Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11496 of them)

Ja, ik vond het ook nogal grappig, al kan ik mij plaatsvervangende schaamte van land- en/of geloofsgenoten wel voorstellen.

Minder politiek geladen maar net zo vermakelijk kun je dergelijk plezier zeer goed bekomen van het onvolprezen Mondo Macabro.

Martijn Busink, Monday, 11 August 2008 12:40 (fifteen years ago) link

Visions of Light
Of dit eigenlijk een goede documentaire is, "objectief" gezien.. Ik betwijfel het, als 't onderwerp je niet interessert, maar misschien is dat inherent aan documentaires.. (hmm) Hoe dan ook, voor filmliefhebbers een absolute must en puur genieten. De docu schetst de geschiedenis van de DP's, oftewel de cameramensen. Heel terecht laten ze ook alleen die beroepsgroep aan 't woord een geen analytici ofzo. Met name Conrad Hall, die er verdomd vitaal uitziet valt op als een stoere dwarse vogel. Nou ja en dan zien we dus een eindeloze reeks filmfragmenten, de schoonheid van schaduwen in film noir en hoe moeilijk het was om naar kleur om te schakelen. (Een heel andere manier van denken) Prachtig is de uitleg bij een scene uit in Cold Blood. De afscheidsmonoloog en hoe ze daar met nepregen en licht de weerspiegelingen op zijn gezicht hebben laten huilen.

Gallipoli
Vond ik toevallig op mijn to-see-lijst, net nadat Vido Peter Weir had getipt als DE man van de Australische cinema. Of hij deze film in gedachte had, ik betwijfel het, maar het schijnt toch wel een typische Weir te zijn, het Australie van begin 20e eeuw. Een jongen (Mark Lee) traint met zijn oom om hardloper te worden. De jongen is erg goed, maar heeft er toch genoeg van, hij wil de wereld zien en de Eerste Wereldoorlog biedt 'm die kans. De titel indachtig verwacht je dus snel een echte oorlogsfilm, maar die komt pas in 't laatste half uur. Wat ergens te laat is, ik had dan liever dat de jongen van gedachten was veranderd en avonturen had beleefd in Australie. Daar was een mogelijkheid toe, want voordat ze naar Turkije varen ontmoet ie een andere sprinter (Mel Gibson) en doen ze samen wat aan woestijnwandelen (Gerry!)

Une Femme Est Une Femme
Inderdaad een van de betere Godards.. In kleur nog wel, wat Anna Karina de gelegenheid geeft in fraaie pakjes rond te lopen. Veel strikjes, zelfs op d'r designer-bh-tje. Marlies Dekkers eat your heart out.. Une Femme Est Une Femme is vooral bijzonder door de geluidsband. Muziek wordt continu aan en uit gezet.. En ook de omgevingsgeluiden zijn dan weer te horen en dan weer niet. Geeft een magisch-realistisch tintje (je kunt ook gewoon musical zeggen) net als de magische deur die de meisjes in de stripclub hebben, waar Karina werkt. Karina wil een baby (dat willen vrouwen nu eenmaal) ze woont samen met een man, maar die is meer geinteresseerd in wielrennen, dan zoekt ze 't maar bij Belmondo, die continu wordt geconfronteerd met meta-grapjes over eerder werk. (Hij gaat bijvoorbeeld A Bout de Souffle, dat op een tv in een etalge is te zien, staan kijken) Lekker goofy allemaal (ruzies uitgevecht d.m.v. boektitels) en heel aanstekelijk.

Ludo, Thursday, 14 August 2008 07:16 (fifteen years ago) link

een van de filmfreaks hier toevallig een mailtje gehad getiteld "filmfreaks gezocht". ik delete gedachteloos mijn hotmail junk-folder en daar ging ie.. en die kun je dan ook niet meer "recoveren" volgens mij. Afzender iets van "Tyche", als ik dat in die 100-e miliseconde goedzag..

nou ja zal wel een Nigeriaanse bende zijn geweest die zich op mijn hobbies afstemde ;)

Ludo, Thursday, 14 August 2008 12:09 (fifteen years ago) link

Het mailtje heb ik niet gehad, maar het ging ongeveer zo: ‘Hou jij van films en kan je ook nog leuk schrijven? Solliciteer dan op EyeStream TV als recensist!’

Recensist! Hahahahaha!

Vido Liber, Thursday, 14 August 2008 14:25 (fifteen years ago) link

Het kan ook iets anders geweest zijn.

Vido Liber, Thursday, 14 August 2008 14:27 (fifteen years ago) link

Hoog tijd dat dat recensisme eens een halt wordt toegeroepen.

Martijn Busink, Thursday, 14 August 2008 14:58 (fifteen years ago) link

okee mooi zijn we daar toch nog achter en hebben we er niks an gemist... ik vond 't wel weer typical hoor die ene keer dat je niet met aandacht de spam-mailtjes leest ;)

Ludo, Thursday, 14 August 2008 18:47 (fifteen years ago) link

Gisteren draaide eenmalig Mr. Lonely van Harmony Korine in de open lucht op het Pluk de Nacht festival (gelukkig een kraakheldere avond). Moest hem toch even gaan zien als liefhebber van zijn vorige twee. Mr. Lonely is niet van datzelfde niveau, maar filmen kan hij nog steeds als de beste, jammer dat het verhaal in de tweede helft inkakt terwijl hij in het begin goud in handen heeft met de twee verhalen die niks met elkaar te maken hebben. Vrij lastig en niet zo leuk om na te vertellen, maar gebruikelijke Korine thema's komen weer langs: lichamelijke gebreken, obsessies met beroemdheid, Herzog, wonderen en de algehele sneuheid van de mens. Het einde overigens weer majestueus. Werd er erg droevig van.

