I'm a black Sebadoh fan

Message Bookmarked
Bookmark Removed
Not all messages are displayed: show all messages (124 of them)
@ Mic B: nee joh, geen tijd voor :)
Ik ben tot oktober met Subs-sabbatical...

@ Rizz: coole foto ja, van dat publiek. Als ik moest gokken zou ik, met al mn vooroordelen, zeggen dat het Festival Mundial was.

KoenS (Koens), Thursday, 7 July 2005 05:55 (eighteen years ago) link

Wat slap, KoenS :) Zou je dan nog wel mijn enquete naar de roots van de Subjectivisten willen invullen? Kom jij ook uit Limburg en heb jij ook zo'n hoge stem?

Mic B (Mic B), Thursday, 7 July 2005 08:38 (eighteen years ago) link

Brabant. bariton.

KoenS (Koens), Thursday, 7 July 2005 08:44 (eighteen years ago) link

Zou indie ook weer meer een hechte scene zijn geworden (al die retro wave-bandjes ) juist omdat hiphop/r&b de leidende mainstream cultuur is geworden? Waardoor er dus meer behoefte is aan een ons kent ons front ( ?!?)

Dat gevoel krijg ik nml. steeds vaker in Rotterdam.
Waarom specifiek Rotterdam, Arnold?

Ik woon alweer een tijdje in Rotterdam. En voor mijn gevoel zit hier wel een 'hechte' indie scene. Ik kom oorspronkelijk uit Den Haag. Daar is het een stuk minder. Volgens mij is de aanwezigheid van poppodia hier wel een bepalende factor in, en niet zozeer zoals misschien gesuggereerd wordt (even heel kort door de bocht) het aantal 'negers' dat in de stad woont. Rotterdam heeft voor de omvang van de stad relatief veel poppodia (Nighttown, Rotown, Waterfront) en het is sowieso een creatievere stad dan Den Haag. Er zijn meer festivals (Motel Mozaique, Bazar Curieux, Geen Woorden Maar Daden) waar allerlei kruisbestuiving plaatsvindt en die een heel divers publiek trekken, maar ook vooral veel mensen uit de 'indie scene'.

Ervaren anderen dit ook zo?

Kaatje (Kaatje), Thursday, 7 July 2005 08:53 (eighteen years ago) link

Afgezet tegen Den Haag natuurlijk wel. Dat Rotterdam een studentenstad is speelt ook een rol. Maar Arnold loopt al een hele tijd te beweren, dat Rotterdam een echtere/grotere indie-scene heeft dan Amsterdam. Dat is nogal boud.
Dunya trouwens, da's pas multiculti!

Mic B (Mic B), Thursday, 7 July 2005 09:00 (eighteen years ago) link

typical Der A. remark--'k moet wat verplichte dingen doen, maar kom hier vanavond of morgen allemaal zeker op terug--typical Der A. remark

Der Arnold (Lester Bangs), Thursday, 7 July 2005 10:01 (eighteen years ago) link

oh ja;-)

Hotel Lives (Hotel Lives), Thursday, 7 July 2005 10:20 (eighteen years ago) link

@ Omar: Ik realiseer me net dat ik niet eens zo heel veel zwarte muzikanten op mijn pad tegen kom. Maar ik zal er eens naar vragen. Sterker nog de zwarte muzikanten die ik ben tegengekomen maakten witte--indie of babbelden nonsens of vielen in slaap tijdens het gesprek. Maar dan heb ik het ook over Wu Tang types en de Andre Williamsen der aarde. Laat ik aan die groep maar geen conclusies gaan verbinden en gewoon rustig wachten tot ik een open minded Will Smith op mijn pad tref.

Btw. de zwarte mensen die ik op Noodlanding tegenkom zijn doorgaans wel behoorlijk openminded. Er zijn een soort hippe Pharell/Raumschmiere types en juist het type net-over-uit-Ivoorkust of anderszins erg ingetogen. Standaard r&b negerinnetjes komen vaak eens en nooit weer.

@Martijn: ik liep een tikje te stangen mbt metal. Ok dat je het goed oppakt.

@Klaus: Ik denk dat Nederland te klein is om mensen te verplichten op zoek te gaan naar een eigen identiteit. Hier kun je makkelijk terugvallen op je afkomst van origine zonder geconfronteerd te worden met andere invloeden. Nee...eh..ik zoek maar...wartaal dit...


@ KoenS : Zit de aantrekkingskracht van hiphop voor blanke jongeren niet vooral in het verbodene karakter ervan. Zoals rock n roll ooit ' niet mocht ' mag je nu geen bitch, ass of ho zeggen en daarom willen jongeren het doen. Zoiets. Ik ben wat dat betreft nooit opgegroeid en zeg tien keer liever I longdicked you and broke your ovary's ( Ghostface Killah ) dan dat ik naar 35+ nu-soul luister. Vijftien jaar na de Geto Boys and nothing's changed.

Ik ga niet helemaal mee in het sociaal-cultureel versus ethniciteit debat. Hoe hip het binnen sommige zwarte subscenes ook zou kunnen zijn, ik zie ze toch niet massaal bobben op TV on the Radio.


@ Omar Uitgaansmuziek gaat altijd ten dele over sex. Maar voor sommige r&b meisjes is sex de primaire functie die muziek voor ze heeft. Daar kan ik dan weinig meer mee. Cijfers heb ik niet. Wel een hart van goud.

Wat Martijn Grooten zegt snijdt hout:

Ik denk dat emancipatie (de-segregatie) in het algemeen daar veel verder ontwikkeld is. Buitenlanders behoren hier bijna zonder uitzondering tot de lagere klasse(n) en ik denk dat daar een flink deel van het antwoord op de vraag zit: vrijwel alle enigszins marginale muziek is een ontzettend upperclassding.

