Filmforum

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (11496 of them)

Alice is de volgende op het programma, dus dan heb ik de klassiekers wel gehad, volgens die stukkies. :)

Martijn Busink, Tuesday, 24 November 2009 11:09 (fourteen years ago) link

die Alice heb ik geloof ik heel heel lang geleden in een achterafbiosje gezien, een gepaste smoezelige locatie voor een bizarre en in mijn herinnering best grove versie. :)

Ludo, Tuesday, 24 November 2009 12:22 (fourteen years ago) link

Knowing
Een avondje wansmaak ter vermaak. Knowing zou eerst geregisseerd worden door Richard Kelly, die dan nog een flop als, goh hoe heette die film ook alweer van hem... Knowing is in elk geval wat makkelijker te volgen en betrekkelijk effectief. Maar het uitgangspunt blijft het enige wat echt interessant is. Wat als je voor de deur van je basisschool een 'time capsule' in de grond stopt met kindertekeningen en er dan 50 jaar later eentje vol cijfers uitkomt. Pa Nicholas Cage bekijkt het eens aandachtig. Wat!? 9/11 Hij gaat meteen googlen. Oh ja, die aanslagen met 2168 doden (ofzo) en dat getal staat er ook. Neeee. Dat wordt een doorwaakt nachtje. Wie heeft dat papiertje in die capsule gestopt. Wat voor paranormaal genie? Het is spijtig dat Knowing er aliens bijhaalt (is de film soms gefinancierd door scientology) Ze lijken gevaarlijk, maar het blijken een soort engelen! (Waarom doen ze dan eerst zo spooky!?) Het einde der tijden nadert en dat zorgt voor een waanzinnig einde. Dat zadelt Cage namelijk op met het dilemma: laat ik mijn zoontje ten hemel stijgen voor 'the reckoning'.

Somers Town
Er klopt nagenoeg niets aan deze film en toch is het een zeer sympathiek werk, niveau afstudeerfilm. Volledig gefinancierd door Eurostar trouwens. Een kunstzinnige reclame-spot van een uur dus, grotendeels zwart-wit met een Eurostar-einde in kleur! Een Poolse jongen woont met zijn pa in Londen. Pa werkt als bouwvakker, maar de jongen verveeld zich, hij struint wat over straat waar hij een This Is England-achtig straatschoffie tegenkomt. (Geen toeval want dat is ook een film van Shane Meadows) Ze sluiten een onwaarschijnlijke vriendschap, die nergens geloofwaardig wordt. De Pool is een zijig kunstzinnig type terwijl het schoffie een praatjesmaker is. De Pool fotografeert en heeft al een hele stapel foto's van een Franse serveerster uit een nabijgelegen cafeetje. Het schoffie is ook meteen verliefd. Dan volgt DE scene die de film de moeite maakt, a la Butch & The Sundance Kid en Bacharach. Er klinkt een Britpop-liedje en de twee gastjes halen het meisje op met gevonden rolstoel van haar werk en rijden haar naar huis. Supersentimenteel en superromantisch natuurlijk. En bij voltooiing van de missie krijgen ze allebei een zoen. Dan is het materiaal van de regisseur zo'n beetje op. Verzint hij een ergerlijke twist en doet hij die scene aan 't eind nog een keer over. In Parijs natuurljik! Na eerst met de trein zijn gegaan. Op dat moment wordt het wel erg ongeloofwaardig. (Het Liv Tyler-meisje zou beter moeten weten dan die jongens het hoofd op hol brengen) Toch was er wel een oplossing geweest, het slottreinreisje (in Super-8 kleur dus) had gewoon niet meer 'in character' moeten zijn, maar de acteurs. By the way, ik had bijna voor het eerst wat mp3's gekocht. Vond de soundtrack op een site voor 15 cent per nummer. Zou minder dan een dollar in totaal worden, da's nou eindelijk een acceptabele prijs voor mp3's. Ik schrijf me in en denk.. Waar blijft toch dat addertje. En jahoor, je moest minimaal 15 dollar in je online kluisje storten. Laat maar. Inmiddels binnen via torrent. Tja!

Away We Go
Wel Sam Mendes, maar niks van Towelhead of zijn eerdere stiel, komt natuurlijk omdat Eggers het scenario schreef (met z'n vrouw geloof ik) Dat is trouwens wel bijzonder onambitieus van structuur, als je zijn romans in gedachten houdt. Echt grappig is 't trouwens ook al niet, er zijn zelfs een paar tenenkrommende momenten. Al zijn die vast de bedoeling. (Maggie Gyllenhaal speelt bijvoorbeeld een zweverig type, Vashti Bunyan op de stereo en NO STROLLERS) Een koppeltje 'fuck-ups' (John Krasinski en Maya Rudolph) gaat op reis, nu een eerste baby op komst is en grootouders naar Antwerpen vertrekken. (Da's al bijna Breda, dat wil ik ook nog een keer in een Hollywood film zien hoorrr) Ze bezoeken vage kennissen en familie, eerst lijkt het nogal melig te worden, maar gaandeweg weet Eggers toch nog wel wat aardige scènes neer te zetten. Een vriendin danst in trance op Lou Reed om een paal ('amateur night') en har man zegt: 'she just had her fourth miscarriage'. De broer van het hoofdpersonage is door zijn vrouw in de steek gelaten en maakt zich zorgen om zijn dochter, met hem is de kans ineens gigantisch geworden dat ze een introvert type wordt, sipt hij. Het stelletje waar het om gaat houdt ondertussen heel van elkaar en dat blijft zo. Geen crises die ongeloofwaardig opgelost moeten worden. Gewoon kabbel de kabbel, ook wel eens leuk.

Ludo, Thursday, 26 November 2009 08:53 (fourteen years ago) link

met hem alleen (als ouder) is de kans ineens gigantisch geworden dat ze een introvert type wordt, sipt hij

Ludo, Thursday, 26 November 2009 09:51 (fourteen years ago) link

De 50 beste films van dit decennium, volgens Time Out New York. Op nummer 1: Mulholland Drive (2001)

Er staan een paar dubieuze keuzes tussen, waaronder Femme Fatale (2002). Plus een handjevol films die ik nog niet gezien heb, zoals Turning Gate (2002), Five Dedicated To Ozu (2003), Kings And Queen (2004), The Mad Songs Of Fernanda Hussein (2001) en de documentaire Domestic Violence (2001). Zit daar nog verplichte kost tussen? En wat is jouw favoriete film van de jaren nul?

Vido Liber, Thursday, 26 November 2009 15:45 (fourteen years ago) link

Gelijkspel Inland Empire en 2046.

OMC, Thursday, 26 November 2009 16:14 (fourteen years ago) link

Oh god, dat betekent dat ik wellicht voor subs ook zo'n monsterlijk lange lijst moet aanleggen van films, die rangschikken en motiveren. The horror, the horror...

Olaf K., Thursday, 26 November 2009 16:31 (fourteen years ago) link

ook stom bij films had ik er nog niet eens over nagedacht, alsof daar het decennium niet eens om voor was. hmm maar misschien is dat nog wel overzichtelijker na te gaan via imdb databases dan muziek (ehh da's gewoon een kwestie van kwantiteit natuurlijk)
van 't weekend maar 'ns naar kijken. een top 10 zonder 2009 erbij (want dat komt later) zou moeten kunnen.

Ludo, Thursday, 26 November 2009 19:39 (fourteen years ago) link

ik heb er een stuk of 15 van die Time Out lijst niet gezien. wow. maarreh die kerstfilm met Deneuve op 8, alsjeblieft zeg. De Palma's Femme Fatale stond al op mijn to see-lijst, maar dacht dat dat niet serieus te nemen raunchy b-film vermaak was. Verder moeten Songs of the Second Floor, YiYi en Claire Denis' Friday Night zeker nog gezien worden.

Ludo, Friday, 27 November 2009 08:04 (fourteen years ago) link

Femme Fatale ziet er gelikt uit, zoals te verwachten bij een De Palma, maar de belangrijkste ommezwaai in de plot is beneden peil.

Vido Liber, Friday, 27 November 2009 08:53 (fourteen years ago) link

YiYi is prachtig. Denk overigens dat het aandeel Aziatisch groter had gemoeten. Waar is Hou, of Tsai ming liang? Overigens is het ontbreken van de Coen brothers een veel grotere verrassing voor een amerikaans lijstje. Toch staan er verrassende overlappignen in met wat ik zelf zou kiezen (Lilja 4-ever, Before sunset). Ook pijnlijk om te moeten constateren dat Woody Allen al tien jaar geen grootse film meer heeft gemaakt. Anti-komedie Match point komt nog het dichtst in de buurt.

Olaf K., Friday, 27 November 2009 09:02 (fourteen years ago) link

Het ontbreken van de Coens is inderdaad een verrassing. Geen No Country For Old Men, maar wel The 40-Year-Old Virgin (!)

Vido Liber, Friday, 27 November 2009 09:28 (fourteen years ago) link

goed ik heb een voorselectie van 150 titels geloof ik... :P

Ludo, Friday, 27 November 2009 11:00 (fourteen years ago) link

Opvallend dat Spirited Away zo hoog staat, ik dacht dat animatiefilms nooit echt serieus genomen werden.
Geweldige film inderdaad, maar als je ziet welke film ook de lijst gehaald hebben...

