Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11495 of them)

Shotgun Stories
In wezen degelijke Amerikaanse arthouse, die toch wel het predikaat goed kan krijgen dankzij de fenomenale hoofdrol van Michael Shannon. (Zijn filmografie overziend heb ik 'm eerder gezien, maar hij valt me nu pas op) Hij speelt een "brooding" duistere rol met de klasse van een Casey Affleck. Shannon is de oudste van drie broers. Zijn huwelijk is matig, hij is gefrustreerd omdat hij een simpel visserij-baantje heeft, terwijl hij vroeger rekensommen tot ver achter de komma kon uitrekenen, en hij verdoet zijn tijd in gokhallen, zijn kansloze winst-systeem testend. (Waar we overigens heel mooi niets van zien, behalve dat ie thuis zit te oefenen) Een van zijn broers is een nog ergere slacker en die bivakkeert bij 'm in de voortuin. In een tent. En dan is er nog een derde broer, waarvan ik heel lang dacht dat het slechts een mutual friend was van de 2 broers, hij ziet er ook heel anders uit. Was misschien beter geweest, hij is toch al het ultieme buitenbeentje, die zich voornamelijk met basketbaltactieken bezig houdt. (Hij traint wat kinderen) De actie komt op gang als de pa van de broers doodgaat. Een pa die tijdens hun jeugd het ene gezin voor 't andere in heeft geruild. Daar zit een vete in, natuurlijk. Shannon vindt dat ie wat moet zeggen op de begrafenis en dat pikt de andere familie niet. Dan begint de spiraal van wraak.

Strawberry Shortcakes
Superkalme Japanse film over 4 (af en toe lastig uit elkaar te houden) jonge vrouwen in Tokyo, allemaal eenzaam, worstelend met hun werk en relaties. Eentje is hoer, maar weet eigenlijk niet wat ze met al dat verdiende geld aan moet. Een ander werkt bij het bordeel op kantoor als telefoniste. De andere 2 wonen samen op kamers, eentje tekent boekomslagen en lijdt onder een verbroken relatie, inclusief anorectische neigingen, haar huisgenootje werkt in een boekwinkel en laat zich gebruiken door 'n jongen die verder niet in haar geïnteresseerd is. Het pad van 2 "stellen" vrouwen is lichtjes verwoven, maar het gaat niet echt om plot hier. Overigens zonder dat het saaie zwijgende arthouse is. Het is een hyperrealistische film die ze best eens in de Viva zouden mogen tippen.

White Dog
Film die overleeft om 2 redenen. Het fascinerende en extreem originele onderwerp en het spannende zeer fraaie einde. Toch, we hebben 't hier niet over het meesterwerk dat ik in een Criterion Collection-film zou verwachten. Het acteren is bijvoorbeeld vrij dramatisch troughout, behalve van de hond dan. Perfect getraind, wat wel een zekere ironie heeft in de ze film. Zijn trainer mocht nog een rolletje spelen, notabene als slechterik! De dialogen zijn ook crappy, er veel te veel slow-motion en sowieso de melodrama factor staat behoorlijk in 't rood. Een vrouw (Kristy McNichol, dacht nog even dat 't de Engelse zangeres was met bijna dezelfde naam) rijdt een hond aan. Een mooie witte herder. Ze redt 'm van 't spuitje, neemt 'm mee naar huis, maar geeft 't beest ook na een paar dagen geen naam. Beetje raar. Het wachten is op de mooiste scène die ik uit de premisse kon bedenken. Vrouw loopt met hond door stad en de hond blijkt naar alle zwarte mensen te blaffen, grommen en bijten. En dat de vrouw dat dan langzaam merkt. Helaas, die scène blijft uit. De hond valt pas een zwarte vrouw aan op een film-set (Kristy is actrice) en ze gaat op zoek naar een trainer die 'm kan reprogrammeren. Het is de (zwarte jawel) trainer, die ziet dat het een "white dog" is. Een hond getraind om zwarten aan te vallen. Dan begint 't betere gedeelte, al is 't wel wat overdreven dat de hond nog een tweede keer weet te ontsnappen, en dat de politie 'm na zijn akkefietjes tijdens die ontsnapping niet komt zoeken is ook een plot hole mijns inziens.

Ludo, Thursday, 5 February 2009 08:32 (fifteen years ago) link

White Dog (…) Het acteren is bijvoorbeeld vrij dramatisch throughout
Dat is typisch Fuller. Hij was een regisseur van de oude garde die zijn acteurs niet liet betrappen op method acting.

