Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11496 of them)

Nashville
matig hoor...nee, geintje. Meesterwerk. Je kan er hele bibliotheken over volschrijven. Ik kan nu "en die scène, en die scène" maar het is toch teveel. Wat me in ieder geval het meeste opviel was het gebrek aan communicatie, het niet luisteren, het meteen afgeleid zijn, het niet om kunnen gaan met emoties. Deprimerend maar net op zo'n niet-schreeuwerige manier. Een miezerige 7.7 op IMDB, tssss.

OMC, Friday, 7 September 2012 22:21 (eleven years ago) link

Tja. IMDB-ratings … :)

Tirza
Opvallend positieve recensies op IMDB. Die cliché's ja, die waren er weer (hierboven ergens aangestipt), maar daar voorbij zag interessante motieven. De man zit geestelijk verdicht en gaat op zoek naar Tirza. In de woestijn, waar hij met zijn metgezel, een kind-prostituee, beland deed me ineens toch wat mystiek associaties op. De hoer (symbool voor de poort naar geluk), de woestijn (de desolate omgeving waar je door moet) en dat het meisje een rood jurkje droeg (het verst gezocht, maar je weet nooit: aql el-sorq, het Rode Intellect, de gids is sufi mystiek). Effe Googlen: blijkt Tirzah een gelijke van Jeruzalem te zijn (vertaald 'schoonheid' of 'gratie'). Toch wel interessant zo. Maar wel jammer dat je dan weer binnen half uur "in de reet geneukt" om je oren krijgt.

Martijn Busink, Saturday, 8 September 2012 01:10 (eleven years ago) link

Oh, en:

满清十大酷刑 (A Chinese Torture Chamber Story)
Gekte die eerder Japans aandoet, maar nu dus Chinees. Een man overlijdt aan een exploderende penis (!) en zijn partner wordt beschuldigd van moord. Ten onrechte, dan volgt een rechtbankdrama met flashbacks. Bizarre martelingen, bijna softporno (naakte martial arts, inclusief 'invincible mouth' en 'oral attack'). Politiek incorrect (vrouwonvriendelijk) maar ook wel weer zo over de top dat je het nauwelijks serieus kunt nemen. Bizar, dat is 't zeker.

Martijn Busink, Saturday, 8 September 2012 01:15 (eleven years ago) link

Ouch, paar spelfouten hierboven, maar 't is ook alweer bedtijd (konden we toch maar editen hier) …

Martijn Busink, Saturday, 8 September 2012 01:17 (eleven years ago) link

spelfouten schmellfouten, ':)' @ Tirza beschrijving

Ludo, Saturday, 8 September 2012 09:04 (eleven years ago) link

Tja. IMDB-ratings … :)

Natuurlijk, maar toch in dit geval...
De hAtorZ schijnen vooral in twee kampen te vallen: country-liefhebbers die zich ergeren aan hoe de scene wordt afgeschilderd en country-haters die vinden dat er teveel muziek in zit. Nou ben ik zelf niet echt een liefhebber maar die optredens van Ronee Blakley zijn subliem. Een van de vreemde dingen van Nashville is dat het een realistische realititeitsneuker is (yep). Dus Altman trekt de perceptie uit elkaar in een soort plotloos doolhof van stemmen en levens maar ondertussen voelt het echt. Daarom vond ik het niet zo verrassend maar wel erg stoer dat veel acteurs niet alleen die liedjes in de film zongen maar ook zelf hebben geschreven (die gladjakker Carradine won er pardoes een Oscar mee).

OMC, Saturday, 8 September 2012 09:18 (eleven years ago) link

country-muziek vind ik vaak geweldig, maar Nashville behoort (nog) niet tot mijn favoriete Altmans. Daarvoor is het voor mij toch teveel een Antonioni-doolhof (dat verkiezingsautootje!)

Ludo, Saturday, 8 September 2012 10:50 (eleven years ago) link

Ik doelde vooral op de cijfers, de recensies kunnen interessant zijn.