Mulholland drive op 1?
Als het plot je duidelijk wordt wint de film wel echt aan kracht, toegegeven, maar het maakt hem nog geen meesterwerk.
The 40 year old virgin?
Miami Vice?
Of Punch Drunk Love? weliswaar een leuke film, maar een meesterwerk? Kom op zeg!

arnout, Friday, 27 November 2009 16:50 (fourteen years ago) link

*Omar wordt langzaam wakker en ziet vanuit zijn linkerooghoek wat er nu weer over punch-drunk love wordt gezegd*

Olaf K., Friday, 27 November 2009 19:01 (fourteen years ago) link

Huh? :) Wat er over Mulholland Drive wordt gezegd misschien, maar Punch Drunk Love heb ik niet zo'n uitgesproken mening over (denk ik, of had ik die ooit?) Vond het wel aardige poging tot indie-achtigheid met inzet van normaliter onuitstaanbare acteur, maar dat is het wel zo ongeveer.

Ik ga een poging tot een top-10 doen uit de losse pols weliswaar en de eerste drie vind ik gewoon even goed.

1. Inland Empire
2046
The New World
4. Waking Life
5. The Atrocity Exhibition
6. Mulholland Drive
7. Being John Malkovich
8. Lost in Translation
9. Hauru no ugoku shiro (Howl's Moving Castle, bitches!)
10 Code 46

zoiets...

OMC, Friday, 27 November 2009 19:34 (fourteen years ago) link

ik heb iets van een top 35 af! (beetje bizar getal) jawel. beetje lafjes lijstje vind ik zelf, maar wel in the process om over elk van die filmpjes wat te pennen. dus dat komt tzt wel online. :)

Being John Malkovich is van '99..

Ludo, Friday, 27 November 2009 20:32 (fourteen years ago) link

Being John Malkovich is van '99..

Joh, zo oud alweer? (in Nederland releasedatum 30 maart 2000, lees ik ;)

Nou dan maar alles opschuiven en Ying xiong op 10 (Hero, weet je wel.)

OMC, Friday, 27 November 2009 20:42 (fourteen years ago) link

István Szabó: Oberst Redl (1985), Hanussen (1988).
in de movietheek kwam ik er ineens achter dat een van mijn lievelingsfilms (Mephisto, 1981) onderdeel is van een trilogie.
het tweede deel kon me gisteravond wat minder bekoren (schets naar waargebeurd verhaal van een homoseksuele kolonel uit de dubbelmonarchie die later carriere maakte als spion, ontbeert de spanning van de andere twee delen en is vooral traag, in plaats van traag en onheilszwanger), maar Hanussen is minstens zo indrukwekkend als Mephisto.
Klaus Schneider, wederom Klaus Maria Brandauer op de toppen van zijn kunnen, raakt in WO1 gewond aan zijn hoofd en maakt kort daarna carriere als toekomstvoorspeller in de varietewereld van Wenen. Onder zijn artiestennaam Hanussen klimt hij via Duitse steden op tot de decadente theaterwereld van Berlijn in de jaren dertig. Aldaar zegt hij aanvankelijk zich niet met politiek te willen inlaten, maar tijdens een persconferentie wordt hij door de media overgehaald om toch een politieke uitspraak te doen: dan voorziet hij de machtsovername van Hitler als rijkskanselier en later de rijksdagbrand ('Feuerrot is der Himmel ueber Berlin!' gilt Hanussen in een zeer aangrijpende scene).
In alledrie de rollen gaat het over de uiterst subtiele mechaniekjes rond ijdelheid en macht, integriteit en corruptie. KM Brandauer overrompeld vooral omdat hij zo verleidelijk charmeert, en dan terwijl hij steeds verder afdrijft van zijn moraal de radeloosheid in zijn gezichtsuitdrukking weet te leggen. Bijzonder fraai ook hoe witgeblakerd licht een visueel motief vormt in deze triologie: nabij de immoraliteit verdwijnt alles in een nietsontziende leegte die pijn doet aan het netvlies van de kijker. Letterlijk filosofisch materiaal waar je je als een nitraatfilm aan kunt branden. Moest ook vaak denken aan Inglorious Basterds en Das Weise Band, die als even naargeestige ervaringen meer dan me lief is naar boven kwamen drijven bij het bekijken van Brandauer.
Wat deze trilogie werkelijk onthutsend maakt is drievoudig: 1. het is allemaal eergisteren gebeurd, zo nabij, 2. er is niets wezenlijks veranderd in de huidige 'democratie' en 3. ik ben er persoonlijk niet van overtuigd dat dit nooit weer kan gebeuren.
Bij de steeds harder brullende nazi's moest ik helaas ook aan het walgelijkste woord van 2009 denken: kopvoddentaks. Deze overgevoeligheid schijnt tegenwoordig a sure sign of membership van de linkse kerk te zijn, maar ik krijg die analogie toch niet uit mijn hoofd.

jairzinho, Saturday, 28 November 2009 15:30 (fourteen years ago) link

Er zijn gewoon een paar akelige paralellen, maar ik weet ook nog steeds niet of uitspreken ervan nou goed is of slecht is. Het lijkt koren op de molen voor Wilders' slachtofferrol maar ja, ze zijn er. Misschien gewoon een ander, minder gevoelig liggend, regime kiezen. :)

Viel gisteren in Skin, had ik al gezien en hoewel een opeenstapeling van misschien erg veel toevalligheden op elkaar toch weer niet drooggehouden. Met dank aan de acteerprestaties van Buisman en De Hoog.

Ook Anvil! herbekeken, van dvd (wat is het toch bloedirritant om 5 minuten trailers te móeten kijken voor de film begint, als bedankje voor het braaf kopen van de dvd), en die was de tweede keer nog net zo mooi.

Verder: The Wicker Man en Александр Невский (Alexandr Nevski), twee zeer verschillende klassiekers, de Eisenstein film vooral educatief als een stukje filmhistorie, de eerste erg fraai en verrassend genoeg bijna een musical en toch zeer geslaagd.

Martijn Busink, Saturday, 28 November 2009 15:57 (fourteen years ago) link

They Drive By Night
En alweer wordt daar een noi-pareltje opgedoken. Alhoewel noir. In het eerste uur is dit een mengeling van truckerfilm (als dat genre zou bestaan) en komedie. En beide elementen zijn zeer geslaagd. De film maakt op bijna didactisch verantworode wijze duidelijk hoe het leven van een trucker is in de thirties/forties. (En je kunt je afvragen of het tegenwoordig zoveel anders gaat) Vrachtjes ophalen, 's nachts terwijl je bijna in slaap valt doorkachelen om op tijd te zijn, afgezet worden door de bazen en dromen van genoeg verdiensten om voor jezelf te kunnen beginnen, maar daar heb je een vrachtwagen voor nodig, DUS leen je geld wat je niet afbetaald krijgt, dat werk. Het komedie-aspect is zo mogelijk nog geslaagder. Een spervuur van zeer grappige one-liners, seksistische opmerkingen over en weer (ook de vrouwen staan hun mannetje wel) George Raft en Humphry Bogart, die nagenoeg dezelfde stem hebben, zijn zeer geloofwaardig als twee hosselende trucker-broers. Bogart heeft een vrouw thuis, die graag kinderen wil, maar daar is geen geld voor. Raft versierd in de loop van de film een stoere serveerster. (Ann Sheridan) Die laatste heeft echter concurrentie van niemand minder dan een jonge Ida Lupino, de vrouw van een melige bovenbaas (een vriendelijke man die wil voor zichzelf is begonnen) In de eerste scene dat we de vrouw zien zit ze op zijn bureau als Raft binnenkomt. Ze kijkt hem aan met een mengeling van geilheid en de omhooggevallen hautain van een meisje uit Wassenaar. Killing! Een van Lupino's meest gedenkwaardige rollen. Na een uur denk ik, dit is toch geen noir, eens denken, wat zou er kunnen gebeuren. Overspel (oh ja daar waren toch al wat hints van) en moord natuurlijk. Komt allemaal voor de bakker. Ik vond het eerste uur stiekem beter, maar het blijft een prima film hoor.