Na Olaf en Ludo kan ik sinds gisteren ook voluit beamen dat de docu Man On Wire grandioos is. Daarmee ga ik binnenkort mijn filmclubje verblijden. Afgelopen weekend was die andere tip van jullie (via Omar) The King Of Kong ook al een groot succes bij de filmclubleden. De tweede film afgelopen weekend ging er ook in als koek: Walk Hard: The Dewey Cox Story (Jake Kasdan, 2007), de hilarische biopic over een boerenzoon (gespeeld door John C. Reilly) die rock-’n-rollster wordt. Een aanrader voor als je van kwalitatieve lach-of-ik-schiet-films houdt. Wat betreft Amerikaanse komedies is Jake Kasdan een regisseur om in de gaten te houden.

Vido Liber, Thursday, 5 February 2009 09:53 (fifteen years ago) link

oude garde - van de oude stempel, bedoel ik eigenlijk.

Vido Liber, Thursday, 5 February 2009 09:54 (fifteen years ago) link

John C. Reilly als rockster... tempting :)

in White Dog zijn de dialogen tussen Kristy en d'r scenarioschrijver zijn tenenkrommend. Wel leuk; het is gebaseerd op een hond die de eeuwige pechvogel Jean Seberg was gevonden. Het beest viel meteen haar tuinier aan. (hee een zwarte tuinier.. ;) )

Ludo, Thursday, 5 February 2009 10:11 (fifteen years ago) link

Zonder alle films van het festival te hebben gezien, durf ik te stellen dat Los Bastardos de meest schokkende scène bevat van het IFFR. Zie hier voor uitgebreide toelichting.

Vido Liber, Friday, 6 February 2009 11:32 (fifteen years ago) link

maar is 't n aanrader? (anders kan ik die spoilers wel lezen namelijk)

Ludo, Friday, 6 February 2009 12:30 (fifteen years ago) link

Misschien moet je 'm toch ooit eens zien, al was het maar om er over mee te kunnen praten. Maar houd er dan wel rekening mee dat je opgescheept gaat worden met een beeld dat je liever niet op je netvlies wilt bewaren.

Vido Liber, Friday, 6 February 2009 12:37 (fifteen years ago) link

Nog even wat betreft Articifial Eye in de uitverkoopbakken van Fame: Tarkovsky ligt daar vanaf heden helemaal compleet, inclusief Andrey Rublyov, Het Offer en The Andrei Tarkovsky Companion.

Vido Liber, Friday, 6 February 2009 12:39 (fifteen years ago) link

Wat kosten die uitverkoop Tarkovsky's?

Le Bateau Ivre, Friday, 6 February 2009 13:35 (fifteen years ago) link

Jaha! De Klokkenmaker! Ik kom er aan.

OMC, Friday, 6 February 2009 13:38 (fifteen years ago) link

Zou Vido nou elke dag bij Fame die uitverkoopbakken uitpluizen...of krijgt hij gewoon een updatemailtje van het Geheime Genootschap der DVDverzamelaars? :)

OMC, Friday, 6 February 2009 13:43 (fifteen years ago) link

hehe

Le Bateau Ivre, Friday, 6 February 2009 13:52 (fifteen years ago) link

lol

Misschien moet je 'm toch ooit eens zien, al was het maar om er over mee te kunnen praten. Maar houd er dan wel rekening mee dat je opgescheept gaat worden met een beeld dat je liever niet op je netvlies wilt bewaren.
lees ik toch maar het hele stukje, ik moet toch nog eerst Funny Games raden (zo klinkt 't wel) (ah daar hebben we 't al)

Ludo, Friday, 6 February 2009 14:14 (fifteen years ago) link

Geheime Genootschap der DVDverzamelaars - en dat niet alleen, ik ben ook lid van de ballotagecommissie.

Hier komen de prijzen: enkele dvd's 7,50, dubbele dvd's 10,-.

Vido Liber, Friday, 6 February 2009 14:36 (fifteen years ago) link

Nou moe, het Geheime Genootschap heeft alle Rublyovs ingepikt. :( Je zou bijna gaan denken dat er een markt voor is. ;)

OMC, Friday, 6 February 2009 17:39 (fifteen years ago) link

Zombie ja Kummitusjuna
Mika Kaurismäki film. De typische alcholische druilerigheid die we wel kennen, wel meer rock 'n' roll dan de films die ik tot op heden van jongere broer Aki zag.

