Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (1242 of them)

Het is '1933 Was A Bad Year', mea culpa.

Le Bateau Ivre, Friday, 31 October 2008 01:09 (fifteen years ago) link

Nu Oorlog en Vrede van Tolstoj!

Ja, die moet ik ook weer eens oppikken. Ben op een gegeven moment afgehaakt bij een ellenlange beschrijving van een jachtpartij, en tegelijkertijd realiseerde dat ik echt niet meer wist wie wie was. :)

Blue Mars - Kim Stanley Robinson. Zo dat zit er ook weer op. Derde deel is wel het minste, al ben ik het met Frederic Jameson eens dat het eigenlijk gewoon één boek is wat in drie delen is uitgegeven (beetje als O&V al is die in twee delen.) Afhandeling van de tweede revolutie, aantal personages keren tijdelijk terug naar Aarde (duurt wat te lang), mijn favoriete personage (de Franse psychiater Michel natuurlijk) gaat dood en anderen worden minsten 250 jaar oud. Leukste is eigenlijk hoe de rest van het zonnestelsel voor gekoloniseerd (hele grappige manier om op Mercurius te wonen: een stad die de hele tijd op rails aan de schaduwkant blijft). Grote vraag die me eigenlijk drie boeken lang bezighoudt: wat moet dat allemaal kosten?

OMC, Friday, 31 October 2008 08:18 (fifteen years ago) link

Ja, die moet ik ook weer eens oppikken. Ben op een gegeven moment afgehaakt bij een ellenlange beschrijving van een jachtpartij, en tegelijkertijd realiseerde dat ik echt niet meer wist wie wie was. :)

ja dat zit er hier ook al aan te komen (pagina 250) ook omdat (geloof ik.. ;) ) de mensen steeds anders genoemd worden dan weer Vorst die en die, dan weer Andrejovistj etc.

maar tis nu matten bij Oostenrijk, steek dat dorp in de hens! (Tolstoj is partijdig trouwens hij noemt de Russen vanaf nu ineens "ons leger/onze troepen".

Ludo, Friday, 31 October 2008 12:33 (fifteen years ago) link

Ik vind het vervelend als ik de personages in een roman niet uit elkaar kan houden. En niet alleen de Russische groten hebben daar last van. Nog ergerlijker zijn inconsistenties in de continuititeit. Soms verdenk ik auteurs ervan zelf het spoor bijster te raken in het verhaal en dat ze hopen dat we dat niet merken.

Monique, Friday, 31 October 2008 18:15 (fifteen years ago) link

And Chaos Died - Joanna Russ.

Onlangs is er in Holland SF een artikel verschenen van mijn hand over Vrouwen en SF, weet nog steeds niet of een vrouw dat had moeten schrijven maar vind er nog maar een die friki genoeg is over SF, dus wie ben ik dan om te weigeren? Tijdens het schrijven ontdekte ik het werk van Joanna Russ, die met haar toch wel experimentele SF furore maakte in de jaren zeventig maar sindsdien in de vergetelheid dreigt te geraken (sommigen in het wereldje zien in de opkomst van cyberpunk zelfs een samenzwering om de feministische SF weg te drukken.)

Haar tweede boek is in ieder geval loodzwaar. Het gaat over een wat nichterig type die strand op een utopische planeet, daar lessen in telepathie krijgt en vervolgens naar de aarde terugkeert (en toch wel zin heeft in seks met vrouwen :), waar zeg maar de uitwassen van de jaren zestig heersen (beste gedeelte van het boek.) Lijkt simpel maar het is op zo'n hyperliteraire manier geschreven dat je op zijn Burroughs vaak niet weet wat er nou echt gebeurt, ook de structuur is zo anders dat het al je aangeleerde verwachtingen over hoe een verhaal dient te lopen er aan gaan. Beetje het As I Lay Dying euvel, houd er eigenlijk niet zo van als je achteraf een artikel over een boek leest en opeens realiseert: "huh, heeft hij dat en dat gedaan? Waar dan?"

Verfrissend (de juichende citaten op de omslag zijn typisch genoeg allemaal van collega schrijvers) maar ook erg vermoeiend. Echt zo'n boek wat je een tweede keer moet lezen.