Funny People
(ook in weeklijstje)
Een groot fan van Judd Apatow zal ik nooit worden, maar met Funny People komt hij ambitieus uit de hoek en dat valt zeer te waarderen. Funny People duurt liefst tweeënhalf uur, veel te lang natuurlijk voor iets wat uiteindelijk toch op een verknipte relatiekomedie uitdraait. De meanderende (ook wel persoonlijke) 'fuck off ik doe gewoon waar ik zin in heb'-mentaliteit is echter toch wel stoer en gewaagd. Apatow kan een potje breken bij de studiobonzen. Knocked Up en The 40-Year-Old Virgin brachten ongetwijfeld bakken met geld binnen en dan hebben we 't nog niet over de films die hij schreef en/of produceerde. Funny People eerste vijf minuten zijn ironisch genoeg meteen de beste van het hele epos. Over de intiteling zien we in gruizige beelden Adam Sandler met wat vrienden wat prank calls plegen, cut naar een (zogenaamd) oudere en wijzere versie van de man in een enorme villa. Hij zwemt wat baantjes en vertrekt. Paul McCartney zingt: 'Say it for goodness sake, it will be a great day'. Mensen op straat adoreren de comedian, willen met hem op de foto, vragen om handtekeningen. Alleen de paparazzi ontbreken vreemd genoeg, zoals ze in de hele film niet bij de pinken zijn. Sandler bereikt plaats van bestemming, schuift aan achter een bureau en de dokter vertelt hem dat hij terminaal ziek is. Vier woorden: Man on the Moon.  Wat Apatow natuurlijk ook weet. Hij zadelt Sandler eerst op met regular Seth Rogen, als ingehuurde vriend (en slechte stand-up comedian) voor de vereenzaamde en arrogante celebrity. Na een fijn eerste uurtje met qua ziekteverschijnselen al verdacht weinig munitie (één montage) komt de wending. Makkelijk te raden, maar ook daarna zat ik nog cru te denken: laat 'm alsjeblieft alsnog sterven! Funny People verandert ondertussen, als gezegd, in een chaotische relatiekomedie, met Sandler die in zijn tweede (of laatste) kans-leven terug wil naar zijn eerste echte liefde, die opgescheept zit met Aussie zakenmannetje Eric Bana. Een afgrijselijk ongrappige rol. De film is op dat moment al door de hoeven gezakt met als een van de dieptepunten een absurde cameo van Eminem. Hij lijkt een wassen pop van zichzelf. Sander op zijn beurt doolt rond als Ben Stiller in een waardeloos vehikel en Seth Rogen's non-acteren en lage lachje worden ook weer in ras tempo onuitstaanbaar. En dat terwijl ik hem in het eerste uur voor het eerst sympathiek vond. Het klinkt wat raar en misschien is het een gevalletje heel snel tevreden, maar die eerste geniale minuten, die echt nog wel even nawerken zijn voor mij genoeg. Dat is toch wat uiteindelijk blijft hangen. Goede soundtrack ook met bijvoorbeeld James Taylor op een MySpace-schnabbel en Rogen die een cheer up play-list samenstelt en daar met Warren Zevon's Keep Your Heart aankomt. Te confronterend voor de comedian, die liever zelf mensen met ranzigheden provoceert, zoals de intiteling al illustreerde. Hij waagt zich  nog even aan internetdaten. Meisje vertelt enthousiast dat ze vaker JDate. "Wat is dat dan?" "Een database vol Joodse singles." "I thought Jewish people didn't like to be on lists..."

Public Enemies
Oh dus daar heeft Dilinger Escape Plan die naam vandaan. Johnny Deep speelt Dilinger, de bankovervaller en ontsnappingsartiest. Hij zou in de thirties (de depressie-tijd) een held van de gewone man zijn geweest, maar deze vlakke film roept weinig sympathie voor hem op. Ik las eens dat toen hij dan eindelijk gepakt (= afgeknald) werd 'groupies' bebloede lappen van zijn blouse meenemen. (Of was 't nou zijn zakdoek) Dat is hier al niet te zien. Het einde is desalniettemin best gedenkwaardig, Michael Mann is dan ook geen amateur in spanningsopbouw. Christian Bale is de federaal agent die Dilinger achterna zit en in die rol maakt hij meer indruk dan Depp. Al zijn z'n Texaanse hard-boiled hulpjes ook wel stoer. (Met name Stephen Lang) Een andere aardige scene is een klopjacht in het bos. Er is niemand die geweerschoten zo in your face laat knallen en galmen als Mann. Lekker bruut wel, maar verder toch een weinig memorabele period piece.

Fifty Dead Men Walking
Aha, mijn favoriete conflict. The Troubles. Fifty Dead Men is niet super, maar de moeite waard omdat het eindelijk een film is die een voorkeur voor de unionisten lijkt te hebben. In dit soort films zijn de underdogs van de IRA toch altijd de helden, met de Britten als koloniale agressors. Die ze vast ook wel zijn, al las ik wel dat de unionisten in de 'counties' van Noord-Ierland toch echt in de (ruime) meerderheid zijn. Het zijn de jaren '80, jonge schoffies hangen op straat, dealing and wheeling. De IRA wordt afgeschilderd als martelende katholieke jihadi's, die de buurten terroriseren als een soort gedachtenpolitie. Hoofdpersonage (en small time crook) Martin McGartland trekt zich daar weinig van aan, wat hem het respect oplevert van Ben Kingsley, gave verweerde kop in de beste rol van de film, die een Britse 'handler' speelt. (Een man op zoek naar mensen die voor hem kunnen spioneren) Hij ziet McGartland als een uitstekende IRAt en weet hem op de een of andere manier te overtuigen. Hij rolt er als vanzelf in. Een wat moeizaam aspect aan de film, waarom zou zo'n laconiek figuur eigenlijk zijn leven riskeren en zijn maten verraden. Hij lijkt nergens in de film overtuigd van de goede zaak. Echt undercover doen ze ook niet, bij de geboorte van zijn baby komt Kingsley gewoon op visite in het ziekenhuis (en wordt bijna betrapt) en de IRA-maten beginnen zich na een tijdje ook af te vragen waar de informant toch zo'n mooi huis met mooie spulletjes van betaald. Op dat moment is het allang te laat en wordt McGarland een dead men walking die door zijn acties er een stuk of vijftig heeft gered (zie titel)

Ludo, Monday, 30 November 2009 08:23 (fourteen years ago) link

Treeless mountain: met liefde gemaakte film van de regisseuse die ook het aimabele "In between days" maakte. Gaat over een jong stel kinderen waarmee heen en weer gesold wordt als moeder ervandoor gaat om haar huwelijk te redden. Thematisch nauw verwant aan "Nobody knows" van Koreeda en daarbij tevens nogal in het niets vallend. Maar ja, "Nobody knows" was dan ook een van de beste films van het aflopende decade (ja, mijn handen beginnen te jeuken!).

Terribly happy: Scandinavische film die een moeilijk eerste drie kwartier (al te doorzichtige en tevens wat ongeloofwaardige 'gekke' arthouse) weet te compenseren in de tweede helft door van ongeloofwaardigheid een sport te maken. Het is een beetje Lynch meets Kaurismaki. Sympahtiek, maar een beetje dezelfde Scandinavische gekunsteldheid waardoor ik Adam's apples destijds ook niet zo trok.

Milliennium: men who hate women: Ja en nee. Zat toch 2,5 uur geboeid te kijken, want het verhaal is behoorlijk spannend en houd je bij de les. Maar er rammelen toch wel een paar dingetjes. De ongeloofwaardige fysieke relatie die zich ontwikkelt tussen de hoofdpersonen (typisch zo'n literair "moetje" dat je bijvoorbeeld ook aantreft in Marcel Mörings "In Babylon"). Daarnaast is het weer zo'n film waarin de lesbienne weliswaar aan de goede kant staat maar toch heel opzichtig een verknipt persoon is. Ik dacht dat we Hollywoods 80er jaren nu toch wel achter ons hadden gelaten.

Olaf K., Tuesday, 1 December 2009 18:40 (fourteen years ago) link

Maar ja, "Nobody knows" was dan ook een van de beste films van het aflopende decade (ja, mijn handen beginnen te jeuken!).

jaa hij staat op eh 15 ofzo bij mij, stukkie voor 60% af, komt wel in de loop van deze of volgende week.

Terribly Happy > Adam's Apples, ai dat voorspelt weinig, maar Lynch meets Kaurismaki dan weer wat meer.

en verder otm wat betreft Men Who Hate Women.

Ludo, Tuesday, 1 December 2009 19:47 (fourteen years ago) link

Terribly Happy kan geen kwaad als tussendoortje. Al wil ik ook weer niet teveel tijd aan tussendoortjes besteden. Een reden waarom ik nog steeds niet naar het Noorse North (Rune Denstad Langlo, 2009) ben geweest. Gisteren wel in sneeuwsferen beland dankzij Downhill Racer (Michael Ritchie, 1969), een karakterstudie over een egocentrische Amerikaanse alpineskiër (Robert Redford). Gene Hackman doet ook mee (als coach). Redford maakte drie jaar later met dezelfde regisseur The Candidate, een politieke film met vergelijkbare trekjes.

Ik was ook verbaasd over de vele sterren die Millennium dit jaar in de filmpers kreeg. Wat Olaf zegt: zeer onderhoudend en ondanks de lengte toch niet te lang, maar is dit nu echt zo heel bijzonder? Een paar weken geleden zag ik de Franse thriller MR 73 (Olivier Marchal, 2008) dat min of meer in dezelfde hoek zit, maar met interessantere personages en een beklemmendere sfeer. Het helpt natuurlijk dat Daniel Auteuil de hoofdrol speelt en dat Philippe Nahon (de paardenslager uit Seul Contre Tous) zo’n angstwekkende kop heeft.

Vido Liber, Wednesday, 2 December 2009 08:32 (fourteen years ago) link

vido,
hoe is de kwaliteit van die All Towmorrows Parties dvd? zijn die live-beelden en geluid een beetje te pruimen?

EvR, Wednesday, 2 December 2009 09:12 (fourteen years ago) link

Volgens The Wire moet je erbij geweest zijn.

Martijn Busink, Wednesday, 2 December 2009 09:20 (fourteen years ago) link

@ Martijn..dat probleem heb ik met alle concert-dvd's...