Sei donne per l'assassino
Een mal voor vele giallo's die zouden volgen, maar behalve een proto-giallo ook gewoon een erg goeie giallo.

Martijn Busink, Saturday, 7 February 2009 16:22 (fifteen years ago) link

Mika is inderdaad meer van de muziek dan Aki, alhoewel Aki ook een tweeluik maakte over de Leningrad Cowboys (een vast heel fout groepje) (nooit gezien)

Ludo, Sunday, 8 February 2009 08:19 (fifteen years ago) link

Och, fouter dan Harry & The Mulefuckers?

Martijn Busink, Sunday, 8 February 2009 11:17 (fifteen years ago) link

daar sta ik niet voor in ;)
maarrr..
http://www.cine-citta.net/lab/components/com_virtuemart/shop_image/product/df9d8b494eb02a5c72609d000c41d0dc.jpg

Ludo, Sunday, 8 February 2009 13:44 (fifteen years ago) link

Fout vind ik doorgaans niet zo'n probleem. ;) (wat ik van Leningrad Cowboys hoorde deed me minder, doe mij maar Olavi Virta of Arsonist Lodge)

The Devil's Nightmare
Kasteel + groep mensen + enge butler + lesbische avontuurtjes + occultisme + moord/doodslag + coole zwoele muziek = prima eurotrash.

Martijn Busink, Sunday, 8 February 2009 16:04 (fifteen years ago) link

Le Dernier Metro
Een intellectuele versie van Mrs. Henderson Presents. Tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog probeert een theatertje te overleven. De eigenaar is joods en is door zijn niet-joodse vrouw achter in de kelder van datzelfde theater voor de nazi's verstopt. Zij (Catherine Deneuve) is actrice en speelt ook nog in het nieuwe stuk wat hij zou regisseren. Hij kan via de leidingen de repetities horen en geeft 's avonds hint. Hun huwelijk is niet veel meer, in 't begin had ik niet eens door dat ze getrouwd waren en dan verschijnt Gerard Depardieu als tegenspeler. Lijkt allemaal duidelijk in de elkaar te gaan zitten, overspel en de nazi's die bijna/of helemaal de man in de kelder vinden. Maar niks van dat. Er is 0.0 spanning, het overspel is alleen maar suggestie, en het stuk dat ze spelen grijpt ook niet echt aan, terwijl Truffaut daar toch over nagedacht zal hebben, dat het iets spiegelt ofzo. Het tijdsbeeld is wel aardig, het voelt allemaal wel echt, dat wel. Gedonder met de nazi-censuur bijvoorbeeld, een Nawijn-achtig figuur, die als een recensent ook nog het stuk de grond in schrijft.

The Naked City
Klein meesterwerkje van Jules Dassin. (Mijn movie bible beschrijft trouwens alleen Never On Sunday, dus ook geen Rififi opvallend genoeg) The Naked City werd gepresenteerd als docunoir, omdat er met "echte" New Yorkers werd gewerkt, en op straat werd gefilmd. In wezen is het een simpel detective verhaaltje, waar een olijke/koddige bijna Santa Claus-achtige detective puzzelt op de moord op een model. Hij doet dat in een bizar goed humeur, met erg lollige one-liners. Hij heeft natuurlijk een jongere rechterhand die zich in de nesten werkt, in de jacht op de dader, (na vele twists en omzwervingen natuurlijk) Deze worstelaar (een Dassin-trademark) staat bekend om zijn harmonica-spel, klein minpuntje, we horen 'm nooit spelen! (Al vergeet ie op de vlucht niet zijn geliefde harmonica mee te grissen) Ook geslaagd is de ironische voice-over die de personages toespreekt, "wat nu he Johnny?" dat soort dingen.