OMC, Monday, 3 November 2008 08:59 (fifteen years ago) link

(de juichende citaten op de omslag zijn typisch genoeg allemaal van collega schrijvers)

Ja, dat soort citaten hebben op mij niet het beoogde effect. Ik denk dan altijd: 'O, ze konden dus geen positieve recensie in een erkend blad vinden. Zal wel niks zijn.'

Maar ik zal eens kijken of de bibliotheek nog wat van haar heeft liggen. De naam komt me in elk geval niet bekend voor.

clismo, Monday, 3 November 2008 09:43 (fifteen years ago) link

Ik denk dan altijd: 'O, ze konden dus geen positieve recensie in een erkend blad vinden. Zal wel niks zijn.'

Mmm, zo had ik het nog niet gezien. Ik denk dan: "een schrijvers-schrijver." (met de gevaren die dat impliceert.)

The Female Man schijnt haar meesterwerk te zijn (is ook vertaald.)

OMC, Monday, 3 November 2008 09:46 (fifteen years ago) link

vrouwelijke SF.. Deirdre! Of was dat door een man geschreven... Sexuele (zelf)exploraties in een grot op ehm Mars ofzo ;) (en dat stond dan bij de B-kinderboeken in de bieb vroeger)

Ludo, Monday, 3 November 2008 10:30 (fifteen years ago) link

Hehe! Wim Gijsen was een man ja. Wel met een baard.

clismo, Monday, 3 November 2008 10:56 (fifteen years ago) link

jammer :D

Ludo, Monday, 3 November 2008 13:38 (fifteen years ago) link

veel reisliteratuur gelezen de laatste tijd.

Bruce Chatwin -'In Patagonië'. Volgens Cees Nooteboom het beste reisboek ooit geschreven. Indrukwekkend is het zeker. Chatwin zwierf rond in Patagonië, kwam bij de mensen thuis en tekende hun bizarre verhalen op, becommentarieerd met een siberisch gevoel voor humor ('onderkoeld' geldt hier als understatement).

Cees Nooteboom - 'De wereld een reiziger', 'Voorbije Pasages', 'Een avond in Isfahan' en 'De zucht naar het Westen'. Een flinke verzameling reisverhalen. 'De zucht naar het Westen' gaat over een rondreis in de VS, de rest is van alles wat. Mooie verhalen, op de planning staan nog 'Rode Regen' en het dit jaar verschenen 'Verleden als Eigenschap'.

Iemand nog meer leuke reisliteratuur als tip? En geen Michael Palin noemen aub..

EvR, Thursday, 6 November 2008 10:29 (fifteen years ago) link

Marcellus Emants - Op Reis door Zweden (1877). Hilarisch. Beetje pedant mannetje af en toe maar mooie observaties en heerlijke taferelen die zonder meer subjectivistisch opgeschreven zijn.

willem, Thursday, 6 November 2008 10:46 (fifteen years ago) link

Leuke reisliteratuur: Redmond O'Hanlon - Congo. Excentrieke Brit, altijd goed voorgelicht door zijn vrienden van SAS, reist af naar Congo om daar een dinosaurus te vinden maar treft gorilla-weesje.

Monique, Thursday, 6 November 2008 11:34 (fifteen years ago) link

Geen literatuur, wel amusant: Dagboeknotities van een landgenoot die per brommer van Suriname naar Patagonië is getuft.

En als je niet hecht aan bestaande landen en volkeren is er ook nog zoiets als SF.

clismo, Thursday, 6 November 2008 11:56 (fifteen years ago) link

hmm SF, dat is voor mij toch een tijd geleden. Enige SF die ik in de kast heb staan is 'Aan de andere kant van de deur' van Tonke Dragt dat o.a. over time traveling gaat. Ik wacht al 15 jaar op de beloofde opvolger ervan, maar Tonke neemt de tijd.

EvR, Thursday, 6 November 2008 15:00 (fifteen years ago) link

Weer een boek uit. Ik ben de laatste tijd toch meer van de boeken en minder van de muziek.

Hanif Kureishi - Gabriels Gave.
Gekocht in de ramsj, maar wat een fijn boek over een kinderachtige 16 jarige zoon van een mislukte popmuzikant (zat ooit in de band van Lester nog maar, waar is D. Bowie). Zoon heeft een gave, hij kan schilderen, filmen en luisteren (onder meer naar zijn dode tweelingbroertje). Kan gelijk verfilmd worden, maar had je ook anders verwacht van Kureishi?