EvR, Wednesday, 2 December 2009 09:26 (fourteen years ago) link

De waardering van de docu All Tomorrow’s Parties hangt inderdaad wel af van het feit of je wel of niet zelf op het festival geweest bent. De kritiek van The Wire dat de film weinig informatie geeft over het hoe en waarom van het festival wordt dankzij de extra's op en bij de dvd gedeeltelijk verholpen. Maar de beelden en het geluid zijn prima. Tussen de amateurbeelden zitten veel namelijk professioneel ogende concertregistraties. De montage is heel knap gedaan. Ik heb overigens geen Hollandse koppen tussen het festivalfeestgedruis kunnen ontdekken, ook niet tijdens de podiuminvasie bij Iggy Pop.

Vido Liber, Wednesday, 2 December 2009 09:29 (fourteen years ago) link

Anonyma
De Duitsers zijn de laatste tijd druk bezig met hun eigen lijden en goede daden in die welbekende oorlog. En dat terwijl ze blij mogen zijn dat ze nog op de kaart staan, puh! Maar serieus, die nazi in China-film laat ik wel aan me voorbijgaan, maar Anonyma behandelt een stukje wereldoorlog wat je niet vaak ziet: het Berlijn net na de bevrijding, met uitzinnige zingende Sovjet-soldaten die al snel op een plunder- en verkrachtings-spree gaan. (Vreemd wel dat Maria Braun uit die film van Fassbinder daar helemaal geen last van had, die zat zeker in een andere sector met bijvoorbeeld de Amerikaanse soldaat die ze zelf versierd) Het hoofdpersonage van Anonyma is zelf (getrouwd met een) nazi, beetje een Mabel Wisse Smit-typetje, opportunistisch oprijdend tegen de mannen met macht. Dat komt ook nu van pas want nadat het soldatenvoetvolk een paar keer over haar heen is gegaan bedenkt ze dat ze wel wat bescherming kan gebruiken en papt ze aan met een hogere pief. Met wie ze ook op intellectueel niveau kan converseren. De hogere Sovjets leveren naast bescherming ook eten, wat vol vreugde wordt ontvangen door het dure Duitse appartement dat nu vol zit met 'verslagenen'. Zorgt voor wat mooie pijnlijke scenes, als je zo lang in Hitler en co hebt geloofd is het lastig om je nederlaag toe te vegen. Alles lijkt te eindigen met een even treurige als uitgelaten dansscene. 100 minuten, het was mooi zo. Film gaat echter nog een overbodig half uur door, met nog wat meer moeizame toenadering en de wending die ook al in Die Ehe der Maria Braun zat.

A Film With Me In It
Dit moet een komedie zijn, maar in het design van zowel beeld (blauwig als Se7en) en muziek (spannnnnend) gaat het al mis. Volkomen verkeerd, al is de valkuil lastig te omzeilen als je een komedie probeert te presenteren waarin de een naar de andere gruwelijke dooie valt. Het hoofdpersonage (een sappelend acteur) heeft een fijne uitgestreken Franse chansonnier-kop, maar ook de acteur erachter blijkt weinig talent te hebben. Hij woont in een appartementje met zijn verlamde broer en zijn (te mooie/te jonge) vriendin. Die hem dan ook verlaat. Cruciale rol speelt ook een al even talentloos scenarioschrijver, die gelukkig wel wat ideetjes heeft als de doden beginnen te vallen. Dat gaat op z'n cartoonesks, maar als je dat dan toch doet had het nog spectaculairder van mij. Al is de rol die een klarinet speelt wel geinig. (Een van de schattigste momenten is als de acteur, als een soort Woody, met een zelfgebrande 'play along' cd lekker meetoetert) Goed je zit dus met al die doden in je huis en je wilt niet gearresteerd worden. De oplossing is best leuk gevonden, maar erom lachen kon ik er al niet meer.

Welcome
Confronterende film van Lioret, waarvan de echt schokkende momenten in het begin zitten. Het is wel eens goed om weer te zien hoezeer we al in een Fort Europa leven. De beelden van de haven van Calais zijn van een Code 46-achtige SF-gehalte. Rijen met vrachtwagens en daartussen de verschoppelingen, die al klauterend in een vrachtwagen proberen te komen, waar ze dan een zak over het hoofd doen om niet betrapt te worden als de grenscontrole langs komt met de lange naalden-zuurstofcontrole... Even onaangenaam is hoe de politie de lokale bevolking ontmoedigd om de illegalen te helpen aan onderdak of voedsel. (Daar staan kennelijk pittige gevangenisstraffen op) Ze bestaan gewoon niet. In een van die vrachtwagens zit een Koerdische jongen, die het trucje met die zak niet volhoudt en tot woede van zijn mede-passagiers ze verraadt. Jammere aan de film, waar heel veel dingen wel wat braafjes in elkaar steken is het feit dat hij een traumaatje voor zakken over zijn kop heeft. Wat is er mis met 'het' gewoon niet kunnen? Nou ja, dat zou misschien vreemd zijn aangezien de jongen een sportief figuur is, een goed voetballer en een uitstekend zwemmer. Dat is inderdaad het volgende plan, gewoon overzwemmen. (Lastig met tankers enzo) Hij neemt les bij zwemleraar Simon (Vincent Lindon) Die zit zelf in een scheiding, is dus extra gevoelig. Jammer detail, zijn bijna ex helpt bij de voedseluitdeling, waardoor ze dus allebei goed zijn. Zij maakt zich ook ergens druk dat de illegalen ook de supermarkt niet in mogen. Als Simon later dan illegalen in zijn huis neemt is ze daar toch niet blij mee. Dan is het dichtbij, had je kunnen denken, maar het gaat haar dus om het gevaar dat de onderdakgever loopt. (Dit is een ingewikkeld manier om te zeggen dat ze dus bij de vrouw een kans missen om haar meer in grijstinten te schilderen) Ook niet supernoodzakelijk zijn de beelden uit Londen, waar we een Koerdisch gezin zien, met het meisje waarmee de jonge zwemmer herenigd wil worden. Voor haar dreigt uithuwelijking. Was spannender geweest als ze die kant van het verhaal alleen doorsijpelend in gejaagde telefoongesprekken hadden laten horen. Ondanks al die minpunten wel een boeiende film, en het hart een vader, aangenomen zoon-relatie, is prima.

Ludo, Thursday, 3 December 2009 08:06 (fourteen years ago) link

De Viagraman
Documentaire die mijn idee maar eens bevestigde dat alles wat niet aan een bepaald ideaal voldoet als een ziekte wordt gezien die genezen dient te worden. Daarnaast stinkt het behoorlijk dat erectieproblemen hun intrede deden tegelijk met de lancering van het medicijn.

Martijn Busink, Thursday, 3 December 2009 08:36 (fourteen years ago) link

die man leek een beetje op Cantona vond ik.

http://images.worldcupblog.org/fra/cantona.jpg
http://www.neerlandsfilmdoek.nl/upload/viagraman/viagraman.jpg

verder maar 2 minuten van gezien hoor kuch. ;)

Ludo, Thursday, 3 December 2009 08:46 (fourteen years ago) link

Welcome - Jammer detail, zijn bijna ex helpt bij de voedseluitdeling, waardoor ze dus allebei goed zijn.

Is de motivatie van Simon in eerste instantie wel zo Samaritaans? Door de Koerdische jongen in huis te nemen probeert hij toch in het gevlei te komen bij zijn ex?

Ik vond de beelden uit Londen wel noodzakelijk. Het is goed om te zien wat het doel is van de Koerd. Je ziet zo de weinig ideale omstandigheden waar een vluchteling in het Westen in belandt. En door het meisje in beeld te brengen, begrijp je meer waarom de jonge Koerd desnoods naar Engeland wil zwemmen. Zijn motivatie zou minder urgent hebben aangevoeld als zij een abstractie was gebleven.

Vido Liber, Thursday, 3 December 2009 08:52 (fourteen years ago) link

Is de motivatie van Simon in eerste instantie wel zo Samaritaans? Door de Koerdische jongen in huis te nemen probeert hij toch in het gevlei te komen bij zijn ex?

oh ja da's waar! hij is dan ook wel een geslaagd personage.

ik denk wat betreft het 2e dat het best zonder beeld had gekund, maarr i see your point.

Ludo, Thursday, 3 December 2009 08:57 (fourteen years ago) link

De bankroet jazz
naar een scenario van Paul van Ostaijen (!) door Leo van Maaren en Frank Herrebouts gemaakte film, gebaseerd op archiefmateriaal uit het Filmmuseum. Muziek: subtiele soundscape, plus nieuwe score van Wouter van Bemmel, en a whole range of early and freejazz. "Misschien wel het vroegste filmscenario, overgeleverd in de Nederlandse taal" wordt ergens in de bijbehorende documentaire gezegd. De bankroet jazz duurt maar 45 minuten maar ik was helemaal verkocht: op dadaistische wijze wordt van alles aan elkaar geknoopt: neerslaan der Spartakusopstand, financiele malaise, sociale onrust en to top it off: jazz als wereldverbroederende tegenkracht. Terzijde: hoe jammer dat de jazz een geheel andere koers nam dan in 1920 kon worden voorzien (de conservatoriumwereld)! Een bijzonder knappe film, die ondanks dadatechniek zelfs (juist) ook emotioneel weet te raken. In zekere zin ook scherpzinnig actueel, wat betreft malafide bankpraktijken. Ik lees dat vanaf mei 2010 dit project on tour gaat. Boek is trouwens prachtig uitgegeven: twee versies van het scenario plus facsimileversies en essay over de onstaansgeschiedenis, plus dvd met allerlei extras. Aanrader!

jairzinho, Saturday, 5 December 2009 12:36 (fourteen years ago) link

Femme Fatale ziet er gelikt uit, zoals te verwachten bij een De Palma, maar de belangrijkste ommezwaai in de plot is beneden peil.

