biografieen Marley, Simone en Public Enemy?

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Beste subs,

Ik zou bij deze graag om jullie hulp vragen voor het volgende:

Voor mijn scriptie over Afro-Amerikaanse muziek ben ik op zoek naar een stel goede biografieen over Bob Marley, Nina Simone en Public Enemy. Ik zal deze gebruiken bij de bestudering van muziekstukken van die musici. Belangrijk is hierbij dat er in de literatuur/ documentaires et cetera ruime aandacht is voor de sociale wereld/ context van de muziek. Ik bekijk namelijk in hoeverre de thema's omtrent culturele identiteit en diaspora (kolonisatie, slavernij onderdrukking) aanwezeig zijn in de muziek van genoemde musici.

Wie is er bekend met literatuur over deze musici en kan me helpen me een weg door de wirwar van informatie te banen?

Alle tips zijn welkom.

Alvast bedankt!

jelle (jelle), Friday, 16 June 2006 06:46 (fourteen years ago) link

Black Atlantic van Paul Gilroy ken je? Dat is een wat algemeen werk over dat thema. Public Enemy komt ook terug in Kodwo Eshuns More Brilliant Than The Sun met veel originele draaien aan dat thema van identiteit en diaspora.

Omar (Omar), Friday, 16 June 2006 07:30 (fourteen years ago) link

Heb je Gejaagd Door de Wind al gelezen?

monique (monique), Friday, 16 June 2006 07:41 (fourteen years ago) link

Hier kan je misschien ook wat inspiratie opdoen.

En Erik Davis heeft ook wel wat leuke artikels geschreven die er mee te maken hebben (wel meer de kant op van dub en Leen Perry.)

Omar (Omar), Friday, 16 June 2006 07:43 (fourteen years ago) link

ehm.. leuke bio bob m >> "Catch a Fire" ? (met aandacht voor l'afrique)

cc-rider (cc-rider), Friday, 16 June 2006 08:37 (fourteen years ago) link

Chuck D's Fight The Power, ligt voor een paar euro bij de Slegte.

Hiram (hiram), Friday, 16 June 2006 09:44 (fourteen years ago) link

Fight the Power is een autobiografie (met een ghost-writer), leuk voor de fan (zoals ik). Misschien heb je meer aan Can't Stop Won't Stop van Jeff Chang, dat helemaal gaat over de sociale context van hiphop. Met een hoofdstuk over PE.

JoB (JoB), Friday, 16 June 2006 10:55 (fourteen years ago) link

Bedankt voor de verschillende tips. ('black atlantic' ligt natuurlijk op mijn nachtkastje, al leest dat niet echt lekker zo voor het slapen gaan :) En nu jullie toch zo'n goed klankbord zijn, gooi ik maar meeen het volgende in de groep:

Hebben jullie het idee dat ik met Nina Simone, Bob Marley en Public Enemy musici te pakken heb die de thema's omtrent culturele identiteit en diaspora centraal stellen in hun werk? Of zijn er musici die ik beter zou kunnen 'gebruiken' in dit verband?

In momenten van onzekerheid heb ik het idee dat ik in mijn scriptie cocon (wel bekend bij degene die ook die klus hebben moeten klaren) bepaalde zaken over het hoofd zie.

Nogmaals bedankt

jelle (jelle), Saturday, 17 June 2006 05:56 (fourteen years ago) link

Ik denk dat je daarmee wel drie goede en verschillende artiesten te pakken hebt. Ik zelf zou natuurlijk meteen op de Drexciya trip gaan (maar goed dat zijn van die persoonlijke obsessies, hier een uitputtende site met info, vooral dat stuk over The Quest is de moeite waard (de 2cd schijnt helaas moeilijk verkrijgbaar te zijn.)

Omar (Omar), Saturday, 17 June 2006 06:05 (fourteen years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.