Monique, Tuesday, 18 November 2008 19:44 (fifteen years ago) link

Mikhael Bulgakov - Master i Margarita.
Heerlijk boek. Faust in Moskou tijdens de jaren 30. Complex maar het leest als een trein en het is vaak ook erg grappig op zo'n Russische manier. Bulgakov stierf in 1940 en het boek werd pas gecensureerd in 1966 als serie uitgegeven, waardoor het op een niveau wel een satire op Stalin en kornuiten moet zijn al is er veel meer aan de hand. En Margarita is de coolste vrouw die ik tijden ben tegengekomen in een boek.

OMC, Thursday, 27 November 2008 15:12 (fifteen years ago) link

Iemand Joseph O'Neills Netherland gelezen? Is één van mijn favoriete boeken van het afgelopen jaar, zo niet het favoriete. (De grote favoriete van de 'kenners' ook trouwens: als het om boeken gaat ben ik een keiharde rockist.) Mooi geschreven boek over cricket, de draad in het leven een beetje kwijt zijn, post-9/11 New York (zonder dat het vermoeiend actueel probeert te zijn) en nog meer cricket. En een beetje cricket in Nederland ook.

Verder niet veel (proza) gelezen de laatste tijd. The Confessions Of Max Tivoli (Andrew Sean Greer) is een mooi verhaal, maar het idee (iemand die als zeventigjarige geboren is en steeds jonger wordt) is een beetje te raar om in de buurt van zijn andere boek te komen. Michelle de Kretsers The Lost Dog heeft veel gemeen met Netherland, maar is in alles net iets minder.

Martijn Grooten, Monday, 8 December 2008 10:56 (fifteen years ago) link

oh ja Netherland.. inmiddels Oorlog en Vrede bijna uit. Nog wat epiloogjes, Tolkieniaans, iedereen trouwt en sterft. Completist die Tolstoj.
Pierre Bezoechov of Pjortr nogwat is de held van het boek duidelijk. Tolstoj moet zich alleen niet aan gefilosofeer en wijsneuzerij wagen (en dat doet ie nogal vaak) Zijn anti-Napoleon en Tsaar Alexander is SUPER-EUROPEAAN geloof je op een gegeven moment ook wel.

next de NY trilogie van Auster, schijnt goed te zijn.

Ludo, Monday, 8 December 2008 11:01 (fifteen years ago) link

Respect voor het doorploegen van Oorlog & Vrede. :)
NY Trilogie...is al weer een tijd geleden, vond het wel plezant maar niet echt wereldschokkend. Beetje arty Kafka reduceren.

Ondertussen zelf

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/9/92/Dreamsnake(1stEd).jpg

Moet destijds erg populair zijn geweest. En terecht. Mooi verhaal van een genezeres in een postapocalyptische wereld. Ze maakt gebruik van slangen (altijd goed natuurlijk) waaronder de droomslang van de titel, die helpt bij het verzachten van de overgang naar de dood. Helaas gaat die slang aan het begin dood dankzij een paar pummels en dat is een probleem want de slang komt van een andere planeet en is nogal zeldzaam. Avonturen door woestijn, bergen, vrije seksualiteit etc. Allemaal te gek, de aliens zal ze nooit tegenkomen (klasse) het slangenprobleem lost ze wel op (het einde vond ik trouwens wel een beetje te netjes alle eindjes aan elkaar knopen, maar dat mocht de pret niet drukken.)

OMC, Monday, 8 December 2008 11:29 (fifteen years ago) link

ooit Ruimteverkenner Mark Stevens gelezen Omar? Laatst een interview met de schrijver (naam vergeten) daarvan in de VK.
prachttitel, maar die boekjes zijn nauwelijks meer te vinden. (En zullen ook wel zuigen want hij schreef ze gewoon om geld in de la te krijgen)

Ludo, Monday, 8 December 2008 13:18 (fifteen years ago) link

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ruimteverkenner_Mark_Stevens

clismo, Monday, 8 December 2008 13:21 (fifteen years ago) link

Uit die Wiki: "Socioloog Charles Windy was een van diegenen die vond dat de nieuwe maatregelen van de overheid de menselijke vrijheid teveel aantastten en riep op tot verzet." LOL. Wat een reeks weer. Pfff. Nooit gelezen (denk ik...misschien in een heeel ver verleden.)