Trouwens weer een film waar ik pas halverwege dacht: "verdomd, is dat Samantha Morton?" De Koningin van Sneu, nietwaar?

OMC, Friday, 15 August 2008 07:38 (fifteen years ago) link

De Koningin van Sneu, nietwaar?

Valt toch wel mee, dacht ik? Vind haar best de moeite waard in Under The Skin, Sweet And Lowdown, Morvern Callar, Minority Report en Control. Waar had jij je tuinstoel gisteravond neergezet? Ik zat links vooraan, vlakbij een paar malloten die waarschijnlijk teveel hadden geblowd, maar gelukkig voortijdig vertrokken.

Ik vond de eerste scène van Herzog bij het vliegtuigje met die simpele locale Braziliaan ontroerend. Wat is Herzog toch een heerlijke manipulator.

Hier alvast een eerste versie van een soort van filmverslag. Later deze dag hoop ik die tussen de bedrijven door nog wat te kunnen aanscherpen.

Vido Liber, Friday, 15 August 2008 08:38 (fifteen years ago) link

Sneu als in 'altijd het haasje', toch? Zie ook Elisabeth 2. Chop-chop.

Hiram, Friday, 15 August 2008 08:41 (fifteen years ago) link

In dat geval is ze ook zeker sneu in Mister Lonely.

Vido Liber, Friday, 15 August 2008 08:49 (fifteen years ago) link

vlakbij een paar malloten die waarschijnlijk teveel hadden geblowd, maar gelukkig voortijdig vertrokken.

een gratis commentaar-track die Korine waarschijnlijk wel zou waarderen.. ;)

eens uitzoeken of 't ding al op "dvd" is gezet.

Ludo, Friday, 15 August 2008 08:51 (fifteen years ago) link

Waar had jij je tuinstoel gisteravond neergezet?

In massa's verschuil ik me altijd ergens achterin, al was dat vanwege de (onverwachte) drukte ook niet anders, vond er een mooi metalen geval waar ik hoog kon zitten en prima zicht had. Vond trouwens dat men zich zeer beschaafd gedroeg.

Sneu als in 'altijd het haasje'

Exact, ze is natuurlijk een grootse actrice, misschien wel de beste van haar generatie, maar ze neigt tot vaak in films tot een droevig lot (zie Code 46.) Misschien heeft Kaufman (effe gespiekt op IMDB) eens iets anders voor haar in petto?

OMC, Friday, 15 August 2008 08:52 (fifteen years ago) link

De drukte tijdens Pluk De Nacht was niet geheel onverwacht, gezien een artikel over Korine in De Volkskrant en een item over het evenement op AT5 eerder op de avond. Wij waren daarom extra vroeg gearriveerd en zelfs dat leverde nog niet de meest ideale plek op.

Vido Liber, Friday, 15 August 2008 08:56 (fifteen years ago) link

Surviving Desire
Wat een vreemde speelduur. 55 minuten. Geen echt korte film die je als tussendoortje even kijkt, maar ook geen echte langspeelfilm, daar verwacht je toch wel minstens een kwartier meer. De bekende Hartley-held Donovan duikt hier weer op, als leraar, wat zijn rol later in The Opposite of Sex nog wat grappiger maakt. Als leraar faalt hij ook hier, hij probeert z'n liefde voor Dostojevski bij te brengen, maar raakt afgeleid door een mooie studente. (De klas komt ondertussen in opstand) Doordat de studente graag schrijft kreeg ik ook een Solondz' Storytelling-gevoel , al was honderd keer nihilistischer natuurlijk. Eerlijk gezegd kan ik me 't einde van Surviving Desire al niet meer herinneren, wel was er in elk geval een grappige running gag rond een zwerfster die aan iedere voorbijganger vraagt of die met 'r wil trouwen en een live op straat spelend bandje (The Great Outdoors) doet ook leuk mee.

Cape Fear
Het origineel. Eerste nieuwsgierigheid, zit het gewaagde lolita-aspect, in de remake verzorgd door Juliette Lewis, er nog in? Jawel! Door een raar kindvrouwtje, klein lijfje, enorm groot hoofd, al is dat misschien extra opvallend omdat Gregory Peck heel lang is? Het personage van Peck is wel advocaat, maar in tegenstelling tot de remake, waar de schurk kwaad is op de advocaat, is ie hier slechts getuige van een van de misdaden. Een puntje voor de remake. Het zal zo'n beetje het enige punt zijn want Robert Mitchum is als schurk geweldig. Hij is een vieze oude man, echt lekker fout, waar de Niro belachelijk afgetraind was, lijkt Mitchum in al zijn blote torso-scenes zijn buik in te houden. Nog 'n punt voor 't origineel is 't plan om de schurk naar de boot te lokken, waar ze daar in de remake gewoon naartoe vluchten, meende ik. Tuurlijk weet Mitchum ook de boot te bereiken (was me hier in tegenstelling tot.. niet duidelijk hoe) In weer een smerige, tenenkrommend goeie scene dreigt hij zich te vergrijpen aan de echtgenote, hij knijpt een eitje over d'r uit, terwijl zij minuten blijft kreunen alsof ze genomen wordt, zelfs als Peck inmiddels haar komt redden.