The TV Set
Als komedie niet grappig genoeg, maar als inkijkje/satire op tv-pilot season in Amerika wel heel leuk. David Duchovny is een sappelende regisseur die een emotionele serie heeft geschreven, gebaseerd op zijn broer die zelfmoord speelde. Dat vind zijn baas Sigourney Weaver als geweldige bitch niet zo best. (Suicide depresses 82% of the viewers!) En kan in de serie de moeder niet dood. De regisseur heeft geld nodig met nog een baby op komst en uiteindelijk gaat zijn hele serie eraan. Vind ook Weaver die 'm toebijt: this was the best script but a weak pilot (oid) Goh! Andere leuke scene is als er een nieuwe "cut" moet worden gemaakt en regisseur en editor (vrouw van midelbare leeftijd) het tevergeefs proberen te verknallen. Genoeg leuks eigenlijk, nu ik 't zo opschrijf, geen hahaha-momenten misschien, maar wel veel geglimlach. Leuke twist is bijvoorbeeld hoe tijdens de casting we eerst sympathie gaan voelen voor een prutser van een acteur, die dan natuurlijk door de studio executives wordt gekozen en zich als een onuitstaanbare zak ontpopt. Bij teveel zelfvertrouwen schakelt ie over op Taxi Driver-accent! Heck en dan vergeet ik nog de permanent optimistische manager/agent van de regisseur, een geweldige rol van Judy Greer. Een minpuntje, tijdens de aftiteling blijkt de muziek van Michael Andrews (Me and you and Everyone We Know) Niks van gemerkt! Ai.

The Year of the Dog
Je moet wel iets goed doen als je na 5 minuten al bijna zit te snotteren. Molly Shannon speelt een immer lachende vrouw, in 't begin dacht ik nog aan Happy-Go-Lucky, maar al snel blijkt achter die facade een grote eenzaamheid schuil te zijn. Enige vriend die ze heeft is d'r hondje Pencil. En die legt na 5 minuten het loodje. Echt heel zielig! Aha denk je, daardoor heeft ze wel haar goofy buurman John C Reilly ontmoet. Dat blijkt ook een zak. Haar collega voegt haar op d'r werk toe dat ze op dates moet zelfs "retarded cripples" trouwen.. Haar baas is vervelend en haar broer is getrouwd met het meest vreselijke mens aller tijden: Laura Dern als extreem overbezorgde moeder. (Haar pakweg 5-jarige dochter mag geen Babe kijken, moet thuisblijven bij luizen op school en moet maar beter niet verteld worden dat de dood hond dood is!)
Year of the Dog zit een beetje gevangen in 't feit dat een personage als dit natuurlijk toch een ontwikkeling moet maken, er gebeurd vanalles, o.a. met een man van 't dierenasiel, maar het was helemaal geen slecht einde als we weer terug bij af beginnen, hoe down dat ook is. Maar nee.

Ludo, Monday, 9 February 2009 08:25 (fifteen years ago) link

Hell's Bells: The Dangers Of Rock 'n' Roll
lol! Beetje lang wel, maar toch zeer vermakelijk, de presentator zat er tot z'n verlichting diep in. Hij probeert 'the voice of reason' te zijn maar zeker aan 't eind wint de evangelist in hem het toch. Bovendien: eerst melden dat ie je niet van de rock muziek wil helpen om vervolgens bijna 3 uur te oreren over de kwalijke invloed, het is geen sterk verhaal. Net als dat backmasken, heeft iemand wel eens wat gevonden op achterstevoren relirock platen? Maar, de research naar bands is diep (Coven?) maar helaas is het dan weer niet zo sterk omdat soort puberaal geblaat op een hoop te gooien met Diamanda Galás en Whitney Houston. :D

Toch wel vermaakt en ik ben het niet eens overal mee oneens. Ik krijg echter zin om Mercyful Fate op te zetten (en Diamanda Galás aan te schaffen, die staat al zo lang op m'n lijstje).

The Devil's Nightmare
Verwachtte niet veel, goedkope dvd samen met de hierboven genoemde Messiah Of Evil, maar best een goeie zombieflick. Beeldkwaliteit best beroerd, maar er waren duidelijk artistieke aspiraties die meer bij Italiaanse giallo passen. De openingscene vooral, maar ook het atelier met alle muurschilderingen en diverse arty shots. Leuke synthesizer soundtrack ook.

Martijn Busink, Monday, 9 February 2009 12:05 (fifteen years ago) link

...wint de evangelist in hem het toch.

... Terwijl ie dan nota bene zelf zit te vertellen dat de duivel zelf zich graag voordoet als die 'voice of reason'. :)

Martijn Busink, Monday, 9 February 2009 12:06 (fifteen years ago) link

[heeft iemand wel eens wat gevonden op achterstevoren relirock platen

Zat denk ik! 't Is maar net waarnaar je zoekt. Zoekt en gij zult vinden etc. :) Al geldt dat zeker voor de mensen die zoeken naar duivelse boodschappen in metal en dergelijke.