OMC, Monday, 8 December 2008 13:27 (fifteen years ago) link

gheheh.

. Daarop trokken de Hervormers de macht naar zich toe en dreven ze rigoureuze veranderingen door: al het verkeer werd stopgezet en de industrie werd grondig hervormd.

hee..

Ludo, Monday, 8 December 2008 13:58 (fifteen years ago) link

Pfff...ik las in de tussentijd weer een heleboel boeken (terwijl mijn vriend zich langzaam door het complete werk van James Joyce ploegde). Inmiddels heb ik toch een iLiad gekocht en ik ben er ontzettend blij mee. Daarop las ik bijvoorbeeld dingen van Vonnegut, Murakami en de gehypte Twilight-reeks. Hierbij de paar boeken die ik zou durven aanraden aan jullie. Netherland staat inmiddels op mijn te-lezen-lijstje!

* The road van Cormac McCarthy - Mijn boek van het jaar: een vader trekt met zijn zoontje door een postapocalyptisch landschap. Troosteloos en liefdevol tegelijk.
* Finding Moonshine van Marcus Du Sautoy - Het beste populair-wetenschappelijke boek over wiskunde dat ik ken, vooral omdat Du Sautoy zo persoonlijk vertelt.
* Het slimme onbewuste van Ab Dijksterhuis - Interessante dingen over onbewustzijn erg goed opgeschreven.
* Persepolis van Marjane Stratapi - Indrukwekkende strip over leven van opstandig meisjes in Iran.
* Castaway van Lucy Irvine - Waargebeurd verhaal over schrijver die advertentie zette `zoek vrouw voor jaar op onbewoond eiland'. De vrouw die meeging schreef na afloop zelf een boek dat beter is dan het zijne. Volslagen bizar verhaal.
* Leven uit het lab van Ronald Plasterk - Leuk om nu te lezen hoe hij als columnist veel feller en ongenuanceerder was dan als minister. Soms vliegt hij flink uit de bocht.
* De geluksvinder - Edward van den Vendel - Jeugdboek over een Afghaanse asielzoeker. Leek me niks, tot het me zeer dwingend werd aanbevolen. Bleek inderdaad zeer de moeite waard.

Ionica, Wednesday, 10 December 2008 08:49 (fifteen years ago) link

* Persepolis van Marjane Stratapi - Indrukwekkende strip over leven van opstandig meisjes in Iran.

film al gezien? boek zal wel beter zijn. ;)

Ludo, Wednesday, 10 December 2008 09:35 (fifteen years ago) link

De film heb ik inderdaad ook gezien, was eindelijk eens een goede boekverfilming. Doordat de tekenstijl hetzelfde was, klopte alles precies met hoe je het je voorstelde (dat gaat bij mij meestal mis met films van boeken). Maar natuurlijk is het boek toch nog beter, ik vond het raar dat een paar van de meest interessante stukken waren weggelaten in de film.

Ionica, Wednesday, 10 December 2008 10:01 (fifteen years ago) link

ah :) ik vond de film heel erg entoenentoenentoenentoen.

komt ook nog een The Road film aan, met Viggo Mortensen nog wel. Als ze maar niet teveel CGI gebruiken en gewoon die infernozooi ergens neerzitten. Goed boek inderdaad (ik zei ergens hierboven: korte postacopalyptische roman, vader + zoontje op weg door verschroeide aarde. erwtjes uit blikjes. rottende lijken. zou naar Hollywood kunnen, ware het niet dat het einde ietwat te droevig en spiritueel is. Heb je zo uit, dus zeker de moeite van het lezen waard.)
Dus benieuwd wat ze met 't einde doen.

Ludo, Wednesday, 10 December 2008 10:35 (fifteen years ago) link

* Castaway van Lucy Irvine - Waargebeurd verhaal over schrijver die advertentie zette `zoek vrouw voor jaar op onbewoond eiland'. De vrouw die meeging schreef na afloop zelf een boek dat beter is dan het zijne. Volslagen bizar verhaal.
Is ook verfilmd door Nicolas Roeg met Oliver Reed. Nooit geweten dat het een boekverfilming was, laat staan een waargebeurd verhaal.