DePalma kijk je niet voor het plot, die kijk je voor de mooie sets en mooie vrouwen en de onderstroom van waanzin. Beetje de Amerikaanse Argento eigenlijk.

Miami Vice?

Omar heeft gelijk dat er te veel in getelefoneerd wordt, maar qua broeierige, slicke thriller is dit inderdaad onovertroffen. Beetje zelfde verhaal als DePalma eigenlijk, alleen is Mann beter in plots en karakters, maar ook wat saaier/conventioneler.

Martijn ter Haar, Saturday, 5 December 2009 18:40 (fourteen years ago) link

Godsamme, heb ik eindelijk die top zoveel af, zie ik dat Being John Malkovich uit 1999 is... Nou, Miami Vice maar gaan kijken dan...

Olaf K., Saturday, 5 December 2009 20:58 (fourteen years ago) link

heh tegen dat probleem liep OMC hierboven ook al aan. Maarr Being John Malkovich ging wel pas in 2000 hier in premiere. dus wat dat betreft...

vraag me af of je voor Miami Vice die serie gezien moet hebben om er echt van te genieten.

Ludo, Sunday, 6 December 2009 08:19 (fourteen years ago) link

vraag me af of je voor Miami Vice die serie gezien moet hebben om er echt van te genieten.

Volgens mij is juist beter van niet anders zit je maar steeds tegen die Don Jonson - Droopy vergelijking aan te hikken, terwijl het op zich wel een geslaagde Mann is.

Voor de top-10 ipv Being John Malkovich (1999) moet natuurlijk Cha no aji (2004) staan. The Taste of Tea weet je wel. Wonderbaarlijke film (maar daar waren we het allemaal voor een keer wel over eens. :)

OMC, Sunday, 6 December 2009 10:11 (fourteen years ago) link

Mijn eerste deel staat op de voorpagina.

Olaf K., Sunday, 6 December 2009 13:22 (fourteen years ago) link

D.O.A.
Geen Death or Alive (wat een noir over een klopjacht zou kunnen zijn) maar het veel mysterieuzere Death On Arrival. D.O.A. is een classic, en veruit de bekendste film van, normaal gesproken maar hier dus niet, cinematograaf Rudolph Mate en hoofdrolspeler Edmond O'Brien. In het openingsshot strompelt laatstgenoemde een politiebureau, een (vanzelfsprekend) beroemd tracking shot door lange gangen, wellicht een metafoor voor zijn tunnel of death, want als hij neerploft op een stoel vertelt hij de hoofdagent. I wanna report a murder. (Who was murdered?) I was! Begin van de raamvertelling. O'Brien is een small town accountant met een secretaresse die bijna hysterisch op hem verliefd is. Ze blijft hem de hele film bellen, voor korte komische intermezzi. Nou ja, komisch. Ze is erg irritant, maar da's de bedoeling. O'Brien vertrekt naar San Francisco (typisch voor noir, ik weet eigenlijk al niet meer waarom, oh ja hij moest er gewoon even uit!) waar hij in een of andere conferentie belandt, vol prachtvrouwen. Elke keer als ie er eentje spot klinkt er een cartoonesk wiiit wiieeeuw-geluid, waar volstrekt geen verklaring voor wordt gegeven. Bizar. Hij wordt maatjes met wat feestvierders en ze belanden in een jazzclub, altijd leuk. Daar zit een dametje aan de bar die de muziek helemaal 'far out' vindt. O'Brien probeert haar te versieren (de liefde van secretaresse thuis komt echt alleen van haar kant, zolang hij haar niet nodig heeft) wat niet echt lukt. Na een in alcohol-gedrenkte nacht is O'Brien terug in zijn hotelkamer, en hij voelt zich waardeloos. Twee dokters bevestigen het. Hij heeft last van een Litvinenkootje, jammer dat zijn haar niet uitvalt, in de loop van de dagen. Hij heeft nog een paar dagen om de daders te vinden, wat met de gebruikelijke noir-chaos gepaard gaat. Paar femme fatales, in scène gezette zelfmoorden en meer van die dingen. Bijna alles blijkt een zijspoor en hoe het nou precies zit moet je niet aan mij vragen.

Moon
Alle Droomstoffeerders opgelet, de zoon van Major Tom brengt intellectuele sci-fi naar het grote scherm. Een zeldzaamheid. Ik hóud niet eens zo van het genre en zat toch al in mijn handen te wrijven van plezier. De film leek ook om in een vloek en een zucht, dus vermakelijk is ie zeker. Of ie echt blijvende kwaliteiten heeft, is een heel ander verhaal. Regisseur Duncan Zowie Jones doet zichzelf zeker in het begin tekort, door eer te willen bewijzen aan de klassiekers, terwijl hij daarmee eigenlijk onnodig verwarrende hints dropt voor zijn eigen verhaal. Hij introduceert een astronaut, gespeeld door Sam Rockwell, die met een of andere bulldozer op de 'achterzijde' van de maan werkt. Daar is een soort magische energie-stof te vinden, die de wereld van de totale black-out heeft gered. Hij zit er al drie jaar, in zijn uppie, en is blij bijna naar huis te kunnen. Van al die eenzaamheid heeft ie ze niet helemaal meer op een rijtje, hij mist zijn vrouw en ziet opeens een (heel ander) meisje in zijn stoel hangen. Een duidelijk Solyaris-grapje, waarmee in de rest van de film niks gebeurd. Het schijnt dat hij haar nog één keer ziet, vlak voordat hij, niet toevallig, een ongeluk krijgt, maar ik had dat zelf al gemist en bovendien gebeurd er verder toch niets mee in het plot. Dan is daar natuurlijk een beruchte board computer (hier met de stem van Kevin Spacey) die net als in Kubrick's 2001 wel eens slecht zou kunnen zijn. Ook daar zijn weer in het begin wat hints voor; de computer belt met de basis op aarde, terwijl de verbindingen kapot zouden zijn. Ook dit blijkt later een dwaalspoor, wat de echte sci-fi liever misschien wél geslaagd ambigu vind. Diezelfde robot zorgt trouwens voor een prachtig moment, het ding toont zijn emoties per welbekende smiley, die het op een cruciaal moment, begeleid door een lekker pianoriedeltje op een janken zit. Ik twijfel of ik dat plotpunt moet vertellen, in wezen in Moon namelijk een echt kort verhaal, met één simpel gegeven/twist. De liefhebber moet dat toch zelf maar gaan zien, laat ik volstaan met te melden dat Sam Rockwell het heel druk had. De film blijft ondertussen toch lichtjes haperen, om nog maar een voorbeeldje noemen: in wat een schokkend moment had kunnen zijn, stelt de film visueel teleur, door de 'ontdekking' (het is meer een bevestiging) die de ruimtevaarder doet, veel te verscholen te presenteren. Kom op, het is een film, dat deden ze in the Matrix toch beter, of ik moet het in mijn herinnering hebben aangevuld.

The Bank Dick
Ja van banklullen hebben we tegenwoordig ook weer last, maar hier wordt een private detective bedoeld. Klinkt als een noir, maar dit is een WC Fields-verhikel. Een klassieke komediant waar ik nog nooit wat van gezien. Dit was een van zijn laatste en bekendste successen, maar ik zag het niet zo. Misschien is het een aquired taste. Fields refereert zelf nog aan Chaplin en Keaton, maar hij mist (geen schande) het genie van de eerste en Keaton is eveneens beter als de eeuwige schlemiel, underdog. Fields speelt een grumpy oud mannetje, egoïst, drinkeboer en alleshater. Zijn bloedeigen familie haat hem en vice versa. In een van de leukste gags gooit zijn dochtertje een klein vaasje naar hem, waarna Fields de deur uitstapt en met een enorme vaas terugkomt. In eerste instantie lijkt The Bank Dick een film-in-film-film te worden, als Fields voor regisseur moet spelen. Logischerwijs loopt dit in het honderd en binnen tien minuten zit ie rustig op een bankje de krant te lezen als een bankovervaller voor hem neervalt. Fields saves the day en wordt gepromoveerd tot bank dick/bankbewaker. Hij zit echter meestal in het cafe Black Pussycat. Daar ontmoet hij een zwindelaar, die hij meetroont naar de bank om aan een collega (en de verloofde van zijn oudere dochter) wat waardeloze aandelen te verkopen, met van de bank gejat geld. Net dan komt er een bank-opzichter, die koste wat koste uitgeschakeld moet worden. Ik vond het allemaal niet echt grappig, maar de slot-achtervolging, als de bankovervallers een comeback maken is wel zeer spectaculair, met een visueel geintje als 6 mannetjes die in een greppel aan de weg werken, en Fields die daar op noodsnelheid per auto overheen kart, waarbij de mannetjes precies op tijd bukken en weer overeind komen. En dan nog een rondje, en dan lukt het natuurlijk net niet!