Ik zet R'dam vooral af tegen A'dam en Utrecht en zie dan keer op keer dat A'dam een echte indiescene ontbeert ( hoewel de stad overall toch meer te bieden heeft qua media, aanbod e.d. ), ter-
wijl R'dam vanuit mijn oogpunt over veel indie-types beschikt ( vooral de meisjes hebben bijna een zeer herkenbare klederdracht ) en Utrecht ook een lievige, student-type indie-scene heeft. Althans in die twee steden zie ik altijd een stuk of zeventig koppen terugkeren als ik er ben en krijg ik een hechtere scene-feel. Geen cijfers helaas.

Roxy Music cijfers: 5.499 blanken, 1 zwarte.
Aimee Mann cijfers: 1397 blanken, 3 zwarten ( waarvan 650 met PMS ).

Der Arnold (Lester Bangs), Thursday, 7 July 2005 16:35 (eighteen years ago) link

Toch opvallend hoe de mensen die op mij reageren voornamelijk op-het-werk-posters zijn.
Bump.

Der Arnold (Lester Bangs), Friday, 8 July 2005 02:29 (eighteen years ago) link

@ KoenS : Zit de aantrekkingskracht van hiphop voor blanke jongeren niet vooral in het verbodene karakter ervan. Zoals rock n roll ooit ' niet mocht ' mag je nu geen bitch, ass of ho zeggen en daarom willen jongeren het doen. Zoiets. Ik ben wat dat betreft nooit opgegroeid en zeg tien keer liever I longdicked you and broke your ovary's ( Ghostface Killah ) dan dat ik naar 35+ nu-soul luister. Vijftien jaar na de Geto Boys and nothing's changed.

Dat zal best meespelen, ja.
Al kun je je afvragen hoeveel er over is van een 'taboe'-karakter als de muziek zich inmiddels all over de mainstream media bevindt. Als je nu (echt, op dit moment!) The Box of TMF aanzet zie je waarschijnlijk een hele hoop draaiende vrouwenkonten, met in het midden óf 1 dikke zwarte man óf twee zwarte heren met hippe baardjes óf een zwarte jongen met een konijnengezicht staan rappen over bitches en dicks en zo.

Dat is voor de huidige jongeren waarschijnlijk toch heel anders dan toen het lieve indie-jongetje, opgegroeid met The Smiths en The Pet Shop Boys, af en toe ineens een nummer van Ice-T of NWA op zn VPRO_radiootje hoorde eind jaren '80.

KoenS (Koens), Friday, 8 July 2005 09:36 (eighteen years ago) link

zo lang draadje geworden in mijn afwezigheid.

@omar en koens: mijn bevindig had - inderdaad koens - niets van doen met geld, status en authenticiteit. veel meer met mainstreampop. hiphop en r&b zijn mainstreampop geworden.

@arnold: daarom geloof ik ook niet in die zogenaamde verboden kant van hiphop. hiphop en de uitgestraalde cultuur ervan is overal en altijd. dat is net zo verboden als de hardrock van Bon Jovi in de jaren tachtig waar destijds iedereen zo idolaat van was.

het komt er denk ik zelf op neer dat de mainstreampopcultuur van nu andere roots heeft dan de alternatieve rock. Roxy Music zegt de donkere liefhebber van Beyonce en 50cents helemaal niets. de blanke waarschijnlijk ook niet. die zie je dan dus ook niet in de HMH. dat valt echter niet op.

het initieel door arnold geschetse probleem zit hem denk ik niet zomaar in de mainstream maar in de underground. waarom luisteren er wel blanken naar underground hiphop maar geen donkeren naar LCD Soundsystem? de mainsteam moet er even buiten blijven denk ik.

theo ploeg (theo), Friday, 8 July 2005 10:52 (eighteen years ago) link

Ik zet R'dam vooral af tegen A'dam en Utrecht en zie dan keer op keer dat A'dam een echte indiescene ontbeert ( hoewel de stad overall toch meer te bieden heeft qua media, aanbod e.d. ), ter-
wijl R'dam vanuit mijn oogpunt over veel indie-types beschikt ( vooral de meisjes hebben bijna een zeer herkenbare klederdracht ) en Utrecht ook een lievige, student-type indie-scene heeft. Althans in die twee steden zie ik altijd een stuk of zeventig koppen terugkeren als ik er ben en krijg ik een hechtere scene-feel. Geen cijfers helaas.

In Rotterdam en Utrecht valt die 'indie-scene' volgens mij meer op omdat er maar een aantal plekken in de stad zijn waar deze mensen terecht kunnen. Nu het weer zomer is valt het mij op dat in Rotterdam altijd de meeste indie-kids op een terrasje op de Nieuwe Binnenweg zitten, bij Rotown, Stalles of het Parket. Volgens mij geldt voor Utrecht ongeveer hetzelfde. In Amsterdam is het allemaal veel diffuser. Daar zijn veel meer plekken waar je terecht kunt. Wat betreft concerten en andere happenings; op een goede avond zijn in Rotterdam misschien hooguit twee of drie dingen te doen, waardoor je vaak dezelfde mensen tegenkomt. In Amsterdam heb je wat dat betreft volgens mij meer keuze.

Of niet? Ik ben namelijk geen Amsterdammer en kom er ook niet graag.

En wat houdt die herkenbare klederdracht in? Ben wel nieuwsgierig...

Kaatje (Kaatje), Friday, 8 July 2005 11:04 (eighteen years ago) link

Hoe mainstream sommige hiphop ook geworden is, de dreiging die er vanuit gaat, is wel veranderd maar niet minder geworden.
Dat is volgens mij nog steeds de grote aantrekkingskracht. Of het nou gaat om een positieve boodschap van Kanye West in Jesus Walks of de opvallend, vrouwonvriendelijke fluisteringen van de Ying Yang Twins, als je onder de 22 bent en opgroeit in, pak hem beet, een dorp in de kop van Noord-Holland, klinkt het als het verboden snoepje. Zeker als je blank bent. Volgens mij in ieder geval.