Forumdiscussies wordt altijd zo moe van mensen die vragen of er beestjes pijn gedaan wordt. :)

Martijn Busink, Saturday, 8 September 2012 11:06 (eleven years ago) link

Beste Altman voor mij gaat toch echt tussen McCabe en Nashville. Werd door laatste echt overdonderd destijds. Ik schreef destijds over die muziek: "Wat zo goed is aan die countrysongs in die film is dat ze enorm sentimenteel zijn, maar wel een werkelijk leed beschrijven. Het is een beetje alsof het lopende verhaal de buitenkant van de mensen toont, de maatschappelijke gekte en dat die sentimentele songs inderdaad een beetje binnenkant laten zien. De sentimentele songs zijn oprechter dan de werkelijkheid, mooie ironie. Ik vond overigens " keep on sliding down some more' wel een mooi liedje. De rest was me veel te gelikt, te nashville."

En over Tirza, ik viel er gisteren ergens in, huwelijk tussen Johanna en Gijs ging slecht en de tienerdochter werd opstandig. Er kwamen in rap tempo wel zoveel slechte dialogen voorbij en zoveel zogenaamd pijnlijke literaire scenes, dat ik hardop zei: We halen die Denen nooit meer in.

Olaf K., Saturday, 8 September 2012 13:33 (eleven years ago) link

Oh OMC, mocht je "Medium Cool" nog niet kennen, zit in hetzelfde straatje en is ook geweldig.

Olaf K., Saturday, 8 September 2012 13:42 (eleven years ago) link

Ik doelde vooral op de cijfers

Begreep ik (ik negeer die eigenlijk verder altijd maar nu viel het op, forum kan los van de troll-draden soms erg informatief zijn, zit altijd wel een figuur tussen die met een theorie komt dat je denkt "hier kan ik mee leven").

Dat verkiezingsautootje is geweldig! Sowieso mag ik dat soort auto's in films altijd wel (Alex Jones met die rode kop in Waking Life schiet me zo even te binnen).

Medium Cool op de immer uitdijende lijst.

OMC, Saturday, 8 September 2012 16:35 (eleven years ago) link

Ik doelde vooral op de cijfers

ik dacht even dat je een film had gezien die zo heette. leraren-docudrama a la Entre Les Murs (al was 'je cijfers' dan leuker geweest)

Ludo, Saturday, 8 September 2012 17:54 (eleven years ago) link

LOL. Ja, daar sloop even de routine in. Titel mag gebruikt worden...kan ook zo'n depri-kantoor drama zijn, vermoed ik.

OMC, Saturday, 8 September 2012 22:05 (eleven years ago) link

Before the Devil Knows You're Dead
Toch eens opgelet en ook hier zijn wel mensen die op curieuze manier met elkaar communiceren. Maar dat zijn ook criminelen, lastig te zeggen (ihkv 'zijn die Hollanders nu zo uniek met hun ranzige dialogen en sexobsessies?') en de opening liegt er ook niet om. Hoffman als zwetende en moeilijk kijkende man, dat hebben we al eerder gezien (ihkv 'is dat nu echt zo'n geweldige acteur?'). Evengoed wel een leuke film, door de interessante Coen-achtige problematiek.

Black Dynamite
Ihkv de ontdekking van Adrian Younge, die de soundtrack maakte van deze geslaagde Blaxploitation parodie. Flauw maar toch regelmatig gewoon erg grappig (en met slechts drie blaxplototation flicks under the belt zal ik wel een referentie of twee missen).

Martijn Busink, Sunday, 9 September 2012 15:26 (eleven years ago) link

http://content.internetvideoarchive.com/content/photos/725/030485_36.jpg

Sweet Sweetbacks Badass Song gezien? (insane blaxploitation, Van Peebles exploiteerde daar onder meer zijn eigen zoon, en liep een of andere soa op, und so weiter.

