weggemogen) en ondertussen dromen de meisjes de soldaten. ('t blijft niet bij dromen natuurlijk.

The Mark of Cain
Oef, waardeloos. Overdreven wilde arty editing, niet gepaste muziek, matig acteren en dramatisch slechte dialogen (moeder> zoon: you used to tell me everything!)
Draait om de Britse soldaten in Irak, die in een Abu Ghraib-achtig akkefietje komen (hmm Hollywood heeft er nog geen film over gemaakt, daarvoor props voor de GB)
maar het Britse leger is altijd al potsierlijk en dat wordt hier nog maar 'ns benadrukt. Verder is de film erg zwart-wit, met heel duidelijke slechteriken. En de hoofdrolspeler kijkt van de eerste tot de laatste minuut extreem gepijnigd, wat weliswaar "in character" is, maar ook irritant. Snel vergeten.

Ludo, Monday, 10 December 2007 08:18 (sixteen years ago) link

(oh in Shut Up & Sing wordt helaas niet uit de doeken gedaan hoe Nathalie Maines (de big mouth) die tussen de touren constant lijkt te eten en duidelijk uitdijt er tijdens de tournees er ineens weer piekfijn uit kan zien. ;) belichting zeker..)

Ludo, Monday, 10 December 2007 08:19 (sixteen years ago) link

Ik heb 28 days later en 28 weeks later achter elkaar zitten kijken. Geinig vermaak over een virus dat Britten in moordlustige gekken verandert en Groot-Brittanië naar de klote helpt. In deel 1 zien we hoe een paar overlevenden probeert een militaire basis te bereiken, waar zal blijken dat de grens tussen civilisatie en de door het virus veroorzaakte gekte slechts een dunne is. In deel 2 zien we de terugkeer naar het eiland en, gelijk als in The lost world, het vervolg op Jurassic park, hoe een nieuwe uitbraak ontstaat. Hoewel de films in essentie klassieke zombie-films zijn is het eenvoudig er hedendaagse politiek in te zien. Zo is de door Amerikaanse defensie geleide wederopbouw en de strijd tegen het oncontroleerbare virus een duidelijke hint naar Amerikaanse Midden Oosten politiek. En zo worden er op een gegeven moment bosjes onschuldige burgers neergemaaid om het virus maar onder controle te krijgen. Geinig vermaak, maar met een paar wrange knipogen.

Olaf K., Tuesday, 11 December 2007 08:34 (sixteen years ago) link

Heren Ludo en Olaf, hebben jullie de email ontvangen (via ilxor) met mijn "offer you can't refuse"?

OMC, Tuesday, 11 December 2007 10:39 (sixteen years ago) link

hmm nee? dat interne e-mail systeem is quite rotten merkte ik laatst toen ik aan een remix mogelijkheid mee wilde doen (2e poging kwam wel aan overigens)

benieuwd.

Ludo, Tuesday, 11 December 2007 10:49 (sixteen years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.