Ik maak liever een onderscheid tussen jongeren en ouderen dan tussen mainstream en underground. Ik verwacht namelijk ook geen zwarte jongeren bij Roxy Music ( want er zijn ook geen blanke jongeren ), maar een paar zwarte opa's aan de hand van wat blanke oma's had toch gekund!?
Dat alles van voor 1990 sowieso geen jongeren aanspreekt ( wit of zwart ) lijkt me duidelijk. Als het niet de grootte van een Nirvana of Bob Marley heeft zegt het ze niets en bovendien zijn dat soort kaartjes veel te duur.
In die andere roots theorie ga ik wel mee.

M.b.t. mainstream/underground: Globaal bekeken is er geen echte underground meer. Mjah...dat durf ik best te constateren. Zeker in Nederland.
Er zijn kleine groepjes liefhebbers van een specifiek muziekhoekje ( techno-feestjes, zo'n avond die Martin opzette--Dans le Rock, een kelder waar wat drum n bass gedraaid wordt ), maar overall zijn er een paar peilers. Trance is er een, hiphop/r&b is een tweede, retro-feesten kun je ook al bijna een stroming op zich noemen en dan is er het gebied waarbinnen ik me bevind.
Natuurlijk er zijn ook Bauer-volkskroegen, maar daar weet ik maar weinig vanaf.
Maar sinds dance verrockt is geraakt ( zie ook de line-up van 5 Days Off ) zijn termen als underground en mainstream gedateerd geraakt.
Je kunt hooguit een onderscheid maken tussen diegenen die 2005 kunnen bijbenen en diegene die dat niet ( meer ) lukt.
Voor het eerst kunnen MIA, Goldfrapp, Ying Yang Twins en Bloc Party allemaal moeiteloos in een set zonder dat het publiek ( vrijwel overal ) begint te sputteren.
Het enige grote probleem is dat zij die het niet meer helemaal volgen ook echt niets meer herkennen omdat ze gewend zijn geraakt aan de paplepel van de retrofeesten.
Maar Tiefschwarz en Kanye West zijn zo mainstream/underground als J-Lo en Sander Kleinenberg.

Er is niet zo veel meer keuze in Amsterdam hoor. Er zijn een stuk of zeven dj's ( uit Amsterdam en daarbuiten ) die draaien op een stuk of vier plekken. That's all.
Alle coole concerten vinden plaats in Paradiso en de Melkweg, af en toe wat in 11 of Bitterzoet. That's it really.

Wel benieuwd waarom je er niet graag komt. Vertel...

Over die klederdracht: Ik ben niet zo'n goede als het om mode-analyses gaat, maar een bepaalde onafhankelijke riot-girl houding, gekoppeld aan zwart geverfd, rafelig haar en een schattige doch stoere rokjes, strakke shirtjes kleding-code...nee, ik kom er niet, maar ik herken ze uit duizenden. Zelfs in het buitenland vis ik R'dams alternatief er zo uit.

Der Arnold (Lester Bangs), Friday, 8 July 2005 13:57 (eighteen years ago) link

M.b.t. mainstream/underground: Globaal bekeken is er geen echte underground meer. Mjah...dat durf ik best te constateren. Zeker in Nederland.

Ik denk eerder dat er geen mainstream meer is. De mainstream zijn de acts die Ahoy en HMH vullen en veel daarvan is van voor 1990 of appelleren aan volk dat uit die tijd stamt, dus dat is wat achterloopt. Achterloopt op het compleet versnipperde gebeuren van diverse special interest groepen waar men lustig en eclectisch uit vist wat men lekker vindt. Daardoor zijn er geen 'nieuwe grote acts' waar menigeen op zit te wachten en daarom nog maar eens wat ouwe klassiekers laat opdraven op de festivals.

Martijn Busink (twIXta), Friday, 8 July 2005 14:07 (eighteen years ago) link

Geheel correct gezien.
Door dat gebrek aan mainstream kan ik als dj dus ook makkelijker uit de verschillende poeltjes de leuke platen vissen zonder dat het publiek gaat mekkeren. De echt achter lopenden ( Underworld, Rage ATM ) kunnen we gelijk en probleemloos naar de retro feesten doorverwijzen.

Voor de festivals en sommige bladen is dit denk ik wel een probleem, maar dat terzijde. Die moeten het toch meer hebben van ' een doelgroep ' dan wij premiejagers.
Maar allover vind ik het een welkome verandering.

Der Arnold (Lester Bangs), Friday, 8 July 2005 14:17 (eighteen years ago) link

Ik verwacht namelijk ook geen zwarte jongeren bij Roxy Music ( want er zijn ook geen blanke jongeren )

-- ik spring er even in zonder te kijken --

buiten dat hij niet waar is, wat is dit voor een dwaze redenering?

Rizz (Rizz), Friday, 8 July 2005 14:41 (eighteen years ago) link

Maar allover vind ik het een welkome verandering.

Elk voordeel hep ze nadeel. Ik profiteer aan één kant van een ruim aanbod waar juweeltjes tussen zitten, aan de andere kant is een oceaan van middelmatigheid, die lokaal nog wel een doel kan dienen, maar wereldwijd vooral het zicht belemmerd.

Martijn Busink (twIXta), Friday, 8 July 2005 15:03 (eighteen years ago) link

Valt mee Rizz....ik denk dat je het accent op zwart en blank legde terwijl het op het woordje jongeren moest liggen. Roxy Music trekt geen jongeren. Althans, niemand onder de 25.

Der Arnold (Lester Bangs), Friday, 8 July 2005 15:24 (eighteen years ago) link

Dat zeg je nogal stellig, ik durf te wedden dat je ongelijk hebt

Rizz (Rizz), Friday, 8 July 2005 15:50 (eighteen years ago) link

Maar sinds dance verrockt is geraakt ( zie ook de line-up van 5 Days Off ) zijn termen als underground en mainstream gedateerd geraakt.

Dat gebeurde al op het moment dat Husker Du bij Warner tekende lieverd. Alles wat daarna is gebeurd was slechts bevestiging.
Zoals het moment eind 1988 dat de 10 bovenste plaatsen van de Britse indie charts bezet werden door acidhouse-12"s.*
De indiekids wisten niet hoe ze het hadden.
Zoals het moment eind 1995 dat het de vraag was of de nieuwe single van Blur of die van Oasis op 1 zou binnenkomen in de mainstream UK Top 40.