Diamanda Galas, op je lijstje als in onbekend mee? The Litanies of Satan kan ik je erg aanraden

Le Bateau Ivre, Monday, 9 February 2009 12:12 (fifteen years ago) link

Niet onbekend, maar meer van daar wil ik iets van in m'n collectie omdat ik mp3's toch atlijd vrij oppervlakkig luister en da's niet echt gepast. The Litanies Of Satan staat op m'n lijstje, ik had een bandje met een dubbel cd met 2 albums, met ondermeer Sono L'Antichristo, die vond ik altijd erg goed (ook gedraaid in de docu). En ook Shrei X, om niet te licht beginnen. :D

Martijn Busink, Monday, 9 February 2009 12:41 (fifteen years ago) link

3 albums zelfs, op die dubbel cd.

Martijn Busink, Monday, 9 February 2009 12:42 (fifteen years ago) link

Waltz with Bashir (Folman, 2008). Eens met Ludo, had meer ingezeten. Als speelfilm had het niet eens gewerkt, hetgeen het belang van de animaties (die prachtig zijn) onderstreept. Het is nogal rechtlijnig, zonder een echte climax of ontknopig, waardoor het idee postvat dat dit eigenlijk getekende Acopolypse Now-gekte had moeten zijn.

Umberto D. (De Vica, 1952). Gekeken vanwege vermeende inspiratiebronn voor Wendy and Lucy. Je moet door nogal wat sentimentele zoetigheid doorbijten om hier anno 2009 meer van te vinden dan “charmant”. Volgens sommigen HET meesterwerk van de Vica, maar Fietsendieven is wat mij betreft veel memorabeler vanwege het invoelbaardere dilemma en ingetogenheid.

Cria cuervos (Saura, 1976). Ontdekking van de maand. Deze regisseur, waar ik nog nooit van gehoord had, heeft een behoorlijk oeuvre op zijn naam staan. En dit was een errug puik begin. Film doet in alles denken aan Spirits of the beehive. Ook gemaakt in de nadagen van Franco, ook zwaar metaforisch en slechts op abstract niveau een commentaar op de tijd, en wederom een hoofdrol van Anna Torrent, het stoicijnse, emotieloze, nieuwsgierige poppengezichtje. Drie jonge zusjes moetn verder als pa en ma het loodje hebben gelegd. Ma loopt nog ijverig rond in de gedachten van Anna, maar de gebeurtenissen hebben een aanleg voor morbiditeit slash gevoelloosheid achtergelaten. Achter de beschermende muren van het in verval rakende huis zit Torrent met onuitgesproken gevoelens, en het is aan de kijker om de aard daarvan langzaam in te vullen. Lange close-up shots en repetitie maken van Cria Cuervos een broeierige psychologische, en nogal ongrijpbare horror. Kan me voorstellen dat Kubrick dit gezien heeft voordat hij The shining maakte. Enorm genoten, helemaal begrijpen is dan een tweede. En ja, dat bedwelmende liedje...

Olaf K., Monday, 9 February 2009 22:14 (fifteen years ago) link

ah Ana Torrent :) op de lijst.

Umberto D doet me nu denken aan Year of the Dog, hij houdt toch ook heel veel van z'n hondje.. Flike. En dat einde, hondje redt 'm min of meer, en de oude man om 't goed te maken erachteraan. Erg sentimenteel allemaal, maar wel mooi vond ik.

Ludo, Tuesday, 10 February 2009 08:20 (fifteen years ago) link

in de kinder-mist-moeder-klassiekers blijft Ponette trouwens een aanrader:
http://www.coffeecoffeeandmorecoffee.com/archives/ponette%205.jpg

Ludo, Tuesday, 10 February 2009 08:22 (fifteen years ago) link

Gisteren eindelijk Milk gezien. Sean Penn is geweldig. Zonder schmink is hij in staat om overtuigend een totaal ander personage te zijn dan hij in werkelijkheid is. Zo heb ik hem nog nooit eerder zien acteren. Bij Brad Pitt (die andere Oscarkandidaat) bestaat het rol *alleen* maar uit schmink. Op de vraag van Olaf (zie 21 december 2008) waarom Gus van Sant zo’n biopic heeft willen maken, kan het antwoord zijn: omdat Van Sant als homoseksueel zeer geïnspireerd zal zijn door het pionierswerk en de vechtlust van Harvey Milk. En omdat de strijd van Milk nog steeds actueel is - Milk vocht in de jaren zeventig tegen Proposition 6 en vorig jaar moest (tevergeefs) strijd geleverd worden tegen Proposition 8.