Fallsound, Wednesday, 10 December 2008 11:02 (fifteen years ago) link

ik vond de film heel erg entoenentoenentoenentoen.

Dat hebben de boeken ook wel een beetje, maar is dat niet inherent aan de biografie?

Martijn ter Haar, Wednesday, 10 December 2008 11:04 (fifteen years ago) link

Dat hebben de boeken ook wel een beetje, maar is dat niet inherent aan de biografie?

waarschijnlijk wel ja, misschien ergert 't minder in een boek, of dat 't dan minder opvalt ofzo. Net zoals (wat mij betreft) het in een boek/roman veel minder erg is als er een groot tijdoppervlak wordt bestreken, terwijl een film toch eigenlijk maar beter in 1 hmm 1 periode van actie kan blijven. (Dus zeg maximaal een jaar)

Ludo, Wednesday, 10 December 2008 14:00 (fifteen years ago) link

heb afgelopen weekend hello america van ballard gevonden, ben erg benieuwd. nu nog wel even bezig met the warlord chronicles van bernard cornwell. overigens ook het allerallerallerlaatste deel van dune gekregen (geschreven door zijn nogal matig getalenteerde zoon, maar ik moest het toch hebben omdat ik een phanboi ben).

bas, Wednesday, 10 December 2008 18:20 (fifteen years ago) link

Alethea Hayter - Opium and The Romantic Imagination
Interessante studie naar de invloed van opium op dichters in de 19e eeuw. Destijds (begin jaren '60 met, terugkijkend, een fantastisch naïeve introductie van "opiaten zijn toch helemaal passe, waarom schrijf je daar nog een boek over!") redelijk beroemd boek. En controversieel liet ik me vertellen door de dame van de 2e hands boekwinkel die het kende...was zo blij dat ik het eindelijk had gevonden dat ik niet vroeg waarom het dan zo controversieel was (zal wel met het speculatieve Keats hoofdstuk te maken hebben.) Het zit vol interessante weetjes en ook al is de conclusie weinig shockerend (het maakt de talentloze niet op magische wijze tot een dichter maar de dichter die er gevoelig voor is kan er wel mee uit de voeten, maar oh de prijs die je betaald), moeten de hoofdstukken nadat ze je je de hele tijd heeft zitten opgeilen steevast met een moralistisch Anglo-Saksische one-liner worden afgesloten, is het gewoonweg zo elegant geschreven. Kortom puur leesgenot.

OMC, Sunday, 14 December 2008 20:04 (fifteen years ago) link

Philip K. Dick - Second Variety
Ik vond het na al die jaren tijd om weer eens in de korte verhalen van PKD te duiken, ooit wel eens een Bruna Zwarte Beertjes Omnibus van hem gelezen maar daarna vooral zijn romans. En dat terwijl zijn korte verhalen heel handig in iets van vijf delen chronologisch zijn verzameld. Dit is deel twee met werk uit de periode 1952-1954. De waanzin is nog op een afstand, wat me daarentegen opviel hoe de meeste verhalen ondanks galactisch avonturen, nare androïden gevuld met kernbommen, laserguns, een bijtend portret van de VS in de jaren 50 vormen: de nucleaire paranoia, frustraties door conformisme, grimmige huwelijksproblemen en in 'James P. Crow' een voor die tijd (voor de opkomst van MKL en Malcom X) nogal brutale aanval op rassendiscriminatie.

Snel door, want mijn Bookmooch stapel is niet tegen op te lezen.

OMC, Monday, 22 December 2008 08:18 (fifteen years ago) link

Ray Bradbury - The Martian Chronicles
Verrassend anders dan ik had verwacht. Had nog nooit wat van Bradbury gelezen en deze werd me aangeraden. Toch begon ik met enige tegenzin aan deze zoveelste kolonisatie van Mars...na een bladzijde was ik meteen om. :) De miniatuur 'Rocket Summer' is meteen fantastisch, eigenlijk niet meer dan een omschrijving een winterlandschap dat veranderd wanneer de eerste raket naar Mars wordt geschoten, maar zo mooi geschreven. Daarna volgen hele onverwachte verhalen over Mars, erg vooruitstrevend voor 1950. Het is dat Terence Malick, met de snelheid waarmee hij werkt, waarschijnlijk niet meer zoveel films in zich heeft, want de sfeer deed me vaak aan van zijn films denken.