Sinds de massale opkomst van het downloaden vanaf pak'm beet 1999 is dat nog eens in een stroomversnelling geraakt en heb je idd dat eclectisch pikken uit de versnippering.

Maar dat wil niet zeggen dat er geen nieuwe, jonge mainstream meer is. Robbie Williams. Coldplay. Maar vooral dus RnB en hiphop-acts. Dat die de HMH niet vullen zegt daarbij helemaal niks.

Maar Tiefschwarz en Kanye West zijn zo mainstream/underground als J-Lo en Sander Kleinenberg

Bekendheid, airplay, verkopen, l'Oreal-sponsorcontracten e.d. zeggen toch iets anders.

Maar allez da's allemaal off-topic.

KoenS (Koens), Friday, 8 July 2005 16:34 (eighteen years ago) link

Robbie Williams? Ik dacht alleen vrouwen van mijn leeftijd dat leuk vinden.

Sterren zijn nog geen artiesten, en zeker geen muzikanten.

Martijn Busink (twIXta), Friday, 8 July 2005 17:33 (eighteen years ago) link

OK dan, mijn 2 centjes…

Club Estrella is een soort van buurthuis in het district van Santa Cruz, in het midden van het eiland Aruba. Afgelopen week vond op het vervallen basketbalveldje van dat buurthuis een klein punk/metal-festivalletje plaats, waar opgeschoten kids van tussen de 15 en 18 (en een paar ouderen, waaronder ik als impromptu platendraaier) zo uit hun plaat gingen dat de mengtafel omver werd gemosht en de organisator ging dreigen met dat hij de politie zou gaan bellen. Tegelijkertijd, in hetzelfde gebouw was er een net katholiek doopfeestje gaande. Het repertoire was lachwekkend, maar de kids gingen volop mee in Queens' 'We Will Rock You' en 'The Kids Are United'. Ze vroegen mij constant wat ik aan het draaien was ("Huh?! Dead Kennedys?!").

Het was chaotisch en op zijn zachtst gezegd slecht georganiseerd, maar de bands, het publiek, iedereen was enthousiast. Zelfs na de vechtpartijen en het gegeven dat er geen show meer was nadat de mengtafel door de eigenaar werd geconfisceerd. De laatste band maakte haar set af met de amps op volle sterkte. Later werd er in de gesloten ruimte naast het veld urenlang gejamd. Anyway, de kids hier hebben honger en deze avond was voor hun net zoiets als het laatste colaflesje in de woestijn. Geen (basis-)kennis, geen referenties, wel een wardrobe (skatewear is al jaren de rigeur hier) en een hoop zin en nieuwsgierigheid. Heel verfrissend. Hier is er geen arbiter, geen set van codes. Geen muziekblad, geen rocktempel. Alleen wat programma's op de radio en feestjes als deze zo af en toe. De kids hier kennen bijvoorbeeld The Mars Volta niet, eeuwig zonde! En dan nog zijn er een heleboel bandjes, de een nog slechter dan ander, dat wel, maar het leeft. Ik ga ervan uit dat er in Marokko en Cabo Verde ook harde gitaarbands zijn. Waarom niet? Ik kom zelf weleens mensen uit Aruba tegen op een festival als Lowlands. Er zullen vast wel meer Marokkanen, Turken, zwarten, whatever rondlopen. Maar ja, ik let er niet op. Is het echt zo bijzonder?

Het is trouwens wel mijn ervaring dat mensen vaak, eenmaal wanneer ze naar een ander land zijn verhuisd, om 1 of andere reden meer gaan hangen naar de eigen cultuur. Het lijkt haast een natuurlijk instinct. Mensen gaan samenklitten (Nederlanders hier op het eiland gaan ook alleen met Nederlanders om) en ik heb zelf meegemaakt hoe Arubaanse ‘alternatievelingen’ in Nederland opeens salsa zijn gaan waarderen. Uit een soort van associatie dat op haar beurt weer voortkomt uit nostalgie en een al dan niet openlijk toegegeven heimwee. Vroeger, toen ik hier woonde, had ik een gruwelijke hekel aan reggaeton. Nu ben ik ook niet van de gasolina af te houden...

In een land als Nederland, waar muziekconsumptie zoals wij die kennen de gewoonste zaak van de wereld is zou iemand met dat kleine beetje baggage, maar toch vooral de nodige nieuwsgierigheid met de neus in de boter vallen. Al die muziek, informatie en mogelijkheden om nieuwe schoonheid te ontdekken. Maar het is iets waar je voor moet kiezen, maakt niet uit waar je vandaan komt. Voor allochtonen is het extra moeilijk als die toch liever in hun eigen cirkel blijven hangen. Ik denk dat de drempel vooral daar ligt en daar kan geen goedbedoeld initiatief of stichtelijk woord tegenop. De scheiding zal altijd blijven en eerlijk gezegd heb ik daar totaal geen probleem mee. Het levert qua muzikale diversiteit uiteindelijk meer op (en laat die bleekscheten daar maar naar op zoek for a change). Dit verklaart voor mij ook het success van FunX en in zekere zin The Box: ze laten de allo’s in hun waarde door gewoon hun muziek in hun tempo te draaien. Zonder al te openlijk paternalistisch “integreer nou eens”-gezeik. Als we elkaar gewoon weer eens met rust lieten dan hadden we het allemaal een stuk beter.

Ariën Rasmijn (Ariën), Friday, 8 July 2005 18:54 (eighteen years ago) link

Hell yeah, Ariën. Je zegt het.

Ik ga ervan uit dat er in Marokko en Cabo Verde ook harde gitaarbands zijn. Waarom niet?
Dat bedoelde ik ook met dat Mexicanen in Mexico vs. Mexicanen in de VS-voorbeeld. En natuurlijk luistert een Cornell-student van Mexicaanse afkomst ook gewoon naar Weezer.

