Het schaduwkabinet: week 45 - 2018

Message Bookmarked
Bookmark Removed

We hebben geen idee hoe de stemming verloopt in de VS, maar bij ons zit die er goed in met onze lijstjes uit het:

https://subjectivisten.nl/het-schaduwkabinet-week-45-2018/

We luisterden naar: Dorotá Barová, Dead Can Dance, Distance Light & Sky, Distel, Fofoulah, Sara Forslund, Lena Hessels, Heather Leigh, Spirit Fest, UT, Whispering Sons en Willard Grant Conspiracy.

Jan Willem Broek, Tuesday, 6 November 2018 22:33 (one year ago) link

https://f4.bcbits.com/img/a3560137646_10.jpg

nature hoes, techniek meets fleurige ornamenten. Ultra kalme kabbelhouse. Saxofoontje erbij. Lekker. (Met vocalen wordt het nét wat te plantensappig.)

Ludo, Wednesday, 7 November 2018 11:58 (one year ago) link

Meredith Monk - Book of Days
Zat rustig in een ECM primer te grasduinen en kwam deze plaat uit 1990 tegen tussen alle oceanische jazz en minimal klassiek. Geweldig! Vocale acrobatiek die wat mij betreft supertoegankelijk is. En beeldend, zoveel mogelijke werelden waar dit uit kan komen.

Rosalía - El mal querer
Vorige album was mooi, maar ik werd ook af en toe zenuwachtig van dat stemmetje. Hier gaat ze rustig verder met haar futuristische flamenco en als het goed is, is het ook adembenemend goed met van die weirde beats en wegscheurende scooter-samples. Zat al goedkeurend als een oud Andalusisch opaatje af en toe op tafel te kloppen van "vamos, hija!" De hoes waarschuwt al voor wat old skool katholieke kitsch, mag hier gewoon natuurlijk, al is dat van die schoentjes aan de hemelpoort voor alle blootvoetige engelen wel echt teveel van het goede. Voor de rest helemaal te gek.

OMC, Wednesday, 7 November 2018 13:04 (one year ago) link

Oh ja en niet vergeten:

Robyn - Honey
House als popmuziek? Dat doe je niet door met een microfoon als een magôhl op het podium de drop aan te kondigen, maar zo dus. Je had me zo kunnen wijsmaken dat de nieuwe van Robyn op Kompakt was uitgebracht. Lichtvoetig melancholische downtempo house met die typische Zweedse combinatie van sss-klanken en jaren '80 karategame-melodieën. Smaakvolle Lil' Loui-sample in 'Send to Robin Immediately' voor de oudjes. Je voelt de liefde. :)

OMC, Wednesday, 7 November 2018 14:05 (one year ago) link

Tip: ECM had vorig jaar een sale op hun website tijdens Black Friday, die verder nergens stond aangekondigd. Veel klassieke titels in de aanbieding.

EvR, Thursday, 8 November 2018 13:38 (one year ago) link

Ja, die Rosalía staat hier ook in heavy rotation. Die Shaw Broszwaarden ook …

De nieuwe Minyeshu bevalt me erg goed.

https://www.youtube.com/watch?v=FXyPx5QVTvI

Dan was er nog een nieuwe Algorithm, lekker van dik hout met wat minder 8-bit maar meer Goblin/Zombi:

https://www.youtube.com/watch?v=bzczKgWkobQ

En een fijne EP Fetti, door Alchemist geproduceerd met Curren$y en Freddie Gibbs on da mic.

Tenslotte Africa Oscura, obscuriteiten uit de archieven van Giulliani Sorgini, een soort dark ambientversie van Martin Denny en Arthur Lyman:

https://www.youtube.com/watch?v=7F47PWDKyMc

Blaka Skapoe, Friday, 9 November 2018 14:48 (one year ago) link

Vanuit Andalalucia ook veel positieve Rosalía-vibes:-)
Martijn, hoe waren SC3? Voorprogramma door Benjamin Herman toevallig ook gezien?

EvR, Friday, 9 November 2018 15:49 (one year ago) link

Bug House was OK, beetje braaf toch nog steeds (Hermankwaaltje). Begon veelbelovend Spy vs. Spy-ish maar outstayed its welcome.

Secret Chiefs 3 was straight fire. Al vaak gezien maar dit was zeker in van de betere. Met name te danken aan percussietandem Ches Smith/Kenny G en Eyvind Kang.

Poliça een dag ervoor was tws ook geweldig en de Zornmarathon maandag was ook weer leuk, al begint de "marathonmoeheid" wel wat toe te slaan. Maar de Hermitic Organ (met sax deze keer!), de saximprov en Cobra waren geweldig.

Blaka Skapoe, Friday, 9 November 2018 17:00 (one year ago) link

Ik las hier over de Zorn-marathon, was dus met o.a. Bill Frisell zag. Die man heeft de laatste paar jaar erg veel interessante projecten gedaan, net nog een cd met Wadada Leo Smith voor ECM. Het debuut van Smith voor ECM, Divine Love, is eindelijk (weer) verkrijgbaar op cd als onderdeel van de Art Ensemble of Chicago box (21 cd's voor €89).

Benieuwd wanneer de Zorn-compositie voor Barbara Hannigan op cd uitkomt.

EvR, Saturday, 10 November 2018 13:37 (one year ago) link

21 cd's voor €89

Waar? Bij ECM zelf? Zat net aanschaf te overwegen (maar waar vind ik de tijd op het allemaal te luisteren?) Met een reden natuurlijk: ik zag ze deze week op Le Guess Who? spelen. En het was zo goed! Paar oude baasjes aangevuld met jong bloed die de meest avontuurlijke muziek produceren die je maar kunt voorstellen, onversneden Afrofuturisme. Ik vond de muziek al ontroerend in zijn vrijheid (met een geweldige percussionist die me toch een verzameling trommeltjes en speelgoed bij zich had) maar ook de toewijding, zo'n drummer die af en toe zijn drumstel verlaat en naar trommels strompelt en vervolgens moeiteloos aanhaakt (en na het einde van het concert met een kruk het podium verlaat.)

Verder nog veel meer moois van Orchestre de Nouvelles Créations, Expérimentations et Improvisations Musicales (ONCEIM) in de kerk met een lange drone. Richard Fearless die de avond afsloot met een verjummelijk kale acid-electro set. En natuurlijk Seefeel dat Quique compleet speelde. Fijn om eens op volume te horen met een uitstekende ritmesectie, al blijft het ergens toch een muziek om in de jaren '90 naar te luisteren, uitgeput na een nacht aan de flippo's.

OMC, Saturday, 10 November 2018 15:05 (one year ago) link

IDD, bij ECM zelf, plus €10 verzendkosten.

EvR, Saturday, 10 November 2018 15:23 (one year ago) link

Heel redelijk allemaal. :)

OMC, Saturday, 10 November 2018 15:29 (one year ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.