Voordat ik deze week de laatste films van IFFR 2009 de revue laat passeren allereerst hier nog wat woorden over The Curious Case Of Benjamin Button.

Vido Liber, Tuesday, 10 February 2009 11:07 (fifteen years ago) link

doe 'ns je Fincher top alles Vido :) ik vond wat ik over Benjamin las al tegenvielen. En juist daarmee loopt Fincher dan binnen (wat dan hopelijk niet leidt tot nog meer van zulke films)

terzijde we hadden 't over bowling, ik zag gisteren een andere bowling-klassieker en Vido-favoriet (waarover later)
http://img5.imageshack.us/img5/650/roadhousecy1.jpg

"now try throwing a curve ball. that should be easy for you" (wink wink)

Ludo, Tuesday, 10 February 2009 11:19 (fifteen years ago) link

(en om het goeie voorbeeld te geven)
1.Zodiac
2.Se7en (waarvan het einde van Road House wel enige verwantschap mee vertoond gek genoeg, de slechterik wil zijn eigen dood uitlokken als wraak)
3.Fight Club

voel geloof ik niet de neiging om Alien3 of the Game te zien.

Ludo, Tuesday, 10 February 2009 11:22 (fifteen years ago) link

Bedankt voor de foto van Road House :-) You’re killing me(!) ;-)

David Fincher top 7:
1. Se7en
2. Fight Club
3. Zodiac

4. The Game
5. Panic Room
6. Alien3

7. The Curious Case Of Benjamin Button.

Alien3 moet je enkel zien in de extended version en The Game is best wel leuk al klopt er uiteindelijk geen hout van de plot.

Vido Liber, Tuesday, 10 February 2009 11:36 (fifteen years ago) link

Ha!

1. The Fight Club
2. The Game (ondergewaardeerd)
3. Alien 3 (met gemak de beste van de serie overigens)
4. Seven (overgewaardeerd)
5. Panic Room

Zodiac niet gezien.

OMC, Tuesday, 10 February 2009 12:17 (fifteen years ago) link

ja maar Zodiac moet je zien hoorr :) die is heel goed en spannend, vond ik. En ze gaan ook nog Dirty Harry kijken in de bios, tijdens die film zeg maar.

ik dacht al dat er fans van The Game zouden zijn, is dat 'r een met Pacino geen zin om 't op te zoeken.

Ludo, Tuesday, 10 February 2009 12:48 (fifteen years ago) link

iMDB lost alle vragen op ;-), maar The Game is een er eentje met Michael Douglas.

Vido Liber, Tuesday, 10 February 2009 12:53 (fifteen years ago) link

Mjaaa, Zodiac kwam op een verkeerd moment, dat ik het zowel met serial killahs als 70s nostalgie had gehad (en dat shot van de Golden Gate in de trailer wat volgens mij compleet met de computer was gemaakt werd ik op een of andere manier heel erg treurig van.)

Michael Douglas inderdaad, op het lijf geschreven die rol. Shot van zijn vader op het dak is misschien het mooiste wat Fincher ooit heeft gemaakt...jammer dat hij daarna zo op het "ik kan door het oor van een Playmobil koffiekop bewegen met mijn camera!!" pad is verdwaald.

OMC, Tuesday, 10 February 2009 13:03 (fifteen years ago) link

iMDB lost alle vragen op ;-), maar The Game is een er eentje met Michael Douglas.
allicht maar ik laat jullie liever praten ;)

is The Game dan de film waarin een zoontje wordt ontvoerd?

Ludo, Tuesday, 10 February 2009 13:05 (fifteen years ago) link

gisteren trouwens weer 'ns Reservoir Dogs gezien (toevallig vandaag op tv)
de rol van de dikke Penn versie van Frodo viel me vooral op dit keer:
http://www.pubdef.net/uploaded_images/ReservoirChris-780523.jpg

maar die Mexican stand-off aan het eind. Ik snap nog steeds niet hoe 't kan. de ouwe baas Joe schiet de agent neer, Keitel heeft beloofd dat ie dan wraak neemt en dat doet ie. en dan schiet Nice Guy Eddie hem dood. Maar wie schiet dan nice guy Eddie neer. Dat moet dan Keitel zijn, maar dat ik vind dus stom, hij dodget een kogel en weet toch nog 2 mensen neer te knallen.
(ook wel knap van de snitch Mr Orange dat hij na eerder leeggebloed te zijn door kogel 1, ook nog kogel 2 tijdelijk overleefd om een bekentenis te doen aan Keitel)

Ludo, Tuesday, 10 February 2009 13:08 (fifteen years ago) link

Maar wie schiet dan nice guy Eddie neer.

