Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11501 of them)

stukje over Catfish op de voorpagina

Ludo, Sunday, 5 December 2010 09:11 (thirteen years ago) link

Get Carter
Wat een akelige film zeg! De misogynie van deze film is onwaarschijnlijk. Vrouwen zijn hoeren óf maagden en als de jonge maagd een hoer blijkt te zijn wordt hoofdrolspeler Michael Caine pas écht kwaad. Alle dames lopen ook in mini-rok of minder dan dat en bieden zich gewillig aan. In een bijna sadistisch vernederende scene voert Caine een telefoonseksgesprek met een dinnetje terwijl zjin pensionbazin héél hard op haar schommelstoel gaat zitten wiebelen. Ze slaakt nog net geen kreetjes. Als een vrouw in de film na een uur (!) voor het eerst wat eigen initatief neemt blijkt ze eventjes later bezopen. Het is me wat. Nus is dit wereldbeeld wat wordt opgeroepen natuurlijk wel passend bij de mannelijke personages die hier figureren. Zo dénken ze gewoon. Michael Caine speelt een gangster die teruggaat naar het kille Newcastle waar zijn broer net onder verdachte omstandigheden is omgekomen. Zijn zelfingestelde onderzoek is onnavolgbaar, best fascinerend en uiteindelijk toch een soort oog om oog tand om tand wraaktocht. (Weer een wraakfilm jongens!) Jammer dat het einde wat laf is... Zou je niet verwachten in zo'n compromisloze film.

The Housemaid
Ze doen ook weleens wat nuttigs met hun geld, die Qatari's. Deze film werd dankzij allerlei geldschieters gerestaureerd, waaronder dus de Arabieren én Armanio Giorgio of hoe heet dat merk. (Scorsese had er trouwens ook een handje in met een fonds) Die restauratie heeft trouwens wel merkwaardige effecten, de beelden zijn grotendeels kristalhelder, maar het geluid bleek toch lastiger te redden, daarnaast zijn er ook nog een zwik scènes die kennelijk nagenoeg vergaan waren, een enorme drop in kwaliteit. Ondanks al deze inspanningen zal het tussen mij en de vroege Aziatische cinema (zeg voor de jaren '70) niet iets worden. Behalve Woman in the Dunes en de meesterwerken van Kurosawa schiet me eigenlijk niets te binnen waar ik echt van genoten heb. Olaf had het bij deze film over Hitchcock, ik zou zeggen het is de Koreaanse Bunuel. (Dat verklaart in mijn geval ook beter dat het me niet zo veel deed). Klassenstrijd, de seksuele repressie de bourgeoisie zichzelf oplegt, dat soort thematiek. De kwaaie feeks is de huismeid, die in haar eerste scène meteen rücksichtslos een rat doodmept, dus dat wordt een femme fatale. In een mengeling van realisme, film noir en melodrama neemt de huismeid het huishouden over. (Meer dan de bedoeling is haha) De echtgenote denkt alleen maar aan geld, in een van de meer sprookjesachtige scènes blijft ze maar naaien (achter de naaimachine) tot ze er in slaap valt. Als ze weer wakker wordt gaat ze weer gewoon verder. Haar echtgenoot wordt verleid door 't dierlijke in hemzelf (ofzo, dit klinkt als blabla) in de mooiste scène van de hele film gaat de huismeid met blote voeten op zijn voeten (met schoenen) staan. Heel sensueel. De kindertjes zijn trouwens wel wichtjes, het jongetje krijgt in elk geval zijn verdiende loon. (En het meisje een eekhoorn...) Een van de dingen die een drempel opwerpen bij deze film is de avant-gardistische orkesttrack, die maar dóórgaat. Toch zit er nog wel een mooi muzikaal moment in als de huismeid (op dat moment door abortus in crisis) diep in de nacht op de piano gaat zitten hameren. Het klinkt atonaal, maar toch nét niet.

Catfish
Zie Subs-site.

Murder By Contract
Ik zal maar niet weer over misogynie beginnen, ik wil geen conservatief of moraalridder lijken natuurlijk. Het verschil met Get Carter is dat hier alleen het hoofdpersonage er last van lijkt te hebben. ('Vrouwen stammen af van apen, ze zijn belachelijk nieuwsgierig'). Voor een film noir is het ontbreken van een femme fatale wel opmerkelijk. Al is er wel een vrouw die gedood moet worden en voor dood zorgt, maar dat is toch wat anders dan iemand die de touwtjes in handen heeft. De 2 andere vrouwen die een uitgebreide scene hebben zijn dronken en hoer! De laatste is een Marilyn Monroe-typeje die haar 'cab fare' betaald krijgt. Hoofdrol is voor een huurmoordenaar die eerst nog een Oldboy-achtig trainingsregime volgt en Le Samourai-achtig cool lijkt, maar al snel door de mand valt als een Taxi Driver-achtige idioot. Hij moet in Los Angeles een klusje doen, wat vooral uit tactisch wachten bestaat. De matige film laat zichzelf (en de kijker) in slaap soezen, dermate dat er uiteindelijk nog haast moet worden gemaakt in een afgeraffeld slot.

Ludo, Monday, 6 December 2010 08:03 (thirteen years ago) link

2 dingen die nog moeten gezegd worden over Murder by Contract. 1)Mark Ruffalo lijkt zijn hele acteren gebaseerd te hebben op Vince Edwards, hier de hoofdrol, hij ziet er hetzelfde uit en praat identiek. 2)de soundtrack is absurd! vol exotisch akoestisch (en electrisch) gitaarwerk. totaal anders dan je zou verwachten in een film noir en daarom leuk. jammer dat de rest van de film niet dat niveau heeft.

Ludo, Monday, 6 December 2010 09:30 (thirteen years ago) link

Over Mark Ruffalo gesproken: The kids are allright! Ik zeg Oscar. Ik ben inmiddels een uitgesproken fan van deze man, die echt actief zijn repertoire uitbreidt.