Sterren zijn nog geen artiesten, en zeker geen muzikanten.

Hij deelt weer in aforismen. Dat is allemaal subjectief joh.

KoenS (Koens), Friday, 8 July 2005 19:32 (eighteen years ago) link

Ik bedoel dat sterren hun reclamecontract aan hun bekendheid danken, niet aan hun muziek. En van een stijlicoon koop of download je niet per definitie muziek, je neuried het mee als het langskomt als iemands ringtone.

Ook enthousiaste duimen omhoog naar Ariën. :)

Martijn Busink (twIXta), Friday, 8 July 2005 19:40 (eighteen years ago) link

Vroeger, toen ik hier woonde, had ik een gruwelijke hekel aan reggaeton. Nu ben ik ook niet van de gasolina af te houden...

De angst is nu dat, mocht ik ooit in het buitenland gaan postdoccen, ik naar Marco Borsato, Spinvis en Bløf ga luisteren.

Martijn ter Haar (wmterhaar), Friday, 8 July 2005 20:39 (eighteen years ago) link

Die eerste twee posts doen me denken aan de melkweg eerder dit jaar: op het balkon bij Mastodon (maart dit jaar) zag ik een zwartje jongen van een jaar of 18 in een HIM sweater (de Finse goth-HIM...), elders in de zaal nog een stel zwarte mannen (met werkkleding aan van een mobiele telefoonaanbieder). Bij Meshuggah in juni viel het me verhoudingsgewijs ook op.
Tot slot nog wat verder terug in de tijd: in het klasje van Mark van Schaik / Peter Bouma op de SvJ Utrecht waren twee blanken die zwaar reagae fan en twee zwarte jongens helemaal into punk.

Hans (Hans), Friday, 8 July 2005 20:42 (eighteen years ago) link

Yo! Hier de indie Indo weer.

Sorry dat ik tegensputter, maar ik vind Ariëns verhaal een hoog nobele-wildegehalte hebben. Hier is er geen arbiter, geen set van codes. Geen muziekblad, geen rocktempel. En die reine zieltjes vreten alles wat je ze voorzet. Het El Dorado voor de handelsreiziger in muziek. Likkebaardend bij een onontgonnen afzetmarkt voor de indiecanon.

Behalve het druipende moralisme spreekt de observatie me wel aan. Smaak voor muziek zit niet in de genen gebakken. Hou op! "Etniciteit" speelt geen enkele rol. Dat velletje... serieuze verklaringen zitten dieper dan skindeep. In sociale klasse, opleidingsniveau, enz. en met wie je (wilt) omgaat(n), bijvoorbeeld.

Mijn net zo indo neven en nichten hadden en hebben een zeer uiteenlopende muzieksmaak. De homo houdt van housen, zijn zus van de huishoudschool zingt mee met schlagers en de student zweert nog steeds bij Patty Smith. En we hadden een gezamenlijke teringhekel aan indorock. De familie Doorsnee...

Mic B (Mic B), Friday, 8 July 2005 22:39 (eighteen years ago) link

Rizzo wint de weddenschap! :) Rechts naast me stond een twintigjarige. Ze was wel met haar moeder en tante mee. Telt toch ook?

Stof tot nadenken: met de trits Bowie ("Let's dance"), Smiths en Cure kreeg Der Arnold de gerontorockers aan het dansen, maar Marc Bolan joeg ze allemaal subiet de dansvloer af. Toch nog te obscuur?

Mic B (Mic B), Friday, 8 July 2005 23:31 (eighteen years ago) link

De angst is nu dat, mocht ik ooit in het buitenland gaan postdoccen, ik naar Marco Borsato, Spinvis en Bløf ga luisteren

Ik ken er in elk geval die door langdurig verblijf in het buitenland verslingerd zijn geraakt aan Boudewijn de Groot respectievelijk De Dijk.
De angst is dus gegrond.

In dat -ook voor mij niet onwaarschijnlijke- scenario zorg ik dat mijn Noordkaap-cd's bij me heb [waarvan het Nederlands ook wat dichter bij het mijne ligt dan dat van een Blof of Acda en de Munnik].
En "Lekker ding" van Kus natuurlijk.

KoenS (Koens), Saturday, 9 July 2005 07:41 (eighteen years ago) link

ik vind Ariëns verhaal een hoog nobele-wildegehalte hebben.
Even het een en ander toevoegen, want ik kan me bij het teruglezen van mijn verhaal toch wel vinden in Mic's gesputter.
Bij nobele wilden zie ik gasten in lendendoekjes die een aangespoelde lading trucker caps hebben ontdekt. OK, true, maar dat gebeurde al twaalf jaar geleden...Indie spoelde hier aan toen we hier voor het eerst kabeltelevisie kregen, in 1993. Alle zenders in het pakket waren affiliate stations van de grote Amerikaanse zenders, plus wat Latino offshoots van premium zenders als HBO. Om de jongeren van de straat te houden was er The Box. Toen - de naweeen van Seattle waren in volle gang en naast Nirvana, Alice, Soundgarden en Radiohead werd de ene na de andere major label grunge-lite band naar je kop geslingerd, Spin Doctors! Gin Blossoms! Collective Soul! - was er een hoop gitaar op TV en net als breakdance in 1983 werd het de nieuwe rage. Winkels kochten bandmerch in en de ene na de andere coverband dook op. Ik werkte toen voor de radio en ik kan met gepaste trots melden dat ik de eerste was die deze muziek structureel draaide in mijn programma. Na 8 maanden werd ik ontslagen en na twee jaar was de hype voorbij. Bob Marley (de Legend-verzamelaar was net uit) was het nieuwe ding. The Box werd van de kabel gehaald en vervangen door een Latin clipzender. De Nirvanashirts gingen de kast in, wat lui gingen naar de kapper en het leven ging door.