Ludo, Sunday, 9 September 2012 16:43 (eleven years ago) link

)

Ludo, Sunday, 9 September 2012 16:43 (eleven years ago) link

Discussie over hondjes op IMDB, ik download 'm ff. :)

Martijn Busink, Sunday, 9 September 2012 16:47 (eleven years ago) link

ben benieuwd. manische soundtrack ook meen ik me te herinneren, dus dat zit wel eh snor.

Ludo, Sunday, 9 September 2012 18:12 (eleven years ago) link

江戸川乱歩全集 恐怖奇形人間 Horrors of Malformed Men
"Ero guro", ofwel erotisch grotesk … nou valt dat erotische valt mee (of tegen), op een paar welgevormde dames in de gevangenis in het begin een droomachtig stuk een tijdje later zijn het vooral veel 'malformed' mannen en vrouwen. Vreemde film weer, na ontsnappen uit die gevangenis belandt de man op een eiland waar het mysterie zich langzaam ontspint. Aan het eind is er een rechercheur die het nog even allemaal voor ons op een rijtje zet. Ja, het is weer een merkwaardig geval dit.

Faster, Pussycat! Kill! Kill!
M'n Russ Meyer cherry ook eindelijk gepopt. En het viel niet tegen. Je moet er niet te veel van verwachten natuurlijk maar het is grappig en veel zie je natuurlijk in veel films terug: al dan niet als tip to the hat, zoals de dialogen, de stoere sexy vrouwen en de manier van filmen (van schuinonder). Door en door Amerikaans.

Nashville
Deze ook, razendknap gemaakt met al die brede shots, dialogen die elkaar snel afwisselen en de verschillende verhaallijnen. En toch is een samenhang waardoor het te volgen blijft. Wel een hele zit, maar met zoveel personages en uitgebreide muzikale intermezzo's is dat begrijpelijk. Kreeg ook wel zin in een potje country.

Martijn Busink, Monday, 10 September 2012 14:53 (eleven years ago) link

Faster, Pussycat! Kill! Kill! is de enige Russ Meyer die ik ooit heb gezien. Alweer een eeuwigheid geleden tijdens een nachtvoorstelling in bioscoop Desmet (RIP). Een perfecte plek op een perfect tijdstip met een jong publiek dat er veel zin in had. Een gedenkwaardige avond.

Horrors Of Malformed Men is inderdaad een typisch Japans curieus geval. Zie ook: http://gert01.home.xs4all.nl/malformedmen.html

Vido Liber, Monday, 10 September 2012 19:09 (eleven years ago) link

… maar binnen de context van de wereldcinema bij lange na niet het meesterwerk dat sommige critici er van willen maken.

Nee, die dat zie ik er ook niet in.

Martijn Busink, Monday, 10 September 2012 20:36 (eleven years ago) link

re: Tirza. Hoorde een interview in Engeland met Anton Corbijn ten tijde van The American. Hem werd gevraagd over het expliciete naakt in die film. "Het zal mijn Hollands/Europese traditie wel zijn" zei hij. "Deze week zag ik een nieuwe Nederlandse film, Tirza, en drie keer zat er iemand op de plee".

Rick Buur (keeskist), Tuesday, 11 September 2012 07:22 (eleven years ago) link

Op de plee zitten begint ook een Amerikaanse traditie te worden. Michelle Williams doet het twee keer in Take This Waltz.

Vido Liber, Tuesday, 11 September 2012 12:27 (eleven years ago) link

http://gert01.home.xs4all.nl/detachment.html

LOL :)

Ludo, Tuesday, 11 September 2012 19:32 (eleven years ago) link

toch al geen fan van Brody, die Vido.