OMC, Sunday, 28 December 2008 09:18 (fifteen years ago) link

Titels die me zijn bijgebleven van mijn Ray Bradbury-verslaving:


The Illustrated Man
Fahrenheit 451
Something Wicked This Way Comes

clismo, Sunday, 28 December 2008 15:36 (fifteen years ago) link

Maar je mag ook voorrang geven aan je bookmooch stapel hoor. ;-)

clismo, Sunday, 28 December 2008 15:37 (fifteen years ago) link

Paul Auster - The New York Trilogy
was er behoorlijk van onder de indruk, al blijft wel 't idee dat alle 3 de verhalen uitgaan van een geniaal idee, maar niet echt een oplossing. Maar 't zijn dan ook geen standaard dectective-verhaaltjes. Voorbeeldje: in het eerste, meest filmachtige verhaal (er werd ook een graphic novel van gemaakt) ontdekt een private eye dat een man bepaalde "woorden" in een stad "loopt". Als ie zijn routes uittekent, maar daarna volgt een wending, en is dat idee verder niet meer van belang. Het 2e verhaal is spielerei, het derde is weer erg goed en creepy, paranoia, een man verdwijnt, laat een oeuvre aan geniaal ongepubliceerd werk achter en een lang vergeten jeugdvriend neemt zijn plaats in 't gezin in.

Ludo, Thursday, 1 January 2009 20:57 (fifteen years ago) link

blijft wel 't idee dat alle 3 de verhalen uitgaan van een geniaal idee, maar niet echt een oplossing

ik bedoel een geniaal idee en dat dan niet echt wordt ingelost. Maar de trilogie als geheel is een vlot geschreven (en te lezen) aanrader.

Ludo, Thursday, 1 January 2009 20:58 (fifteen years ago) link

*Cees Nooteboom - Verleden als Eigenschap
Bloemlezing van columns uit de jaren '60. Geeft een mooi tijdsbeeld van het Europa van die tijd.

*Bruce Chatwin - Songlines
Stelt niet teleur. Reisobservaties, ontmoetingen met Aboriginals en aan het eind veel onderbrekingen die het wezen van het boek blijken, namelijk citaten uit wereldliteratuur over de mens, zijn bewegingsdrang en alles dat daaruit voortvloeit (eigenlijk de hele mensheid).

*Italo Calvino - De betoverde tuin
Een verzameling verhalen uit hele oeuvre van Calvino. Fantastisch. Kan niet wachten nog meer Calvino te gaan lezen. Ogenschijnlijk simpele verhaaltjes die helemaal niet zo simpel inelkaarzitten als je ze uit hebt. En humor, er valt een hoop te lachen ook.

*Cees Nooteboom - Allerzielen
Mooie, scherpe metafysische observaties vermengd met een liefdesverhaal met vooral Berlijn als podium. Metafysica heeft wat teveel aandacht, ik had meer willen lezen over wat er nu echt gebeurt.

*Gerard van Westerloo - Niet spreken met de Bestuurder
Nederlandse politiek op de schop. Hilarisch en triest tegelijk. Leest als een spannende thriller. Aanrader.

EvR, Tuesday, 13 January 2009 11:36 (fifteen years ago) link

B.F. Skinner - Walden Two
Toen ik sociologie studeerde kregen we natuurlijk de hele geschiedenis van de sociologie voor ons kiezen en daar zaten stromingen bij Positivisme (Comte), Marxisme, Structureel-Functionalisme (Parsons) waar ik weinig mee had. Maar geen was zo vervelend als het Behaviorisme dat was komen overvliegen uit de psychologie. Nu wist ik dat B.F. Skinner, de belangrijkste denker van het Behaviorisme, ooit een utopische roman had geschreven die in theoretische sf kringen in hoog aanzien staat dus ik dacht "laat ik die eens gaan lezen." Wat blijkt? Fantastische boek! Waarschijnlijk niet voor iedereen, want eigenlijk is het alleen maar een lange rondleiding door een denkbeeldige utopische gemeenschap eind jaren veertig, het zal wel beroepsdeformatie zijn maar ik heb me geen seconde verveeld. Bomvol intrigerende ideeën en vreemd genoeg weinig gedateerd. En Skinner zelf, die ik altijd een beetje een creepy ratten-door-het-doolhof-jagen figuur vond, komt over als een uitermate intelligente en menselijke denker. Kortom, een van de beste sociologie boeken ooit (dat het fictie is maakt verder niet uit, zouden ze meer moeten doen. :)