Olaf K., Monday, 6 December 2010 09:48 (thirteen years ago) link

morgen een docu van Kleijwegt over Philip K Dick zeg ik even voor Omar, die dat vast al ergens anders las.

is die Dick werkelijk een slechte schrijver trouwens of is dat zo'n excuus van SORRY het is Sci-fi dus het is eigenlijk slecht maar die Dick is werkelijk goed slecht, zeg maar.

Ludo, Monday, 6 December 2010 13:32 (thirteen years ago) link

Ik heb alleen VALIS gelezen, niets aan opgevallen qua stijl … maar ik las het tussen Corbin en Guénon in wat misschien ook niet echt literaire hoogstandjes zijn. :)

Martijn Busink, Monday, 6 December 2010 13:41 (thirteen years ago) link

Wist van niks, waar dan?

Nooit begrepen waar ze het over hebben als ze zeggen dat hij niet goed kon schrijven. Soms een beetje gehaast en dan gebruikt hij bijvoorbeeld opeens veel het woord 'presently'. Bovendien als je zo aan het goochelen ben met realiteitsniveau's let je even niet op "het schijnsel van het theekopje, dat een tussen wit en roze zweem afgaf, verfijnd als het licht dat in de kathedraal van Reims viel op die ochtend dat ik ontzettend moest SCHIJTEN!!!" Heb het idee dat men elkaar weer aan het napraten is, zal wel ergens op Wikipedia staan. ;)

OMC, Monday, 6 December 2010 13:46 (thirteen years ago) link

gheheh.

stond in die old skool linkse media Vrij Nederland (waar Kleijwegt ook voor schrijft) en VPRO gids.
maar goed, The Owl In Daylight, Philip K Dick is Here, morgen om 23:00 op NL2 (in het Uur van de Wolf Of Holland Doc ofzo, of allebei)
Kleijwegt heeft zich uitgeleefd met spiegedeliese filtertjes zo zouden er beelden in zitten van de wegen van LA bewerkt met filters die de politie gebruikt om wietplantages op te sporen...

Ludo, Monday, 6 December 2010 14:06 (thirteen years ago) link

The kids are allright! Ik zeg Oscar.

Voeg Annette Bening ook maar toe.

Vido Liber, Tuesday, 7 December 2010 09:33 (thirteen years ago) link

mooi stukje trouwens Vido over Love Streams, makes more sense than the movie zeg maar.

Ludo, Tuesday, 7 December 2010 10:18 (thirteen years ago) link

Cinemania
Wederom met dank aan Ludo voor de tip. Zelden zo gelachen, of liever gezegd, besmuikt gegrinnikt om mensen die op de een of andere manier door het leven zijn beschadigd. Ik heb altijd al beweerd dat er bij mannen een dunne scheidslijn bestaat tussen hobby en obsessie en deze documentaire is daar een uitstekend voorbeeld van. Meest hilarische was waarschijnlijk het omgekeerde topsportdieet dat een van de cinemaniacs volgde, moddervet vreten dat er in ieder geval voor zorgde dat hij tijdens een film nooit naar de WC hoefde. Maar goed, een goede documentaire levert je meestal nieuwe inzichten op, ook al omdat ik vanwege mijn onvolprezen Cinevillepas zelf regelmatig in de krochten van de Amsterdamse filmhuizen te vinden ben. En ik betrapte mezelf erop dat ik mijn medebioscoopgangers plotseling met andere ogen bekeek: de vrouw van middelbare leeftijd die voorafgaand aan Winter's Bone met een verbeten trek om haar mond al het promotiemateriaal meegriste, de gezette Amerikaan (?) met kekke heuptas die, staand in het gangpad, via een ingewikkeld algoritme leek te berekenen waar hij nu weer eens ging zitten. Ze zijn onder ons, de cinemaniaken.

Winter's Bone
Naar aanleiding van de diverse tippen op dit forum eerst maar eens Frozen River bekeken en ik ben er nog niet over uit welke ik de betere film vind. Allebei goede films en op alle twee is wel iets aan te merken: houterig acteren (Frozen River) en veel te traag (Winter's Bone). Het is wel een ideale double bill voor deze tijd van het jaar.

Willems, Tuesday, 7 December 2010 11:27 (thirteen years ago) link

hehe lol @ Cinemania beschrijving :)

dat promomateriaal graaien is zo'n gek idee nog niet. ik zocht eens op wat een poster van After Hours nou doet (mijn favoriete film) duizenden dollars. zoveel zijn er daar ook niet van gedrukt natuurlijk.

Ludo, Tuesday, 7 December 2010 11:56 (thirteen years ago) link

Wellllllnee, $29.999.99. Je moet natuurlijk wel ekte-ekt obsessief zijn. ;) (of moet je per se een 1985 mint met cokeresten van Scorcese erop hebben?)

OMC, Tuesday, 7 December 2010 13:22 (thirteen years ago) link

Nou ja, zeg, ik schreef toch echt $29,99. Dus.

OMC, Tuesday, 7 December 2010 13:23 (thirteen years ago) link

Cinevillepas … betrapte mezelf erop dat ik mijn medebioscoopgangers plotseling met andere ogen bekeek

Zoals de kale man in wit overhemd die steevast te laat binnenkomt, op onverwachte momenten net iets te hard lacht en altijd minstens een kwartier voor het einde weer vertrekt. De oudere dame die ik regelmatig zie, zit altijd op een van de voorste rijen, niet in het midden (zoals ik zelf zoveel mogelijk probeer te doen), maar helemaal rechts of, als rechts bezet is, helemaal aan de linkerkant. De gezette man met de tassen, die tot voor kort altijd helemaal vooraan op de eerste rij ging zitten, luid ritselend de hele film door voedsel uit de tassen haalde, constant bewoog en zich minstens vijf keer uitgebreid uitrekte, ben ik het afgelopen jaar niet meer tegengekomen. Ik zou me bijna zorgen om hem gaan maken.