Enduring Love
Net als Atonement een verfilming van Ian McEwan. Zat de hele film op 't verkeerde spoor, aangezien Rhys Ifans me aan Gerard Depardieu in een of andere kinderfilm deed denken, vermoedde ik dat hij imaginair was. Iets wat 't boek achteraf ook heel lang in 't midden houdt, in de film zijn veel meer aanwijzingen van niet die ik consequent negeerde. Deze "vriend" gaat zich bemoeien met een filosofieleraar, nadat ze samen getuige zijn geweest van een fascinerend/gruwelijk ballon-ongeluk. Er valt (letterlijk) 'n dode.. En was dat nou wel nodig? Schuldvragen en dan krijg je ook nog 'n stalker op je dak, terwijl je relatie met het ultieme slachtoffer Samantha Morton eronder lijdt. Film roept interessante vragen op, maar had dus nog wel wat ambiguer gekund.

Monster's Ball
Werd me via via aangeraden door iemand die onder de indruk zei te zijn van de soundtrack. Jaja, dat is niet waar de film bekend om is, natuurlijk... Niettemin was de soundtrack inderdaad best aardig, zeker het marimba-minimalisme begin is fijn. Daarna typisch electronica meets piano ambient-werk, in elk geval verrassend dat het geen orkestmuziek was. Monster's Ball begint met een overdosis drama, een doodstraf, een zelfmoord en een dodelijk verkeersongeluk. Het is iets teveel van het goeie. De als altijd fragiele, onzekere Billy Bob Thornton krijgt 't, ondanks zijn pantser van stoerheid en racisme, flink voor zijn kiezen. En is daar de schone Halle Berry die al evenzeer in de penarie zit. 1 + 1 = 2.. etc. Wel jammer dat het open eindje van de film (heeft te maken met wat tekeningen) opgelost wordt in een situatie waar alleen Halle in beeld is. Zo hoeft Thornton niks uit te leggen en komt ie er gemakkelijk vanaf.

Ludo, Monday, 18 August 2008 07:20 (fifteen years ago) link

Three Kings
Begint fantastische, deze film over de Eerste Golfoorlog. Die is afgelopen, Mark Wahlberg en Ice Cube, een beetje suffe reservisten, vinden in de kont van een Iraki die ze moeten ontwapen een kaart. De opslag van Saddams gestolen spullen uit Koeweit! Supercynische commando officier George Clooney krijgt er lucht van en ze gaan op weg om het goud te stelen. Wat volgt is totale waanzin en chaos, vergelijkbaar met Apocalypse Now, bij vlagen ook van dat niveau. Alleen is Hollywood nu niet Hollywood toen en moesten de karakters natuurlijk tot inkeer komen en is er een gelikt einde dat het zwaar verpest. Schreeuwt om een director's cut.

Martijn ter Haar, Monday, 18 August 2008 07:50 (fifteen years ago) link

exactly mij mening (ergens in de 10000 posts in deze thread :) )

Ludo, Monday, 18 August 2008 08:01 (fifteen years ago) link

De onderkant:

Coffee and cigarettes (Jarmusch, 2003). Lame Jim, lame! Een film die bestaat uit korte scenes, het gaat eerder fout dan goed. In feite is deze poging van Jarmusch zwaar inferieur aan het geïmproviseerde Blue in the face, waarin Jarmusch – als ‘acteur’- een van de hoogtepunten vormt. C&C blinkt uit door gemakzucht, met als dieptepunt de zeer exemplarische scene met Iggy Pop en Tom Waits. Zet twee charismatische mensen met een halfbakken idee in een diner en de magie ontstaat vanzelf wel, dat moet het idee geweest zijn. Ergerlijke arrogantie. En wat gaat Iggy nat. Er zit tegen het eind een leuke (en niet toevallig, gescripte) scene met Alfred Molina en Steve Coogan (als ik het wel heb). Dat was het enige lichtpuntje voor mij.

April story (Iwai, 1998) Niemendallerig filmpje over meisje dat naar de grote stad trek tom te gaan studeren en daar schorvoetend haar eerste contacten maakt. Best lief, maar Iwai kan veel beter (zie All about lily chou chou, Love letter). Denk Meg Ryan in de hoofdrol en het orientalisme wordt zichtbaar.

Gabbeh (Makhmalbaf, 1996). Oogstrelende fabel over een meisje dat van een kleed tot leven komt en het verhaal vertelt van haar pogingen tot een huwelijk dat steeds gedwarsboomd wordt door vaders die eerst vindt dat ma moet bevallen of dat een oom moet trouwen etc. Ondertussen zit de bronstige geliefde al aan de horizon te lekken op een paard. Film die de hele cyclus van het leven in een notendop wil vangen en brrrrr....dan krijg ik wereldwinkel-associaties. In abstracto vergelijkbaar met Spring, Summer, Fall, Winter ...And Spring. Vond ik destijds ook zo vreselijk. Nee, geen cinema voor mij, dit.

Het middenstuk.

Shara (Kawase, 2003). Hierboven al door Ludo besproken. Licht drama over een gezin en een paar gelieerden in een klein dorpje dat het leven oppakt na de verdwijning van een jongetje. Onspectaculair en ingetogen, maar uiteindelijk aanzettend tot een emotionele katharsis. Kawase balanceert daarmee net als in The mourning forest op het randje van bombast, maar het levert wederom een prettige film op.

Taxi to the dark side (Gibney, 2007). Docu die kijkt naar de Amerikaanse war on trrrrr en inzoomt op de mensen die gevangen worden genomen. Centraal staat een onschuldige taxi-chauffeur die door de Amerikanen bont en blauw wordt geslagen en het loodje legt. De docu probeert aannemelijk te maken dat de foto’s uit Abu Ghraib geen ontsporing lieten zien maar een onfortuinlijk naar buiten gekomen illustratie van bewust beleid. Zoals wel vaker met Amerikaanse politieke docu’s: een Europees academicus zal beduidend minder van zijn sokken worden geblazen dan de FOX-kijkende Amerikaan, maar de docu zet alles mooi op een rijtje.