LOL, klassieke vraag. Keitel schiet idd 2x (slo-mo geeft het antwoord.)

Ja, ja die Penn, de hele film de lolbroek uithangen en dan opeens pislink worden...erg goed.

OMC, Tuesday, 10 February 2009 13:15 (fifteen years ago) link

Pislink worden was wel Penns handelsmerk. Zie ook: The Funeral en Short Cuts.

Vido Liber, Tuesday, 10 February 2009 16:30 (fifteen years ago) link

Ondertussen ben ik helemaal klaar met het op een rijtje zetten van de films die ik zag tijdens het afgelopen IFFR. Te vinden op deze plek.

Vido Liber, Wednesday, 11 February 2009 11:56 (fifteen years ago) link

een After Hours vergelijking wekt altijd interesse, dus die gaat mee op de lijst.

Ludo, Wednesday, 11 February 2009 12:50 (fifteen years ago) link

Aanvullende info: Daytime Drinking won tijdens het festival van Locarno de Netpac Award en, als ik me niet vergis, tijdens het Pusan International Film Festival de publieksprijs .

Vido Liber, Wednesday, 11 February 2009 13:30 (fifteen years ago) link

Revanche (Spielmann, 2008). De Oostenrijkse inzending. Begint enigszins Ulrich Seidl-achtig, met mannetjesputter en prostituée, maar wordt gaandeweg conventie-thriller als mannetjesputter en prostituée vluchten en hij een bank gaat beroven. ‘Petty crime gone wrong’ hebben we natuurlijk al zo vaak gezien, dus Spielmann heeft een ongeloofwaardige plotwending in het tweede deel nodig om ons bij de les te houden. Niet helemaal overtuigend, maar niet onaardig.

Doubt (Shanley, 2008). Binnen het genre “degelijke films met degelijke acteersprestaties waar niemand zich een buil aan kan vallen en waar je meestal toch een beetje teleurgesteld uitkomt” zit deze aan de bovenkant. Het overtuigde me. De kruisstelling in het verhaal, waarin een goeiïge priester en een heks van een schooldirectrice met elkaar in de clinch geraken over vermeend ontucht, zie je na drie minuten ontstaan, maar het verhaal bevat genoeg vaagheid om broeierig te blijven. En de centrale dialogen zijn top notch, waarbij Philip Seymour Hoffman en Meryl Streep heel ervaren de bombastische randjes van de dialogen afvlakken. Man man, dit zijn toch wel uitzonderlijke acteurs hoor...

Olaf K., Wednesday, 11 February 2009 22:02 (fifteen years ago) link

Road House
Het plot rammelt als een dansend skelet, maar Road House is desalniettemin een vermakelijke film. Het Road House is niet het louche wegrestaurantje wat ik had verwacht, maar een heus entertainment-centrum, met bowling, danszalen en drank. Het wordt gerund door Cornel Wild, maar gefinancieerd door rijkeluiszoontje Richard Widmark, een Martin Verkerk-achtige sul die we kennen van Night and the City. Widmark brengt een nieuwe zangeresje/pianiste mee, iets wat ie klaarblijkelijk vaker doet, met de intentie het bed met d'r te delen. De manager vindt 't maar niets, wil ze op de trein terug zetten, maar Ida Lupino laat niet met zich sollen. Vanaf dat moment vliegen de vonken in 't rond, dubbelzinnige one-liners in overvloed, strakke outfits van zowel Lupino als Wild, dat kan niet goed gaan natuurlijk. (Om nog niet te spreken van steamy zwempartijtjes) Widmark gaat zich natuurlijk als psychopatische slechterik ontpoppen, maar daar heeft het script een wazige kunstgreep voor nodig. En de slechtste rechter in de filmgeschiedenis. In the end is Wild juridisch gezien uitgeleverd aan Widmark, zoals ie dat voorheen altijd al was, als weeskind die door de pa van Widmark werd verzorgd. Men vertrekt gezellig naar een landhuisje in een duister bos, wapens erbij, het is haast Cape Fear. Pluspunten ook nog voor Celeste Holm, als extreem naief serveerstertje, die 't plot verder niet dient, maar wel extra smaak geeft. Heel raar zijn haar opmerkingen over haar vermeende overgewicht. Niets van te zien.