Terug naar nu. Mijn broertje van 15 vertelde mij onlangs dat hij into gitaar is vanwege bands als Good Charlotte en Sum 41. We hebben sinds een paar jaar breedband hier en de kids op dit eiland downloaden zich suf (navrant detail: van de 6 platenzaken zijn er maar 2 over) en halen hun informatie online, buiten de traditionele structuur van podia, pers en fatsoenlijke platenwinkels. Zo kan het dus ook. Ook apart: punks hier zijn net zo hard into Tiësto. Vandaar dus ook: geen canon, geen arbiter.

Ja, natuurlijk ben ik een handelsreiziger in muziek (het is mijn beroep), en ja, ik ben benieuwd naar wat de reactie zou zijn als kids hier in aanraking zouden komen met bijvoorbeeld Kyuss, QOTSA en The Mars Volta (een volleerd handelsreiziger past zijn waren aan naar de omgeving van zijn klanten. Woestijn-stoner en Latin gefreak zouden hier geweldig passen, lijkt mij. Maar ook een band als The Album Leaf gaat mee in mijn Amway-koffertje), maar dat ben ik net zo hard in Nederland. Het is uiteindelijk niets meer dan iemand een plat doosje meegeven en zeggen: "Dit gaat je leven veranderen...". Of het nou de nieuwe Sufjan Stevens is voor mijn buurvrouw in Grunn of een gebrande compilatie van The Desert Sessions voor mijn broertje hier.

Ariën Rasmijn (Ariën), Saturday, 9 July 2005 15:58 (eighteen years ago) link

Leuk om je belevenissen te lezen Arien.
Iets in me zegt me dat ik de locatie waar je je bevind ook kan teruglezen in hoe je schrijft. Nu hoor ik veel minder Vera en veel meer Aruba zeg maar.

Zojuist weer een paar dansavonden gedraaid. Zowaar een redelijk kleurrijk publiek. Ben'k blij om. De segregatie is dus vooral een concert- en niet echt een uitgaanskwestie.
MIA ging als een tierelier. Voor studenten en b-boys.

@Mic: Ene rake constatering. Zelf dacht ik dat de link T-Rex - Roxy Music nogal voor de hand lag, maar blijkbaar was het toch te hoog gegrepen.

Der Arnold (Lester Bangs), Sunday, 10 July 2005 03:46 (eighteen years ago) link

MIA ging als een tierelier. Voor studenten en b-boys

Wat draai je dan trouwens? "Sunshowers"? "Bucky Done Gun"?

KoenS (Koens), Sunday, 10 July 2005 09:23 (eighteen years ago) link

Ik draai doorgaans Bucky Done Gun. Omdat ik verslaafd ben aan de trompetjes (?) in dat nummer. Ze geven me een euforisch gevoel.

Der Arnold (Lester Bangs), Sunday, 10 July 2005 12:00 (eighteen years ago) link

De "goth" neger die op Metropolis rondliep? Als het is, wie ik denk.... Ik heb hem in ieder geval een mailtje gestuurd dat er over hem geroddeld wordt. :)

Mijn eigen observaties:
in 2000/2001 draaide ik dance avonden in het LVC in Leiden. In die tijd herontdekte ik de EBM en ging steeds meer moderne EBM toevoegen aan de mix van drum&bass, bigbeats, techno en hiphop. De "koele" negers (deden altijd 2pac verzoekjes) vonden de aloude mix allemaal best, maar zodra ik EBM ging draaien, maakten ze altijd pistoolbewegingen naar me. Blijkbaar hoorden die gasten het heel goed, als ik muziek draaide die niets uit te staan had met de zwarte muziekbeleving. Dit geldt overigens voor de Antillianen/Surinamers. Afrikaanse zwarten (Ghanezen, Ivoorkust en zo), vonden EBM schitterend. Helemaal uit hun plaat op VNV Nation en And one.

Ook het samenklittenin je eigen cultuur in een ander land lijkt me een goede verklaring. Hoewel ik daar niet zoveel verstand van heb. Wat ik wel merk, is dat er steeds meer Zuid Amerikaanse gothic/EBM en industrial komt. Die muziek is daar behoorlijk populair. Clan of Xymox speelt daar wel eens in stadions bijvoorbeeld. Grappig detail is dat een van de grootste topbands uit de EBM uit Mexico komt, en dat de twee leden Indianen zijn (Hocico, voor de geinteresseerden). Ik denk dat de Zuid-Amerikanen die in Nederland wonen nog steeds helemaal in de salsa en merengue zijn, terwijl hun alternatieve landgenoten in Sao Paolo best wel eens heel goed helemaal metal en gothic minded kunnen zijn.

Pieter Winkelaar (kratarknathrak), Sunday, 10 July 2005 12:51 (eighteen years ago) link

Nu hoor ik veel minder Vera en veel meer Aruba zeg maar.

Bedoel je dat ik opeens anders ben gaan schrijven? Zelf zeg ik altijd dat ik the best of both worlds met me meedraag ;-)

Omdat ik verslaafd ben aan de trompetjes (?) in dat nummer. Ze geven me een euforisch gevoel.

't zijn casiosynths, heel typisch voor baile funk. Het verbaast me trouwens wel een beetje dat die genre uiteindelijk niet echt is doorgebroken terwijl het wel een stuk lekkerder danst dan reggaeton.

Ik denk dat de Zuid-Amerikanen die in Nederland wonen nog steeds helemaal in de salsa en merengue zijn, terwijl hun alternatieve landgenoten in Sao Paolo best wel eens heel goed helemaal metal en gothic minded kunnen zijn.

Cases in point: het succes van Nederlandse gothic bands in Mexico en het feit dat er zoiets bestond als Braziliaanse postpunk. In deze regio wordt een hele hoop popmuziek gemaakt dat best vaak ook nog eens mooi en vernieuwend is. Wanneer ik terug van vakantie ben wil ik wel een cd-r maken voor wie geinteresseerd is. Of beter, ik zip het en plaats het online. Any takers?

Ariën Rasmijn (Ariën), Sunday, 10 July 2005 14:01 (eighteen years ago) link

Ik wil dat wel horen. Zippen en online graag, dat vind ik makkelijk.