Ma nuit chez Maud (Rohmer, 1969) De bekendste Rohmer over een katholieke academicus (Jean-Louis Trintignant) die zijn lustgevoelens weet te rijmen met zijn geloof door zijn zinnen te zetten op een afstandelijk meisje die dezelfde kerk bezoekt. Een en ander komt op de helling te staan als Tritignant een tegenpool ontmoet en min of meer gedwongen wordt met haar een nacht door te brengen. Dit vatte voor mij geen vlam. Het vele charmante geouwehoer, zo kenmerkend voor Rohmer-films, kan ik zeer waarderen, maar de thema’s zijn hier zo gezwollen dat elke volzin een scala aan filosofische en morele consequenties in zich draagt die ten onder gaan in het tempo van de film. Kijkt als een boek.

Up the Yangtze (Chang, 2007). Mooie documentaire over de drieklovendam die een groot deel van China onder water zet. De dam komt effe in beeld maar de docu gaat natuurlijk over de mensen rondom. Inderdaad, Jia’s Still life is dichtbij. Mooiste verhaallijn is die van het personeel van een cruise-ship waar rijke westerners op rond dobberen. Hieronder bevinden zich de mensen die noodgedwongen mee moeten doen met de veranderende tijden, en de mensen met dollartekens in hun ogen. Fascinerende wrijving.

De bovenkant.

Close up (Kiarostami, 1990). Is hierboven al het een en ander over gezegd. Hoogst originele film. Van genoten. Beviel me stukken beter dan The taste of cherry dat ik veel te academisch vond.

Night and the city (Dassin, 1950). Klassieker die zijn faam waarmaakt voor mij. Prachtig ´drama´ over anti-held Harry Fabian die vanalles probeert om zijn slagje te slaan en uiteindelijk denk de bokswereld van Londen in zijn handen te kunnen krijgen. Dat de held zal falen staat niet ter discussie en het is het doeltreffend uitgevoerde verhaal dat uiteindelijk de meeste indruk maakt: Tragisch maar lichtvoetig, en ondertussen gitzwart. Ja, daar houden we van.

L’année dernière à Marienbad (Resnais, 1961). Met vette tegenzin aan begonnen want Resnais’ andere wapenfeit, Hiroshima mon amour, vond ik een afgrijselijke draak, met zijn zelfingenomen, bombastische quasi-diepzinnigheid. In feite kun je hetzelfde plakken op deze, maar ik moet toegeven dat dit etiquette hier toch niet echt blijft zitten. Er is namelijk geen andere film zoals L’année... Het is een volstrekt unieke film die volledig op zichzelf staat: je weet niet echt wat je zit te kijken, wat waar is, wat niet, wat nu eigenlijk gebeurt. Het verhaal had ook in drie minuten gekund: man probeert een jaar na de encounter een vrouw ervan te overtuigen met hem te elope-en, vrouw doet vooral moeilijk. Het zijn de trage, lange shots door het barokke hotel die me zullen bijblijven (en die me deden denken aan The shining) en die een mooi contrast vormen met de leegte van de in het hotel vertoevende jetset. Geïnterpreteerd als een parodie op Hollywood-romantiek, maar dat lijkt me volstrekte onzin. Daarvoor neemt Resnais zichzelf veel te serieus. Dat is eigenlijk het enige manco van de film: het is zo verdomde serieus. Hadden die dialogen niet gewoon een stuk aardser gemoeten? Was L’année... maar geen Franse film geweest, maar een Italiaanse. Dan was het waarschijnlijk helemaal raak geweest.

Keane Geslaagde film over man die op een station rondvraagt of iemand zijn vorig jaar verdwenen dochtertje heft gezien. Goeie binnenkomer. Keane is een man die nog net niet aan de zelfkant is beland en zijn radeloosheid nog maar net in de hand heeft. Hoe dicht gekte bij normaal geaccepteerd gedrag ligt wordt duidelijk als Keane een vrouw met dochter ontmoet, een ontmoeting die zijn leven weer inhoud geeft. Al broeit het steeds. Het knappe van Keane (die door zijn uit de hand geschoten dicht-op-de-huid-realisme mij nogal deed denken aan Day in day out) is dat hij de achtergrond en beweegredenen van het hoofdpersonage vaag laat, zodat je Keane als kijker zeer onbetrouwbaar vindt, en het dus alle kanten op kan. Prachtige hoofdrol van de voor mij onbekende Damien Lewis.

Olaf K., Monday, 18 August 2008 21:35 (fifteen years ago) link

ah :)

In feite is deze poging van Jarmusch zwaar inferieur aan het geïmproviseerde Blue in the face, waarin Jarmusch – als ‘acteur’- een van de hoogtepunten vormt

hierboven ook nog door mij besproken, Blue in the Face bedoel ik, inderdaad gezelllie. Coffee and Cigarettes vond ik zelf ook best aardig overigens.

zelf net wel een goeie Makhmalbaf, waarover later. Ik was even in (begrijpelijke) verwarring dat Close-Up ook van Makhmalbaf was, hah.

L'Annee, Night and the City en Keane op de lijst. (die leeg begon te raken, ik kan al die mumblecore films maar niet vinden)

van Resnais heb ik naast Hiroshima (wat ik ook niks vond) Mon Oncle d'Amerique en Providence gezien. films die heel slim proberen te zijn.. (nou ja en 't ook ZIJN, maar het is wel een beetje irritant) Mon Oncle is 't leukst.