Ludo, Tuesday, 11 September 2012 19:33 (eleven years ago) link

off the record

Een hernieuwde kijkbeurt van Der Himmel Uber Berlin leverde iets meer genoegen op. Een film die Peter Falk + het circus + overgangen van zwart-wit naar kleur én historische beelden combineert kan ook niet slecht zijn. Zeker als Wenders de regisseur is. Toch blijft het voor mij een beetje een té perfect epos, te ambitieus (het vervolg alleen al) en ook wel wat langweilig. Het tweede optreden van Cave had niet gehoeven, en Bruno Ganz had best iets eerder engel mogen worden. Dat is een omslachtige manier om te zeggen dat de film wat korter gekund, maar met negen extra Wenders 'under the belt' kan ik nu wél genieten van – bijvoorbeeld – de bibliotheekscene. Prachtig ook, om het oude Berlijn te zien. Verfomfaaid. De Muur. 'Er wandelen mensen langs porno en peepshow'.

https://www.youtube.com/watch?v=9LsqfgPx_Rw

Ludo, Wednesday, 12 September 2012 06:49 (eleven years ago) link

best iets eerder engel mogen worden

mens, duh.

Ludo, Wednesday, 12 September 2012 06:49 (eleven years ago) link

Γλυκιά συμμορία (Sweet Bunch)
Grieks nihilisme uit 1983, 2 mannen en 2 vrouwen en kortstondig nog een pornstressje wonen in een huis en stelen, bedriegen en rotzooien een paar dagen wat aan. De instanties posten al voor hun huis en een en ander loopt natuurlijk in de soep tot het rigoreuze einde.

降頭 Black Magic
Shaw Brothers zijn bekend om hun martial arts maar hebben daarnaast als goed exploitatie filmers diverse dingen gedaan. Black Magic is een soort giallo, door de hippe kleuren, kleding, settings en de soundtrack. De zwarte magie maakt het weer echt Aziatisch. De finale wordt wat lullig/grappig maar al met al een uitstekende film, if you're into that kind of thing.

Martijn Busink, Friday, 14 September 2012 00:28 (eleven years ago) link

The Navigator: A Mediaeval Odyssey
De fuck. Echt zo'n film die je zonder voorkennis moet zien voor de echte "dat meen je niet??" ervaring. Ludo geeft hier boven al een omschrijving. Erg origineel verhaal, dat halverwege beetje zwabbert (die onderzeeër O RLY?) maar tegen het einde een aantal mooie, droevige twists heeft. De beginbeelden zijn overigens briljant en als je me niet van te voren had verteld dat de film uit 1988 was had ik zo geloofd dat het een recente film was (gebeurt me nooit). Dat noem je dan een cultklassieker. :)

Gilda
Mijn vader vertelt altijd graag dat in zijn jeugd voor de kerk een groot bord hing met de leeftijdskeuringen voor alle film, zoals geleverd door de katholieke kerk. En geen film had een hogere keuring dan Gilda: 21 jaar en verplicht je ID mee. Nu je denk, "nou, nou" maar met even wat inleven snap ik het wel. Niet zozeer Hayworths dansjes, al zullen die net als haar quasi-doorschijnende jurken niet hebben geholpen, maar haar losse zeden (grijpt de kans aan om met elke man er van door te gaan) zullen wel erg problematisch zijn geweest. Dan denk je: zal wel door de tijd een duffe film zijn geworden. Maar nee, dit is een meesterwerk van het Oude Hollywood. Schitterend beginshot met die grote dobbelstenen zet meteen de toon. Heerlijk tempo, goede grappen, knetterende dialogen, prachtig gebruik van schaduwen, er is weer zo'n typische homo-erotische klik tussen twee hoofdpersonen maar die is snel genezen als Rita Hayworth op de scene verschijnt. Maakt haar faam als verleidster ook compleet waar. Ik zou bijna willen stellen dat zij de vrouw heeft uitgevonden. Zucht. Kortom, zo maken ze ze niet meer.

[wel -spoilers- onverwacht happy end trouwens]

OMC, Friday, 14 September 2012 22:25 (eleven years ago) link

I hate you so much I think I'm going to die from it!