Quiet City
Een stuk minder geLaagd dan Mutual Appreciation, maar stiekem toch leuker. Superschattig in elk geval. Hier gebeurt waar iedere indiejongetje/slacker van droomt. Je staat ergens depri te lummelen en dan komt 'r een prachtig Sarah Polley-achtig meisje zomaar in je schoot vallen. Ze vraagt de weg, Charlie krijgt het niet uitgelegd en uiteindelijk spenderen ze een hele dag samen. Meer is de film ook niet. De 2 hoofdrolspelers spelen kinderachtige spelletjes, zitten een beetje aan elkaar te plukken, zonder dat het seksueel wordt. Uiteindelijk belanden ze op een arty feestje, wat ik een minder gedeelte vond. (Maar ja ze moeten toch ergens heen) Geiniger is het bezoekje aan een vage vriend van Charlie, die een monoloog over koolsla houdt. Het leukst is echter als ons duo samen op een speelgoedkeyboardje gaat zitten pingelen.

Garage
Een schrijnende Ierse film met een groot hart. Weinig verrassend, dat wel, want wie de verstandelijke gehandicapten-klassieker Le Huitieme Jour heeft gezien verbaasd zich nergens over. Josie is een simpele man, net niet syndroom van Down al heeft ie wel zo'n loopje. (Needless to say, de acteur Pat Shortt speelt dat geniaal, aangenomen dat ie zelf niet simpel is)
Josie werkt in een tankstation. In zijn eentje. Hij werkt er al zijn hele leven. Zijn baas komt af en toe langs, en er is ongeveer 1 klant per 2 uur. Josie is niet echt ontevreden, maar ook weer niet zo gelukkig. Wat de film mooi duidelijk maakt is dat hij eigenlijk een alcoholist is geworden uit noodzaak, om te kunnen "copen" met alles. Dan zendt zijn baas diens zoon (een emokid) om hem in de weekends te helpen. In een Hollywood-film zou dit een mooie vriendschap opleveren, maar hier voel je al dat 't onheil gaat betekenen. Zelfs voordat er iets gebeurd denk je gemeen, jee zou de baas zijn eigen zoon haten en hem daarheen sturen om iets uit te lokken waardoor hij 't tankstation kan sluiten. (In het dorp zegt men dat hij de grond voor iets anders wil gebruiken, of verkopen ofzo)
Uiteindelijk gaat alles mis dankzij een videotapeje. Mooiste scènes zijn die met 't paard dat door Josie appels wordt gevoerd. "aye Hass, come 'ere! Hass! want an apple? they free anyways"

Ludo, Thursday, 12 February 2009 08:26 (fifteen years ago) link

Helemaal met Olaf eens wat betreft de acteerprestaties in Doubt (zie hier ). In de Wikipedia las ik dat de toneelversie in Parijs eind 2006 werd geregisseerd door niemand minder dan Roman Polanski.

Vido Liber, Thursday, 12 February 2009 10:15 (fifteen years ago) link

oh Amy Adams doet ook mee :) dat trekt me over de, eh, streep denk ik. :)

by the way, de man die Josie speelde in Garbage was (natuurlijk) geen simple man himself. Schijnt een bekende comedian te zijn, reden dat er op IMDB een discussie wordt gevoerd of dit nou een tragikomedie is. Ik zou zeggen er is niks komisch an, maar de Ieren gaan toch naar die man kijken met 'n andere insteek, denk ik.

Ludo, Thursday, 12 February 2009 10:38 (fifteen years ago) link

Er is in Garbage zeker wel, zij het in de verte, iets van een tragikomedie te ontwaren. Ik moest in ieder geval erg lachen om de wijze waarop Josie het bruisen van het koolzuur in de sinas deed stoppen.

Vido Liber, Thursday, 12 February 2009 10:45 (fifteen years ago) link

oh ja hehe, werkt dat echt vroeg ik me af, of kun je net zo goed wachten, nou ja.

wellicht heeft tragisch altijd wat komisch, net zoals dat mensen lachen als ze zich ongemakkelijk voelen in een situatie.

Ludo, Thursday, 12 February 2009 10:50 (fifteen years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.