Ludo, Tuesday, 19 August 2008 07:16 (fifteen years ago) link

Schrijf Makhmalbaf nog niet af, Olaf, Salam Cinema en Nun va goldoon (Moment of innocence) zijn niet te vergelijken met Gabbeh. Scream of the ants kan je daarentegen rustig overslaan denk ik. ;)

Martijn Busink, Tuesday, 19 August 2008 08:05 (fifteen years ago) link

Eens met andere Martijn. Gabbeh vond ik ook niks, maar de twee films die hij noemt zijn echt heel goed.

Martijn ter Haar, Tuesday, 19 August 2008 08:39 (fifteen years ago) link

Salam cinema staat al klaar. Net als twee films van zijn (kennelijk) dochter. Ik geef niet zo snel op. Ben immers ook nog steeds bezig met Godard ;-) Ook ingegeven door Vido's activiteiten.

Olaf K., Tuesday, 19 August 2008 08:52 (fifteen years ago) link

Dat zullen Sib (The Apple) en Takhte Siah (Blackboards) zijn, ook mooi maar zij is altijd wat politieker.

Wel altijd bizar als je hoort hoe oud ze was toen ze die films maakte (en naar verluidt een ware furie op de set).

Martijn Busink, Tuesday, 19 August 2008 09:21 (fifteen years ago) link

Makhmalbaf heeft zelfs 2 regisserende dochters. Van de nu 20 jaar jonge Hana ging vorig jaar Buddha Collapsed Out Of Shame in première.

Vido Liber, Tuesday, 19 August 2008 10:06 (fifteen years ago) link

Yep, en een regisserende vrouw, die film moet ik nog steeds bekijken.

Martijn Busink, Tuesday, 19 August 2008 11:14 (fifteen years ago) link

Una Giornata Particolare
Mooi kammerspiel. Sophia Loren is een laag opgeleide huisvrouw die helemaal into El Duce is om aan haar verschrikkelijk huwelijk te ontsnappen, Marcello Mastroianni de sophisticated homo die bij de radio is weggewerkt door de facisten. Ze blijven alleen achter omdat de rest van de mensen naar Hitler is gaan kijken. Zij denkt eindelijk een leuke man gevonden te hebben, hij was eenzaam omdat zijn geliefde is verbannen naar Sardinië.

Insomnia (USA)
Al Pacino is goed in vorm in deze remake van de Noorse klassieker. De Amerikaanse film heeft iets meer actie en iets minder psychologie, maar het blijft een ijzersterk gegeven.

Martijn ter Haar, Wednesday, 20 August 2008 13:46 (fifteen years ago) link

Moment of Innocence
Superslimme en mooie film. Regisseur Makhmalbaf houdt audities voor een nieuwe film over z'n jeugd. Dan duikt de agent op die hij vroeger in zijn rebelse jaren had neergestoken (wat hier van waar is, is niet te zeggen, feit en fictie zijn hier totaal onbelangrijk geworden) Makhmalbaf (een mooie naam voor een hond dacht ik ergens, zonder gein) verandert van plan en besluit met de agent een duo-film te maken. De agent cast zijn jonge zelf en Makhmalbaf doet hetzelfde.. En dan de gebeurtenissen naspelen. Even simpel als geniaal. Mooiste moment van onschuldigheid. Makhmalbaf rijdt met zijn jongere zelf en de "actrice" die zijn vriendinnetje moet spelen, naar zijn vriendin van vroeger. Terwijl Makhmalbaf met haar praat, praten de twee met elkaar. Eerst "normaal", maar dan uit 't niets in hun rol. Magistraal.

Keane
Goede tip. Eerste half uur is zeldzaam naar en uiterst knap gespeeld. Een gestoorde, gestresste man op zoek naar z'n dochter, achtervolgt door denkbeeldige demonen. Zou hij zelf wat met de verdwijning te maken hebben? Of is de hele verdwijning imaginair? Dacht overigens dat de film in Engeland speelde, maar het blijkt al snel New York. Toch tevreden om later te zien dat acteur Damian Lewis is. Hij is Keane en draagt de film in zijn eentje, tot hij in zijn hotel vriendschap sluit met een vrouw en haar dochter. Na een tijdje laat de vrouw het kind zelfs bij 'm achter. Oh, oh, als dat maar goed gaat. Er volgen prachtige, hartverwarmende scènes van een wankele vriendschap, waar de man de zwakkeling is en 't jonge meisje sterk en troostend. En dan neemt Keane haar mee voor 'n reprise.

Los Muertos
Handelingenfilm. Een man in een commune, houtzaagwerkplaats, nee, gevangenis natuurlijk. Ergens in de jungle van Argentinie. Hij komt vrij en gaat op weg naar zijn dochter die op een eilandje woont. Veel gewandel, gekano en even langs de lokale hoer. Mooiste handeling: man maakt vuurtje, blaast de rook in een boomschors om daar vis te roken. Ofzoiets, het kon ook best knapperige boomschors met honing zijn. Even later komt ie 'n geitje tegen die angstig aan de rand van het water staat, ik denk: wat lief hij neemt 'm mee. Dat is ook wel zo, maar niet levend natuurlijk. Keel open, bloed gutst in de boot.. En dat is dan nog van veraf gefilmd, daarna gaat 't beest open en krijgen we een biologie-lesje ingewanden, die na verwijdering in de rivier worden gesmeten. Leerzame film dus en heel organisch je kunt de omgeving bijna ruiken. Alleen 't einde is wat nikserig, als is dat misschien beter dan een uitbarsting van geweld, wat je ook vaak ziet.