Pieter Winkelaar (kratarknathrak), Sunday, 10 July 2005 14:05 (eighteen years ago) link

Haha, "deze regio" :)

Als er nog iemand Mexicaanse techno wil roept ie maar. En ik weet zeker dan Martijn Grooten wel wat Braziliaanse indiepop heeft.

KoenS (Koens), Sunday, 10 July 2005 15:02 (eighteen years ago) link

Inderdaad: Brazilië, Argentinië, Chili, Peru.

Mijn mp3-folder begint aardig op een Djoser-reisgids te lijken.

Martijn Grooten (martijng), Sunday, 10 July 2005 16:09 (eighteen years ago) link

www.achterhaaldeconcepten.nl

vincent koreman (rax), Sunday, 10 July 2005 16:27 (eighteen years ago) link

Hé, die linkt direct door naar zxzw.nl...

KoenS (Koens), Sunday, 10 July 2005 17:14 (eighteen years ago) link

Grappig detail is dat een van de grootste topbands uit de EBM uit Mexico komt, en dat de twee leden Indianen zijn (Hocico, voor de geinteresseerden).

Cool, maar Indianen in Rock zijn er meer, recentelijke ontdekkingen zijn The Shins en Cocorosie (die laatst zelfs met een neger optraden). Het moet niet gekker worden. ;-)

Er werken zelfs Indianen voor platenmaatschappijen. Subpop heeft er eentje een dienst: een kleine, springerige, blonde Cherokee. Dat brengt me op een ander punt: vaak denk je dat mensen 'gewoon' Nederlands zijn, maar praat met ze en je komt erachter dat ze een Antilliaanse, Indische, Noordafrikaanse of Surinaamse achtergrond hebben. Zeker in de muziekscene komt dit zeer regelmatig voor. Ze zijn er wel degelijk, maar misschien worden ze niet als zodanig herkend omdat ze niet aan het stereotiepe beeld voldoen.


monique (monique), Sunday, 10 July 2005 18:02 (eighteen years ago) link

Er is niet zo veel meer keuze in Amsterdam hoor. Er zijn een stuk of zeven dj's ( uit Amsterdam en daarbuiten ) die draaien op een stuk of vier plekken. That's all.
Alle coole concerten vinden plaats in Paradiso en de Melkweg, af en toe wat in 11 of Bitterzoet. That's it really.

Wel benieuwd waarom je er niet graag komt. Vertel...

Ik heb Rotterdams bloed door mijn aderen stromen. Mijn opa heeft meegeholpen aan de wederopbouw van de stad. Ik word altijd een beetje week bij die gedachte. Daarnaast houd ik van lelijke, tochtige steden. Rotterdam, en Berlijn is daar ook een van, net als Beijing. Rotterdam heeft veel ruimte, in Amsterdam voel ik me altijd opgesloten. Het is alsof ik me daar geen plekje kan toeëigenen.

Kaatje (Kaatje), Sunday, 10 July 2005 19:46 (eighteen years ago) link

Zeg Kaatje, als je houdt van lelijke, tochtige steden dan houd je ook vast van Tilburg.:) Amsterdam kan tochtig en lelijk zijn, maar ook klein en dorps. Ik mag die diversiteit van een stad wel. Die combinatie van geborgenheid en anominiteit en iedere wijk is anders.

Daarbij doe ik niet aan de vete tussen Rotterdam en Amsterdam. Saai onderwerp ook. De enige reden dat ik in Amsterdam woon is dat er werk voor me is. Mij hoor je niet rouwen als ik voor een volgende baan naar Rotterdam moet. Utrecht daarentegen gaat er bij mij niet in.

monique (monique), Sunday, 10 July 2005 20:12 (eighteen years ago) link

..en weer een hapje geslagen in de kloof die tussen ons gaapt Monique.
Nu juist Utrecht heeft die geweldige combinatie van groot genoeg om alle stedelijke geneugten te hebben, en klein genoeg voor een dorps karakter.

In Amsterdam zou ik nooit willen/kunnen wonen. Heeft met veel dingen te maken, maar de hoofdreden is toch haar inwoners.

KoenS (Koens), Sunday, 10 July 2005 20:25 (eighteen years ago) link

Eigenlijk kom ik zelden buiten de randstad. Alle vrienden en naaste familie wonen in de buurt van. Tilburg ben ik nog nooit geweest. Groningen daarentegen wel, en heeft wel een positieve indruk achtergelaten. Maar daar had ik wel een beetje last van het benauwende einde-van-de-wereld gevoel. Alsof je van de wereld af valt zodra je Groningen verlaat, richting het noorden.
Wanneer je me in een huisje in Amsterdam zou planten, zou ik het waarschijnlijk prima naar m'n zin hebben. Alleen zou ik er niet uit eigen beweging gaan wonen. Het is een puur gevoelsmatige kwestie. Die vete boeit mij verder ook niet.

Utrecht kan ik nog niet helemaal peilen. Laatst ben ik daar een dagje geweest. Lijkt zowaar nog dorpser dan Den Haag. En dat ben ik juist ontvlucht.

Kaatje (Kaatje), Sunday, 10 July 2005 20:51 (eighteen years ago) link

Ze zijn er wel degelijk, maar misschien worden ze niet als zodanig herkend omdat ze niet aan het stereotiepe beeld voldoen.