(opvallend negatief stukje over Gilda van mij, al is ook niet veel meer dan Rita blijven hangen, en dat ze naar Montevideo gaan #randomdetails)

Ludo, Saturday, 15 September 2012 06:55 (eleven years ago) link

opvallend negatief stukje over Gilda van mij

Ja, ik las het daarna. Verrassend. :) Ik had eigenlijk niet zulke hoge verwachtingen, dat helpt wellicht ook.
Ik zat even in mijn (zeer minutieuze) boek over de Spaanse filmcensuur ten tijde van Paco te bladeren en was wel verrast dat Gilda ongecensureerd werd getoond. Een paar jaar later werden bijv. alle scenes van Hayworth in badpak uit The Lady from Shanghai geknipt. En dan laten ze dat Basic Instict shot in Gilda gewoon glippen. :)

OMC, Saturday, 15 September 2012 08:35 (eleven years ago) link

Nou, ik heb Gilda dan dus ook maar effe gekeken en ik zit ergens tussen Ludo en OMC. Dialogen zijn vooral in de eerste drie kwartier errug sterk. Lekker veel subtext ("You're out of practice, aren't you? Dancing I mean."), lekker veel aankondigingen van ellende, lekker veel hatelijkheden ("Johnny is such a hard name to remember, and so easy to forget"), en lekker veel promiscuïteiten. Maar het verhaal houdt niet bijzonder veel over inderdaad. Het is niet gevaarlijk genoeg. Klein opdondertje dat begint te schieten. Twee vage Duitsers. En het einde is een zeperd. Maar: geen seconde verveeld. En Hayworth begrijp ik hoor, dat moet toch een sensatie geweest zijn. (Alleen nog maar eerder in Lady from Shanghai gezien.)

Olaf K., Sunday, 16 September 2012 20:38 (eleven years ago) link

zo heel veel bekende films heeft ze geloof ik niet he - Hayworth - zelf zag ik ze ook nog (ooit) in Only Angels Have Wings, een effectief maar gevaarloos Howard Hawks-drama vol grote namen.

Ludo, Monday, 17 September 2012 06:56 (eleven years ago) link

Verlate Re; Bill & Ted (zie 't nu ineens):
Bogus Journey is veel beter.

Maar Reeves kan ik niet meer zien zonder whoah, dude! te denken. :)

Martijn Busink, Monday, 17 September 2012 12:15 (eleven years ago) link

een 2 deel dat béter is - ok het kon niet veel slechter - met Reeves er nog bij, woah! ;)

Ludo, Monday, 17 September 2012 13:05 (eleven years ago) link

fun fact: De filmposter met Rita Hayworth in Mulholland Drive is van Gilda.

Dreeke, Monday, 17 September 2012 14:22 (eleven years ago) link

https://www.youtube.com/watch?v=kEwrbolQ3bE

arnout, Monday, 17 September 2012 16:16 (eleven years ago) link

Worst actor ever? Als het om Hollywoodsterren gaat, nomineer ik graag Nicolas Cage:

https://www.youtube.com/watch?v=xP1-oquwoL8

Vido Liber, Monday, 17 September 2012 18:30 (eleven years ago) link

Buitencategorie: Tommy Wiseau

https://www.youtube.com/watch?v=if5eP3crl_4

Vido Liber, Monday, 17 September 2012 18:32 (eleven years ago) link

:) Cage de lolligste nep-acteur en nepotist ever. WHAT IS IT?! OH NO NOT THE BEES NOT THE BEES!!1!!1!

Ludo, Monday, 17 September 2012 18:39 (eleven years ago) link

Cage is jarenlang weggekomen met zijn acteerfratsen omdat hij in films speelde die dat wel konden hebben. Zo gauw dat over was, vond ik er geen bal meer aan.

Nog zo iemand: Woody Harrelson. Als ik hem nog 1 keer in een zogenaamde gevaarlijke-gek-rol zie met een te dik aangezet zuiderlijk accent --> tanden eruit.