Het is wachten op onflatteuze beschrijvingen van mijn eigen irritante aanwezigheid…

Vido Liber, Tuesday, 7 December 2010 13:41 (thirteen years ago) link

Nou ja, zeg, ik schreef toch echt $29,99. Dus.

oh dat valt nog mee, daar ga ik ns over nadenken.

waar ik keek was ie toch echt $255 (http://www.cinemasterpieces.com/cine_A.htm#a1) ok da's nog geen 1000 (dat was dan It Happened One Night, ofzo)

Ludo, Tuesday, 7 December 2010 14:12 (thirteen years ago) link

re cinemaniacs; die aan de zijkant zitten zijn de sociale foben. als je middenin de rij zit kun je niet zonder 'af te gaan' weg. (en ook niet snel, vooral dat natuurlijk)

Vido lijkt me iemand die tot de volledige aftiteling om is blijft zitte, butwhatdoiknow

Ludo, Tuesday, 7 December 2010 14:13 (thirteen years ago) link

Pas wanneer het Dolby-logo voorbij rolt, haast ik me naar de uitgang.

Vido Liber, Tuesday, 7 December 2010 14:21 (thirteen years ago) link

De oudere vrouw en de gezette man met de tassen komen me niet bekend voor maar die kale man heb ik volgens mij wel eens in de Movies gezien. Kwam tijdens Wallstreet 2 een kwartier te laat binnen, donderde bijkans over een stoel en vertrok inderdaad ongeveer een kwartier voor tijd. Ik dacht vanwege dat Alan Greenspan personage met z'n stomme vogeltjesgebaar, maar dat doet hij dus blijkbaar altijd.

Willems, Tuesday, 7 December 2010 14:42 (thirteen years ago) link

Solitary Man
Hoe heette die door een vrouw geregisseerde film nou van laatst waar Rebecca Hall meedeed, die had eigenlijk net als deze wel een soort Woody Allen-thematiek. (Al is Solitary Man een stuk serieuzer) Beide hadden ook wel elementen uit de andere film kunnen gebruiken. Solitary Man is een beetje nep-indie, in tegenstelling tot de werkelijke warme dat uit die andere ensemble-film sprak. Maarrrr Solitary Man heeft natuurlijk wel Michael Douglas, een echt goede acteur, die echt wat met zijn rol doet. Hij deed me hier denken aan een man die ooit op de voorkant van het Volkskrant Magazine stond, in oud-koloniale uitdossing, een zakenman op Curacao, net zo'n eigengereid solitair type als de man hier. Gaandeweg het interview bleek die keerl ook al een 'wandelende dode' te zijn, die alle erge ziekten in zijn lijf gewoon negeerde, met wilskracht kun je een heel eind komen. Een van jammerlijkste aspecten aan Solitary Man is dat ze Douglas' gezondheids-wake up call aan het eind lijken te gebruiken als excuus voor al zijn gedrag, terwijl ie gewoon zo ís en altijd zo was. Vrouwenversierder, sjoemelaar, eigenlijk een klootzak all around en tóch mag je hem. Door omstandigheden komt ie hier in zijn oude universiteits-hometown terecht, waar ie zelfs als barman gaat werken (ik kreeg een soort St Elmo's Fire-visioenen, dit is de oudemannen versie daarvan). Zelfs Danny DeVito is serieus. Als het een Woody Allen film was geweest was 'de solitary man' ook nog met de vrouw van DeVito naar bed geweest, ik dacht werkelijk dat 't ging gebeuren, juist omdat zij de hele tijd uit beeld bleef. Opmerkelijk dacht Douglas na deze film werkelijk in de fysike malaise belandde, je ziet 't bijna aankomen hier, waterige oogjes et al.

Big Trouble
Vraag me af wat een levercirhossis nou met je doet, ik bedoel de dokter zei op een gegeven moment tegen Cassavetes je hebt nog een half jaar, dus begon onze held nóg maar eens wat harder te werken. (Wat kennelijk toch ging, dat bedoel ik maar...) Hij zat dus zelf ook in Big Trouble had geld nodig voor nieuwe projecten en deed dit regieklusje, wat helemaal niks met zijn eigen stiel van doen heeft. (En uiteindelijk zijn laaste film werd) Vanzelfsprekend werden al zijn eigen ideetjes door de studio (met de final cut) ook nog weggesneden, dus we hebben hier uiteindelijk niets dat aan de meester doet denken. Geeft dat. Vreemd genoeg niet. Big Trouble is een barslechte film-noir parodie, zo belachelijk gespeeld dat ie gewoon harstikke leuk is. Ik heb in elk geval flink zitten lachen. Het is jammer dat het in een wanboel van kogels en geweld eindigt (wat die komedies toch vaak doen). Maar daarvoor is dit een gortdroge eighties komedie. Je verwacht elk moment Bill Muray, die had in elke willekeurige rol in kunnen stappen. Nu speelt Peter Falk (toch een man van Cassavetes) de excentriekeling onder de idioten hier. Hij moet uit de weg worden geruimd, zo beslissen een verzekeringsagent en de blonde bimbo van Falk. (Double Indemnity!) Maar voor het zover is wordt iedereen goede vriendjes en mag Falk proeven van een zeldzame Noorse likeur. (Tegen de setting van het tropische tuinhuisje uit To Have and Have Not) Die likeur bevalt trouwens niet.... De rest van de film is de verzekeringsagent ziek. Zo flauw is dit dus allemaal. En dan heb ik 't nog niet over het absurde knotsgekke Napoleon Dynamite-achtige begin, waar we het gezinnetje van de verzekeringsman zien. 3 zonen (een drieling) buitengewoon muzikaal begaafd, een hysterische vrouw a la Barbra Streisand ('get me something crunchy!') en de big trouble dat alles in gang zit: de jongens moeten naar Yale. Ze zitten al in Yale pyajams klaar! Er zijn alleen geen centjes. 'Throw the man (en niet momma) off the train!' ('Always felt sorry for men with sticks')