OMC, Tuesday, 13 January 2009 13:26 (fifteen years ago) link

Joan Didion - The White Album
Nee, gelukkig niet een diepgravende analyse van elke centimeter tape van The Beatles maar een verzameling essays/artikels over jaren 60 en afwikkeling daarvan. Didion kende ik alleen maar indirect en van een artikel dat ze ooit over The Doors schreef (heel mooie impressie over de godvergeten saaiheid van het studiobestaan), dat komt gedeeltelijk terug in he titelstuk, een soort megamixartikel over Californië circa '68. Erg goed, heel L.A, mooi geschreven, de paranoia ligt steeds fijntjes aan de rand van de perceptie. De andere stukken zijn hit&miss, maar vooral hit.

Gary Gutting - French Philosophy in the 20th Century
We hebben het hier wel eens over digitaal lezen gehad. Pfff, wat een zware bevalling is 400 pagina's pdf en dat op semi-bekend terrein. Titel zegt het al. Mooi helder geschreven overzicht dat zowel goed werkt als introductie maar ook voor de wat gevorderde bepaalde lacunes wegneemt, als wat was er voor Bergson? Wat gebeurde er zoal tussen de wereldoorlogen? De hoofdstukken over Sartre en Foucault (duidelijk zijn specialiteit) zijn te lang en je krijgt het idee dat hij op een gegeven moment dacht "merde, ik ben al op 300, nou nog even snel Deleuze, Lyotard, Levinas afraffelen." Les Nouveaux Philosophes worden heel geniepig in een alinea afgehandeld...net genoeg.) Maar daar krijg je wel weer een van helderste en eerlijkste analyses van Derrida voor terug, dus je moet ook niet teveel klagen. En elk hoofdstuk krijgt een treffend citaat van Proust mee (daar moet ook wat werk in hebben gezeten ;)

OMC, Friday, 16 January 2009 09:15 (fifteen years ago) link

Cees Nooteboom

Nooit wat van gelezen eigenlijk, maar het is naast Mulisch de enige Nederlandse schrijver van wie je hier wel eens een vertaald werk ziet staan. Zou ik eens? En zo ja, wat dan?

Ben nu in Ian McEwans Atonement bezig. Film niet gezien en boek is tot nu toe niet echt het beste dat ik ooit gelezen heb. Wil het wel graag snel uitlezen.

Ook gelezen:
Giorgio van Straten - My Name: A Living Memory
Italiaanse schrijver die aan de hand van de soms schaarse gegevens de geschiedenis van zijn familie reconstrueert, te beginnen bij zijn betovergrootvader, een Rotterdamse Jood, die in 1810 een naam moet kiezen. Het boek is eigenlijk vooral een serie korte verhalen, maar is boeiend geschreven en leest prettig weg, vooral als je wat van geschiedenis houdt.

Andreë Makine - Le Testament Français
Autobiografisch (?) verhaal van een jongen die opgroeit in de Sovjetunie en tot op het ziekelijke toe gefascineerd is door het geboorteland van zijn Franse grootmoeder. Makine kan zeker schrijven, maar ik vond het andere boek dat ik van hem las beter; dit zakt een beetje weg in zelfdrama.

Haruki Murakami - A Wild Sheep Chase
Iedereen zei dat ik Dance Dance Dance eens moest lezen, dus eerst maar eens haar voorganger gepakt. Het is allemaal fijn en vlot beschreven en je wilt zo naar het eind toe, maar dat eind is een beetje mwah. Ik houd geloof ik niet zo van boeken die zo naar een plot toewerken.