Jamai? :)

Wat dan bij Indo's meespeelt, is dat ze vers van MS Willem Ruys al niet "raszuiver" aankwamen in Nederland. Het was een bonte gene pool geboren uit aziatische en europese voorouders. In koloniaal Indonesië vormden ze niet alleen een etnische, maar ook een maatschappelijke tussenlaag tussen de Hollanders en de inlandse bevolking. Mijn opa, oudooms en oudtantes werkten allemaal in lagere functies in overheidsdienst of bij de bank.
Bij het verder "kruisen" in naoorlogs Nederland deden de Wetten van Mendel hun werk. Zelf ben ik (Indische moeder, Hollandse vader) een behoorlijke bleekscheet, maar mijn neefje die al twee generaties van die ene donkere opa af zit, is afleesbaar Indo. (Grappen over volbloed Indonesische melkboeren zijn welkom.)
Een paar jaar geleden stortte hij zich op de indofeesten. Geen idee, wat voor muziek ze daar draaien, maar neef had het wel ontdekt: indorock!
Ik: "Mijn God!"
Hij: "Nee man, vet!"
"Wat dan?"
"Crazy Rockers! Tsjek deze vette shit ff uit. Rock 'n' roll!"
"Ehm, aan die fall-out ben ik vorig jaar op de Pasar blootgesteld. Toen was er een Ambonees voor nodig om dat vlot bejaarde repatrianten vlot te trekken."
"O? Ik was er niet bij. Mijn vrienden..."
"Hee, maar je weet toch dat die gitarist een volbloed neef van je opa is?"
"O? Nee, man. Cool, oom! Pinda's rule!"

@ Ariën: dat "druipende moralisme" zwak ik af tot "zendingsdrang" :)

Mic B (Mic B), Sunday, 10 July 2005 21:23 (eighteen years ago) link

Wat verstaan we in deze discussie onder "indie" eigenlijk?

Mic B (Mic B), Sunday, 10 July 2005 22:00 (eighteen years ago) link

dat "druipende moralisme" zwak ik af tot "zendingsdrang" :)

Wie weet start ik nog een kleine missiepost hier, net als de Brabantse priesters een eeuw geleden ;-)

Ariën Rasmijn (Ariën), Sunday, 10 July 2005 23:55 (eighteen years ago) link

Dat principe van lelijke, tochtige steden spreekt me erg aan eigenlijk. Toch zou het een grote stap voor me zijn om naar R'dam te verhuizen. Vooral omdat ik me er zowel euforisch als erg eenzaam kan voelen. In A'dam voel ik me gematigder en daar voel ik me uiteindelijk toch plezieriger bij.
Utrecht is me te klein.
Dat ende-van-de-wereld-gevoel herken ik wel en daarom ben ik er heel graag een weekend per jaar en liefst toeterlam. Van meer zou ik desolaat worden.

Nou, dit was ook gelijk mijn laatste post tot Lowlands. Ik moet nog het een en ander doen voor vertrek, maar van 13/7 tot en met 10/8 ben 'k afwezig. Daarna moet ik snel alles inhalen en bijlopen dus verwacht me hier weer rond 20/8. As if anyone would care, but still...

Der Arnold (Lester Bangs), Monday, 11 July 2005 01:00 (eighteen years ago) link

jaren in amsterdam gewoond, maar kan geen traan laten om mijn vertrek uit de hoofdstad. en wel omdat de stad niets heeft waardoor ik hem tot mijn favo-steden kan rekenen.

er zijn twee soort favo-steden in theoland:

- tochtig, lelijk en kil (hier al vaak genoemd): rotterdam düsseldorf, keulen, berlijn.

- modaine steden die buiten de wereld om hen heen lijken te staan (eigenlijk vrouwelijke steden, vind ik): maastricht, zürich, wenen, heidelberg.

een combinatie van de twee heb ik nog niet gevonden. tips zijn welkom.

theo ploeg (theo), Monday, 11 July 2005 08:54 (eighteen years ago) link

Berlijn
Chicago
London (als je het kunt betalen)
Gent
Keulen
Brussel

om misverstanden te voorkomen: Nederland heeft geen echte steden.

joost heijthuijsen (joosth), Monday, 11 July 2005 22:45 (eighteen years ago) link

Definieer een stad? Nederland heeft weldegelijk steden, zoals de hanzesteden, ze zijn alleen wat klein.

Plaatsen (want vaak zijn het geen steden maar dorpen, vlekken of streken) waar ik me wel zou willen vestigen, om de simpele reden dat ik me er prettig voelde:

Athene
Berlijn
Brievengat, Curacao
Budapest
Enna, Sicilie
Hope, British Columbia
Marfa, Texas
Ovar, Portugal
Navaho Nation, Arizona
Springbok, Zuid-afrika
Vancouver Island

Glasgow staat nog steeds op de agenda, maar op de een of andere manier vinden de Glaswegians die ik ken het prettiger vertoeven in Amsterdam.

monique (monique), Monday, 11 July 2005 23:07 (eighteen years ago) link

of iets is een stad is schaar ik het liefst onder persoonlijke beleving. bij mij is de stad als concept de afgelopen jaren enorm uitgebreid. hoe dat komt?

als ik ergens rondloop en ik voel op dat moment, door alle indrukken, dat ik onderdeel uitmaak van de wereld. dat ik in connectie sta met de rest, wellicht met een nieuwe toekomst, dan ben ik in de stad. het gekke is dat door de onwikkeling in moderne communicatiemiddelen ik anders over stad ben gaan denken.

een voorbeeld. toen ik als broekkie naar amsterdam trok om er te studeren was er nog geen echt internet. je was afhankelijk van wat er in de stad voorhanden was. dat werd een overdosis Amerikaanse en Engelse theorie. nu alles door internet voorhanden is blijkt dat de pan-Europese theorie (duitsland met name) vele male interessanter is. en verdomd, waar doceren ze die al jaren? in maastricht. daar waar ik ben weggegaan. wat is nu meer 'stads'? meer wereldwijs? duidelijk antwoord, voor mij dan.

nu heb ik dat gevoel dat ik beschreef dus niet overal. in amsterdam en Londen bijvoorbeeld overwegend niet niet. ik vind dat persoonlijk een erg in zichzelf gekeerde stad, londen dan. er is geen tinteling van nieuw, van opwinding. dat vinden de meeste mensen hier vast helemaal niet, die ervaren er juist het tegenovergestelde.

nuja, best interessant topic: de beleving van de stad.

theo ploeg (theo), Tuesday, 12 July 2005 08:18 (eighteen years ago) link


You must be logged in to post. Please either login here, or if you are not registered, you may register here.