The Trouble With Harry
Ik ben natuurlijk al jaren in Hitchcock-completeringsfase, al merkte ik tot mijn verbazing dat deze wel in de NY Times Almanak staat van 1000 beste films. Niettemin een minor film, een van Alfred's liefste werkjes denk ik, ondanks dat het probleem met Harry bestaat uit zijn levensloosheid. Dit lijkt wel de Hobbit in het begin, of die vreselijke Ierse film van John Ford. Pittoresske plaatjes en muziekjes en een oud mannetje met een jachtgeweer, babbelend tegen zichzelf. Hij vindt het lijk, sterker nog hij denkt de schuldige te zijn, waarna in toneelachtige tafereeltjes het geschuif en gegraaf begint. Andere suspects dan wel profiteurs van dit sterfgeval zijn een koket meisje, met half dichtgeknepen oogjes, misschien wel het leukste Hitchcock-meisje (en niet blond!), haar love interest is een Humphrey Bogart/Hans Goedkoop-achtige schilder. Het eerste wat ie tegen dat meisje zegt is 'I like to paint you nude'. Het oude jagertje vindt ondertussen zijn eigen goed geconserveerde spinstertje. 'And you know what it is with preserves, you have to open them sometime'. Ja als de humor hier niet morbide is, is ie best gewaagd. Meisje: tegen schilder: 'you got an eye for the finer things of life'. Schilder: "If I I'm lucky'.

Ludo, Thursday, 9 December 2010 08:02 (thirteen years ago) link

Lola
Azie is zo groot daar kunnen de cinefielen nog een hele tijd mee vooruit. Elke keer een nieuw land ontdekken, en het land zijn eigen New Wave. Die eerste keer in

een land dat er echte, vernieuwende cinema wordt gemaakt. Dat boeit altijd (en heeft geen blase-neigingen). Nou ja voorlopig bestaat de Filippijnse cinema uit een

man geloof ik (Brillante Mendoza). En dit is de eerste film die ik van hem zag. In eerste instantie liet ik me op het verkeerde been zetten, omaatjes, een moordzaak,

dat wordt een soort Mother. Maar nee hoor, wie Winter's Bone traag vind, kan dit beter mijden, dit 5x zo "erg". Twee uur lang gebeurd er bijna niks. Twee omaatjes

(dat er op een gegeven moment een omaatje bij komt vormt de enige complicatie van de hele film) die beide een kant van de medaille voorstellen. Oma 1 heeft haar

kleinzoon verloren (die is vermoord). Oma 2 is de grootmoeder van de dader. En hun paden gaan kruisen, niet omdat dat mooi is voor de cinema, maar omdat het

recht zo werkt in de Filippijnen. Er wordt zoveel gemoord dat de autoriteiten nauwelijks zin hebben om een moord voor de rechter te brengen, kan men dat niet

onderling schikken? Ondertussen leert de kijker wat alles over een nieuwe cultuur. Las net een stukje Grunberg waarin ie Manila als de ergste plek op aarde

omschreef (parafrasering) en het is inderdaad grauw, eindeloze regens, hier geen pitoresske Thaise plaatjes maar overstromingen en gehossel, op zoek naar centjes.

Dat geldt voor beide oma's want de ene moet de begrafenis betalen en de ander, als gezegd, de schuld afkopen. Allemaal heel meditatief, al mist het toch een beetje

de 'brillante' van die man van The Dragon Inn enzo, toch; een dikke 8 van Olaf denk ik, ghehe.

The Flamingo Kid
Geen flauw idee hoe dit nu weer op mijn lijst terecht is gekomen, absoluut minor minor eighties werkje, een soort Adventureland meets Breakaway, al zijn die beide

beter. Typisch genoeg zit hier in de aftiteling wel een heel stoer liedje dat Breakaway heet, gezongen door de vrij onbekende Jesse Frederick. De jongen die uit zijn

milieu wil ontsnappen is Matt Dillon (hier nog heel spillebenerig). Hij woont in dampend Brooklyn (het is zomer) maar weet dankzij echte mannen kwaliteiten (auto's

sleutelen) een baantje in een dure beachclub te versieren. Tot ongenoegen van zijn pa, die meer intellectuele plannen met hem heeft. De beachclub is opvallend

vooruitstrevend voor begin jaren '60. Maar de love interest heeft ook al een eighties-coupe en er wordt zelfs een grapje over de holocaust gemaakt. In 1963, zou het

werkelijk kunnen? Authenticiteit beperkt zich tot classics als Stand By Me en (Love is like a) Heat Wave. Geeft weinig, want dit is een amusant niemendalletje, met

hopeloze bijrollen, ik probeerde nog een ode te spotten aan die oude cinema-klassieker waarin een jongetje naar Coney Island loopt (dat soort figuren zijn aanwezig)

maar vond niks. Heel aardig aan The Flamingo Kid is trouwens dat vader zoon conflict. Pa is een soort Buscemi en in een mooie scene zien we hoe hij zijn zoon

Dillon OF wil uitschelende OF wil knuffelen, maar Dillon wil geen van beide. (Dillon heeft ondertussen een surrogaat-pa gevonden in een rijke gin

rummy-kaartspeler.. voor de flauw neppe boodschap van vertrouw geen kapitalisten, en dat in een Amerikaanse film)

King Of New York
In tegenstelling tot Dangerous Game is dit inderdaad nog eens een Ferrara die de moeite waard is. Een loeiharde drugsfilm, die eigenlijk vooruitliep op die Tarantino-dingetjes. Christopher Walken speelt de Robin Hood onder de drug lords, die chaos creert en de game overneemt. Dat doet hij terwijl hij zich omringt met talrijke typische Ferrara-schoonheden (lees vrouwen met een krasje) waaronder zijn legal counsellor, een dame met dikke wenkbrauwen die na de film huisvrouw werd (terwijl ze hier nog zo'n ster in wording lijkt, toch die Ferrara magie) Prachtige beelden trouwens ook, heel veel koel blauw licht. Ook zijn er nog wat cinema-grapjes, zo zit een Chinatown-mobster in zijn prive bios Nosferatu te kijken... Minder geslaagd zijn de Afro-Amerikaanse personages, die een soort A-team stoerheid hebben en in flauwe one-liners praten; Laurence Fishburne en Wesley Snipes voeren een prive-oorlog, dat eindigt in een veldje met een kapotgeschoten kogelvrij vest. Bruutst van alles (en hoe bruter hoe beter natuurlijk) is de afekening op een begraafplaats, maar echt mooi is het Collateral-achtige einde, had wat mij betreft ook in de metro mogen eindigen, maar de eenzaamheid van het Walken-karakter is zeer fraai getroffen.