Olaf K., Monday, 17 September 2012 21:13 (eleven years ago) link

Nicolas Cage is gewoon de Christopher Walken van ehm.... nou dat dus...!

Dreeke, Monday, 17 September 2012 23:00 (eleven years ago) link

Geen idee of Los Subjectivistos dezw meneer ook kennen. Hij heeft iig toevallig onlangbesloten dit character te begraven.
50% van de 'grappen' gaan mensen die de site niet kennen waarschijnlijk over het hoofd.

maar 'wijlen' Nostalgia Critic heeft dus "The Room" ook eens onder handen genomen:

http://thatguywiththeglasses.com/videolinks/thatguywiththeglasses/nostalgia-critic/25743-the-room

Ben best benieuwd of er meer subs zijn die dit soort online reviewers volgen. En zo ja, welke?

Dreeke, Monday, 17 September 2012 23:25 (eleven years ago) link

Ik zie er wel eens een van The Needle Drop, en denk dan meestal: wat een ijdeltuit dat ie met z'n giechel erbij moet en wat een onzin kraamt ie uit, de laatste die ik zag was deze Om review. :)

Martijn Busink, Tuesday, 18 September 2012 07:24 (eleven years ago) link

Nicolas Cage is gewoon de Christopher Walken van ehm.... nou dat dus...!

klopt, en ik vind Wiseau ook wel wat van Walken hebben, vreemd hoe die (Walken dus) meestal wél aan de goede kant van de kwaliteitsschaal weet te blijven. Het zal zijn kapsel zijn dat alle kritiek overbodig maakt.

Ludo, Tuesday, 18 September 2012 08:27 (eleven years ago) link

online reviewers

Heel, heel soms, als ik tijd over heb, wil ik wel eens kijken/luisteren naar Mark Kermode, omdat ik het vaak met hem eens ben, maar hij zijn mening beter en grappiger kan verwoorden. In de clip hieronder doet hij bijvoorbeeld To Rome With Love. De locatie is hier overigens een andere dan de gebruikelijke radiostudio waar de meeste van zijn recensies vandaan komen. Na een minuut of twee zie je dat hij in een zaal zit met publiek en een lege orkestbak. Waarom zijn de orkestleden niet even blijven zitten om hem te ondersteunen met een fijn achtergronddeuntje?

https://www.youtube.com/watch?v=BAwcm68UrpE

Vido Liber, Tuesday, 18 September 2012 09:10 (eleven years ago) link

Mark Kermode kijk ik ook vanwege de humor, maar hij ziet heel veel films die ik bewust vermijd.

Olaf K., Tuesday, 18 September 2012 10:06 (eleven years ago) link

Christopher Walken een slecht acteur? Nee, dat gaat er bij mij echt niet in, de man zet altijd een krachtig personage neer waar je niet omheen kunt, ik zie hem erg graag.
De Nicolas Cage compilatie is werkelijk hilarisch, de man is inderdaad een waardeloos acteur haha.
Tommy Wiseau kende ik niet, mijn hemel, je vraagt je af hoe de man zijn film gefinancierd heeft gekregen, niemand in zijn omgeving die hem heeft verteld dat hij beter een ander vak kan kiezen?

arnout, Tuesday, 18 September 2012 16:02 (eleven years ago) link

Tsja arnout, Uwe Boll krijgt ook al jaren de financiering van zijn films rond...

Dreeke, Tuesday, 18 September 2012 20:19 (eleven years ago) link

gaat ie weer - after this commercial message: http://multi-panel.bandcamp.com/ - voor de jungs die op een of andere manier niet in mijn inbox zaten.

verbaasde me over de positieve reacties op Tyrannosaur, misschien moest ik er nog even inkomen.