Terribly Happy
De vergelijking met Adam's Apples is terecht, het vreemde is dat ik me hier minder aan ergerde, maar ik het gevoel heb dat Adam's Apples toch iets beter was. In elk geval meer hart. Terribly Happy is in elk geval mislukt als komedie en als het spannend had moeten zijn, met een Coen bros-sfeer, is 't ook niet veel. Er is eigenlijk maar 1 geslaagd beeld in die laatste categorie: het meisje dat zodra haar pa haar moeder slaat 's avonds te straat op gaat met een piepende en krakende kinderwagen. Heeft ook wat van de small town keert zich tegen buitenstaander sfeer van Straw Dogs, maar die durfde in elk geval voluit te kiezen voor waanzin en geweld. Terribly Happy wil klaarblijkelijk dat we sypmathie houden voor het hoofdpersonage, wat mij in elk geval niet lukte. De man heeft thuis in Kopenhagen zijn vrouw met een pistool bedreigt, wellicht nadat hij haar in bed met een ander betrapte, hij is overgeplaatst naar de Deense versie van C'htis land. Daar papt de lokale, zeer letterlijke femme fatale opzicht met hem aan en hij trapt er nog in ook. Domme oen. Haar man is daar niet zo blij mee en en deze figuur met cowboyhoed recht van de Zuid-Amerikaanse pampa's zal hem eens dwarszitten. O.a. in een drinkwedstrijd, op dat moment was er helemaal klaar mee. Het einde is ook vrij voorspelbaar als de agent in een soort Dahliaanse oplossing belandt. Had nog wat cynischer gekund door hem daar tevreden mee te laten zijn. Is ie misschien ook wel, wat is er eigenlijk mis met kaarten met je maten?

Ludo, Monday, 7 December 2009 08:16 (fourteen years ago) link

Bandslam
Een film van een onpeilbare diepte zo slecht. Het moet een coole, hippe film zijn, met verwijzingen naar eels, Arcade Fire en Get Cape Wear Cape (oid) maar uiteindelijk is het meer iets voor als je Evanescence en No Doubt de bom vindt. En wel 4 sterren in de Volkskrant he, en een muziekfilm, genoeg reden om te kijken, leek me. Waar in godsnaam te beginnen. Allereerst zijn er wat esthetische problemen. In het begin wordt het hoofdpersonage door zijn moeder van de bus gehaald, hij moet een jaar of 16 voorstellen, maar aan zijn haarlijn te zien is ie minstens 20. (Dat klopt ook ongeveer, maar ik had 'm nog wel wat ouder verwacht, wat is het toch met het Amerikaanse dieet dat iedereen er zoveel ouder uitziet) Maar goed, denk nog even aan dat zijn moeder 'm van high school ophaalt. Zelfs als de twee een geweldige band hebben en moeder een overbezorgd type is, is het nog ongelofelijk. De twee gaan verhuizen, de sukkelaar denkt nieuwe school, nieuwe kansen. Hij papt al snel aan met 2 meisjes. Vannesa Hudgens (van High School Musical enzo) speelt het i don't give a fuck/alto-meisje, wat ook weer volkomen ongeloofwaardig is. Het arme kind zal wel een perfecte huid hebben, maar er zijn scènes dat ze zo volgeplamuurd met foundation rondloopt, dat het een grap wordt, zeker als ze een eigenzinnig meisje voor moet stellen. Het andere meisje is het meest interessante personage, een blonde voormalige cheerleader, die ineens into rock zegt te zijn. Genoeg van de quarterback, ze wil bij de ekte ekte mensen horen. Een lekker cynisch tintje aan de film, is ze nou wel of niet '4 real'? Zij is zangeres in een bandje dat aan Bandslam mee wil doen en het hoofdpersonage wordt hun manager, hij krijgt ondertussen ook nog gratis wat 'education'... Tot zover zit het allemaal nog redelijk in elkaar, maar dan komt de twist, waar de blondine door de mand valt. Het is een geforceerde, nogal bittere zet, en het maakt haar vol-sla-gen onsympathiek. Wow, durft de film echt dit pad in te slaan? Nee natuurlijk niet! Het wordt weer allemaal gladgestreken! Maar door wie? De moeder van de jongen! Verbijsterend. De film had al tenenkrommende momenten maar het laatste half uur heb ik echt met half open muil en half afgewend hoofd op de aftiteling zitten wachten. Interessante discrepantie trouwens, de critici waren vrij positief over de film, maar het werd commercieel een flop en op imdb is de huidige rating 5.9. Het plebs knows best.

Stella
Eigenlijk helemaal in mijn straatje, al werd ik er toch niet superenthousiast van. Kan ook aan de ondertiteling hebben gelegen, die qua Engels foutloos was, maar wel om de haverklap een zwier aan de knoppen nodig had om in sync te blijven. (Heeft iets met de frame-rate maken, ik beschouw het maar als boetedoening voor illegale activiteiten) Zo veel wordt er overigens toch niet gezegd, en wat er wordt gezegd is zeker het eerste uur vooral in voice-over. Die is van Stella een meisje van een jaar of 12, die naar een nieuwe school gaat in de grote stad. Haar ouders runnen een cafeetje, vol dronkelappen, uitkeringsplukkers, hosselaars en hoeren. Prachtsetting en de casting van de film is op alle gebieden foutloos. Check de kop van haar vader, die zich niet met de opvoeding bemoeit, maar zich met minnaressen en biljarten bezig houdt. Op school zegt Stella gepest te worden, iets wat door de overdaad aan voice-over mij nooit echt duidelijk werd, ze sluit uiteindelijk wel vriendschap met een iets ouder/wijzer Argentijns-Joods meisje. Allemaal best aardig, vol Franse seventies-hits, maar echt interessant wordt het toch pas weer in 't cafe. Daar loert natuurlijk gevaar. Mannen met losse handjes, "kijk ze krijgt borsten!" en applaus bij haar eerste 'period'. Dan vertrekt het gezinnetje voor een vakantie naar het platteland, waar ze klaarblijkelijk eerder woonden, of vaak tijd doorbrachten en Stella nog een vriendin af hebt. De film suggereert voor mijn gevoel op dat moment: kijk, in de stad lijkt het gevaarlijk, maar zie deze ellende. Het vriendinnetje van Stella daar heeft een pa die alcholist is, criminele broers, zussen die eindeloos zwanger raken. White trash zooi dus. Terug naar de stad dan waar het eindelijk goed lijkt te gaan. En dan volgt dan toch nog een duistere twist, die dus al in de lucht had. Veels en veels te laat, in de laatste 10 minuten. Waardoor Stella het binnen een paar minuten weer van zich af moet schudden. (Terwijl je hele leven wel geruïneerd kan zijn) Vond het echt wat flauw en onnodig van de verder best fijne film.

Antichrist
Sorry, maar ik moest hardop lachen toen het kind in het pathetische zwart-wit intro uit het raam donderde. Goed dat ik niet aan de bios zat zullen we maar zeggen. Daarna wordt de film echter best goed, hij viel me best mee. Het is duidelijk dat Von Trier zijn ervarinkjes uit therapie hierin heeft werk, met de aloude trucs van 5 seconden in een uit ademen, "de angst voor de angst", je angsten opzoeken en meer van die dingen. Maak me wel altijd zorgen om Charlotte Gainsbourg, ze had al een lichte hersenbloeding gehad, moet ze nou echt in dit soort films spelen, die ongetwijfeld fysiek/psychisch veel van je eisen. Klein momentje van jammer, Dafoe zoekt zijn echtgenote op in het psychiatrische ziekenhuis waarna de camera na een tijdje op een plant inzoomt, hoe dichter erop hoe meer het op een bos gaat lijken. Van mij had er meteen een 'cut' naar het bos mogen volgen, maar daar komen ze pas later. (Tuurlijk is het wel een voorschaduw) Goed, uiteindelijk gaan ze dus toch naar Eden, waar therapeut Dafoe zijn eigen vrouw probeert te genezen, maar dat wil niet echt lukken. Ik moest door al die herten en bosgeluiden denken aan Ritselingen, een roman van Michael Frijda. (En zoon van de beroemde psy Nico, geen toeval denk ik) Zelfde sfeer. Ander vergelijking is Vinyan, een even krankzinnige film (uit dit jaar) over een echtpaar dat een kind verliest en in dat geval de jungle intrekt. Misschien vond ik het verdriet van die moeder daar nog wel wat beter verbeerld/geacteerd. Gainsbourg is vooral gestoord, met exorcistisch religieuze trekjes. Die van mij niet hadden gehoeven. Midden-gedeelte is prima, de Vos met Slayer-motto is lollig. (En daarvoor het schrikmomentje) De geslachtsdelen-parade van het laatste stuk, hoeft niet van mij. Interessant wel, ik zat te denken, je hebt mensen die zichzelf verminken, maar hoe vaak zou een vrouw zichzelf eh besnijden, zoals hier. Von Trier krijgt altijd gezeur om zijn vrouwonvriendelijkheid en eerlijk gezegd vond ik 't bijzonder jammer dat er aan het einde 1 van de 2 overleeft. Hadden gewoon elkaar kapot moeten maken, waar het lang op leek uit te draaien.