Ludo, Thursday, 21 August 2008 07:20 (fifteen years ago) link

och tevreden om later te zien dat acteur Damian Lewis is

Engels is.

Ludo, Thursday, 21 August 2008 07:21 (fifteen years ago) link

Die agent is idd degene die hij neerstak tijdens de revolutie. De Iraanse titel (Nun va goldoon) betekent trouwens Brood en bloemen. Hoe dat Moment of innocence wordt weet ik niet. :)

Martijn Busink, Thursday, 21 August 2008 07:48 (fifteen years ago) link

ah :)

ik geloofde wel dat dat echt de agent was, maar 't lijkt te mooi om waar te zijn dat die agent echt op zo'n auditie verschijnt. het maakt ook allemaal niet uit. ;)

doe 'ns een Makhmalbaf top 3 Martijn. ik geloof dat je her en der al dingen getipt is, maar voor 't eenvoudige overzicht ;)

Ludo, Thursday, 21 August 2008 09:17 (fifteen years ago) link

Tja, ze deden gewoon allebei hun werk, de politieagent en Makhmalbaf als communistische revolutionair.

Tja, mijn idee over Makhmalbaf's werk is niet helemaal in lijn met die van sommigen hier die alles wat riekt naar spiritualiteit afwijzen... terwijl dat juist bij hem er altijd in zit (soms een beetje verstopt, zeker als je niet zo veel van Islam afweet).

In volgorde van favorietheid:
Scream of the Ants (als een wma met duitse ondertitels, hoop nog eens een betere versie te vinden al zie ik dat ie hier nog steeds niet te krijgen is dus volgens mij alleen nog met Franse ondertiteling maar da's niet veel beter dan m'n Perzisch :D )
Bicycleran (The Cyclist)
Nun Va Goldoon
Salam Cinema
Gabbeh
Safar-e Khandahar (Kandahar)

Martijn Busink, Thursday, 21 August 2008 09:38 (fifteen years ago) link

thx :) ik zal eens gaan speuren. The Cyclist moet wel een klassieker zijn, in Close-Up etc.. Kandahar wel 'ns gezien trouwens :)

Ludo, Thursday, 21 August 2008 18:41 (fifteen years ago) link

Kandahar is elke 3 maanden op tv, de enige die ze daar bij wereldcinema interessant vinden want ach gut, die Afghanen toch...

Martijn Busink, Thursday, 21 August 2008 18:56 (fifteen years ago) link

Flirt (van Eijck, 200?). 5-voor-tien-euro-bak van de Free Record Shop. Ik had Underground (Kusturica), Mystery train (Jarmusch) en Rosetta/La promesse (Dardenne), The beach voor mijn vriendin. En toen was het Caligula of Flirt. Moet je vervolgens natuurlijk niet gaan zitten kijken. Terstall schreef mee aan het scenario, maar godskolere wat een armoe. Festival der clichés met een tenenkrommend verhaal en dito cast die zeer goed is in het niet verbloemen van slechte tekstregels en het meerendeel als ‘veel te bedacht’ eruit weet te krijgen. Lichtpuntje is Rifka Lodeizen die ik op één of andere manier altijd wel graag zie (alhoewel ik niet op dr val en ze ook dr zwakke momenten heeft) en hier in ieder geval alle sporadisch leuke teksten heeft in haar scenes alleen of met droogklootproducer Arend Jan Heerma van Voss (übercorpsballennaam trouwens). En feel-good toegankelijke films over die lekkere gekke en oh zo vrije Amsterdammers: Ik spuug er inmiddels op. Dan maar elitair.

Olaf K., Thursday, 21 August 2008 21:32 (fifteen years ago) link

Oh ja, er zit nog een cd's met extra's bij! Geen geld toch...

Olaf K., Thursday, 21 August 2008 21:37 (fifteen years ago) link

Sin Noticias de Dios (Augustín Díaz Yanes, 2001). Penélope Cruz vs. Victoria Abril, als duiveltje vs. engeltje die touwtrekken om de ziel van een ontzettende eikel. Minder voorspelbaar dan ik had verwacht eigenlijk. Best wel goede verbeelding van de hel ook. Jammer dat de film op het laatst verzand in makkelijk geweld, maar goed. Opvallend ook dat Cruz onuitstaanbaar is in haar Amerikaanse periode en in Spanje te schattig voor woorden, zal wel door die cruciale triestheid zijn die er bij haar altijd insluipt.

OMC, Saturday, 23 August 2008 18:53 (fifteen years ago) link

Simple Men
Een van de betere Hartleys. Zeer toegankelijk, vooral dankzij de muziek veelal van Hartley zelf die de scènes wat diepte geeft. Muziek als smeermiddel zeg maar. Crimineel Robert Burke is weer van de partij, met z'n nerdy broertje (Bill Sage) gaat ie op zoek naar hun vader, een honkballer annex anarchist die voor de politie op de vlucht is. Ze belanden ergens in een gat, waar ze Karen Sillas (supervrouw!) en de mysterieuze Elisa Lowensohn tegenkomen. Er vormen zich wat relaties, regular Donovan geeft ook nog wat grappen en discussies aan, terwijl een andere regular weer 'ns op zijn gitaar speelt. Gedanst wordt er natuurlijk ook nog. Het werkt allemaal perfect in deze film, behalve dan 't eind als ze (spoiler) de vader vinden (nou ja vinden) Hij lijkt een beetje op Jan Wolkers en op de een of andere manier werken zijn scènes niet. Misschien had ie maar niet op moeten duiken.