Tyrannosaur
Dit Britse melodrama lijkt eerder Deens. Subtiliteit: nada. Ik had nochtans hoge verwachtingen, doordat Tyrannosaur op de Britse Oscars o.a. Archipelago en We Need To Talk About Kevin versloeg. Jury's laten zich toch snel foppen door ellende. Enkel de eerste scene is hier écht raak. Een opgefokte ouwe kerel (denk Bruce Willis die op zijn oude dag alcoholist is geworden) reageert zijn frustraties af op 'his best buddy'. Om die vervolgens sip naar huis te moeten dragen. (En meer dan dat.) Erg pijnlijk. De dagen erna voltrekken zich in eenzelfde patroon, in een day for night-achtig gefilterd grauwe wereld. Een wereld die (hoe cliché) enkel letterlijk in kleur oplicht als het in en in goede buurjongetje een praatje met de man maakt. Maar over vaders en (surrogaat) zonen gaat het hier niet. De man belandt in de handen van een kringloop-winkel dame. 'So this is your world' concludeert zij in het cafe. Ze is ogenschijnlijk het totale tegenovergestelde van hem, waardoor je meteen weet dat er achter haar façade mínstens zoveel ellende moet schuilgaan. (Anders zijn ze ten slotte niet gelijkwaardig) Een dubbele portie dus voor de kijker. En dan kan Eddie Marsan in zijn trademark rol nog zo zijn broeierige b(e)est doen, het wordt vermoeiend en tegelijk te makkelijk, met gladde popliedjes erdoorheen. Het einde heeft (net als het begin) een brute wending in petto, maar wordt teniet gedaan door de plotselinge entree van een voice-over, die in de laatste 5 minuten (inclusief slowmo) er nóg een tandje bovenop doet. En dat slot, kon dat met een goede advocaat niet anders?

Polisse
Ik wilde Maiwenn als titel typen. Polisse is dan ook duidelijk een zeer persoonlijk project van de actrice die op 'pakweg' 15-jarige leeftijd door de veel oudere Luc Besson werd bezwangerd. Mannen en jonge meisjes, een uiterst ongemakkelijk onderwerp. Hoewel de film in de beginfase nog iets van een docu-sfeer weet op te roepen (we volgen een politie-eenheid die zich met kinderen bezig houdt) vliegt het overdadig groots geacteerde melodrama je hier al snel om de oren. De juist daardoor fascinerende film is doordrenkt van een persoonlijke woede. De agenten verhoren de godganse dag familieverkrachters, en ze doen dat op een wijze die haast onprofessioneel aanvoelt. Niet alleen het bekende vingertje, nee, overmand door emoties. Zou het werkelijk zo gaan? Wie weet, denk maar aan de beruchte Parkmoord waar de politie óók als een kip zonder kop een willekeurige creep van de straat haalde, én het arme vriendje van het vermoorde meisje op stang joeg. Hoewel je bijna die indruk zou krijgen houdt de eenheid zich heus niet alleen met zedenzaken bezig; en typisch genoeg zit juist elders de mooiste scene. Een jongen wordt gescheiden van zijn moeder. En niet zoals bij Proust tot een avondkusje, maar vermoedelijk voor altijd. Bijna zonder opbouw komt die scene keihard aan, ik denk niet dat ik ooit dichter bij tranen om een film ben gekomen... Dan nog wat lollige details als frisse lucht. Maiwenn voert zichzelf op als fotografe, met toepasselijke hipster-bril. Daarvoor komt later echter een heel oubollige verklaring. Ze hebben echt nooit een Tumblr-blog gezien in Frankrijk. Blijkt ook later, als een foute vader wordt gevraagd wat hem opwindt. 'Een kale kut'. 'Shockeert jullie dat'? Kennelijk, want Frankrijk, zo wordt later bewezen, is het reservaat der 'bush'.