Agora
Moet toegeven dat ik deze hele film vergeten was tot ik 'm in een OOR filmredactie eindlijstje zag staan (op 1 geloof ik, effe geen zin om t na te zoeken). Het is ook echt een geslaagde historische film, waarvan je een oh zo was het dus toen gevoel krijgt. Ook een beetje Spartacus, Claudius-vibes, veel beter dan in Gladiator. Agora is een clash van religie en wetenschap, waarbij de film voluit voor het laatste kiest, en daar ben ik zelf ook gevoelig. Religie, tja, het is toch een beetje alsof de aanhangers van vrouw Holle die van HC Andersen te lijf gaan. Van de wetenschappelijke uiteenzettingen over de omwentelingen van planeten snapte ik verder niks, hoe nauwkeurig ze ook worden uitgelegd, of de film liet me gewoon twijfelen net als het wijze personage van Rachel Weisz. Nee, ik zat gewoon lekker in die baardapen Christen-bash modus, de idioten die al die kennis vernietigen en de vrouwen achter het aanrecht willen. (Alsof er ook niet talloze wijze Christelijke filosofen zijn geweest) Van personages moet Agora het verder niet echt hebben, maar smeuig is het allemaal wel; alhoewel verre van perfect, om de scene zit er wel een zwak momentje acteren in en ook het einde had beter gekund, in een vloeiendere editing waarin de moord (het is eigenljik een geste) op Agora wordt versneden met een eerdere sensuele scene dat ze baadt. (De film probeert het wel, daar niet van)

Ludo, Monday, 13 December 2010 08:09 (thirteen years ago) link

hmm wat ging daar nou mis

Ludo, Monday, 13 December 2010 09:04 (thirteen years ago) link

Lola
Azie is zo groot daar kunnen de cinefielen nog een hele tijd mee vooruit. Elke keer een nieuw land ontdekken, en het land zijn eigen New Wave. Die eerste keer in een land dat er echte, vernieuwende cinema wordt gemaakt. Dat boeit altijd (en heeft geen blase-neigingen). Nou ja voorlopig bestaat de Filippijnse cinema uit een man geloof ik (Brillante Mendoza). En dit is de eerste film die ik van hem zag. In eerste instantie liet ik me op het verkeerde been zetten, omaatjes, een moordzaak, dat wordt een soort Mother. Maar nee hoor, wie Winter's Bone traag vind, kan dit beter mijden, dit 5x zo "erg". Twee uur lang gebeurd er bijna niks. Twee omaatjes (dat er op een gegeven moment een omaatje bij komt vormt de enige complicatie van de hele film) die beide een kant van de medaille voorstellen. Oma 1 heeft haar kleinzoon verloren (die is vermoord). Oma 2 is de grootmoeder van de dader. En hun paden gaan kruisen, niet omdat dat mooi is voor de cinema, maar omdat het recht zo werkt in de Filippijnen. Er wordt zoveel gemoord dat de autoriteiten nauwelijks zin hebben om een moord voor de rechter te brengen, kan men dat niet onderling schikken? Ondertussen leert de kijker wat alles over een nieuwe cultuur. Las net een stukje Grunberg waarin ie Manila als de ergste plek op aarde omschreef (parafrasering) en het is inderdaad grauw, eindeloze regens, hier geen pitoresske Thaise plaatjes maar overstromingen en gehossel, op zoek naar centjes. Dat geldt voor beide oma's want de ene moet de begrafenis betalen en de ander, als gezegd, de schuld afkopen. Allemaal heel meditatief, al mist het toch een beetje de 'brillante' van die man van The Dragon Inn enzo, toch; een dikke 8 van Olaf denk ik, ghehe.

The Flamingo Kid
Geen flauw idee hoe dit nu weer op mijn lijst terecht is gekomen, absoluut minor minor eighties werkje, een soort Adventureland meets Breakaway, al zijn die beide beter. Typisch genoeg zit hier in de aftiteling wel een heel stoer liedje dat Breakaway heet, gezongen door de vrij onbekende Jesse Frederick. De jongen die uit zijn milieu wil ontsnappen is Matt Dillon (hier nog heel spillebenerig). Hij woont in dampend Brooklyn (het is zomer) maar weet dankzij echte mannen kwaliteiten (auto's sleutelen) een baantje in een dure beachclub te versieren. Tot ongenoegen van zijn pa, die meer intellectuele plannen met hem heeft. De beachclub is opvallend vooruitstrevend voor begin jaren '60. Maar de love interest heeft ook al een eighties-coupe en er wordt zelfs een grapje over de holocaust gemaakt. In 1963, zou het werkelijk kunnen? Authenticiteit beperkt zich tot classics als Stand By Me en (Love is like a) Heat Wave. Geeft weinig, want dit is een amusant niemendalletje, met hopeloze bijrollen, ik probeerde nog een ode te spotten aan die oude cinema-klassieker waarin een jongetje naar Coney Island loopt (dat soort figuren zijn aanwezig) maar vond niks. Heel aardig aan The Flamingo Kid is trouwens dat vader zoon conflict. Pa is een soort Buscemi en in een mooie scene zien we hoe hij zijn zoon Dillon OF wil uitschelende OF wil knuffelen, maar Dillon wil geen van beide. (Dillon heeft ondertussen een surrogaat-pa gevonden in een rijke gin rummy-kaartspeler.. voor de flauw neppe boodschap van vertrouw geen kapitalisten, en dat in een Amerikaanse film)