Ludo, Thursday, 10 December 2009 08:19 (fourteen years ago) link

The Sniper
Een beetje de noir jaren '50 versie van der Freie Wille. The Sniper is een zeer politiek correcte linksige film, op het irritante af, al zal het toen best nodig zijn geweest. Belangrijke rol is er voor een psycholoog die de schreeuwers probeert te overtuigen dat je zendeliquenten moet behandelen in plaats van afschieten/in de gevangenis zetten en dan weer loslaten, zodat ze weer opnieuw kunnen beginnen. Of die behandelingen werken? Eigenlijk is er niets verandert want in de huidige tijd is men ook meer van het opsluiten en de sleutel weggooien. (Waaruit je dus kan afleiden dat die behandel- en respectgolf van de jaren '50 (en vooral '60 en '70) niet echt heeft gewerkt. Overigens gaat The Sniper, de titel zegt het al, niet over een vrouwenverkrachter, maar een vrouwenhater die ze neerknalt. (Ik zou zeggen, het is een metafoor!) Het is zo'n typische docu-noir, mooie 'echte' beelden, het verhaal is verder niet echt interessant, wat evenzeer geldt voor de personages. De dader heeft een moeder-complexje maar medelijden wekt ie verder niet, al is het einde wel beroemd/bizar/surreel/geweldloos. Twee typische mini-momentjes die altijd wel in noirs zitten. Als hij dan eindelijk gepakt gaat worden en de agenten met getrokken pistolen binnenstormen heeft ook de brave psycholoog een pistool, een heel kleine damesrevolvertje. Gay! Even daarvoor staat er een mensenmassa voor zijn huis op de arrestatie te wachten. Twee prachtmeiden willen dichterbij kijken en proberen de agent daarvan met (bijna modern?!) geile blikken te overtuigen. Come on handsome!

Taking Woodstock
(ook in weeklijstje)
Ach ja, Woodstock. Ang Lee kreeg niet toevallig juist dit jaar wat geld toegeschoven om 'r een fictiefilm over te maken. Veertig jaar geleden, een goede reden om weer luxe audioboxen en meer van die dingen weg te zetten. Cynisme terzijde is Taking Woodstock een erg gammel, maar uiteindelijk (en enigszins verrassend) toch vrij geslaagde film. Een film die gaandeweg beter wordt, wat altijd fijn is. We maken kennis met Elliot Tiber, een jongen die terug is gekeerd naar zijn ingeslapen dorpje. Daar runt hij samen met zijn ouders een volstrekt kansloos motelletje. In het Joodse gezin is zijn moeder de allesoverheersende dominante kracht. Slachtoffer van totalitaire regimes en nu een wandelend cliché, een karakter van bordkarton, wat helaas nergens verandert. Vader, die vermoedelijk hetzelfde heeft meegemaakt, is vooral erg passief. Een zwijger, die gaandeweg de film uit de schulp kruipt en zelfs wat aan een de lieve Harry Dean Stanton uit Pretty in Pink doet denken. Zijn zoon probeert er wat van te maken, zo zit hij, in een grappige scène, de plaatselijke winkeliersvereniging voor. Omdat het natuurlijk de tijd van Vietnam is, loopt Emile Hirsch weer eens verwilderd rond, ditmaal als post-traumatisch getroebleerde veteraan. Je zou wellicht denken: jonge Elliot gaat Woodstock organiseren en wordt een held, maar eigenlijk is hij een bijfiguur. Het is meer dat Woodstock, dat in zekere zin al volledig door anderen in de steigers is gezet, in zijn schoot valt en hij het alleen maar naar de achtertuin van zijn buurman haalt. En dan niet weet wat ie meemaakt. Zijn ouders en buurman trouwens ook niet. De types die Woodstock in werkelijkheid organiseren zijn goed getroffen, er is een waanzinnig irritante zweefkees, die stiekem ook alleen maar in geld denkt en er zijn de harde zakenmannetjes in pakken die eens goed rijk denken te worden. (En dat vermoedelijk ook zíjn geworden) Een cruciaal detail dat ik nog vergeet: Elliot is homo in de kast. Je zou bijna zeggen, een bekend Ang Lee-thema'tje... En toch, alles wat hiervoor staat heeft uiteindelijk helemaal niets te maken met waar de film in excelleert. Het gaat om het uitstekende middengedeelte als de hippiestromen zijn gekomen, en een half miljoen mensen hutjemutje op de wegen naar het festival staan. Elliott dwaalt er wat verdwaasd doorheen, na een tijdje wordt hij opgepikt door een agent die 'm stapvoets achterop de motor meeneemt. Het zijn taferelen die aan de mensen op de cols van de Tour de France doen denken: muziek, dansen, barbecue, kraampjes, dat werk. Ang Lee neemt er echt de tijd voor. Uiteindelijk belandt Elliott in de handen van een hippie-stelletje met een campertje. 'Hey man, you look thirsty'  zegt Paul Dano, ja hij weer! 'I am!' Die camper moet natuurlijk ook van binnen bekeken worden en zelfs vóór het lsd-trippen begint heeft het moment iets magisch en tastbaars, ik rook het interieur van oude vouwwagens. Darna helpt Love op de soundtrack. Op dat gebied op zich de bekende namen als The Doors, Ravi Shankar en Richie Havens, maar in mijn oren in elk geval geen afgesleten clichés. En de live-muziek? Die bereikt Elliott nooit en dat is goed zo. Hij ziet alleen een enorme mensenmassa. Een golvende oceaan van vredige mensen.

Inglourious Basterds
http://www.volkskrant.nl/multimedia/archive/00167/Peter_Heerschop_167262k.jpg
http://i50.tinypic.com/il9cn9.jpg
Bijna te makkelijk te analyseren deze film. Het is zo overduidelijk waar het aan schort en waar het excelleert. Komt ie. De film mag dan Inglourious Basterds heten, eigenlijk komt die hele "gang" nauwelijks uit de verf. Behalve dan Brad Pitt en het ene momentje dat de Bear Jew een nazi doodknuppelt en dan een soort manische honkbal-rant houdt. De werkelijke ster van de film is natuurlijk de extreem gemene en extreem goedgemanierde Peter Heerschop-achtige SS'er Hans Landa, geniaal gespeeld door Christoph Waltz. Sterker nog eigenlijk zijn alleen de scènes waarin hij opduikt echt geslaagd. Dat zijn er gelukkig veel. Het is geen toeval dat het middengedeelte wat saai wordt, vooral de naar de geallieerde overgelopen Duitse actrice is m.i. een wat saaie rol, en het is ook geen toeval dat in die scènes rond haar in een café, waar Landa niet bij is, er een soort vervanger is. Een zelfde achterdochtig nazi-type. (Leuk detail daar, ze spelen een quizje en de man legt zichzelf uit puur plezier een extra handicap op) De eerste 2 chapters zijn verreweg het beste, Landa op bezoek bij een Frans gezinnetje die het een en ander te verbergen hebben, en de eerste nog redelijk geslaagde kennismaking met de Basterds. De laatste hoofdstukken zijn natuurlijk lekker bruut en vermakelijk, maar niet geniaal, wat je wellicht van Tarantino mag verrassen. Wel een herstel t.o.v. Kill Bill en Grindhouse natuurlijk, en ach zijn stijl gecombineerd met WW2 (toch redelijk gewaagd) pakt op zich "leuk" uit.

Night Train
Chinese arthouse, niet heel boeiend behalve de korte inkijkjes in het Chinese justitie-systeem. Het hoofdpersonage, een vrouw, werkt daar als bewaker en occassioneel beul. (Dat gaat per revolver) Ondertussen is ze op zoek naar een man, op dansavonden en bij datingbureaus. Ze lijkt slechte mannen aan te trekken. In het begin lijkt er zelfs sprake van een enorme tijdssprong, waarin ze dan een man zou hebben gedood en nu terecht zou staan, maar dat is dus iemand anders en de vrouw waar het om gaat, werkt daar dus al. Niettemin worden die 2 lijnen wel verbonden als een man haar begint te volgen. Typische filmcliche waarheid, de 2 krijgen wat (min of meer) en die man weet iets over haar. (U kan het al raden met al die info die hier staat) Betrekkelijk saai allemaal, met veel, op zich wel aardige, stemmig grauwe beelden van Chinese fabrieksterreinen.

Ludo, Monday, 14 December 2009 08:28 (fourteen years ago) link

Ja, Night train viel me ook tegen. Allemaal net niet, en dan blijft het plaatjes kijken inderdaad. Zal vanavond nog wat proberen te schrijven voor de weeklijst maar, god, zo'n overzicht van 20 films voor de decenniumlijst (staat inmiddels op de voorpagina) is best een behoorlijke klus...