Ondertussen ook nog bezig in Nicholas Ostlers Empires Of The World, over de geschiedenis van talen en hun invloed op en beïnvloed zijn door de geschiedenis. Over vragen als 'Waarom spreekt de elite van India perfect Engels, spreekt half Afrika nog steeds Frans, maar spreekt niemand in Indonesië nog Nederlands?' en 'Waarom lukte het het Latijn niet om tijdens vijf eeuwen Romeinse bezetting een voet aan de grond in het Oosten van het Rijk te krijgen, maar waarom was datzelfde Latijn in het Westen zo sterk dat de invallende Germanen de taal min of meer overnamen?'.

Martijn Grooten, Tuesday, 20 January 2009 09:51 (fifteen years ago) link

(Andreï Makine, dus.)

(Ondertussen trouwens ook nog bezig in The Good Soldier van Ford Madox Ford, maar da's van 1912 ofzo dus leest niet altijd even rap. Tegelijkertijd is het thema verrassend modern en het prosa erg mooi.)

Martijn Grooten, Tuesday, 20 January 2009 09:56 (fifteen years ago) link

En Re: Omar, is dat digitaal lezen op een e-reader (waarvan iedereen schijnt te zeggen: het is reuze fijn! net een gewoon boek!) of op een computer?

Martijn Grooten, Tuesday, 20 January 2009 09:58 (fifteen years ago) link

@Martijn Grooten

Ik vind het reisproza van Nooteboom beter te pruimen dan de romans. 'Rode Regen' is wel een mooie introductie denk ik, en Hotel Nooteboom ook (heeft een beetje van alles, verhalen over Spanje, eerbetonen aan Hermans, Slauerhoff, Chatwin e.d.). 'Mokusei en De Boeddha achter de schutting' zijn twee korte novellen in één uitgave die wel aardig samenvatten wat je kunt verwachten.

EvR, Tuesday, 20 January 2009 10:11 (fifteen years ago) link

van Nooteboom heb ik alleen Rituelen gelezen, toch zijn klassieker, raar boek hoor, beetje zen-Japan contemplatie en Brabantse blowjobs ;) maar is ontzettend minimalistisch vlot geschreven dun boek, heb je in 1 dag uit. En moet je als literatuurfan toch wel gelezen hebben.

Wil zelf nog altijd 'ns Philip en de Anderen lezen, zijn andere klassieker, juist omdat ik 'm niet gelezen heb denk ik altijd dat die dan heel goed moet zijn.

zelf bezig in Annie Proulx - Accordeon Crimes, een immigranten in Amerika verhaal aan de hand van een accordeon, die van hand tot hand gaat door tijd heen. (begint in Sicilie, zit nu in Maine bij een weesjongen die geinteresseerd is in Quebec) best vermakelijk en vlot geschreven.

Ludo, Tuesday, 20 January 2009 10:41 (fifteen years ago) link

Rituelen staat op mijn leeslijst : ) Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik weinig romans van Nooteboom heb gelezen, omdat ik eerst al die reisverhalen wou lezen. Philip en de Anderen staat mijlenver af (qua stijl) van de rest van zijn werk. Hij was duidelijk nog op zoek naar de juiste toon, maar aan reacties van anderen heb ik gehoord dat wel hoog wordt aangeslagen dus toch maar 's gaan lezen.

EvR, Tuesday, 20 January 2009 10:51 (fifteen years ago) link

En Re: Omar, is dat digitaal lezen op een e-reader (waarvan iedereen schijnt te zeggen: het is reuze fijn! net een gewoon boek!) of op een computer?

Nee, gewoon op de laptop. Zou e-reader zou ik wel eens willen roadtesten, maar echt dat alles verzengende consumptieverlangen voel ik niet voor.

re: Nooteboom, nooit wat van gelezen, al zou ik die verhalen over Spanje misschien eens moeten checken, ware het niet dat mijn net geupdate leeslijst (ja, ik heb OneNote ontdekt :) depressieve proporties aanneemt.

OMC, Tuesday, 20 January 2009 11:37 (fifteen years ago) link

Ik vond dat boekenweekgeschenk destijds wel goed. Maar niet goed genoeg om méér van die man te gaan lezen.

clismo, Tuesday, 20 January 2009 11:54 (fifteen years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.