King Of New York
In tegenstelling tot Dangerous Game is dit inderdaad nog eens een Ferrara die de moeite waard is. Een loeiharde drugsfilm, die eigenlijk vooruitliep op die Tarantino-dingetjes. Christopher Walken speelt de Robin Hood onder de drug lords, die chaos creert en de game overneemt. Dat doet hij terwijl hij zich omringt met talrijke typische Ferrara-schoonheden (lees vrouwen met een krasje) waaronder zijn legal counsellor, een dame met dikke wenkbrauwen die na de film huisvrouw werd (terwijl ze hier nog zo'n ster in wording lijkt, toch die Ferrara magie) Prachtige beelden trouwens ook, heel veel koel blauw licht. Ook zijn er nog wat cinema-grapjes, zo zit een Chinatown-mobster in zijn prive bios Nosferatu te kijken... Minder geslaagd zijn de Afro-Amerikaanse personages, die een soort A-team stoerheid hebben en in flauwe one-liners praten; Laurence Fishburne en Wesley Snipes voeren een prive-oorlog, dat eindigt in een veldje met een kapotgeschoten kogelvrij vest. Bruutst van alles (en hoe bruter hoe beter natuurlijk) is de afekening op een begraafplaats, maar echt mooi is het Collateral-achtige einde, had wat mij betreft ook in de metro mogen eindigen, maar de eenzaamheid van het Walken-karakter is zeer fraai getroffen.

Agora
Moet toegeven dat ik deze hele film vergeten was tot ik 'm in een OOR filmredactie eindlijstje zag staan (op 1 geloof ik, effe geen zin om t na te zoeken). Het is ook echt een geslaagde historische film, waarvan je een oh zo was het dus toen gevoel krijgt. Ook een beetje Spartacus, Claudius-vibes, veel beter dan in Gladiator. Agora is een clash van religie en wetenschap, waarbij de film voluit voor het laatste kiest, en daar ben ik zelf ook gevoelig. Religie, tja, het is toch een beetje alsof de aanhangers van vrouw Holle die van HC Andersen te lijf gaan. Van de wetenschappelijke uiteenzettingen over de omwentelingen van planeten snapte ik verder niks, hoe nauwkeurig ze ook worden uitgelegd, of de film liet me gewoon twijfelen net als het wijze personage van Rachel Weisz. Nee, ik zat gewoon lekker in die baardapen Christen-bash modus, de idioten die al die kennis vernietigen en de vrouwen achter het aanrecht willen. (Alsof er ook niet talloze wijze Christelijke filosofen zijn geweest) Van personages moet Agora het verder niet echt hebben, maar smeuig is het allemaal wel; alhoewel verre van perfect, om de scene zit er wel een zwak momentje acteren in en ook het einde had beter gekund, in een vloeiendere editing waarin de moord (het is eigenljik een geste) op Agora wordt versneden met een eerdere sensuele scene dat ze baadt. (De film probeert het wel, daar niet van)

Ludo, Monday, 13 December 2010 09:04 (thirteen years ago) link

zo dan.

Ludo, Monday, 13 December 2010 09:04 (thirteen years ago) link

After Hours (Scorsese, 1985)
Pakweg 20 jaar geleden dat ik deze film voor het laatst gezien had en het heeft nog niets van haar magie verloren.
Alles klopt aan deze film;
De vervreemdende sfeer, wat voor een groot gedeelte aan de muziek ligt (muziek die ondanks de 'electronica' vreemd genoeg heel tijdloos klinkt, het heeft niet die typische jaren 80 sound).
De personages die bizar zijn maar niet per se ongeloofwaardig en belangrijker, het acteerwerk is heel subtiel, geen aanstelleritis.
Tenslotte het plot, dat als een zeer ongelukkige loop van omstandigheden te omschrijven is, wederom nogal merkwaardig maar niet per se ongeloofwaardig.

arnout, Tuesday, 14 December 2010 16:09 (thirteen years ago) link

^^^ precies x 100.

soundtrack van Howard Shore.

Ludo, Tuesday, 14 December 2010 18:02 (thirteen years ago) link

Witness
Allemaal de schuld van Weird Al Yankovic, het kost echt even tijd om deze film rond de Amish-cultuur serieus te nemen. Kingpin hielp ook niet mee natuurlijk. In het begin verschijnt er zelfs een blond figuur die werkelijk op die knakker uit die film lijkt. In een van de mooiste shots van de hele film rijdt hij met z'n paard en wagentje achter de trein aan, waarin zijn love interest zit. Die vrouw reist met haar zoontje (coole hoed!) naar Baltimore, maar belandt halverwege op een treinstation in de penarie, als voor het oog van zoontjelief een moord wordt gepleegd. Harrison Ford is de redder in nood, ik dacht trouwens eerst dat de soundtrack van Vangelis was, in een soort package-deal, maar het is Jarre, die vaker met regisseur Weir samenwerkte. Alle Weirs hiermee gezien trouwens, althans ik meen Green Card op tv een keer te hebben zien langskomen, maar if not dan ga ik die niet inhalen.Ford belandt in de wereld van de Amish en daar begint de kijker langzaam voor de film (en die mensen) gewonnen te worden. We genieten van de plaatjes. Living the simple life, het is altijd aantrekkelijk natuurlijk. Maar wel inconsequent, op een bepaald moment halen de Amisch paraplu's tevoorschijn, alsof regen niet een teken van God is die je nederig op je neer moet laten dalen. Het corruptie & moord verhaaltje wil verder niet echt spannend worden, al is het einde van een van de slechterikken Hitcockiaans gruwelijk in een graanschuur.