Mildred Pierce
De soapopera-versie van Citizen Kane? In elk geval een even uitgekiende, ingewikkelde structuur en ook hier mompelt een stervende 1 woord aan 't begin. Alleen is dat hier wat minder mysterieus: Mildred. Zou zij achter de moord zitten? De politie gaat haar de hele nacht eens uithoren en zij maar vertellen (deed me denken aan weer andere noir met een man in een verlaten kantoor achter een typemachine oid) Goed, deze Mildred Pierce (Joan Crawrford) is een middle-class vrouw met 2 dochters en een vreemdgaande man. Man verlaat haar eindelijk en vrouw moet als serveerster gaan werken, wat haar dochter een verwaand Martina Hingis-tutje (Ann Blyth) het ergste van 't ergste is. Ze voelt zich toch al verheven boven d'r moeder. Ondertussen hoest het lieve kleine dochtertje een beetje en u weet wat dat betekent in films. De serveerster wordt echter een restaurant-magnaat en nu stroomt het geld in bakken binnen. 1 probleem, met geld ben je nog geen upper-class worden, dus komt er een adelijk figuur om de hoek kijken. Dat is de man die aan 't intro zijn laatste adem uitblies. Met hem begint alles pas echt in 't honderd te lopen. Gecompliceerd op een lekkere manier, er is bijvoorbeeld ook nog een jeugdvriendje van Mildred, gespeeld door Jack Carson, die in zijn eerste scène eens lekker de macho uithangt, zoals alleen in dit soort films kan.

Ace in the Hole
Op imdb vraagt iemand in de FAQ of dit boek op een roman is gebaseerd. Het antwoord schijnt nee te zijn, maar de opening komt mij (ook) zo onwaarschijnlijk bekend voor. Uit een boek, dacht ik.. Maar welk..? Een New Yorkse journalist (Kirk Douglas) komt op de redactie van een klein krantje en pocht zich daar naar een baan. Flash forward naar een jaar later, hij begint zich te vervelen met het lokale non-nieuws. Dan worden hij en en een jonge fotograaf naar een slangenjacht gestuurd. Onderweg blijkt er echter een man in een grot vast te zitten. Tataa, de ace in the hole! Dit is zijn kans. Hij overtuigt de sheriff dat de man op een langzame manier moet worden gered.. En heel cynisch ontstaat er een waar spektakel vol toeschouwers, die zich uitstekend vermaken. Ik dacht dat de jonge fotograaf de personificering van "gewetenswroeging" zou worden, maar hij wordt afgevoerd. Het moet een beetje uit de journalist zelf komen. Wel te laat natuurlijk. Film is wat te lang, of beter, te uitgesmeerd, maar best vermakelijk. Goeie femme fatale ook (de peroxide-blonde echtgenote van de man in de grot)

Jules et Jim
Deed me niks! Ai! Was totaal verrast door de tijd waarin het zich afspeelde. Ik dacht dat wordt een driehoeksverhoudinkje in het Parijs van begin jaren '60. Beetje dollen als in die film van Godard. Mais non, het is een (soort van) 1e Wereldoorlog fan. De eerste helft lijkt een eerbetoon aan de stomme films, met al die oude beelden en de personages bewegen zich ook hetzelfde. Leuk. Hier zit ook de mooiste scene, een montage rond een vakantie op 't strand. begeleid door een fraai thema van componist Georges Delerue. Een soort van "raindrops keep falling on my head"-moment, met Billy en Sundance en hun meisje. Na de oorlog glijdt de film in iets moderner vaarwater en begin het gebakkelijk met Jeanne Moureau en haar continue inwisseling van de mannen. Terwijl de beste vrienden Jules en Jim haar toch maar trouw blijven. Het werd wat vervelend, ook weer met zo'n voice-over die de oorspronkelijke roman lijkt voor te lezen.

Ludo, Monday, 25 August 2008 07:24 (fifteen years ago) link

Was totaal verrast door de tijd waarin het zich afspeelde.

Ha! Ik ook. Verder erg mooie film (die poster ervan is subliem).

OMC, Monday, 25 August 2008 07:40 (fifteen years ago) link

Hm grappig, Ludo. je bent nog wel Truffaut-fanaat. Vind dit toch wel zijn meest memo......hmmmm of 400 coups....

Heb dit weekend o.m. Marketa Lazarova gedaan (Vido's tip). Ben nog aan het bijkomen, vanavond meer.

Olaf K., Monday, 25 August 2008 08:17 (fifteen years ago) link

oh die moet ik ook nog zien (Marketa, maar die speellengte..)

ik weet niet of ik Truffaut fanaat ben, ik zou 't wel willen, maar als ik 400 coups en deze niet zo waanzinnig goed vind, jee.. shit!

met welke actrice verwar ik Jeanne Moureau als ik dacht dat ze aan een overdosis in een auto was gestorven? (beetje a la de film, nou ja)

Ludo, Monday, 25 August 2008 09:07 (fifteen years ago) link

Ludo, bedoel je niet Jean Seberg? Intimiderend mooie vrouw, die tragisch aan haar einde kwam. Speelde samen met Nico in Les Hautes Solitudes.

Le Bateau Ivre, Monday, 25 August 2008 10:47 (fifteen years ago) link

ah zie je een Jean! ;) *klik* ohh de krantenverkoopster! Prachtvrouw inderdaad.

Ludo, Monday, 25 August 2008 12:09 (fifteen years ago) link

Simple Men… Gedanst wordt er natuurlijk ook nog.