Olaf K., Monday, 14 December 2009 09:44 (fourteen years ago) link

Gedo Senki ("Tales from earthsea", Goro Miyazaki, 2006)
Wederom een parel uit de Ghbili studio's. Gemankeerde prins der duisternis gaat op zoek naar de bron van zijn onbehagen. Westerse morele rechtlijnigheid versus Aziatische yin-yangfilosofie. Wat een prachtige kosmopolitische verwarring levert dit op: de soundtrack een onmatige symfonische mashup van Japanse en Westerse stijlfiguren. Disney met diepgang. Landschappen van Caspar David Friedrich-kaliber versus Dickensiaanse stedelijke omgevingen. Een ritme in de vertelling dat direct meedeinst op het ritme van de ziel van de beschouwer. Mens koos aarde en water; draak koos lucht en vuur - wat een fraaie metaforiek!

jairzinho, Monday, 14 December 2009 22:57 (fourteen years ago) link

naar de boeken van Ursula LeGuin he die Earthsea :) (en als je die hebt gelezen valt ie toch wat tegen, maar dat heb je moet boek naar films)

Troubled Water
Totaal fucked up werkje van Erik Poppe, bekend van de Noorse Magnolia, aka Hawaii, Oslo waar hij ook al driftig met de poppetjes schoof in absurde schema's. Troubled Water lijkt nochtans eenvoudiger, realistischer en degelijker te beginnen. Een man komt vrij uit de gevangenis, na te hebben gezeten voor een akkefietje met een kind, hij heeft inmiddels kerkorgel leren spelen en vindt in die hoedanigheid ook een baan. Er zit flink wat on screen gespeelde kerkorgelmuziek in en dat is dan in elk geval een pluspunt. De man is bepaald geen conventioneel organist, hij bespeelt het ding als ware het progrock. (Let op de bruidsmars!) Ook doet hij een versie van Bridge over Troubled Water, wat alles te maken heeft met zijn misdaad. Het liedje vormt het hart van de film want waar we eerst naar een soort volwassen Boy A hebben gekeken begint de film vervolgens opnieuw en zien we exact dezelfde dagen uit het oogpunt van de moeder van het slachtoffertje van de kerkorganist. (Want ja, hij is kennelijk gewoon weer teruggegaan naar waar het allemaal gebeurde, Oslo is een dorp natuurlijk) De vrouw heeft inmiddels 2 geadopteerde kinderen, de grote slachtoffers, als je die verliest zijn ze in elk geval niet je eigen bloedjes, en huwelijksproblemen en ze draait volledig door als ze de organist tegenkomt. Zeker als ze merkt dat deze inmiddels vriendschap heeft gesloten met de priester (een blonde godin) en haar zoontje! Daar wordt de film schematisch, de toenadering (liefde) tussen organist en priester is zo afgrijselijk cliché, dat de film nauwelijks moeite lijkt te doen om het ook maar invoelbaar te laten worden, maar dat valt nog totaal in het niet bij het einde. Daar zitten, na driftig geschuif met de poppetjes, de moeder, de dader en het kleine mannetje (als vervanger van het eerdere dode kind) bij elkaar in de auto! Het is eigenlijk net Keane, maar dan walgelijk melodramatisch.

District 9
De pers in Nederland was niet al te enthousiast en terecht, maar internationaal is deze sci-fi film juichend ontvangen. In de top 100 op IMDB en een goede rating op die meta-recensie-sites. Die zitten er toch echt allemaal naast. Het gaat al mis bij de hoofdrolspeler (toch vrij cruciaal) de man is eerst een irritante eikel en vervolgens al snel een hysterisch irritante eikel. En hij blijft maar schreeuwen en schelden, in heel lelijk Zuid Afrikaans Engels. (Klinkt als een combi van Australisch en Indiaas Engels) Niet om aan te horen, maar het kan ook aan acteren van de man liggen. Het script begint interessant, maar wordt minuut na minuut slechter om via Robocop op een soort Transformers uit te komen. District 9 vertelt een soort alternate history, als in de eighties een grote UFO boven Zuid-Afrika is komen hangen. De krekel-achtige aliens worden opgevangen in slums. (Dus wink wink apartheid) Het is overigens niet duidelijk of die apartheid nu wel of niet is afgeschaft, er lopen wel erg veel blanken rond. (Zo is het hele rugby-team als slechteriken ingehuurd) Het hoofdpersonage (Wikus van de Merwe) is een sullige hoge pief belast met het verplaatsen van de aliens naar een nieuw opvangkamp, kilometers buiten J'burg. Terwijl hij eviction notices uitdeelt krijgt hij een mysterieuze vloeistof over zich heen, die 'm half in een alien doet veranderen. Nuttig, want nu is hij de enige die het wapentuig van de krekels kan bedienen. Wetenschappers willen 'm al ontleden voor testen, maar hij ontsnapt op onnavolgbare wijze en verstopt zich in de alien-slums. Daar ontdekt hij dat een superslimme alien met die vloeistof aan een terugkeer naar huis werkt. Het is een beetje lastig uit te leggen zonder de hele film na te vertellen, maar tegen het einde zakt de film definitief door het ijs als Wikus de alien, aan wie hij in feite zijn hele toekomst/redding heeft uitgeleverd, plotseling neerslaat en zodoende zelf de martelaar kan spelen voor de redding van de aliens, ipv omgekeerd. Echt gênant.

Revanche
Prima Oostenrijkse film, natuurlijk vol kleinburgerljke ellende, in twee geslaagde settings. Eerst volgen we de wrange levens van veelal Oost-Europese hoeren in een betrekkelijk duur bordeel. Daar werkt Alex als manusje van alles, een besnorde man, die mij ook qua acteren aan de jonge Bruno Ganz deed denken. Hij heeft in het geheim een relatie met een van de hoertjes en samen peinzen ze hoe al die schulden af te betalen. Alex heeft wel een ideetje. Een bankoverval! Nee he denk ik, maar vreest niet, de film overleeft dat. De bankoverval slaagt EN mislukt en uiteindelijk zit Alex in zijn eentje in setting 2. Een boerendorpje waar zijn stokoude opa woont. Alex hakt het hout voor hem. Maar daar is ook nog de buurvrouw en manlief de agent. En die zijn op zich voorspelbaar met het verhaal verbonden. Wat maakt het dan beter dan Troubled Water? Nou, het rustige ritme bijvoorbeeld met mooie beelden van Oostenrijkse bossen, ergens glijdt de camera langs een bosrand en stopt even. Een mooie voorschaduw. Veel belangrijker is dat vrijwel alle personages prima zijn, vooral de buurvrouw, een babbelziek figuur, met krassen op de ziel. Zij kan de bankovervaller wel voor iets gebruiken. Ook de cirkel die de film maakt van het intro van een meertje, tot we daar weer zijn is fraai. Op dat moment zou de film kunnen eindigen op een toon van vergeving en berusting, maar hij heet natuurlijk niet voor niets Revanche. Die wraak is subtiel en misschien net iets te korte verhalen twist, maar het verknalt weinig tot niets.

Ludo, Thursday, 17 December 2009 08:18 (fourteen years ago) link

Oh ja Revanche! Was de Oostenrijkse oscar-inzending. Ik was hem alweer vergeten, maar heb er erg van genoten. Qua district 9: eens natuurlijk.

Olaf K., Thursday, 17 December 2009 09:19 (fourteen years ago) link

in het Vrij Nederland kerstnummer ook best een aardig decennium-overzicht aan de hand van 10 begrippen/genres/fenomenen en 10 films. (niks verrassends verder hoor)

gooi ik hier even in samenvatting.
2000, musical (van Dancer in the Dark tot 8 Mile, iemand 'cultmeesterwerk' The American Astronaut gezien?
2001, fantasy (LOTR, Harry Potter etc.)
2002, bioscoopdocu's (Bowling for Columbine, An Inconvenient Truth)
2003, geschiedsschrijving (en dan met name Duitse, Goodbye Lenin, Das Leben der Anderen)
2004, Torture Porn (Saw, Mel Gibson's Passion, Antichrist)
2005, de Roemenen (vul zelf maar in)
2006, War on Terror (World Trade Center e.v.a. flops)
2007, animatie voor volwassenen (Persepolis, Waltz for Bashir, Spirited Away)
2008, Blu-ray (maar eigenlijk meer juist het einde van de fysieke dragers is in zicht)
2009, 3D (Avatar, ligt daar natuurlijk in 't verlengde, de bios als pretpark-attractie)

Ludo, Friday, 18 December 2009 19:51 (fourteen years ago) link

ik bedoel de terugkeer van 3D ligt in 't verlengde van de opkomst van 'digitale distributie'! ;)

Ludo, Friday, 18 December 2009 19:53 (fourteen years ago) link

Saw
Net die inmiddels bijna klassieke horrorfilm gezien en niet bijster onder de indruk. Redelijke rip-off van Se7en. Het is prima als een dergelijke film eens niet alleen op special effects leunt - voor de film die de aanzet zou zijn tot het torture porn subgenre zit er bijzonder weinig smerigheid in - maar dat betekent wel dat het acteren belangrijker wordt. En Cary Elwes kan zich nog niet uit een verlaten badkamer acteren als zou zijn leven er van afhangen.

Martijn ter Haar, Friday, 18 December 2009 21:25 (fourteen years ago) link

Die Saw serie trekt me helemaal niet, het lijkt op Texas Chainsaw Massacre aangekleed als NIN video. Als ik ongemakkelijk wil worden van geweld zijn de films van Rob Zombie een betere optie.

Martijn Busink, Friday, 18 December 2009 21:41 (fourteen years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.