White Material
Aardige film, maar maakt (niet geheel verrassend) toch minder indruk dan 35 Rhums. Honderd keer liever die urbane kleinschalige beslommeringen dan gekte in Afrika natuurlijk. En als die gekte nou bleef broeien, maar Claire Denis komt helemaal aan 't eind toch met wat Apocalypse Now-achtige uitbarstingen, had helemaal niet gehoeven van mij. Wat mij betreft was het facinerendere personage van de uitstekende Huppert van begin tot eind koppig en koel onder elke mogelijke tegenslag gebleven, hoe onrealistisch dat misschien ook zou zijn. Het eerste half uur van White Material is wellicht het best, de personages bewegen zich op de prominente muziek van Tindersticks (die wel beter op dreef zijn dan voorheen) alsof ze in een soort jungle-ballet dansen. Een koffie-plantage, rebellen die een opstand ontketenen en onduidelijke familiebanden. Huppert behandelt haar zoon als een klein kind, maar de Joran-achtige gozer is minstens 25 en trekt heel Afrika niet meer. Hij scheert zijn kop kaal (cliche) en begint Taxi Driver-neigingen te vertonen. Bij zo'n randpersonage is dat nog leuk, maar als gezegd, uiteindelijk krijgt iedereen er last van. Ik had meer met de decadentie van een oude zieke dikke man die in bad gaat op zijn failliete maar toch luxe plantage, terwijl om hem heen de pleuris uitbreekt.
THX 1138
Ik geloof dat ik ze nu vergeten ben, maar zowaar eens op een goede manier om een George Lucas-film gelachen. Gortdrogen lekker melige Kraftwerk-achtige mededelingen van de announcers en geniale bid-mogelijkheden! Blessings of the state, blessings of the masses! Het is jammer dat Lucas ook hier zich geen raad weet met plot, om maar te zwijgen over de personages. Toch is dit wel een mooie ideenfilm, over een bizarre samenleving, mierenhoop achtig, waar libido-levelers en andere sedation middelen de werkbijen in toom houden, zij knutselen de hele dag met radio-actief materiaal, waarom is onduidelijk. Misschieni bouwen ze wel hun eigen bewakers (de Daft Punk-achtige agenten). Maar romantiek kan niet uitblijven en Robert Duvall begint wat met z'n roommate. Foei! In no time zit hij (na een hilarische rechtszaak) in het Grote Niets, de Nothing-achtige gevangenis. Gelukkig is daar een Pinokkio-neger (een hologram die echt wil worden) om hem te redden. Daarna weet Lucas het niet meer; ach, doen we auto's! Toegegeven, de lange futuristische racescene is visueel wel weer prima.

Ludo, Thursday, 16 December 2010 08:04 (thirteen years ago) link

Ik durf het haast niet toe te geven maar ik heb THX 1138 nooit gezien, maar zoals jij hem beschrijft is het een vette aanrader. :)

OMC, Thursday, 16 December 2010 08:25 (thirteen years ago) link

R.I.P. Jean Rollin

Martijn Busink, Thursday, 16 December 2010 10:14 (thirteen years ago) link

op een bepaald moment halen de Amisch paraplu's tevoorschijn, alsof regen niet een teken van God is die je nederig op je neer moet laten dalen

LOL

Zag 'm indertijd in de bioscoop - verjaardagsuitje meen ik. Heb 'm nooit opnieuw gezien maar de scene met paard en wagen ligt verankerd in m'n geheugen. En dat shot waarin 't zoontje (een hele jonge Lukas Haas) in een vitrinekast de foto ziet van de moordernaar vond ik toen echt een kippenvelmoment.

willem, Thursday, 16 December 2010 10:17 (thirteen years ago) link

die vitrinekast scene is mooi, maar word m.i een beetje verknald door het totaal wegdraaien van de omgevingsgeluiden ten faveure van strijkers en slowmo..

en Omar die THX niet heeft gezien is wel een van DE verrassingen van 2010. snel kijken, het is ook de enige keer dat George Lucas wat erotiek weet over te brengen. (WTF!?) ja echt waar.

Ludo, Thursday, 16 December 2010 10:53 (thirteen years ago) link

die Rollin ken ik helemaal niet, maar ik zie al waarom, hakhak vampiers

wat ik ook niet wist en een van de leukste lolz van White Material, is dat Christopher Lambert een Fransoos is, hij wordt daar dan ook in de credits Christophe Lambert genoemd. :)

Ludo, Thursday, 16 December 2010 10:54 (thirteen years ago) link

waarmee ik verder geenszins Rollin of MB wil beledigen ;)

Ludo, Thursday, 16 December 2010 10:58 (thirteen years ago) link

LOL@Ludo.

Het komt door die VPRO double-bill '81 (of rond dat jaar), waar THX werd voorafgegaan door de originele The Thing die zo ongelofelijk eng was, ik mocht THX daarna al helemaal niet meer kijken. Dat is er blijkbaar goed ingehakt. :)

OMC, Thursday, 16 December 2010 11:05 (thirteen years ago) link

het is ook de enige keer dat George Lucas wat erotiek weet over te brengen.

Nou, Prinses Leia in slavenoutfit in Return of the Jedi heeft toch een generatie jongens (okay en sommige meisjes) massaal op onreine gedachten gebracht hoor. ;) (ja, het is wel een beetje foutig met die vieze pad en zo maar goed, het telt wel.)

OMC, Thursday, 16 December 2010 11:07 (thirteen years ago) link

dat kon ik me even niet meer herinneren. Fischer in Shampoo vergeet je niet. (deze screencap is nogal oenig en doet r geen recht) (maar voldoet om t punt te maken)

http://img002.lazygirls.info/people/carrie_fisher/carrie_fisher_shampoo_1975_sCDYXHk.sized.jpg

Ludo, Thursday, 16 December 2010 13:37 (thirteen years ago) link

die VPRO double-bill '81
Dat waren nog eens tijden. De hele zomer lang genreklassiekers van heb ik jou daar. THX werd meteen voor lang een van mijn sciencefictionfavorieten (na Close Encounters natuurlijk). De soundscapes van Walter Murch waren hun tijd ver vooruit. (Was THX de eerste film waarbij het woord ‘sound design’ werd gebruikt? Of was dat pas The Conversation?). De tweede keer dat ik de film zag was als decoratieve video bij een avond van het label Mo’Wax die maar niet op gang wilde komen in een Keulse kelder. De dvd-uitgave bleek een deceptie vanwege de drastische digitale ingrepen. Samples van THX spoken na in tracks van onder meer Front 242 en The Shamen.
Zie ook hier. Gaat dat zien, OMC! Slechts voor een paar pegels bij de videogrootgrutters in de hoofdstad.