Jazeker. Het dansje op Sonic Youth. Direct geïnspireerd door Bande à Part. In beide gevallen kan ik een blij gevoel niet onderdrukken.

Vido Liber, Tuesday, 26 August 2008 09:42 (fifteen years ago) link

Donovan is zo leuk in die film ("I can't stand the quiet!!").

Ik zit met een kapotte modem, dus effe geen kijkverslagen. De dienstdoende bij Telfort rekent minimaal 5 werkdagen voor het toesturen van een nieuwe. Fascisten. So much for freedom of speech...

Olaf K., Tuesday, 26 August 2008 10:30 (fifteen years ago) link

au! bastards.

ik vond zelf in Simple Men die "Dennis" 't grappigst. gewoon in alles, niet een specifieke grap.

Ludo, Tuesday, 26 August 2008 11:36 (fifteen years ago) link

Gabbeh
De sprookjeskant van Makhmalbaf. Een kibbelend bejaar echtpaar wast een Gabbeh (tapijtje) in de rivier. En dan zit daar ineens een meisje! Het tapijtmeisje. :) Ze begint te vertellen over hoe ze wil trouwen met een mysterieuze man die haar nomadenfamilie achterna rijdt. Pa zegt: eerst moet oom terugkomen, dat blijkt Martin Jol te zijn, maar dan zegt pa: eerst moet ma bevallen, etc. Aangenaam poëtisch allemaal, al prefereer ik toch de meta-Makhmalbaf.

Night and the City
Ik houd gewoon niet van worstelen denk ik. Redelijke film noir van Dessin, met (op de belangrijkste posities) een Amerikaanse cast. Vraag me af of de opnamen dan ook niet gewoon in een Amerikaanse studio zijn gemaakt. Doet er niet toe verder. Het tempo is lekker stevig. Een hosselaar die droomt van succes wil worstelpromotor worden, maar daar zijn de huidge maffiose machthebbers in dat wereldje niet blij mee. (Wat tot onofficiële worstelwedstrijden leidt) Parallel daaraan probeert een nachtclubeigenares hem te gebruiken en haar man, de vette nachtclubeigenaar heeft ook nog wat "double-crosses" in gedachten. Heeft ie eigenlijk wel vrienden? Ik vrees van niet, zelfs zijn vriendinnetje lijkt 'm te verraden (en gaat ze niet vreemd met de buurman?)

Glue
Teenangst-films ergens in het lege niets van Argentinië. Emokid wil deze zomer van bil. Alhoewel zomer, de film is geschoten in seventies-achtige bruin/rood/orangje-tinten, wat zodra 't begint op te vallen (zeg na 9 minuten) erg irritant wordt. Alsof je kijkt met je ogen halfdicht. Emokid heeft genoeg andere problemen die zijn doel niet dichter bij brengen. Zijn familie is een chaos, pa (die sympathiek lijkt) gaat constant vreemd, en erg geliefd lijkt emokid ook niet in 't dorp. Hij heeft wel 1 goede vriend, met wie hij rollebolt en in de bus op koptelefoon indiepop (veel Kimya Dawson, Moldy Peaches!) luistert. Ieder 1 oordopje. Schattig, wat zou daar toch van komen? Er is ook nog een meisje met een enorme bril, een loner als 't duo. Driehoeksverhoudinkje dan maar? Oh en die lijm, pa bouwt marquettes, maar je kan meer met die lijm..

Ludo, Thursday, 28 August 2008 07:17 (fifteen years ago) link

Ik bedenk me ineens dat ik er nog een gezien heb van Makhmalbaf: Sokoot (The Silence), ook mooi, maar weer poëtischer (over muziek, al weet ik niet eens meer of je dat ook hoort, omdat vlak na de revolutie muziek in films verboden was, maar volgens mij waren de regels al iets versoepeld ten tijde van die film).

Martijn Busink, Thursday, 28 August 2008 07:28 (fifteen years ago) link

Ah ja Sokoot, dat was die andere die ik klaar had staan en die (gegeven vermeend poëtisch gehalte ervan) nog wel even blijft staan dan :)

Zag gisteren die docu over Joy Division (Joy division, van Grant Gee) van vorig jaar. Grote verschil met de Corbijn-film is dat de bandgenoten aan het woord komen, hetgeen het hele verhaal een tikje gezelliger maakt. Peter Hook over de opnames van Closer: "It was a laugh. Most of the time." Had me nooit gerelaiseerd dat je de titel van die plaat ook als een zelfstandig naamwoord kunt lezen...

Olaf K., Thursday, 28 August 2008 07:44 (fifteen years ago) link

Had me nooit gerelaiseerd dat je de titel van die plaat ook als een zelfstandig naamwoord kunt lezen...

LOL...ik ook niet.

OMC, Thursday, 28 August 2008 07:46 (fifteen years ago) link

ik had the Cyclist van Makhmalbaf binnen, dacht ik, via Emule. maar toen was ie ineens verdwenen. gebeurd wel vaker, als ik ze bij completering van het downloaden niet al snel uit de map "incoming" verwijder, verdwijnen ze gewoon. o_O

wat betreft Glue trouwens ook nog mooi.. de jongens willen gaan zwemmen, maar voordat je in Patagonie in een zwembad kan (klaarblijkelijk) moet je eerst een UITGEBREIDE controle ondergaan, die meer weg heeft van een aanmelding in 't leger. (en dan blijkt Emokid Zwemmerseczeem hebben, helaas pindakaas)

Ludo, Thursday, 28 August 2008 07:59 (fifteen years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.