Beats, Rhymes & Life
A, E, I, O, U. And sometimes Y. Ideale muziekdocu dit, niet omdat ie zo goed is (eerder degelijk) maar omdat ik de geportreteerde én goed vind, én me er eigenlijk nooit in verdiept had. Midnight Marauders van A Tribe Called Quest is niettemin top 3 hiphop-albums ever voor mij. Van de bandleden had ik echter alleen Q-Tip kunnen noemen, en dan had ik waarschijnlijk gedacht dat hij 'slechts' rapper is. Verre van dat. Q-Tip blijkt een uitstekende 'loop picker' zoals ze hem hier noemen. J Dilla avant la lettre, zeg maar. Toch is hij hier verder een betrekkelijk flat character. Hij is het genie, hij is de diva, en hij loopt erbij als een slick jurylid van Amerikaanse danceshow. Hoedje, sjaaltje, en met spieren uit de sportschool. De man heeft duidelijk nog altijd superstar-aspiraties, terwijl die waarschijnlijk nooit meer gaan komen. Nooit zoals begin nineties in elk geval. En toen deed hij het niet alleen. Enter Phife Dawg, the fivefooter. Letterlijk en figuurlijk de underdog. Hij was degene die Tip aanzette tot rappen, maar vervolgens zelf in de spotlights moest worden geduwd. Duidelijk een man met een minderwaardigheidscomplex, in een wat ongelijke vriendschapsrelatie. Dat zat er vanaf het begin al in, maar het wordt erger dankzij dé cruciale wending. 'Have you ever heard such a funky diabetic'. Phife – die inderdaad iets Bart de Graafigs heeft – wordt vanaf het grote succes geplaagd door health issues. Q-Tip wil 'm in een betere levensstijl (geen suiker!) drillen, maar dat pakt averechts uit. Tip merkt zelf terecht op dat Phife hem vanaf dan als slechterik is gaan zien. Phife associeert hem eigenlijk met al zijn gezondheidsellende. In de tweede helft van zowel de docu als Tribe's carriere leidt tot veel ruzies, en bovenal een droevig stemmende verbittering. En dan kan de docu als een soort ironische grap de boel wel zogenaamd positief in Japan laten eindigen, maar eigenlijk rest slechts pijn en tranen (die veelvuldig worden vergoten). Omring door ijzersterke muziek, zelfs op de verzadigde reunietour komt 'Back in the days when I was a teenager/Before I had status and before I had a pager' nog zo hard! Kippenvel.

The Inbetweeners
Och ja, bij die 4-sterren films van FilmTotaal zitten ook werkjes die gewoon een retegezellig bioscoop-avondje vormen. The Inbetweeners – tevens tv-serie is een soort Costa, met dit verschil dat de (zogenaamde) youngsters als ze hier een 'propper' proberen te versieren klappen krijgen. Het eindresultaat na een hele film is echter hetzelfde; iedereen ontmaagd, en een fikse drankrekening. Dan kun je nog zo ironisch doen, en personages opvoeren die naar 'uni' gaan, de diepgang gaat niet verder dan een 'shotglaasje'. Ik vraag me altijd af of dit soort films gewoon 20 jaar nostalgie nodig hebben; dat als je ze in 2030 kijkt je ineens wel zoiets hebt van 'awww'. Griekse eilanden, pompende house, en 'die en die' kledingstijl. Of waren die films van John Hughes écht beter. (Niemand zal beweren dat ook die niet vol clichés zitten). In The Inbetweeners hebben we de dikke nerd, de jongen met liefdesverdriet, de seks geobsedeerde, én een lange domme slungel. De laatste líjkt in elk geval op een stuk of 4 gasten die ik gedurende de middelbare kende. De nerd doet de voice-over en wordt vanzelfsprekend verliefd op het allermooiste meisje. Zoiets kan niet zonder resultaat blijven, al komt zij niet verder dan 'i like you'. In de zijlijn nog een Joran van der Sloot-bad guy, zonde dat die niet werd vergezeld door wat 'locals' als back-up.

Ludo, Thursday, 20 September 2012 06:58 (eleven years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.