Vido Liber, Friday, 17 December 2010 09:23 (thirteen years ago) link

Jean Rollin heb ik ondanks (of misschien wel dankzij) artikelen in Schokkend Nieuws nooit durven zien. Blake Edwards daarentegen… Vorige week zag ik voor het eerst het alcoholistendrama Days Of Wine & Roses (1962), wat weer eens wat anders is dan The Pink Panther.

Vido Liber, Friday, 17 December 2010 09:25 (thirteen years ago) link

Leuk die stemsample site, al vind ik het uiteindelijk leuker als je ze weer onverwacht terug herkent wanneer je een film kijkt. Bijv, "You're gonna be a bad mother-fucker!" die A Guy Called Gerald zo fijn uit Robocop samplede (staat dan weer niet in die database :( Nu even voor de gein kijken waar DJ Shadow de mosterd vandaan haald (in ieder geval Altered States kan ik me herinneren.)

OMC, Friday, 17 December 2010 09:32 (thirteen years ago) link

Idd, Time has officially ended deed wat belletjes afgaan toen ik Space Is The Place zag.

De Engelstalige sample "We are not sick men" van Praxis' Metatron herkende ik in de Chinees gesproken en Nederlands ondertitelde Enter The Dragon.

Zouden er mensen zijn die veel uit hun porngrind collectie herkennen? :)

Martijn Busink, Friday, 17 December 2010 09:39 (thirteen years ago) link

Als je zin hebt in een overdaad aan Robocop-samples moet je zeker even luisteren naar Rock Drill van Hoodlum Priest. Het album Heart Of Darkness luistert als een uit de hand gelopen filmquiz. Hoodlum Priest ontbreekt gek genoeg geheel in die samplelijst.

Vido Liber, Friday, 17 December 2010 09:45 (thirteen years ago) link

De leukste meta-sample vind ik wel "When I was little my father was famous. He was the greatest Samurai in the empire, and he was the Shogun's decapitator." Shogun Assasin via The GZA weer in Kill Bill vol.2. The RZA en Tarantino hebben elkaar daar ontzettend zitten high-fiven (en waarschijnlijk op gruwelijke wijze duelleren over obscure martial arts films. :)

OMC, Friday, 17 December 2010 10:05 (thirteen years ago) link

ah samples en sample-sites altijd leuk, The Books hebben bijvoorbeeld 'do you like my knee' uit een Godard (of was het Rohmer hmm) ook nog altijd benieuwd waar the Avalanches 'Suzie he's looking at you' vandaan hebben. (Gegiebel in een restaurant)

Ludo, Friday, 17 December 2010 10:12 (thirteen years ago) link

Re RZA/Tarantino: Bij FRS hadden ze een tijdje veel Shaw Bros. films in de aanbieding maar die waren allemaal Chinees gesproken dus je herkende toch niet veel Wu samples die uit gedubte versies komen, terwijl je weet dat er veel uit films als Five Deadly Venoms en 36th Chamber komen.

Martijn Busink, Friday, 17 December 2010 10:59 (thirteen years ago) link

Dit is weer zo'n jaar waarin Woody Allen op eigen terrein wordt verslagen. Het in New York gesitueerde "Please give" van Nicole Holofcener is een beduidend frisser, invoelbaarder, geloofwaardiger en aangrijpender drama-light dan "You will meet a tall dark stranger". Dat u het weet...:)

Olaf K., Saturday, 18 December 2010 18:16 (thirteen years ago) link

Holofcener liep als kind op de sets van Woody, dus t wel geleerd van de meester. (haar moeder was/is make-up artist, o.a. bij The Purple Rose)

Ludo, Saturday, 18 December 2010 20:16 (thirteen years ago) link

Den brysomme mannen
Voor de tweede keer, weer goed.

Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto
Ik kende muziek van Morricone en verwachtte eigenlijk een typische giallo, maar dit is wel wat anders. Een thriller met een politieke boodschap. De politie inspecteur pleegt een moord maar is als representant van de wet bij voorbaat onschuldig en vertrouwt er zelfs zo op dat hij arrogant aanwijzigen achterlatend vrijuit kan gaan. Nog actueel ook, nu er een toch een een aanzienlijke groep mensen denkt dat WikiLeaks de wereld kan verbeteren.

Martijn Busink, Sunday, 19 December 2010 14:19 (thirteen years ago) link

Om ook hier dan maar even tegen Olaf in te gaan: schattige film, Please Give, maar verslaat niet Woody Allen met zijn eigen middelen, denk ik.

Please Give is aan de sentimentele kant, heel warm en kerstgevoel, maar mist de "bite", het schurende van You Will Meet. In de Allen-film is een midlife crisis écht een midlife crisis, en geen 3 weken durend ongemakje. Als er vreemd gegaan wordt, heeft dat grote, tragische, en - voor de buitenstaander - komische gevolgen. Het is niet iets wat de man uiteindelijk helpt om een betere huisvader te worden. Mensen en hun relaties zijn fucked-up, zelfs als ze goed lijken te zitten. In Please Give zijn de ergste dingen in het leven dat de moeder van een 15-jarige liever een dakloze een paar tientjes in de handen stopt dan haar dochter een spijkerbroek van 150 euro te laten kopen.

Please Give = "Redding" van Tröckener Kecks, You Will Meet a Tall Dark Stranger = "Het komt nooit meer goed". ("Redding" is wel een veel mooier liedje)

dorsalstop, Sunday, 19 December 2010 20:11 (thirteen years ago) link

Maar goed, de reden dat ik hier kwam: ik zit net de flauwe lachfilm Get Him To The Greek te kijken (don't ask - alhoewel één hilarische dialoog tussen P.Diddy en Jonah Hill het al de moeite waard maakt), en ergens rond minuut 28 wordt Hills karakter wakker in Londen, met op tv in de hotelkamer dit.

(excuses als jullie het er al over gehad hebben, of het sowieso algemeen bekend is. Ik ben even weggeweest)

dorsalstop, Sunday, 19 December 2010 20:27 (thirteen years ago) link

heh da's wel cool, weer wat centjes gevangen voor die mannen. kan Romeijn weer zijn besteden aan fotootjes maken van moordplekken enzo.

Ludo, Sunday, 19 December 2010 20:31 (thirteen years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.